Uusimmat artikkelit
”Ennen potutti, nyt vituttaa” – kielitieteilijä pureksii Li Anderssonin vaali-illan purkauksen
Alatyylistä verbiä ei ole totuttu kuulemaan muodollisissa tilaisuuksissa. Nykyajan hapatuksesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä vituttaa-verbi on ollut nykysuomen sanakirjassa 1900-luvun puolivälistä.

Avoliitosta ei koskaan tullut asuinliittoa – Kansa luo kielensä, ja kovimmat kielipoliisit löytyvät sen riveistä, eivät kielitoimistosta
Kielen muuttumista on turha ottaa liian raskaasti, sanoo pian eläköityvä kielen ammattilainen Riitta Eronen. Liioilla säännöillä voi tappaa koko kielen. Tärkein on sosiaalinen kielioppi eli tilanteen mukainen kielenkäyttö.

Tiesitkö? Kun teini ryssii, hän ei välttämättä puhu mokaamisesta vaan rynnimisestä
Slangisana ryssiä ei tarkoita nuorille enää pelkästään epäonnistumista kuten monille heidän vanhemmistaan. Se tarkoittaa nykyään myös rynnimistä. Keskustele aiheesta jutun lopussa.
Mikä on suomen kielen vaikein sana? Se löytyy tästäkin otsikosta!
Kukaan ei tiedä kuinka monta sanaa suomen kielessä on.

Varataivas ja kärkky eivät jääneet kieleen – 1800-luvun sanasepät olivat kekseliäitä
Kun kieltämme kehitettiin, ei mielikuvitusta jätetty käyttämättä. Kansallisaate pohjusti Lönnrotin, Kilpisen ja Roosin ideointia.

Mie mittään mistään ymmärrä – politiikan kieli puskee kansalaisen katsomoon
”Kansa” on poliitikkojen eniten suosima sana, mutta kansalaiset itse pitävät politiikkaa vaikeasti ymmärrettävänä. Politiikan kieltä puivan Kansalaistaito-kirjan tekijät sanovat, että kompastuskiviä ovat vaikeat sanat, vaikkapa kestävyysvaje. Lisäksi kansanedustajat viljelevät kelmeitä verbejä ja sairastavat substantiivitautia.
Kapusta Master - osa 2: Tapaamisia ja tutustumista
Verbien 1. taivutusluokka, sijamuoto prepositionaali.
Kapusta Master - osa 3: Rajamuodollisuuksia ja kahviloita
Lukumäärät, monikkomuoto, genetiivi sekä verbitaivutuksia.
Kapusta Master - osa 5: Kulttuuria ja harrastuksia
Verbien taivutus, harrastuksia ja pitämisen ilmaisuja.
Kapusta Master - osa 8: Ei kysyvä tieltä eksy
Liikkeellä kaupungissa, liikeverbit ja järjestysluvut.
Kapusta Master - osa 10: Kiitos vieraanvaraisuudesta ja näkemiin!
Kyläilyä sekä sijamuotojen kertausta.

Suvakki ja vokki – uusi aika tuo uusia sanoja
Kaikki ilmiöt synnyttävät uutta kieltä ja uusia sanoja. Turvapaikanhakijoiden virta Eurooppaan ja Suomeen näkyy viranomaisten tarvitsemana termistönä ja kansalaiskeskustelujen arkikielenä. VOK on virallista termistöä, suvakki kansan vääntämää arkikieltä.
Supisuomea, osa 8: Matkustussanastoa, imperatiivi ja konditionaali
Opetellaan matkalla tarvittavia rakenteita ja sanastoa.
Supisuomea, osa 1: Persoonapronominit, verbin persoonataivutus ja adjektiivit
Suomen kielen perusasioita.
5. Historias del pasado
Menneen ajan aikamuodot ja Don Quijote
12. ¿Buscas trabajo?
Työnhakua, tunteiden ilmaisua, verbirakenteita.
4. ¡Hogar, dulce hogar!
Tienkysymistä, paikanilmauksia, olla-verbejä, historiaa.
5. La aldea global. ¡No te pierdas!
Kaupunki- ja ruokasanastoa, verbejä, uuden ajan historiaa.
7. Despierta, despierta. Los días y las horas
Ajanmääreitä, tulevaisuuden verbejä, espanjalaisia juhlia
12. Julián se va de vacaciones
Matkustussanastoa, futuuri, prepositioita, flamencoa.
Outouden paljous
Mm. elämäntoveriagilityn outoja käskyjä käskyjä miettii Kajo

Ulkoistaminen herättää kielteisen tunteen – jo pelkkänä sanana
Ulkoistaa-verbillä on monen korvissa kylmä kaiku, ja sana sisältää vahvan negatiivisen latauksen. Suomen kielen sanojen merkitysten historiaan perehtynyt professori Kaisa Häkkinen sanoo, että asialle on luonnollinen selitys.

Sattuu pottu sokkeanni lusikkaan – kainuulaiset sanonnat ovat osuvia
Sosiaalisessa mediassa on paljon erilaisia ryhmiä, jotka yhdistävät saman kiinnostuksen kohteen omaavia ihmisiä. Yksi tälläinen ryhmä on omistautunut Kainuun murteelle. Ryhmästä on apua esimerkiksi puhekielen rikastuttamiseen.

Coalition troika seeking unity on policy decisions
Prime Minister-designate Juha Sipilä said on Sunday morning that he is aiming to make sure all sides involved in coalition talks had the same understanding of decisions that have already been taken. On Sunday’s agenda is the constellation of ministries—with the Environment Ministry possibly set to be merged despite an online campaign to save it.

Näkökulma: Teitittelen ainoastaan, koska muuten joku lyö luurin korvaan
Teitittelemisen yleistyminen on pelottavaa, koska se kertoo yhteiskuntamme epätasa-arvosta ja samalla kasvattaa sitä, uskoo Ylen toimittaja Anna Leppävuori.

N-kirjain voi olla ristikonlaatijan painajainen
Porilainen Pekka Joutsi laatii ammatikseen sanaristikoita. Muoti muuttaa ristikoitakin ja sanasto elää. Uutta nousuaan elää nyt isis-sana, mutta uudessa merkityksessä.
Pozaluista seurasi Heikki Kinnusen kielimatkaa Neuvostoliittoon
10-osaisessa sarjassa opiskeltiin venäjää.

Prepositiojalkapalloa ja tanssia – helsinkiläiset koululaiset opettelevat kieliä liikkumalla
Nelisenkymmentä helsinkiläistä koululuokkaa on mukana hankkeessa, jossa kielten tunteja vetää välillä tanssitaiteilija.

Tutkijakaksikko pilkkoo koko suomenkielisen internetin sanoiksi
Tähän mennessä suomenkielisestä internetistä on puhdistettu ja luokiteltu 1,5 miljardia sanaa. Turkulaistutkijat aikovat puhdistaa kaikki tekstit siisteihin verbi- ja subjektipinoihin.

Finnish teens likely to facepalm or LOL at parents' ignorance of slang
The Helsinki slang association Stadin slangi, the Institute for the Languages of Finland and Helsinki University have teamed up to document the language used by Finnish school kids in the 2010s.

Tommy Lindgren: Hulluuden tunnustus
"Urheilun draama herättää niin monenlaisia tuntemuksia, että niiden analysoimiseen voisi kuluttaa päiväkausia psykiatrin sohvalla", kirjoittaa Yle Urheilun kolumnisti Tommy Lindgren.

Tutkimus: Nykysuomalainen ymmärtäisi jääkauden puheesta sanan sieltä, toisen täältä
"Minä"- ja "äiti"-sanojen juuret ovat yhteisessä muinaiskielessä, joka on sirpaloitunut sadoiksi nykykieliksi, arvioi brittitutkimus. Yllättäen myös "sylkeä"-verbi on osoittautunut säilyttämisen arvoiseksi 15 000 vuoden ajan.

Ennen plaattiihin olla krannia auttamas
Ilmajoen murre on koottu sanakirjaksi. Murresanakirja syntyi 10 vuoden uurastuksen tuloksena. Sivuja kertyi liki 300 ja hakusanoja 8300. Viime vuosina murrekirjoja on ilmestynyt suhteellisen tiheästi, mutta sanakirjamuotoisina harvemmin.
5. Verbin taivutus
Verbin taivutus
Verbejä viittomakielellä
Opitaan viittomaan perusverbejä.

Yale economist: Grammar behind Finnish frugality
Could how we speak about the future influence our behaviour?

Esi-isämme kuin Yoda puhuivat
Noin 50 000 vuotta sitten ihmiset kuulostivat Star Wars -elokuvista tutulta Yoda-hahmolta. Näin voi päätellä äskettäin Yhdysvalloissa tehdystä laajasta tutkimuksesta, jossa on tarkasteltu kielten alkuperää ja kehitystä.

Kasso isse -sivusto yhdistää murteen ystävät
Moon, soot, son. Moomma, tootta, non. Näin taipuu olla-verbi Kaustisen, Vetelin ja Halsuan murteessa. He-sana on pyhitetty ihan muuhun käyttöön: se tarkoittaa ole hyvä. Kasso isse -sivustolla Facebookissa jo tuhatkunta murteen käyttäjää ylläpitää murrettaan - ja nauraa sille, miten hassulta se kirjoitettuna näyttääkään.

Tutkijat eivät pelkää suomen kielen rappiota
Keskustelu suomen kielen nykytilasta on saamassa uusia, raikkaita näkökulmia. Muuttuvasta suomen kielestä kertovan tietokirjan tekijöiden mielestä kielen rappeutumisella on omat hyvätkin puolensa.

Itikka on yhdelle hyttynen ja toiselle nauta
Pohjanmaalla saatetaan katsoa pitkään, jos kerrot viettäneesi yön itikoita listiten. Satakuntalaiselle itikka on esimerkiksi hyttynen, mutta pohjalainen tarkoittaa sillä lehmää. Alunperin itikka-sana on johdannainen verbistä itää.

Miksi budjettia puidaan riihessä?
Sana "budjettiriihi" esiintyi viime viikolla uutisissa monen monituista kertaa. Mistä ilmaisu mahtaa olla peräisin, ja miksi juuri riihi?

Fascinator naisen päälaella kerää katseet
Naisten päälaella keikkuu tämän kesän juhlissa fascinator. Tämä hiuskoriste on jotain cocktail-hatun ja hiuspannan väliltä, ja se saattaa kiinnittyä myös kumilangalla tai pinnillä.

Mummokin chillaa vaikka ei tiedä sitä
Kesällä pikkupiknik hyvässä seurassa antaa oivalliset rahkeet chillailulle. Seremoniamestari houkutteli aikanaan rentoutumaan kesähitillään Chillaa meiä kanssa. Chillauksen asiantuntijaksi Seremoniamestari alias Matti Huhta osoittautuukin. Repussa kulkee kesällä vakiovarusteena viltti.
Kainuun murre elää vahvaa nousukautta
Kainuun murrekisa järjestetään heinäkuussa Puolangan Askanmäessä. Murrekisan teemana on tänä vuonna pessimismi, jonka on sanottu olevan kainuulaisille leimallinen piirre.
Ruudun takaa: Tahatonta komiikkaa
Helsingin Sanomien kriitikko Vesa Karonen kävi jokunen viikko sitten pitämässä hyvän puheen YLE Urheilun seminaarissa. Kova radion kuuntelija kun on, niin hän halusi muistuttaa meitä ammattilaisia muutamista lausahduksista, jotka toistuvat urheilutoimittajien keskuudessa vuodesta toiseen. Mieleeni jäivät muutamat ns. kielikuvat.
Tahatonta komiikkaa
Helsingin Sanomien kriitikko Vesa Karonen kävi jokunen viikko sitten pitämässä hyvän puheen YLE Urheilun seminaarissa. Kova radion kuuntelija kun on, niin hän halusi muistuttaa meitä ammattilaisia muutamista lausahduksista, jotka toistuvat urheilutoimittajien keskuudessa vuodesta toiseen. Mieleeni jäivät muutamat ns. kielikuvat.
Tuhansia vuosia vanha heprealaisteksti löytyi
Israelissa arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt teksti, jonka arvioidaan olevan 3 000 vuotta vanha. Tekstin löysi arkeologisissa kaivauksissa avustanut nuori vapaaehtoinen.
Facebookata pääsi englannin kielen sanakirjaan
Sosiaalinen verkostosivusto Facebook on päässyt englannin kielen sanakirjaan. Collins-kustannusyhtiö perusteli Facebookin ottamista sanakirjaan sillä, että sivuston suosio on räjähtänyt tänä vuonna. Joka päivä noin 200 000 ihmistä liittyy yhteisöön.
USA:ssa intiaanikieltä suojellaan luomalla navajon kirjakieli
Yhdysvalloissa yleisimmin puhutulle intiaanikielelle, navajolle, luodaan kirjakieltä. Myös Yhdysvalloissa alkuperäiskielet ovat vaarassa hävitä. Navajon kieltä kehitetään nyt yliopisto-opetuksen avulla.
Ote Viisasten kerhon istunnosta
Vuonna 1945 käynnistynyt radion suosittu Viisasten kerho -ohjelma pysyi hengissä vuosikausia. Visailuklassikon isä Tauno Rautiainen johtaa istuntoa joulukuussa 1955.