Uusimmat artikkelit
Yle Ukrainassa: Odessaa puolustavat sotilaat löysivät vahingossa ikivanhoja vaaseja – väärin kaivettu, harmittelee arkeologisen museon tutkija
Antiikin kertakäyttöastioilla ei ole suurta rahallista arvoa, mutta sodan melskeissä Ukraina yrittää varjella kulttuuriperintöään huolellisesti.
Mikä saa fiksut suomalaiset kiipeilemään ja tuhoamaan paikkoja kiekkohuumassa? Psykologi sanoo, että ainakaan kieltäminen ei auta
Juhlahetkellä tulee tehtyä typeriä ja jopa itselleen vahingollisia asioita. Suihkulähteeseen kiipeäminen on myös vapauden symboli, jota ei kieltämällä voida estää.

Ely-keskus: Kihniön vanhaa kansakoulua ei määrätä suojeltavaksi, vaikka rakennuksella on kiistattomia kulttuurihistoriallisia arvoja
Ely keskus toivoo, että suojeluratkaisu löytyisi päätöksestä huolimatta. Kihniön keskustassa sijaitseva kansakoulurakennus on paikallisesti arvokas. Rakennus on valmistunut vuonna 1906 ja toiminut koulukäytössä yli sata vuotta.
Museum surveys damage to iconic statue following ice hockey celebrations
The City of Helsinki will consider ways to better protect the Havis Amanda statue.
Merkittävä rautakautinen asuinpaikka raivattiin puista näkösälle Torniossa – kivirakan keskellä on pentagonin muotoinen "susihauta"
Tornion Laivajärvellä, Rakanmäellä, on tehty arkeologisia kaivauksia jo 1980-luvulla, mutta paikka on jäänyt vuosikymmeniksi piiloon myös paikallisilta.
Kun perheeseen syntyy pienokainen Ukrainassa, vauva saa usein lahjaksi nuken, jolla on kasvoillaan risti – miksi?
Motanka on nukke ja amuletti. Vaikka sen salaisiin voimiin ei enää suhtauduta menneiden sukupolvien tavoin, silti se tehdään edelleen tarkkojen rituaalien mukaan.
Seminaarinmäki Jyväskylässä sai Euroopan kulttuuriperintötunnuksen ensimmäisenä Suomessa
Jo vuonna 1863 aloittaneen opettajien koulutuksen myötä kampus muistuttaa koulujärjestelmästä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana.
Pohjois-Karjalan paikallismuseoille yli 24 000 euroa avustuksia Museovirastolta
Museovirasto tukee avustuksilla paikallismuseoiden kokoelmia sekä niiden kulttuuriperinnön ja tiedon välittämistä. Maakuntaan avustuksia tuli neljään hankkeeseen.
Pohjois-Savoon valtionavustuksina yli 134 tuhatta euroa seurantalojen korjauksiin: suurin 50 000 euron summa Vehmasmäen Nuorisoseuralle
Pohjois-Savoon on myönnetty 134 500 euroa seurantalojen korjauksiin, kerrotaan Suomen Kotiseutuliitosta. Yhteensä avustuksia saa tänä vuonna Pohjois-Savossa yhdeksän hakijaa.
Aulangon näkötorni on vakaa kuin kallio, vain välipohjat ovat tiensä päässä – kunnostus ei estä vierailuja kansallismaisemassa
Hämeenlinnan Aulangon näkötornin kunnostaminen on välttämätöntä, jotta torni voidaan pitää jatkossa auki yleisölle. Samalla kulttuuriperintökohde saa lisävuosia ja säilyy jälkipolville.

Tero Hannila on saunonut joka päivä yli 13 vuoden ajan, torstaina koitti 5000:s perättäinen saunapäivä – Yle liittyi seuraan lauteille
Kokkolalainen Tero Hannila tunnetaan nimellä Sauna-Tero. Hän on yksi tämän hetken tunnetuimpia suomalaisen saunakulttuurin soihdunkantajia.

Museovirasto tukee historiankirjoitusta Rääkkylässä ja Outokummussa
Museovirasto myönsi avustuksia 13 eri kansalaisjärjestölle ja yhteisölle yhteensä 75 000 euroa.
Digitaalinen kulttuuriperintö karttuu tuskaisen hitaasti – sota Ukrainassa herättää uusia huolia ainutkertaisten aineistojen katoamisesta
Kansallisarkiston ja museoviraston pääjohtajat ovat huolissaan digitointisavotan hitaudesta. Nykyisellä tahdilla kansallisperinnön talteen saaminen vie 200 vuotta.
Eurajoen kristillisen opiston veneenrakennuslinja vahvistaa asemaansa Unescon avulla – valmistumassa kymmenkunta limisaumaista venettä
Unesco lisäsi aineettoman kulttuuriperinnön listalleen limisaumaisen puuveneen viime vuoden lopulla. Eurajoella kyseisiä veneitä on rakennettu jo pitkään.
Luonnonperintösäätiö on ostanut lähes puolet Aholansaaresta – tavoitteena suojella alueen kulttuuriperintöä
Isolla maakaupalla suojellaan Aholansaaren kulttuuriperintöä Nilsiässä. Kauppa varmistaa rauhan ja hiljaisuuden arvoja Syvärillä olevassa saaressa.
Mitä säilyttäisit suomalaisesta kulttuurista, kysyy Viikon Tuukka – osallistu keskusteluun!
Jokamiehenoikeudet voisi olla suomalainen vientituote.
Ukraina yrittää pelastaa taideaarteensa ja maailmanperintökohteet – Venäjän joukot ovat jo tehneet peruuttamatonta tuhoa
Ukrainassa piilotetaan maalauksia kellareihin ja kääritään museoita piikkilankaan. Maan seitsemää kulttuuriperintökohdetta ei voi silti viedä maan alle.
"Kaupunki ei ylläpidä näitä rakennuksia mitenkään", sanoo Savonlinnan tekninen johtaja – viimeisetkin vanhat puutalot uhkaavat kadota kaupunkien keskustoista
Vanhojen puutalojen kohtalo puhuttaa Savonlinnassa. Hulikan talo on rakennettu jo 1860-luvulla. Nyt sille on käymässä niin kuin suomalaiskaupunkien keskustojen puutaloille on monesti käynyt.
Mitä tehdä rakkaille, mutta hankalille tavaroille? Kerro tarina ikimuistoisesta esineestä!
Esineet kertovat kiehtovia tarinoita.
Aulangon vaurioituneen näkötornin kunnostus alkaa vihdoin Hämeenlinnassa – tornin remontti kestää marraskuulle
Aulangon torni ja sen pohjoispuoli rajataan asiakaskäytön ulkopuolelle kunnostustöiden ajaksi. Suojeltu torni vaatii tarkkoja suunnitelmia. Urakka aiheuttaa muutoksia myös metsän polkuihin.
Kantahämäläisiä monumentteja voi jatkossa adoptoida
Hämeenlinnan kaupunginmuseo käynnistää Adoptoi monumentti -toiminnan vuoden 2022 aikana.
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston arkeologiset inventoinnit saatiin valmiiksi
Keimiötunturin rajapyykki on hautautumassa retkeilijöiden siirtämien kivien alle.

Sanginjoen luonnonsuojelualuetta halutaan kehittää helposti saavutettavaksi ympäristökasvatus- ja luontokohteeksi
Alkuvaiheessa Sanginjoen nykyiset reitit ja rakenteet kunnostetaan, mutta lähivuosina uusiakin reittejä on tulossa. Kaikkea kehittämistä ohjaa luonnonsuojelutyö.
Perinteinen limisaumainen puuvene on saanut paikan Unescon listalta – tunnustus tukee kulttuurihistoriallisen perinnön säilyttämistä
Aikaisemmin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalta löytyi Suomesta vain saunaperinne. Keskiviikkona sinne nimettiin myös kaustislainen viulunsoitto.

Ely-keskus: Lavian virastotaloa ei tarvitse suojella – Lavia-seura pettyi ratkaisuun
Lavian virastotalon myynnin ja purkamisen tieltä on poistunut yksi este, koska ely-keskus ei määrää Porin kaupunkia suojelemaan rakennusta. Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.
Ovatko Etelä-Suomen maisemat Unesco-leiman arvoisia? Salpausselkä Geopark hakee paikkaa kansainvälisestä verkostosta
Unescon arviointitiimi tutustui Salpausselän maisemiin ja alueen kulttuurikohteisiin. Päätös Unescon Geopark-listalle pääsemisestä julkistetaan ensi keväänä.
Kansallismuseon uusi saamelaisnäyttely suunniteltiin poikkeuksellisella tavalla – taiteilija Outi Pieski: "Esimerkki uudenlaisesta museotyöstä"
Sunnuntaina Kansallismuseossa aukeava Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely on esimerkki siitä, miten repatriaation eli kulttuuriperinnön palauttamisen työnkulussa alkuperäiskansat ovat osana työryhmää.
Sodan ja Rauhan keskus Muistin avautuminen toi ehdokkuuden: Mikkeli ehdolla Vuoden museokaupungiksi
Vuoden museokaupungiksi valitaan kaupunki, joka on onnistunut museoratkaisuillaan tarjoilemaan suomalaista kulttuuriperintöä haastavissa olosuhteissa. Kilpakumppaneina ovat Turku ja Hämeenlinna.

Turistit töhrivät yli 250 vuotta vanhan erämaakirkon seiniä Inarissa: mikäli opasteet eivät auta, pohditaan kirkon sulkemista
Lisääntyneet vierailijamäärät ovat alkaneet näkyä kirkossa ja sen ympäristössä. Saamelaismuseo Siida aikoo ripustaa kirkolle ohjetauluja ja seurata, muuttuuko matkailijoiden käytös.
Bronze Age sword found in western Finland garden
Bronze Age artefacts are rare discoveries, as only about 200 objects from the era are known to have been found in Finland.

Mysterious 18th century warship artefact pulled from Gulf of Finland
Marine archaeologist Minna Koivikko said she got goosebumps simply talking about the moment the relic was handed to her.
Riverian opiskelijat kunnostavat Salpalinjan linnoitteita Bunkkerimuseolla Marjalassa
Opintoihin liittyvissä hommissa on loppuviikosta 20 maarakennusalan opiskelijaa. He entisöivät taisteluhautaa ja taisteluaseman.
Omaa kulttuuriperintöä tehdään tutuksi torniolaisille koululaisille
Syyskuun aikana kaikki Tornion koulujen viidesluokkalaiset vierailevat paikkakunnan merkittävissä kulttuurikohteissa Kukkolankoskella, Tornionlaakson museossa ja Struven ketjun mittauspisteellä.
Kuuntele: Muusikko Jaakko Laitinen kävi läpi Lapin Radion musiikkiarkistoja – löysi muun muassa oman isoisänsä laulamassa
Lapin Radion vanhojen äänitteiden tallennusprojektissa on ollut Rovaniemellä mukana projektityöntekijöinä Mari Ekman ja Jaakko Laitinen. He kävivät läpi lukuisia puhe- ja musiikkiohjelmia. Digitoitavaksi kertyi 15 rullakollista arkistomateriaalia.

Perämeren saaristossa tutkitaan vanhasta kalastuskulttuurista kertovia jälkiä
Suunnitelman avulla on tarkoitus sovittaa yhteen luonnonsuojelun, virkistyskäytön sekä muun käytön tarpeita 10–15 vuoden ajalle.
Venetsia vältti joutumisen uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle
Voimakkaasti kasvanut turismi on uhannut historiallisen kaupungin ekosysteemiä ja kulttuuriperintöä. Erityisesti kaupungin kanaaleihin päästetyt suuret risteilyalukset ovat herättäneet voimakasta vastustusta ja huolta.
"Tankar, tuulta viisitoista metriä sekunnissa" – radion merisäästä tutun majakkasaaren rakennukset käyvät läpi täysremontin
Valtion omistaman Tankarin saaren kulttuurihistoriallinen ympäristö saa suojelukaavan ja hoitosuunnitelman.
Sota pakotti kolttasaamelaiset rakentamaan väliaikaisen kodin Urho Kekkosen kansallispuiston metsäkankaille – tutustu videolla kolttien vanhaan kotipaikkaan Suomujoella
Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevien kolttakenttien rakennuksia korjataan tänä vuonna. Suomujoen Kotajärvellä asui Ooudas Semenoffin perhe sodan päätyttyä. UKK-puiston kolttakentät ovat ainoat säilyneet kolttasaamelaisten rakennusperintökohteita ja ne halutaan säilyttää myös tuleville sukupolville.
Kuopion remontoitu kulttuurikeskus avasi vihdoin ovensa – avausnäyttely esittelee italialaisen renessanssimestarin töitä
Kuopion museon uudet tilat avautuvat pitkän odotuksen päätteeksi Da Vinci -näyttelyllä, jossa on hyödynnetty lisätyn todellisuuden tuomia mahdollisuuksia.
Tankarin majakkasaaren historialliset rakennukset ehostuvat Kokkolan edustalla
Valtio omistaa viisi 1800-luvun lopulla rakennettua rakennusta Tankarin majakkasaarella. Tänä kesänä ne kunnostetaan ja niistä yritetään poistaa aiemmin tehtyjen jopa haitallisten korjausten jäljet. Työt tehdään touko-elokuussa.
Alajärvelle perusteilla uusi kulttuurirahasto – rahoitusta perinne- ja kulttuurityöhön haettavissa jo tänä kesänä
Kaupunginvaltuusto päättää rahaston perustamisesta ensi maanantaina.
Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen? Poliisin vastaus: Yli 20 miljoonan euron edestä väärennettyjä tauluja
Taiderikokset ovat osa ammattimaista ja kansainvälistäkin rikollisuutta, joka uhkaa kulttuuriperintöämme. Tampereen Poliisimuseon "Väritettyä totuutta" -näyttely kertoo hävitettäväksi tuomittujen taulujen väärentämisestä, petoksista ja rahanpesusta.
Posti hukkasi ainutlaatuiset asiakirjat kuukausiksi – Kansallisarkiston johtaja Päivi Hirvonen hätääntyi: "Kyse ei ole lenkkitossujen tai college-puvun lähetyksestä"
Postilla meni asiakirja-aarteiden kuljettamiseen Jyväskylästä Helsinkiin lähes kolme kuukautta.
Yli 500-vuotias Isonkyrön vanha kirkko restauroidaan Museoviraston tarkassa ohjauksessa: "Aina, jos poistetaan jotain vanhaa, se on lopullisesti poissa"
Vanha kirkko on luokiteltu kiinteäksi muinaisjäännökseksi, joten sen restaurointi on pitkä, monipolvinen ja kalliskin projekti.
Riihimäellä kotikaupunkiin voi tutustua helposti karttapalvelun kautta – palvelussa on nyt myös tietoja rakennusperintökohteista
Jokaisesta kohteesta on tiivis selostus rakennuksen historiasta, ulkoasusta sekä perustelut kohteen arvotukselle rakennetussa kulttuuriympäristössä.

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampukselle haetaan Suomen ensimmäistä Euroopan kulttuuriperintötunnusta
Euroopan komissiolta odotetaan vastausta alkuvuonna 2022.
Trump joutuu vääntämään kättä myös asuinpaikastaan: Naapurien mukaan 30 vuotta vanha sopimus estää häntä jäämästä Mar-a-Lagoon
Donald, Melania ja Barron Trump muuttivat Palm Beachiin Floridaan, kun Trumpin presidenttikausi päättyi 20. tammikuuta.

Hanssin-Jukan perinneyhdistys on saanut vuoden kotiseututeko -palkinnon Hämeenlinnassa
Yhdistys tekee merkityksellistä työtä Hämeenlinnan historian ja kulttuuriperinnön vaalimiseksi.
Missä olet saanut elämäsi parhaat löylyt? – Kerro oma saunatarinasi!
Kokoonnutaan radiolauteille sunnuntaina10.1.2021 klo 14.