Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sotilaiden löytämät amforat ja muut esineet tuotiin Odessan arkeologiseen museoon

Yle Ukrainassa: Odessaa puolustavat sotilaat löysivät vahingossa ikivanhoja vaaseja – väärin kaivettu, harmittelee arkeologisen museon tutkija

Antiikin kertakäyttöastioilla ei ole suurta rahallista arvoa, mutta sodan melskeissä Ukraina yrittää varjella kulttuuriperintöään huolellisesti.

Havis Amanda insvept i Finlands flagga.

Mikä saa fiksut suomalaiset kiipeilemään ja tuhoamaan paikkoja kiekkohuumassa? Psykologi sanoo, että ainakaan kieltäminen ei auta

Juhlahetkellä tulee tehtyä typeriä ja jopa itselleen vahingollisia asioita. Suihkulähteeseen kiipeäminen on myös vapauden symboli, jota ei kieltämällä voida estää.

Kihniön vanha kansakoulu

Ely-keskus: Kihniön vanhaa kansakoulua ei määrätä suojeltavaksi, vaikka rakennuksella on kiistattomia kulttuurihistoriallisia arvoja

Ely keskus toivoo, että suojeluratkaisu löytyisi päätöksestä huolimatta. Kihniön keskustassa sijaitseva kansakoulurakennus on paikallisesti arvokas. Rakennus on valmistunut vuonna 1906 ja toiminut koulukäytössä yli sata vuotta.

Ihmiset kiipeilivät Havis Amanda patsaan päälle leijonien voitettua MM-kultaa 2022.

Museum surveys damage to iconic statue following ice hockey celebrations

The City of Helsinki will consider ways to better protect the Havis Amanda statue.

Ilmakuva viisikulmion muotoisesta asetelmasta kivirakan keskellä.

Merkittävä rautakautinen asuinpaikka raivattiin puista näkösälle Torniossa – kivirakan keskellä on pentagonin muotoinen "susihauta"

Tornion Laivajärvellä, Rakanmäellä, on tehty arkeologisia kaivauksia jo 1980-luvulla, mutta paikka on jäänyt vuosikymmeniksi piiloon myös paikallisilta.

Luybov Zakharchuk pitää ristikasvoista Motanka-nukkea kädessään.

Kun perheeseen syntyy pienokainen Ukrainassa, vauva saa usein lahjaksi nuken, jolla on kasvoillaan risti – miksi?

Motanka on nukke ja amuletti. Vaikka sen salaisiin voimiin ei enää suhtauduta menneiden sukupolvien tavoin, silti se tehdään edelleen tarkkojen rituaalien mukaan.

Jyväskylän Yliopiston päärakennuksen lasi-ikkunoita mäntymetsän laitamilla.

Seminaarinmäki Jyväskylässä sai Euroopan kulttuuriperintötunnuksen ensimmäisenä Suomessa

Jo vuonna 1863 aloittaneen opettajien koulutuksen myötä kampus muistuttaa koulujärjestelmästä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Pohjois-Karjalan paikallismuseoille yli 24 000 euroa avustuksia Museovirastolta

Museovirasto tukee avustuksilla paikallismuseoiden kokoelmia sekä niiden kulttuuriperinnön ja tiedon välittämistä. Maakuntaan avustuksia tuli neljään hankkeeseen.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pohjois-Savoon valtionavustuksina yli 134 tuhatta euroa seurantalojen korjauksiin: suurin 50 000 euron summa Vehmasmäen Nuorisoseuralle

Pohjois-Savoon on myönnetty 134 500 euroa seurantalojen korjauksiin, kerrotaan Suomen Kotiseutuliitosta. Yhteensä avustuksia saa tänä vuonna Pohjois-Savossa yhdeksän hakijaa.

Rakennustelineet kylkeensä saanut Aulangon näkötorni paistattelee huhtikuun alun auringossa lumisten mäntyjen keskellä.

Aulangon näkötorni on vakaa kuin kallio, vain välipohjat ovat tiensä päässä – kunnostus ei estä vierailuja kansallismaisemassa

Hämeenlinnan Aulangon näkötornin kunnostaminen on välttämätöntä, jotta torni voidaan pitää jatkossa auki yleisölle. Samalla kulttuuriperintökohde saa lisävuosia ja säilyy jälkipolville.

Sauna-Terona tunnettu Tero Hannila saunoi Kokkolassa torstaina juhlalöylyt - 5000:s saunapäivä putkeen

Tero Hannila on saunonut joka päivä yli 13 vuoden ajan, torstaina koitti 5000:s perättäinen saunapäivä – Yle liittyi seuraan lauteille

Kokkolalainen Tero Hannila tunnetaan nimellä Sauna-Tero. Hän on yksi tämän hetken tunnetuimpia suomalaisen saunakulttuurin soihdunkantajia.

Suuri valkoinen talo

Museovirasto tukee historiankirjoitusta Rääkkylässä ja Outokummussa

Museovirasto myönsi avustuksia 13 eri kansalaisjärjestölle ja yhteisölle yhteensä 75 000 euroa.

Työntekijä Jouni Kakkonen digitoi vanhaa teosta Kansallisarkiston tiloissa.

Digitaalinen kulttuuriperintö karttuu tuskaisen hitaasti – sota Ukrainassa herättää uusia huolia ainutkertaisten aineistojen katoamisesta

Kansallisarkiston ja museoviraston pääjohtajat ovat huolissaan digitointisavotan hitaudesta. Nykyisellä tahdilla kansallisperinnön talteen saaminen vie 200 vuotta.

Veneiden rakentamista

Eurajoen kristillisen opiston veneenrakennuslinja vahvistaa asemaansa Unescon avulla – valmistumassa kymmenkunta limisaumaista venettä

Unesco lisäsi aineettoman kulttuuriperinnön listalleen limisaumaisen puuveneen viime vuoden lopulla. Eurajoella kyseisiä veneitä on rakennettu jo pitkään.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Luonnonperintösäätiö on ostanut lähes puolet Aholansaaresta – tavoitteena suojella alueen kulttuuriperintöä

Isolla maakaupalla suojellaan Aholansaaren kulttuuriperintöä Nilsiässä. Kauppa varmistaa rauhan ja hiljaisuuden arvoja Syvärillä olevassa saaressa.

Verk av Maria Primatsjenko på Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.

Ukraina yrittää pelastaa taideaarteensa ja maailmanperintökohteet – Venäjän joukot ovat jo tehneet peruuttamatonta tuhoa

Ukrainassa piilotetaan maalauksia kellareihin ja kääritään museoita piikkilankaan. Maan seitsemää kulttuuriperintökohdetta ei voi silti viedä maan alle.

Hulikan talo on päässyt huonoon kuntoon. Helmikuun pakkas päivä ja kuvttuna kaupungin talon suunnasta

"Kaupunki ei ylläpidä näitä rakennuksia mitenkään", sanoo Savonlinnan tekninen johtaja – viimeisetkin vanhat puutalot uhkaavat kadota kaupunkien keskustoista

Vanhojen puutalojen kohtalo puhuttaa Savonlinnassa. Hulikan talo on rakennettu jo 1860-luvulla. Nyt sille on käymässä niin kuin suomalaiskaupunkien keskustojen puutaloille on monesti käynyt.

Kivinen näköalatorni.

Aulangon vaurioituneen näkötornin kunnostus alkaa vihdoin Hämeenlinnassa – tornin remontti kestää marraskuulle

Aulangon torni ja sen pohjoispuoli rajataan asiakaskäytön ulkopuolelle kunnostustöiden ajaksi. Suojeltu torni vaatii tarkkoja suunnitelmia. Urakka aiheuttaa muutoksia myös metsän polkuihin.

Harjalla ja vedellä puhdistetaan arkelogista löytöä.

Kantahämäläisiä monumentteja voi jatkossa adoptoida

Hämeenlinnan kaupunginmuseo käynnistää Adoptoi monumentti -toiminnan vuoden 2022 aikana.

Retkeilijä Muonion Äkäskerolla, Ylläs-Pallastunturin kansallispuistossa maaruskan värittämässä maisemassa.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston arkeologiset inventoinnit saatiin valmiiksi

Keimiötunturin rajapyykki on hautautumassa retkeilijöiden siirtämien kivien alle.

Puu Sanginjoen ulkometsässä.

Sanginjoen luonnonsuojelualuetta halutaan kehittää helposti saavutettavaksi ympäristökasvatus- ja luontokohteeksi

Alkuvaiheessa Sanginjoen nykyiset reitit ja rakenteet kunnostetaan, mutta lähivuosina uusiakin reittejä on tulossa. Kaikkea kehittämistä ohjaa luonnonsuojelutyö.

En träbåt under arbete på ett båtvarv.

Perinteinen limisaumainen puuvene on saanut paikan Unescon listalta – tunnustus tukee kulttuurihistoriallisen perinnön säilyttämistä

Aikaisemmin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalta löytyi Suomesta vain saunaperinne. Keskiviikkona sinne nimettiin myös kaustislainen viulunsoitto.

Lavian virastotalo, punatiilinen rakennus.

Ely-keskus: Lavian virastotaloa ei tarvitse suojella – Lavia-seura pettyi ratkaisuun

Lavian virastotalon myynnin ja purkamisen tieltä on poistunut yksi este, koska ely-keskus ei määrää Porin kaupunkia suojelemaan rakennusta. Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Pitkospuut halkovat syksyistä suota.

Ovatko Etelä-Suomen maisemat Unesco-leiman arvoisia? Salpausselkä Geopark hakee paikkaa kansainvälisestä verkostosta

Unescon arviointitiimi tutustui Salpausselän maisemiin ja alueen kulttuurikohteisiin. Päätös Unescon Geopark-listalle pääsemisestä julkistetaan ensi keväänä.

Saamelaiskokoelman kehto lasivitriinissä.

Kansallismuseon uusi saamelaisnäyttely suunniteltiin poikkeuksellisella tavalla – taiteilija Outi Pieski: "Esimerkki uudenlaisesta museotyöstä"

Sunnuntaina Kansallismuseossa aukeava Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely on esimerkki siitä, miten repatriaation eli kulttuuriperinnön palauttamisen työnkulussa alkuperäiskansat ovat osana työryhmää.

Sodan ja rauhan keskus Muisti

Sodan ja Rauhan keskus Muistin avautuminen toi ehdokkuuden: Mikkeli ehdolla Vuoden museokaupungiksi

Vuoden museokaupungiksi valitaan kaupunki, joka on onnistunut museoratkaisuillaan tarjoilemaan suomalaista kulttuuriperintöä haastavissa olosuhteissa. Kilpakumppaneina ovat Turku ja Hämeenlinna.

Pielpan töherrykset

Turistit töhrivät yli 250 vuotta vanhan erämaakirkon seiniä Inarissa: mikäli opasteet eivät auta, pohditaan kirkon sulkemista

Lisääntyneet vierailijamäärät ovat alkaneet näkyä kirkossa ja sen ympäristössä. Saamelaismuseo Siida aikoo ripustaa kirkolle ohjetauluja ja seurata, muuttuuko matkailijoiden käytös.

Katkelmilla oleva pronssikautinen miekka

Bronze Age sword found in western Finland garden

Bronze Age artefacts are rare discoveries, as only about 200 objects from the era are known to have been found in Finland.

Meriarkeologi Minna Koivikko koki ikimuistoisen hetken, kun Badewannen sukeltajat nostivat leijonanpään pintaan.

Mysterious 18th century warship artefact pulled from Gulf of Finland

Marine archaeologist Minna Koivikko said she got goosebumps simply talking about the moment the relic was handed to her.

Teräksisiä konekiväärikupuja Marjalan bunkkerimuseon alueella Joensuussa.

Riverian opiskelijat kunnostavat Salpalinjan linnoitteita Bunkkerimuseolla Marjalassa

Opintoihin liittyvissä hommissa on loppuviikosta 20 maarakennusalan opiskelijaa. He entisöivät taisteluhautaa ja taisteluaseman.

Mies paistaa kodassa siikaa tulella ja ympärillä istuu koululaisia.

Omaa kulttuuriperintöä tehdään tutuksi torniolaisille koululaisille

Syyskuun aikana kaikki Tornion koulujen viidesluokkalaiset vierailevat paikkakunnan merkittävissä kulttuurikohteissa Kukkolankoskella, Tornionlaakson museossa ja Struven ketjun mittauspisteellä.

Jaakko Laitinen esittelee kolmea rullakkoa, jotka ovat täynnä Lapin Radion vanhoja arkistonauhoja

Kuuntele: Muusikko Jaakko Laitinen kävi läpi Lapin Radion musiikkiarkistoja – löysi muun muassa oman isoisänsä laulamassa

Lapin Radion vanhojen äänitteiden tallennusprojektissa on ollut Rovaniemellä mukana projektityöntekijöinä Mari Ekman ja Jaakko Laitinen. He kävivät läpi lukuisia puhe- ja musiikkiohjelmia. Digitoitavaksi kertyi 15 rullakollista arkistomateriaalia.

Selkä-Sarvi ilmasta kuvattuna.

Perämeren saaristossa tutkitaan vanhasta kalastuskulttuurista kertovia jälkiä

Suunnitelman avulla on tarkoitus sovittaa yhteen luonnonsuojelun, virkistyskäytön sekä muun käytön tarpeita 10–15 vuoden ajalle.

"Ei isoja laivoja" lukee mielenosoittajien kylteissä Venetsiassa.

Venetsia vältti joutumisen uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle

Voimakkaasti kasvanut turismi on uhannut historiallisen kaupungin ekosysteemiä ja kulttuuriperintöä. Erityisesti kaupungin kanaaleihin päästetyt suuret risteilyalukset ovat herättäneet voimakasta vastustusta ja huolta.

Seppo Salmi, Marko Asell ja Anna Patajoki istuvat nurmella talon edessä

"Tankar, tuulta viisitoista metriä sekunnissa" – radion merisäästä tutun majakkasaaren rakennukset käyvät läpi täysremontin

Valtion omistaman Tankarin saaren kulttuurihistoriallinen ympäristö saa suojelukaavan ja hoitosuunnitelman.

Suomujoen kolttakenttä.

Sota pakotti kolttasaamelaiset rakentamaan väliaikaisen kodin Urho Kekkosen kansallispuiston metsäkankaille – tutustu videolla kolttien vanhaan kotipaikkaan Suomujoella

Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevien kolttakenttien rakennuksia korjataan tänä vuonna. Suomujoen Kotajärvellä asui Ooudas Semenoffin perhe sodan päätyttyä. UKK-puiston kolttakentät ovat ainoat säilyneet kolttasaamelaisten rakennusperintökohteita ja ne halutaan säilyttää myös tuleville sukupolville.

L3DNARDO DA VINCI -näyttely Kuopion museossa

Kuopion remontoitu kulttuurikeskus avasi vihdoin ovensa – avausnäyttely esittelee italialaisen renessanssimestarin töitä

Kuopion museon uudet tilat avautuvat pitkän odotuksen päätteeksi Da Vinci -näyttelyllä, jossa on hyödynnetty lisätyn todellisuuden tuomia mahdollisuuksia.

Tankar fyr

Tankarin majakkasaaren historialliset rakennukset ehostuvat Kokkolan edustalla

Valtio omistaa viisi 1800-luvun lopulla rakennettua rakennusta Tankarin majakkasaarella. Tänä kesänä ne kunnostetaan ja niistä yritetään poistaa aiemmin tehtyjen jopa haitallisten korjausten jäljet. Työt tehdään touko-elokuussa.

Tampereen väärennetyn taiteen näyttely.

Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen? Poliisin vastaus: Yli 20 miljoonan euron edestä väärennettyjä tauluja

Taiderikokset ovat osa ammattimaista ja kansainvälistäkin rikollisuutta, joka uhkaa kulttuuriperintöämme. Tampereen Poliisimuseon "Väritettyä totuutta" -näyttely kertoo hävitettäväksi tuomittujen taulujen väärentämisestä, petoksista ja rahanpesusta.

Isonkyrön vanha kirkko talvimaisemassa kuvattuna muurin ulkopuolelta.

Yli 500-vuotias Isonkyrön vanha kirkko restauroidaan Museoviraston tarkassa ohjauksessa: "Aina, jos poistetaan jotain vanhaa, se on lopullisesti poissa"

Vanha kirkko on luokiteltu kiinteäksi muinaisjäännökseksi, joten sen restaurointi on pitkä, monipolvinen ja kalliskin projekti.

Hämäläinen maalaismaisema loppukesällä.

Riihimäellä kotikaupunkiin voi tutustua helposti karttapalvelun kautta – palvelussa on nyt myös tietoja rakennusperintökohteista

Jokaisesta kohteesta on tiivis selostus rakennuksen historiasta, ulkoasusta sekä perustelut kohteen arvotukselle rakennetussa kulttuuriympäristössä.

Mar-a-Lago

Trump joutuu vääntämään kättä myös asuinpaikastaan: Naapurien mukaan 30 vuotta vanha sopimus estää häntä jäämästä Mar-a-Lagoon

Donald, Melania ja Barron Trump muuttivat Palm Beachiin Floridaan, kun Trumpin presidenttikausi päättyi 20. tammikuuta.

Historiallinen DC2-lentokone Hanssin-Jukka.

Hanssin-Jukan perinneyhdistys on saanut vuoden kotiseututeko -palkinnon Hämeenlinnassa

Yhdistys tekee merkityksellistä työtä Hämeenlinnan historian ja kulttuuriperinnön vaalimiseksi.

Naisia saunomassa. Naisen jalat.

Missä olet saanut elämäsi parhaat löylyt? – Kerro oma saunatarinasi!

Kokoonnutaan radiolauteille sunnuntaina10.1.2021 klo 14.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle