Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eeva-Liina Ojanaho kuvassa.

Isoveljensä jalanjäljissä suunnistava Eeva-Liina Ojanaho johdatti Suomen parhaaseen mitalisaaliiseen nuorten MM-kisoissa 20 vuoteen

Suunnistuksen nuorten MM-mitaleja 2010-luvulla rohmunnut miesten maajoukkuesuunnistaja Olli Ojanaho osallistuu siskonsa valmennuksen suunnitteluun.

Partiolaiset tekevät aloitustehtävää nurmikolla pressun päällä Tehas22-kisassa.

Partiotaitojen suomenmestaruuskisat alkoivat: "Meillä on rinkat täynnä työvälineitä", kertoo kisaan osallistuva Anniina Fager

Jyväskylän Vaajakoskella käytävään partiotaitojen suomenmestaruuskilpailuun osallistuu yli 400 partiolaista eri puolilta Suomea. Talkoolaisia on mukana noin 350.

Kompassi ja kartta otsalampun valaisemana.

Teini ja Syrjäläinen koppasivat kultaa yösuunnistuksen SM-kisoissa Mikkelin Anttolassa

Mikkeliläisen suunnistusseura Navin kasvatti Topi Syrjäläinen saavutti yörasteilta ensimmäisen aikuisten mestaruutensa.

En bil och en Jukolaskylt.

Jukolan viestiä haetaan Kainuuseen: vaikka tapahtuma on iso, sitä ei kannata pelätä

Maailman suurinta viestisuunnistuskilpailua haetaan Kainuuseen viiden tai kuuden vuoden päähän. Tapahtumaa ei ole aiemmin järjestetty Kainuussa.

Orienteringstävling, på bilden syns en station.

Suunnistuksen SM-viestien tuloksia mitätöidään hajontavirheen takia – "Vääriä karttoja väärille joukkueille"

Suunnistusliitto kertoi maanantaina, että osa viime viikonloppuna Hämeenlinnassa kilpailtujen suunnistuksen SM-viestien tuloksista on jouduttu mitätöimään.

Kolme seikkailukisan osallistujaa kantaa kanoottia kaislikossa.

Suomen suurin seikkailukilpailu Lost In Kainuu starttaa Puolangan jylhissä vaaramaisemissa – tapahtumapäällikkö: nousumetrejä riittää

Seikkailukilpailuun osallistuu tänä vuonna noin 180 joukkuetta ja lähes 400 kilpailijaa. Uutuuslajina on packrafting, joka on ollut Suomessa nouseva harrastus parin vuoden ajan.

Topi Raitanen hyppää.

Topi Raitasella oli nuorena erikoinen tapa "karata" urheilemaan – entinen valmentaja haluaa oikoa julkisuudessa liikkuneen väärän käsityksen

Estejuoksun tuore Euroopan mestari on tuttu urheilijalahjakkuus myös suunnistuspiireissä. Topi Raitasen takavuosien lähipiiri muistelee kilpailuhaluisen nuorukaisen matkaa yleisurheiluhuipuksi.

Elias Kuukka suunnistaa EM-pronssille Virossa.

Suomen suunnistajille parhaat arvokisat lähes kymmeneen vuoteen – päävalmentaja Thierry Gueorgioun voittamisen kulttuuri tarttui joukkueeseen

Janne Salmen mukaan etenkin Suomen miessuunnistajien tilanne näyttää lupaavalta ensi vuoden MM-kisoja ajatellen.

Keskimatkan EM-voittaja Simona Aebersold, Sveitsi, hopeamitalisti Evely Kaasiku, Viro, ja Venla Harju, Suomi.

Venla Harju nappasi taas mitalin suunnistuksen EM-kisoissa – Marika Teini putosi taistosta viimeisen kilometrin virheellä

Venla Harju otti mitalin toiseltakin henkilökohtaiselta matkalta suunnistuksen EM-kisoissa. Olli Ojanaho oli suomalaismiehistä paras, neljäs.

Orienteraren Venla Harju

Venla Harju katkaisi Tove Alexanderssonin valtakauden – ensimmäisenä suomalaisnaisena pitkän matkan Euroopan mestari: "Olen häkeltynyt"

Suomi nappasi EM-kisojen avauksesta kolme mitalia, kun Marika Teini ja Elias Kuukka täydensivät hienon suomalaispäivän ottamalla kumpikin pronssia.

Jukolan viestin lähtö.

Kainuu on yksi harvoista maakunnista, joissa ei ole järjestetty Jukolan viestiä – eikä tapahtumaa edes tavoitella

Kainuun Suunnistus ry:n hallituksen puheenjohtaja Antti Schroderus sanoo, että Rastiviikko on riittävän kokoinen tapahtuma Kainuun kokoiselle talousalueelle.

Jukka-Pekka Sorvisto, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, Lakia Jukola

Suomessa on neljä maakuntaa, joissa ei ole ikinä järjestetty Jukolan viestiä – syynä huonot maastot ja pienet seurat

Erilaiset maastot ovat Jukolan viestin rikkaus. Vuonna 2024 suunnistustapahtuma järjestetään pienten mäkien Kauhavalla.

Elisa Mattila kuvassa.

Elisa Mattila suunnisti nuorten MM-kultaa sprintissä – metsäpalovaara muutti kisaohjelmaa

Neljänneksi sijoittunut Hanne Hilo jäi mitalista vain neljä sekuntia. Touko Seppä oli miesten kisassa parhaana suomalaisena kahdeksas.

Aarni Ronkainen suunnistamassa.

Portugalissa 40 astetta lämmintä, metsäpalovaara estää suunnistuksen nuorten MM-kisojen normaalin läpiviennin – Suomen valmentaja avaa terveysriskejä

Metsässäkulkukiellon vuoksi nuorten MM-kilpailujen ohjelmaan on tullut muutoksia. Vastuuvalmentaja Arttu Syrjäläisen mukaan sprinttikisojen määrän tuplaantuminen on Suomen maajoukkueen etu.

Polkupyöräilijä polkee vauhtia maastopyörällään.

50 kilometrin tuntinopeudella pieniä polkuja rastien perässä – katso, millaisista paikoista pyöräsuunnistaja kulkee Kainuun Rastiviikolla

Onnistunut pyöräilysuunnistus on ajotekniikan, suunnistuksen ja vauhdin onnistunut yhdistelmä, varsinkin jos haluaa pärjätä. MM-kisoihin valmistautuva Ruska Saarela on myös kilpailemassa Puolangalla.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kainuun Rastiviikko tuo poikkeuksia Hyrynsalmentien liikennejärjestelyihin

Erityisesti torstaina ja perjantaina kilpailupäivien aikaan suunnistajat juoksevat Hyrynsalmentien yli valvotun tienylityspaikan kohdalta.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kainuun Rastiviikko on vauhdissa Puolangalla: pääsarjoissa tutut nimet johdossa avauskisassa

Rastiviikon pääsarjoihin on saatu hyvin osallistujia, vaikka MM-kisat jo olivatkin aiemmin.

Megan Carter-Davies kuvassa.

Suunnistuksen MM-mitaleita rohmunnut ja Tove Alexanderssonin päihittänyt brittitähti Megan Carter-Davies yllättää haastattelussa – puhuu suomea

Tanskan MM-kisoissa ensimmäiset arvokisamitalinsa napannut Carter-Davies päätyi suomalaiseen suunnistusseuraan sattumalta.

Miika Kirmula MM-kisojen knockout-sprintissä

Miika Kirmulan MM-finaalipaikka ei jäänyt kauas – "Viimeisellä pitkällä välillä pari miestä meni ohi"

Miika Kirmulan finaalipaikka tiistain MM-suunnistuksessa ei jäänyt kauas, mutta välieränsä loppuratkaisuissa suomalainen jäi neljänneksi kahden parhaan miehen edetessä finaaliin. 

Marika Teini suunnistamassa.

Marika Teini loukkasi polveaan Venlojen viestissä, suunnistaa tänään MM-viestin avausosuudella – "Sellaista se on, kun laittaa sprintterin metsään"

Sprinttisuunnistuksen MM-kisat käynnistyvät sunnuntaina Tanskassa. Suomen viestijoukkuella on mahdollisuus avata MM-sprinttiviestien mitalitili.

Miika Kirmula kuvassa.

Jukolan puhutuin nilkka on kunnossa – Miika Kirmula tavoittelee kärkisijoja historian ensimmäisissä sprinttisuunnistuksen MM-kisoissa

Ruotsin Tove Alexandersson on naisten sarjan ylivoimainen ennakkosuosikki. Suomen edellisestä MM-mitalista sprinttimatkoilla on kulunut yhdeksän vuotta.

Suunnistajia kuvassa.

Länsinaapurin ylivoima Jukolassa oli mykistävää – asiantuntija vertaa ruotsalaista suunnistusta Norjan hiihtodominointiin ja avaa, mitä suomalaisilta uupuu

Ruotsalaisten yösuunnistuspanostus, seurakulttuuri ja harrastajamäärät ovat menestyksen osatekijöitä. Janne Salmen mukaan lajin harrastajamääriä Suomessa pitäisi lisätä, jos ruotsalaisia vastaan halutaan pärjätä.

Jukolan taikaa.

Sunnuntai 19.6.2022 (radio)

Verojen alentaminen. Wille Rydman. Ranskan vaalit. Jukola viesti. Sää.

Jukolan taikaa.

Tällainen oli Jukolan viestin yö, jossa kolhuiltakaan ei vältytty – vaikeuksia aiheutti rankkasade ja yllättävän kova pimeys

Jukolan viesti suunnistettiin varhain sunnuntaina Mynämäessä. Rankkasateet toivat haasteita, eikä kolhuiltakaan vältytty.

Stora Tuna nappasi kolmannen perättäisen voiton

Stora Tunan ylivoima jatkui – ruotsalaisjoukkue voitti jälleen Jukolan, Tampereen Pyrintö ja Helsingin Suunnistajat hylättiin

Neljä Svenskin veljestä avittivat jälleen Stora Tunan Jukolan viestin voittoon. Lopussa kärkisijoista taistellut Tampereen Pyrintö hylättiin virheen takia.

Venlojen viestin lähtö kuvassa.

Lauantai 18.6.2022

Ukrainalaisten kuljetukset. Liike Nyt. Jukolan viesti. Hyttysaika. Sää.

Sanna Fasth kuvassa.

IFK Göteborg nappasi ensimmäisen voittonsa Venlojen viestissä – Minna Kauppi väläytteli kuntoaan

Kalevan Rasti sijoittui parhaana suomalaisseurana neljänneksi. Marika Teini hävisi kamppailun kolmannesta sijasta toiseksi viimeisellä rastilla.

Venlojen viestin lähtö Jukolassa.

Jukolan viesti kokosi Mynämäkeen 17 000 suunnistajaa – kilpailut alkoivat sateesta huolimatta iloisissa tunnelmissa

Jukolan viesti kerää yhteen 3 000 joukkuetta 16 maasta ja 1 400 talkoolaista. Yle seurasi ennakkotunnelmia tässä artikkelissa.

Naisia yösuunnistamassa.

"Varmaan 200 miestä ja ne pelkää yhtä pientä tyttöä" – naiset hyväksyttiin virallisesti Jukolan viestiin vasta vuonna 2012, nyt suosio kasvaa

Yhä useampi nainen haluaa juosta Jukolan viestissä. Arvion mukaan Jukolassa juoksee jo 400–600 naissuunnistajaa.

Daniel Hubmann kuvassa.

Supertähtiä sivuun Jukolasta – kansainvälinen kilpailuruuhka avaa menestysmahdollisuuden suomalaisille

Osa ulkomaalaisista huippusuunnistajista keskittyy kesäkuun lopun MM-kilpailuihin ja jättää legendaarisen Jukolan viestin väliin. Asiantuntija Janne Salmi arvelee, että miesten ja naisten viestit ratkeavat vasta ankkuriosuudella.

Suunnistaja juoksee metsässä.

Iso suunnistusleiri toi yli tuhat nuorta Kuopioon – Leimaus-leiriläisille tehtiin 13 000 harjoituskarttaa

Valtakunnallinen Leimaus-suunnistusleiri värittää ensimmäistä kesäviikkoa Kuopiossa. Vuodella siirtyneen leirin keskuspaikka on Rauhalahti. Mukana on nuoria ympäri maata.

Pyöräsuunnistaja Teemu Kaksonen rastilla.

Pyöräsuunnistus tulee mukaan Kainuun Rastiviikolle – lajin suosio on noussut yleisen pyöräilyinnostuksen mukana

Pyöräsuunnistuksessa edetään rastilta toiselle kuten tavallisessa suunnistuksessakin. Pyörällä on ajettava karttaan merkittyjä teitä tai polkuja pitkin, mutta Suomessa polulta saa poiketakin.

Suunnistusrasti metsässä.

Valtakunnallinen lasten ja nuorten suunnistusleiri alkaa Kuopiossa maanantaina

Leirille osallistuu 1500 lasta ja nuorta. Pääpaikka on Rauhalahdessa, mutta suunnistusharjoituksia on eri puolilla kaupunkia.

Kenttäpäällikkö Reima Rantanen tekee Jukolan viestin rakenteita

Lukkari-Jukolan järjestelyissä alkaa loppukiri – kahdesti siirretty suunnistuskisa täyttää pian Mynämäen metsät tuhansilla otsalampuilla

Lähiviikkojen aikana Mynämäen urheilukeskus rakentuu pikavauhdilla noin 17 000 suunnistajan kisakeskukseksi.

Näin Venla Harjun harjoittelua kuvataan

Suomen suunnistajien harjoittelu mullistui 360-kameralla – urheilijat äimistelevät uuden päävalmentajan työtahtia

Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentajana kahdeksan kuukautta sitten aloittanut moninkertainen arvokisamitalisti Thierry Gueorgiou kerää kiitosta urheilijoilta.

Rastilippu kuvassa.

Monipuolinen urheilumies Juhani Salmenkylä on kuollut

Juhani Salmenkylä voitti seitsemän kertaa Jukolan viestin ja kehitti Iltarastit. Koripallossa hän voitti useita Suomen mestaruuksia ja toimi Suomen joukkueenjohtajana Tokiossa 1964.

Ville-Petteri Saarela

Mitalisade! Suomi saavutti huimat kuusi mitalia hiihtosuunnistuksen MM-kilpailuissa – päävalmentaja: "Maksimisuoritus"

Suomi saavutti hiihtosuunnistuksen maailmanmestaruuskilpailuista yhden kultamitalin. Ykköstilan otti Ville-Petteri Saarela pikakilpailussa.

Hangen päällä on violetti pipo, jossa on WSOC logo ja teksti Kemi-Keminmaa sekä esite, jossa on teksti World Ski Orienteering Championships 2022.

Hiihtosuunnistuksen kolmet arvokisat tuovat Keminmaahan satoja ihmisiä ympäri maailmaa

Keminmaassa järjestetään hiihtosuunnistuksen MM-kilpailut, nuorten alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut ja alle 17-vuotiaiden EM-kilpailut maaliskuussa.

Ratamestarit Juha Lilja ja Saara Yli-Hietanen, Tampereen Pyrintö.

Kainuun Rastiviikko etsii majoituskohteita tuhansille suunnistajille Puolangalta ja lähialueilta

Rastiviikon lisäksi Puolangalla järjestetään Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikko ja Suomussalmen Hossassa Kainuu Trail- polkujuoksutapahtuma, jotka lisäävät majoituksen tarvetta.

Juoksijoita metsässä

Mynämäen Lukkari-Jukolan järjestelyt etenevät aikataulussa – ilmoittautuminen tarkoitus avata joulukuussa

Suunnistuksen suurtapahtumaa jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin, kun Rovaniemen Napapiiri-Jukola siirtyi koronaviruksen vuoksi.

Orienteringstävling, på bilden syns en station.

Lasten ja nuorten valtakunnallinen suunnistusleiri kesällä Kuopiossa

Leiri järjestetään koulujen ensimmäisellä kesälomaviikolla ja sille odotetaan 1500 osallistujaa.

Otsalamput valaisevat Jukolan viestissä

Napapiiri-Jukolan aikataulu siirtyi kahdella kuukaudella, seurauksena nollatulos – järjestäjä: "Muutama sata tonnia jäi saamatta"

Ounasvaaran hiihtoseura ei saanut suunnistuskisasta toivomaansa tulosta. Napapiiri-Jukola -suunnistuskisa järjestettiin Rovaniemellä elokuun lopulla.

Ihmisiä lost in Kainuu -kilpailun lähdössä

Seikkailukilpailu Lost in Kainuu vei taas sadat kilpailijat erämaahan – tänä vuonna seikkailukärpäsen puremat lapset pääsevät myös mukaan tunnelmaan

Osallistujamäärältään Suomen suurin seikkailukilpailu on parhaillaan käynnissä Suomussalmella. 11. kerran järjestettävässä kisassa lapsille on ensimmäistä kertaa oma seikkailurata, jossa tunnelmaa haetaan muutoin kuin extreme-tehtävillä.

Juvan Urheilijoiden Topi Huttunen testijuoksee Juvan SM-sprinttien reittiä Juvan keskustassa.

Huiput tuovat hurjan lajin Juvan raitille – Ratamestari: “Rastivälit mennään Topi Raitasen vauhteja”

Lähes 2 000 kilpailijaa ratkoo suunnistuksen SM-mitaleiden kohtalot viikonloppuna Etelä-Savon maisemissa. Lauantaina sprinttisuunnistuksessa laji tuodaan keskelle Juvan kirkonkylän hulinaa.

Suunnistus, Jukolan viesti 2014, Kuopio, Jukolan viestin voittajat, Kalevan Rasti 1, Thierry Gueorgiou

Moninkertainen maailmanmestari Thierry Gueorgiou on Suomen suunnistusmaajoukkueen uusi päävalmentaja – "Tavoitteena olla paras suunnistusmaa vuonna 2025"

Suomen suunnistusmaajoukkue saa päävalmentajakseen moninkertaisen maailmanmestarin, ranskalaisen Thierry Gueorgioun. Gueorgiou on tehnyt Suomen suunnistusliiton kanssa sopimuksen, joka kestää vuoden 2025 Kuopiossa käytäviin MM-kisoihin saakka. 

Jukolan lähtö

Kymmeniä tuhansia osallistujia, kaksi massatapahtumaa, nolla tartuntaa – 3 syytä, miksi Rovaniemen superviikonlopusta ei tullut koronalinkoa

Pahenevassa koronatilanteessa järjestettävä musiikkifestivaali ja suunnistustapahtuma herättivät pelkoa koronatartuntojen leviämisestä. Rovaniemen superviikonlopun tartuntasaldo oli kuitenkin pyöreä nolla.

Nuorten MM-suunnistuksen sprintin hopeamitalisti Touko Seppä.

Touko Seppä suunnisti sprintin hopealle nuorten MM-kisoissa

Nuorten MM-kilpailu alkoi Turkin Kocaelissa sunnuntaina sprintillä.

Otsalamput valaisevat Jukolan viestissä

Napapiiri–Jukola ja Simerock: tartuntoja nolla

Tapahtumista on kulunut nyt reilu viikko. Lapin sairaanhoitopiirin mukaan tapahtumiin ei voida edelleenkään liittää yhtäkään koronatartuntatapausta. Kaikkiaan tapahtumaviikonloppu houkutteli Rovaniemelle yli 30 000 henkeä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle