Uusimmat artikkelit
Voiko valkokaalista tehdä pastaa? Ei, mutta tämä yksinkertainen ruokalaji ajaa saman asian – se on helppotekoista ja edullista arkiruokaa
Kokeile valkokaalipastaa happamalla kastikkeella.
Muutamalla kikalla muutat yksinkertaisen munavoileivän oikeaksi luksusleiväksi – siitä tulee juhlava ja pääsiäiseen sopiva lounas
Tarjoa mielellään kasviscappuccinon kanssa.
Haluatko tehdä pitkän kypsymisajan vaativaa ruokaa vain 30 minuutissa? Painekattilalla valmistat murean osso bucon vieraiden odottaessa
Raikkaan gremolatan kera ateria on täydellinen.
Tekisikö mielesi jotain syntisen hyvää? Sticky date cake on häpeämättömän ylellinen kahvikakku
Isoäidin kuivakakku, versio 3.0 – tämä on kostea.
Tuo vaihtelua arkiruokiin kahdella yksinkertaisella vegetaarisella pastakastikkeella, joissa maistuvat uudet makuyhdistelmät
Kumpikin näistä valmistuu 20 minuutissa.
Tee lihapyöryköitä italialaiseen tyyliin – vähemmän lihaa, enemmän makua
Voit jopa jättää lihan kokonaan pois
Ketsuppi ottaa revanssin – Ellan kanelilla ja oluella maustettu kotitekoinen ketsuppi nostaa tylsän tomaattikastikkeen uusiin korkeuksiin
Paprika ja kaneli lisäävät makeutta luontaisesti.
Kotiateriapalveluihin ollaan tyytyväisiä Kajaanissa – keittoannoksista tosin halutaan nykyistä suurempia
Kainuun sote toimittaa aterian kotiin päivittäin noin 300 asiakkaalle Kajaanissa. Noin puolet asiakkaista osallistui ateriapalveluita koskevaan palautekyselyyn. Kotiateriat valmistetaan ravintokeskus Tähkässä Satamakadulla.
Strömsö esittelee cumberlandkastikkeen – joulupöydän happaman ”yleissoosin”, johon käytetään kotimaista marjahyytelöä
Yksinkertaista ja hyvää, tekaiset sen 10 minuutissa.
Suosittu sriracha-kastike katosi kaupoista, mutta syy ei ole hamstraamisessa
Kastikkeessa on havaittu sulfiitteja. Tullin mukaan ei ole tietoa, ovatko ne aina kuuluneet reseptiin vai tulleet vasta hiljan.
Nyt kokataan värikästä ja trendikästä kulhoruokaa – unohdamme eksoottiset ainekset ja teemme pohjoismaisen version
Ravitsevaa ja kuvauksellista silmänruokaa kulhomuodossa.
Kokeile rakuunaemulsiota, pistouta ja ponzua – saat pihvistä kolme aivan erimakuista ateriaa vain kastiketta vaihtamalla
Myös kastikkeella ja lisukkeilla on suuri merkitys.

Liperiläinen liemivalmistaja moninkertaistamassa tuotantonsa
Sooci Oy keitti ensimmäiset kastikkeet ja liemet Liperissä tammikuussa.

Sooci Oy haluaa olla mukana monessa liemessä
Yhtiö valmistaa Liperin Ylämyllä liemiä ja kastikepohjia ravintoloille ja suurkeittiöille.

Kyllästyttävätkö jouluruoat? Kevennä ähkyä näillä kymmenellä korealaisella reseptillä
Supersuosittu korealainen ruoka on julistettu maailman terveellisimmäksi.

Sarjayrittäjä iskee jälleen – meijerialan konkari palasi eläkkeeltä 67-vuotiaana, sillä hän halusi pelastaa kastikkeet
Raino Kukkosen uusi elintarviketehdas on miehen vuosikymmeniä kestäneen työuran kuudes.

Uusi tehdas nappaa kastiketuotannon Kouvolassa – sai julkista tukirahaa 350 000 euroa
Kouvolan Herkun uuden tehtaan käynnistäminen on kaikkiaan 2 miljoonan euron investointi.

Kouvolan Sanomat: Kaslinkin perustaja aloittaa uuden yrityksen
Uusi kastiketehdas aloittaa toimintansa joulukuussa.

Parrakkaat miehet joutuvat kestämään ikävää piikittelyä töissä: "Tervehdys oli joka kerta ISIS-tyyliin allahu akbar"
Syöminen parran kanssa on usein sotkuista, se jää paikkoihin kiinni ja työkavereilta tulee rajua kuittailua. Silti moni mies luopuisi parrasta vain pakon edessä.

Salaattia ei nyt tarvita – täällä syödään läskisoosia niin paljon kuin maha vetää
Ruokolahdella läskisoosikerho kokoontuu säännöllisesti syömään tuhtia perinneruokaa.

Pirkan pakastekananugeteissa salmonellaa, kaikki erät vedetään pois myynnistä
Elokuussa vedettiin myynnistä salmonellalöydösten vuoksi kaksi erää nugetteja, myöhemmin paljastui, että kaikista eristä löytyi salmonellaa.

Supisuomalainen kebab-perinne jatkunut raahelaisessa katukuvassa katkeamatta jo vuosikymmeniä
Suomeen 1980-luvun alussa rantautunut kebab valloitti maan muutamassa vuodessa. Tänään moni kebab-paikka on joko ketjuravintola tai ulkomaalaisten omistuksessa. Raahessa luotetaan paikallisiin perinteisiin.

Takaisinveto: Lidlin kaksi dippimausteseosta poistettu myynnistä virheellisten pakkausmerkintöjen vuoksi
Tuotteet on virheellisesti pakattu toistensa pakkauksiin. Pakkausvirheen vuoksi allergeeneja ei ole merkitty oikein.

Valmista joulupöydän kastike ranskalaisopein
Ranskassa kastike tekee ruuan. Kokki Jenni Tuominen kertoo vinkkinsä joulupöytään.

Perhemeijeri tuplaa kastiketuotantonsa – raaka-aine uhkaa loppua Suomesta
Suomalaisille kastikkeille on kova kysyntä Euroopassa.

Sieniruokaa ilman voita ja kermaa? Yrtit voivat tehdä ruuasta elämyksen
Suomessa läträtään mielellään sieniruokiin voita ja kermaa, mutta voiko sienistä syntyä maukasta evästä ilman valtavaa rasva-annosta? Kyllä voi, sanovat kokki ja kirjailija.

Chiliyrittäjä: Nokian hyväpalkkainen työ vaihtui kastikkeiden maahantuontiin
Tädin maailmalta tuomat mausteet sytyttivät Marko Suksen kokkailemaan. Lapsuuden kokeilut johtivat tulisiin makuihin ja taloudelliseen menestykseen.

Trump saa toimittajan syömään sanansa – kolumnista ehkä smoothie tai pekonipaistos
Politiikassa ei lupauksia aina pidetä, mutta Washington Postin tunnettu kolumnisti Dana Milbank toimii toisin.

Hyväkin ruoka voi olla kuvissa karmeaa – oikein otettu kuva tekee ruoasta houkuttelevan
Ruokaa kuvataan nykyään enemmän kuin koskaan. Blogit ja some-tilit ovat täynnä ruokakuvia. Myös ravintolat mainostavat ruokiaan usein kuvin, mutta kuvien taso vaihtelee. Ammattilaisen mielestä hyvässä ruokakuvassa on hyvä valo, ruokaa ei ole liikaa ja asetteluun on panostettu.

Ruokayhtiö kuluttajille: Syökää lasagneamme vain kerran viikossa
Muun muassa Dolmio- ja Uncle Ben's -kastikkeita myyvä elintarvikeyhtiö Mars aikoo merkitä joitakin ruokiaan suosituksin, joissa kuluttajia kehotetaan syömään niitä vain erikoisherkkuna kerran viikossa. Suklaapatukoihin vastaavia suosituksia ei tule.

Keittiömestari rakentaa koneita, jotka muuttavat teurasjätteet kastikkeiksi
Ylämyllä vanhan leipomon tiloissa rakennetaan koneita, jotka valmistavat esimerkiksi luista ja kalanruodoista liemiä. Tiettävästi maailmalla ainutlaatuisia linjastoja kaupataan muun muassa teurastamoille, joiden tähteet menevät nykyisin pääosin haaskuuseen.

Italian isoäidillä ja Kymenlaakson Almalla on samat elkeet kauhan varressa
Kymenlaaksolaisella ja italialaisella ruokakulttuurilla on eroja, mutta myös yhtäläisyyksiä. Kymenlaakson ruokaperinteestä kirjoittaneen Hanna Maria Laakson mukaan samankaltaisuutta löytyy esimerkiksi pelkistetyn ruuan arvostamisesta.

Matkaopas Emmi: En ole koskaan ollut niin onnellinen kuin Intiassa
Kun Emmi Tiala muutamia vuosia sitten astui ensimmäisen kerran Intian maaperälle, vilinä, hulina ja kostea ilma suorastaan tyrmäsivät. Matkaoppaana hän on tullut tuntemaan paikallisten ystävällisyyden ja uteliaisuuden. Liikkumisessa hän korostaa järjen käyttöä, kuten muuallakin maailmassa.

Sananen – Halpuuttaminen
Ennen saattoi kaupassa todeta: aika arvokasta. Nyt kun kaikkea halpuutetaan, tilanne hämmentää. Mikä olikaan Oikea hinta?

Torniossa näytillä yli 100 Arabian kastikeastiaa – "Kaikkihan me keräilemme jotain"
Tornionlaakson maakuntamuseossa on tammi-maaliskuun aikana esillä laaja Arabian kastikeastiakokoelma. Suositun ja tunnetun brändin toivotaan houkuttelevan museokävijöitä niin Suomesta kuin Ruotsin puoleltakin.

Läskisoosi vastaa nostalgian kaipuuseen – "Hyvät jutut on keksitty aikoja sitten"
Läskisoosi eli perinteinen sianlihakastike elää uutta tulemistaan. Tuttu arkiruoka muutaman vuosikymmenen takaa ei ole enää kotikeittiön perusruoka, mutta ruoanlaittoa innokkaasti harrastavat ovat kaivaneet läskisoosin naftaliinista.

Jos terästetty glögi kestää kiehauttamisen, onko punaviinikastikkeessakin prosentteja?
Turun yliopiston Tiedepaukku-tiimin testi selvitti hiljattain, ettei glögin kiehauttaminen vaikuta sen alkoholipitoisuuteen. Jos alkoholi ei haihdu glögistä keittäessä, niin miten se haihtuu ruuasta valmistusprosessin aikana?

Koulut saivat luvan luopua "kumiperunoista" Kuopiossa – vain muutama tarttui mahdollisuuteen
Kuoriperuna on yleistynyt hitaasti Kuopion kouluissa. Koulut voivat halutessaan siirtyä kuoriperunoihin, mutta toistaiseksi lähes kaikki koulut tarjoavat lounaaksi jo valmiiksi kuorittuja perunoita.

Chilin maku tasapainottuu muilla mausteilla: "Machot hakevat tulisuutta"
Chili pistää suun polttelemaan, mutta tarjoaa myös monivivahteisia makuelämyksiä. Moni hakee makua ruokiinsa lisäämällä joukkoon säännöllisesti chiliä tai chilikastiketta. Keittiömestari Jani Lehtinen ohjeistaa, että chilin tulisuutta kannattaisi tasoittaa myös muilla mausteilla. Pelkällä chilillä mässäily menee hänen mielestään helposti machoilun puolelle.

Läskisoosia töölöläisessä kulttuuriravintola Elitessä
Perinteikästä läskisoosia ei ole pidetty soveliaana ravintolaruokana. Soosi on ikävän näköistä ja sillä on ruma nimi. Nyt kulttuuriravintola Elite on päättänyt kokeilla tunnustetun arkiherkun vetovoimaa.

Silakka piiloutuu usein marinadiin: ”Kastikkeen seassa kalaan on helpompi tutustua”
Kalalla on yleensä oma selkeä makunsa, jota ei tarvitse mausteilla peitellä. Ripaus suolaa riittää monen mielestä tuomaan maun entistä paremmin esiin. Toiset puolestaan syövät kalansa mitä erikoisimmissa marinadeissa. Kalajalostaja uskoo sen helpottavan kalan makuun tottumista.

Nopeus on valttia marjatahrojenkin poistossa
Marjakausi on pilannut monta hyvää vaatetta vain kotikäyttöön. Erityisen tiukassa tuntuu kankaissa istuvan mustikka, mutta eivät punamarjat siitä paljon jää.

Maailman kesäkeittiö: Libanonissa kesäruoka kypsyy grillissä ja puutarhassa
Libanonissa syödään usein grilliruokaa ja salaattia kesäsunnuntaisin perhelounaalla. Maailman kesäkeittiö vierailee paikallisella kesäasunnolla katsomassa, miten kanavartaat maustetaan Libanonissa.

Pihaan pullahti tuhansia kantarelleja: "Iso soossi niistä tulee ainakin"
Lappeenrannan Vilkjärvellä asuvan Juha Pohjosen ei tarvitse lähteä kauas sienestämään. Hänen kotipihallaan kasvaa nimittäin tuhansia keltavahveroita eli kantarelleja. Sama sienirypäs on noussut maasta jo 20 vuoden ajan.
Grilliribsit ovat helppo tehdä kokonaan itse – Marttojen ohjeella onnistut varmasti
Grilliribsit ovat olleet pari viime vuotta grillaamisen hittituote. Usein turvaudutaan kaupan valmiiksi marinoituun ja puolikypsään versioon. Martat neuvovat, kuinka grilliribsit voi tehdä alusta pitäen itse.

Tuhansien ruokalistojen mies: Grillattu ei ole aina grillillä valmistettua
Ruokalistan pitää vastata sitä, mitä asiakas saa lautaselleen. Valitettavasti näin ei aina ole, sanoo pitkän linjan keittiömestari ja kokkien kouluttaja Reijo Äijälä, joka keräilee ruokalistoja.

Italiassa leivottiin maailman pisin pizza – mittaa yli puolitoista kilometriä
Margherita-pizzaan käytettiin kaksi tonnia tomaattikastiketta ja 1,5 tonnia mozzarellajuustoa.

Lihaisa makkara, sinappi ja nuotio – siinä on suomalaisen suosikkiresepti
Verkkokyselyssä jauhomakkaran kannattajiksi ilmoittautui joka neljäs. Muille maistuu paremmin lihaisa makkara. Yli 2000 vastaajan joukossa oli satakunta, joille makkara on kaikkiaan ällö ajatus.

Huippukokki torilla grillatusta hampurilaisesta: "Sun kastike on överihyvää"
Jan Haaranen pyysi kavereita kylään viikon ajan maistelemaan hänen tekemiään ruokia. Vasta sitten hän uskaltautui ensimmäistä kertaa ottamaan mittaa muista grillin taitajista. Nyhtökanahampurilaisella irtosi grillauksen SM-osakilpailun voitto. Annos sai tuomarina toimineen keittiömestari Hans Välimäen huokailemaan.