Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jätekeräyslaatikko kinkkurasvoille Jyväskylän Keljon kierrätyspisteellä.

Hämäläiset keräsivät innokkaasti jouluruokien rasvat talteen

Forssalaiset olivat keräyksen kärkeä, ja lahtelaiset kolmen parhaan paikkakunnan joukossa.

Jauhelihapakkauksia joissa punaisia alennustarroja. Kaupan työntekijän kädessä on rullalla lisää alennustarroja.

Ruokakaupoissa syntyi viime vuonna yli 57 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä – eniten hävikkiä tulee leivästä

Kaupat pinnistelevät ruokahävikin vähentämiseksi. Osa kaupoista arvioi, että alehinnoin myytävä jouluruoka voi tänä vuonna mennä hyvin kaupaksi vielä välipäivinäkin.

Oikealla nainen avaamassa valkoisen leivinuunin luukkua.

100 vuotta sitten joulupöydässä oli riisipuuroa, lipeäkalaa ja kinkkua – ruokahistorioitsijan mielestä ruokaa tulisi kunnioittaa enemmän

Kinkkua ei juuri nähty joulupöydissä sata vuotta sitten. Sen tilalta saatettiin tarjota vaikkapa lehmän reittä. Mässäilyllä sen sijaan on jo pitkät perinteet.

Arja Parviainen koira sylissään.

Arja Parviainen polttaa kynttilöitä ja jättää löylyt välistä – sähköä säästetään joulunakin, mutta tunnelmaa se ei pilaa

Sähkön hinnannousun myötä moni saattaa pohtia, pitääkö jostakin jouluperinteestä tinkiä. Lohjalainen Arja Parviainen halusi tehdä osansa sähkön säästämiseksi.

Vähävaraisten joulujuhla Turun Logomossa 23.12.2022.

Turun vähävaraisten joulujuhlaan olisi mahtunut enemmänkin väkeä – jotkut saattoivat vähätellä avuntarvettaan

Turun Logomossa tunnelmallista joulujuhlaa vietti 700 henkeä. Ruokaa oli varattu yli tuhannelle.

Tiia Haukilahti jouluostoksilla Raisiossa.

Joulukauppa käy viime vuoden tahtiin, perinteinen joulupöytä on monelle tärkeä juttu

Turkulaismarketissa riitti asiakkaita myöhäiseen iltaan saakka.

Monenlaisia jouluruokia pakattuina kestokasseihin.

Vähävaraisten jouluapua pyörittävän Maria Kallungin 17-vuotias poika odottaa auttamista enemmän kuin jouluaattoa

Maria Kallunki ja Sari Mämmioja ovat pyörittäneet Jouluapu Tornio ja Meri-Lappi-ruokakeräystä jo yhdeksänä jouluna. Loppua sille ei näy, sillä naisten lapsista on kasvanut uusia hyväntekijöitä.

Ruokakassi

Lappilaisyrittäjät lahjoittavat 150 jouluruokakassia vähävaraisille

Ruokakasseja jaetaan Rovaniemen Kansalaistorilla torstaina. Hyväntekeväisyysperinne on jatkunut jo lähes parikymmentä vuotta.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Joulupöydässä kenenkään annoskokoja ei tarvitse kommentoida, arvostella tai kauhistella

Jouluruokarauha tarkoittaa ymmärrystä siitä, että ruoka, herkullinen ruoka ja kaikenlainen nautiskelu kuuluvat jokaiseen päivään, myös jouluun, kirjoittaa Omaheimo.

Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Paula Aho (oik.) ja martta Anna-Liisa Tikkanen yhdessä ihanien ja edullisten jouluherkkujen kanssa. Anna-Liisa Tikkasella käsissään on tonttu ja Paula Aholla rosolligalette.

Marttojen vinkit: Hyvällä suunnittelulla ja kotimaisia juureksia käyttämällä kokoat edullisen joulupöydän

Joulu on ruuan riemujuhla. Ruuanhinta on kuitenkin kallistunut ja joulupöytä ei välttämättä notku edellisvuosien tapaan herkuista. Hyvällä suunnitelulla valmistat herkullisen joulupöydän.

Kattaus rosollia ja yrttejä valkoisilla astioilla.

Tämä joulupöydän silli ei ole kalaa nähnytkään, mutta syöjälleen se voi mennä täydestä

Mirka Olin kehittelee vegaanisia jouluruokia, joihin voi ihastua vähän vahingossa. Vegaaniruoaksi tuunatusta inhokista voi yllättäen tulla uusi suosikki.

Jouluherkkuja.

1800-luvulla jouluruoat eivät olleet pakkopullaa, vaan suomalaiset söivät, mitä halusivat – yksi herkkumme on kelvannut myös ruotsalaisille

Jouluruokaperinne on Suomessa yllättävän lyhyt. Vaikutteet ovat tulleet meille pääosin lännestä, mutta lanttulaatikon olemme lahjoittaneet länsinaapureillemme.

Yle Radio 1:n kuuluttajia joulukuvassa.

Radio 1:ssä soi perinteinen joulu - uusia mausteita unohtamatta

24 sävellajin joulukalenteri, joululahjavalvojaiset, Muistojen bulevardin joulumusiikkia, Kuusta ihaillessa ja taiteilijan joulusaarna - mutta Radio 1:ssä kuullaan myös jouluruokien historiaa ja vaikka tapanintanssit etnomusiikin tahtiin.

Omenasiivuilla, rosollikastikkeella ja krassilla koristeltu rosolliannos.

Jouluna voi tarjota vain kylmiä herkkuja tai ostaa valmiiksi paistetun kinkun – sähkön pihtailusta säästyneet eurot eivät tosin päätä huimaa

Joulun ruoanlaitossa voi säästää sähköä ja samalla syödä terveellisemmin. Kinkun paistamisesta ei kuitenkaan kannata kantaa huonoa omaatuntoa, koska se ei ole niin kallista kuin moni kuvittelee.

Kuvitus, jossa käsi valitsee kinkun ruokakoneesta. Sianlihan hinta nousi marraskuussa 21,4 prosenttia edellisestä vuodesta.

Katso Ylen ruokakoneesta, paljonko jouluruoat ovat kallistuneet – ruoan hinnannousu kiihtyi marraskuussa jo 16,1 prosenttiin

Ruoan hinnannousu näkyy selvästi kaikissa joulupöydän klassikkotuotteissa.

Nuori nainen katsoo pöydällä olevia makeita leivonnaisia, joiden vieressä on kupillinen vadelmia.

Iisalmen Pihla Sallinen on joululeivonnan Suomen mestari – kisapaineista nauttiva nuori taituri kannustaa kotileipureita rentouteen

Iisalmen kaupungin brändilähettiläs on jo 18-vuotiaana tunnettu leipurimestari.

Riisipuuro kattilassa

Mikkelin torilla tarjotaan riisipuuroa ja rusinasoppaa – Kaikille avoin tapahtuma on kaupungin jouluperinne

Maksuttomaan tapahtumaan voi tulla myös pienen rasian kanssa, jos riisipuuron haluaa syödä myöhemmin.

Kaksi naista seisoo keittiönpöydän äärellä. Vasemmanpuoleisella Sari Mämmiojalla on musta huppari, jossa näkyy osittain tekstiä jouluapu. Oikeanpuoleisella Maria Kallungilla on punainen huppari, jossa näkyy tekstiä jouluapu.

Lahjoitusten määrän pelätään vähenevän, vaikka avun tarve kasvaa – “Tänä jouluna tärkein toive on ruoka”

Sadoissa lappilaisperheissä eletään laihaa joulua, jos entistä harvempi pystyy omien talousvaikeuksien vuoksi auttamaan vähäosaisempia.

Sami Halttunen leikkii lastensa Myyn ja Sisun kanssa lasteenhuoneessa.

Nea Halttusen perheessä ei matkusteta jouluna sukuloimaan ja lahjoja on vähemmän – asiantuntija: Lapselta ei voi piilottaa rahatilannetta

Perheiden joulubudjettia mietitään tänä vuonna tarkemmin. Nea Halttusen perheessä lasten isompia lahjoja on ostettu yhteislahjoina, mutta hyväntekeväisyyteen ei voi entiseen tapaan lahjoittaa.

Kuvakollaasi artikkelin haastateltavista.

Simo tekee aattona salitreenin ja Päivi ei tiedä joulustaan vielä mitään – moni viettää joulun ilman perinteitä, ja se on asiantuntijan mukaan tosi ok

Joulu on monelle perinteiden aikaa – mutta ei kaikille. Osaa traditiot tympivät tai pakkokuvastot ahdistavat, ja yhtä vaanii näkymätön tonttu. Kaikille joulu ei edes ole juhla. Psykoterapeutti kannustaakin tekemään omia, harkittuja valintoja.

Paperikassi, jonka edessä on purkkeihin pakattua jouluruokaa, vakuumipakattua kinkkua- ja kalaa sekä kasa leivonnaisia.

Noutoruokien suosio sai ravintolat myymään jouluruokia kasseissa – ravintolapäällikkö: "Ihmiset eivät halua valmisruokaa vaan valmista ruokaa"

Yksittäisille ravintoloille noudettavien juhlaruokien myynnillä voi olla iso merkitys varsinkin korona-ajan rajoitusten keskellä. Alalla uskotaan, että noutoruoka on suosittua myös pandemian jälkeen.

Asiakkaita Kokkolan Prismassa.

Ruokakaupoissa on tänään vuoden vilkkain päivä, vaikka moni kauppa on auki myös pyhänä jopa vuorokauden ympäri

Vaikka kaupat ovat laajentaneet aukioloaan huomattavasti joulun alla, silti jouluruuan vilkkain ostopäivä on edelleen aatonaatto.

Karjalanpiirakoita liukuhihnalla Pielispakarin leipomossa Nurmeksessa.

Valmiiden joululeivonnaisten kysyntä kasvaa – seurasimme työtä maailman suurimmalla karjalanpiirakkalinjastolla

Jouluna leivotaan edelleen itse, mutta myös valmiiden herkkujen suosio kasvaa. Perinteiset tortut ja piparit ovat edelleen joulun ajan suosikkeja. Valmistaikinoiden menekki on ollut tasaista.

Kaksi punaisiin puettua lasta iloitsee kädet kohotettuna jouluisessa huoneessa.

Stressaako joulu? – Mitä jouluihmisiltä voi oppia

Koskaan ei ole liian aikaista valmistautua jouluun.

SPR:n vapaaehtoiset pakkaavat ruoka-apua Tampereen Ruokapankissa

Ruoka-avun määrä on kasvanut selvästi tänä jouluna Tampereella

Tänä jouluna Ruokapankista lähtee noin 2 100 ruoka-avustusta, kun viime vuonna määrä oli 1 400. Hätäapukeräys on vielä kesken.

En tallrik risgrynsgröt med kanel och mandel.

Kuuntele, kuinka keitetään mahdollisimman hyvää riisipuuroa – joulupuuro tehtiin ennen ohrasta, joka oli todellista lähiruokaa

Kajaanin Marttojen puheenjohtaja Tuula Karvosen mukaan nykyisin riisipuuron maidon voi aivan hyvin korvata esimerkiksi kauramaidolla, jolloin puurosta tulee vegaaninen.

Katettu ruokapöytä.

Pikkujouluja juhlitaan paikoin kuin koronaa ei olisikaan – Itä-Suomessa ravintoloiden myynti ollut ennätysmäisen hyvä

Korona-ajan patoutumat purkautuvat pikkujouluissa, joissa tarjoilu voi olla todella runsasta. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan mukaan monet ravintolat ovat silti pettyneet odotuksissaan.

Yle Areena logo.

Juuka jakaa ilmaista jouluruokaa kaikille asukkailleen: tarjolla on lähes 500 kiloa lihaa – seurasimme ruokailua paikan päällä

Pohjois-Karjalan Juuassa järjestettiin perjantaina kaikille kuntalaisille avoin jouluruokailu. Vuosittainen talkootapahtuma kerää yhteen jopa kolmasosan kunnan väestöstä.

Suomi 100 -juhlavuosi sävyttää työttömien ja vähävaraisten joulujuhlan kattausta.

Hyväntekeväisyysyhdistys Operaatio Ruokakassi peruu toistamiseen joulujuhlansa – koronatartuntariski vaikutti päätökseen

Ennen koronaa Turun Logomolla järjestettyyn Operaatio Ruokakassin jouluateriaan on osallistunut perinteisesti yli tuhat vähävaraista.

Juoluruot katettuna.

Mihin muuhun kinkkua voi käyttää kuin hernekeittoon? Jos jouluruoka kyllästyttää, lue tästä vinkit hävikin vähentämiseen

Joulun ruokahävikin määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta yli puolet suomalaisista heittää ruokaa pyhien jälkeen roskiin.

Kaksi ihmistä nostaa laatikkoa isommasta laatikosta

Lauantai 26.12.2020 (radio)

Koronarokotteet. Suomen koronaluvut. Jouluruokaa roskiin. Talven pakkasennätys. Säätietoja.

Joulukinkkua,sienisalaattia, rosollia ja muita jouluisia lisukkeita lautasella.

More than half of households throw out Christmas food

Ham tops the list of festive food waste.

Susi Nousiainen, Ylen kolumnisti, kuvattuna studiossa lokakuussa 2019.

Susi Nousiaisen kolumni: Hobittien kaksi aamiaista jää kakkoseksi eroperheen jouluaterioiden rinnalla

Se mikä lapselle merkitsee on ilmapiiri, ei aikuinen suorittamassa ihannekuvaa, kirjoittaa Susi Nousiainen

Joulukinkkua,sienisalaattia, rosollia ja muita jouluisia lisukkeita lautasella.

Yli puolet heittää jouluruokaa roskiin – yleisin syy on, että sitä on liikaa

Eniten hävikkiä aiheutui kinkusta ja juureslaatikoista.

Äiti lukee lapsille jouluaiheista kirjaa.

Näin aattoa juhlii Koukkarien yhdeksänhenkinen perhe – vanhoillislestadiolaisille uskonto on mukana joulussa, mutta muut asiat ovat tärkeimpiä

Vanhoillislestadiolaisissa perheissä uskonto on iso osa joulua. Seurasimme yhdeksänhenkisen Koukkarien perheen jouluvalmisteluja.

Hurstinapu jakoi joulun ruokakasseja Helsingin Rautatientorilla.

Tältä näytti Rautatientorilla, missä vietettiin poikkeuksellista Hurstin joulujuhlaa: tunnissa jaettiin 2 000 ruokakassia

Koronarajoitukset estivät perinteisen Hurstin joulujuhlan ensimmäistä kertaa yli viiteenkymmeneen vuoteen.

Anita Puputti osti kalkkunaa, mutta joulupöydässä on myös kinkkua.

Kinkkukauppa käy kuumana, myös muut lihatuotteet suosiossa – asiakas: "Kun ei mihinkään voi mennä, pysytään kotona ja syödään hyvin"

Lihatiedotuksen teettämän tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ostaa joulukinkun.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle