Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Miehen käsi puristaa naisen kättä.

Setlementti Puijolalle tulossa lisärahoitusta naisten väkivaltatyöhön

Rahoituksen nousua selittää suurelta osin uusi hanke, jossa tuetaan väkivaltaa kokeneita maahanmuuttajataustaisia naisia ja tyttöjä.

Krista Kiuru.

Sisäministeri Krista Mikkonen haluaa Suomeen 700 uutta poliisia – "Suomessa on kymmenkunta katujengiä"

Sisäministeri Krista Mikkonen on huolissaan katujengeistä. Hänen mukaansa Suomen katujengeissä on parisataa ihmistä. Sisäministeri Mikkonen oli vieraana Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa.

Frihetsstatyn på toget i Vasa.

Vaasa haluaa mukaan kotouttamisen kehittämishankkeeseen

Hankkeeseen etsitään seitsemää kuntaa eri puolilta Suomea. Osallistuminen ei vaadi varsinaista omarahoitusta, mutta edellyttää, että hankkeeseen varataan henkilöstöresursseja.

Nainen ja raitiovaunu, jossa on kissankuvia.

Tiistai 29.11.2022 (radio)

Demokratiapalkinto Selkokeskukselle. Uusia vastaanottokeskuksia. Lääkäreiden etävastaanotot. Tampereen kissaratikka. Sää.

Yrittäjä Ranbir Sodhin baaritiskillä.

Kauppatieteiden maisterilla on oma ravintola, koska se oli helpoin tapa saada töitä Suomesta – eikä tilanne ole 30 vuodessa juuri muuttunut

Maahanmuuttajien perustamat yritykset lisääntyvät vauhdilla. Esimerkiksi Vantaalla viime vuonna perustetuista noin 1 900 yrityksestä 42 prosenttia oli maahanmuuttajien.

Esko Koskinen ja Berit Koskinen

Itä-Helsinki on 170 000 ihmisen asuinalue, jota ei virallisesti ole olemassa

Itä-Helsingissä asuu yli 170 000 ihmistä, mutta virallisista aluejaoista ei sellaista paikkaa löydy. Yle Helsinki tekee viikon ajan sisältöjä eri puolilta Itä-Helsinkiä.

En man med en tatuerad arm rör om i en kastrull med en slev.

Suomalainen työelämä tutuksi ja amiksen oppimisympäristöt haltuun – Samiedu aloittaa uuden valmistavan koulutuksen maahanmuuttajille

Koulutukseen saatiin mallia Joensuun Riverian ammattiopistosta, jossa vastaavaa opetusta on järjestetty useita vuosia.

Sähkö sähkön kulutus, jatkojohto.

Lauantai 5.11.2022 (radio)

Suomalaiset varautuvat säästämään. Suomeen tarvitaan lisää maahanmuuttajataustaisia poliiseja. Pyhäinpäivänä on muistettu läheisiä, jotka ovat jo kuolleet. Möpsö ja pennut ovat suositun Pentuliven tähdet. Säätiedot.

Suleiman Beriwan työskentelee nyt vartijana.

Berivan Suleiman herää neljältä salille ja opettelee suomea – poliisiksi tarvittaisiin maahanmuuttajia, mutta harva pääsee tai edes hakee

Maahanmuuttajataustaisten tie poliisikoulutukseen tyssää yleensä riittämättömään suomen kielitaitoon. Myös perheen ennakkoluulot poliiseista vaikuttavat nuoriin.

Hattupäinen katukauppias työntää appelsiineja kaupan ostoskärryssä köyhän asuinalueen kadulla Etelä-Afrikassa

Maahanmuuttajat joutuvat syntipukeiksi, kun Etelä-Afrikan työttömyys pahenee – “Jos on täällä ilman oleskelulupaa, on rikollinen”

Heikkenevä taloustilanne on nostattanut Etelä-Afrikassa maahanmuuttovastaisen aallon. Miljoonat naapurimaista tulleet elävät pelossa, kun valtaväestö syyttää heitä työttömyydestä, köyhyydestä ja rikollisuudesta.

Muusikot pakenivat Venäjältä Kotkaan

Venäläinen muusikko oli päätyä rintamalle Ukrainaan – pakomatka Suomen kautta Yhdysvaltoihin toi hänelle turvan: "On ihme, että olen turvassa"

Venäjän liikekannallepano oli viimeinen piste. Taiteilijat, jotka eivät voineet hyväksyä maansa politiikkaa, lähtivät tyhjän päälle etsimään töitä muista maista. 

Kuokkalan koulu ulkoa.

Jyväskylän kouluissa uhkaa tilapula – ukrainalaislapset kasvattavat oppilasmääriä

Ukrainan sotaa pakenevat ovat lisänneet vieraskielisten lasten määrää merkittävästi Jyväskylän kouluissa. Kaupungissa toimii paikkamäärältään Suomen suurin vastaanottokeskus.

Miehet pelaavat jalkapalloa.

Suomessa on neljä kuntaa, joissa suomi ei ole edes toiseksi puhutuin kieli – pienen Korsnäsin toiseksi suurinta kieliryhmää useimmat eivät tunne

Toiseksi suurimman kielen asemastaan huolimatta palveluja bosniaksi on Korsnäsissä hyvin vähän. Suomenkielisiä palveluita Korsnäsissä taas on tarjolla, mutta niitä kysytään harvoin.

Lähikuvassa iäkkään ihmisen kädet

Pohjois-Savossa kuoli alkuvuonna enemmän ihmisiä kuin kertaakaan aiemmin yli 30 vuoden aikana

Pohjois-Savon väkiluku on laskenut tammi-syyskuussa runsaalla neljällä sadalla asukkaalla. Maakunnassa syntyi vajaat 90 lasta vähemmän ja kuolleita oli 200 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun oppilaiden kirjoittamia toiveita koulunuorisotyötekijän järjestämässä toivepuussa.

Study: Immigrant youth at much higher risk of bullying

An Åbo Akademi University study investigated the differences in bullying risk between people of Finnish origin and immigrants in the region of Ostrobothnia.

Kuva Lahden keskustasta illalla. Ihmisiä istuu ravintolan terassilla. Ihmisiä kävelee kadulla.

Lahden väestönkasvussa poikkeuksellinen piikki

Lahden väkiluku kasvoi syyskuussa ennätyksellisen paljon. Lahti sai yhdessä kuukaudessa 132 asukasta lisää.

Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun oppilaiden kirjoittamia toiveita koulunuorisotyötekijän järjestämässä toivepuussa.

Tutkimus: Maahanmuuttajataustaisilla nuorilla kolminkertainen riski joutua kiusatuksi koulussa

Åbo Akademin tutkimuksessa selvitettiin sosiaalista eriarvoisuutta suomalaista syntyperää olevien nuorten ja maahanmuuttajanuorten välillä Pohjanmaalla.

Vastaanottokeskuksen hätämajoitushuoneessa odottamassa patjoja ja makuupaikkoja liinavaatteineen.

Mitä tehdään, kun seuraava pakolaisbussi tulee Etelä-Pohjanmaalle? Ukrainalaisia auttaneiden kokemukset halutaan pohjaksi politiikkasuositukselle

Siirtolaisuusinstituutti tekee kunnille, järjestöille ja yksityisille suosituksen siitä, miten ensi kerralla vastaanotetaan pakolaiset. Avoimessa webinaarissa kerätään sen pohjaksi kokemuksia tästä vuodesta.

Ahmad Khamal Sheima Shine henkilöstöpalvelun haastattelussa.

New recruitment agency aims to focus solely on the needs of immigrant jobseekers

The Helsinki-based firm offers, according to the CEO, services in 32 different languages and aims to interview all job hopefuls in their own mother tongue.

Cimcorpilla Ulvilassa työskentelevä Ankita Shanbhag.

Valtaosa Suomeen muuttaneista osaajista sopeutuu hyvin, mutta nurja puolikin löytyy – lähes 40 prosenttia kokenut syrjintää työelämässä

Pääosin myönteisistä tuloksista huolimatta noin 40 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista ulkomaalaisista osaajista kertoo harkitsevansa muuttoa pois Suomesta lähitulevaisuudessa.

Ahmad Khamal Sheima Shine henkilöstöpalvelun haastattelussa.

Uusi vuokratyöfirma Itäkeskuksessa keskittyy vain maahanmuuttajiin ja lupaa, ettei tarjoa insinööreille siivoustöitä

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan ulkomaalaisten työllisyystilanne on Suomessa tällä hetkellä parempi kuin koskaan mittaushistoriassa.

Сцена The Voice of Finland

The Voice of Finland -kilpailun osallistuja poistettiin kisasta Venäjän kaksoiskansalaisuuden takia: "Tämä on tuhonnut minut henkisesti"

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen selviytyi karsinnoista itse kilpailuun, mutta päivää ennen seuraavien kuvausten alkua tuotantoyhtiö ilmoitti, että hänet on suljettu pois kisasta. Ylen yhteydenoton jälkeen hänelle tarjottiin mahdollisuutta palata.

Siivooja työssään kauppakeskuksessa.

Kauppakamari haluaa helpottaa ulkomaalaisten tuloa Suomeen duunaritöihin, syynä piinallinen työvoimapula

Keski-Suomen kauppakamari yhdessä muiden kauppakamarien kanssa haluaa poistaa maahanmuuton saatavuusharkinnan. Kauppakamarikyselyn mukaan noin 64 prosenttia keskisuomalaisista yrityksistä kärsii osaajapulasta.

Alahärmäläisen koulun käytävällä kenkiä ja takkeja.

Kajaanissa on luotu uusi yhteistyömalli vieraskielisten työllistymiseen – seitsemän ukrainalaista sai ateria- ja puhtaanapitotöitä

Ateria- ja puhtaanapitoalalla on jatkuva työvoimapula. Tämän takia Kajaanin Mamselli, te-toimisto ja TILMA-hanke lähtivät luomaan yhteistä toimintamallia vieraskielisten työllistämisen edistämiseksi.

Havainnekuva raja-aidasta.

Tältä itärajan aita näyttäisi – mallia haettu muun muassa Virosta

Aita olisi muutaman metrin korkuinen ja sen päälle tulisi piikkilankaeste. Teknistä valvontaa tulisi koko aidan alueelle.

Viharikoskuva

More hate crimes reported, especially linked to sexual orientation, gender or disability

Police saw an increase in the number of hate crime reports last year, particularly related to victims' sexual orientation or gender identity.

Tomaattiterttuja kasvihuoneessa.

Närpiön kaupunki tarjoaa kielikoulutusta noin 200:lle lomautettavalle vieraskieliselle työntekijälle – Alueen viranomaiset varautuvat Närpiön kasvihuoneiden lomautuksiin

Lisäksi Pohjanmaan TE-toimiston kautta lomautettavien työntekijöiden on mahdollista hankkia erilaisia tarpeiden mukaisia työelämän lupakortteja.

Kaksi miestä kävelee kauppakeskuksessa. Toisen takin selässä teksti "Black Squad".

Pietarsaaren seudulla maahanmuuttajien neuvontapalveluiden tarve kasvaa

Alueen neuvotapisteissä on kirjattu kuudessa vuodessa jo 10 000 käyntiä.

Migrin ulko-ovi teksteineen, oven läpi häämöttää pari asiakasta käytävällä.

Количество заявлений о предоставлении убежища от россиян выросло

В последние годы от граждан РФ поступало от 200 до 500 заявлений в год.

Arife Heino ja Ruffe-koira.

Arife Heinon sukulaiset ymmärsivät vielä sen, että hän otti suomalaisen miehen, mutta koira oli liikaa

Muslimit eivät perinteisesti ota koiria lemmikeiksi, sillä ne ovat islamin teorian kannalta rituaalisesti epäpuhtaita eläimiä.

Kuvassa retkeilijä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa syksyllä.

Perjantai 7.10.2022 (tv)

Kunnat. Maahanmuuttajat. Retkeily. Sääennuste.

Kuva Anton Kumienkon passista ja viisumista. Henkilökohtaiset tiedot ovat sumennettu kuvasta.

Venäläinen Anton halusi solmia Suomessa avioliiton, mutta menetti rajalla viisuminsa – Rajavartiolaitos kertoo, mitä tarkoitetaan "läheisellä suhteella"

Todellisella rakkaudella ei ehkä ole rajoja, mutta maiden väliset rajat eivät ole kadonneet mihinkään. Maahantulosäännösten tiukennettua venäläis-suomalaiset pariskunnat joutuvat todistamaan viranomaisille suhteensa vakavuuden.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

Suomi hukkaa matalasti koulutettuja nuoria miehiä, eikä se ole pieni ongelma, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto tuoreessa kirjassaan

Supistuvalla maksukykyisten joukolla on entistä vaikeampaa selviytyä velkojen ja eläkkeiden maksusta. Risto Murron mukaan tämän yhtälön ratkaiseminen on Suomen kohtalonkysymys.

Itäkeskuksen peruskoulu ulkoa.

Tässä helsinkiläiskoulussa yli kolmannes tarvitsee erityistä tukea – se ei silti tarkoita levottomuutta, puolustaa Itäkeskuksen koulun rehtori

Vanhempien huonotuloisuus, maahanmuuttajien suuri osuus ja erityisen tuen tarve koulussa korostuvat Helsingissä samoilla alueilla.

Johtaja Juha Ala-Mursula Businessaseman tiloissa

BusinessOulun vuokratilat puolittuvat Hallituskadulla, ja palvelua viilataan uusiksi

Business-aseman palveluita kehitetään muun muassa sen takia, että startup-yrityksiä on perustettu odotettua vähemmän.

Vuoromestari Jenni Kaikkonen-Kortelainen valmistelee ruokaa.

Kysely: Isolla osalla yrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta – kauppakamari vauhdittaisi työntekijöiden maahanmuuttoa

Yrityksillä on pulaa etenkin ammatillisista osaajista, kertoo kauppakamarien kysely. Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen maahanmuuttoa edistävät toimet ovat keskittyneet liikaa huippuasiantuntijoihin.

Ana Emilia Martinez Hale nojailee ravintolan pöytään.

Meksikolainen Ana Emilia Martinez Hale muutti Lappiin ja päätti jäädä – "En näe syytä, miksi ihmiset eivät haluaisi työskennellä Suomessa"

Suomi tarvitsee tämän vuosikymmenen aikana nykyiseen verrattuna kaksinkertaisen määrän työntekijöitä ulkomailta, jotta pahenevaan työvoimapulaan voitaisiin vastata.

Huonot tulot ja maahanmuuttajataustaisten suuri osuus näkyvät erityisoppilaiden määrässä Helsingin eri alueilla

Nämä Helsingin koulut ovat tutkijan mielestä hälytysmerkkejä: Ylen selvitys paljastaa, että vaikeimmat ongelmat painottuvat samoille alueille

Kun esimerkiksi Itäkeskuksessa erityistä tukea tarvitsee reilu kolmannes oppilaista, Norssissa erityisoppilaiden osuus on muutama prosentti, ilmenee Ylen selvityksestä.

Punatiilisen rakennuksen edessä on polkupyöriä parkissa.

Venäläisten turvapaikanhakijoiden tulo säikäytti ukrainalaiset, ja nyt Maahanmuuttovirasto haluaa heidät eri paikkoihin

Venäläiset ja ukrainalaiset elävät sopuisasti rinta rinnan Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Ukrainalaisten yhdistys Suomessa on huolissaan etenkin naisten ja lasten hyvinvoinnista.

Tuula Haatainen.

Study: Future of Finland hinges on immigration

Employment minister Tuula Haatainen (SDP) believes that the services of an ageing Finland can only be secured if Finland receives many more workers from abroad in the coming years.

Tuula Haatainen.

Tuore selvitys maalaa Suomesta synkän kuvan ilman maahanmuuttajia – työministeri Haataisen mukaan onnistuminen vaatii yhteiskunnan avautumista

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mielestä ikääntyvän Suomen palvelut voidaan turvata ja yritykset voivat laajentua vain, jos Suomeen saadaan lähivuosina paljon lisää työntekijöitä ulkomailta.

Ihmisiä Tukholman metrossa.

Kuhmon väkiluku uhkaa kuihtua neljänneksellä, eikä se ole ongelman kanssa yksin – tutki koneella kuntasi kokoa vuonna 2040

Aluekehityksen konsulttitoimisto MDI mallintaa ensimmäistä kertaa, miltä Suomen työikäisen väestön koko näyttäisi, jos maahanmuutto lisääntyisi. Testaa alapuolelta löytyvällä koneella, miten kuntasi kehittyisi.

Oulun Business-aseman julkisivu

Ouluun uusi palvelukeskus ulkomailta muuttaneille – tavoitteena muun muassa työvoiman turvaaminen yrityksille

Ouluun ollaan rakentamassa uutta kohtauspaikkaa maahanmuuttajille ja kansainvälisille osaajille sekä heidän perheilleen. 

 Jussi-Pekka Rantanen valmistautuu tv-uutisten lähetykseen studiossa.

Maanantai 26.9.2022 (radio)

Rajaliikenne Venäjältä. Italian vaalivoittaja. Kouluampuminen Venäjällä. Yle Uutiskoulu. Sää.

Tummahiuksinen nainen Fia Hafiz istuu ikkunalla ja katsoo kameraan hymyillen, takana kirjastokäytävä.

"Jokainen voi aloittaa itsestään ja katsoa peiliin", neuvoo Fia Hafiz eteläpohjalaisia kotoutumiskeskustelussa

Suomeen ei ole maahanmuuttajan helppo kotoutua, sanoo maahanmuuttajakoordinaattori Fia Hafiz. Etelä-Pohjanmaalla tulijoiden apuna on ollut muutaman vuoden Moni-info.

Nuorten bändi soittaa ja ihmiset tanssivat monikulttuurisessa Maailma tuli kaupunkiin -tapahtumassa Kemin kulttuurikeskuskessa.

Kemissä toimivan monikulttuurikeskuksen rahoituksesta neuvotellaan – tavoitteena on siirtää rahoitus Kemiltä Lapin hyvinvointialueelle

Toivola-Luotolan Setlementin monikulttuurikeskus Mikseri edistää maahanmuuttajien kotoutumista Meri-Lapin alueella. Keskus tarjoaa matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluja.

Seinäjoen Apila-kirjaston pääovet ovat rikki parhaillaan.

Etelä-Pohjanmaa aikoo kaksinkertaistaa maahanmuuton määrän

Etelä-Pohjanmaa on maakuntien peränpitäjä vieraskielisten asukkaiden suhteen. Maakunnan väestökehitys on hiipuva, joten nyt tarvitaan apua myös maahanmuuttajista.

Nainen istuu ja takana näkyy kaksi poikaa.

Sotaa pakoon tulleet ukrainalaiset haluavat mukaan vapaaehtoistyöhön Kuopiossa – osa ujostelee kielitaitoaan

Vapaaehtoistyön avulla voi tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja työelämään. Järjestöt hakevat parhaillaan lisäkäsiä syksyn toiminnan alkaessa.

All Points North-logo kuvassa, jossa oppilaat tutkivat kuvakortteja.

APN podcast: Is Finland teaching Finnish to foreigners the right way?

This week's show looks into how adult immigrants learn Finnish in Finland, hears about internship challenges for international students and looks ahead to Finland's biggest film festival.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle