Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laura Saarainen leipoi ja leipoi vauvan pyöriessä jaloissa – hankki ammattikeittiön, jonka tiskikone sai hänet äimistymään: "65 sekuntia!"

Laura Saaraisen tie yksinyrittäjäksi on hyvin tyypillinen. 2000-luvulla yrittäjien lukumäärän kasvu on ollut tasaista, mutta se on muodostunut pääasiassa yksinyrittäjistä.

Rovaniemeläisnuoret nappasivat kuusi mitalia ammattitaitoa mittaavassa Taitaja2021 -kisassa

Taitaja -kisassa arvioitiin alle 22-vuotiaiden ammattitaitoa 43 lajissa, joista kolme oli erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Leipuri saa nostaa tuplapalkkaa, mikä on muilla aloilla harvinaista – moni lopettaa silti työt: "Ihmisillä on ehkä väärä käsitys alasta"

Ammattitaitoisen leipurin rekrytointi on haaste ympäri Suomea. Alalle on tunkua, mutta moni myös lopettaa valmistuttuaan. Miksi leivät edelleen paistetaan suden hetkellä?

Egyptiläisten leipurinaisten työ on kovaa, palkaksi tulee kolme euroa viikossa, kun Kairoon kuljetetaan leipää ramadania viettäville asukkaille

Ansio on tiukassa, mutta leipä ilmassa, kun naiset leipovat leipää Beni Suefin pikkukaupungissa.

Aroman näyteikkuna äänestettiin Vaasan kauneimmaksi jouluikkunaksi

Kaunein jouluikkuna -kilpailusta on tullut perinne Vaasassa.

Katso uusin Yle Mix: Työhaaveissa leipuri, lääkäri ja futistähti

Pitäisikö vain miettiä, mitä tulevaisuudessa haluaisi ratkaista?

Leipuri alkoi vain leipoa, eikä edes tiennyt olevansa trendien huipulla: "En tiedostanut, että teen artesaaniruokaa"

Artesaaniruuan perinteet juontavat pitkälle historiaan. Moni tekee artesaaniruokaa kuitenkin tietämättään.

Hanna Hämynen, 18, leipoo Suomen parhaat mokkapalat – nyt hän paljastaa kauniiden pitsileivosten reseptin

Hämyselle leipominen ei ole vain harrastus, vaan hän on myös kesäkahvilayrittäjä.

S-ryhmä: Jauhojen menekki on joulunalusviikkoja vilkkaampaa, koronaepidemian nostattama leivontainto näkyy myös muissa kauppaketjuissa – Katso kuvia kotileivonnaisista

Leivontatuotteiden kysyntä on kasvanut merkittävästi viime viikkoina. Kauppaketjujen mukaan on selkeästi nähtävissä, että kodeissa leivotaan nyt selvästi normaalia enemmän. 

"Halvan leivän aika on ohi", julistivat leipomot 10 vuotta sitten – nyt oikeus sanoo, että kyse oli laittomasta hintojen ohjailusta

Oikeus on määrännyt Leipuriliitolle sakot hintasuosituksista, joita se antoi jäsenyrityksilleen kymmenen vuotta sitten.

Nämä parikymppiset tekivät rohkean ratkaisun – unelmien työ voi löytyä myös maaseudulta: ”Sysmässä et ole nobody”

Kaikki yrittäjät eivät kaipaa suuria ihmismääriä ympärilleen. Unelmien paikka voi löytyä myös maaseudulta.

Naapuri lahjoitti läjän raparperia – syntyi resepti, joka leviää kulovalkean tavoin kotileipureiden keskuudessa

Kolme viikkoa vuodesta Katariina Pylsy leipoo joka päivä maisemakahvilan raparperipiirakkaa, jonka ohjetta tuhannet googlettavat netistä.

Kolme viikkoa kioskin pyörittämistä riitti opiskelijoille: "Yrittäjyys ei ole minun juttuni"

Lappeenrannassa ammattiin opiskelevat nuoret pääsivät oikeasti kokeilemaan, millaista on olla kesä oman alan yrittäjänä.

Pienten lasten äiti leipoo öisin, sillä yhä useampi haluaa ostaa juhlakakkunsa kotileipurilta – "Kukaan ei tiedä, paljonko heitä on"

Ruusa-Mari Höyhtyän lakkiaispäivä myytiin loppuun jo tammikuussa. Hän on tehnyt leipomisestaan virallista. Kaikki eivät, uskoo terveystarkastaja.

Macron haluaa ranskalaisen "kadehditun" patongin Unescon kulttuuriperintölistalle

Ranskalaisten jokapäiväinen leipä kuuluisi Ranskan presidentin mukaan samalle viivalle kuin napolilainen pizza.

Voita, rommirusinoita ja leipurin salaisuus – näin syntyy tuhti saksalainen joulupulla, jonka leivontaa katsellessa on vaara saada ähky

Joulun aikaan on normaalia syödä vähän tavallista raskaammin, sanoo saksalainen leipuri.

Leipomoissa uusia keksintöjä – juureen leivottu leipä vetää artesaanileipomoon, marketeissa kasvaa kauraleivän suosio

Ruisleivän paikka ykkössuosikkina on uhattuna, mutta ei pidä säikähtää. Leipomoissa syntyy uusia, terveellisiä innovaatioita. Hyvinvointiin tähtäävät myös hapanjuureen leivottua artesaanileipää myyvät pientuottajat.

Kuopiolaiset hurmannut turvapaikanhakijoiden leipomobisnes kaatui – taustalla henkilökohtaiset syyt

Kahden turvapaikanhakijan leipomotoiminta on loppunut Kuopiossa lupaavasta alusta ja paikallisten avusta huolimatta.

Kokemattoman kotileipurin ei kannata säveltää – "Siitä ei tule kuin mielipahaa"

Moni herkkä leivonnainen menee pilalle, jos leipuri osaamattomuuttaan muuttaa reseptiä.

Venezuela pidättää leipureita "leipäsodassa" – leipurit pyrkivät presidentin puheille

Pikkuleipien ja leivonnaisten myyminen on julistettu laittomaksi talouskriisistä kärsivässä maassa.

Kuopion Tammimarkkinat saivat kansan liikkeelle – ja tietysti myös kalakukon leipojat

Tammimarkkinoiden viime vuosia suurempi yleisö kertoo, että ajankohdan muutokseen ollaan tyytyväisiä. Markkinoilla kisattiin jälleen myös vuoden parhaan kalakukkoleipurin SM-tittelistä.

Suklaa taipuu vaikka betoniksi taitavissa käsissä

Leipuri-kondiittori Emeliina Papinniemi harjoittelee parhaillaan Abu Dhabissa lokakuussa pidettävään ammattitaidon WorldSkills-kilpailuun.

Irakilaismiehet leipoivat hittituotteen, mutta eivät saaneet perustaa firmaa – kuopiolaiset yrittäjät riensivät apuun

Turvapaikanhakijat eivät itse voi perustaa yritystä Suomessa, koska elinkeinonharjoittaja tarvitsee oleskeluluvan.

Kätevän emännän halloween-leipomuksiin pääsevät lapsetkin osallistumaan

Loka-marraskuun vaihteessa lapsiperheissä intoillaan syksyn odotetusta kauhujuhlasta. Halloween-teemaiset kotijuhlat syntyvät yhdessä lasten kanssa väkertäen.

Jämsäläisleipomo mukana kisassa Suomen satavuotisleivoksesta

Jämsäläinen leipomo Elonen on yksi Itsenäin Suomi 100 vuotta -leivoskilpailun kahdeksasta finalistista. Kilpailu ratkeaa vielä tässä kuussa.

Koulu jää jalkoihin, jos hiustenlaitto on kesken: "Lähes joka aamu joku myöhästyy"

Lähes poikkeuksetta joku myöhästyy kotitalousopettaja Riikka Konosen tunneilta. Opettaja kokee, että asenne aikatauluja kohtaan on monella pielessä. Itsensä ehostaminen aamulla on tärkeämpää kuin kouluun ehtiminen.

Patonginsyönti vähenee Ranskassa – silti moni ei voisi kuvitella ateriaa ilman leipää

Patonkia syödään Ranskassa nykyään vain kolmannes siitä, mitä vielä 50 vuotta sitten. Viime vuosina kulutusta on vähentänyt myös Yhdysvalloista Ranskaan rantautunut gluteenin välttely.

Katso tästä kevään ammattiin valmistuneet – Yle kokosi koulunsa päättäneet yhteen

Kymmenettuhannet suomalaisnuoret ovat suorittaneet toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Suomi saa uusia leipureita, maalareita ja partureita. Etsi itsellesi tuttu juhlakalu valmistuneiden joukosta!

Leipuriliitto: Sunnuntaileipä voi viedä yrittäjän viimeisenkin vapaapäivän

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on saanut monet leipomot tukalaan tilanteeseen. Markkinoilla on painetta saada tuoretta leipää myös sunnuntaisin ja arkipyhinä, joista leipomot maksavat korotettua palkkaa. Siksi aniharva pienempi leipomo on vastannut kauppojen huutoon.

Pariskunta totuttelee muistisairauteen: "Minä sanoin heti, että minulta menee nyt muisti"

Muistisairauden ensimmäiset oireet voivat ilmetä vaikka niin, että tarinan kerronta alkaa haparoida ja keskeytyy muistamattomuuteen. Marja-Liisa Kuusjärvellä alkoivat ensimmäiset merkit ilmetä muutama vuosi sitten.

Meri-Lapissa aloittaa lähiruokarinki – tuottajat ja kuluttajat kohtaavat ilman välikäsiä

Kohta kotileipureilla, vihannesten kasvattajilla tai kanatilallisilla on mahdollisuus myydä lähiruokaa Meri-Lapin alueella. Alueella on jo pitkään toivottu lähiruokarinkiä ja ensimmäiset jakelupäivät on suunnitelmissa pitää kesäkuussa.

Noin 1 500 hillomunkkiin tarvitaan 15 litran taikina – ja ripaus onnellisuutta

Sotilaskodin leipomon taikinakone vaivaa jopa 120 litran munkkitaikinan. Pelkkä resepti ei takaa onnistunutta lopputulosta. Vasta oikeat raaka-aineet sopivassa suhteessa otolliseen tekotapaan yhdistettynä tuottavat tulosta. Onnellisuudesta ja rakkaudestakaan ei ole haittaa.

Timo valmistuu vankilassa koneistajaksi – ”Aika äkkiä lähtee vanhaan malliin, jos ei ole tekemistä”

Avovankila tarjoaa vangeille mahdollisuuden opiskeluun ja puitteet omatoimiseen elämiseen. Uuden alan opettelu tuo arkeen mielekästä tekemistä ja helpottaa siviilielämään palaamista vankeustuomion jälkeen.

Leipuri haluaa levätä sunnuntaina – Leipomot eivät innostuneet sunnuntaikaupasta

Kaupat ovat saaneet olla auki vuoden alusta vapaasti myös sunnuntaisin. Se ei ole kuitenkaan tuonut leipomoiden tuoretta leipää kauppoihin. Syynä tähän on tuotantokustannusten kalleus ja se, että monille pienille leipomoille sunnuntai on viikon ainoa vapaapäivä.

Irakilaiset Ihab ja Ahmed pystyttivät taidenäyttelyn – Sääntö-Suomi tekee teosten myymisestä vaikeaa

Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa on monen alan ammattilaisia, mutta heidän oman yrityksen tiellä on monta byrokratian estettä. Hämeenlinnan Renkoon tulleet irakilaiset taiteilijat päättivät esitellä taitojaan pystyttämällä taidenäyttelyn kylän kirjastoon.

Rieska paistuu sähköuunissakin kiven kera

Uuniin täysi hööki päälle, niin perinteinen ohrarieskakin paistuu kotilieden uumenissa – kunhan siellä on kivi. Tärkeä osa onnistumista on myös tärppäys.

Käyrät kurkut ja tummat leivät käyvät kaupaksi: "Sekunda maistuu paremmalta"

Toisenlaiset tomaatit, käyrät kurkut, yhteen paistuneet pullat ja tummat leivät maistuvat asiakkaille. Monen mielestä ne ovat jopa priimaa parempia. Sekundan vetovoima on huomattu myös kaupoissa.

Leipurin yöunet jäävät vähiin

Leipomon aamussa Vähässäkyrössä.

Tuliko pitsa vai pannukakku? Luonto yllättää leipurintaidoillaan

Kyrönjoella Etelä-Pohjanmaalla on hämmästelty ja ihasteltu viime päivinä pitsan näköisiä jäämuodostelmia. Paremmin ilmiö tunnetaan nimellä pannukakkujää.

Joululimput saavat seuraansa kravekyrsän

Jalasjärveläinen Ritva Pentinmäki kaataa kolmen litran limpputaikinan leipomapöydälle. Piimään leivottu taikina on saanut jouluiset mausteet: anista, fenkolia ja pomeranssinkuorta. Näppärissä käsissä syntyy ensin ”emooksia”, jotka leipuri pyöräyttää limpuiksi ja laittaa limppujen viereen paistumaan vielä sen kravekyrsänkin. Mitä ihmettä Jalasjärvellä nostetaan joulupöytään?

Elintarvikeasiantuntija: "En ostaisi joulumyyjäisistä suolaisia piiraita tai kreemileivonnaisia"

Lukuisissa myyjäisissä kaupataan joulun alla kotileipureiden valmistamia herkkuja. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran asiantuntija arvioi, että suurin osa leivonnaisista säilyy muutaman tunnin myyjäisten ajan hyvinä. Nopeimmin pilaantuvat tuotteet hän kuitenkin jättäisi joulumyyjäisten pöydiltä pois, jos niitä ei saada pidettyä kylminä.

Kotileipurin muistilista myyjäisiin – älä leivo sairaana ja muista pakkausmerkinnät

Joulu on myyjäisten kulta-aikaa. Myyjäisillä kerätään varoja niin koululaisten retkikassoihin kuin yhdistystenkin toimintaan. Mitä kaikkea on huomioitava, jotta silloin tällöin myyjäisiin leipova kotikokki voi laittaa tuotteensa turvallisin mielin myyntipöytään. Kysyimme vinkkejä elintarviketarkastajalta.

Älä luovuta macaron-leivoksen kanssa – taitavakin epäonnistuu

Macaron-leivos on onnistuessaan kuohkea herkku, mutta harmillisen usein makuelämys lässähtää. Leivos muuttuu uunissa herkästi sitkeäksi tahmakasaksi. Taitavatkaan leipurit eivät välttämättä onnistu saavuttamaan ranskalaisen trendiherkun aidointa ydintä. Kotikeittiöissä kehitellään kuitenkin jo aivan omanlaisia macaroneja.

KESKEN//Hannu on vääntänyt rautaa 45 vuotta paljain käsin – "Jos ei mistään kolota, on kuollut"

Hannu Katajamäki on vääntänyt käsivoimin useita rekallisia rautaa, mutta kädet ovat siistit kuin leipurilla ja kroppa kunnossa. Mies on kurvannut 45 vuotta saman tehtaan portista sisään.

Kananmunan iällä on keittiössä väliä – tuorein ei olekaan aina paras

Miksi tuore ei vatkaannu kunnolla ja vanhan vaahto ei kestä? Vajaan viikon, parin ikäinen kananmuna on keittiön kingi. Se päihittää muut niin vaahtoutumisessa kuin kuorien irtoamisessa. Syy löytyy happamuusasteesta ja proteiineista.

Nenäpäivä tuotti Keski-Pohjanmaalla yli 20 000 euroa

Keskipohjalaiset haastoivat, keräsivät ja ottivat osaa Nenäpäivän tapahtumiin eri puolilla maakuntaa. Keräys tuotti perjantain alkuiltaan mennessä runsaat 20 000 euroa. Summa kasvaa vielä sillä tapahtumat jatkuvat, samoin keräysaika.

Taitajien taitaja Emeliina Papinniemi ponnahti kokkien maajoukkueeseen

Maajoukkue edustaa Suomea kansainvälisissä kokkikilpailuissa, mm. neljän vuoden välein järjestettävissä kokkien olympialaisissa. Seuraavat olympialaiset pidetään Saksassa ensi vuonna.

Mestarileipurin yksinkertaiset ohjeet yrittäjyyteen – "Työ, työ ja työ, siinä on kolme tärkeintä ohjetta"

Mikkeliläisellä Raimo Liedeksellä on yli 40 vuoden kokemus leipuriyrittäjänä. Mies alleviivaa yrittäjän työnteon merkitystä.

Pettuun suhtautuminen on muuttunut – "Ihmiset ovat ihan mielissään pettuleivästä"

Pettu on monelle suomalaiselle tuttu pula-ajan ruoka-aineena. Sitä käytetään yhä edelleen, vaikka viljasta ei tänä päivänä olekaan pulaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle