Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Emilia Laatikainen katsoo suoraan kameraan ja pitää käsissään piirtämäänsä kuvaa itsestään.

Alkoholismi vei Emilia Laatikaisen umpikujaan, jossa hän joi 24/7 – sitten hän piirsi kaiken sarjakuvaan

Oululainen Emilia Laatikainen ryhtyi piirtämään tunteitaan, kun hän pääsi päihdekuntoutukseen. Hän oli vältellyt tunteita kaikin keinoin. Piirtäessä syntyi ajatus sarjakuvasta.

Mies istuu vaaleassa takissa ja nainen mustassa paidassa studiossa, ihmisjoukko taustalla.

Terapeutti-Villen tytär on joutunut vanhempien riidoissa sovittelijaksi: ”Tämä kuulostaa ihan hullulta, pakko puuttua”

Ville ja Helmi Merinen kertovat Yle Perjantai -ohjelmassa siitä, miten Villen alkoholismi on vaikuttanut heidän suhteeseensa.

Oopperalaulaja Helena Juntunen.

”Tarkoitus ei ole sokeerata” – Helena Juntusen intiimi elämäkerta on suoraa puhetta siitä, kuinka sopraano kohtaa itsensä hyvässä ja pahassa

Kulttuurivieras, oopperalaulaja Helena Juntunen on sitä mieltä, että asioista kannattaa puhua niiden oikeilla nimillä. Siksi hän kuvailee kirjassaan myös elämänsä kipupisteet mahdollisimman tarkasti.

Niko Hovinen nojaa kaiteeseen.

Niko Hovinen kadotti itsensä ja tunteensa päihderiippuvuuteen: ”Totta kai tajuan, että olen satuttanut monia ihmisiä”

Häpeä, pelko ja itselleen valehtelu estivät jääkiekkoilija Niko Hovista hakemasta apua päihderiippuvuuteen. Potkut johtivat lopulta odottamattomaan avunhuutoon.

Lähikuvassa Aleksin kasvot, kun hän haroo sormillaan viiksiään. Hän on kolmekymppinen mies, jolla on siilitukka ja korvavenytys.

”Kuuluu pelottavan hyvää” – 10 kuukautta raittiina, eikä Aleksi Rantamaa vieläkään osaa lakata kysymästä miksi

Itsesyytökset ja häpeä vaivaavat montaa alkoholismista toipuvaa. Raitistunut Aleksi Rantamaa ja somelääkäri Atte Virolainen kertovat, kuinka niiden kanssa voi pärjätä.

Riku Niemisen peilikuva vääristyy.

Näyttelijä Riku Niemisellä oli hauskuuttajan rooli jo lapsena – alkoholistiäiti oli pidettävä hyvällä tuulella

Riku Nieminen toivoo, ettei hallitus leikkaisi köyhiltä ja kipeiltä. Kulttuurivieraalla on kokemusta molemmista.

 Poliisi kaataa nuorilta takavarikoituja alkoholijuomia viemäriin Narinkkatorilla Helsingissä.

Vieroitushoitoon hakeutuu yhä enemmän ja yhä nuorempia suomalaisia

Entistä useampi asiakas on nuori sekakäyttäjä. Pelkän alkoholin takia hoitoon hakeutuvat ovat hieman vanhempia.

Ystävykset nauttivat Spritzer juomaa ravintolan terassilla.

Riskijuominen alkaa usein jo vuosia ennen varsinaista riippuvuutta, eikä harmaasta alueesta juuri keskustella

Kesälomien jälkeen yhteydenotot päihdehuoltoon lisääntyvät, kun juomisen vähentäminen ei onnistukaan käden käänteessä. Apua alkoholin käytön tarkasteluun ja vähentämiseen on kuitenkin saatavilla.

Aleksi kaataa lasipullosta juomaa maahan ja katsoo kameraan. Hän on kolmekymppinen, hoikka, vaalea, viiksekäs mies.

Aleksi Rantamaa, 29, tiesi alkoholin tappavan hänet – sitten neljän päivän black-out muutti kaiken

Läheiset kertoivat olevansa huolissaan. Aleksi Rantamaa tiesi alkoholin olevan ongelma, mutta kukaan muu kuin hän itse ei olisi saanut häntä lopettamaan juomista. Lopulta uusi elämä alkoi raitistumisesta.

Al-Anonin jäsen seisoo ulkona kangaskassi kädessä.

”En olisi uskonut, että voin olla näin onnellinen alkoholistin kanssa”, sanoo Leena – Al-Anon tarjoaa viinan varjossa eläville läheisille tukea

Alkoholisteille suunnattu apu, kuten AA-liike on yleisesti tunnettua, mutta myös läheisille on tukea tarjolla. Kaksi kumppaninsa alkoholin käytöstä kärsinyttä kertoo kokemuksiaan Al-Anonista.

Kalju keski-ikäinen valkoharmaaseen pusakkaan ja farkkuihin pukeutunut mies seisoo sateisessa kaupunkimaisemassa Mikkelissä, nojaa kävelykadun varrella olevaan betonitolppaan.

Paperimies eteni tehtaalta ay-liikkeen kautta valtakunnan politiikkaan – nyt Juho Kauton tähtäimessä on työ vankilassa

Vasemmistoliiton Juho Kautto jätti keväällä eduskunnan vapaaehtoisesti yhden kauden jälkeen. Päihdeongelmasta niskalenkin ottanut entinen paperimies Äänekoskelta aloittaa nyt uutta elämää Mikkelissä.

Mies ja nainen ovat iloisia oluttuopit kädessään teatterinäyttämöllä.

Yle kävi katsomassa kohutun turkulaisen näytelmän, jossa näyttelijä juo itsensä oikeasti hiprakkaan

Turun Linnateatterin Kiveä kännissä -näytelmä puhutti poikkeuksellisen konseptinsa vuoksi jo ennen ensi-iltaa. Aluksi arvotaan, kuka juo esityksen aikana alkoholia.

Christer Schoultz.

Alkoholismia ruotivan Facebook-ryhmän vetäjä kertoo tammikuun ilmiöstä: ensin tulee ryntäys ryhmään, sitten alkaa ärsyyntyminen

Seitsemän vuotta raittiina ollut Christer Schoultz haluaa ryhmänsä kautta auttaa muita riippuvaisia ja oikaista käsityksiä siitä, kuka voi olla alkoholisti.

Juho Toivanen kuvattuna Kajaanissa joulukuussa 2022.

Päihdeongelmia on lähes kaikkien lähipiirissä, mutta silti niitä leimaa häpeä – Juho Toivasta, 35, auttoivat kierteestä irti äidin sanat

Yli puoli miljoonaa ihmistä ylittää Suomessa alkoholin riskikäytön rajan. Silti alkoholismiin sairautena liittyy yhä tabuja, uskomuksia ja vaikenemista, jotka pitkittävät ongelmia ja estävät sairauksiin puuttumisen.

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen sisäänkäynti.

Hyvinvointialue suunnittelee selviämisasemaa Kuopioon – aikataulu on vielä täysin auki

Kuopioon tulee lähivuosina mahdollisesti selviämisasema. Sen suunnittelu ja perustaminen on nyt Pohjois-Savon hyvinvointialueen käsissä. Yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin.

Mikrofonilla varustetut kuulokkeet pöydällä vesilasin vieressä.

Pitkät pyhät jättävät monelle juomaputken päälle – auttavan puhelimen linjat käyvät näinä aikoina kuumina

Joulu ja uusi vuosi ovat kesälomien päättymisen jälkeen vuoden kiireisintä aikaa AA:n auttavassa puhelimessa.

Ilmakuva hoitolaitoksesta järven rannalla.

Päihdeklinikalla rajoitettiin asiakkaiden itsemääräämisoikeutta vastoin lakia – puhelimet otettiin pois eikä edes vessan ovea saanut lukita

MOT-toimitus selvitti, miten päihdeklinikoita valvotaan Suomessa. Yhden hoitolaitoksen historia on poikkeuksellisen värikäs.

Kasa psykedeelisiä psilosybiinisieniä puisella alustalla.

Sienitrippi voi olla niin voimakas, että ihminen lopettaa juomisen – Suomessa aletaan ensimmäistä kertaa tutkia psykedeelejä ihmiskokeilla

Kanadalaisyhtiö rekrytoi tutkimukseensa 50 alkoholiongelmasta kärsivää suomalaista. Psykedeelien tehosta riippuvuuksien hoidossa on jo alustavaa näyttöä.

Risti-tatuointi käsivarressa.

Entinen narkomaani pelkää, että huumeiden käyttöhuoneissa etsittäisiin uusia käyttäjiä ja välittäjiä: "Ne olisivat vain kohtaamispaikkoja"

En näe mitään järkeä sille, miksi meillä pitäisi olla paikkoja, joissa rikos sallitaan, sanoo Matti. Hän pääsi kuiville huumeista kolmetoista ja alkoholista viisi vuotta sitten.

Anna-Leena Härkönen elokuvassa Mona ja palavan rakkauden aika.

Uskoontulo muuttaa teinitytön elämän elokuvassa Mona ja palavan rakkauden aika

Nuori Mona löytää herätyskokouksesta suunnan elämälleen.

 Kuinka ottaa riippuvuus puheeksi

Ex-jääkiekkoilija, nykyinen päihdetyöntekijä, Marko Jantunen: Näistä merkeistä tunnistat päihderiippuvuuden

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Marko Jantunen on ollut seitsemän vuotta raittiina ja valmistuu pian lähihoitajaksi.

Irina Milan esittää alkoholisoituvaa iskelmälaulajaa tv-elokuvassa Onnentyttö (1983).

Onnentyttö, alkoholisoituvan iskelmätähden unohdettu tarina

Harvinainen tv-elokuva alkoholisoituvasta iskelmätähdestä.

Näyttelijä Severi Saarinen  ja Marko Jantunen seisoo Laitapuolen hyökkääjä elokuvajulisteen edessä.

Uusi elokuva kertoo entisen kiekkotähden rajuista päihdevuosista – Marko Jantunen: "Hurjaa katsoa valkokankaalta, kun omaa elämää ruoskitaan"

Laitapuolen hyökkääjä kuvaa Marko Jantusen elämää päihderiippuvuuden kourissa ennen hoitoon pääsyä vuonna 2015. Raitistunut päätähti haluaa nyt olla luomassa toimivampaa hoitopolkua muille riippuvaisille.

Petri Paronen istumassa liikkensä portailla.

Petri Paronen joi ja joi, kunnes tajusi kuolevansa ilman apua – neljän promillen humalassa tehty päätös vei hoitoon, jossa piti kertoa totuus

Minnesota-hoidossa alkoholisti tutkii mennyttä elämäänsä ja opettelee hyväksymään tekemänsä virheet. Petri Parosen mielestä ilman katsomista totuutta silmiin ei voi parantua.

Satu Lagercrantz ja Taija Tyynmaa.

Päihdekuntoutujat ovat saaneet vertaistukea A-Killasta 60 vuoden ajan – kokemusasiantuntija: "Ollaan yhdessä ja tuetaan toinen toisiamme"

Nykyään eri puolilla Suomea toimii 60 A-Kiltaa. Niiden toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoisuuteen, ja jäsentensä haluun auttaa toinen toisiaan eroon alkoholi- ja huumeriippuvuuksista.

Kirjailija Douglas Stuart kuvattuna keltaista seinää vasten. Hän hymyilee ja katsoo kohti kameraa.

Menestyvä muotisuunnittelija kirjoitti omakohtaisen romaanin lapsuudesta alkoholismin varjossa – "Lapsena en tiennyt paremmasta elämästä"

Skotlantilaistaustainen Douglas Stuart kirjoitti palkitun romaanin työväenluokan lapsuudestaan ja alkoholismista. Useille muotibrändeille työskennellyt Stuart on nykyään kokopäivätoiminen kirjailija.

Katri Ylinen istuu nojatuolissa Tampereen G Livelabissa ja katsoo kameran ohi.

Kolme vuotta sitten raitistunut Katri Ylinen suunnittelee nyt alkoholittomia yökerhotapahtumia: "Saatoin ennen olla se tyyppi, joka painosti muita juomaan"

Simo Frangén puolusti alkoholin hyviä puolia Yle Perjantai -ohjelmassa. Darravapaana-podcastista tuttu Katri Ylinen pitää raitistumista parhaimpana palveluksena itselleen koskaan.

Nuori nainen istuu asunnossaan, joka on hieman sotkuinen. Heijastuva valo peittää kasvot siten, ettei niitä tunnista.

Emilia on 25-vuotias yliopisto-opiskelija, jolla on alkoholiongelma – "Kukaan ei halua olla porukan ainoa, joka ei ota shottia"

Vaikka opiskelijoiden raittius on lisääntynyt, ryyppäjäiset istuvat silti tiukasti tapahtumakulttuurissa.

Janne Ahonen kuvassa.

Urheilustudiossa alkoholikeskustelu: Janne Ahonen kertoi olevansa toipuva alkoholisti, Petra Olli lääkitsi ahdistusta – huippu-urheilu voi altistaa juomiselle

Suomessa urheilijat ovat usein sankareita, eikä päihteiden käyttö ole sankaruutta laimentanut. Janne Ahonen ja Marko Jantunen kertovat olevansa toipuvia alkoholisteja, joiden mielestä päihderiippuvuuteen tarvitaan aina hoitoa ja apua.

pesäpalloilija Mikko Kanala

Urheilijan alkoholismi on yhä arka aihe – pesäpalloilija Mikko Kanalan vuosien rankka ryyppääminen päättyi vasta pohjalla, nyt "hampaitakin naurattaa"

Pesäpalloilija Mikko Kanala on pelannut huipulla ja ryypännyt raskaasti vuosia, kunnes viime kesänä tuli pohjakosketus. Se tarvittiin siihen, että viina jäi.

Juha Lantz

Nuori Juha Lantz ryyppäsi täyskännin kahdesti joka viikonloppu ja sai porttikiellon kouluun – hän kertoo, miksi joulun aika on riippuvaiselle vaikeaa

Nuoruudessaan 10 vuotta päihdekoukussa ollut kuntoutuspäällikkö Juha Lantz auttaa nykyään päihderiippuvaisia uskomaan itseensä ja toipumaan.

Raskaana olevan naisen vatsa.

Sikiöaikana alkoholille altistuneet jäävät usein ilman tarvitsemaansa tukea

Äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaurioittamat lapset tarvitsisivat tukea mahdollisimman varhain, mutta varsinkin lasten on vaikea saada diagnoosia.

Kouvolan Eskolanmäen Telebaari.

Viranomaiset eivät saaneet metsässä vuosia toiminutta "Telebaaria" kuriin – nyt sen asiakkaille halutaan perustaa virallinen olohuone

Kouvolan Eskolanmäessä sijaitseva metsikkö on vuosikaudet kerännyt porukkaa juomaan alkoholia. Kaupunki on yrittänyt jo pitkään saada niin sanotun Telebaarin loppumaan.

Mielenterveys.

Toistuvasti itsemurhaa yrittänyt Veera ei ole riittävän sairas pakkohoitoon – äiti ja ystävä kertovat, millaista omaisen elämä on

Veera on avohoitokierteessä. Itsemurhayritykset päättyvät sairaalaan, mistä Veera puhuu itsensä ulos. Voimattomat läheiset yrittävät pitää hänet hengissä oman mielenterveytensä kustannuksella.

Torsti Malila

Hyvin töissä pärjännyt Torsti Malila, 30, kertoo hetkestä, kun hän vihdoin tajusi olevansa alkoholisti: "Hiirikäsi ei enää liikkunut"

Torsti Malila yritti hakea apua päihdeongelmaan jo lukiossa, mutta kukaan ei ottanut koppia. Hän toivoo, että hänen tarinansa opettaisi ammattilaisia ja rohkaisisi muita avun tarpeessa olevia.

Katri Ylinen piknikillä alkoholittomia juomia maistellen.

Does sober curiosity fit into Finnish party culture?

Like many Finns, Katri Ylinen used to find getting absolutely hammered every weekend fun. Until it wasn't anymore.

Liisa Kuusipalo katsoo ikkunasta ulos kotonaan Polvijärvellä

Liisa Kuusipalo raahasi samaa häpeää kuin tuhannet suomalaiset – sitten hiljainen ryhmä, patjat lattialla ja munakello pelastivat

Kasvoitko kummallisessa kodissa? Liisa Kuusipalo on nähnyt läheltä satoja selviytymistarinoita lapsuuden traumoista.

Mikko Kanala

Vimpelin Vedon tähtipelaaja avautuu päihdeongelmastaan – kuukausi Minnesota-hoidossa avasi silmät: "Elämäni paras kuukausi"

Superpesisjoukkue Vimpelin Vedon Mikko Kanala kertoo palaavansa pelikentille kuukauden kestäneen sairausloman jälkeen.

Kimmo Riihimäki Minnesota-Hoidon pihalla.

Miljonääri Kimmo Riihimäki pelasti Minnesota-hoidon, joka aikanaan teki hänestä raittiin alkoholistin: "Hoidon jatkuminen on arvokkaampaa kuin raha"

30 vuotta toiminut hoitoyritys keikkui konkurssin partaalla verovelkojen vuoksi, kunnes yksi takavuosien tulokuninkaista pelasti sen. Kyseessä oli vastapalvelus, sillä Minnesota-Hoito nosti parikymmentä vuotta sitten yrittäjä Kimmo Riihimäen jaloilleen.

Tiedotuslapuja Hämeenlinnan A-klinikan ovessa.

Jättikö kesä siideriputken päälle? Kohtalaisen alkoholinkäytön riskirajat ovat hämmästyttävän pienet

Hellekesän aiheuttamat alkoholiongelmat lisäävät asiakkaita Hämeenlinnan A-klinikalla elokuussa. Alkoholiongelmaisten lisäksi apua hakevat nyt myös peliriippuvaiset.

Maassa varjo ihmisestä, joka pitää kiinni kaiteesta.

Laki takaa hoidon myös päihderiippuvaisen läheiselle, mutta moni ei tiedä sitä: kaksi naista kertoo, miten elämä muuttui avun saannin jälkeen

Kuntien on lain mukaan tarjottava hoitoa päihderiippuvaisten läheisille. A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki kertoo, että monin paikoin tarve on arvioitu alakanttiin ja viime vuosien aikana läheisten hoito on vähentynyt koko ajan.

Två män och en hund i en park

Maan eniten juovat keski-ikäiset miehet löytyvät Päijät-Hämeestä – viime vuonna riskikäyttäjiä kartoitettiin 11 000 kertaa

THL on arvioinut alkoholista johtuvien haittojen kustannusten olevan Suomessa useita miljardeja vuodessa. Puheeksi ottamisella pyritään herättämään ihmisen kiinnostus omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Päijät-Soten palveluissa asiakkaiden kanssa otetaan puheeksi alkoholin käyttö jo ennen kuin ongelmat ehtivät kasaantua.

Katri Ylinen ja Laura Wathén hyppäävät ilmaan iloiten.

Kukaan ei huomannut Katri Ylisen alkoholiongelmaa, koska hän oli nuori ja hoiti työnsä – nyt hän on esikuvana nuorille juomisen lopettamiseen

Darravapaa-yhteisö on saavuttanut sen, mitä päihdejärjestöt ovat yrittäneet vuosia: se tavoittaa nuoret aikuiset, joilla juominen menee välillä yli.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle