Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Portaikko, jossa kaksi valkotakkista ihmistä kulkemassa alas.

Ammattikorkeakoulujen englanninkielisten tutkintojen hakijamäärät moninkertaistuivat

Diakin mukaan hakijamäärän kasvuun vaikutti se, että ammattikorkeakoulut ottivat viime keväänä käyttöön täysin etänä tehtävän valintakokeen.

Poliisit ajoharjoituksissa Polamkissa.

Poliisikoulu ei aio laskea sisäänpääsyvaatimuksia, vaikka valittujen määrä laski roimasti – kokeen kompastuskivestä halutaan silti eroon

Poliisiammattikorkeakouluun valitaan tänä vuonna alle 300 opiskelijaa, vaikka tavoite on 400.

Nokkahuiluja konserttisalin tuolilla.

Kangasala lisää lukion musiikkilinjan oppilasvalinnoissa pääsykokeen painoarvoa

Kaikkia oppilaspaikkoja ei saatu tänä vuonna täyteen, toisaalta ulkopuolelle jäi musiikillisesti taitavia. Muutos otetaan käyttöön ensi kevään yhteisvalinnoissa.

Kuvassa on kolme lukiolaista, jotka vastaavat ministeri Honkosen heittoon siitä, että yo-kirjoitukset tulisi nykymuodossaan lopettaa.

Lukiolaiset eivät niele ministerin ehdotusta yo-kirjoitusten lakkauttamisesta – ”Ne konkretisoivat oppimista”, sanoo abiturientti

Ministeri Petri Honkonen ehdottaa, että korkeakouluihin haettaisiin jatkossa pelkällä pääsykokeella. Lukiolaisten mielestä se eriarvoistaa opiskelijat.

Sallan raja-asema.

Suomen raja sulkeutuu torstaina keskiyöllä venäläisiltä lomamatkailijoita – Sisäministeri Mikkonen: "Vaikutus liikennemääriin on merkittävä"

Raja ei kuitenkaan sulkeudu kokonaan, koska päätös sisältää kymmenen kohdan listan välttämättömiksi katsotuista poikkeussyistä. Suomeen pääsee edellleen esimerkiksi tapaamaan perhettä.

Artturi Aarni seisoo Porkkalan lukion käytävällä.

Pääsykoeuudistuksen seuraukset: paineet onnistua kasautuvat yhä nuoremmille ja osa venyttää lukiota saadakseen paremmat paperit

Noin puolet korkeakoulupaikoista jaetaan nyt yksin todistusmenestyksen perusteella. Hyötyjiä ovat ainakin ne, jotka ovat hyviä useissa oppiaineissa.

Kolme opiskelijaa, Tomi Karhu, Timofei Kononenko ja Ilona Hirvonen istuvat koulunsa portailla hymyillen.

Listasimme syksyn halutuimmat ammattikorkeakoulupaikat – kilpailluimpaan koulutukseen pääsee vain joka sadas hakija

Erityisesti pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulut sekä vieraskieliset tutkinnot kiinnostivat hakijoita syksyn yhteishaussa. Suosituimpia olivat: tietotekniikka, kauppa ja liiketalous sekä matkailu.

Nuori lippispäinen mies hymyilee ja katsoo kohti.

Lääkiksen ja DI-koulutusten todistusvalintapaikkoja jaetaan arvalla – "Se on aika raaka peli", sanoo varasijalta valittu Antti-Jussi Meriläinen

Etenkin lääketieteissä ja diplomi-insinöörihaussa aiempaa useampi hakija päätyy kovan kilpailun vuoksi todistusvalinnassa tasapisteisiin. Varasijalle jäänyt voi saada paikan hyvällä arpaonnella.

Pääsykoevalvoja ja pyrkijoitä Dipolin ulkopuolella Otaniemessä.

Osa yliopistohakijoiden pääsykoepisteistä livahti nettiin etuajassa – isojen kilpailtujen alojen valinnat selviävät vasta ensi viikolla

Osa kuuden yliopiston sähköisiin pääsykokeisiin osallistuneista pääsi eilen näkemään kokeesta saamansa pisteet. Pisteet livahtivat nettiin ennen aikojaan teknisen vian vuoksi ja ne on jo poistettu.

Huone kiinalaisen yliopiston asuntolassa.

Kiinassa 11 miljoonaa yliopisto-opiskelijaa on vaarassa jäädä ilman työpaikkaa – vastavalmistunut Ylelle: Paineet nakertavat mielenterveyttä

Kiinassa yliopistoon pääsyä pidetään varmana väylänä uramenestykseen, mutta todellisuus on toinen. Lähes 11 miljoonaa opiskelijaa valmistuu tänä keväänä, eikä kaikille riitä töitä.

Yliopiston pääsykokeisiin menossa olevia pyrkijöitä Messukeskuksen pääovella Helsingissä.

Todistusvalinta estää isoa osaa opiskelijoista pääsemästä omalle suosikkialalleen, kertoo tuore tutkimus

Korkeakouluopiskelijat hakevat nykyään entistä useammin uuteen opiskelupaikkaan, selviää vasta tehdystä tutkimuksesta. Haetut opiskelupaikat ovat myös monilla kauempana kotoa kuin aiemmin.

Hilma Tarvonen läppärinsä kanssa nurmikolla.

Hilma Tarvonen, 25, haluaa opettajaksi, vaikka ala on ehkä kaikkien aikojen syvimmässä kriisissä: "En hae kouluun palkan perässä"

Helsinkiläinen 25-vuotias Hilma Tarvonen haluaa opettajaksi. Hän lukee yliopiston pääsykokeisiin samalla, kun työskentelee päiväkodissa. Moni muukin hakee korkeakouluun juuri nyt.

Vaasalainen Satu Syri päätti hajauttaa lukio-opinnot neljälle vuodelle.

Uupumus olisi katkaissut Satu Syrin, 19, opinnot, ellei hän olisi venyttänyt opintoja – kolme vuotta ei usein enää riitä lukiolaisille

Korona-ajan etäopiskelusta syntynyttä oppimisvajetta paikataan nyt lisävuodella lukioissa. Myös korkeakoulujen valintakoeuudistus on lisännyt lukiolaisten painetta saada yhä parempia arvosanoja ylioppilastodistukseen.

Stetoskooppi sairaanhoitajan kaulassa.

Sairaanhoitajaksi haluaa yhä harvempi – laskeva trendi hakijamäärissä jatkunut jo vuosia

Esimerkiksi Turun ammattikorkeakoulussa hakijamäärät ovat vähentyneet merkittävästi. Vetovoimaa pyritään kohentamaan kehittämällä koulutusta jatkuvasti.

Ylen kolumnisti Emilia Uljas henkilökuvassa.

Emilia Uljaan kolumni: Korkeakoulujen todistusvalinnan lyttääminen perustuu virheellisiin väittämiin

Todistusvalinta ei ole lainkaan sellainen mörkö kuin luullaan. Valintatapa on tyrmätty väärään tietoon ja mutuiluun perustuvilla väitteillä, Emilia Uljas kirjoittaa. 

Hugo Tuovinen poistuu varusmiessoittokunnan valintalautakunnan edestä soittonäytteen jälkeen.

Hugo Tuovinen haluaa viettää intin saksofonia soittaen – pääsy varusmiessoittokuntaan voi määrittää nuoren muusikon elämän suunnan

Vappuviikolla Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa Panssariprikaatissa riitti tavallista enemmän jännitystä. Yli 200 varusmiessoittokuntaan haluavaa kävi valintakokeissa.

Pääsykoevalvoja ja pyrkijoitä Dipolin ulkopuolella Otaniemessä.

Yliopistojen todistusvalinta remonttiin: ylioppilasarvosanojen pisteytys uusiksi, todistuksella valittavien ei tarvitse lukea pääsykokeisiin

Ylioppilasarvosanojen uusi pisteytysmalli otetaan käyttöön vuonna 2026. Muutoksista kerrotaan ensi vuoden aikana. Todistuksella valittavien ei tarvitse enää päntätä vuoden 2025 pääsykokeisiin.

Tatu Kurkinen / oikeustieteellisen pääsykoe / Helsingin yliopiston kirjasto 08.06.2018

Yliopistojen opiskelijavalintoja halutaan taas muuttaa – muutoksia voi tulla todistuksen pisteytykseen, aikatauluun ja valintakokeisiin

Yliopistot tekevät ensin tutkimusta valintatavoistaan ja kuulevat myös lukiolaisten kokemuksia. Muutoksia voi olla tulossa sen jälkeen moneen asiaan.

Lippis päässä oleva nuori kirjoittaa aaneloselle, johon on piirretty ympyrä ja kirjoitettu tekstiä.

Jännittäminen voi pilata hakijan opiskeluhaaveet, mutta sen voi selättää – lue uravalmentajan neljä vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen

Uravalmentaja tietää korkeakoulujen pääsykokeiden valmistautumisen sudenkuopat. Kuopiossa tarjotaan ilmaista pääsykoevalmennusta nuorille.

Tampereen yliopiston kirjasto Linna.

Tampereen korkeakoulut sijoittuivat kakkosiksi kevään yhteishaussa

Tampereen yliopisto oli toiseksi suosituin yliopisto ja TAMK toiseksi suosituin ammattikorkeakoulu tämän kevään yhteishaussa. Suositummat oppilaitokset olivat Helsingissä ja Turussa.

Kemiläinen abiturientti Sara Ylimäki istuu pöydän ääressä ja lukee Suomen laki -kirjaa koulun kirjastossa.

Katso Ylen yhteishakukoneesta, millainen kilpailu opiskelupaikoista nyt käydään – kemiläinen Sara Ylimäki haluaa oikeustieteelliseen Turkuun

Kemiläisabi pyrkii unelmiensa kouluun todistusvalinnalla. Hän jakoi kirjoitukset kolmeen osaan, jotta saisi parhaat arvosanat. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 prosenttia opiskelijoista.

SeAMKin sairaanhoitajaopiskelijoita.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinnot kiinnostavat – hakijamäärä jatkaa kasvuaan kolmatta vuotta

Kevään toinen yhteishaku päättyi keskiviikkona. Seinäjoen ammattikorkeakoulun englanninkieliset tutkinnot sekä esimerkiksi sosionomi- ja sairaanhoitajakoulutukset kiinnostivat hakijoita.

Sanni Kanervo, opiskelija Helsingin yliopisto. LK.

Lukiolaiset jättävät taktisista syistä kieliopintoja väliin ja opettelevat alkeet vasta yliopistolla – tätä ei osattu odottaa, sanoo asiantuntija

Lyhyistä kielistä saa työmäärään nähden huonosti pisteitä todistusvalinnassa. Yliopistoilla ympäri Suomea ollaan huolissaan siitä, miten pääsykoeuudistus vaikuttaa tulevien ammattilaisten kielitaitoon.

Jalkapallo jalan alla.

Liikunnanopettajien koulutuksen sukupuolikiintiöt ovat syrjintää, katsoo lautakunta – Jyväskylän yliopisto poistaa kiintiöt jo kevään valintakokeista

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on todennut Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan opiskelijavalinnassa käytettyjen sukupuolikiintiöiden olevan tasa-arvolain vastaisia.

Pääsykoevalvoja ja pyrkijoitä Dipolin ulkopuolella Otaniemessä.

Yliopistojen valintakokeisiin iso uudistus – pääsykokeista tulee sähköisiä, kokeiden määrä vähenee ja eri aloille tulee yhteisiä kokeita

Kokeiden määrää halutaan karsia, sillä nykyjärjestelmä on liian raskas hakijoille ja yliopistoille. Todistusvalinnan kriteereihin voi tulla muutoksia vuonna 2026.

Elisa Sairanen, Johanna Lampinen ja Siiri Kirmanen poseeraavat syysauringossa.

Ylioppilaskirjoitusten hajauttaminen keventää työtaakkaa: "Se oli tärkeää jaksamiselleni", sanoo syksyn ylioppilas Johanna Lampinen

Ylioppilaskirjoitusten hajauttaminen kolmeen tutkintokertaan on kasvattanut syksyllä lakitettavien ylioppilaiden määrää Savonlinnassa. Yhä useampi abiturientti myös hajauttaa kirjoituksensa.

Poliisiammattikorkeakoulun 2. vuoden opiskelijat Heta Komulainen ja Valtteri Tynys.

Aiempaa useampi haki opiskelemaan poliisiksi – nousu näkynyt korona-aikana

Elokuussa alkavaan suomenkieliseen koulutukseen otetaan korkeintaan sata opiskelijaa. Viime viikon ensimmäisen vaiheen pääsykokeissa oli mukana noin 700 toiveikasta.

Iiro Ruolahti Helsingin Yliopiston Porthanian aulassa.

Lääkiksestä ja oikiksesta ulos jääneet rustaavat satoja oikaisuvaatimuksia vuodessa – Yle selvitti, kuinka moni vaatimuksista on johtanut opiskelupaikkaan

Paikkaa yliopistosta tavoitellaan kilpailluilla aloilla vielä pääsykoetulosten julkistamisen jälkeen. Oikishakijat ovat onnistuneet useammin kuin lääkishakijat. Eroja on myös yliopistojen välillä.

Iida Kajula.

Haitko tänä syksynä korkeakouluun? Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta

Viime syksyn yhteishakuun verrattuna hakijoita oli tänä vuonna lähes 4 000 vähemmän. Yksi tämän syksyn hakijoista on Iida Kajula, joka pyrkii tradenomikoulutukseen.

Hämeen ammattikorkeakoulun rakennus ulkoa Visamäessä.

Hämeen ammattikorkeakoulu: Syksyn yhteishaun suosikkeja olivat rakennus- ja sairaanhoitoala

Hämeen ammattikorkeakoulu vastaanotti kaikkiaan 2 645 hakemusta, joista 1 160 hakijaa jätti hakemuksensa ensisijaisesti HAMKiin. Syksyn yhteishaku päättyi keskiviikkona.

Turun amk:n logo ovessa

Turun AMK:n terveys- ja hyvinvointiopinnot kiinnostivat syksyn yhteishaussa – hakijamäärät kuitenkin laskivat

Suosituimpia hakukohteita olivat toimintaterapeutin, ensihoitajan, fysioterapeutin ja sosionomin AMK-opinnot.

Savonlinnan lyseon lukion abiturientti Elisa Sairanen on opiskellut kotinsa kuistilla.

Korona stressaa enemmän kuin ruotsin kirjoitus – "Entä jos sairastun", pohtii Elisa Sairanen, jonka ylioppilasjuhlat siirtyivät jo kerran

Elisa Sairasen ja Siiri Kirmasen ylioppilasjuhlat siirtyivät, koska he eivät päässeet keväällä ruotsin kirjoituksiin korona-altistumisen takia. Nyt Savonlinnan lyseon lukion abiturientit valmistautuvat kirjoituksiin toistamiseen.

Kiia Korpela, Matti Ranta ja Aleksi Koskela.

Kiia Korpela ja Aleksi Koskela haluavat poliisiksi, ja niin haluaa moni muukin – vauhtia pääsykokeisiin haetaan kansanopistosta

Kruunupyyn kansanopisto Kvarnen tarjoaa muutaman muun opiston tavoin poliisiopintoihin valmentavaa koulutusta, nyt ensi kertaa suomeksi.

Oppilaita Itä-Suomen yliopistolla

Tie yliopistoon käy entistä useammin maksullisten opintojen kautta – opiskelijajärjestö pelkää, että väylästä tulee varakkaiden ohituskaista

Itä-Suomen yliopistossa uusista opiskelijoista 13 prosenttia on valittu avoimen yliopiston kautta. Osuutta aiotaan kasvattaa edelleen. Suomen ylioppilaskuntien liitto on huolissaan, että kehitys asettaa opiskelijat epätasa-arvoiseen asemaan.

Karelia-ammattikorkeakoulun liput liehuvat sinistä taivasta vasten Joensuussa.

Lukioväylä avaa ammattikorkeakoulun ovet lukiolaisille – tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta

Karelia-ammattikorkeakoulussa lukiolaiset voivat tästä syksystä alkaen suorittaa lukioväylään kuuluvat 15 opintopisteen opinnot avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Opinnot voi suorittaa lukion aikana tai viimeistään vuosi lukiosta valmistumisen jälkeen.

Kemin Tullimakasiini - teatterin väistötila.

Kemin kaupunginteatterin nuorisolinjalle haetaan uutta ryhmää

Koulutus on ilmaista ja siihen sisältyvät mahdolliset roolit ja avustajan tehtävät teatterin produktioissa.

Vaasan ammattikorkeakoulun päärakennus Palosaarella Vaasassa

Vaasan ammattikorkeakoulu aloittaa lisähaun kahteen insinööriohjelmaan

Hakijapalveluiden päällikkö uskoo, että osalla pääsykoe on voinut kärsiä, kun yhteishaku ja ylioppilaskirjoitukset sijoittuivat hankalasti päällekäin.

"Tämä on minun koulu", sanoo Youssef Asad Alkhatib Teatterikorkeakoulun aulassa ja tuulettaa.

Syrian refugee shares his life experience on the Finnish theatre stage

Youssef Asad Alkhatib came to Finland as a refugee in 2017. Four years later he is realising his dream of becoming an actor.

"Tämä on minun koulu", sanoo Youssef Asad Alkhatib Teatterikorkeakoulun aulassa ja tuulettaa.

Youssef Asad Alkhatib pakeni Suomeen sotaa ja unelmoi näyttelemisestä – pian hän seisoi pääsykoeraadin edessä ja lauloi Irwin Goodmania

Kun Youssef Asad Alkhatib tuli yksin pakolaisena Suomeen vuonna 2017, hän päätti alkaa näyttelijäksi. Suomalaisen peruskoulun päättötodistuksen puuttuminen ja suomenkielisyyden vaatimus olivat kuitenkin estää häntä toteuttamasta unelmaansa.

Koulutuskeskus Tredun rakennus.

Moni sote-alalle hakenut jäi ilman opiskelupaikkaa Tampereella – Koulutuspäällikkö: "Nuorten jaksaminen on ollut kovilla"

Tampereen seudun ammattiopistossa ei tiedetä, miksi niin moni alisuoriutui valintatesteissä. Valintakokeiden tulokset ovat edelleen selvitettävänä, eikä tarkkoja lukuja koulutukseen päässeistä ole vielä julkaistu.

Pääsykoevalvoja ja pyrkijoitä Dipolin ulkopuolella Otaniemessä.

Apulaisoikeusasiamies: Yliopistojen opiskelijavalintojen muutokset keväällä 2020 eivät olleet lainvastaisia – etäkokeiden vilppiä torjuttiin

Apulaisoikeusasiamiehelle tehtiin viime kevään opiskelijavalintaperusteiden muuttamisesta yli sata kantelua. Apulaisoikeusasiamies pitää sähköisten etävalintakokeiden järjestämistä hyväksyttävänä ja katsoo, että vilppiä pyrittiin karsimaan monilla tavoilla.

Tampereen ammattikorkeakoulun logo

TAMKin valintakokeet ohi – jättiurakka onnistui ilman ongelmia koronarajoituksista huolimatta

Noin 300 tamkilaista oli mukana talkoissa varmistamassa hakijoiden terveysturvalliset olosuhteet. Kokelaat olivat hyvin tietoisia erikoisjärjestelyistä.

Käsidesiä ja kasvomaskeja preliminäärikoetilan ovella.

Valintakoeruljanssi käydään läpi tällä viikolla koronaturvallisesti Seinäjoen ammattikorkeakoulussa

Ammattikorkeakoulujen valintakokeet pidetään tänä vuonna lähikokeina. Koronaturvallisuus on kuitenkin tärkeää, sillä hakijoita voi tulla eri puolilta Suomea.

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Vaasan ammattikorkeakoulussa jännitetään pääsykokeissa tällä viikolla

Koetilaisuudet on järjestetty turvallisesti ja koronaohjeistusta noudattaen.

Suuria telttoja Turun yliopiston kampusalueella.

Turun yliopiston pääsykokeisiin osallistuneet kritisoivat epäreiluja olosuhteita teltoissa: "En ollut varautunut istumaan kymmenessä asteessa kolmea tuntia"

Osa suurimpien valintakokeiden osallistujista on tehnyt pääsykokeen teltassa, kun monet ovat päässeet sisätiloihin. Hakijat pitävät tilannetta epätasa-arvoisena. Yliopisto puolestaan sanoo, että osallistujia on kehotettu pukeutumaan lämpimästi.

Yliopiston pääsykokeisiin menossa olevia pyrkijöitä Messukeskuksen pääovella Helsingissä.

LAB-ammattikorkeakoulun valintakokeissa tarkat koronajärjestelyt – arvokasta kokemusta karttui jo viime vuonna

Koronaan liittyvien turvajärjestelyjen organisoimisessa tarvitaan tavallista enemmän valvojia.

Savonlinnan lyseon lukion abiturientti Siiri Kirmanen istuu työpaikkansa lastauslaiturilla.

Siiri Kirmanen ei halunnut välivuotta lukion jälkeen, mutta korona päätti toisin: "Oli vain pakko sopeutua"

Osa Savonlinnan lyseon lukion abeista joutui yllättäen kesken yo-kirjoitusten koronakaranteeniin. Karanteenin takia väliin jäänyt koe siirsi kolmen abin valmistumisen syksyyn.

Turun yliopiston valintakokeita varten järjestetyt pöydät ja tuolit Turun messukeskuksessa.

Yliopiston pääsykokeet alkavat Turussa tiistaina messukeskuksessa ja myöhemmin teltoissa – tällaisissa tiloissa kokeet tehdään

Koronan takia osa pääsykokeista järjestetään messukeskuksessa ja osa Turun yliopiston kampukselle pystytetyissä teltoissa. Näissä tiloissa turvavälit on mahdollista säilyttää. Katso videolta, miltä koepaikat näyttävät.

Yliopilas Oona Marttinen. 5.5.2021.

"Epäreilua niille, joita matikka ei kiinnosta" – Oona Marttinen ja suuri osa korkeakoulujen rehtoreista arvostelee opiskelijavalintaa

Kiireessä valmisteltu haku-uudistus on saanut lukiolaiset pänttäämään pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa ja uusimaan kokeita aiempaa enemmän. Osa korkeakoulujen rehtoreista on alkanut miettiä, pitäisikö sääntöjä muuttaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle