Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kukulele-festivaali, Karkkila

Pienen talkooporukan kansainvälinen ukulelefestivaali.

Metson ilmaiskeikoilla syksyllä esimerkiksi Tuure Kilpeläinen ja Radiopuhelimet

Kirjastossa voi myös opiskella ukulelen soittamista tai osallistua musaimprovisaatiotyöpajaan.

Kielen värähdys joka muutti musiikin

Näppäiltäviä kielisoittimia löytyy kaikkialta maailmasta.

Värttinän Mari Kaasinen rakastui trendikkääseen ukuleleen ja perusti heti uuden bändin

Mari Kaasinen on innoissaan uudesta soittopelistään ja uudesta Ukulikat-bändistä. Värttinän fanien ei kuitenkaan kannata huolestua, uusi yhtye on toistaiseksi vain harrastus.

Kaustisen 12 muusikkoa kertoo rakkaasta soittimestaan: "Piti myydä Saab, että sai mandoliinin"

Valitseeko soittaja soittimen vai soitin soittajansa? Onko soitin enemmän kuin esine, sielukas kaveri, joka tarvitsee jopa ihmisnimen? Kaustisen Kansanmusiikkifestareiden 50-vuotisjuhlaviikolta löytyy mielenkiintoisia parivaljakoita.

Laulaja ja sanoittaja Pekka Myllykoski on kuollut

Myllykoski tunnetaan erityisesti Freud Marx Engels & Jung -kantriyhtyeen solistina ja perustajajäsenenä. Yhtye lopettaa toimintansa.

Kysymyksiä lääkärille vuoden alkupuoleksi, tai vain insinöörille (vuoden alkupuoleksi)

Lehmien satakerta-huijaus & muuta tuubaa koulusta "opittuna"

Ukulele top instrument gift for third year running

'Tis the season to be jolly, and to find inexpensive but memorable gifts for friends and loved ones. Playing the ukulele is also easy to learn, says guitarist Jocke Kulju.

Joulun suosikkisoitin haastaa jo nokkahuilun – Ukulelen suosio ei laannu

Helppo kielisoitin sopii niin pieneen kuin isoonkin käteen. Kitaristi Jocke Kulju sanoo, että ukulelea voi oppia soittamaan minuutissa.

Suosikkisoittimet vaihtuvat vuosikymmenen välein – nyt soi ukulele

Harmonikka on miltei hävinnyt musiikkiliikkeen hyllyltä, mutta nokkahuilu pitää pintansa. Sen rinnalla koululaiset näppäilevät ukulelea.

Video: He livertävät kuin pienet lintuset – Japanissa järjestettiin kansainvälinen vihellyskilpailu

Japanilaiset ja intialaiset napsivat voittoja vihellyskilpailussa.

Ukulelen avulla voi pelastaa maailman

Mikä tekee ukulelesta nuorten naisten mielestä niin ihanan?

Hennan hoitohuoneessa hiljaisuus väistyy, kun suora lähetys alkaa

Keski-Suomen keskussairaalan yhdessä hoitohuoneessa on jo viikkoja majaillut nuori nainen yksin, mutta hiljaista tai tylsää huoneessa ei ole. Jos ukulele ei soi, käynnissä on suora lähetys.

Kissallekin voi opettaa temppuja – "Tekevät kaiken miellyttääkseen itseään"

Kissatemppukirjoja kirjoittanut Elina Väyrynen uskoo, että temppuilusta on kissoille konkreettista hyötyä. Hän kertoo videolla, kuinka kissan voi opettaa vaikkapa soittamaan ukulelea.

Hyvästi, Ostakaa makkaraa! Ukulele syrjäyttää nokkahuilun musiikintunneilla

Nokkahuilu antaa tilaa ukuleleille kouluissa. Huraa!

"Soitin on kevyt ja istuu oppilaan syliin" – ukulele nousi nokkahuilun rinnalle kouluissa

Peruskoulun musiikin tunneilla keskitytään nykyään yksinlaulattamisen sijaan soittamaan ja laulamaan yhdessä. Siksi edulliset ja pienikokoiset ukulelet ovat yleistyneet kouluissa. Lappeenrannan Simolan koulussa uudet soittimet on otettu innolla vastaan.

Hyvän tuulen ukulele soi Leppävirralla viikonvaihteessa

Ukuleleharrastajat viettävät viikonloppuna talvifestivaaleja Leppävirralla. Havaijilta lähtöisin oleva soittimella voi soittaa hyvin erityyppistä musiikkia ja se on yleistynyt myös kouluissa.

Twerkkausta, barrea ja ukulelen soittoa – erikoisuudet houkuttavat harrastamaan

Haluaisitko sinä kokeilla "afrotyylistä takapuolen nytkytystä" eli twerkkausta? Opiskella kymrin kieltä, solmuvärjäystä tai koirahierontaa? Syksyn harrastuksiin houkutellaan sekä erikoisuuksilla että tutuilla kestosuosikeilla.

Keihään tulostaso sukeltanut - "Vauvoja puljauteltu ulos"

Sanni Utriaisen mukaan naisten keihäänheiton tulostaso on tänä vuonna laskenut vauvauutisten vuoksi. Perjantain karsinnassa tulosrajaksi MM-finaaliin on asetettu 63 ja puoli metriä.

Nyt ei ole musiikkitapahtuma hinnalla pilattu – pääsymaksuna kivi

Loimaalla kootaan pyramidia maailmalta tuoduista kivistä. Kiviin liittyviä tarinoita kootaan vieraskirjaan.

Näppärä ukulele kulkee mukana ja soi rähmänäpinkin käsissä – katso video

Viime vuosina ukulelen alkeiskurssit ovat täyttyneet kiinnostuneista kokeilijoista. Pieni kitarasoitin taipuukin monenlaiseen musiikkiin Kotkan ruusu -tangosta Sibeliuksen Finlandia -hymniin. Läänintaiteilija, muusikko Jarmo Julkunen on jo pidempään soittanut monenkokoista ukulelea ja käynyt jopa opettamassa soittoa ja suomalaista musiikkia ulkomailla.

Opettajaopiskelijoille oppia sahansoitosta – sahasta tulevaisuuden koulusoitin?

Isältä peritty saha velvoitti Esa Laihosen aloittamaan soitannollisen harrastuksen. Hän innostui niin, että opettaa nykyään sahan soittokäyttöä myös muille. Vaara vaanii, että sahansoittoon tutustuvat myös koululaiset, sillä tuoreimpana opetusryhmänä olivat opettajaopiskelijat.

Ukulele villitsee musisoimaan – kitaran sukulaista oppii soittamaan nopeasti

Esimerkiksi Pirkanmaalla ukulele-työpajat ovat saavuttaneet suuren suosion. Ukulele on hyvä ensisoitin, koska sen soittamisen oppii nopeasti. Toisaalta nelikielisellä kitaran sukulaisella voi soittaa myös hyvin vaativia kappaleita.

Kirjasto vastaa huutoon ja lainaa kanteletta

Tornion kaupunginkirjastosta voi lainata nykyään myös kanteleen. Kirjastosta kerrotaan, että soitin on hankittu kovan kysynnän vuoksi ja myös ukulelen hankkimista lainakäyttöön harkitaan.

Elävä Teatterikirjasto veti markkinaväkeä isolle näyttämölle ja pukuhuoneisiin

Lahden kaupunginteatterin Elävästä Teatterikirjastosta pääsi tänään lainaamaan näyttelijän keskustelukumppanikseen tai opastajakseen teatteritiloihin. Tempaus on osa Lahden kaupunginteatterin uusia työtapoja.

Soitin kuin karkki – ukulelen ulkonäön ei pidä antaa hämätä

Noin vuosi sitten yhä useamman suomalaisen soitinrepertuaariin ilmestyi pieni kielisoitin nimeltä ukulele. Soittimen yhtäkilliseen suosioon on monia syitä, joista yksi on varmasti edullinen hankintahinta. Myös ulkonäkö on tehty houkuttelevaksi, sillä ukulelea saa lähes missä värissä tahansa. Vaikka pieni kielisoitin on ulkoisesti kuin karkki, helposta soittimesta ei kuitenkaan ole kyse.

Ukulelella voi vetää vaikka Finlandian!

Havaijilaista alkuperää oleva lystikäs pikku kitara taittuu vaikka suomalaisen kansallissäveltäjän säveliin. Timo Nykyrin Ukuleleorkesterin ohjelmistokin vaihtuu sujuvasti solistin mukaan.

Suomen vanhimmalla kansanmusiikkikurssilla soi myös ukulele

Orivedellä on järjestetty kansanmusiikkikurssi jo yli 50 vuoden ajan. Tapahtuma ja musiikki muuttuvat muun maailman mukana.

Ukulelen sointi vie hetkessä Havaijille

Ukulelen suosio kasvaa myös Suomessa. Havaijilaiseksi soittimeksi mielletty ukulele on erinomainen opetussoitin, joka perehdyttää soittajansa kielisoittimien perheeseen.

Nokkahuilu on saanut haastajia

Nokkahuilu on edelleen monen alakoululaisen ensimmäinen koulusoitin, mutta musiikin opetuksen uudet tuulet ovat tuoneet kouluihin myös muita aloitussoittimia.

Oulu Folk julkaisi kolmannen

Oulu Folk 2012 cd ja dvd -paketti esittelee 20 oulunseutulaista yhtyettä sadan muusikon voimin. Uutta verrattuna kahteen aikaisempaan levyyn on kuva.

Bussikuskeille tarjottiin Tampereella punaista nenää

Nenäpäivä-viikko mullisti Tampereen kaupunkiliikenteen bussikuskien työpäivän. Kaupunkiklovnit iskivät punaisten nenien kera ukulelen tahdissa.

Ukulele-innostus tuli jäädäkseen

Havaijilla kehitetty pienikokoinen kielisoitin on kasvattanut soittajien määrää koko ajan. Internetistä löytyy runsaasti soitto-ohjeita ukulelelle.

Japanilaiset veivät Ruotsilta ukulele-ennätyksen

Maailman suurin ukuleleyhtye, yli 2 000 soittajaa, esitti Jokohaman havaijilaisfestivaaleilla entisen sumopainijan Konishikin sävellyksen.

Soulbasisti Donald Dunn kuollut

Basisti, jolle "kitarassa oli liikaa kieliä" teki pitkän ja arvostetun uran monen nimekkään artistin rinnalla.

Joensuun ukuleleorkesteri nauttii soittamisesta

Joensuun ukuleleorkesteri on Antti Raskin ja Outi Santaniemen perustama kokoonpano, joka keskittyy virtuoosimaisen soiton sijaan hyvään meininkiin ja yhteissoiton riemuun.

Antti Rask musisoi monimuotoisesti

Joensuulainen Antti Rask on musiikin monitoimimies. Joensuun popmuusikoille työtä tekevä Rask laulaa niin rokkia kuin kansanlaulujakin ja soittaa useampia instrumentteja.

Kuolleen havaijilaislaulajan esityksestä tuli hitti Saksassa

Edesmenneestä havaijilaisesta laulajasta on yllättäen tullut suosittu Saksassa, kertoo BBC. Israel Kamakawiwo'olen laulama ja ukulelellä säestämä Over the Rainbow -kappaleen versio on pysytellyt Saksan singlelistan ykkösenä jo kahdeksan viikkoa.

Black Sabbath tulee Iihin

Italokauhun mestarin Mario Bavan episodielokuva Black Sabbath on yksi tämänvuotisen IIK!!-kauhuelokuvafestivaalien helmistä. Kaksipäiväinen festivaali järjestetään Iissä jo yhdeksättä kertaa.

Soitollakin elää, mutta ukulelen soitto kannattaa

Oululaismuusikoiden perustama, kenties alansa maamme ensimmäinen ukuleleorkesteri viihdytti perjantaina YLE Oulu Radion kuulijoita suorassa lähetyksessä.

Tahiti - tahi ei

Merja Åkerlind muistelee suunvuorossaan matkaa lämpimällä Tahitilla, jossa vastaanotto oli kuitenkin vähemmän lämmin.