Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Opiskelijoita Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen kahvilassa.

Petteri Orpo neuvottelukumppaneineen sai ministeriön lääkkeet opintojen nopeuttamiseen – katso valtiovarainministeriön ehdotukset

Valtiovarainministeriö on ehdottanut esimerkiksi muutoksia opintotukeen, ensikertalaiskiintiöön ja väläytellyt lukukausimaksuja.

Maantieteen opiskelija Sarianna Walden

Opintoraha olisi nyt yli 400 euroa, jos se olisi kivunnut hintojen mukana – opiskelijajärjestöt vaativat sadan euron korotusta

Opiskelija Sarianna Waldén sanoo, että arjen ei pitäisi olla pelkkää raatamista työnteon ja opiskelun välillä. Vaalikeskusteluissa opiskelijoiden taloudellisista huolista puhuttiin vähän.

Opiskelijat, kollaasikuva.

Inflaatio osuu kipeästi opiskelijoiden elämään – kaksi asiaa vaikeuttavat nyt arkea ja tulevaisuutta

Opiskelijoiden tulot koostuvat opintorahasta ja -lainasta. Inflaatio on heikentänyt tulojen ostovoimaa samalla, kun lainarahan korot ovat nousset jyrkästi. Asiantuntija on jo huolissaan tilanteesta.

Kahden kuvan yhdistelmä, joista toisessa on Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Lotta Leinonen ja toisessa Suomen opiskelijakuntien liitto Samokin puheenjohtaja Joonas Soukkio.

Lukukausimaksuja monille, amikset lyhyemmäksi, tukia leikkuriin – opiskelijat järkyttyivät valtiovarainministeriön ehdottamista säästöistä

Vaalien alla puhutaan kauniisti koulutuksesta, mutta opiskelijoita vaivaa luottamuspula. Järjestöt kannustavat nuoria vaaliuurnille.

Maanjäristyksessä tuhoutunut rakennus.

Keskiviikko 8.2.2023 (radio)

Turkin ja Syyrian maanjäristyksissä on kuollut jo yli 11 000 ihmistä. Lakko alkaa kaupoissa. Hallitus vastasi opposition välikysymykseen. Sää on tuulinen.

Ihmisiä jonottamassa opiskelijatapahtuma Pikkulaskiaisen lipunmyyntipisteelle Turun suurtorilla loskaisessa säässä.

Kela aikoo periä opintotukea takaisin lähes 47 000 opiskelijalta

Keskimäärin opiskelijan pitää maksaa opintotukea takaisin Kelalle hieman alle 980 euroa.

Opiskelija Vili Nurmi Helsingin yliopiston pääkirjastossa. Taustalla kirjaston hyllyjä.

Vili Nurmi ei olisi halunnut ottaa opintolainaa – nyt vielä nousevat sen korotkin: ”Käytännössä ei ole kohteita, mistä voisi säästää”

Opintolainaa on aiemmin pidetty hyvin edullisena sen maltillisen koron ja joustavan takaisinmaksun vuoksi. Yleinen taloustilanne ja korkojen nousu ovat kuitenkin vaikuttaneet myös sen kustannuksiin.

Antti Regelin, Lotta Leinonen ja Jenni Suutari.

Satasen korotus opintorahaan, omaopettajat yliopistoihin – näin vastavalitut opiskelijavaikuttajat ratkoisivat nuorten näköalattomuutta

Opiskelijat voivat entistä huonommin. Kysyimme Suomen ylioppilaskuntien liiton uuden hallituksen jäseniltä, mikä auttaisi nuoria.

Raimo Aro, mökkiläinen, muutto mökille, orivesi, mökki vakituiseksi asunnoksi, energiatehokkuus, ilmavesilämpöpumppu

Torstai 3.11.2022 (tv)

Nettihyökkäykset. Opintotuki. Kesämökit. Sää.

kuvassa opiskelijat Jonna Castrén, Elmeri Pälikkö, Alex Korhonen, He vastaavat jutussa olevassa videossa kysymykseen: mitä muutoksia toivot opintotukeen.

Puolueet aikovat remontoida opintotuen – opiskelijat katsovat lainapaineen sorsivan heitä verrattuna aiempiin sukupolviin

Opintolainojen määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina. Opiskelijoiden mukaan toimeentulovaikeudet näkyvät mielenterveysongelmina.

Oppilas kampaa harjoituspäätä.

Amisopiskelijat: Epäreilu opintotukilaki pakottanut opiskelijoita velkakierteeseen ja takaisin vanhempien nurkkiin

Ammatillisen koulutuksen opiskelijat eivät saa opintotukea oppisopimuskoulutuksen ajalta. Sen sijaan korkeakoulujen palkallisten harjoittelujen ajalta tukea voi nostaa.

Teekkarit.

2400 turkulaista opiskelijaa sai Kelalta selvityspyynnön

Kela lähettää opintotuen selvityspyynnön opiskelijoille, jotka eivät ole suorittaneet riittävästi opintoja lukuvuoden aikana. Jos selvityspyyntöön ei vastaa, voidaan opintotukea periä takaisin.

Kelan lippu liehuu tuulessa

Kela pyytää 15 600 korkeakouluopiskelijalta selvitystä opinnoistaan – määrä kasvoi viime vuodesta

Tänä vuonna Kela seuraa noin 138 000 korkeakouluopiskelijan opintojen etenemistä.

Emmi Lainpelto istuu pöydän takana.

Opintolainojen korkokatto suojaisi koronnousun riskeiltä – Emmi Lainpeltoa, 25, jännittää, paljonko opintovelka kasvaa

Kelan Ilpo Lahtinen uskoo, että pankkien kanssa olisi mahdollista sopia valtion kustantamasta opintolainan korkokatosta. Näin opiskelijan ei tarvitsisi kantaa korkoriskiä yksin.

Inca Salomaa ja Pyry Heinoja seisovat ämpärit sylissä.

Opiskelijat sinnittelevät nyt todella tiukassa tilanteessa, kun elämisen hinta nousee – näin kannattaa toimia, jos tilillä on vain 10 euroa

Epävarmojen vuosien jälkeen opiskelusyksy alkaa uusien haasteiden edessä. Inflaatio haastaa nuorten taloudellista tilannetta, ja pakottaa tekemään valintoja opiskelija-arjessa entistä enemmän.

Ihmisiä luokassa valmistautumassa ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. 31.5.2022

Opiskelija Otto Haarala kertoo opiskelijoiden kiristyvästä rahatilanteesta: "Pienellä kauhulla odotamme, mitä tapahtuu vuokrille"

Ennätyksellinen inflaatiotahti pakottaa niukkojen tulojen kanssa elämään tottuneet opiskelijat miettimään rahojensa riittämistä entistä tarkemmin.

Julia Siimento lukee lehteä

Turussa opiskeleva Julia Siimento, 21, säästää enemmän kesätyörahoja elinkustannusten nousun takia – pienikin hinnannousu näkyy opiskelijan arjessa

Taloustilanne kurittaa nyt kotoa muuttavia nuoriakin. Kun esimerkiksi ruoka ja asuminen kallistuvat, he joutuvat miettimään tarkemmin, mihin rahat riittävät.

SYLn hallituksen jäsen Tiina Pajukari.

24-vuotias Tiina Pajukari oppi vaikeuksien kautta miten opinnot ja toimeentulo yhdistetään – tammikuussa opintolainan nostoissa tehtiin ennätys

Opiskelijat velkaantuvat nyt vauhdilla. Opintolainakanta on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Takuusäätiön mukaan viime vuonna opintolaina oli myös osasyy yhä useamman alle 30-vuotiaan velkaongelmiin.

Opiskelijoita vappuna Joensuussa.

Ensi vuonna opiskelija saa tehdä selvästi nykyistä enemmän töitä – katso laskurista, kuinka paljon saat tienata menettämättä tukia

Ensi vuonna opiskelijat saavat tienata 25 prosenttia enemmän kuin nyt. Tämä juttu kertoo, miten paljon muutos vaikuttaa käytännössä työntekoon ja opintotukeen. Juttu on julkaistu lokakuussa 2021.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Government parties, student unions oppose debt forgiveness proposal

The plan, based on a similar model in Norway, would offer full or partial student debt relief to graduates of courses such as medicine or teaching if they move to a rural area.

Pankkiautomaatti.

Viisi ylioppilaskuntaa kysyy opiskelijoiden toimeentulosta – TREY:n asiantuntija: Huono rahatilanne aiheuttaa paljon huolta ja stressiä

Laajalla opiskelijakyselyllä saadaan muun muassa vertailutietoa siitä, miten opintotuella pärjää eri kaupungeissa. Tutkimuksen toteuttaa Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Opiskelijajärjestöltä ja hallituspuolueista melko tiukka vastustus opintolainan hyvitykselle maallemuutossa: Aluepolitiikka haiskahtaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) esitys niin kutsutun Norjan mallin käytöstä syrjäseudulle muuttavan osaajan opintolaina hyvittämisestä saa ristiriitaisen vastaanoton muilta hallituspuolueilta. Kurvinen on kertonut tavoittelevansa lainsäädäntöä valmiiksi tällä vaalikaudella.

Ministeri Antti Kurvinen lupaa opintolainahyvityksiä syrjäseuduille muuttaville osaajille

Ministeri lupaa syrjäseuduille muuttaville opintolainaa anteeksi – opiskelijat epäilevät, saisiko edes raha heitä muuttamaan pikkukuntaan

Niin sanottua Norjan mallia on selvitetty ja vatvottu vuosia. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoo nyt, ettei asia jää vain selvittelyksi, vaan hän aikoo viedä opintolainahyvitysmallin eduskuntaan.

Suomeen kaavailtu niin kutsuttu Norjan malli voisi tuoda helpotusta työvoimapulaan Kainuussa

"Jäisin tänne siinä tapauksessa." – Opintolainan anteeksiantaminen kiinnittäisi opintonsa päättävät Kainuun työelämään

Opintolainan anteeksianto tai maksuhelpotukset voisivat auttaa Kainuuta saamaan työvoimaa. Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden mielestä porkkana olisi hyvä, mutta myös työpaikkoja tulisi saada lisää.

SYL:in puheenjohtaja Annika Nevanpää: opiskelijat haluavat tulorajat ylös

Opiskelijoiden tulorajat ovat jääneet jalkoihin, mutta onko niiden nostaminen ja töihin kannustaminen oikea ratkaisu? Kelan päällikkö epäilee

Hallitus päätti budjettiriihessä nostaa opintotuen tulorajaa 20–25 prosenttia ensi vuodeksi. Kelan etuuspäällikkö kyseenalaistaa, onko töihin kannustaminen tulorajoja laskemalla oikea keino, kun moni uupuu jo nyt opiskellessaan ja tehdessään töitä.

Opiskelijat Maikki Toskala ja Teresa Kvist.

Opiskelijat toivovat, että opintotuen tulorajojen korotus jäisi pysyväksi – nyt työtunnit pitää laskea tarkkaan, jos haluaa pitää tuet

Hallitus on alustavasti kaavaillut, että opiskelija saisi ansaita ensi vuonna noin 20–25 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. SYL toivoisi tulorajoihin noin 50 prosentin korotusta.

valtiovarainministeri Annika Saarikko keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen toritapahtumassa Seinäjoella keskiviikkona 25. elokuuta 2021.

Saarikko ennakoi budjettiriiheen vaikeita neuvotteluja, keskusta nostaisi tilapäisesti opintotuen tulorajaa – "Kaikki kivet käännettävä"

Valtiovarainministeriön mukaan tulorajan nostolla olisi positiivisia työllisyysvaikutuksia, sanoo puheenjohtaja Annika Saarikko.

Petra Oksa Tampereen Sorsapuistoss

"Haluaisin lisää armollisuutta" – yliopisto-opiskelijat haaveilevat ikuisen opiskeluoikeuden paluusta, ministeri ja rehtorit tyrmäävät ehdotuksen

Tavoiteajassa valmistuminen jää monilla haaveeksi koronakriisin keskellä. Toisaalta osalla opiskelijoista opinnot ovat edistyneet nyt paremmin kuin ennen koronaa.

Naisen kädet laittavat kirjeen Kelan postilaatikkoon. Postilaatikossa teksti: Posti Kelaan.

Postissa matkaa vuosittain miljoonia Kela-kirjeitä täynnä arkaluonteista tietoa – "Se tullaan kieltämään tietosuojasyistä", sanoo juristi

Monille Kelan etuushakemuksille ei löydy sähköistä lomaketta, vaikka se olisi sekä juristin että Kela-päällikön mielestä paljon kirjepostia tietoturvallisempi ratkaisu. Harva tietää, että lomakkeet voi silti täyttää ja lähettää sähköisesti.

Helsinkiin ilmestyi epätavallisia liikennemerkkejä ja tarroja, joiden takana on Suomen ylioppilaskuntien liitto. Kuvattu 20.4.2021.

Helsingin keskustaan ilmestyi liikennemerkkejä, jotka vaativat hallitukselta panostuksia opiskelijoihin – "Sivistys päättyi, tästä alkaa opintoputki"

SYL odottaa hallitukselta välitöntä terapiatakuun toteuttamista, yliopistojen perusrahoituksen kasvattamista ja opintotukikuukausien lisäämistä.

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton puheenjohtaja Jutta Vihonen.

Opiskelijoiden velkataakka kasvaa, ministeriö väläyttää muutoksia opintotukeen – opiskelijajärjestöt: "Toimeentulo ei saisi olla kiinni lainoista"

Vuoden 2017 opintotukiuudistuksen jälkeen osa nuorimmista opiskelijoista on joutunut talousvaikeuksiin.

katunäkymä Enontekiön Hetasta

Esitys: syrjäseudulle töihin muuttava saisi opintolainoja anteeksi 2600 euroa vuodessa – Norjan malli nytkähtämässä eteenpäin

Aluepoliittisilla porkkanoilla ja tukitoimilla halutaan turvata syrjäseutujen työvoima ja elinvoimaisuus.

Opiskelijan taloudellinen arki, kuvassa opiskelija Lilli Hatinen Helsingin Mellunmäessä.

Kun Lilli Hatinen, 23, muutti Helsinkiin, elämisen kalleus iski tajuntaan – käteen ei jää juuri mitään ylimääräistä

Korona mutkisti myös opiskelijoiden arkea entisestään. Yle seuraa kuukauden ajan 23-vuotiaan Lilli Hatisen taloudellista arkea.

Elsamari Tihula

Kun Elsamari Tihula, 22, muutti omilleen, rahankäyttö lähti käsistä – moni nuori putoaa samaan ansaan: "Ostan tosi paljon turhaan"

Nuorten talousosaaminen on kahtiajakautunutta. Koulutetut ja työssäkäyvät osaavat käyttää rahaa paremmin kuin esimerkiksi koulutuksen ulkopuolelle jäävät.

Ella Vainikka, Helsinki, 18.09.2020

Monen opiskelijan talous on tänä syksynä poikkeuksellisen tiukilla – "Niukasti kun elää, niin selviää kevääseen", arvelee Ella Vainikka

Kesätyöt ja osa-aikatyöt ovat monelle opiskelijalle tärkeä tulonlähde. Kun ne päättyivät osalta koronan vuoksi, syksyn taloustilanne on nyt aiempia vuosia hankalampi.

Sanni Lehtinen kotonaan Helsingin Kalliossa.

Yleinen asumistuki helpotti monen opiskelijan elämää, mutta avopuolisot se asetti hankalaan tilanteeseen – "on todella kova paikka olla toisen elätettävänä"

Opiskelijan on taloudellisesti kannattavampaa asua yksin kuin työssä tienaavan kumppanin kanssa. Suomen Ylioppilaskuntien liitto toivoo, että hallitusohjelman kirjauksesta pidetään kiinni.

Li Andersson.

Opetusministeri Andersson tyrmää ehdotukset opintotuen leikkaamisesta – "Opiskelijoihin kohdistettaisiin ristiriitaisia paineita"

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) piti valtiovarainministeriön perjantaina esittämiä työllisyysehdotuksia tiukkoina.

Aalto-yliopisto

Jäitkö vaille opiskelupaikkaa? Opinto-ohjaaja kertoo vinkit, minne loppukesästä voi hakea

Haku avoimeen yliopistoon, kansanopistoihin ja yhteishausta jääneille paikoille korkeakouluihin on vielä mahdollista, neuvoo opinto-ohjaaja Tiina Parviainen.

Oona Löytänen Oodissa

Koronakeväästä uhkasi tulla osalle opiskelijoista tuhansien eurojen lasku – ministeriö lupailee muutosta opintotukilakiin

Useilla aloilla korkeakouluopiskelijoiden valmistuminen lykkääntyi, kun oppitunteja ja harjoitteluita peruttiin.

Vapun juhlintaa Tampereella.

Kyselytutkimus kumoaa ennakkoluuloja opiskelijoista: enemmistön opinnot sujuvat hyvin, talous on kunnossa ja opiskelijariennoissa käydään vain harvoin

Tutkimuksen moni opiskelija kokee yksinäisyyttä, ja tähän Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta aikoo puuttua.

Vappu 2019

Opiskelija, tässä vastauksia koronakysymyksiin: Mitä tapahtuu vapulle? Pääsenkö Helsinkiin tekemään pääsykoetta?

Takaisin Pasilaan -podcast selvitti vastaukset monen opiskelijan mieltä vaivaaviin kysymyksiin.

Opiskelijoita Kaisa-talossa Helsingissä.

Näillä neljällä keinolla hallitus helpottaa opiskelijoiden elämää koronakriisin aikana

Opintotukea voidaan maksaa, vaikka opinnot eivät edisty, pääsykokeet pyritään järjestämään ja opinnoista valmistuminen keväällä taataan.

Koomikko Tomi Walamies

Koomikko Tomi Walamiehen työt katosivat lähes yhdessä yössä, nyt hän kyselee: "Olisiko sulla pistää femma?"

Koomikoilla on mennyt pitkään hyvin, sanoo Tomi Walamies. Nyt tuli äkillinen pudotus.

Helsingin yliopiston kirjasto

Opintolainoja nostettiin ennätysmäärä

Lainamäärän lisääntyminen johtuu opintotukiuudistuksesta, alhaisista koroista ja opintovelallisten määrän kasvusta.

opiskelijat

Yhä useampi aloittaa ammattiopinnot jo kesällä, vaikka ei saa opintotukea – taustalla raha ja historiallinen mullistus opettajien lomissa

Lomalle ja töille jää aikaa vain kuukausi, jos opiskelija aloittaa opinnot jo kesäkuussa.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri

Jo yli 10 000 on avannut uudenlaisen osakesäästötilin – Pörssisäätiö odottaa, että osakesijoituksiin siirtyy talletuksista useita miljardeja euroja

Tilin voi osassa pankkeja avata jo nyt, vaikka sijoituksia pääsee tekemään vasta ensi vuonna. Veroa tilin tuotoista maksetaan vasta varoja nostettaessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle