Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kolme piirroskuvaa

Palomestari kuvaili uutisissa tulvatilanteen “perkelöityneen” ja sai kieli-ihmiset keskustelemaan ja kuvittajan piirtämään

Kuvittaja sai aihetta pilapiirroksiin ja kielen ilmiöihin erikoistunut someryhmä puolestaan pontta keskusteluihin, kun Ylen uutisissa palomestari kuvasi tulvatilanteen ”perkelöityneen”.

Antti Malinen ja Tuomo Tamminen voittivat Vuoden tiedekirja -palkinnon teoksellaan Leikitäänkö?

Vuoden tiedekirjaksi valittiin 1900-luvun lasten kaverisuhteista kertova kirja

Teoksessa kuvataan suomalaisen yhteiskunnan kehitystä lasten ja nuorten näkökulmasta. Palkintoraati luki ennätykselliset 115 kirjaa.

Mari Valonmeri avannossa Helsingin Lehtisaaressa.

Mari Valonmerellä on supervoima, jota tämän päivän työelämä kipeästi kaipaa

Mari Valonmeri on entinen toimittaja ja nykyinen yritysvalmentaja ja tietokirjailija. Hän on erityisherkkä, ja niin on joka viides tai kuudes meistä muistakin. Valonmeren mukaan herkkyys ei ole häpeä vaan voimavara.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Turvallisuus voi olla muutakin kuin riskien puuttumista

Turvallisuus voidaan kokea monella tavalla.

Mustaan talvitakkiin pukeutunut Ismo Björn hymyilee kameralle. Lunta sataa.

Talvileikit veivät erikoistutkija Ismo Björnin mennessään – talvileikit ovat jääneet aiemmissa tutkimuksissa muiden leikkien varjoon

Talvileikkejä on tutkittu aikaisemmin hyvin vähän, sillä ne ovat jääneet muiden leikkien varjoon. Talvileikit ovat olennainen osa suomalaisten arkea lapsuudessa, mutta myös aikuisenakin.

Mustavalkoinen kuva jossa kaksi naista ja yksi mies istumassa melko lähekkäin. Mies katsoo kameraan, toinen naisista nauraa.

Kartantekijä päättää kuka on keskellä ja iso, sanoo tietokirjailija Ari Turunen

Ihmiset elävät eri maailmoissa. Juuri se kiinnostaa tietokirjailija Ari Turusta

Hannu Salmi mustassa takissa Turun Tuomikirkon portailla.

"Liekit polttavat melkein lukijaakin", toteaa palkintolautakunta – Elävästi kirjoitettu teos Turun palosta sai Tieto-Finlandia-ehdokkuuden

Turkulaisen professori Hannu Salmen "Tunteiden palo – Turku liekeissä 1827" kilpailee tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. Teos tuo lukijan lähelle traagisia vuoden 1827 tapahtumia.

Juontajien paikat Finlandia-palkintojuhlassa.

Jyväskyläläiskirjailijoiden kynästä on syntynyt Finlandia-palkintoehdokkaita tälle vuodelle

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan keskiviikkona 30. marraskuuta kello 19 alkavassa tilaisuudessa.

Fack-Finlandiakandidaterna 2022 på rad: Joonas Timonen, Lotta Junnilainen, Lotta Haikkola, Anu Kantola, Hannu Salmi, Annika Luther, Ville-Juhani Sutinen samt Timo R. Stewart.

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokaskirjat kysyvät, miksi Suomi kuplaantuu ja miksi pidämme ruisleivästä

Kuusi kirjaa kilpailee vuoden 2022 Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. Palkinto jaetaan marraskuun viimeisenä päivänä.

Kuvassa toimittaja Tuukka Pasasen hahmo Viikon Tuukka katsoo kameraan käsissään teksti, jossa lukee "plagiointi".

Viikon Tuukka: Plagioinnin rajat – kuinka niitä määrittää?

Plagiointi ei ole aina yksiselitteisesti todennettavissa. Sekä laki että suositukset jättävät tulkinnanvaraa. Absoluuttisen säännöstön puuttuessa reilu viittaaminen on usein moraalinen kysymys.

Kuortaneen kotiseututeoksen Nokiottat-kirjan kansikuva.

Kuortaneen historiateos valittiin Vuoden kotiseututeokseksi

Eteläpohjalaiset kirjoittajat saivat tunnustusta Kuortaneen historian kirjaamisesta. Voittajan valinnut kehuu teoksen tutkimuksellista tasokkuutta.

Historian Jännät naiset kirjan kirjoittaja Maria Pettersson.

Neljä tutkijaa syyttää Maria Petterssonia plagioinnista – kirjailijan ja kustantantajan mukaan kyse on lainaamisesta

Petterssonin Suomen historian jännät naiset -kirja julkaistiin elokuun lopussa. Hänen ensimmäinen historiallisia naisia koskenut teoksensa julkaistiin kaksi vuotta sitten.

Historian Jännät naiset kirjan kirjoittaja Maria Pettersson.

Maria Pettersson toivoisi olevansa itsekin jännä nainen – uusi tietokirja avaa noin 70 vähemmän tunnetun suomalaisnaisen elämäntarinaa

Historian jännät naiset -kirjan sisarteoksessa kerrotaan poikkeuksellisen elämän eläneistä suomalaisnaisista. Tietokirjailija toivoisi, että naisten historiaa tutkittaisiin entistä enemmän, jotta menneisyydestä piirtyisi totuudenmukaisempi kuva.

Kielitieteilijä Janne Saarikivi: On todennäköistä, että suurin osa kielistä katoaa

Kielitieteilijä Janne Saarikivi: On todennäköistä, että suurin osa kielistä katoaa – suomen puhujia jää ehkä saarille tai pikkukyliin

Tietokirjailija ja kielitieteilijä Janne Saarikivi kertoi suomen kielen nykytilasta ja tulevaisuudesta sekä rakkaista sanoista Naantalin kirjajuhlilla.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Miellyttäjä piilottaa itsensä

Miellyttäminen voi olla haitallinen selviytymiskeino.

Skyttä kokeilee ikkunassa olevaa abloy-lukkoa, on vakava.

Tyttökodin julmat tapahtumat ovat seuranneet Outi Palttaa syvänä häpeänä ja paniikkihäiriöinä – kodin kasvatit jäivät vaille korvauksia

Yläneen tyttökoti oli sotien jälkeisessä Suomessa ankarin laitos, jonne alaikäinen tyttö saatettiin passittaa. Huvituksen kartanon tytöt -kirja kertoo Yläneellä asuneiden nuorten naisten kohtelusta.

Kirjallisuutta kirjahyllyssä.

Botnia-kirjallisuupalkinnon saaja valitaan tänä vuonna 85 teoksen joukosta

Ensi syksynä kuudetta kertaa jaettavasta kirjallisuuden Botnia-palkinnosta kilpailee tänä vuonna 85 teosta. Mukana ovat kirjat, joiden tekijä on pohjoispohjalainen tai joka on lähtöisin maakunnasta.

Kustantamo Vastapainon kirjoja, päällimmäisenä Michel Foucaultin elämäkerta

Ystäväporukan ajatuksesta syntyi jo 40 vuotta täyttävä yhteiskuntakriitikko – nyt tiedekustantamon leipä on kaventunut, mutta volyymi kasvaa

Tamperelaisesta Vastapainosta kasvoi merkittävä kustantamo yhteisen innostuksen voimalla. "Neljäkymmentä vuotta ollaan oltu kriittisessä tilassa", sanoo perustaja. Vastapainon esseehistoriikin kirjoittaja näkee, että tietokirjallisuuden tarve on polttava.

Volodymyr Zelenskyi lähikuvassa. Hänellä on mikrofoni vasemmassa kädessä ja oikea ilmassa kasvojen edessä.

Volodymyr Zelenskyi käänsi Ukrainan herraonnen – torniolainen Mika Kulju kirjoittaa elämäkertaa "maailman tunnetuimmasta henkilöstä"

Volodymyr Zelenskyi vannoi virkavalansa päivälleen kolme vuotta sitten. Ukrainan presidentti on antanut kasvot sodalle, joka tulee eurooppalaisten kännyköihin ennennäkemättömällä voimalla.

Markus Kajo estradilla edessään mikrofoni.

Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

Mustavalkoisessa kuvassa kaksi miestä istuu maassa ja esittelee turkiksia.

Hunttareita ja träppäreitä: Suomen Metsästysmuseon tietokirjassa pääsee tutustumaan amerikansuomalaisten metsästysperinteeseen

Amerikansuomalaisten metsästysperinteestä ei ole aiemmin julkaistu tietokirjaa, vaikka monelle siirtolaiselle metsästys ja muu eränkäynti oli tapa viettää vapaa-aikaa sekä hankkia ruokaa ja lisätuloja.

Ihmiset katselevat kirjoja myyntipisteillä Turun kirjamessuilla

Suomen vanhin tietokirjapalkinto J. Sakari Saloselle – kirja käsittelee viittä suurta elämän joukkotuhoa

Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon voittajateos käsittelee elämää maapallolla ja sen tulevaisuutta.

Kolme kirjankantta: Arthur Brandin Hitlerin Hevoset, Jouko Lehtolan Rock-Finlandia ja Sandra Niemen Vampira.

Tule yhä viisaammaksi – tässä seitsemän tietokirjavinkkiä vuodelle 2022

Kulttuuritoimittajan tietokirjalistalla on arjen historiaa, muotioikkuja satojen vuosien takaa sekä Hitlerin kadonneiksi luullut hevoset. Kevään tietokirjasato alkaa kypsyä helmikuussa.

Osmo Tapio Räihälä

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Osmo Tapio Räihälän teos selittää, miksi nykymusiikki koetaan vaikeana

Osmo Tapio Räihälän kirja haluaa madaltaa kynnystä tutustua nykytaidemusiikkiin ja nykytaiteeseen yleisemminkin. Voittajasta päätti varatoimitusjohtaja Katri Makkonen.

Finlandia-palkintoehdokkaat vuodelle 2021, vasemmalta Jukka Viikilä, Matias Riikonen, Marjo Niemi, Rosa Liksom ja Joel Elstelä.

Analyysi: Voittajat valikoituvat tunteella, eivät järjellä – tänään selviää, ketkä saavat kirjallisuuden Finlandia-palkinnot

Kirjallisuuden arvottaminen ja parhaan valitseminen on lähes mahdoton tehtävä. Finlandia-palkintojuhlaa voi seurata Ylen erikoislähetyksessä TV1:ssä ja Areenassa tänään keskiviikkona klo 19 alkaen.

Kajakin keula lipuu järvellä lumpeiden seassa.

Tiesitkö, että Suomessa on 52 tekojärveä ja Seinäjoella niistä neljä ja puoli? Uusi kirja esittelee myös, millaista niissä on meloa

Suomen tekojärvet rakennettiin pääasiassa tulvasuojelua ja sähköntuotantoa varten. Monen rakentaminen aiheutti myös rajuja ympäristönmuutoksia ja allasevakkoja. Uusia tekojärviä tuskin enää tulee.

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: Pulatalous on kohta täällä – ja jonotamme kuin DDR:ssä

Talous ketjuuntuu. Työ sirpaloituu. Yhteiskunta on myöhässä luodessaan miljoonan luukun maailmaan yhden luukun palveluja, pohtii Mörttinen.

Ritva Kylli (Suomen ruokahistoria) , Markku Henriksson (Tähtilipun maa), Kristiina Markkanen ja Leena Virtanen ( Wivi & Hanna), Osmo Soininvaara (20-luvun yhteiskuntapolitiikka), Julia Thuren (Kaikki kuluttamisesta) ja Osmo Tapio Räihälä (Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa) Vuoden 2021 tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden julkistuksessa Helsingissä.

Tässä ovat tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat – mukana teokset kuluttamisesta, nykymusiikista ja ruokahistoriasta

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaa kuusi teosta. Palkintosumma on 30 000 euroa.

Nokialainen Lasse Kosonen hymyilee kameralle

Sieniasiantuntija Lasse Kosonen palkittiin Tietokirjailijapalkinnolla: “Sienet oikein huutavat lisää tietämystä”

Nokialaiskirjailija on työllään pyrkinyt tekemään sienet mahdollisimman tutuiksi. Sienet veivät Kososen mukanaan jo opiskeluaikoina.

Partisaanit istuvat metsässä.

Partisaanit murhasivat Suomessa lapsia ja naisia, yhteensä yli 150 siviiliä – tietokirjailija selvitti, kuka antoi käskyn julmuuksiin

Tietokirjailija Veikko Erkkilä pääsi käsiksi venäläisiin arkistoihin ja KRP:n asiakirjoihin. Uuden tietokirjan mukaan partisaani-iskuista Suomen siviilikohteisiin päätti Neuvosto-Karjalan kommunistipuolueen johto.

Jari Isometsästä julkaistiin maanantaina elämäkerta.

Kommentti: Entinen hiihtotähti Jari Isometsä tekee elämäkerrassaan yllättävän dopingväitteen, jonka perustelu ei kestä tarkastelua

Jari Isometsän elämäkerta tarjoaa mielenkiintoisia tarinoita Karpaasin uralta, mutta sivuuttaa epo-hormoniin liittyvän kulman olankohautuksella, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

K-pop yhtye Pentagon esiintymässä Soulissa Etelä-Koreassa lokakuussa 2020.

Daebak! Korealaisen kulttuurin suosio nosti parikymmentä lainasanaa Oxfordin sanakirjaan

Korealaisen kulttuurin aalto (hallyu) on huomioitu myös Oxfordin englanninkielisessä sanakirjassa. Samoin livelähetyksessä ahmiminen (mukbang). Korealaisia lainasanoja perustellaan sillä, että myös englantiin imetään vaikutteita populaarikulttuurista ja ulkomailta.

Pariskunta vanhassa kuvassa

Suomalaisnainen sai haltuunsa 12 vanhaa kirjettä ja mursi niiden kirjoituskoodit – kirjeistä paljastui erään pariskunnan koko matka kohti kuolemaa

Tietokirjailija Sanna Lönnfors sai ystävältään tsekinjuutalaisen Gärtnerin pariskunnan lähettämiä kirjeitä ajalta, jolloin juutalaisvainot Euroopassa alkoivat. Aviopari yritti pitkään pitää toivoa yllä, mutta kohtaloksi tuli Puolassa sijainnut ghetto.

Kirjailija Juha Siltala.

Tietokirjailijoiden Warelius-palkinto professori Juha Siltalalle ja opettaja Mervi Wäre-von Hedenbergille

Palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jonka tuotanto on korkealaatuinen sekä laaja ja jonka vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen on ollut merkittävä. Tunnustukset ovat 12 000 euron arvoisia.

Pitäisikö Suomen koronarokotusjärjestystä muuttaa?

Ylen aamu tänään: Pitäisikö Suomen koronarokotusjärjestystä muuttaa ja millä perusteella? Katso lähetys tästä

Millaiset asiat kuormittavat ihmisten mieltä? Molekyylibiologi Mari Tervaniemi kirjoitti tietokirjan ihosta.

Onko koronarajoituksiin tulossa kiristyksiä?

Ylen aamu tänään: Yhteiskunnallinen keskustelu on kärjistynyt ja sitä leimaa usein ääripäiden kinastelu – katso lähetys tästä

Onko pääsiäiseksi luvassa liikkumisrajoituksia? Vuoden tiedekirja käsittelee tieteen vapautta.

lukiolaisia

Kajaanin lukiokoulutuksen yli satavuotinen taival on ollut värikäs – Kekkonen tehtaili jälki-istuntoja, koronakevät muutti opiskelua

Koulunkäynti on keskeytynyt Kajaanissa kahdesti sotien takia. Viime vuonna koronaepidemia siirsi lukiolaiset etäopetukseen.

24 tuntia ja 329 kilometriä - Markku Levänen potkukelkkaili ennätysmatkan

Yli 300 kilometriä potkukelkkaillut varkautelainen Markku Levänen teki maailmanennätyksen, mutta ennätystenkirjaan sitä ei välttämättä hyväksytä

Guinness edellyttää tarkan ajanoton, matkamäärän ja suoritustavan lisäksi myös suorituksen tallentamisen kokonaisuudessaan.

Pitäisikö koronatestaus muuttaa pakolliseksi rajoilla?

Ylen aamu tänään: Hallitus valmistelee muutosta tartuntatautilakiin – tuleeko koronatestaus pakolliseksi rajoilla? Katso lähetys tästä

Miltä näyttää Myanmarin tilanne? Timo R. Stewart voitti tietokirjapalkinnon teoksella, jonka nimi kuulostaa seikkailuromaanilta.

Timo R. Stewart

Kadonneen arkin metsästäjästä kirjan kirjoittanut Timo R. Stewart saa Lauri Jäntin kirjallisuuspalkinnon

20 000 euron tunnustus tuli tietokirjasta Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys.

Raimo Seppälä

Entinen päätoimittaja, tietokirjailija Raimo Seppälä on kuollut: julkaisi tammikuussa vielä kirjan

Raimo Seppälän elämäntyö on huomioitu professorin arvonimellä, valtion journalistipalkinnolla ja Warelius-palkinnolla.

Juha Taskinen kuvaa jäällä saimaannorppaa

Tietokirja saimaannorpasta oli yleisön suosikki, mutta Finlandian nappasi toinen teos

Lukijat saivat äänestää omia suosikkejaan Finlandia-ehdokkaista Kirjasäätiön verkkosivuilla.

TOimittajat anna tulusto ja jani halme

18 kirjaa, kaksi viikkoa ja loputonta viestittelyä Finlandia-ehdokkaista

Valmistautuminen lähetykseen on ollut lukemisen juhlaa

Juho-Pekka Rantala istuu penkillä kädet sylissä.

Keskustele tässä: Millaisia kokemuksia sinulla on kevytyrittäjyydestä?

Mikä maksaa? -ohjelma kysyy, millaista on kevytyrittäjyys?

Naiset, poika ja samovaari.

Suomen kahvikansa on juonut teetä jo kolmesataa vuotta

Teetä siemailtiin aateliskodeissa 1700-luvulla, mutta pian sajua särpivät myös talonpojat heinätöiden lomassa

Reijo Heikkinen

Valtakunnallista tunnustusta professori Reijo Heikkiselle laajasta tietokirjatuotannosta

Seuraava Heikkisen tietokirja käsittelee jokihelmisimpukoiden pyyntiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle