Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Grafiikka näyttää sähkötuet yhteensä. Arvio sähkötukien tarpeesta oli 1 063 miljoonaa euroa, mutta vain 480 miljoonaa euroa näyttää toteutuvan.

Valtiolle satojen miljoonien "säästö": Sähkötukien piti olla yli miljardin euron potti, mutta kokonaissumma jääkin alle puoleen

Tukirahaa säästyy, kun sähkön hinta laski. Lisäksi omavastuun rajat jättävät hakijoita tukien ulkopuolelle ja leikkaavat tukisummia. Tukimiljoonista viidesosa meni suurituloisimmille kotitalouksille.

Tietokoneen näyttö aivojen eri osista.

Maanantai 30.1.2023 (radio)

Muistisairaudet. Työnteko. Tilapäinen suojelu. Kotitalousvähennys. Sää.

Henkilö tutkii verohallinnon nettisivuja.

Ensi vuoden verokortteja postitetaan – nämä asiat kannattaa huomioida

Osa suomalaisista on saanut jo tänään uuden verokortin Omavero-palveluun.

En elstolpe i soluppgång.

Haluatko hyötyä mahdollisimman aikaisin vai mahdollisimman helposti? Tässä vastaukset viiteen kysymykseen sähkölaskujen verovähennyksistä

Valtio antaa verovähennyksiä niille, jotka maksavat yhteensä yli 2 000 euroa tammi-huhtikuun sähköenergiasta. Käytännössä vähennyksiä saavat sähkölämmittäjät.

Tampereen sähkölaitoksen lasku.

Verotuksen sähkövähennystä voi hakea tammikuusta lähtien

Sähkövähennys ei vaikuta muuhun kotitalousvähennykseen.

Linja-auto pysäkillä.

Päivitä verokorttisi nyt – vielä ehdit korjata veroprosenttia loppuvuodeksi sekä hyödyntää korotetut työmatka- ja kotitalousvähennykset

Verottaja arvioi, että lähes miljoonalla palkansaajalla on verokortissaan liian pieni veroprosentti loppuvuodelle.

Opiskelijaa haastatellaan.

Omavastuu sähkölaskuissa on hallituksen tukimallissa 400 euroa – pienituloiselle yksinasujalle kipuraja tulee vastaan jo paljon aikaisemmin

Yksinasuvat ry:n puheenjohtajan mukaan pienituloiset omakotiasujat ovat vaarassa jäädä hallituksen tukimallin väliinputoajiksi. Hän toivoo, että Kela tulisi vastaan tarkistamalla toimeentulotuen perusteita.

Grafiikka näyttää, kuinka alvin alennus vaikuttaisi kuukaudessa. 2 000 kilowattitunnin kuukausikulutuksella sähkön arvonlisäveron laskeminen 24 prosentista 10 prosenttiin laskisi sähkölaskun 605 eurosta 537 euroon kuukaudessa, jos sähkön hinta ilman alennusta olisi 30 senttiä kilowattitunnilta. Säästöä tulisi 68 euroa. Lisäksi maksettavaksi tulisi sähkön siirtomaksu 121 euroa, johon alvin alennus ei vaikuta. Verohallinnon laskelma sisältää kiinteät kuukausimaksut.

Omakotitaloasuja säästänee hallituksen sähköalessa joitain kymppejä kuukaudessa

Pienituloisten sähkökuluja helpotetaan täsmätoimin, mutta niiden yksityiskohdat ovat vielä auki. Tämä juttu kertoo, mitä keinoista nyt tiedetään.

Henkilö katsoo vero.fi-sivustoa tietokoneen ruudulta.

Tarkista veroilmoituksesta ainakin työmatkakulut ja työhuonevähennys – korjattavaa voi löytyä, jos teit hybridityötä tai olit lomautettuna

Viime vuoden esitäytetyt veroilmoitukset täytyy palauttaa toukokuussa, jos teet niihin muutoksia. Korjattavaa voi olla, jos olet esimerkiksi tehnyt vähemmän etätöitä toisena koronavuonna.

Asentaja Gaspart Bagaragadza tarkkailee maalämpöpumpun puskurivaraajaan meneviä putkia.

Öljylämmityksestä luopuja voi saada investoinnilleen jopa 7000 euron verotuen – lämmityksen vaihtajat pääsevät "omilleen" jo lyhyessä ajassa

Öljylämmityksestä luopuvalle tarkoitettu kotitalousvähennyksen korotus tuli voimaan vuoden alusta. Kahden maksajan taloudessa investoinnille voi saada verohelpotusta jopa 7000 euroa. Vaihtoehtoista 4000 euron avustusta myöntävässä Pirkanmaan ELY-keskuksessa muutos on näkynyt kyselyjen vilkastumisena ja avustushakemusten perumisena.

henkilö tiskaa pesusienellä

Sunnuntai 2.1.2022 (radio)

Tapahtumatakuu. Kotitalousvähennys. Biojäte. Hätäkeskus. Sää.

Mattoa imuroidaan olohuoneessa.

Kotitalousvähennys muuttui vuoden alussa – tänä ja ensi vuonna voit teettää kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä jopa 60 prosentin verovähennyksellä

Saman verohelpotuksen saat, jos luovut lähivuosina öljylämmityksestä. Sen sijaan muissa remonttitöissä kotitalousvähennys säilyy ennallaan 40 prosentissa työn osuudesta.

Vuodenvaihteen lähestyessä Helsingin Senaatintorilla paukuteltiin runsaasti ilotulitteita, vaikka alueella se on kielletty.

Nämä kymmenen asiaa muuttuvat arjessasi, kun vuosi vaihtuu

Vuosi 2022 tuo mukanaan muun muassa kalliimpaa tupakkaa, halvempia passeja ja muutoksia uusien sähköautojen verotukseen. Varuskuntiin saadaan omia äänestyspaikkoja tammikuun aluevaaleissa.

Henkilö tutkii verohallinnon nettisivuja.

Lähes miljoona suomalaista voi saada joulukuussa selvästi tavallista pienemmän tilin – pahimmista veroprosentin vinoumista on muistuteltu sähköpostilla

Muistuttelu on kuitenkin vasta pienimuotoinen kokeilu. Vaikka sähköpostia ei olisi tullut, ei voi tuudittautua siihen, että oma prosentti olisi kohdillaan.

Pekka Peltomäki säätää öljylämmityskattilaa.

Valtion tukitonnit kuumentavat pientalojen lämpöpumppumarkkinoita – ilmasto kiittää, mutta riippuvuus sähköstä lisääntyy

Energiaremonttiin saa joko 4 000 euron tuen könttäsummana tai työn osuudesta kotitalousvähennyksen. Suosituin korvaaja öljykattilalle on ilma-vesilämpöpumppu.

Prisman kassatyöntekijöitä ja asiakkaita.

Budjettiriihi valmistui – näin muutokset näkyvät kukkarossasi vuonna 2022: Opiskelijoiden tuloraja nousee, biokaasu kallistuu tankilla

Palkansaajien ansiotulovero laskee ensi vuonna jo aikaisemmin tehtyjen veropäätösten seurauksena. Budjettipäätöksillä kannustetaan omakotitaloasujia vaihtamaan öljylämmityksestä maalämpöön ja kiristetään etenkin pikkusikarien verotusta.

Seteleitä lompakossa.

Palkkaverotus kevenee ensi vuonna – "Keskituloisen verotuksessa se tarkoittaa noin sataa euroa vuodessa", laskee Veronmaksajain Keskusliitto

Palkkaverotusta keventävät ensi vuonna muutokset veroluontoisissa sosiaalivakuutusmaksuissa. Budjettiriihessä Veronmaksajain Keskusliittoa huolettaa esillä ollut osinkojen lähdevero. "Emme halua veroa, joka toteutuessaan kohdistuisi paitsi tavallisiin rahastosäästäjiin myös työeläkeyhtiöiden kautta eläkemaksuja maksaviin", sanoo toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Kotitalousvähennystä voi saada myös kesämökin remontista

Voiko uuden laiturin tai rantasaunan rakentamiskulut vähentää verotuksessa? Asiantuntija kertoo, mistä mökkiläinen voi saada kotitalousvähennystä

Korjautat mökkilaiturin, maalautat liiterin, teetät terassin – kotitalousvähennys helpottaa hiukan. Kaikki ei kuitenkaan kelpaa, joten verottajan ohjeisiin maksaa vaivan tutustua etukäteen. Niin Nummelat tekivät Mouhijärven mökillä.

Henkilö tutkii verohallinnon nettisivuja.

Tänään on 1,7 miljoonan suomalaisen viimeinen mahdollisuus välttää mätkyt tai ilmoittaa vähennyksistä verotuksessa

Verohallinto kertoo, että etätöihin liittyvistä vähennyksistä on kysytty siltä enemmän kuin useaan vuoteen. Verottajan mukaan vähennyksestä saatava hyöty on kymmeniä euroja. 

Riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) i riksdagen. Hon talar i en mikrofon.

Kristilliset tukee kokoomuksen välikysymystä talous- ja työllisyyspäätöksistä

Kristillisdemokraattien mukaan hallituksen tekemättömät päätökset puoliväliriihessä johtavat valtionvelan kasvuun, mikä lisää puolueen mukaan tulevien hallituksien vaikeutta kattaa julkistalouden alijäämää.

Mies pesee parvekeoven lasia.

Kotisiivoukset lisääntyvät ja öljylämmitysremontit vauhdittuvat, uskovat asiantuntijat – katso, miten kotitalousvähennyksen korotus vaikuttaisi sinuun

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousee 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosentti 40:stä 60:een, kun vaihtaa öljylämmityksen ilmastoystävällisempään vaihtoehtoon. Hallitus kaavailee myös koti- ja hoivatyölle samanlaista korotusta.

Anna-Maja Henriksson, Annika Saarikko, Jussi Saramo ja Sanna Marin kesärannassa.

Lue tästä nopeasti hallituksen kehysriihen keskeisimmät päätökset – hyötyjiä esimerkiksi öljylämmityksestä luopujat

Riihen suoriin hyötyjiin voivat kuulua ainakin kotitalousvähennyksen käyttäjät ja työsuhdeautoilijat. Ulkomaisia sijoittajia taas voi odottaa voittojen laajempi verottaminen.

Hallitus kokoontuu Säätytalolla

Näistä asioista hallitus päätti riihessä: 370 miljoonan euron leikkaukset edessä vuonna 2023, työllisyystoimille luvataan yli puolen miljardin euron vaikutusta

Kokosimme tähän juttuun keskeiset päätökset hallituksen ennätyksellisen vaikeista kehysriihineuvotteluista. Eniten kiistaa neuvotteluissa aiheuttivat työllisyyspäätökset ja valtion menojen mittaluokka.

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen puolusti puoliväliriihen työllisyysratkaisuja.

Riihen tulokset nostivat heti poliittisen kiistan – Kurvinen ja Halla-aho väänsivät A-Talkissa tiukasti työllisyyden siirtämisestä kunnille

Hallituksen päätös siirtää työttömyyden hoito kunnille herätti kiivasta keskustelua A-Talkissa.

Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät Oy:n toimitusjohtaja.

Kehysriihen pikakommentit: Yrittäjien Pentikäinen pitää lopputulosta pettymyksenä, Veronmaksajien Lehtinen kehuu kotitalousvähennyksen laajentamista, EK moittii työmarkkinauudistuksia "mahalaskuksi"

Moni hallituksen kehysriihessä päättämistä asioista vaatii jatkoselvittelyjä. "Viron malli" muuttaisi yritysten verotusta ja kotitalousvähennys paranee kotitaloustyön ja hoivapalvelujen osalta kahdeksi vuodeksi.

Teemu Lehtinen poseeraa

Mitä kansalaisille on tiedossa hallituksen kehysriihestä? Kymmenen kysymystä veroekspertille

Eturyhmät odottavat budjettiriihen tuloksia kuumeisesti. Kysyimme Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtajalta Teemu Lehtiseltä, mitä hän odottaa puoliväliriihestä ja syksyn budjettineuvotteluista.

Li Andersson, Maria Ohisalo, Sanna Marin, Annika Saarikko, Anna-Maja Henriksson ja Matti Vanhanen.

Puuttuuko hallitus ansiosidonnaiseen, miten käy kotitalousvähennyksen tai turpeen tuen? Seuraa yhdeksää ratkaisua ministerien neuvottelussa

Kulttuuri- ja liikunta-ala sekä järjestöt jännittävät: kuinka paljon tuet vähenevät, kun veikkausvoittorahat hupenevat.

Jussi Saramo, Sanna Marin, Annika Saarikko ja Maria Ohisalo

Analyysi: Puheenjohtajatentistä tukea rajat kiinni -koronalinjalle, mutta työllisyydessä ja taloudessa on vaikea löytää yhteisrintamaa

Toimittaja Ari Hakahuhta listaa seitsemän kohtaa, joiden avulla pääset kärryille, mikä on tärkeää politiikassa juuri nyt.

Robert Sundman, Yle, 25.11.2019

Robert Sundman: Sinulla taitaa olla väärät luvut

Poliittista keskustelua on mahdotonta käydä ilman yhteisiä perusfaktoja, kirjoittaa Ylen toimittaja Robert Sundman blogissaan.

Klaara Services Oy:n palveluohjaaja Niina Kaskela

Uusi tutkimus antaa kylmää kyytiä kotitalousvähennykselle: Ei paranna työllisyyttä eikä vähennä veronkiertoa - "Tulonsiirto suurituloisille"

Poliitikkojen suosima verovähennys todetaan tehottomaksi työllisyyskeinoksi. Kodinhoitoyrittäjä ei ole uskoa korviaan.

Nina Pakarinen

Entinen himosiivooja huomasi, että helpommallakin pääsee – nyt joku muu puunaa kodin jouluksi: "Ihanaa tulla kotiin ja olla vaan"

Moni tilaa siivouksen helpottaakseen joulustressiä. Kotisiivousten kysyntä on ollut jopa kovempaa kuin ennen.

Siivooja imuroi.

Kotitalousvähennyksen suosio on noussut jatkuvasti

Verohallinto ei usko vähennyksen leikkauksen lisänneen pimeitä töitä.

Rahaa otetaan lompakosta

Työsuhdepolkupyöriä, alennuksia päivähoitomaksuihin ja hyvitystä opiskelijalounaaseen – puristimme valtion budjetista 20 arkielämään iskevää kysymystä

Hallitus ottaa ensi vuonna 10,8 miljardia euroa lisävelkaa. Selvitimme, mihin Suomi käyttää ensi vuonna rahaa.

henkilö tiskaa pesusienellä

Naiset ovat koulutetumpia, mutta tekevät enemmän kotitöitä – EVA:n mukaan naisten asema paranisi säätämällä työn verotusta ja kotitalousvähennystä

Raportin mukaan työn verotuksen laskeminen ja kotitalousvähennyksen kasvattaminen auttaisivat koulutettuja naisia siirtymään kotitöistä palkkatöihin

Ett skattekort som visar grundprocent för lön.

Monella uusi verokortti hakematta loppuvuodeksi, vaikka korona muutti työtilannetta – Verottaja: Tarkista, onko tulorajasi ajan tasalla

Lomautus on voinut vähentää tulojasi ja kuukausien etätyö viedä aiemmin saamasi työmatkavähennykset.

Autot ajavat huonossa talvikelissä Hämeenkyrössä 23. joulukuuta 2017.

Kotitalousvähennys ja liikenneinvestoinnit pirkanmaalaisten yritysten mielestä parhaita elvytyskeinoja

Tampereen kauppakamarin kyselyssä kysyttiin yritysten odotuksia talouden elvytystoimista, joista hallitus päättää 26. toukokuuta.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Rakastan rahaa

Jos olet kateellinen siitä, että jotkut saavat rahaa tekemättä mitään, niin kokeile ihmeessä toimeentulotukea, kirjoittaa Auli Viitala.

Aktiivimallin vastainen mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla.

Vuosi 2020 ottaa, antaa, tuo ja vie – katso, mikä muuttuu ensi vuonna

Uusi vuosi tuo ison pinon erilaisia muutoksia, jotka vaikuttavat ihmisten jokapäiväiseen elämään ja toimeentuloon.

Kerrostalon sisäpiha

Katso puolueiden reseptit yksinasuvien tukemiseksi – asumisen kalleuteen ja syrjivään verotukseen halutaan puuttua

Puolueilla ei ole patenttiratkaisua yksinasuvien pulmiin, koska heidän tilanteensa ovat erilaisia.

Siivousyrittäjä Aini Lehtosalo siivoaa.

Kallistuuko kotisiivous? Kotitalousvähennyksen leikkaussuunnitelma närästää pieniä siivousyrittäjiä

Siivouspalveluista on helppo luopua. Yrittäjät pelkäävät, että verovähennysleikkaus heijastuu myös remonttibisnekseen.

Antti Rinne saapumassa hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä.

Uusi hallitus ottaa ja antaa – katso keskeiset tiedot hallitusohjelman sisällöstä

Iltalehti sai käsiinsä hallitusohjelmaluonnoksen ja julkaisi sen sunnuntaina. Luonnos on luettavissa kokonaisuudessaan tässä jutussa.

Elina Pylkkänen

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Pylkkänen: "Sosiaali- ja verolinjauksissa ajateltu tulonjakoa ja hyvinvointia"

Tulevan hallituksen verolinja näyttää antavan lisää pienituloisille ja lapsiperheille.

Antti Rinne

Hallitusneuvottelujen verolinjaukset varmistumassa: Kotitalousvähennystä leikataan, bensa kallistuu 5 senttiä ja lapsilisiin pieni korotus

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvioi, että verotuksen yleislinja on painottumassa vahvasti haitallisen kulutuksen verottamiseen.

Mies pitää vauvaa sylissä.

Nämä 7 asiaa hallitusohjelma muuttaisi arjessa: Pienimpiin eläkkeisiin korotus, kotitalousvähennys pienenee ja isille kiintiöidään perhevapaita

Rinteen tuleva hallitus ei pihistele rahassa. Valtion kassaa täytetään omaisuutta myymällä ja haittaveroja korottamalla.

Nainen tutkii veroilmoitusta

Uudistuneen veroilmoituksen jättöpäivät lähestyvät – Lue, mitä sinun pitää tietää muutoksista

Verohallinto yrittää saada uudistuksella suomalaiset hoitamaan veroasiansa verkossa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle