Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaisa Niskanen.

”Pelotti, mutta olen opetellut sanomaan, minusta tulee lääkäri” – toimitusjohtaja ja opettaja kertovat elämänsä täyskäännöksestä nelikymppisinä

Toimitusjohtaja ja kieltenopettaja kertovat, miksi he aloittavat vuosia kestävät lääkäriopinnot nelikymppisinä.

Nainen taluttaa kesämaisemassa kahta ponia.

Anu Hämäläinen luopui karjasta ja luki lähihoitajaksi – kotitilasta tuli ikäihmisten perhekoti

Metsämäen tilalla Mikkelin Otavassa laidunsi karja vielä puolitoista vuotta sitten. Lehmien jälkeen uusi ammatti muotoutui Anu Hämäläiselle kuin luonnostaan.

Tyttö kurkistamassa työn alla olevaan huoneeseen hymyillen.

Lappeenrantaan nousee talo, johon muuttaminen on Ella Kouvon, 22, suuri unelma: ”Täällä saa olla yksin ja kaverin kanssa”

Ensi vuonna valmistuva Tapiontupa on koti viidelletoista kehitysvammaiselle nuorelle aikuiselle. He valmistautuvat muuttoon jo nyt.

Otto Auer Malmin palloiluhallin nyrkkeilytiloissa.

Otto Auer, 26, pääsi irti päihdehelvetistä ja toimii kouluttajana muille: ”Nyt mä elän mun unelmaani”

Helsinkiläinen Otto Auer eli aiemmin päihteiden värittämää elämää, mutta löysi liikunnan ilon uudelleen Malmin palloiluhallilta.

Christer Schoultz.

Alkoholismia ruotivan Facebook-ryhmän vetäjä kertoo tammikuun ilmiöstä: ensin tulee ryntäys ryhmään, sitten alkaa ärsyyntyminen

Seitsemän vuotta raittiina ollut Christer Schoultz haluaa ryhmänsä kautta auttaa muita riippuvaisia ja oikaista käsityksiä siitä, kuka voi olla alkoholisti.

Aleksi Katajala istuu penkillä majatalollaan taustalla meri ja hiekkarantaa.

Aleksi Katajala myi talonsa ja lähti majatalon pitäjäksi Filippiineille – siitä asti on ongelmia riittänyt

Henkilökuva tamperelaisesta Aleksi Katajalasta, joka on perustanut majatalon tropiikkiin Filippiineille.

Valkoinen teksti mustalla pohjalla, Viisi vinkkiä elämänmuutokseen.

Joko tipaton tammikuu tai vegaanihaaste alkaa nyppiä? Tässä asiantuntijan vinkit pysyvään elämänmuutokseen

Uuden vuoden lupaukset jäävät usein lyhytaikaisiksi. Terveyskäyttäytymisen ja motivaatioprosessien tutkija Matti Heino antaa viisi vinkkiä, miten helpottaa elämänmuutoksen aiheuttamaa epätoivoa.

Kätlin Pihlainen. Seinällä roikkuu nippu avaimia.

Omaan kotiin halutaan yhä nuorempana – Kätlin Pihlainen, 17: "On aikuismaisempi olo, kun saa asua yksin"

Suomessa muutetaan omilleen keskimäärin 21-vuotiaana. Varhainen itsenäistyminen ei sinänsä ole ongelma, mutta on tärkeää, että nuorella on realistiset käsitykset itsenäisestä asumisesta.

Jadessa, Jonna ja Katariina yhteiskuvassa.

Pieni ja syrjäinen saari etsi asukkaikseen lapsiperheitä – helsinkiläinen Jonna Mäkynen ehdotti puolisolleen vitsillä, pitäisikö hakea

Jonna Mäkynen näki somessa ilmoituksen, ja pian perhe olikin muuttamassa Helsingin lähiöstä pienelle Utön saarelle. Mistä rohkeus elämänmuutokseen löytyi ja millaista uusi arki on ollut?

Anniina ja Juha Jalkanen tuvassa keittiön pöydän ääressä.

Mäntyharjulainen Anniina Jalkanen on nimetty valtakunnalliseksi vuoden maaseutukasvoksi – someaktiivi iloitsee tunnustuksesta

Jalkasen Youtube- ja Instagram-kanavien keskeisiä aiheita ovat muun muassa maalla asuminen, remontit ja kotieläimet.

Riikka Turunen laitumella lampaan kanssa.

Riikka Turusen, 32, unelmalle omavaraisuudesta naureskeltiin ensin – nyt ruoka tulee omasta pihasta ja kaupassa on käytävä vain harvoin

Omavaraisuus kiinnostaa yhä useampia, kun energian hinta nousee ja ruoka kallistuu. Riikka Turunen jätti sisäsiistin myyjän työn ja kasvattaa nyt ruokansa itse.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Mari Leppäsen kolumni: Kuluuko aika, vai tuleeko se sinua vastaan?

Elämä on täynnä suuria muutoksia, joiden tiedämme joskus tulevan. Silti ne tuntuvat aina yllätyksiltä, tulevat varoittamatta ja mullistavat mielemme, piispa Mari Leppänen pohtii.

Julius ja Heli Uusitalo leikkimässä leikkipuistossa. Julius ratsastaa jousikeinussa.

Päivähoidon alku on suuri muutos lapsen elämässä – Julius Uusitalo aloitti alle vuoden ikäisenä, äiti neuvoo vanhempia olemaan stressaamatta

Tuhannet lapset aloittavat elo-syyskuussa ensimmäistä kertaa varhaiskasvatuksessa. Muutos on iso koko perheelle, ja siihen sopeutumiselle kannattaa antaa aikaa, sanoo vanhemmuuden asiantuntija.

Juuli Kyllönen kantaa pahvilaatikkoa ja katsoo kameraan. Taustalla auto ja peräkärry.

Juuli Kyllönen, 16, jättää lapsuudenkodin ja muuttaa 150 kilometrin päähän yksin asumaan: “Osaankohan maksaa laskut?”

Tuhannet nuoret muuttavat omilleen näinä viikkoina opiskelujen perässä. Suomessa itsenäistytään varhain verrattuna muuhun Eurooppaan. Katso kuvat kuinka Juuli Kyllönen muuttaa Jyväskylästä ensiasuntoonsa Tampereelle.

Nainen makaa kallion kolossa ja ottaa aurinkoa.

Nina Mellqvist muutti yksin pimeään saareen, josta näkee sekä Suomeen että Venäjälle: "Kiehtoo, että se on niin lähellä"

Kaksi vuotta sitten kotkalainen Nina Mellqvist lähti pois oravanpyörästä ja muutti keskellä merta olevaan saareen, Rankkiin. Silloin hän oli saaren ainoa vakituinen asukas.

Viljami ja Mira Koivulahti sylikkäin. Molemmat hymyilee.

Kun aviomies oli sulkenut puhelimen, Mira Koivulahden piti päättää, saako hänen lapsensa elää – "Meiltä odotettiin raskauden keskeytystä"

Kehittyneiden seulontojen vuoksi on harvinaista, jos Downin oireyhtymää ei todeta jo raskauden aikana. Yhä useammat vanhemmat joutuvat siksi päättämään, haluavatko synnyttää kehitysvammaisen lapsen.

Juontajat Petri Rinne ja Timo Teräsvuori Yle Radio 1:n ohjelmasta Elämänmuutosten ilta (la 19.3.2022)

Oletko tehnyt elämänmuutoksen? Kerro tarinasi suoraan lähetykseen!

Oletko sinä onnistunut tekemään elämänmuutoksen?

Kuusamolaisen husky-tilan emäntä Tiia Jormakka ja Rapsu-siperianhusky.

24-vuotias yrittäjä elää unelmaansa 70 koiran kanssa – Tiia Jormakka tarttui lukion jälkeen yllättävään työpaikkailmoitukseen, eikä ole katunut

Nuori yrittäjä kokee, että fyysinen työ ulkona sopii hänelle hyvin. Hän pilkkoo päivittäin kirveellä koirille suuret määrät lihaa.

Mari Parkkinen Tainionkosken kirkon edustalla

Kiss FM teki Mari Parkkisesta julkkiksen – kaksi vuotta seurapiirien säihkettä riitti, ja nyt hän on kirkkoherra

Mari Parkkinen oli 1990-luvun puolessa välissä suosittu KISS FM:n aamujuontaja. Reilut puoli vuotta sitten Parkkinen aloitti Imatran seurakunnan kirkkoherrana.

Mies istuu valokeilassa yksin pimeässä luokkahuoneessa.

Aspergerdiagnoosi loksautti Patrick Lohvansuun sekavan maailman paikoilleen – tietokonemaailmassa on hyvä olla: "Siellä on vain kyllä tai ei"

Patrick Lohvansuu ei pidä fyysisestä läheisyydestä. Tietokoneiden kieltä hän puhuu täydellisesti. Erillisistä autismidiagnooseista luovutaan vuodenvaihteessa. Jäljelle jää vain autismikirjon häiriö.

Pertti Närväinen katselee ylös ulkona talvisäässä.

Koulukiusaaminen ajoi Pertti Närväisen, 27, nettiriippuvaiseksi: “Ajattelin pitkään, ettei minua ole tarkoitettu kenenkään oikean ihmisen ystäväksi”

Pertti Närväinen on syntyjä syviä pohdiskeleva mikkeliläismies, joka sattuu olemaan autisti. Pertti on tullut sinuiksi erilaisuutensa kanssa: “Ei minun tarvitse muuttua maailman takia, maailma voisi muuttua minun takiani.”

Satu von Schalien ja Sanna Enckelman silittämässä sarvipäistä pukkia.

Keskiviikko 8.12.2021 (tv)

Korkeakoulutetut työntekijät. Ruotsin pääministeri. Elämänmuutokset. Sää.

Satu von Schalien ja Sanna Enckelman silittämässä sarvipäistä pukkia.

Sata tarinaa hypystä tuntemattomaan – helsinkiläispari hylkäsi nautiskelevan elämäntyylinsä ja osti 70 kotieläintä yhdessä yössä

Olemme eläneet koronakriisin keskellä kohta kaksi vuotta. Kysyimme teiltä, millaisia elämänmuutoksia olette tehneet poikkeusaikana. Näin te vastasitte.

Ruskan punertamia varpuja tunturissa.

Teitkö korona-aikana elämänmuutoksen? Oliko päätös oikea vai onko alkanut kaduttaa? Teemme aihepiiristä juttua ja keräsimme kokemuksia

Joku on muuttanut koronan aikana toiselle paikkakunnalle, toinen hurahtanut luontoon ja lähtenyt eräopaskouluun. Kysyimme tässä jutussa lukijoilta, ovatko pandemia ja sen poikkeuksellinen arki innoittaneet elämänmuutokseen.

Kuvassa mies seisoo erämaakämpän ovella rinkka selässä

Moni haaveilee elämänmuutoksesta, Vesa Nieminen teki sen: myi kotinsa, jätti työnsä ja löysi vuoden erämaavaellukselta rauhan ja rakkauden

Työelämän tutkijan mukaan rohkeat tarinat kannustavat ihmisiä uraliikkeisiin, mutta alanvaihdot ovat vielä marginaalinen ilmiö. Vesa Nieminen lähti, koska pystyi. Päätös kannatti, sillä olo parani ja erämaasta löytyi puoliso.

Aktivistin arkea – Martti Leinonen piti videopäiväkirjaa Englannista

Martti Leinonen loikkasi öljytankkerilta Greenpeace-laivaan – isku porauslautalle vei rokkilegendan kanssa jääkarhujen vartioimaan vankilaan

Martti Leinonen ahdistui 100 000 tonnin öljylasti kyydissään, teki uramuutoksen ja muutti syrjäiseen mökkiin Inariin. Työ ympäristöjärjestössä vie hänet eri puolille maailmaa. Leinonen piti Ylelle videopäiväkirjaa Englannista.

Nainen kulkee pitkospuita pitkin suolla.

Ihmiset eivät opi pandemiasta ehkä mitään, epäilee elämäntapatutkija: "Täytämme vapautuneen ajan online-kokouksilla ja Netflixillä"

Korona paljasti, että hitaampi elämä tekee hyvää meille ja maapallolle, sanoo norjalainen sosiaaliantropologi Thomas Hylland Eriksen.

Anniina Juuti näyttää Australian karttaa.

Itsenäistymisriitti on tarpeellinen osa aikuistumista – Anniina Juuti vietti vuoden Australiassa: "Se oli matka henkiseen aikuisuuteen"

Tutkijatohtori Mette Ranta puhuu orastavasta aikuisuudesta elämänvaiheena nuoruudesta aikuisuuteen.

Heli Kurimo kuvasi sairaalauransa alussa sydänleikkauksen, jonka jälkeen hän otti tämän selfien: "Oli sellainen olo, että jes, selvisin."

Kun Heli Kurimo sai potkut työstään, mielen valtasi katkeruus – sitten hän löysi ammatin, josta harva on edes kuullut

Sairaalavalokuvaaja on harvinainen ammatti. Kuvia käytetään apuna potilaan hoidossa.

Aiju Salminen, Yle kolumnikirjoittaja

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Joskus tekemättä jättäminen on tekemistä tärkeämpää

Elämänmuutos voi tapahtua myös ilman kahvakuulaa, karkkilakkoa ja kärvistelyä, pohtii Aiju Salminen.

Isä ja lapsi sylitysten.

Isäneuvola on lunastanut paikkansa Vaasassa - isän terveys ja elämänmuutos puheenaiheina

Vaasassa on vuodesta 2013 ollut isäneuvolatoimintaa. Neuvolassa käy vuosittain 13-170 isäksi tulevaa tai jo isänä olevaa miestä.

Lämminhenkinen brittisarja kipuilevan perheen omamatkasta Eurooppaan.

Jäähyväisten kesä – kipuileva perhe tekee brittisarjassa kiertomatkan Eurooppaan

Lämminhenkinen brittisarja kipuilevan perheen lomamatkasta.

Hannele Kemppainen istuu ompelukoneen ääressä lankarulla kädessään.

Voiko someilmiö ratkaista jätekriisin? Zero waste on Hannele Kemppaisen, 27, ja koko Suomen tavoite – kuuntele, onko siitä hyötyä

Jätteetön elämäntapa tarjoaa konkreettisen helpotuksen ilmastoahdistukseen, mutta siinä piilee myös vaaransa.

Matti Tuomaalan sinkkuelämä on nyt takanapäin

Uusi parisuhde ja korona muuttivat vuoden ostolakkoa viettävän Matti Tuomaalan suunnitelmat – kaupasta on hankittu vesipyssyjä ja pyöräilykypärät

Vaasalainen Matti Tuomaala aloitti kulutuskriittisen vuotensa marraskuussa 2019. Haasteen tarkoituksena on ollut ostaa vain elintarvikkeita ja palveluita.

Melina Holmberg hevosensa vieressä.

Melina Holmberg myi koko omaisuutensa, lastasi hevosensa autoon ja muutti Espanjaan – avioerosta alkoi elämän tärkein matka

Kiireinen yrittäjän arki vaihtui lepoon ja nautiskeluun etelän auringossa. Asiantuntija neuvoo turvautumaan mieluummin psykoterapiaan kuin jättämään kaiken taakseen.

Tanskalaidraama kuvaa kahdeksan ihmisen elämää ennen ja jälkeen tragedian.

Kun tomu laskeutuu – tanskalainen draamasarja ihmisistä ennen ja jälkeen tragedian

Draamasarja ihmiskohtaloista ennen ja jälkeen tragedian.

Hailuotolainen Kaarle Pereira katselee maisemaa

Kaarle Pereiran rohkea elämänmuutos kannatti: Pyysi puolisoaan mukaan muuttamaan Suomeen, ja pian molemmilla oli töitä ja elämä pikkukunnassa

Moni ulkomailla asuva suomalainen haaveilee paluusta, mutta työpaikka ja puoliso voivat jarruttaa muuttoa.

Tanskalainen rikossarja kadonneista lapsista.

DNA – tanskalainen jännityssarja rikosetsivästä ja kadonneesta lapsesta

Jännityssarja rikosetsivästä ja kadonneesta lapsesta.

Två terrierhundar som ligger bredvid varandra på rygg och ser mot kameran.

Koronavirus mullisti lemmikkien elämän, koska ihmiset ovat nyt päivät kotona – katso 5 vinkkiä, joilla vähennät ystäväsi stressiä

Lähetä kuva omasta lemmikistäsi ja katso, miten muiden suomalaisten eläimet selviävät poikkeusoloissa.

Josefiina Sorvoja

Perhevapaalta paluu saa monen katsomaan työelämää uudesta näkökulmasta – raha ajaa töihin, lapsi saa pohtimaan alanvaihtoa

Vaikka perhevapailta palaisi entiseen työhön, voi sekin vaatia osaamisen päivittämistä.

Satu Koivumäki

Totaalikieltäytyjän karkkilakko on kestänyt jo 16 vuotta – kieltäytyjälle tuputetaan karkkia: ota nyt, maista edes yksi

Ei edes yhtä pastillia, kieltäytyjä ei halua repsahtaa karkinhimossaan, sillä se voi johtaa makeiskierteeseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle