Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ullan siilibaarissa käy päivittäinen kuhina — mutta miksi siili kiemurtelee mirrinminttupuskassa ja kuolaa itseään?

Ullan siilibaarissa on käynyt kanta-asiakkaita jo yli vuosikymmenen ajan. Siilin talviruokinta kannattaa aloittaa nyt, sillä siili kaipaa apua talvea varten. 

Sakari Paunila halusi suojella kanalintuja ja pisti pystyyn supikoirajahdin – nyt pyyntikilpailuun osallistuu satoja metsästäjiä ja koiria

Supikoira on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Sen metsästäminen herättää kuitenkin myös vastustusta.

Katso kuinka metsot taistelevat, mäyrä touhuaa kolollaan ja hirvenvasa molskahtaa suohon – riistakamerat lisänneet luontokuvauksen suosiota

Riistakameran asentamiseen liittyy tiettyjä sääntöjä, esimerkiksi kuvausalueella on ilmoitettava kameravalvonnasta.

Täysikuu tekee eläimistäkin kuuhulluja

Kuun vaiheet vaikuttavat eläinten käyttäytymiseen

Watch: Game cameras along eastern border capture host of forest animals

Bear, moose, boar and badgers appear on Pentti Myllys' video material from his cameras in the Finland-Russia border zone.

Mäyrä kattilassa, kyy grillissä – kesä lautasella Kokki Kolmosen tapaan

Epätyypillisiä kesäruokia tehdään Turkka Aaltosen ohjeilla.

Ulos luontoon: Kevätseuranta

Tuttu sarja seuraa kevään etenemistä eri puolilla Suomea.

Ulos luontoon Kevätseuranta näyttää kevään parhaimmillaan

Kevätseuranta kertoo, miten kevät etenee ympäri Suomen.

Julkkismäyrät talviunille – muistoksi jäi eväsrasiallinen kakkaa!

Kurkistamme julkkismäyrien kotiin ja ulosteeseen.

Palokunta pelasti yksin jätetyt lemmikit savusta

Lemmikkien omistaja oli jättänyt ruoat levylle ja eläimet keskenään.

Mäyrän pennut selviytymismatkalla

Miten pentujen käy, kun emo palaa yllättäen yksin pesälle?

Pikkumäyrät kaivuuopissa

Oppivatko pennut kaivamaan? Katso video!

Mäyrillä onkin oikea suurperhe!

Yle Luonnon mäyräkameroissa häärää kolme pentua.

Keitettyä mäyrää Patakakkosessa

Tehopari Kolmonen–Aaltonen metsäsian kimpussa.

Mäyrillä on pentu!

Katso, kuinka pikkumäyrä tutustuu ensi kertaa ulkomaailmaan.

Lisää mäyriä - tohinaa toisella pesällä

Ulos luontoon asetti kamerat alkukeväästä mäyrän pesälle.

Mäyrä – mestarikaivaja

Mäyrän intohimona on kaivaminen.

Mäyrä – hämärän kulkija

Jos mäyrään törmää, se todennäköisesti nuuskii maata.

Mäyrämme ei olekaan yksin – sillä on mäyräkaveri!

Ulos luontoon Kevätseuranta on tallentanut mäyrän elämää.

Alituista kaivamista ja kiihtyvää kevätsiivousta – mäyrästä tuli tähti

Ulos luontoon Kevätseuranta on tallentanut mäyrän elämää.

"Koiramainen ja läheisriippuvainen" – kissaa luonnehditaan yllättävilläkin tavoin

Kissan hankintaan vaikuttavat monet asiat. Jyrki Rajala haki kotikaveria menehtyneen koiran tilalle - mistä löytyisi koiramainen kissa? Annika Hissan sytyttävät alkuperäisrotuiset kissat. Hän törmäsi jopa läheisriippuvaiseen rotuun.

Mäyrän linnassa metsäneläimet nukkuvat ritirinnan

Mäyrien rakennustaidoista pääsevät nauttimaan muutkin metsäneläimet. Taitava linnanrakentaja ottaa alivuokralaisia vinttihuoneisiinsa. Varsinkin supikoirat muuttavat mäyränpesiin pakoon talven pakkasia.

Minne Kallion kettu meni synnyttämään?

Helsingin kaupungin ympäristökeskus sai äsken päättyneessä kyselyssä runsaat 1700 havaintoa viidestä kaupunkinisäkkäästä. Kyselyllä kartoitettiin ketun, supikoiran, siilin, rotan ja mäyrän levinneisyyttä.

Ilves teki tuttavuutta riistakameran kanssa - video

Salolaismetsään piilotettu videokamera on kiinnostanut ilveksen pentua useana päivänä kuluneella viikolla.

Hädän hetkellä Suomessakin on menty luolaan

Niin ihmiset kuin eläimet ovat kautta aikojen hakeneet suojaa luolista. Esimerkiksi Rautalammilla sijaitsevat lohkareluolat ovat olleet asukkaiden piilopaikkoja. Harvat luolat Suomessa kelpaavat asuttavaksi edes retkeilijälle, sillä ne ovat kosteita ja ahtaita. Parhaassa luolassa on talvellakin lämmintä, ja silloin siellä voi nähdä vaikka perhosia. Vastaan voi tulla myös isompi eläin.

Haapaveden karhuja varten asennettiin riistakameroita

Haapaveden Kytökylän läheisyydessä liikkuvasta karhuemosta ja pennusta ei ole tehty uusia havaintoja sunnuntai-illan jälkeen. Nevalankylän mansikkaviljelmille on asennettu riistakameroita. Tavoitteena on selvittää, ovatko löydetyt ulosteet karhun vai esimerkiksi mäyrän tai supikoiran jättämiä.

Suomalaiskuvaajan herkät eläinkuvat ihastuttavat maailmalla

Kai Fagerströmin kuvat autiotalosta kurkkivista villieläimistä leviävät nettimaailmassa kulovalkean tavoin.

Metsästäjän lapsi tietää mitä syö

Metsästys voi olla myös koko perheen harrastus. Jyväskyläläisen Nuijanmaan perheen seitsemän- ja  viisivuotiaat lapset ovat tottuneita metsällä kävijöitä. Perheen metsästyskausi alkoi jo runsas viikko sitten kyyhkysjahdilla.

Supikoirasta energiaa - pienpedoista voidaan tehdä biopolttoainetta ja keittää saippuaa

Supikoirien raadoista on mahdollista tehdä biopolttoainetta tai saippuaa. Suomessa pyydetään vuosittain yli 150 000 supikoiraa.

Karhu pysyy kaukana, kun on lehmänkello kaulassa

Seinäjokelainen Mauno Näsi sanoo, että karhun kohtaamisen pelossa jotkut voivat jättäytyä pois kesän marjametsältä. Näsi ei itse kuitenkaan pelkää suurpetoja, vaikka osaakin niiden kohtaamiseen varautua. Metsässä meluamiseen uskoo myös metsästäjä.

Mäyräkoira ja leijona ovat pitäneet yhtä jo neljä vuotta - video

Luonnossa leijona ja mäyräkoira tuskin kaveeraisivat, mutta yhdysvaltalaisessa eläinpuistossa on toisin.

Karvainen karviaisrosvo tyhjensi pensaat

Monessa taloudessa on tänä syksynä ihmetelty karviaspensaiden äkillistä tyhjentymistä. Etenkin öisin marjat ovat puskista hävinneet ja paikoin on naapurisopu ollut koetuksella. Asialla on harvoin ollut ilkeä naapuri, vaan useimmiten marjanhimoinen supikoira.

Kapi vaivaa citykettuja

Pienpedot kuten ketut, supikoirat ja mäyrät ovat yleistyneet Turun keskustassa muutaman vuoden ajan. Kaupungin alueella on arviolta muutamia kymmeniä kettuja, joista melko suuri osa on sairaita.

Mäyrä putsaa pesänsä talveksi

Mäyrä on kova touhottaja, etenkin syksyisin. Parhaillaan mäyrät laittavat luolastojaan kuntoon talvea varten tekemällä maansiirtotöitä ja vaihtamalla pesään puhtaat, lämpimät pehkut.

Kaupunkilaiset pitävät cityketuistaan

Kaupunkilaiset pitävät pihoillaan liikkuvista ketuista. Tämä selviää Turun yliopiston tutkijan tekemän kyselytutkimuksen alustavista tuloksista.

Kaupunki on ketulle turvallinen paikka elää

Ketut ovat alkaneet viihtyä kaupungeissa. Taajama-alueella ei saa metsästää eikä muitakaan vihollisia ole - autoja lukuun ottamatta.

Eläimet kulkevat omia polkujaan

"Tuosta mökin nurkalta ne aina kulkee..." Näin kertoi eräs mökkiläinen peuraperheestä, joka vaelsi joka kevät viereiselle pellolle ruokailemaan. Ja aina samaa reittiä. Eläinten polkuja seuraamalla luonnossa kulkija voi päästä hyvinkin lähelle eläintä sen luonnollisessa elinympäristössä.

Ketut, supikoirat ja mäyrät kaupungistuvat

Tutkija Kati Miettinen löytää radiopannoitetun Jorma-mäyrän kinoksen alta paikannuslaitteellaan Turun Ruissalosta. Sillä on seuranaan laajassa luolastossa talviunilla myös radiopannoitettu Irma ja kenties muutakin sukua. Ehkä ensi kuun puolessa välissä Jorma heräilee etsimään ruokaa. Sillä on kova nälkä muutaman kuukauden unien jälkeen.

Viikin pienpetopyynti tuottaa tulosta

Viikin ja Vanhankaupunginlahden pienpetopyynti tuottaa edelleen tulosta vuosia jatkuneesta tehopyynnistä huolimatta. Tänä syksynä alueelta saatiin lintuja häiritsemästä saaliiksi 10 supikoiraa ja muutama minkki.

Riistakamerat yleistyneet

Metsän elämän seuraaminen riistakameroiden avulla on yleistynyt muutamassa vuodessa. Kameroiden avulla metsästysseurat voivat tarkkailla alueillaan esiintyvien eläinlajien, esimerkiksi hirvien määriä.

Villilammas on Säpin saaren salaisuus

Neljällä suomalaisella saarella elää Välimereltä kotoisin olevia villilampaita eli mufloneita. Muflonkannan elinpiiri saarilla on rajallinen ja siksi niitä myös metsästetään. Lauantaina Reposaaren metsästysseura järjesti muflonjahdin.

Pöllönpoikanen pelastettiin pulasta - katso kuvat

Pieni viirupöllönpoikanen joutui toissa päivänä pulaan Muuramessa. Lentoharjoitukset tyssäsivät rantaveteen mutta loppu hyvin - kaikki hyvin: pöllö saatiin pelastettua ja harjoitukset jatkuvat.

Turku myöntää metsästyslupia

11 metsästyseuraa anoo Turulta lupaa hirvien tai pienriistan metsästykseen kaupungin omistamilta mailta. Nykyiset luvat päättyvät helmikuun lopussa.

Metsoteeveestä voi seurata metson pesintää

Uuraisilla Keski-Suomessa pesivän metsonaaraan pesintää voi seurata nettikameran avulla. Pesässä on tällä hetkellä seitsemän munaa. Poikaset kuoriutuvat arvion mukaan kesäkuun alkupuolella.

Petoja syytetään väärin perustein kotieläinten vammoista

Petoeläimet ovat yllättävän harvoin syyllisiä kotieläinten saamiin vammoihin, ilmenee Ruotsissa meneillään olevassa tutkimuksessa. Noin puolessa tapauksista, joissa kotieläinten vammoista tai kuolemasta syytetään petoja, todellinen syy löytyy muualta.