Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ecuadorista kotoisin oleva Rolando Carpio työskentelee Pentisol-yrityksessä.

Rolando Carpio lähetti työhakemuksia 8 kuukautta, kunnes tärppäsi – kielimuuri vaikeuttaa palkkaamista työvoimapulasta huolimatta

Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen muistuttaa, että iso osa yrittäjistä ponnistaa liike-elämään ammatillisella koulutuksella. Hyvä kielitaito on usein yhteydessä koulutuksen pituuteen.

Foni Dang-Vo, Tiem Dang ja Tina Dang-Vo Timin grillin edessä.

Torstai 25.11.2021 (tv)

Koroantilanne. Maahanmuuttajien firmat. Helsinki-Vantaan lentoasema. Sääennuste.

Tina Dang-Vo valmistaa ruoka-annosta grillikioskissa.

Maahanmuuttajien yritysten elinkaari on yleensä lyhyt – 24-vuotias Timin Grilli on tilastokummajainen, sillä se siirtyy nyt äidiltä pojalle

Vietnamista Suomeen kotiutunut Tiem Dang perusti grillinsä 1990-luvulla. Maahanmuuttajien yritykset eivät usein pääse sukupolvenvaihdosvaiheeseen asti, mutta kokkolalaisgrilli on poikkeus.

Kotkassa asuvat ystävykset Ieva Eksts ja Sisko Eskelinen viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi kahvipöydän ääressä.

Englantilaisnainen muutti talviseen Suomeen eikä tuntenut ketään – näin hän löysi itselleen ystävän

Englantilaisen Ieva Ekstsin ja suomalaisen Sisko Eskelisen ystävyys on kestänyt läpi koronapandemian. Monella muulla maahanmuuttajanaisella ja vapaaehtoisella ystävyys on poikkeuksellisena aikana kariutunut.

Ilja Timonen tarkistaa tietoja kännykästään.

Ilja Timonen vaihtoi nimensä työllistyäkseen firmaan, johon ei päässyt venäjänkielisellä nimellään

Ei nimi miestä pahenna, sanotaan, mutta jos se on vieraskielinen, kutsuja työhaastatteluihin voi joutua odottamaan turhaan.

David Byrne ja orkesteri lavalla, harmaissa puvuissa paljain jaloin, kuva konserttielokuvasta David Byrne's American Utopia.

”Myös minun täytyy muuttua” – kuusi askelta kohti David Byrnen ihanneyhteiskuntaa

David Byrne's American Utopia liikuttaa ja ajatteluttaa.

Ana Emilia Martinez Hale kasvomaskiin pukeutuneena katsoo kameraan ravintolakeittiössä.

Ana Emilia Martinez Hale tuli Suomeen opiskelemaan, mutta jäi töihin – ja juuri hänenlaisiaan työntekijöitä matkailuala kaipaa

Suomeen on saapunut syyskuun loppuun mennessä enemmän ulkomaista työvoimaa kuin ennen korona-aikaa 2019. Suurin osa heistä on kausityöntekijöitä.

pietarilaiset suomesta

Tiistai 16.11.2021 (radio)

Siirtolaiskriisi Valko-Venäjän ja Puolan rajalla. Venäläisten suhtautuminen Suomeen. Tauko Omavero-palvelussa. Jalkapallon MM-karsinnat. Sää.

Kemiläinen Tytti Kumpulainen

Maahanmuuttaja Ohjaamo Kemi -hankkeelle haetaan jatkoaikaa – 162 000 euroa jäänyt käyttämättä

Maahanmuuttaja Ohjaamo Kemi -hanke on päättymässä 14. tammikuuta. Hanketta halutaan jatkaa käyttämättä jääneellä rahoituksella.

Kuvassa Joutsenon vastaanottokeskuksen rakennuksia talviauringossa.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja: Uusiin tulijoihin varautuminen on vastaanottokeskusten arkipäivää

Antti Jäppisen mukaan rajakriisin ei katsota nostavan Suomeen kohdistuvan laajamittaisen maahantulon todennäköisyyttä.

4.4.2017 Helsingin kansalaistorilla.

Hallitus teetti tutkimuksen nykyisiä järjestelmiä täydentävistä laillisista maahantulon reiteistä – kapasiteetti vielä vaatimaton

Tutkimuksen kansainvälisessä vertailussa selvisi, että työ- tai opintoperusteiset väylät eivät ole maailmalla vakiintuneita käytäntöjä.

Helsinki-Vantaa lentoasema. 26.3.2021

Matkalle pääsystä tuli painetesti, Britanniassa leimahti matkustusraivo: Jos lähdet korona-aikana matkalle, muista ainakin nämä viisi asiaa

Maahantulovaatimukset voivat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Britanniassa puhkesi jo matkustusraivo, kun kansalaiset hermostuivat erilaisiin nettilomakkeisiin.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kajaanilainen Tuula Kärnä eteni Vuoden vapaaehtoinen -kilpailun finaaliin

Vapaaehtoistyöhön Kärnän on vetänyt uteliaisuus ja halu tutustua uusiin ihmisiin. Voittaja julkistetaan joulukuun alkupuolella.

En person simmar i en simbassäng.

Vesiveijari ottaa käyttöön naisten vuoron muutaman vuoden tauon jälkeen

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa pelkästään naisille suunnattuja vuoroja järjestettäisiin esimerkiksi kerran kuussa.

En grupp människor står och ligger på marken vid ett taggtrådsstängsel. Vid stängslet står Belarus röd-gröna och Polens röd-vita gränspålar mittemot varandra.

Sisäministeri Maria Ohisalo: EU:n ei pidä taipua Valko-Venäjän painostukseen

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan EU:n on vastattava yhtenäisesti Valko-Venäjän toimintaan Puolan rajalla. Ohisalo tuomitsee Valko-Venäjän toimet "valtiollisena ihmissalakuljetuksena".

Sanna Marin puhuu medialle.

Hallitus linjaa keskiviikkona koronan hätäjarrusta ja rajoitusten jatkosta pahentuvassa tautitilanteessa

Hallitus joutuu pohtimaan yhdessä, onko uusi koronastrategia vanhentunut jo ennen kuin se on saatu täysimittaisesti voimaan.

Lapsi ja vanhemmat parvekkeella. Lapsi kurottaa pyykkipoikaa narulta.

Bulgarialaismies tuli Suomeen paremman palkan perässä – nyt hän asuu pikkukunnassa perheineen ja on malliesimerkki työperäisestä maahanmuutosta

Työperäisestä maahanmuutosta on puhuttu kiivaasti pitkin Suomea. Tyhjenevillä alueilla olisi töitä, mutta ei tekijöitä. Selvitimme, mikä tilanne on teollisuudesta tunnetussa Ylä-Savossa.

Myyjä täyttää kaupan kylmäkaappia.

Eva ehdottaa uutta työnhakuviisumia maahanmuuttajien houkuttelemiseksi – ministeri Ohisalo: "Kannattaa ehdottomasti viedä eteenpäin"

Määräaikainen työnhakuviisumi myönnettäisiin ihmisille, joilla on hyvät edellytykset työllistyä tai käynnistää yritystoimintaa. Työnhakuun saapuneet eivät olisi oikeutettuja sosiaaliturvaan. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan ehdotusta kannattaisi selvittää.

Gleb Shumaev, Joensuu.

18-vuotias Gleb Shumaev kokee, että pelkkä nimi riittää leimaamaan hänet – idän ja lännen kireät välit tuntuvat venäläistaustaisten arjessa

Myös itänaapurin vaikea koronatilanne on tukijan mukaan lisännyt jännitteitä venäläistaustaisten ja suomalaisten välillä.

Turvapaikanhakijoita Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella 2. helmikuuta 2016.

Court orders Migri rethink on Afghan asylum seekers

The Supreme Administrative Court ruled that the Immigration Service must re-examine applications as conditions in Afghanistan have significantly worsened.

Kirjailija Markku Seppänen.

Lapsuudesta tuttu puhetapa voi herättää paluumuuton halun – murteen voisi ottaa Kainuun vetovoimamarkkinoinnin avuksi

Kainuun murteesta kirjan julkaiseva Markku Seppänen arvioi, että käynnissä olevaa murrebuumia voisi hyvin käyttää Kainuunkin imagomarkkinoinnissa ja vetovoiman lisäämisessä.

Hassan Maikal

Räppäri Hassan Maikal on nähnyt, miten syrjäytyneet nuoret ajautuvat lähiöissä jengien vietäviksi: "Ainoa yhteisö, joka tukee ja ymmärtää"

Tänä syksynä rap ja jengiväkivalta on noussut otsikoihin. Kulttuurivieras, räppäri Hassan Maikalille asiassa ei ole mitään uutta. “Tähän pitää puuttua nyt. Muuten menemme samaan, mitä on tapahtunut jo Ruotsissa tai Britanniassa.”

Sisäministeri Maria Ohisalo vastausvuorossa eduskunnan täysistunnossa.

Government wins confidence vote over immigration policy, family reunification

Opposition parties the Finns Party and Movement Now submitted a motion of no confidence over the government's handling of immigration into Finland.

Sisäministeri Maria Ohisalo vastausvuorossa eduskunnan täysistunnossa.

Hallitus selvitti perussuomalaisten välikysymyksen maahanmuutosta – eduskunnalta luottamus äänin 89–68

Perussuomalaiset ja Liike Nyt kyseenalaistivat hallituksen maahanmuuttopolitiikan ja sen, onko Suomella varaa humanitaariseen maahanmuuttoon. Hallitus selviytyi välikysymyksestä odotetusti.

Koronarokotus ruiskeita valmiina.

Kauppakeskus Goodmanissa voi saada torstaina koronarokotteen ilman ajanvarausta

Paikalle odotetaan erityisesti alle nelikymppisiä ja maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, jotka eivät vielä ole hankkineet ensimmäistä koronarokotetta.

Välikysymys maahanmuuttopolitiikasta ja taloudesta

Ohisalo kiistää, että Suomi olisi irtautumassa eurooppalaisesta maahanmuuttolinjasta – perussuomalaiset esitti epäluottamusta

Välikysymys kyseenalaisti erityisesti suunnitelmat perheenyhdistämisen ehtojen helpottamisesta. Hallituksen esitys on kuitenkin vielä kesken ja annetaan eduskunnalle myöhemmin syksyllä.

Katja Marova Lappeenrannan Linnoituksen valleilla.

Maahanmuuttajat eivät saa valittaa, huomasi Katja Marova — hän haluaa tehdä niin, jotta asiaan tulee muutos: "Rakastan Suomea, mutta ongelmiakin on"

Lappeenrantalainen Katja Marova on yhteiskunnallinen keskustelija, koska haluaa helpottaa maahanmuuttajien kotiutumista ja selvittää myös omat ennakkoluulonsa.

Irakista Suomeen tullut Roqaya Al-Anbagi ja suomalainen Paula Malan hymyilevät kameralle Trion kauppakeskuksessa Lahdessa.

Koulutettu ystävä on tärkeä tuki monelle maahanmuuttajalle: "Jos minulla ei ole suomalaista ystävää, en tiedä mitään"

Mannerheimin lastensuojeluliiton maahanmuuttajien ystävätoiminta on helpottanut Suomeen muuttaneiden kotoutumista. Ystävää kaipaavia maahanmuuttajia on enemmän kuin vapaaehtoisia ystäviä.

Irakista Suomeen tullut Roqaya Al-Anbagi ja suomalainen Paula Malan hymyilevät kameralle Trion kauppakeskuksessa Lahdessa.

Torstai 14.10.2021 (tv)

Jousiaseisku Norjassa. Vesilaitokset. Maahanmuuttajat. Sää.

Hoitaja työskenteli Messukeskuksen drive-in-koronatestauspisteellä 2. heinäkuuta.

Kahden koronatestin vaatimus säilynee vuoden loppuun asti – Lohi: "Tämä on matkailutoimialalle ikävä päivä"

Jos eduskunta hyväksyy perjantaina esityksen maahantulosääntöjen jatkamisesta, säännöt jatkuvat nykyisellään vuoden loppuun asti.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Tähän pöytään suomenkielinen ruokalista, ja ilman huippuosaajaa, kiitos

Englanninkielisen palvelun lisäämisessä ei ole kyse kansainvälisyydestä. Kyse on siitä, että työpaikat jakaantuvat halpoihin , joihin kelpaa kuka tahansa maahanmuuttajakin. Ja hienojen ihmisten kansainvälisiin töihin, kirjoittaa Saarikivi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Razeem Hussain olisi haluttu Ruotsin työmarkkinoilla, mutta hänet karkotetaan työnantajan virheen vuoksi.

Ruotsi tarvitsee it-osaajia kipeästi, mutta on karkottanut heitä pikkuvirheiden takia – yritykset pelkäävät jo Ruotsin maineen puolesta

Ruotsi tarvitsee ulkomaisia osaajia niin akkutehtaisiin kuin Spotifyn kaltaisiin yrityksiin, mutta maan työlupajärjestelmä on monimutkainen. Hallitus on luvannut estää asiantuntijoiden karkotukset hallinnollisten virheiden takia.

Riikka Purra kysyy Atte Harjanteelta maahanmuuton kustannuksista: "Missä on raja?"

Perussuomalaiset ja vihreät jyrkän erimielisiä lähes kaikesta maahanmuuttoon liittyvästä – yhdessä asiassa Riikka Purra ja Atte Harjanne löytävät yhteisen sävelen

Riikka Purran mukaan perussuomalaiset korostaa maahanmuuton ongelmia, koska muut vaikenevat niistä. Vihreiden Atte Harjanne puolestaan pitää maahanmuuttoa välttämättömänä Suomen ikärakenteen takia.

 Liike Nytin Harry Harkimo ja perussuomalaisten puheenjohtja Riikka Purra tiedostustilaisuudessa eduskunnan Kansalaisinfossa Helsingissä 7. lokakuuta 2021.

No-confidence vote sought over government's immigration policy

Parliament will consider a motion of no confidence proposed by the opposition Finns Party and Movement Now.

Barnfamilj från Irak går med barnvagn och matkassar.

LAB-ammattikorkeakoulussa kehitetty toimintamalli edistää maahanmuuttajanaisten kotoutumista

Toimintamalli sai alkunsa hankkeesta, johon osallistuneet naiset kertoivat saaneensa merkittävää apua kotoutumisprosessiin.

 Liike Nytin Harry Harkimo ja perussuomalaisten puheenjohtja Riikka Purra tiedostustilaisuudessa eduskunnan Kansalaisinfossa Helsingissä 7. lokakuuta 2021.

Liike Nyt liittyi perussuomalaisten välikysymykseen hallituksen maahanmuuttopolitiikasta

Välikysymyskeskustelu käydään eduskunnassa ensi viikolla. PS:n ja Liike Nytin lisäksi kokoomuksen Heikki Vestman arvostelee hallituksen esitystä.

Turun kristillisellä opistolla jaetaan tietoa koronarokotteista vieraskielisille.

Tietoa koronarokotteesta jaettiin maahanmuuttajille Turun kristillisellä opistolla – Abdullahi Sultan: "Viestiä on tärkeää saada perille"

Vieraskielisten osuus koronatartunnoissa on edelleen suuri. Lisäksi koronarokotteesta liikkuu paljon väärää tietoa. Ensi viikolla opistolle tuodaan pop up -rokotuspiste.

Maahanmuutosta keskusteleminen on mahdotonta

Marja Sannikka: Maahanmuuttokeskustelumme on luokatonta

Joko halventavaa ja yleistävää syyttelyä tai tosiasioista vaikenemista. Miksi ihmeessä maahanmuutosta on niin vaikea keskustella asiallisesti, pohtii Marja Sannikka videoblogissaan.

Kamarikuoro Kampin laulu

Sunnuntai 3.10.2021 (radio)

Maahanmuutto. Kanalat. Sähköautot. Kuorolaulu. Sääennuste.

Riikka Purra puhuu eduskunnassa.

Perussuomalaiset tekee hallitukselle välikysymyksen maahanmuutosta ja taloudesta – Purra: "Vastuutonta ja epäoikeudenmukaista"

Purran mukaan perussuomalaiset ei hyväksy Suomelle haitallisen maahanmuuton lisäämistä eikä hallituksen esittämiä maahanmuuttopolitiikan lievennyksiä.

Lastenrattaita rivissä

Eläkejärjestelmä remontoitiin vasta neljä vuotta sitten, mutta ruuvia täytyy kiristää taas – syntyvyys ja maahanmuutto jäivät odotuksista

Päätöksiä eläkejärjestelmän muutoksista on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmat eivät ala paisua, sanovat eläkejärjestelmän asiantuntijat. Myös eläkkeiden tasoa pitää heidän mukaansa pohtia.

Tilastografiikka

Turvapaikanhakijoille on vuosia luennoitu, että raiskaus on rikos ja luvatta ei saa koskea – osoittaako tilasto, että valistus epäonnistui?

Yle kertoi syyskuun 30. päivä, että ulkomailla syntyneiden osuus raiskausepäilyissä on kasvanut selvästi. Viimevuotiset luvut perustuivat kuitenkin poliisin kirjausvirheeseen.

Yksityiskohta poliisin sinisessä virkapuvussa.

Mistake in foreigner sex crime story, proportion of foreigners among rape suspects smaller than first reported

Researchers said that the proportion of second-generation immigrants among suspected sexual offenders is small.

Tilastografiikka

Poliisin kirjauksissa virhe – ulkomailla syntyneiden osuus raiskausepäillyistä on pienempi kuin ensin kerrottiin

Valtioneuvoston tutkimuksen mukaan huono-osaisuus liittyy myös riskiin syyllistyä seksuaalirikoksiin. Ulkomaalaistaustaisten korkea osuus epäillyistä ei kuitenkaan selity tutkijoiden mukaan huono-osaisuudella.

Ali ohjaa rekkaa.

Torstai 30.9.2021 (tv)

Kokoontumisrajoitukset. Talvirenkaat. Maahanmuuttajaopiskelijat. Sää.

Ihmisiä kävelee kaudulla.

Statistics Finland: Falling birth rates cannot maintain population

Finland's population is set to reach its peak in 2033, at just over 5.6 million, the number-crunching agency predicts.

Ali ohjaa rekkaa.

Maahanmuuttajat on saatu onnistuneesti ammatilliseen koulutukseen – Savon ammattiopistossa heitä oli viisi vuotta sitten muutamia, nyt 800

Maahanmuuttajien polkua ammatilliseen koulutukseen on kehitetty ympäri Suomen. Käytännössä on panostettu muun muassa selkeämpään viestintään. Taustalla on työvoimapula.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle