Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aurinkopaneeli ja taustalla kerrostaloja.

Spike in demand for solar panels despite long waits, higher prices

The cost of solar panels is rising, but that hasn't limited their popularity among customers worried about emissions and rate hikes.

jäänmurtajat katajanokan laiturissa

Wednesday's papers: Nato hurdles, protein from air, and ageing icebreakers

Two former ambassadors explain the possible pitfalls that lie ahead in the coming months for Finland and Sweden's Nato bid.

Ilmakuva metsästä Juvalla.

Maankäyttösektori kääntyi ensi kertaa päästöjen lähteeksi – Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen: Suomelle on vaarassa tulla miljardilasku

Kasvihuonekaasupäästöt pysyivät viime vuonna edellisvuoden tasolla, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Maankäyttösektori oli ensimmäisen kerran nettopäästölähde.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima shuts down construction of nuclear plant in Pyhäjoki

The firm will shift its focus towards maintaining the site in the event that the project moves forward.

Makaronia kaupan hyllyllä.

Luke: Average household faces €500 rise in grocery bill this year

The average price of food will increase by about 10 percent this year compared to 2021, the Natural Resources Institute Finland (Luke) says.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima peruu Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen – jatkossa keskitytään työmaan ylläpitämiseen

Laitostoimitussopimukseen liittyvät työt Pyhäjoen työmaalla ovat päättyneet. Lähiviikkoina työmaalla viimeistellään Fennovoiman muiden toimittajien kanssa toteuttamia rakennustöitä.

Solpaneler

Sähkön hinnan kallistuminen avittaa aurinkoenergiaan siirtymistä

Aurinkosähköyrityksillä ja -asentajilla on edessään kiireinen kesä.

Sähkölinjoja.

Vertailu: Sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelussa on huomattavan suuria eroja

Sähkönsiirron perusmaksu on Omakotiliiton vertailun mukaan edullisimmillaan 2,54 euroa ja kalleimmillaan 37,56 euroa kuukaudessa.

Hanhikivi 1 työmaa-alueen portilla oleva kieltokyltti. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Valtion on vietävä jatkossakin Pyhäjoen ydinvoimalahanketta eteenpäin, esittävät Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta

Viikonloppuna julkaistussa kannanotossa hankkeen halutaan jatkuvan muun muassa ilmastoystävällisen perusvoiman tarpeen sekä merkittävien talous- ja työllisyysvaikutusten vuoksi.

yleiskuva - Olkiluodon ydinvoimalaitoksen reaktorirakennukset kolme ja yksi kuvattuna merenlahden yli. Etualalla kaislikkoa.

Kalliisiin sähkölaskuihin ei näy nopeaa helpotusta, mutta säästökeino voi löytyä sopimuksista, joista vielä hetki sitten pyristeltiin irti

Sähkön tukkumarkkinahinnat ovat nousseet ajoittain poikkeuksellisen korkealle, kun tuonti Venäjältä päättyi. Pörssisähkö voi palata jälleen suosioon keinona säästää sähkölaskussa, ennakoidaan energia-alalta.

Gasstation i Räikkölä i Imatra den 12 maj 2022.

Finland replaces Russian gas with Baltic link

Finnish network operator Gasgrid says that gas supplies to Finland remain steady despite Saturday's Russian cut-off.

Kun kierrätät biojätteesi, autat omavaraista energiantuotantoa – Manta sai seppeleen päähänsä kierrätyksen kunniaksi

Jos jokainen lajittelisi biojätteensä, Suomi olisi entistä vähemmän riippuvainen muiden tuottamasta sähköstä, lämmöstä ja polttoaineesta

Kotitalouksien biojätteestä voitaisiin tuottaa nykyistä enemmän biokaasua, sähköä ja lämpöä. Pienetkin keinot auttavat, kun venäläinen maakaasu pitää korvata.

Gasstation i Räikkölä i Imatra den 12 maj 2022.

Сегодня завершилась поставка газа из России

Начиная с этого дня Gasum будет доставлять газ своим клиентам из других источников через газопровод-интерконнектор Balticconnector.

Gasgrid Finlandin maakaasuputkia Kouvolan toimipisteellä.

Venäjä päättää 48 vuoden pituisen aikakauden – katso, kuinka presidentti Kekkonen vihki kaasuhanan käyttöön "hyvien naapurisuhteiden kunniaksi"

Venäläisen maakaasun tulo Suomeen loppuu lauantaiaamuna. Energiatekniikan professori uskoo, että muutos antaa sysäyksen uusien vihreiden polttoaineiden yhä kannattavammalle toiminnalle.

Gasumin kaasuasema Imatran Räikkölässä.

Finland leases floating LNG terminal as Russia cuts off gas supply

The Finnish state-owned company Gasum said Russian gas imports are set to end on Saturday morning.

Fingridin asiakaspäällikkö Petri Parviainen esittelee kartalta pääkaupunkiseudun sähköasemien sijainteja.

Venäjä lopetti sähkönmyynnin Suomeen, ja se kirittää energia-alaa irti fossiilisista polttoaineista – näin Helsinki saa pian sähkönsä

Kantaverkkoyhtiö Fingrid investoi lähivuosina kolme miljardia euroa sähköverkkojen vahvistamiseen. Jatkossa ydin- ja tuulivoimaa saadaan tuotua kauempaa Suomesta pääkaupunkiseudulle, jossa sähkönkulutus vain kasvaa.

Ilmanlämpöpumppua asennetaan omakotitalon ulkoseinälle Torniossa.

Lämpöpumpuille on nyt kysyntää – ostoa miettivän kannattaa varautua pitkään odotusaikaan

Laitteiden kysyntä on nyt ennätyksellisen suurta. Kysynnän kasvuun on vaikuttanut kohonnut energian hinta ja samaan aikaan koronapandemia on aiheuttanut toimitusvaikeuksia.

Lestijärveläisten pitkä odotus on päättynyt. Suuren tuulivoimala-alueen rakennustyöt ovat käynnistyneet

Suomen suurimman tuulipuiston työmaalla iskettiin lapio maahan – pienen Lestijärven voimalat jauhavat aikanaan pari prosenttia suomalaisten sähkönkulutuksesta

2,5 miljoonan euron kiinteistöverotuotto on aikanaan valtava lisätulo Lestijärvelle, jonka vuositulot ovat nykyään 5,8 miljoonaa euroa.

Ruissipsejä menossa uuniin

Yritykset yrittävät korvata maakaasua, mutta luvissa voi kestää useita kuukausia – leipomo: "Jos kaasua ei tule, kaupassa ei ole leipäämme"

Energiayhtiö Gasum arvioi, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen todennäköisesti loppuu pian. Yritykset kärvistelevät kuukausien lupaprosessin kanssa.

maakaasukyltti, jonka taustalla näkyy panssarivaunu.

Venäjän kaasuhanojen katkaisu voi nostaa maakaasun hinnan tappiin – Summasen perhe keksi, kuinka välttää isot laskut: "Pakko miettiä muita ratkaisuja"

Venäjä saattaa katkaista maakaasutoimitukset Suomeen lähipäivinä. Kaasun myyjät ja kuluttajat valmistautuvat jo tilantereseen. 

Suuri pora syvää lämpökaivoa varten Tampereen Tarastenjärvellä.Pora on metsikön ympäröimällä sorapintaisella alueella.

Geolämmön luokse ei niin vain mennä: viidentoista energiayhtiön porauskokeilu päättyi reiluun kahteen kilometriin Tampereen Tarastenjärvellä

Viime kesänä aloitetussa kokeiluprojektissa saatiin aikaan suurin vesivasaralla toteutettu kaivo Euroopassa. Nyt hankkeessa mukana olevat energiayhtiöt päättävät, jatketaanko porausta myöhemmin.

Jäteautojen poistumissuuntaa kuvaana kyltti Oulun Laanilan jätevoimalan edessä.

Oulun Energia perusti uuden yhtiön kiertotalousmarkkinoille – tavoitteena laajentaa toimintaa muuallekin Suomeen

Syklo-yhtiön tavoitteena on lisätä tuntuvasti yritysjätteen kierrätys- ja uusiokäyttöä. Yhtiö aikoo tarjota kierrätyspalvelujaan yrityksille myös Oulun seudun ulkopuolella.

Lumisia koivurankoja pinossa.

Metsänomistajat odottavat parempia hintoja – puukaupan vilkastuminen näkyy rautatiekuljetuksissa

Kotimaisen puun kysynnän kasvu tai venäläisen puun korvaaminen kotimaisella eivät vielä näy ainakaan metsänomistajien kukkarossa.

Grafiikka näyttää EU:n energiamaksut Venäjälle sodan alusta lähtien 18.5. kello 11 mennessä: Kaasu 23,2 miljardia, öljy 27,2 miljardia ja hiili 1,25 miljardia euroa.

Aurinkopaneelit pakollisiksi, selvästi lisää merituulta – komissio esitteli jätti-investoinnit, joilla Venäjän energiasta aiotaan eroon

Komissio esitteli keskiviikkona yhteensä 300 miljardin euron investointisuunnitelman, jolla on tarkoitus valmistautua Venäjän hybridisotaan ja irrottautua sen fossiilisesta energiasta.

Kaasuautojen tankkausasema.

Gasum: Russia set to cease gas exports to Finland this week

Delivery capacity limits could make replacing the import volumes "challenging", Finland's state-owned gas company Gasum said in a statement on Wednesday.

voimalinja ja poutainen taivas

Koillis-Lapissa on varauduttu myös sähköverkon häirintään

Itälappilainen sähkönsiirtoyhtiö on käyttänyt ulkopuolista arvioijaa varmistamaan, että kaikki on varmasti kunnossa ja ulkopuolelta tulevaan kyberuhkaan on varauduttu.

Kuvassa Puljonki Oy:n tuotantolaitos Juuan teollisuusalueella.

Juukaan Puljongin kastiketehtaalle rakennetaan biokaasulaitos – kaikki tehtaan orgaaninen jäte muutetaan biokaasuksi

Biokaasulaitoksen rakentamisesta vastaa energiayhtiö Nevel. Hanke on työ- ja elinkeinoministeriön tukema.

Posivan Onkalo

STUK aloitti ydinjätteen loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen käsittelyn – vie muutaman vuoden

Posiva on rakentamassa käytetyn ydinpolttoaineen geologista loppusijoitusta. Eurajoen Olkiluotoon.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lappeenrannan Energia sai kaupungilta luvan korottaa kaukolämmön energiamaksua – hinta nousee liki 14 prosenttia

Vaikutus omakotitaloasiakkaan kuukausilaskuun on keskimäärin noin 15 euroa.

Öljynjalostamo.

Lähes neljä viidestä luopuisi venäläisestä energiasta hintojen noususta huolimatta

Greenpeacen kyselyssä kysyttiin, pitäisikö venäläisen energian tuonti lopettaa Ukrainan sodan rahoittamisen lopettamiseksi, vaikka se tarkoittaisi kuluttajille nykyistä korkeampaa polttoaineiden ja muun energian hintaa.

Sähkölinjoja hämärässä.

Russia cuts off electricity to Finland; industry group sees Nato link

While Russia has only supplied a small fraction of electricity used in Finland lately, the shutoff will raise prices here.

sähkölinja

Поставки электроэнергии из России в Финляндию прекращаются - Fingrid: не представляет угрозы для электроснабжения страны

В последнее время импорт электроэнергии из России составлял около 10% от общего потребления Финляндии.

Kuvituskuva Ylen inflaatiokoneeseen.

Katso Ylen koneesta, miten asuminen kallistui: ahtaimmalla ovat nyt omakotitalossa asuvat

Lämmitysöljyn hinta on noussut vuodessa 70 prosenttia ja kuluttajasähkön hinta yli 30 prosenttia.

Kuvakollaasissa Ursula von der Leyen, lehmä ja Viktor Orban

Eurooppa-kirje: Lehmänkaupat palasivat Euroopan unioniin, kun energiapakotteet jumittavat

Unkaria maanitellaan yhteiseen leiriin, mutta jakolinjat ovat tehneet comebackin. Eurooppa-kirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Tilaa koko kirje sähköpostiisi.

Vasa Elektriska.

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset haastavat sähköyhtiöitä – Vaasan Sähkö tuo valikoimiinsa pörssisähkön ja kvartaalituotteen

Vaasan Sähkön mukaan markkinat ovat hyvin epävarmat. Uutena normaalina voidaan pitää sähkön markkinahinnan suuria vaihteluita.

Venäjän Tšeljabinskissa sijaitseva Fortumin lämpövoimala.

Venäjältä lähtevän Fortumin toimitusjohtaja: "Meille oli alusta saakka selvää, ettei toiminta voi jatkua entiseen tapaan"

Fortum investoi Venäjään isosti, mutta sota synkensi näkymät. Kaupan on nyt 12 voimalaa, ja pelkona on että ne on myytävä halvalla.

maakaasuputki

Lahti edelläkävijäkuntien joukossa energiakriisin selättämisessä – Ukrainan sota vauhdittaa uusiutuvan energian investointeja

Fisu-verkoston kunnat satsaavat yhteistuumin uusiutuviin energiaratkaisuihin, jotta riippuvuus esimerkiksi Venäjän energiavarannoista vähenisi.

Teollisuuden kuljetinketjun osia valmistetaan Lapua-ketjujen tuotantotiloissa.

Sähkönjakelun keskeytyminen suurin uhka – lounaissuomalaisilta yrityksiltä kysyttiin ensimmäistä kertaa toiminnan jatkumiseen varautumisesta

Kyselyn tehneet alueen kauppakamarit ja yritykset toivovat yhteiskunnalta tukea erilaisiin uhkatilanteisiin. Erityisesti pk-yritykset saattavat jäädä yksin ongelmiensa kanssa.

Valajaskosken voimalaitoksen tulvaluukut droonikuvassa.

Kemijoki Oy kokeilee vesivoimatuotannon ja sähkövaraston yhteiskäyttöä

Yhtiö päättää mahdollisesta sähkövarastojen laajemmasta käyttöönotosta hankkeesta saatujen tulosten perusteella.

Tampereen Sähkölaitoksen Lielahden voimalaitos kuvattuna ulkoapäin. Tiilistä rakennettu, massiivinen laitos, josta nousee useampi korkea piippu. Taustalla pilvinen taivas.

Tampereen Sähkölaitos rakentaa Lielahteen jättimäisen "vedenkeittimen" tasaamaan kaukolämpöä ja tuulienergian vaihtelua

Lielahteen rakennetaan teollisuuskokoinen varaaja, joka lämmittää kaukolämpövettä varsinkin silloin, kun pörssisähkön hinta on alimmillaan.

Maakaapelia.

Oulun keskustan alueella oli yli 400 asiakasta sähköttä keskiviikkoaamuna

Tunnin kestäneen sähkönjakelun keskeytyksen piirissä oli laajimmillaan 467 asiakasta kello 6 jälkeen aamulla.

Katternö Groups huvudkontor i Jakobstad

Katternö-konserni ennätystulokseen: syynä sähkön huippukorkea markkinahinta

Konserni jatkaa investointeja uusiutuvan sähkön tuotantoon. Viime vuonna tehtiin päätös kahdesta tuulipuistosta: Kannukseen ja Haapavedelle.

Visit Rovaniemi Sampokeskuksessa Rovaniemellä

Lapissa Venäjä-pakotteiden ja Ukrainan sotatilan vaikutukset maltillisia – mahdollisuuksia sisältyy erityisesti vihreään siirtymään

Lapissa Venäjän toimien seurauksena on esimerkiksi peruuntunut joitain rakennushankkeita ja kauppoja. Toisaalta tarjolla on myös mahdollisuuksia ja lähes puolet yrityksistä on kasvuhakuisia.

Sven Schattin seisoo talonsa edustalla kädet lappuhaalarien taskussa.

Ei enää varaa lomaan korkeiden lämmityskustannusten takia – puolet saksalaiskodeista lämpiää kaasulla, ja Ukrainan sota pakottaa perheet säästämään

Ukrainan sota on pakottanut venäläisestä tuontienergiasta riippuvaisen Saksan miettimään energiahuoltonsa uusiksi. Maa aikoo luopua kuluvan vuoden aikana venäläisestä tuontiöljystä ja -kivihiilestä, mutta maakaasua tuodaan mahdollisesti vielä kesään 2024 asti.

Paistettuja maksalaatikoita rivissä

Maksalaatikko ja muut valmisruoat tehdään yhä osin venäläisellä maakaasulla: Saarioinen pyrkii vaihtamaan polttoaineen mahdollisimman nopeasti

Tuotannosta vastaa johtaja Anu Lempinen kertoo, että korvaamalla maakaasun LNG:llä Saarioinen pyrkii turvaamaan tuotteidensa toimitukset suomalaisille.

Grafiikka näyttää, kuinka Brent- ja Urals-laadun öljyn hinta on kehittynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Brent-laadun öljyn hinta on noussut reilusti yli 100 dollariin barrelilta, kun taas Urals-laadun öljyn hinta on laskenut alle 80 dollariin barrelilta.

Venäjän sotakassa kasvaa EU:n öljysaarron alkamista odotellessa – Lähikuukausina boikotti voi satuttaa enemmän EU:ta kuin Putinia

Venäläistä öljyä liikkuu paljon etenkin Välimerellä, mutta myös Itämerellä on yhä käynnissä vilkas tankkeriralli. Raaka-ainekauppiaat haalivat venäläistä öljyä niin kauan kuin vielä voivat.

Greenpeacen mielenosoitus Espoon Keilaniemessä Fortumin pääkonttorilla. Fortumin rannassa olevalle laiturille on maalattu sanat Stop fuelling war.

Miksi Fortum jatkaa yhä toimintaansa Venäjällä? – "Kaikki kaupalliset siteet mahdollistavat Venäjän hyökkäyksen jatkamisen", sanoo kansanedustaja

Fortumin ennakoidaan lähtevän Venäjältä ennemmin tai myöhemmin. Venäjän-toimintojen tilanteesta kuullaan lisää ensi viikon tulosjulkistuksen yhteydessä.

maalämpöpumpun kaivon poraamista omakotitalon pihalla Espoossa.

Taloyhtiöiden kuluissa kovat nousupaineet – hoitovastikkeet nousussa samalla kun lämmityksen uusiminen nielee monilla rahaa

Asumiskustannuksia nostavat tänä vuonna edelleen energian, remonttien ja joillakin paikkakunnilla tonttivuokrien kallistuminen. Alueelliset erot voivat olla suuria muun muassa kaukolämmön hinnassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle