Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pelkästään yksi yhtiö joutui tuhoamaan puoli miljoonaa kirjaa Suomessa viime vuonna – kokonaismäärää ei tiedä kukaan

Tuhoaminen on aina viimeinen vaihtoehto. Antikvariaattiyrittäjä jakaa yli 25 000 kirjaa ilmaiseksi pois.

Nukke pelotti suvun lapsia: edesmennyt vaasalainen kukkakauppias istuu nyt pienoisversiona tamperelaisessa antikvariaatissa

Suurena persoonana tunnettu kukkakauppias Lasse Levistö teetti aikoinaan itsestään tarkan näköisnuken, jolla on aidot hiukset.

"Lasken sekunteja, että pääsen availemaan laatikoita" – helsinkiläinen divarinpitäjä osti WSOY:lta 25 000 kirjan arkistoerän

Arvokkaaseen erään kuuluu niteitä 140 vuoden ajalta. Elmeri Vehkala uskoo löytävänsä joukosta myös helmiä.

Lukemattomuus ja kertakäyttökulttuuri näkyvät divariyrittäjien arjessa – "Pelkillä kirjoilla ja elokuvilla ei enää pärjää"

Antikvariaatit alkavat olla harvinaisuus. Jäljellä olevat liikkeet joutuvat laajentamaan tarjontaansa selvitäkseen hengissä.

Oulussa antikvariaattien määrä on vähentynyt rajusti – "Ikävä kyllä lukeminen on yleisesti vähentynyt"

Antikvariaattien määrä on vähentynyt huomattavasti viime vuosikymmenien aikana.

Kainuun viimeinen divari elää turistien varassa

Divarit ja antikvariaatit ovat vähentyneet Suomessa huomattavasti.

Talvisodan sankarin Simo Häyhän muistelmateoksen kopiosta maksettiin huippuhinta – "Aivan käsittämätöntä"

Nettihuutaja maksoi Simo Häyhän Sotamuistojani-kirjasen näköispainoksesta huikeat 3 555 euroa.

Polkuhintaan myytävät kirjat ärsyttävät kojunpitäjiä Turun kirjamessuilla - "Ei tarvitse enää ensi vuonna tulla"

Suomen Kirjatukku myy kirjan kuin kirjan kahdella eurolla Turun kirjamessuilla. Pienemmät antikvariaatit joutuvat hintakilpailussa tukalaan asemaan.

Onko kirja kertakäyttö- vai kestokulutustuote?

Kirjan lyhyt elinkaari huolestuttaa

Vanhan kirjallisuuden päivien teemana on Itsepäinen Suomi – Yle Tampereen iltapäivälähetys tulee Sastamalasta

Kesän ajan Yle Tampere retkeilee viikoittain ulkoilmassa ympäri Pirkanmaan. Tänään perjantaina suunnataan Sastamalaan, Vanhan kirjallisuuden päiville.

Kirjan ja ruusun päivän kirjaa et voi kaupasta ostaa – divarissa kauppa käy jo seuraavalla viikolla

Kirjan ja ruusun päivän kaupanpäällisiksi annettavat kirjat ovat haluttuja keräilykappaleita. Kiireisten onneksi osa on valmis luopumaan omastaan heti lukuhetken jälkeen. Kaikki eivät tämän varaan uskalla jättää.

Lottorahoilla autiolle saarelle kirjoittelemaan tai lapsille hevostalli

Ylen Facebook-sivuilla ihmisten lottohaaveet kohdistuivat perinteisesti talon hankkimiseen tai köyhien auttamiseen, mutta monen ajatuksiin ponnahteli myös villimpiä ideoita.

Sivistyskodin statussymbolista vessapaperiksi – kuka enää huolii vanhoja kirjoja?

Yhä suurempi osa kuolinpesien ja muuttokuormien ylijäämistä päätyy paperinkeräykseen. Selvitimme, millaiset kirjat kelpaavat luettavaksi antikvariaattien ja kirpputorien kautta tai hoitokotiin.

Vanhat Mustanaamio-lehdet viedään nyt käsistä – entisestä riesasta tuli haluttu keräilykohde

1980-luvulla antikvariaatit olivat hukkua Mustanaamio-lehtiin. Nyt arvo nousee ja keräilijät himoavat uudempiankin numeroita.

Twitter-viestit paljastivat Aito avioliitto -yhdistyksen luvattoman kojun Helsingin Kirjamessuilla

Yhdistys ei ollut ilmoittautunut etukäteen Helsingin Kirjamessuille. Järjestäjä poisti näytteilleasettajan.

Kolmasosa kotikirjastosta voi kelvata antikvariaattiin

Moni tuskailee, kun saa esimerkiksi perintönä seinällisen kirjoja. Niistä kolmasosa voi kuitenkin löytää uudet lukijat joko antikvariaatin tai nettikaupan kautta.

Anttilan vanhat katalogit ovat divarin hittituote – suosio alkoi alusvaatteista, nyt kiinnostaa nostalgia

Anttilan tuotekuvastojen postilaatikkoon kolahtamista odotettiin takavuosina innolla. Eikä kiinnostus ei johtunut ainoastaan ostopäätösten tekemisestä. Sivut päätyivät usein myös seinille tyttö- tai poikakalentereiksi.

130-vuotias paperinivaska hävisi kännykälle – Historian viimeinen puhelinluettelo viedään käsistä

Viimeinen puhelinluettelo on painettu jakeluun, ja esimerkiksi Pirkanmaalla historiallinen painos on jo päässyt loppumaan. Moni on ehtinyt jo unohtaa numeroiden tiiliskiven olemassaolon. Toisille opus on kuitenkin keräilyaarre.

Divariyrittäjä tietää, mitä heroinistit, nuoret ja tavikset haluavat lukea: "Kyllä nuoret lukevat, mutta en minäkään lue sitä mitä äitini"

Esittelemme kesän aikana erilaisia helsinkiläisiä kivijalkayrityksiä. Tällä viikolla vuorossa on kolminkertainen divariyrittäjä Elmeri Vehkala, jonka jokaisella antikvariaatilla on oma luonteensa ja jolta Piritorin heroiiniriippuvaisetkin löytävät lukemista.

Ullakollasi voi lojua aarre – Mitä tehdä vanhoille kirjoille?

Vanhat kirjat tuntuvat nykyään olevan ongelmajätettä. Divarit huolivat vain aivan uusia tai klassikkoaseman saaneita kirjoja. Mutta mitä tehdä, jos omistat kirjoja, jotka ovat 1800-luvulta? Millaisilla kirjoilla on arvoa? Edelleen myyntiin putkahtelee kirjaharvinaisuuksia ullakoilta.

Vanhan kirjallisuuden päivillä kirjan historia saa tarinan – ja voit törmätä kirjaan, jota on pidellyt Adolf Hitler

Sastamalassa vuosittain pidettävät Vanhan kirjallisuuden päivät on yksi Suomen merkittävimmistä kirjatapahtumista. Vuosittain Sylvään koululla vierailee parin päivän aikana noin 15 000 kävijää. Myyntipöytien ympärillä keskustellaan kirjoista ja levitetään kirjatietoutta.

Suuret ikäluokat tyhjentävät kirjahyllyjään: päätalot, paasilinnat ja hietamiehet kannetaan nyt antikvariaattiin

Käytetyn kirjan kauppaa pitkään tehnyt Heikki Ranta sanoo, että kirjoja tarjotaan nyt antikvariaattiin enemmän kuin koskaan. Suuret ikäluokat muuttavat pienempiin asuntoihin ja samalla kirjahyllytkin vaihtuvat pienempiin. Menneiden vuosikymmenien hittikirjoista on aika luopua.

Yrjö Jylhän tunnetuimmat sotarunot sävellettiin – "Kauheita, koskettavia ja joskus kauniitakin"

Joensuulainen isä ja poika, Esko ja Tommi Ilonen ovat säveltäneet 15 Yrjö Jylhän runoa tämän välirauhan aikana 1941 julkaistusta Kiirastuli-runokokoelmasta. Ensi vuoden puolella julkaistavalle tunnelmalliselle levylle päätyy kahdeksan kappaletta. Innostus Yrjö Jylhään tuli "Kivi ja Kilpi" televisiosarjan kautta.

Mitä antikvariaattiin kannattaa tarjota, mitä ei - katso vinkit

Millaiset kirjat kiinnostavat antikvariaatteja?

Divarin täytyy luoda nahkansa pärjätäkseen – nuoret hakevat vanhoja c-kasetteja ja videopelejä

Vinyylilevyjen kysyntä divareissa on kasvanut viime vuosina. Antikvariaattiyrittäjä uskoo myös c-kasetin suosion kasvuun. Videopeleillä kivijalkamyymälään saadaan uusia kävijöitä.

Antikvariaatit katoavat pikavauhtia: "Kirjojen kanssa pelaavista tullut kummajaisia"

Antikvaaristen kirjakauppojen määrä on vähentynyt rajusti viimeisten vuosien aikana. Maassamme toimii enää viitisenkymmentä vain kirjoihin keskittyvää antikvariaattia. Porin ainut alan yrittäjä uskoo kuitenkin jatkavansa vielä liikkeessään muutaman vuoden.

”Luulin, että se on joku maailman huonoin huijaussähköposti” – Avi selvittää käteiskauppaan liittyviä rahanpesuriskejä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt noin 600 yritykselle ympäri maata kyselyn rahanpesulain noudattamisesta. Kyselyn saanut yrittäjä kertoo luulleensa sähköpostia huijausviestiksi.

Kirja on suomalaisen kesäkaveri – tamperelaisten suosikkeja ovat Seppo Jokisen dekkarit

Kirjakaupoista, antikvariaateista ja kirjastoista etsitään nyt lomalukemista. Perinteisesti kesällä luetaan dekkareita, mielellään nimenomaan pokkareina. Tampereen kaupunginkirjastossa selkeästi suosituin kirjailija on komisario Koskisen luoja Seppo Jokinen.

Titteleillä ei merkitystä kirjatapahtumassa: "Jos pystyt keskustelemaan mielenkiintoisesti, olet äärimmäisen hieno ihminen"

Vanhan kirjallisuuden päivät kokoavat Sastamalaan viikonlopuksi noin 15 000 ihmistä. Tapahtuman teemana on tänä vuonna intohimo.

Pelkkä ikä ei tee arvokirjaa – mutta älä hävitä ennen vuotta 1827 painettua opusta

Arvokirjan tunnistaminen varsinkin kirjoja pursuavasta kuolinpesästä voi olla sattuman kauppaa. Asiantuntijan mukaan hyvä muistisääntö löytyy: ensimmäiset painokset ja suosikkikirjailijoiden halutut teokset haukkuvat hintansa. Äläkä heitä hukkaan ennen Turun paloa eli vuotta 1827 painettua kirjaa.

Harrastajat ja keräilijät pitävät yllä talvisodan perintöä

Suurin osa talvisotakirjallisuuden ystävistä on yli 50-vuotiaita. Silti löytyy myös joukko nuoria, joita Suomen sodat kiinnostavat.

Surua puserossa – Imatran toinen divari lopetti

Vuoksenniskalla yksitoista vuotta toimineen 50's Divarin vakioasiakkaat hyvästelivät Asko Liirin ja ostivat myymälän hyllyt lähes tyhjiksi.

Raittiusväki ei paheksu kohtuullisen alkoholinkäytön sanansaattajia

Ilmari Kiannon Perinneyhdistys K.H.P.V. ry pyrkii toiminnallaan levittämään kohtuullisuuden aatetta alkoholin nauttimisen suhteen valitsemalla muun muassa Ottopoikia.

Paloturvallisuus ajaa antikvariaatin pakkotyhjennykseen

Pohjoiskarjalaisten yritysten ja laitosten paloturvallisuusasiat ovat hyvällä mallilla. Pelastuslaitos pyrkii aktiivisesti neuvomaan yrittäjiä vahinkojen ja lisätarkastusten välttämiseksi. Palotarkastukset suoritetaan liiketiloissa 1-10 vuoden välein. Joensuulainen antikvariaatti poistaa kirjoja paloturvallisuussyistä.

Antikvariaatit säilyvät, mutta muoto muuttuu – nettimyynnin osuus kasvaa

Antikvariaatit vähenevät, mutta yrittäjät uskovat alan säilyvän. Divarit kuitenkin muuttuvat, eikä pelkällä kirjamyynnillä enää välttämättä pärjää. Myös nettiin on mentävä.

Teksasilaismiehen musiikissa vaelletaan lappilaisessa mielenmaisemassa

Avarat lappilaismaisemat toivat amerikkalaismuusikon mielenvaellukselle Lappiin.

Kirjatko kertakäyttötavaraa?  

Kääräisetkö joulupakettiin kirjan? Sen elinkaari saattaa olla lyhyempi kuin luulet. Kirjojen elinkaari on lyhentynyt, ja osa päätyy paperinkeräykseen. Onko kirjoista tullut kertakäyttötavaraa?

Takavuosien joululahjakirjat kelpaavat vain roskikseen – "Kirjoista on tullut ongelmajätettä"

Käytettyjä kirjoja on tarjolla enemmän kuin koskaan, mutta ne käyvät kaupaksi huonosti. Osa yrittäjistä arvioi antikvariaattien olevan vuosikymmenessä historiaa. Kirjoista on tullut yhä useammin kertakäyttötavaraa. Esimerkiksi viihdekirjat päätyvät lukemisen jälkeen usein suoraan paperinkeräykseen.

Painettu kirja kestää tekniikan puristuksessa

Helsingin Kirjamessut todisti, että lukeminen kiinnostaa suomalaisia. Silti kirjakauppojen myyntiluvut ovat olleet tällä vuosikymmenellä laskussa. Samaan aikaa sähköisten kirjojen lataaminen yleistyy.

Tunnetun helsinkiläisantikvariaatin omistaja saa palkinnon Lemillä

Lemillä vanhassa maakaupassa kesäantikvariaattia pitävä Aapo Pekari saa Lemin kunnan tämän vuoden kotiseututeko-palkinnon. Helsingissä Pekarilla on antikvariaatti Laterna Magica

Moni kirja ei kelpaa edes ilmaiseksi antikvariaattiin

Antikvariaateilla ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan läheskään kaikkia tarjolla olevia kirjoja. Vastaan tulevat niin tilat kuin kysyntä. Esimerkiksi Kokkolasta ja Tampereelta kerrotaan, että vain pieni osa kirjoista päätyy hyllyyn.

Tilat seisovat tyhjillään – Helsingillä ei väkeä hoitamaan vuokrausta

Kymmenet Helsingin kaupungin omistamat liike- ja toimistotilat ovat tyhjillään, sillä niiden vuokraus yrittäjille takkuaa. Tilakeskus kärsii henkilöstöpulasta, ja vuokraneuvottelijat kamppailevat valtavan työtaakan alla. Monet yrittäjät ovat joutuneet odottamaan vastausta vuokratarjoukseensa turhaan.

Käytettyjen tavaroiden myynti erikoistuu

Kirpputoreja ja käytettyjen tavaroiden myymälöitä on syntynyt yhden tavararyhmän ympärille. Esimerkiksi lastenvaateisiin ja urheiluvälineisiin erikoistuneita käytetyn tavaran liikkeitä löytyy jo monelta paikkakunnalta.

Itäkeskuksen hulinaan mahtuvat niin tuulipuvut kuin turkiksetkin

Dokumenttisarja Ostoskeskuksen helmet seuraa Itiksen väkeä.

Mustanaamio ja taskari-Akut käyvät kaupaksi antikvariaatista

Takavuosina sarjakuvaharrastajien aarreaittoja olivat antikvariaatit, joiden kautta luettavaa ja keräiltävää hankittiin ja kierrätettiin. Erinäiset nettipalstat ovat tuoneet harrastajien yhteydenpitoon ja kaupankäyntiin uusia kanavia, mutta antikvariaateistakin löytyy vielä sarjakuvahyllyjä.

Nuoret eivät löydä divareihin

Divareissa käy aiempaa vähemmän nuoria. On vaikea ennustaa, millaisesta kirjasta tulee ajan myötä arvokas.

Katkelma mummon tai papan elämästä tekee vanhasta kirjasta arvokkaan

Kirjan jälleenmyyntiarvoon vaikuttaa monta tekijää. Usein toisen nurkissa pölyttyneen teoksen arvo mitataan tunteissa eikä rahassa.

Vanhojen VHS-kasettien ikärajamerkinnät hämmentävät

Vanhemmilta tulee tasaisin väliajoin palautetta vanhoista ohjelmista, joiden ikärajamerkinnät eivät vastaa kuluttajan omaa näkemystä. Kriteerit ikärajan määrittämiseen ovat muuttuneet muutamaan otteeseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle