Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sinfoniaorkesteri Vivo soittaa solistinaan viulisti Viljami Kemppinen.

Kapellimestari Mikko Franck päätti pelastaa Sinfoniaorkesteri Vivon omilla rahoillaan

Mikko Franck on lahjoittanut nuorten soittajien orkesterille 75 000 euroa.

Kapellimestari Emilia Hoving valmistautuu Nobel-juhlaan Tukholmassa.

Kapellimestari Emilia Hoving: Nobel-juhla suuri kunnia, erityisen iloinen tilausteoksen ensiesityksestä

Nuori suomalainen kapellimestari Emilia Hoving johtaa orkesteria Tukholman Nobel-juhlallisuuksissa. Erityisen iloinen Hoving on koronavuosien 2020-21 nobelisteille omistetusta tilausteoksesta.

Sinfonia Lahden kapellimestari Dalia Stasevska johtaa orkesteria Lahden Sibeliustalossa.

Sibeliuksen syntymäkotimitali Sinfonia Lahden ukrainalaissyntyiselle ylikapellimestari Dalia Stasevskalle

Huippukapellimestari vie Sibeliusta maailmalle, johtaa Lahden Sibelius-festivaalia ja tekee myös väsymättä työtä Ukrainan puolesta.

Susanna Mälkki hymyilee ja johtaa Helsingin kaupunginorkesteria.

Yle selvitti: Naiset ovat yhä harvoin esillä klassisessa musiikissa – muutoksen tarpeesta on puhuttu vuosia, mutta tilastot eivät valehtele

Yle selvitti säveltäjien, kapellimestareiden ja solistien sukupuolijakaumat kuluvalta vuodelta. Musiikkielämä on tilastojen valossa kaikkea muuta kuin moninainen.

Meta4 on uusi päävieras Jyväskylä sinfonian kausilla 2022-2024.

Jyväskylä Sinfonia konsertoi yhä useammin ilman kapellimestaria – orkesteri jakaa johtamisvastuuta jousikvartetille

Jyväskylä Sinfonia luopui perinteisestä kapellimestarimallista ja testaa jaettua johtamista. Tästä syksystä alkaen taiteellista vastuuta jaetaan päävierailijalle eli jousikvartetti Meta4:lle.

Ilari Sääksjärvi, Dalia Stasevska ja Minna Halme.

Alfred Kordelinin 50 000 euron palkinnot kapellimestarille ja kahdelle professorille

Professorit Ilari Sääksjärvi ja Minna Halme sekä kapellimestari Dalia Stasevska ovat säätiön mukaan ansioituneet myös yhteiskunnallisina vaikuttajina.

Oulun sinfinia orkesteri harjoittelee.

Jaakko Kuusiston viimeiseksi teokseksi jäänyt sinfonia saa Suomen ensiesityksensä – työn viimeistellyt Pekka-veli: “Vinkkaan silmää tuonpuoleiseen”

Kuusisto oli yksi Suomen tunnetuimmista klassisen musiikin tekijöistä. Hänen sinfoniansa Ensimmäinen ja viimeinen jäi helmikuussa edesmenneeltä taiteilijalta kesken.

Säveltäjä ja kapellimestari Kari Tikka.

Kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikka on kuollut

Tikka oli merkittävä vaikuttaja suomalaisessa musiikkielämässä. Hänestä tehty dokumenttielokuva valmistui viime keväänä.

Maria Itkonen oopperasalissa.

Konserttimestarin paikalta kapellimestarin korokkeelle noussut Maria Itkonen tekee näyttävää uraa Ruotsissa

Nainen orkesterin johtopaikalla on vielä harvinaisuus. Myös Maria Itkonen on kokenut, miten naisia on vähätelty konserttisaleissa.

Lontoon Philharmonia-orkesteri Mikkelin Mikaelissa.

Lontoolainen Philharmonia-orkesteri solmi usean vuoden yhteistyösopimuksen Mikkelin Musiikkijuhlien kanssa

Festivaalijohtaja Teemu Laasanen kuvailee neljän vuoden yhteistyösopimusta merkittäväksi paketiksi.

Lapin kamariorkesteri, musta tausta.

Lapin kamariorkesterille kansainvälistä näkyvyyttä Lontoossa – palkintogaalan finaalipaikka voi houkutella matkailijoita

Lapin kamariorkesterin levytys Hans Abrahamsenin teoksesta 'Schnee' oli mukana kolmen finalistin joukossa Gramophone Awards –palkintogaalassa nykymusiikin kategoriassa.

Tarmo Peltokoski seisoo puun alla.

Kun Putinin tukijalle näytettiin ovea, 22-vuotias suomalainen pyydettiin tilalle – kapellimestari Tarmo Peltokoski tekee nousua Euroopassa

Kulttuurivieras Tarmo Peltokoski on saanut kapellimestarin uralleen lentävän lähdön. Vaikka matka on vasta alussa, päämäärä hänellä on jo kirkkaana tiedossa.

Ville Matvejeff soittaa pianoa Kerimäen kirkossa.

Savonlinnan Oopperajuhlien tuore johtaja Ville Matvejeff: "Ooppera on koko kansan huvia"

Festivaalin taiteellinen johtaja sanoo Oopperajuhlien jatkuvuuden turvaamisen olevan tapahtumajohdon tärkeä tämän hetken tehtävä. Oopperajuhlat uudisti organisaatiotaan ja rekrytoi tällä hetkellä kaupallista johtajaa.

En leende man i kostym.

Jan Strandholm jättää Savonlinnan Oopperajuhlat – johtovastuun ottaa kapellimestari Ville Matvejeff

Tulevaisuudessa Oopperajuhlien luotsaamisesta vastaa johtokolmikko, jonka kärjessä on taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.

Tampere Filharmonian tuleva ylikapellimestari Matthew Halls tummassa puvussa, valkeassa paidassa. Lyhyet, tummat ja kiharat hiukset. Katsoo kuvaajaa.

Santtu-Matias Rouvalin seuraaja on selvillä – Tampere Filharmonian ylikapellimestariksi nousee brittiläinen Matthew Halls

Matthew Halls aloittaa työssään syksyllä 2023, kun orkesterin pitkäaikainen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali luopuu tehtävistään.

Jättiläiset Kansallisooperan lavalla Reininkullassa.

Jumalten keinussa: viisi vuotta Wagnerin Ringin matkassa

Marjaana Mykkäsen dokumentissa seurataan Kansallisoopperan suurtuotannon dramaattisia vaiheita viiden vuoden ajan. Anna Kelon ohjaamat oopperat valmistuvat ensin Esa-Pekka Salosen, sitten Susanna Mälkin johdolla, kunnes korona korjaa sadon.

Radion sinfoniaorkesteri RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon harjoituksissa ennen alkavaa 95-vuotisjuhlakautta, Helsingin Musiikkitalo, 26.8.2022.

Brittikapellimestari Collon tuo 95-vuotiaan RSO:n juhlakauteen: "Suomalaiset, olkaa ylpeitä orkesteristanne!"

Puoli seiska poikkesi Musiikkitalolla Radion sinfoniaorkesterin harjoituksissa. Ylikapellimestarin lisäksi tapasimme myös RSO:n roudarit, Heikin ja Mikaelin. RSO pääsee irti huomenna perjantaina.

Sellisti soittaa viulua orkesterin kanssa. Kapellimestari johtaa.

Tatu Kauppinen nousi Turun sellokilpailun voittajaksi

Kuluva vuosi on myös kilpailun 50-vuotisjuhlavuosi.

Lontoon Philharmonia-orkesteri Mikkelin Mikaelissa.

Mikkelin musiikkijuhlat toivoo yhteistyön lontoolaisen Philharmonia-orkesterin kanssa jatkuvan – festivaalijohtaja: "Tämä laitetaan tapahtumaan"

Mikkelin musiikkijuhlien järjestäjät jäävät odottamaan, ottaako kapellimestarin Santtu-Matias Rouvali vastaan festivaalin taiteellisen johtajan pestin.

Savonlinnan Oopperajuhlien uusi taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.

Ville Matvejeffille jatkokausi Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisena johtajana

Ville Matvejeffin sopimukseen kuului Savonlinnan Oopperajuhlien tiedotteen mukaan alunperin optio vuosille 2024 ja 2025. Uusi sopimus jatkuu vielä kahden seuraavan kesän yli.

Joensuun kaupunginorkesteri harjoittelee Carelia-salissa.

Joensuun kaupunginorkesteri soittaa illalla viimeisen konserttinsa kapellimestari Eero Lehtimäen johdolla

Lehtimäki toimi kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana vuodesta 2019. Jatkossa vetovastuu siirtyy taiteellisille partnereille.

Kapellimestari Valeri Gergijev johtaa tarkalla otteella Mariinskiteatterin orkesteria Prokofjevin 3. sinfonian esityksessä Mikkelin musiikkijuhlilla 28. kesäkuuta 2016.

Suomessa tuttu kapellimestari Valeri Gergijev peittelee Putinin rikoksia ja pimittää luksusasuntoja lännessä, kertoo Navalnyin uusi video

Paljastusvideon mukaan Mikkelin musiikkijuhlien entinen taiteellinen johtaja on johtanut säätiötä, jonka rahat eivät olekaan menneet nuorille taiteilijoille.

Harmaahiuksinen mies

Jukka-Pekka Saraste Helsingin kaupunginorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi – johtoryhmään myös viulisti Pekka Kuusisto ja säveltäjä Anna Clyne

Uusi johtajakolmikko aloittaa tehtävässään kevään 2023 jälkeen, kun nykyisin ylikapellimestarin Susanna Mälkin kausi päättyy.

Eput ja Santtu-Matias Rouvali tiedotustilaisuudessa.

Suosittu kapellimestari Santtu-Matias Rouvali jättää Tampere Filharmonian, maailmalla huippuorkestereissa kiitävän miehen viikot eivät enää riitä

Rouvali on kansainvälisesti kysytty kapellimestari. Tästä on hyötyä myös Tampereelle, joka saa jo tänä keväänä merkittäviä vieraita.

kapellimestari Tugan Sohijev

Maailmankuulun Bolshoi-teatterin ylikapellimestari eroaa – RSO:n intendentti: “Todella raju reaktio”

Moskovan Bolshoi-teatterin ylikapellimestari Tugan Sohijev erosi tehtävästään tänään sunnuntaina. Vaihtoehtona olisi ollut mahdollinen vankeus Venäjällä tai uran loppu lännessä.

Kapellimestari Valeri Gergijev

Mikkelin musiikkijuhlien yhteistyö kapellimestari Valeri Gergijevin kanssa on nyt jäissä – Mariinski-orkesteria ei nähdä kesän festivaalilla

Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toiminut kapellimestari Valeri Gergijev ei ole mukana tulevan kesän ohjelmiston suunnittelussa.

Valeri Gergijev vuonna 2013 Suomessa.

Mikkelin musiikkijuhlat muokkaa ohjelmistoaan Ukrainan tapahtumien vuoksi

Musiikkijuhlien järjestäjätaho kokoontui eilen ylimääräiseen kokoukseen Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Kapellimestari Valeri Gergijev

Mikkelin musiikkijuhlien järjestäjätaho aikoo puntaroida festivaalin järjestämistä Venäjän hyökättyä Ukrainaan

Nykyisen suunnitelman mukaan musiikkijuhlat on määrä järjestää heinäkuussa ja ohjelma julkistaa vielä helmikuun lopulla.

Jaakko Kuusisto, Helsinki, 05.11.2020

Säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto on kuollut

Jaakko Kuusistolla todettiin aivokasvain kesällä 2020. Hän työskenteli musiikin parissa vielä kasvaimen löytymisen ja leikkauksen jälkeen. Kuusisto kuoli Oulussa tänään. Hän oli 48-vuotias. Kuoleman vahvisti Kuusiston musiikkiagentti.

Joensuun kaupunginorkesteri harjoittelee Carelia-salissa.

Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen vetovastuu Minna Pensolalle ja Antti Tikkaselle

Pariskunta toimii muun muassa Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisena johtajana.

Ville Matvejeff soittaa pianoa Kerimäen kirkossa.

Jyväskylä Sinfonian uudeksi johtotähdeksi kotimainen jousikvartetti – ylikapellimestarin tehtävä avautuu vuonna 2024

Jyväskylä Sinfonian päävierailijaksi on valittu jousikvartetti Meta4. Kvartetti vastaa seuraavat kaksi vuotta muun muassa orkesterin taiteellisesta kehittämisestä ja sen jäsenet johtavat orkesteria osassa konsertteja. Väistyvä ylikapellimestari Ville Matvejeff jatkaa orkesterin taiteellisena neuvonantajana ensi vuoden loppuun saakka.

Kapellimestariopiskelija Aliisa Neige Barrière harjoittelemassa Musiikkitalossa.

Kahden säveltäjän tytär pohti viimeiseen asti, haluaako kapellimestariksi vai ei – kun päätös oli tehty, opintoja kohtasi kriisi

Korona-aika on kurittanut opiskelijoita alaan katsomatta. Etäopiskelu on sopinut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelijoille erityisen huonosti.

Kapellimestari Andrew Manze

Andrew Manze johtaa RSO:n konsertin 26.1.

Myös ohjelma jälleen hieman muuttuu.

RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon

Nicholas Collon johtaa Manfred Honeckin tilalla 26.1.

Myös konsertin ohjelma muuttuu.

Sibeliuksen syntymäkodin piano.

Sibeliuksen syntymäkotimitalit kapellimestari Tuomas Hannikaiselle ja pianisti Janne Mertaselle

Mitaleilla haluttiin tänä vuonna palkita erityisesti Sibeliuksen harvinaisia ja unohtuneita sävellyksiä esiin nostaneita taiteilijoita, kerrotaan Hämeenlinnan Sibelius-seurasta.

Kolme miestä seisoo kukkakimput käsissään juhlapuvuissa.

Jorma Panula -kapellimestarikilpailun voitto jaettiin kolmen kesken: palkinnot Saksaan, Ranskaan ja Viroon

Kärkikolmikko erottui viikon varrella, ja ennätyksellisen tasaisessa kilpailussa päädyttiin jakamaan voitto.

Pitkän linjan musiikkivaikuttaja Jorma Panula kertoo elämästään ja urastaan.

Jorma Panula -kapellimestarikilpailu järjestetään kahdeksatta kertaa

Kilpailuun ilmoittautui ennätykselliset 154 kapellimestaria. Loppukilpailuviikolle karsittiin videonäytteiden perusteella 20 kilpailijaa. Varsinaisten kilpailijoiden joukossa on kaksi suomalaista.

Näyttelijä Krista Kosonen, laulaja Antti Tuisku ja kirjailija Pajtim Statovci

Koronavuosi ei vain kurittanut taiteilijoita: monen tähden tulot kasvoivat merkittävästi, vaikka keikkapaikat ja teatterit olivat kiinni

Kulttuurialan tunnetuimpien nimien tuloihin korona vaikutti vuonna 2020 epätasaisesti. Suurituloiset pitivät pintansa, ja tv- sekä elokuvanäyttelijät tienasivat jopa aiempaa paremmin.

Atso Almila

Atso Almilasta Minna Canthin talo ry:n uusi puheenjohtaja

Minna Canthin talo ry on perustettu Kanttilan muutos- ja korjaustyön toteuttamiseksi. Yhdistys vaalii Minna Canthin henkistä perintöä tukemalla sananvapauteen ja tasa-arvoon liittyvää toimintaa.

Oopperalaulaja Tuija Knihtilä Simon venesatamassa, taustalla aittarakennuksia.

Kemin kaupunginorkesteri soittaa kapellimestari Erkki Lasonpalon jäähyväiskonsertin

Kemin kirkossa kuultavassa konsertissa noudatetaan koronaturvatoimia.

Jaakko Kuusisto, Helsinki, 05.11.2020

Ylikapellimestari Jaakko Kuusistolta jää konsertti väliin aivokasvaimen sädehoitojen vuoksi

Kuopion kaupunginorkesterin Kolmen kesken -konsertin kapellimestari vaihdetaan, sillä ylikapellimestari Jaakko Kuusisto joutuu konsertin aikana sädehoitoon. Konsertin saapuu johtamaan Tomas Djupsjöbacka.

Ismo Alanko

Ismo Alanko tulee Oulun Sinfonian vieraaksi – yhteisen levyn julkaisukonsertit järjestetään torstaina ja perjantaina

Joitakin lippuja on vielä jäljellä konsertteihin, joissa soitetaan yhteisproduktion, Kaiken maailman kehtolauluja -levyn, kappaleita. Myös Alangon omaa tuotantoa kuullaan.

 Pääministeri Sanna Marin (SDP) vastaa median kysymyksiin saapuessaan hallituksen hybridistrategian päivittämistä koskeviin neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 6. syyskuuta.

Maanantai 6.9.2021 (radio)

Suomen hallitus on neuvotellut koronarajoituksista. Monien suomalaisten mielestä Suomen velka kasvaa liian nopeasti. Radion sinfoniaorkesterilla on uusi ylikapellimestari. Ilmastonmuutos tuo terveysongelmia. Sää lämpenee.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle