Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jouko Ranta katsoo kameraan Laihialla kotipihansa autotallin edessä.

Ajokortille ei ole Suomessa yläikärajaa – ajolupaansa uusiva Jouko Ranta, 75: Kortin menettäminen olisi melkein kuin ottaisi jalan pois

Suomessa on reilusti yli puoli miljoonaa yli 70-vuotiasta, jolla on voimassa oleva ajokortti. Lääkärit arvioivat ikääntyneiden ajokykyä vähintään viiden vuoden välein.

Salme Nummela taekwondo-asennossa, katsoo kameran ohi hymyillen.

Burpee-hyppyjä ja halkaistuja lautoja – 82-vuotias Salme Nummela treenasi seitsemän vuotta ja sai mustan vyön taekwondossa

Ylöjärveläinen Salme Nummela saattaa olla koko maailman vanhimpana nollatasolta mustan vyön taekwondokaksi päätynyt harrastaja. Hän aloitti lajin 75-vuotiaana.

Vitruviuksen mies

Maailmassa on yli 500 syväjäädytettyä ruumista, jotka odottavat herättämistä – yritykset etsivät ikuisen elämän salaisuutta

Ajatus ikuisesta elämästä on kiehtonut ja kalvanut ihmisiä aikojen alusta lähtien.

turvaranneke vanhuksen ranteessa

Tutkimus: Digiteknologia voi tukea ikäihmisiä itsenäisessä asumisessa, mutta asiakkaita on kuunneltava palvelujen suunnittelussa

OAMK on ollut ehdottamassa toimintatapoja valmisteltavaan ikäteknologian kansalliseen koordinaatiomalliin. Ikäihmisiä tukevissa digiteknologiapalveluissa korostuu esimerkiksi päätöksenteon eettisyys.

Vanhus rollaattorin kanssa.

Siun soten uusi toimintamalli pyrkii vähentämään ikäihmisten yksinäisyyttä ja huolenaiheita

Toimintamallin tavoitteena on kannustaa ikäihmisiä ottamaan yhteyttä, mikäli jokin omassa elämässä huolettaa.

Kaksi rollaattoria on senioritalon käytävällä.

Siun sote aloittaa uuden ikääntymisestä kertovan podcastin

Ohjelmaa juontaa eläkkeelle jäänyt sairaanhoitaja Ilona Pietarinen. Kahdeksanjaksoisessa ohjelmassa käsitellään erilaisia ikääntymiseen liittyviä teemoja.

Vanha nainen istuu sängyllä ja katsoo kameraan.

Pahimmillaan yksinäisyys on ikäihmisen sosiaalinen kuolema, mutta Liisa Kivelä, 85, nauttii vapaudesta: ”En enää aloittaisi uutta liittoa”

Joka kolmas iäkäs on yksinäinen. Ulkopuolisuuden ja yksin jäämisen tunteet piinaavat satoja tuhansia ikäihmisiä. Paras lääke tätä vastaan ovat merkitykselliset ihmissuhteet.

Mies seisoo oven edessä.

”He ovat raivanneet meille nuorille maailmantilanteen, jossa olemme juuri nyt” – nuoret pohtivat isovanhempiensa merkitystä teemaviikolla

Nykynuori haluaa, että aikanaan häntä kohdeltaisiin omana itsenään eikä vain vanhuksena. Muiden neuvoja kannattaa kuunnella joskus, ainakin jos mummo antaa niitä. Vanhustenviikkoa on vietetty jo 50-luvulta alkaen.

Nuori henkilö katsoo auringonlaskua.

Masennus ja yksinäisyys voivat vanhentaa nopeammin kuin tupakointi, tutkijat väittävät

Tutkijat painottavat psykologisesta terveydestä huolehtimisen tärkeyttä.

Lähikuvassa iäkkään ihmisen kädet

Ikäihmisten messut keräävät Mäntyharjulle satoja senioreita – vanhusneuvoston puheenjohtaja "Säästetään yhteiskunnan varoja, kun pidetään itsestä huolta"

Ikääntyvien ihmisten elinvoimaan ja hyvinvointiin keskittyvät messut järjestetään Mäntyharjulla jo viidettä kertaa.

Platt tv-skärm i bakgrunden, i förgrunden en fjärrkontroll

Ikäihmisiä kuntouttavan KotiTV:n jatkuminen maakunnassa on epäselvää

Siun soten sopimus KotiTV:n palveluntuottajan kanssa päättyi vuodenvaihteessa. Mahdollisuutta uuteen sopimukseen selvitetään.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Tarkoittaako “arvokkaasti vanheneminen” elävältä kuolemista?

Ihmisten ikääntyminen on tässä kauniiden ja nuorten kehojen someajassa niin suuri yllätys, että siitä revitään jo uutisia. Samalla pitäisi osata vanheta mystisesti “oikein”, Leppä äimistelee. Kolumnin voi myös kuunnella.

Ilmari Saarelainen istuu Tampereen G Livelabin nojatuoleissa. Ilmari hymyilee. Etualalla oikealla epäskarppina juontaja Sean Ricks.

Korona-aika nujersi näyttelijä Ilmari Saarelaisen: "Kaksi vuotta ilman esiintymismahdollisuuksia teki selväksi, että olen pitänyt tästä ammatista"

Tankki täyteen -sarjasta tuttu näyttelijä Ilmari Saarelainen, 77, mietti viimeksi eilen, mitä hän täällä vielä heiluu. Tärkeiden ihmisten menetykset teatterialalla ovat koskeneet kipeästi.

Anonyymi kuva hoitajasta ja vanhuksesta vanhuksen kotona. Vanhus on menossa juuri sänkyyn makuulle.

Teknologia on helpottanut Etelä-Savon kotihoidon tilannetta

Teknologian tuominen kotihoitoon on vähentänyt hoitajien työkuormaa ja lisännyt ikääntyvien turvallisuudentunnetta.

Vanha mies hymyilee.

Ikäihmisten palvelut laitetaan samalle viivalle kaikilla hyvinvointialueilla – maksut ovat ensi vuoden alusta samat kaikille

Pohjois-Savossa tavoitteena on tukea ikääntyneiden asumista kotona mahdollisimman pitkään. Valmistelutyössä on pohdittu erilaisia asumismuotoja, uutta teknologiaa ja omaa "wilma"-yhteyttä omaisiin.

Henkilökuvassa, Marja Holmila, tutkimusprofessori emerita.

Marja Holmila haastatteli yli 70-vuotiaita naisia ja huomasi, että eri sukupolvet pitäisi saada kohtaamaan yhteiskunnassa nykyistä paremmin

Maanantaina julkaistun haastattelututkimuksen mukaan monet ikääntyneet naiset haluaisivat mukaan yhteiskunnan kehittämiseen, mutta kokevat, että iän tuomaa kokemusta ei arvosteta tai huomata.

Vanhus kävelee käytävällä rollaattorin kanssa Myyrmäen vanhusten keskuksessa, Vantaalla.

Osa ikääntyneistä ei huoli apua, vaikka he sitä tarvitsisivat – avusta kieltäytymisen taustalla voi olla sairaus

Esimerkiksi muistisairaudesta johtuva epäluuloisuus voi johtaa tarjotusta avusta kieltäytymiseen. Vanhusasiamiehen mukaan ikääntynyttä on tärkeä kuunnella aidosti.

Lähikuva vanhuksesta, joka kävelee rollaattorin kanssa.

Kaksi ikäihmisten palvelukeskusta suljetaan Kymenlaaksossa – tukea pyritään antamaan niin varhain, että iäkäs voisi asua kotona kauemmin

Kymsote vähentää 50 pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen paikkaa ensi vuonna. Tarkoitus on säästää ja valmistautua tulevaan, jolloin iäkkäitä on vielä enemmän.

Maricca, Pirjo ja Maiju juhlistavat kehoaan burleski-työpajassa

Yli kuusikymppiset burleski-naiset antavat seksuaalisuuden näkyä – "Nautitaan ja iloitaan kehoistamme"

Väestöliiton seksuaaliterapeutin mukaan seksuaalisuudella ei ole ikärajaa. Helsingissä burleski-työpajaan osallistuneet yli 60-kymppiset naiset kokevat harrastuksen tuovan iloa ja energiaa.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Varaisin heti pöydän ravintolasta, jossa alaikäraja on 50 ja vaaditaan koronapassi

Varttuneet ovat vaurain ikäluokka, mutta miksi heille räätälöityjä rahareikiä ja tarjontaa on niin vähän, vaikka varallisuutta on? Eikö raha kelpaa, kysyy Enqvist. Kolumnin voi myös kuunnella.

Lähihoitajaksi Kajaanissa opiskeleva Mari-Ann Roth poseeraa kameralle Kajaaninjoen rannassa ja katsoo suoraan kameraan.

Mari-Ann Roth opiskelee alalle, joka ei kiinnostanut – uudelleenkouluttautumisesta voisi saada apua työvoimapulaan Kainuussa, mutta myös työnantajilta penätään vastuuta

Uudelleen kouluttautuminen on keino paikata Kainuun vakavaa työvoimapulaa, mutta se yksin ei riitä ratkaisemaan ongelmaa. Maakunnassa on painittu pitkään saman ongelman kanssa, eli työpaikkoja olisi, mutta niihin ei löydy tekijöitä.

Närbild av händer

Yli 60-vuotiaiden yhteydenpito ystäviin näyttää vähentyneen – koronaepidemia lisännyt yksinäisyyttä

Yli 60-vuotiaiden yksinäisyyden kokemukset näyttävät olevan yhteydessä ainakin huonoon terveydentilaan, avuntarpeeseen arjessa, yksin asumiseen ja korkeaan ikään. 

Vanhan miehen kädet

Ikääntyneiden parisuhdeväkivalta on yleinen tabu

Ikääntyneiden parisuhteissa tapahtuva väkivalta on yleistä, mutta siitä puhutaan vähän. Harva iäkäs parisuhdeväkivallan uhri tai tekijä myöskään hakee apua, vaikka sitä olisi tarjolla.

En kvinna ute i naturen

Vireä eläkeläisyys uhkaa luisua raihnaiseksi vanhuudeksi aiempaa useammalla, tutkija varoittaa – liikkumisvaikeudet yleistyvät jo ennen eläkeikää

Eläkeläiset ovat voineet vuosikymmen toisensa perään paremmin, mutta nyt edessä voi olla käänne huonompaan. THL:n tutkimuksissa on viitteitä liikkumisvaikeuksien yleistymisestä paitsi eläkeläisillä, myös yli 55-vuotiailla työikäisillä.

Muutto Alvar Aalto -museosta Säynätsalon kunnantalolle on käynnissä.

Kainuu tavoittelee muuttovoittoa – se vaatii työllisyysasteen kehittymistä ja tuhansia uusia muuttajia

Kainuu tähtää 70 000 ihmisen väkilukuun vuonna 2040. Se on hieman vähemmän kuin nyt, koska Tilastokeskus ennustaa väestön ikääntymisen vähentävän kainuulaisten määrää tulevina vuosina. Väestötavoitteen saavuttaminen vaatii noin 400 henkilön vuosittaista muuttovoittoa ja Kainuun työllisyysasteen parantamista.

Anonyymi vanhus istumassa Jaalan palvelukeskuksessa Kouvolassa.

Jyväskylä kouluttaa taas liikuntaluotseja – erityisesti ikäihmiset kaipaavat vapaaehtoisia liikkumisensa tueksi

Terveydentila tai toimintakyky rajoittaa monien ikääntyneiden liikkumismahdollisuuksia.

Keltaisia tulppaaneja.

Ilahdutetaan ikäihmistä -kampanjalla piristetään mummuja ja pappoja Riihimäellä

Riihimäellä toimivan Aktiivisuutta ikääntyville-työryhmän kampanjaan voivat osallistua kaikki halukkaat.

Lähihoitaja Bern Amar työssään auttamassa vanhusta, Attendo, Vantaa, 12.11.2018.

Expert: Finland needs 30k more healthcare workers by 2030

One third of Finnish municipalities report ongoing recruitment problems as an expert warns an acute shortage is looming.

Miehen huulia täytetään kauneusklinikalla.

Joni Virtanen ei enää halua olla Suomen Ihmis-Ken – silti hän voi olla loppuelämänsä kauneustoimenpiteiden kierteessä

Kun Joni Virtanen herää aamulla, hän miettii usein ensimmäiseksi omaa ulkonäköään.

Marja Nyman Susanna Hanhinevan vastaanotolla ottamassa täyteainehoitoa.

"On vaikeaa löytää adjektiivia sille, miltä nyt näytän" – naiset kertovat seurauksista, kun täyteainehoitoja saa Suomessa tehdä kuka vain

Valvirassa selvitetään, tulisiko täyteainehoitoja pitää vaativaa lääketieteellistä osaamista edellyttäviä hoitoina tai toimenpiteinä.

Linja-auto.

Savonlinja lakkauttaa Mikkelin varikkonsa

Yhtiön kertoo säilyttävänsä johtotoiminnan Mikkelissä – myös seitsemällä muulla paikkakunnalla ympäri Suomea toiminnan kerrotaan jatkuvan ennallaan.

Vanhus rollaattorin kanssa kävelemässä kohti kauppaa.

THL: Ikääntyneiden asema on ollut hyvin haavoittuvainen koronakriisin aikana – kaltoinkohtelu jää usein tunnistamatta

THL:n mukaan hajanaista viranomaistyötä on tiivistettävä, jotta ikääntyneiden kaltoinkohteluun voidaan paremmin puuttua.

Australialainen dokumentti tutkii aivojen ikääntymistä.

Prisma: Pitkän elämän salaisuudet – treenatut aivot kestävät paremmin ikääntymistä

Aivot kestävät ikääntymistä, kun niitä jaksaa treenata.

kaksi senioria sauvakävelyllä

Tutkimus: koronarajoitukset heikensivät iäkkäiden elämänlaatua luultua vähemmän

Tutkimuksen mukaan monet ikäihmiset suhteuttivat koronarajoituksia elämän aiempiin vastoinkäymisiin.

Eevi Telkkälä kotonaan

Yksin omakotitalossa asuva Eevi Telkkälä, 95, rakastaa rollaattoriretkiä luontoon hoitajan kanssa – "Nukun sitten sen yön hyvin"

Kodinhoidon turvin yksin kotona asuvien liikuntamahdollisuudet voivat olla heikot, kun taas palvelukodeissa liikkumaan pääsee paremmin.

Lähikuva S-marketin ostoskorista ostoksineen.

Neuvontapuhelin auttaa Jyväskylän ikäihmisiä kauppa-asioiden kanssa

Kaupungin koronapuhelimesta saa apua kauppa-asioiden hoitoon.

lapsi käyttää tietokonetta

Kainuulaisten digitaidot hyvällä tasolla – tarvetta on lähellä annettavalle tuelle, joka ei saisi maksaa liikaa

Laitteiden käytössä ja taitojen kartuttamisessa tukea toivottiin etenkin vanhuksille ja ikääntyvälle väestölle, mutta myös nuorilla on omat haasteensa.

Vanhusten tuolijumppaa.

Tutkimus: iäkkäät ihmiset ovat nuortuneet

Tutkimuksen mukaan 75–80-vuotiaat ovat paremmassa kunnossa kuin heidän ikätoverinsa 30 vuotta sitten.

Saikkonen lukee pöydän ääressä lehteä.

Työelämän spesialisteilla yhteinen käsitys ikäsyrjinnästä – jo yli 55-vuotiaan palkkaaminen voi yhä tyssätä ikään

Hallituksen ensin viikon budjettiriihen työllisyyspakettiin on ladattu kovia odotuksia: uusia työpaikkoja pitäisi löytyä ensi alkuun 30 000, ja koko vaalikauden aikana peräti 60 000. Lääkkeeksi haetaan muun muassa ikääntyneiden palkkaamista.

Vanhus kävelee rollaattorin kanssa kaltevaa käytävää Myyrmäen vanhustenkeskuksessa, Vantaalla.

Koronatapausten määrän kasvuun reagoidaan Jyväskylässä – vierailuja rajoitetaan riskiryhmien palveluissa

Jyväskylän alueella on todettu seitsemän uutta koronatapausta viiden päivän sisään.

Vuoksenniskan apteekkiin tullut suojapleksi koronaviruksen varalta.

Joensuu lopettaa korona-ajan asiointiavun

Palvelua on käyttänyt vajaat 200 ikäihmistä.

Uimari laiturin portailla.

Pirjo-Leena Pitkänen, 75, ajoi mökille salaa yön pimeydessä, kun ikäihmiset kehotettiin kotikaranteeniin: “Päättäjät eivät pysty asettumaan housuihimme”

Yli 70-vuotiaat saivat maaliskuussa muita tarkemmat koronaohjeistukset. Nyt kaksi heistä kertoo, miten se muutti arjen.

 Kesätyöntekijät Senni Nousiainen, Emma Heiskanen, Kulmakunta-toiminnan ohjaaja Tiina Leiskamo sekä Kulmakunta-toiminnan avustva ohjaaja Kati Saari puistossa tekemässä jumppaliikkeitä.

Koronan uuvuttamia ikäihmisiä houkutellaan Riihimäellä ulos kahvin ja pullan voimalla: "Ihmiset alkoivat mennä huonompaan kuntoon"

Ikääntyvien päivätoiminnat ja tapahtumat ovat Riihimäellä olleet pysähdyksissä maaliskuun puolesta välistä lähtien.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle