Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uhrin sukupuoli voi jatkossa koventaa rangaistusta rikoksesta

Oikeusministeriön tavoitteena on parantaa erityisesti naisten osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Arvostelijoiden mielestä Wikipedia suhtautuu naisiin syrjivästi: Onko Wikipedia miesten linnake, jossa ei ole sijaa naisille?

Naisista on Wikipediassa paljon vähemmän henkilöartikkeleita kuin miehistä. Toisaalta arviolta vain joka kymmenes Wikipedian artikkeli on naisen kirjoittama.

Kari Enqvistin kolumni: Miehet jyräävät naiset myös akateemisessa tiedemaailmassa

Tieteen tekijöilläkin on vakava tasa-arvo-ongelma. Naiset ovat joutuneet akateemisessa maailmassa kokemaan monenlaista rakenteellista syrjintää, kirjoittaa Kari Enqvist.

Naispelimannien jalanjäljissä

Etnoillan kesäsarjassa äänessä ovat naiset

Naiset, jotka ajattelevat naisten parasta

Naisasialiitto Unionin Katju Aro ja olennainen feminismistä

Professoreista alle kolmannes naisia – Katso naistutkijoiden neuvot nuorille – video

Vaikka yliopisto-opiskelijoista suurin osa on naisia, pienenee naisten osuus dramaattisesti mitä ylemmäs uratikkaita kiivetään. Tiedenaisten kampanjalla halutaan kannustaa naisia perinteisesti miehisiksi koetuille tutkimusaloille.

Seksuaalisesta häirinnästä syytetty YK:n ilmastoasiantuntija ei johda IPCC:n kokousta

Intialaisen Pachaurin piti toimia Keniassa järjestettävän IPCC:n kokouksen puheenjohtajana.

YK:n ilmastoasiantuntijaa syytetään seksuaalisesta häirinnästä

Intian poliisi syyttää YK:n ilmastoasiantuntija Rajendra Pachauria seksuaalisesta häirinnästä. Mies ei tutkinnan vuoksi pysty toimimaan IPCC:n eli YK:n ilmastopaneeliin puheenjohtajana Keniassa.

Yliopisto-opetuksen tulee olla tiedettä – Lobotomiakin oli joskus tiedettä

Kesäyliopistojen ohjelmasta löytyy niin risutöitä kuin lifecoachingiakin. Yliopistot haluavat puolestaan pitää kiinni tieteellisyydestään.

Professori Päivi Setälä on kuollut

Naistutkimuksen edistäjä, professori Päivi Setälä on kuollut.

Maijasta tuli esikoiskirjailija 74-vuotiaana

Eihän minulla ole kuin paljon sanoja, pohti Maija Häivälä kirjoittajapiirissä. Sitten hän hoksasi, että käsillä on peruskivi. Sen päälle rakentui kirja, esikoinen. Hienoinen yllätys tekijälleenkin, tuolloin 74-vuotiaalle Häivälälle. Mutta ehdoton rikkaus, tuo uuden kokeminen.

Lääketieteen Äyräpää-palkinto oululaisprofessorille

Esimerkiksi syövän hoitoon odotetaan uusia keinoja, kun ymmärrys solujen ja niiden väliaineiden toiminnasta kasvaa. Arvostetun lääketieteen palkinnon sai tänä vuonna professori Taina Pihlajaniemi.

Meri Valkama: Samanmieliset tuhoavat keskustelun

Potero on turvallinen paikka, oma yksityinen foorumi, jota eivät erimieliset moderoi.

Lapin yliopiston tiedekuntien esitykset dekaaneiksi

Lapin yliopiston tiedekunnat ovat tehneet esityksensä uusista dekaaneista seuraavalle nelivuotiskaudelle.

Naistenpäivän poliittisuus on laimentunut

Tänään vietettävä kansainvälinen naistenpäivä täyttää 100 vuotta. Vuonna 1910 Kööpenhaminassa järjestetyssä kansainvälisessä naisten kongressissa päätettiin naistenpäivän viettämisestä maailmanlaajuisesti. Alkuperäisen päivän reformihenki on ajan myötä haalistunut.

Perinteiset mies- ja naisroolit jyräävät lastenlauluissa

Lasten musiikkikulttuurissa ovat vallalla perinteiset sukupuoliroolit, toteaa musiikkitieteen dosentti, naistutkija Taru Leppänen. Kirjassaan Vallatonta musiikkia - Lastenmusiikkikulttuuri 2000-luvun Suomessa Leppänen muistuttaa, etteivät laulut vastaa sitä moninaista todellisuutta, jossa lapset elävät.

Uudessa Sinkkuelämää-elokuvassa seikkaillaan designbarbien ihmemaassa

Keskiviikkona ensi-iltansa saava Sinkkuelämää 2 -elokuva tarjoaa katsojalle kulutusjuhlaa ja pintaliitoa. Itsenäisen kaapelikanavan HBO:n tuottaman Sinkkuelämää-sarjan alkuperäisideasta jää suuren Hollywood-koneiston seurauksena jäljelle vain varjo.

Usva toi Seita Parkkolalle Pertsa ja Kilu -palkinnon

Seita Parkkola palkittiin koko tuotannostaan vuoden 2010 Laivakellolla. Palkintoraati kiitti Parkkolaa erityisesti uusimmasta kirjasta Usvasta.

Perhesyyt estävät

Ministeri Paula Lehtomäen parin viikon takainen ilmoitus jättää keskustan puheenjohtajakisa väliin muutti jotain suomalaisessa yhteiskunnassa. Tai ainakin Päivi Leppänen luuli niin. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Tämän vuoden huumori-Nobelit jaettu

Cambridgen yliopistossa on juhlallisesti julkistettu tämän vuoden Ig-Nobel-palkinnon saajat. Ig-Nobel-palkinnot on tarkoitettu tieteellisille saavutuksille, jotka "ensin naurattavat, mutta panevat sen jälkeen ajattelemaan".

Tutkija: Vanhoja naiskuvia ujutetaan yhteiskuntaan

Eroamaan joutuneen Audi-johtajan naiskommentit eivät naistutkimukseen erikoistuneen valtiotieteen tohtorin Sari Roman-Lagerspetzin mukaan ole sattumaa, vaan osa laajempaa ilmiötä.

Naistutkimus on nyt Helsingissä sukupuolentutkimusta

Helsingin yliopisto on ottanut tästä päivästä lähtien käyttöön sukupuolentutkimuksen. Aiemmin naistutkimuksena tunnetun oppiaineen sisältö pysyy nimenmuutoksesta huolimatta samana.

Naistutkimus muuttuu sukupuolentutkimukseksi

Lapin yliopiston naistutkimus on muuttamassa nimensä sukupuolentutkimukseksi. Nimenmuutos on käynnissä kaikissa Suomen naistutkimusyksiköissä.

Naistutkimuksesta tuli sukupuolentutkimusta Helsingissä

Helsingin yliopistossa opiskellaan tästä lukuvuodesta lähtien sukupuolentutkimusta, ei enää naistutkimusta.

Naistutkijoita koolla Jyväskylässä

Naistutkimuksen maisteriopiskelijat ympäri Suomea kokoontuvat tänään Jyväskylään. Yliopistolla järjestetään sukupuolentutkimuksen valtakunnallinen kesäkoulu.

Kristiina-palkinto Sofi Oksaselle

Helsingin yliopiston naistutkimuksen laitos Kristiina-instituutti on palkinnut kirjailija Sofi Oksasen kirjallisen työn. Vuoden Kristiina -tunnustus annettiin erityisesti teoksesta Puhdistus, joka sijoittuu Viron lähihistoriaan, mutta muistuttaa samalla väkivallan, seksuaalisen hyväksikäytön ja naiskaupan olemassaolosta.

J. V. Snellman -palkinto Päivi Setälälle

Helsingin yliopisto on myöntänyt tämänvuotisen J. V. Snellman -palkintonsa professori Päivi Setälälle. 5 000 euron tunnustus heltisi ansiokkaasta toiminnasta tieteellisen tiedon välittäjänä.

Seksuaalista häirintää kitketään

Maaliskuun aikana järjestetään Suomessa ja neljässä muussa EU-maassa kampanja seksuaalista häirintää vastaan. Kampanjaa johtaa Oulun yliopiston naistutkimus.

Estonia Considers Sex Purchase Ban

Estonia is considering a law that would criminalise the purchase of sex services. This comes after the Finnish government made a similar proposal in December.