Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Olfaktorinen impromptu gis-mollissa ja H-duurissa, eli haiston ja maiston menö & paluu

Kajon matkakokemuksia hajuttomasta & mauttomasta maailmasta.

Presidentit Xi Jinping ja Sauli Niinistö tapaavat Helsingissä.

Herätys: Presidentti Niinistö valtiovierailulla Kiinassa, klementiineissä hurja määrä käsittelyaineita, lunta luvassa eniten kaakkoon

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Mandariinisorsa

Kuvat: Mandariinisorsa hurmaa Savonlinnassa

Valppaus ja hyvät hermot ovat tarpeen, kun kameran tähtäimessä on harvinainen, aasialaista alkuperää oleva sorsalintu. Mandariinisorsan voinee bongata Riihisaaressa vielä parin viikon ajan.

Juhlakoristeltu katu Moskovan keskustassa.

Moskovassa osataan juhlia – uudenvuoden juhlapöytä notkuu majoneesia

Venäläisille uusivuosi on vuoden tärkein juhla. Silloin perheet kokoontuvat nauttimaan yhdessäolosta. Kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall selvitti, mitä venäläiset syövät juhlaillallisella.

Skorpioni satsumien joukossa.

Etelä-Saimaa: Hedelmien seasta löytyi elävä skorpioni Prismassa

Satsumien joukosta löytyi tokkurainen skorpioni Imatran Prismassa. Eläin otettiin kiinni, pakastettiin ja toimitettiin laaduvalvonnasta vastaavalle yritykselle. Prisma-johtajan mukaan tapaus on harvinainen ja inhimillinen virhe.

Venla Vehmas ja Maija Harju yökylässä Lumi Leppävuoren luona.

Yökyläilyn salattu maailma – mitä tapahtuu, kun lapsesi on yökylässä

Useimmat meistä ovat lapsena olleet ystävän luona yökylässä. Lapsia kiehtoo ajatus kokonaisesta illasta ja yöstä ystävän kanssa. Yökyläily on myös luonnollinen osa lapsen kehitystä, vaikka vanhemmille se saattaa olla joskus vaikeaa.

Turisteja Istanbulissa.

Venäjältä pakotelista Turkille: matkailu ja hedelmät kielletään

Venäjä rankaisee Turkkia rynnäkkökoneen ampumisesta. Pakotteet kohdistuvat monille aloille, varsinkin matkailuun ja maataloustuotteisiin. Energiayhteistyön jatkamisesta on epäselvyyttä.

Irtokarkkeja

Sugar tax proposal on the way

Finland’s health authorities are planning a replacement for the doomed ’sweet tax’ on confectionary and ice cream. The current levy has been condemned as incompatible with EU law—but the replacement could be in place to curb any rush to the sweet counter.

Kärppä-paita yllään oleva lapsi äitinsä kanssa eteisessä.

Kärppäkapteenin perheellä perhosia vatsassa – myös kotijoukot elävät playoff-huumaa

Jääkiekon finaaliotteluihin paneutuu pelaajan koko perhe. Lasse Kukkosen vaimo antaa jännityksen tunteelle vallan vasta hallin ovella.

Helsinkiläisessä ravintolassa mämmikattaus näyttää arjen luksukselta.

How do you like your mämmi?

Mämmi is a highly divisive Finnish Easter tradition: people either hate it or love it. First mentioned in the 16th century, the mixture of rye flour, powdered malt rye and molasses has somehow persisted in the national cuisine – and can be found in supermarkets and on dinner tables across the country. Finns and foreigners alike have come up with ingenious ways to help make the formidable-looking brown sludge go down.

ostoskori

Näin kansa tuomitsi suomalaisten ruokaostokset: "Missä kasvikset, hedelmät ja kala?"

Yle julkaisi viime viikolla listan ruokatarvikkeista, joita suomalaiset ostavat eniten ruokakaupoista. Keskusteluun osallistuneet kaipasivat listalle enemmän hedelmä- ja vihannesosaston antimia.

Ruoan kuivaaminen

Pöperöiden kuivaaminen onnistuu myös untuvikolta

Lihaa, kananmunia, kasviksia tai hedelmiä. Sellaista ruokaa ei oikeastaan ole, jota ei voisi kuivattaa. Puuhastelu voi kuitenkin tuntua aloittelijoista työläältä. Muutamilla nikseillä urakkaa voi helpottaa.

Maupertuisin appelsiini

Sitruuna vai mandariini? Maapallon muoto todistettiin Tornionjokivarressa

Onko maapallo sitruunan vai mandariinin muotoinen? Siitä väittelivät 1700-luvun tiedemiehet. Ranskalainen tiedemies Pierre Louis Moreau de Maupertuis retkikuntineen matkasi Tornionjokilaaksoon ja todisti astemittauksilla maapallon muodon. Keskieurooppalaiset hullaantuivat Maupertuisin tarinoihin yöttömästä yöstä ja näin sai alkunsa Tornionjokivarren turismi.

Bioninen käsi

Bioninen käsi tunnistaa jo muodon ja materiaalin

Testeissä keinotekoista kättä käyttänyt pystyi silmät peitettyinä erottamaan mandariinin, appelsiinin ja pallon toisistaan. Hän erotti myös, oliko kädessä pehmeä kangas vai kova puupala.

Janne Tarmio näyttää kuinka ananas leikataan.

Piristystä pimeyteen hedelmistä

Hedelmistä kirjan tehnyt Janne Tarmio vinkkaa, miten tutut hedelmät taipuvat moniin ruokiin ja opastaa myös eksoottisten hedelmien käyttöön. Syksyn synkkyydessä hedelmistä on iloa silmille ja aidosti apua myös jaksamiseen.

Aasian jättiherhiläinen.

Jättiherhiläiset tappaneet parikymmentä Kiinassa

CNN:n mukaan ihmiset ovat ilmeisesti joutuneet maailman suurimman herhiläislajin hyökkäysten kohteeksi. Aasian jättiherhiläisen pistimessä on erittäin voimakasta hermomyrkkyä.

Tornien taisto.

Lintubongarit käyvät Tornien taistoon jo 20. kerran

Taiston tavoitteena on nähdä tai kuulla mahdollisimman monta eri lintulajia. Viime vuonna taiston voitti Virolahden Lintulahden lintutorni, josta havaittiin 103 eri lajia.

Mandariinisorsa Padasjoen keskustassa

Muuttolinnut lensivät Lappiin

Lintuharrastaja Pirkka Aallon mukaan kevät on jo pitkällä. Peippojen ja punakylkirastaiden laulu kuuluu eri puolilla Lappia. Räkättirastaat kansoittavat isot nurmikentät, västäräkit keikuttavat pyrstöjään tienvierustoilla ja pelloilla käyskentelee kuoveja ja töyhtöhyyppiä.

Kuva elokuvasta Ironman 3.

Iron Man 3 ei välttämättä yllätä mutta viihdyttää

Iron Man 3 on suoraa jatkoa viime vuonna nähdylle Avengers –elokuvalle. Tuossa elokuvassa joukko supersankareita taisteli ilkeitä jumalolentoja vastaan.

Lapset laskevat matematiikan tehtäviä käyttäen apunaan muovihedelmiä.

Matematiikka on leikin asia Maskussa

Unkarilainen opetusmetodi on tullut Maskuun jäädäkseen. Leikin ja havainnollistavien esineiden avulla tylsä matematiikka on muuttunut hetkessä innostavaksi aineeksi.

Biojäteastia.

Roskiksesta väriä elämään

Bioroskiksesta löytyvät kahvinpurut, banaanin, sipulin ja mandariininkuoret antavat luonnonläheistä väriään kankaisiin tai vaikka paperille.

Mandariineja

Anteeksi, onko tämä mandariini satsumoisin klementiini?

Mandariini on Kiinasta lähtöisin oleva sitrushedelmä, josta on risteytetty uusia lajeja. Tunnetuimpia kaupan hedelmäosastolla näistä ovat tutut klementiini ja satsuma. Monelle herää kuitenkin kaupassa kysymys, että mitä eroa näissä hyvin samanlaisissa hedelmissä on.

Japanista löytyi häntänsä pudottava etana

Etana pakenee käärmeitä pudottamalla häntänsä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tätä sisiliskomaista tapaa havaitaan etanoilla.

Baka liten kaka -blogissa on esillä myös muitakin juhlapöydän antimia.

"Leivos edistää mielenterveyttä"

Leipuri-kondiittorimestari Markku Vengasahon mielestä kahvin kanssa tulee nauttia jotain pientä ja makeaa. Vengasaho haluaa nostaa esiin leivosten tuottaman makuelämyksen ja unohtaa huonon omantunnon.

Kuvassa Kälviän musiikkileirille osallistuvat Alina Matilainen, aada Puutio, Venla Suni ja Iida Laine

Musiikkileiriläisten salaiset paljastukset

Erilaisilla kesäleireillä ei ehdi tulla tylsää. Tiivisti yhdessä vietetty leiriviikko yhdistää nopeasti ja uusia tuttavuuksia tulee joskus vähän kauempaakin. Siivoaminenkin saa väistyä hauskanpidon tieltä leirin loppuun asti.

Lintuharrastajia näköalatornissa.

Tornien taiston voitto Virolahdelle

Virolahden Vilkkilänturalla havaittiin kaikkiaan 103 lajia ja sadan lajin raja rikkoutui myös Haminan Kirkkojärvellä. BirdLife Suomen tapahtuman erikoisimmat linnut olivat ruostesorsa Outokummussa, mandariinisorsa Lumijoella ja palsasirri Lapinjärvellä.

Seppo Vuolanto (oik.) Espoon Laajalahdessa Maarin tornissa 5. toukokuuta 2012. Tornien taisto on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa pyritään havaitsemaan lintutornista mahdollisimman monta lajia kahdeksassa tunnissa.

Lintubongarien mittelössä ei havaittu suuria yllätyksiä

Lintubongarit aloittivat päivän urakkansa jo varhain aamuyöllä. Sää haittasi havainnointia monin paikoin.

Ruotsalaiset innostuivat nimeämään lapsiaan marjoiksi ja hedelmiksi

Ruotsalaisvanhemmat ovat intoutuneet antamaan lapsilleen yhä erikoisempia nimiä. Viime vuosina suosioon on noussut lasten nimeäminen hedelmien ja marjojen mukaan, kertoo iltapäivälehti Aftonbladet. Nyt Ruotsissa on jo muun muassa 20 Vadelmaa (Hallon), neljä Mandariinia (Mandarin), kolme Melonia (Melon) ja kaksi Banaania (Banan).

Lintuja Sorsapuiston lintutarhalla

Linnut muuttivat kesäasuntoonsa Sorsapuistoon

Tampereen Sorsapuiston linnut ovat palanneet kesäsijoilleen lammen ympärille. Häkeissä asustaa esimerkiksi riikinkukkoja, silkkikanoja ja mandariinisorsia. Lintulan kesäkauden pituus riippuu säistä.

Appelsiinin lohkoja.

Sitrushedelmien huono laatu suututtaa

Lähes kaikkia sitrushedelmiä saa nykyään kaupoista ympäri vuoden. Parantunut saatavuus voi kuitenkin heikentää hedelmien laatua. Erityisesti appelsiini on haasteellinen hedelmä.

Runomaistiaisia ruokakaupassa

Kenelläpä ei olisi jonkinlaista kokemusta hernekeitosta tai litran maitotölkistä. Tämän takia ruokakauppa on hyvä ympäristö vastaanottaa ruoka-aiheisia runoja ja löytää niistä kosketuspintaa myös omaan elämään. Veera Kivijärvi ujutti runojaan hintalappujen sekaan.

Appelsiinin lohkoja.

Väärentäjät siirtyivät luksuksesta ruokaan

Tuoteväärennöksissä on siirrytty perinteisistä ylellisyystavaroista arkisiin tuotteisiin, kuten elintarvikkeisiin. Väärentäjien kohteina ovat tuotemerkit ja elintarvikkeiden raaka-aineet.

Lintuja Sorsapuiston lintutarhalla

Sorsapuiston linnut talvilomille

Tampereen Sorsapuiston tarhalinnut ovat päättäneet ulkotyönsä tältä kesältä. Kaupungin työntekijät ovat ilmojen viilettyä siirtäneet linnut talvisuojaan Hatanpäälle. Sorsapuistoon ne palaavat säiden mukaan luultavimmin toukokuun alussa.

Riikka Uosukainen

Missä puolueessa on paras tunnelma?

Sosialidemokraattien uusi johto on kummastuttanut kokouksissaan rivijäseniään ja kokeneita konkareita uudenlaisella fiilistelyllä. Työväenlaulujen sijasta kokousväkeä tuudittaa brittibändin musiikki, Coldplayn Viva La Vida, jolla surffataan hiljaisten hetkien yli tai siivitetään Urpilaisen ja Jungnerin tepastelua estradille.

Tapio Suominen

Keikkaa pukkaa

Heräsin taas ennen kellon soittoa, puoli seiskalta. Kumma kuinka aikaero vaikuttaa vieläkin. Tai sitten ikä alkaa jo painaa, vanhempana tarvitset vähemmän unta. Tavallaan hyvä, ehtii kirjoittamaan näitä tarinoita. Pelkistetty aamupala, sillä ruuanlaittotaitoni on rajallinen. Kuorin mandariinin ja keitän kahvit. Keikoilla tulee ikävä kaurapuuroa ja pakastemansikoita.

Kyhmyjoutsenet Aino ja Janne

Ähtärin eläinpuiston lintutalossa asutaan jo

Aulangon lainajoutsenet Aino ja Janne töräyttelevät jo trumpettejaan Ähtärin eläinpuiston lintutalossa. Kihlaparin seurana on myös poikajoutsen Lotta.