Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalainen joukkorahoitti koronan kanssa kamppailevaa kulttuurikohdetta keskimäärin 40 eurolla – eniten rahaa sai yllättävä kohde

Heinäkuun alkuun mennessä Mesenaatti.me-sivuston kautta oli kerätty yli 300 000 euroa koronasta selviytymiseen.

Kuusi vinkkiä oman suosikkiartistin auttamiseen – Rahaa saa antaa, mutta ei välttämättä pyytää

Koronavirus iski ensimmäisenä taiteilijoiden ja tapahtumajärjestäjien kukkaroihin.

Taiteilija ällistyi, kun IT-miljonääri lupasi hänen teoksilleen myyntitakuun: "Ei tällaista ole tullut ennen vastaan"

Yrityskaupoilla rikastunut Tommi Laitinen toimii mesenaattina uudenlaisessa galleriassa. Galleria lupaa myyntitakuun taiteilijalle.

Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

Pian voit pukea Rovaniemen päällesi – Rovaniemi Clothingin joukkorahoituskampanja onnistui yli odotusten

Rovaniemi Clothing-joukkorahoituskampanja ylitti tavoitteensa muutamassa päivässä ja vaatemallisto toteutetaan ennen joulua.

Seppo Fräntin huikea nykytaidekokoelma lahjoituksena Kiasmalle – vastapalveluksena näyttely

Taidekerääjä Seppo Fräntillä on poikkeuksellisen kattava kokoelma suomalaista 2000-luvun nykytaidetta.

Suomalainen liikemiesten yhteisö osti tunnetun taidesijoittajan asunnon Viipurista – "Tämä on paluu juurille"

Liikemiesten Pamaus-seura hankki viipurilaisen taidemesenaatin Juho Lallukan huoneiston itselleen Viipurista.

Ylimääräistä pankkitilillä? - Dalin hummerikahvainen puhelin ja Mae Westin huulten muotoinen sohva pian myynnissä

Guardian-lehti kertoo taidemesenaatti Edward Jamesin säätiön huutokauppaavan joulukuussa 200 taideteosta, joiden joukossa on myös Dalin ikoniset teokset Afrodisiac Telephone ja Mae West Sips Sofa.

Autoeidolon

Musiikin kirvoittamia mieliikuvia. Proosaruno, outo pakina?

Joukkorahoituksella kirjailijaksi? – Ei enää ihan mahdoton ajatus

Kirjailijat joutuvat etsimään vaihtoehtoisia rahoituskanavia, sillä kustannussopimuksia on vaikea saada. Kirjojen julkaiseminen joukkorahoituksella uskotaan yleistyvän pikkuhiljaa.

Klondiken kullasta kirjasto korkeakoululle – mesenaattiveljekset vaurastuivat kekseliäisyydellään

Joutsenen veljekset olivat harvoja onnekkaita, jotka palasivat kultaryntäyksestä rikkaina. Heidän perinnöstään hyötyy turkulainen tiede-elämä edelleen.

Porin taidemuseo perustaa avoimen varaston – kaikki teokset yleisön nähtäville

Porin taidemuseo aikoo juhlistaa Suomen satavuotista itsenäistä taivalta tuomalla taideteokset suljetusta varastosta yleisön nähtäville. Yleisöllä ei ole aiemmin ollut mahdollisuutta tutustua kaikkiin taidemuseon varastoimiin teoksiin yhtä aikaa.

Art Baselissa ei näy taidemarkkinoiden taantuma - esillä taidetta 3 miljardin euron edestä

Monet pitävät Art Baselia yhtenä maailman tärkeimmistä taidetapahtumista. Rahakkaiden keräilijöiden ja tunnettujen taidevaikuttajien mukanaolo tekee tapahtumasta suositun maailman johtavien taidegallerioiden keskuudessa.

Seppo Fräntin kokoelmanäyttely kerännyt jo yli 5000 kävijää – "Odotan teoksia kotiin kuin äiti lapsiaan"

Taiteen kerääjä ja mesenaatti Seppo Fränti on tyytyväinen ja yllättynyt näyttelynsä menestyksestä.

Rallimuseo toteutuu Kangasalle – joukkorahoituskampanja saavutti tavoitteensa

Rallimuseo avautuu yleisölle Mobilian Autokylässä suunnitellussa laajuudessa kesäkuussa. Äitienpäivään asti kestävä joukkorahoituskampanja on kerännyt jo yli 30 000 euroa.

Joukkorahoitus näytti voimansa – Käpylän lippakioskin rahat kasaan pikavauhtia

Kioskia pyörittänyt kolmikko jätti kaupungille ostotarjouksen kioskista eilen torstaina. Tarjouksen jättämisen takaraja oli tänään perjantaina. Jos kiinteistölautakunta hyväksyy kaupan, Käpylän lippakioski vaihtaa omistajaa ja toiminta jatkuu ensi kesänä entiseen malliin.

Näkökulma: Jääkiekon SM-liiga – surkeaa bisnestä

Jääkiekko on hyvää viihdettä, mutta kehnoa bisnestä. Monet jääkiekon SM-liigan seurat pysyvät pystyssä vain hyvätahtoisten tukijoiden avustuksella, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Jyri Hänninen.

Uudesta Amos Andersonin taidemuseosta Amos Rex

Helsinkiin Lasipalatsin aukion alle rakennettavan uuden Amos Andersonin taidemuseon nimeksi tulee Amos Rex. Ensimmäiset kauhalliset maata kaivettiin työmaalla tiistaina. Uuden taidemuseon odotetaan valmistuvan vuoden 2018 alkupuolella.

Suomalaisen urheilun kummisedät - katso kuinka Bottas sai ensimmäisen sponsorinsa

Urheiluviikonlopussa TV2-kanavalla käsitellään urheilun taustavaikuttajia, mesenaatteja jotka avaavat lompakkojensa nyörit, jotta suomalaiset urheilijat voivat hankkia varusteita, matkustaa ja tehdä työtä noustakseen maailman huipulle.

Joukkorahoituskampanja onnistui – Pelattava museo perustetaan Tampereelle

Suomen pelimuseon joukkorahoituskampanja on saavuttanut tavoitteensa. Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyöprojektina syntyvä pelimuseo avataan Tampereen Vapriikissa runsaan vuoden kuluttua.

Suomalaiset pelit ansaitsevat oman museon – osa rahoista kerätään pelaajilta

Muistatko vielä Uuno Turhapuro muuttaa maalle –pelin? Tampereelle avataan ensi vuonna pelimuseo, jossa pääsee verestämään muistoja Uunosta ja muista suomalaisen pelihistorian merkkipaaluista.

Hitlerin maalaus huutokaupataan

Pienen taulu alkuhinta on 30 000 dollaria. Teos on maalattu 1920-luvun puolivälissä.

Ilmakitarapatsaalle rahaa – tavoitteena koko kansan kokoontumispaikka

Oululaisten toimittajien Soile Suvannon ja Marko Siekkisen idea ilmakitarapatsaan hankkimisesta Ouluun on edennyt. Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Suvannolle ja Siekkiselle hankkeeseen apurahan.

Harhailuretken kuvista syntyi Uuden Maan Sanomat

Palkittu valokuvaaja Touko Hujanen laittoi harhailun keskiöön ja toteutti erikoisen kuvausmatkan Uudellamaalla. Harhailuretken kuvista Hujanen teki Uuden Maan Sanomat-lehden. Ostajat lehti löysi mesenaatti.fi sivuston kautta. Hujanen keräsi yhteisörahoituksella noin 16 000 euroa.

Tältä näyttää uusi Amos Andersonin taidemuseo

Amos Andersonin taidemuseo julkisti tarkentuneet havainnekuvat ja piirustukset Lasipalatsiin ja sen alle sijoittuvasta uudesta taidemuseosta. Museon rakennustyöt alkavat syksyllä, ja ovet on tarkoitus avata yleisölle vuonna 2018.

Nämä Tiernapojat pistivät kaiken uusiksi

Tiernapoikia on versioitu kautta aikojen. Heavy-Tiernapojat sovittivat tutun kertomuksen uusilla melodioilla ja tukevilla heviriffeillä.

Taidetta ja mesenaatteja

Dokumentteja Suomen taiteen mesenaateista.

Koitsanlahden Hoville haluttaisiin oma säätiö

Etelä-Karjalan maakuntayhdistyksen puheenjohtaja Antti Vanhanen sanoo, että Koitsanlahden ylläpitäjäksi on harkittu vastaavaa säätiötä kuin Kotkaniemellä on Luumäellä.

Maallisia huolia taiteilijan taivaassa – Lallukan asukkaat joutuvat remonttievakkoon

Helsingin taitailijakoti Lallukan asukkaat valmistautuvat muuttoon talon peruskorjauksen tieltä. Remontin hinnaksi on arvioitu kymmentä miljoonaa, josta kaksi kolmasosaa maksavat valtio ja Helsingin kaupunki. Puuttuvaa summaa etsitään nyt säätiöiltä ja ja yksitisiltä mesenaateilta.

Tavikset rahoittivat Lahden korttelijuhlan

88 tavallista ihmistä antoi omastaan, lahjoitti yhteensä 1 660 euroa ja mahdollisti koko perheen korttelijuhlan. Lahti Blockpartyn perjantai-illassa soi yhteisöllisyyden sävel.

Tee se itse -kulttuuri on jo täällä

Luovien alojen joukkorahoitus kasvattaa suosiotaan. Internetin ja sosiaalisen median luomien verkostojen avulla rahoitetaan nyt monia kulttuuri- ja media-alojen hankkeita.

Säätiö Nuutajärven tueksi

Pirkanmaalla sijaitsevan Nuutajärven lasikylän tueksi perustetaan säätiö. Mesenaatteja aletaan etsiä sekä teollisuudesta että yksityishenkilöistä.

Tampere Film Festival käynnistyy 450 elokuvan voimin

Tampereen Filkkareilla koetaan viiden päivän ajan lyhytelokuvan taikaa. Keskiviikkona alkaa myös elokuvajuhlien kotimainen ja kansainvälinen kilpailu.

Nimekkäiden kulttuurihenkilöiden asuttama Lallukan taiteilijakoti etsii epätoivoisesti remonttirahaa

Helsingin Töölössä sijaitseva Lallukan taiteilijakoti valmistautuu mittavaan peruskorjaukseen. Lallukassa on asunut merkittäviä taiteilijoita Tauno Palosta Tove Janssoniin. Jos remonttirahoja ei saada kokoon, taiteilijakodin toiminta uhkaa loppua.

Kulttuuri kaipaa yksityisten lahjoittajien rahaa

Kulttuurin sponsorointi pohjaa suurten säätiöiden ja yritysten rahalle. Kulttuuritahoja kiinnostaa kuitenkin yhä enemmän myös tavallisten kulttuurin kuluttajien osallistuminen taiteellisen työn taloudelliseen tukemiseen.

Amos Andersonin museohankkeelle täysi tuki

Amos Andersonin taidemuseon hanke rakentaa uusi museokokonaisuus Helsingin keskustaan saa kaupunginhallituksen selvän enemmistön kannatuksen. 50 miljoonan euron uusi museo rakennettaisiin Lasipalatsin aukion alle.

Yhteisörahoitus kiinnostaa kulttuurialaa

Yhdysvalloissa neljä vuotta sitten lanseerattu yhteisörahoitusmalli on levinnyt myös Suomeen. Siitä ovat olleet erityisen kiinnostuneita kulttuurin pienet toimijat.

Finns sweet on salt despite health warnings

Finns’ appetite for salt continues to exceed international recommendations. Finnish men in particular use up to twice as much salt as recommended by the World Health Organization. The majority of salt in our food however doesn’t come from our kitchens.

Guggenheimia puitiin Helsingin kaupungintalolla laihoin tuloksin

Osallistujat pitivät Guggenheim-kokousta kuitenkin tarpeellisena.

Sastamalassa soi harvojen korville sävelletty musiikki

Ilman mesenaatteja moni upea sävellys olisi jäänyt syntymättä. Sastamala Gregoriana -tapahtumassa kuullaan musiikkia renessanssiruhtinaiden linnoista, barokkiprinssien palatseista ja eurooppalaisista pyhätöistä.

Tähtihetki jakoi vinkkejä kuumaan leffakesään

Tällä viikolla esittelyssä on kesän ensimmäinen suuri tehostespektaakkeli eli Will ja Jaden Smihtin tähdittämä After Earth. Viikon toinen ensi-ilta on kotimainen dokumentti Mesenaatti. Elokuvakolmikon täydentää dvd-esittely Damsels in Distress. Lisäksi Esko Rautakorpi antoi vinkkejä kesän elokuvista. Tähtihetki palaa ruutuun elokuussa.

Mesenaatti maalaa kuvan Sara Hildénistä

Tampereella sijaitseva Sara Hildénin taidemuseo on yksi Suomen merkittävimmistä nykytaiteen museoista. Vuonna 1979 Särkänniemessä avattu museo näyttelyineen on varmasti monelle tuttu.

Sara Hildén tinki kokoelmaansa teoksia, joita mikään museo ei pystyisi hankkimaan

Tamperelainen liikenainen oli mesenaattien ykkönen, sanovat elokuvaohjaaja Pia Andell ja kuvanviestäjä Laila Pullinen.

Dokumenttielokuva kuvaa Sara Hildénin taiteen rakastajana ja bisnesnaisena

Tamperelaisesta vaatekauppiaasta ja taidemesenaatista Sara Hildénistä kertova dokumentti saa ensi-iltansa 14. kesäkuuta. Dokumentin keskiössä on Sara Hildénin myrskyisä suhde kuvataitelija Erik Enrothiin. Myös Hildénin päättäväisyys nykytaiteen mestariteosten hankinnassa saa lisävalotusta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle