Uusimmat artikkelit
Hilma Tarvonen, 25, haluaa opettajaksi, vaikka ala on ehkä kaikkien aikojen syvimmässä kriisissä: "En hae kouluun palkan perässä"
Helsinkiläinen 25-vuotias Hilma Tarvonen haluaa opettajaksi. Hän lukee yliopiston pääsykokeisiin samalla, kun työskentelee päiväkodissa. Moni muukin hakee korkeakouluun juuri nyt.
Uupumus olisi katkaissut Satu Syrin, 19, opinnot, ellei hän olisi venyttänyt opintoja – kolme vuotta ei usein enää riitä lukiolaisille
Korona-ajan etäopiskelusta syntynyttä oppimisvajetta paikataan nyt lisävuodella lukioissa. Myös korkeakoulujen valintakoeuudistus on lisännyt lukiolaisten painetta saada yhä parempia arvosanoja ylioppilastodistukseen.
Sairaanhoitajaksi haluaa yhä harvempi – laskeva trendi hakijamäärissä jatkunut jo vuosia
Esimerkiksi Turun ammattikorkeakoulussa hakijamäärät ovat vähentyneet merkittävästi. Vetovoimaa pyritään kohentamaan kehittämällä koulutusta jatkuvasti.
Emilia Uljaan kolumni: Korkeakoulujen todistusvalinnan lyttääminen perustuu virheellisiin väittämiin
Todistusvalinta ei ole lainkaan sellainen mörkö kuin luullaan. Valintatapa on tyrmätty väärään tietoon ja mutuiluun perustuvilla väitteillä, Emilia Uljas kirjoittaa.
Hugo Tuovinen haluaa viettää intin saksofonia soittaen – pääsy varusmiessoittokuntaan voi määrittää nuoren muusikon elämän suunnan
Vappuviikolla Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa Panssariprikaatissa riitti tavallista enemmän jännitystä. Yli 200 varusmiessoittokuntaan haluavaa kävi valintakokeissa.
Yliopistojen todistusvalinta remonttiin: ylioppilasarvosanojen pisteytys uusiksi, todistuksella valittavien ei tarvitse lukea pääsykokeisiin
Ylioppilasarvosanojen uusi pisteytysmalli otetaan käyttöön vuonna 2026. Muutoksista kerrotaan ensi vuoden aikana. Todistuksella valittavien ei tarvitse enää päntätä vuoden 2025 pääsykokeisiin.
Yliopistojen opiskelijavalintoja halutaan taas muuttaa – muutoksia voi tulla todistuksen pisteytykseen, aikatauluun ja valintakokeisiin
Yliopistot tekevät ensin tutkimusta valintatavoistaan ja kuulevat myös lukiolaisten kokemuksia. Muutoksia voi olla tulossa sen jälkeen moneen asiaan.
Jännittäminen voi pilata hakijan opiskeluhaaveet, mutta sen voi selättää – lue uravalmentajan neljä vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen
Uravalmentaja tietää korkeakoulujen pääsykokeiden valmistautumisen sudenkuopat. Kuopiossa tarjotaan ilmaista pääsykoevalmennusta nuorille.
Tampereen korkeakoulut sijoittuivat kakkosiksi kevään yhteishaussa
Tampereen yliopisto oli toiseksi suosituin yliopisto ja TAMK toiseksi suosituin ammattikorkeakoulu tämän kevään yhteishaussa. Suositummat oppilaitokset olivat Helsingissä ja Turussa.
Katso Ylen yhteishakukoneesta, millainen kilpailu opiskelupaikoista nyt käydään – kemiläinen Sara Ylimäki haluaa oikeustieteelliseen Turkuun
Kemiläisabi pyrkii unelmiensa kouluun todistusvalinnalla. Hän jakoi kirjoitukset kolmeen osaan, jotta saisi parhaat arvosanat. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 prosenttia opiskelijoista.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinnot kiinnostavat – hakijamäärä jatkaa kasvuaan kolmatta vuotta
Kevään toinen yhteishaku päättyi keskiviikkona. Seinäjoen ammattikorkeakoulun englanninkieliset tutkinnot sekä esimerkiksi sosionomi- ja sairaanhoitajakoulutukset kiinnostivat hakijoita.
Lukiolaiset jättävät taktisista syistä kieliopintoja väliin ja opettelevat alkeet vasta yliopistolla – tätä ei osattu odottaa, sanoo asiantuntija
Lyhyistä kielistä saa työmäärään nähden huonosti pisteitä todistusvalinnassa. Yliopistoilla ympäri Suomea ollaan huolissaan siitä, miten pääsykoeuudistus vaikuttaa tulevien ammattilaisten kielitaitoon.
Liikunnanopettajien koulutuksen sukupuolikiintiöt ovat syrjintää, katsoo lautakunta – Jyväskylän yliopisto poistaa kiintiöt jo kevään valintakokeista
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on todennut Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan opiskelijavalinnassa käytettyjen sukupuolikiintiöiden olevan tasa-arvolain vastaisia.
Yliopistojen valintakokeisiin iso uudistus – pääsykokeista tulee sähköisiä, kokeiden määrä vähenee ja eri aloille tulee yhteisiä kokeita
Kokeiden määrää halutaan karsia, sillä nykyjärjestelmä on liian raskas hakijoille ja yliopistoille. Todistusvalinnan kriteereihin voi tulla muutoksia vuonna 2026.
Ylioppilaskirjoitusten hajauttaminen keventää työtaakkaa: "Se oli tärkeää jaksamiselleni", sanoo syksyn ylioppilas Johanna Lampinen
Ylioppilaskirjoitusten hajauttaminen kolmeen tutkintokertaan on kasvattanut syksyllä lakitettavien ylioppilaiden määrää Savonlinnassa. Yhä useampi abiturientti myös hajauttaa kirjoituksensa.
Aiempaa useampi haki opiskelemaan poliisiksi – nousu näkynyt korona-aikana
Elokuussa alkavaan suomenkieliseen koulutukseen otetaan korkeintaan sata opiskelijaa. Viime viikon ensimmäisen vaiheen pääsykokeissa oli mukana noin 700 toiveikasta.
Lääkiksestä ja oikiksesta ulos jääneet rustaavat satoja oikaisuvaatimuksia vuodessa – Yle selvitti, kuinka moni vaatimuksista on johtanut opiskelupaikkaan
Paikkaa yliopistosta tavoitellaan kilpailluilla aloilla vielä pääsykoetulosten julkistamisen jälkeen. Oikishakijat ovat onnistuneet useammin kuin lääkishakijat. Eroja on myös yliopistojen välillä.
Haitko tänä syksynä korkeakouluun? Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta
Viime syksyn yhteishakuun verrattuna hakijoita oli tänä vuonna lähes 4 000 vähemmän. Yksi tämän syksyn hakijoista on Iida Kajula, joka pyrkii tradenomikoulutukseen.

Hämeen ammattikorkeakoulu: Syksyn yhteishaun suosikkeja olivat rakennus- ja sairaanhoitoala
Hämeen ammattikorkeakoulu vastaanotti kaikkiaan 2 645 hakemusta, joista 1 160 hakijaa jätti hakemuksensa ensisijaisesti HAMKiin. Syksyn yhteishaku päättyi keskiviikkona.
Turun AMK:n terveys- ja hyvinvointiopinnot kiinnostivat syksyn yhteishaussa – hakijamäärät kuitenkin laskivat
Suosituimpia hakukohteita olivat toimintaterapeutin, ensihoitajan, fysioterapeutin ja sosionomin AMK-opinnot.
Korona stressaa enemmän kuin ruotsin kirjoitus – "Entä jos sairastun", pohtii Elisa Sairanen, jonka ylioppilasjuhlat siirtyivät jo kerran
Elisa Sairasen ja Siiri Kirmasen ylioppilasjuhlat siirtyivät, koska he eivät päässeet keväällä ruotsin kirjoituksiin korona-altistumisen takia. Nyt Savonlinnan lyseon lukion abiturientit valmistautuvat kirjoituksiin toistamiseen.
Kiia Korpela ja Aleksi Koskela haluavat poliisiksi, ja niin haluaa moni muukin – vauhtia pääsykokeisiin haetaan kansanopistosta
Kruunupyyn kansanopisto Kvarnen tarjoaa muutaman muun opiston tavoin poliisiopintoihin valmentavaa koulutusta, nyt ensi kertaa suomeksi.
Tie yliopistoon käy entistä useammin maksullisten opintojen kautta – opiskelijajärjestö pelkää, että väylästä tulee varakkaiden ohituskaista
Itä-Suomen yliopistossa uusista opiskelijoista 13 prosenttia on valittu avoimen yliopiston kautta. Osuutta aiotaan kasvattaa edelleen. Suomen ylioppilaskuntien liitto on huolissaan, että kehitys asettaa opiskelijat epätasa-arvoiseen asemaan.

Lukioväylä avaa ammattikorkeakoulun ovet lukiolaisille – tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta
Karelia-ammattikorkeakoulussa lukiolaiset voivat tästä syksystä alkaen suorittaa lukioväylään kuuluvat 15 opintopisteen opinnot avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Opinnot voi suorittaa lukion aikana tai viimeistään vuosi lukiosta valmistumisen jälkeen.

Kemin kaupunginteatterin nuorisolinjalle haetaan uutta ryhmää
Koulutus on ilmaista ja siihen sisältyvät mahdolliset roolit ja avustajan tehtävät teatterin produktioissa.
Vaasan ammattikorkeakoulu aloittaa lisähaun kahteen insinööriohjelmaan
Hakijapalveluiden päällikkö uskoo, että osalla pääsykoe on voinut kärsiä, kun yhteishaku ja ylioppilaskirjoitukset sijoittuivat hankalasti päällekäin.
Syrian refugee shares his life experience on the Finnish theatre stage
Youssef Asad Alkhatib came to Finland as a refugee in 2017. Four years later he is realising his dream of becoming an actor.
Youssef Asad Alkhatib pakeni Suomeen sotaa ja unelmoi näyttelemisestä – pian hän seisoi pääsykoeraadin edessä ja lauloi Irwin Goodmania
Kun Youssef Asad Alkhatib tuli yksin pakolaisena Suomeen vuonna 2017, hän päätti alkaa näyttelijäksi. Suomalaisen peruskoulun päättötodistuksen puuttuminen ja suomenkielisyyden vaatimus olivat kuitenkin estää häntä toteuttamasta unelmaansa.
Moni sote-alalle hakenut jäi ilman opiskelupaikkaa Tampereella – Koulutuspäällikkö: "Nuorten jaksaminen on ollut kovilla"
Tampereen seudun ammattiopistossa ei tiedetä, miksi niin moni alisuoriutui valintatesteissä. Valintakokeiden tulokset ovat edelleen selvitettävänä, eikä tarkkoja lukuja koulutukseen päässeistä ole vielä julkaistu.
Apulaisoikeusasiamies: Yliopistojen opiskelijavalintojen muutokset keväällä 2020 eivät olleet lainvastaisia – etäkokeiden vilppiä torjuttiin
Apulaisoikeusasiamiehelle tehtiin viime kevään opiskelijavalintaperusteiden muuttamisesta yli sata kantelua. Apulaisoikeusasiamies pitää sähköisten etävalintakokeiden järjestämistä hyväksyttävänä ja katsoo, että vilppiä pyrittiin karsimaan monilla tavoilla.
TAMKin valintakokeet ohi – jättiurakka onnistui ilman ongelmia koronarajoituksista huolimatta
Noin 300 tamkilaista oli mukana talkoissa varmistamassa hakijoiden terveysturvalliset olosuhteet. Kokelaat olivat hyvin tietoisia erikoisjärjestelyistä.
Valintakoeruljanssi käydään läpi tällä viikolla koronaturvallisesti Seinäjoen ammattikorkeakoulussa
Ammattikorkeakoulujen valintakokeet pidetään tänä vuonna lähikokeina. Koronaturvallisuus on kuitenkin tärkeää, sillä hakijoita voi tulla eri puolilta Suomea.
Vaasan ammattikorkeakoulussa jännitetään pääsykokeissa tällä viikolla
Koetilaisuudet on järjestetty turvallisesti ja koronaohjeistusta noudattaen.
Turun yliopiston pääsykokeisiin osallistuneet kritisoivat epäreiluja olosuhteita teltoissa: "En ollut varautunut istumaan kymmenessä asteessa kolmea tuntia"
Osa suurimpien valintakokeiden osallistujista on tehnyt pääsykokeen teltassa, kun monet ovat päässeet sisätiloihin. Hakijat pitävät tilannetta epätasa-arvoisena. Yliopisto puolestaan sanoo, että osallistujia on kehotettu pukeutumaan lämpimästi.
LAB-ammattikorkeakoulun valintakokeissa tarkat koronajärjestelyt – arvokasta kokemusta karttui jo viime vuonna
Koronaan liittyvien turvajärjestelyjen organisoimisessa tarvitaan tavallista enemmän valvojia.
Siiri Kirmanen ei halunnut välivuotta lukion jälkeen, mutta korona päätti toisin: "Oli vain pakko sopeutua"
Osa Savonlinnan lyseon lukion abeista joutui yllättäen kesken yo-kirjoitusten koronakaranteeniin. Karanteenin takia väliin jäänyt koe siirsi kolmen abin valmistumisen syksyyn.
Yliopiston pääsykokeet alkavat Turussa tiistaina messukeskuksessa ja myöhemmin teltoissa – tällaisissa tiloissa kokeet tehdään
Koronan takia osa pääsykokeista järjestetään messukeskuksessa ja osa Turun yliopiston kampukselle pystytetyissä teltoissa. Näissä tiloissa turvavälit on mahdollista säilyttää. Katso videolta, miltä koepaikat näyttävät.
Rovaniemen häiriötilanteen johtoryhmä: pääsykokeissa käynyt voi osallistua ylioppilasjuhliin
Koronavirustilanne on Rovaniemellä hyvin rauhallinen.
"Epäreilua niille, joita matikka ei kiinnosta" – Oona Marttinen ja suuri osa korkeakoulujen rehtoreista arvostelee opiskelijavalintaa
Kiireessä valmisteltu haku-uudistus on saanut lukiolaiset pänttäämään pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa ja uusimaan kokeita aiempaa enemmän. Osa korkeakoulujen rehtoreista on alkanut miettiä, pitäisikö sääntöjä muuttaa.

Korona uhkaa tuhota unelman opinnoista suomalaisessa korkeakoulussa – pietarilaiset nuoret pelkäävät, etteivät pääse Suomeen pääsykokeeseen
Jos haluaa opiskella suomenkielisellä linjalla, etäpääsykoe ei tule kysymykseen. Pietarilaisnuoret ovat kääntyneet asiassa jopa presidentti Sauli Niinistön puoleen. Rajavartiolaitos valmistelee tarkentavaa ohjeistusta pääsykokeisiin tulevien osalta.
Yliopistot selvittävät pääsykokeiden myöhentämistä – Lukiolaisten liiton puheenjohtaja: “Tämä olisi varteenotettava diili”
Valintakokeiden myöhentäminen olisi mahdollista vasta muutaman vuoden kuluttua. Muutos vaatii yliopistoilta yksimielisyyttä ja siirtymistä sähköisiin kokeisiin. Myöhentäminen voisi vaikuttaa myös ammattikorkeakoulujen valintakokeiden aikatauluihin.

Pitäisikö matematiikan merkitykseen opiskelijavalinnoissa puuttua? Kaakkois-Suomen kansanedustajat erimielisiä Ylen kansanedustajakyselyssä
Lähes puolet Ylen kyselyyn vastanneista kaakkoissuomalaisista kansanedustajista piti matematiikan arvosanan merkitystä liian suurena. Heidän mukaansa matematiikan painotus ohjaa nuoria pois omien vahvuuksien parista.
Korkeakoulujen todistusvalinnan hitaus harmittaa hakijoita – katso, milloin yliopistojen kilpailtujen alojen valinnat valmistuvat
Yliopistoihin hakevat pänttäävät taas pääsykokeisiin vaikka valtaosa valitaan todistuksilla. Selvitimme, milloin todistusvalinnat valmistuvat aloilla, joissa opiskelupaikan saaminen on vaikeinta. Tieto voi tulla vain päivää ennen pääsykoetta.

Pääsykokeissa käyminen voi vaarantaa omat ylioppilasjuhlat Rovaniemellä
Rovaniemellä ylioppilasjuhlat pidetään suunnitellusti kesäkuussa. Kaupunki on kuitenkin linjannut, ettei juhliin ole asiaa, jos on käynyt kiihtymis- tai leviämisvaiheen alueilla. Näin esimerkiksi pääsykoematka Tampereelle, Turkuun tai Helsinkiin voi vaarantaa lakkiaiset.
Turun yliopisto vie osan kevään pääsykokeista Turun messukeskukseen ja telttoihin varmistaakseen turvavälit
Telttoihin tulee sään mukaan joko lämmitys tai viilennys.
Oikiksen pääsykoemokan outo lopputulos: valittajille opiskelupaikat Lapista yhdenvertaisuuden vuoksi, Turussa valittaja jäi vaille paikkaa
Pohjois-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksien vastakkaisista päätöksistä ei voi valittaa vaan ne jäävät voimaan.
Yllättävän moni pääsee oikeustieteelliseen ilman valmennuskurssia – Felicia ja Emilia Vinni puolestaan säästivät saadakseen valmennusta
Yleisesti luullaan, että valmennuskurssi on oikikseen tai lääkikseen hakevalle välttämättömyys. Tilastot kertovat muuta.
Yli 25-vuotiaat hakivat korkeakouluihin nuorempia ahkerammin – korona sai monenikäiset hakemaan opiskelupaikkoja
Korkeakoulujen aloituspaikkoja on lisätty entisestään. Eri alojen suosio ei ole heitellyt pandemian takia.
Opiskelutubettaja Tiia Suomalainen oppi kantapään kautta, mitä lääkikseen pääsy vaatii – näillä 7 vinkillä valintakokeissa voi menestyä
Valintakokeisiin lukeminen on iso urakka, mutta sitä voi helpottaa monella keinolla.
Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta – tutut alat suosiossa myös tänä keväänä
Määrällisesti eniten hakijoita on terveys- ja hyvinvointialalle sekä kauppatieteisiin.