Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Elokapinan ilmastoaktivistin mielestä painopisteet ovat aktivismikeskustelussa päälaellaan.

Ilmastoaktivisti taideteoksiin kohdistetuista iskuista: "Taidetta ei tule olemaan planeetalla, joka on kuollut"

Kansanedustaja Mai Kivelä (vas.) hyväksyy taideiskut, Antti Häkkänen (kok.) puolestaan ei hyväksy lain rikkomista.

Kuvassa on ihmisten varjoja Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Pieni osa suomalaisista on valmis fyysiseen väkivaltaan omien poliittisten tavoitteidensa ajamiseksi

Uuden kyselytutkimuksen mukaan neljäsosa suomalaista olisi valmis osallistumaan lakeja rikkovaan suoraan toimintaan itselleen tärkeän asian vuoksi.

Tanja Vatka.

Britanniassa kapinaliike aikoo jättää energialaskut maksamatta – kysyimme, poltetaanko Suomessakin ensi talvena sähkölaskuja

Britanniassa "Don't Pay" kannustaa ihmisiä jättämään laskunsa maksamatta saadakseen poliitikot alentamaan energian hintaa. Asiantuntijoiden mukaan Suomessa tällaisella toiminnalla ei ole perinteitä.

Kaksi poliisia huomioliivit päällään. Kuvassa mukana myös jalankulkijoita.

Suomalainen ilmastomielenosoittaja karkotetaan Ruotsista ja määrätään maahantulokieltoon – poliisi pitää vaarana yleiselle turvallisuudelle

Ruotsin poliisi otti keskiviikkona kiinni kuusi suomalaista ilmastoaktivistia Tukholmassa. Heidän oli määrä osallistua betoniyhtiötä vastustavaan Take Concrete Action- mielenosoitukseen Gotlannissa.

Elokapinan mielenosoittajia Mannerheimintiellä 6.5.2022.

Elokapina pysäytti liikenteen kaksi kertaa tiistaina Helsingin keskustassa – 19 otettiin kiinni

Elokapina järjesti jo toisen mielenosoituksen tiistaina ajoradalla Etelärannan ja Eteläesplanadin risteyksessä. Aiemmassa mielenosoituksessa ei tehty kiinniottoja.

Poliisi keskeyttää Elokapinan mielenosoituksen Mannerheimintiellä 6.5.2022.

Poliisi: Mannerheimintie auki molempiin suuntaan – Elokapina kertoo siirtyneensä Kolmen sepän patsaalle

Poliisi määräsi alkuillasta mielenosoittajat poistumaan ajoradalta Mannerheimintiellä.

Marjukka Erkkilä pitelee Elokapina-banderollia vakavana.

Ikääntyvä ei aina uskalla kertoa ilmastoahdistuksestaan: “Sehän on lasten ja nuorten tauti”, sanoo Elokapinaan liittynyt Marjukka Erkkilä, 59

Ikääntyvät piilottelevat ilmastotekojaan, jotta eivät tule haukutuksi kukkahattutädeiksi, selviää Yle Perjantain kyselystä. Ympäristötunteiden tutkija sanoo, että jokainen tarvitsee ilmastoahdistusta.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen ympäristöministeriön edustalla Helsingissä.

Kansalaistottelemattomuus jakaa mielipiteitä – sisäministeri: Se on tapa vaikuttaa, mutta väkivalta tai ilkivalta ei koskaan kuulu siihen

Krista Mikkosen mielestä kansalaistottelemattomuus on yksi keino vaikuttaa, mutta tekijöiden tulee aina kantaa vastuu seuraamuksista. Oppositiopuolue kokoomus ei tällaista vaikuttamista hyväksy edes mielenosoituksissa.

Ystävyyden puolesta mielenosoitus Senaatintorilla.

Convoy- ja Ystävyyden puolesta -mielenosoitukset kutistuivat pieniksi sunnuntaina

Koronatoimia vastustavan Convoy-mielenosoituksen pitäisi päättyä tänä iltana. Mielenilmauksissa on ollut murto-osa ihmisiä viime viikonloppuun verrattuna.

Kaksi poliisia kantaa mielenosoittajaa poliisiautoon. Kolmas poliisi seuraa vierestä.

Keski-ikäinen Annamaija Hakama lupasi julkisesti maksaa Elokapinan mielenosoittajien sakkoja – nyt hän sai syytteen kehottamisesta rikokseen

Syyttäjä teki tänään myös syyttämättäjättämispäätöksiä samasta rikosnimikkeestä. Syytteen saanut nainen eroaa muista siinä, että hän lupasi maksaa muiden sakkoja.

Mielenosoittajat pitelevät keltaista lakanaa, jossa lukee Elokapina kapinoi elämän puolesta.

Elokapinallinen puolusti isänsä kanssa mielenosoituksia haastattelussa ja joutui rikostutkintaan – Syyttäjä: Hyväksyminen ei ole rikos

Poliisi epäili viittä Elokapinaa tukenutta julkisesta kehottamisesta rikokseen. Syyttäjä syyttää vain yhtä. Lisäksi syyttäjä nosti syytteen rahankeräysrikoksesta ja petoksesta.

Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä 20. kesäkuuta 2021.

Kun Elokapina estää liikenteen Mannerheimintiellä, media saapuu paikalle – miksi kansalaistottelemattomuus pääsee valokeilaan?

Elokapina on pakottanut uutistoimitukset pohtimaan valintojaan uudella tavalla. Liikkeen toiminnan uutisarvo saattaa kuitenkin ennen pitkää vanhentua, arvioi mediatutkija.

Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä 20. kesäkuuta 2021.

Kutsuntalakko, Koijärvi ja turkistarhaiskut tasoittivat tietä Elokapinalle – kansalaistottelemattomuudella on Suomessa pitkät juuret

Suomessa kansalaistottelemattomuutta on toteutettu muun muassa kieltäytymällä asepalveluksesta, valtaamalla taloja, tunkeutumalla öljynporauslautalle ja estämällä lentokoneen liikkeellelähtö.

Ilmari Pensala isänsä Tuomaksen kanssa.

Ilmari Pensala, 17, istuu Elokapina-mielenosoituksessa – vanhemmat tukevat tien reunassa, maksavat sakot ja hakevat putkasta tarpeen vaatiessa

17-vuotias Ilmari Pensala kiinnostui Elokapinasta ensimmäisen kerran yhdeksännellä luokalla. Liikkeen toimintaan osallistuminen huoletti vanhempia alkuun. Nyt lihansyönti on vähentynyt, ja Pensalat tukevat lastaan aktivismissa.

Demonstranter som står på Mannerheimvägen och håller upp en banderoll.

Ilmastokriisi ei ratkea yksilön valinnoilla – Näin eri alojen asiantuntijat ja vaikuttajat vastaavat tähän ja kolmeen muuhun väitteeseen

Elokapina vaatii hallitukselta järeämpiä ilmastotekoja, koska suunnitellut toimet eivät pysäytä ilmaston lämpenemistä turvallisena pidettyyn 1,5 asteeseen. Pyysimme joukolta mielipidevaikuttajia näkemyksiä ilmastokriisin ratkaisemisesta.

Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä 20. kesäkuuta 2021.

Niskoittelusta jäävä merkintä voi tulla vastaan työnhaussa – rikosoikeuden professori: "Elokapina-nuoret eivät ole mikään turvallisuusuhka"

Ihmisten käyttäytyminen näkyy vuosia viranomaisten rekistereissä. Sakkorekisteriin kertyy merkinnät lievemmistä rikoksista, rikosrekisteriin taas sakkoja vakavammista tuomioista.

Poliisit ja Elokapinan mielenosoittajat ovat vastakkain Eduskuntatalon edessä iltapimeällä.

Thursday's papers: Dancing ban, civil disobedience, farmers in despair

Some 140 Extinction Rebellion activists were detained on Wednesday.

Kaksi mielenosoittajaa pitelee lakanaa, jossa lukee "Liity kapinaan elämän puolesta"

Elokapina Valtasi Vapaudenpuiston Joensuussa – mielenosoituksen sijaan tarjolla oli kulttuuria

Ryhmä vaatii kansalaistottelemattomuudella päättäjiltä aktiivisempaa ilmastopolitiikkaa. Itä-Suomen poliisi oli paikalla tapahtumassa. Ongelmia ei kuitenkaan poliisin mukaan ollut odotettavissa.

Anton Keskinen kotonaan.

Elokapina-aktiivi jätti opintonsa ja päätyi putkaan: "Kapinoimme avoimesti Suomen hallitusta vastaan"

Mannerheimintien valtaus ja liikenteen pysäyttäminen ovat keinoja, joilla viesti saadaan perille, sanoo Anton Keskinen. Hän on Elokapina-aktiivi ja perustelee nyt keskiluokalle, miksi väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta tarvitaan.

Elokapina-mielenosoittajat poistuivat Mannerheimintieltä

Watch: Capital climate demo moves to Kruununhaka on Saturday

Demonstrators say they will continue to exercise civil disobedience until the government responds to their demands.

Elokapinan mielenosoitus jatkuu maanantaina 21.6. Helsingin Senaatintorilla.

Elokapinan viikon kestänyt mielenosoitus päättyy tänään Senaatintorilla – keskusteluista ministerien kanssa jäi mielenosoittajille pettynyt olo

Mielenosoitus alkoi torstaina 17.6. Mannerheimintiellä. Poliisi otti kiinni sunnuntaina 117 mielenosoittajaa. Mielenosoitus päättyy tällä tietoa tänään torstai-iltana.

Elokapina mielenosoittajat istuvat kadulla.

Elokapina häiritsee Joensuun liikennettä keskiviikkona

Aktiivit kertovat tiedotteessaan, että tempaus on käynnistynyt ennen kello 8.

Kauppatyöntekijä tervehti liikeen ohi liikkuvia protestoija osoittakseen tukea sotilasvallankaappausta vastustavalle mielenosoitukselle.

Lääkärit, pankkivirkailijat ja sähköasentajat eivät ilmesty enää työpaikoilleen Myanmarissa – näin halutaan nujertaa "rahaa rakastava" armeijajohto

Vallankaappausjohtajan mukaan lakkoilevat valtion työntekijät ovat joutuneet ”häikäilemättömien ihmisten yllytyksen kohteeksi”.

Kuva Elokapina-liikkeen syömälakkoon osallistuneista Eduskuntatalon edustalla.

12 päivää syömättä: Elokapina-ilmastoliikkeessä petyttiin, kun hallitus ei reagoinut mielenilmaisijoiden hätähuutoon

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä: Suomen aktiivit vaativat hallitukselta ilmastotekoja.

Poliisi oli paikalla Valkeakosken mielenilmauksessa.

Valkeakosken Kaapelinkulmalle johtava tie tukittiin jälleen

Kaivosyhtiön toimintatapoja paheksuvat aktivistit ovat asialla jo toisen kerran samalla viikolla.

All Points North Podcast

All Points North Podcast #21: Comedian James MacDonald, trouble for Turku hero and civil disobedience

This week's episode mulls life as a transgender person in Finland, a Turku stabbing attack hero admits to benefits fraud, and the limits of civil disobedience.

Tuija Siltamäki

Tuija Siltamäen kolumni: Aino Pennanen on nyt live-tilassa – käytännössä sama kuin Schindlerin lista

Kukaan ei tiedä, oliko Finnairin lennolla käynnissä pakkopalautus vai ei, mutta ainakin se tarjosi vihreille erinomaisen tilaisuuden nolata itsensä, kirjoittaa Tuija Siltamäki kolumnissaan.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen viivytti lentokoneen lähtöä, onko kansalaistottelemattomuus hyväksyttävää? Vaarantaako helle potilasturvallisuuden? #yleastudio

Yliopistotutkijat: Kansalaistottelemattomuudella on joskus paikkansa

Tutkijoiden mielestä kanslaistottelemattomuudelle on oltava vankat perusteet, muutoin se johtaa anarkiaan. Sen takana toimivat moraalikäsitykset ja toiminta kohdistuu asiaan tai henkilöön, jonka ei katsota saavan riittävää oikeusturvaa.

Janne Riiheläinen

Rysky Riiheläisen kolumni: Kukaan ei ole yksin oikeassa – lentokoneen käytävällä törmäsivät erilaiset ehdottomuudet

Finnairin koneessa eilen sattuneeseen pakkopalautusta vastustavaan välikohtaukseen voi perustellusti suhtautua monella tavalla, kirjoittaa Rysky Riiheläinen kolumnissaan.

Poliisi ja mielenosoittajat joutuivat vastakkain Jyväskylässä toimivassa vastaanottokeskuksessa maanantaina 4. syyskuuta

Kansalaistottelemattomuus paperittomien auttamisessa saa hyväksyntää vihreiltä ja vasemmistoliitolta

Suurin osa eduskuntaryhmistä hyväksyy paperittomien ihmisten auttamisen tietyin ehdoin, kunhan viranomaisten työtä ei häiritä tai estetä.

Hitsaaja Pirjo Lundell-Lindqvist on ollut töissä Turun telakalla jo yli 40 vuotta, nyt Meyerin Turun telakalla. Kuva 16.9.2016

Friday's papers: Hate crimes by politicians, shipyard boost, a rally legend passes, and an ugly duckling finds love

Three new cabinet ministers take up their posts today. The new Minister of Justice says he is worried by an increase of politicians being convicted of hate crimes. Luxury cruise ship orders for Meyer Turku shipyard are expected to boost employment in the southwest. And, Finnish rally driving legend Timo Mäkinen has died at the age of 79.

Antti Häkkänen

Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: Kannan huolta kansalaistottelemattomuudesta

" Kansan valitsemat edustajat säätävät lait, joita jokaisen täytyy noudattaa."

Valkoasuiset Jammeh ja Buhari seisovat ulkona punaisella matolla. Taustalla muita ihmisiä.

Gambian vallanvaihtokiista jatkuu: Parlamentti antoi presidentinvaalien häviäjälle luvan jatkaa

Uuden presidentin pitäisi vannoa virkavalansa torstaina, mutta istuva presidentti Yahya Jammeh julisti tiistaina kolmen kuukauden poikkeustilan.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala.

Kasvokkain: Olisitko valmis rikkomaan lakia suojellaksesi turvapaikanhakijoita, kirkkoherra Kari Kanala?

Paavalin seurakunnan kirkkoherra aikoo nukkua ensimmäisen yön yösijaa tarvitsevien paperittomien kanssa seurakuntatalollaan.

Ydinvoiman vastustajat keräsivät kännykät pois, jotta poliisi ei voi seurata tai urkkia tietoja.

Ydinvoima-aktivistien aikataulu salainen – varautuneet kahinointiin poliisin kanssa

Pyhäjoella ydinvoimalan rakentamista vastustavista aktivisteista osa aikoo kiivetä työmaa-aidan yli. He ovat siten varautuneet poliisin toimiin. Tšernobylin voimalan onnettomuuden 30-vuotispäivänä järjestettävän toimintapäivän aikataulu ja ohjelma on kuitenkin salainen.

Aktivistit protestoivat Fennovoiman työmaalla keväällä 2016

Ydinvoima-aktivisti: Monella on ärsytyskynnys ylittynyt

Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalahankkeen vastustajat uskovat massan ja kansalaistottelemattomuuden voimaan. Pyhäjoella alkaa perjantaina 22.4 vappuun asti kestävä Reclaim the Cape –toimintaviikko, johon odotetaan ennakkoilmoitusten perusteella satoja osallistujia.

Luistelijoita Lahden torilla.

Katso hulvaton video: Voiko vesisateen jäädyttämällä torilla luistella?

Testasimme, sujuuko luistelu Lahden torilla, jonka vesisateet ovat jäädyttäneet liukkaaksi kentäksi. Vastaus: onnistuu. Mutta vain omalla vastuulla. Juttu on julkaistu tammikuussa 2016.

Miina Supinen.

Miina Supisen Mantelimaa on painajainen joulusta

Miina Supinen halusi kirjoittaa maailman kamalimmasta joulusta, jossa kaikki menee pieleen. Sen hän sijoitti Mantelimaahan, joka on kammottava ostosrysä. Siellä vallitsee ikuinen joulu. Irvikuvamaisessa Mantelimaassa aikuisille on strippariklubi ja lapset saavat syödä karkkia koko ajan.

Katalonian varapresidentti Neus Munte tiedotustilaisuudessa Barcelonassa keskiviikkona.

Espanjan perustuslakituomioistuin keskeytti Katalonian itsenäistymishankkeen

Tuomioistuin päätti ottaa käsittelyyn Espanjan hallituksen valituksen Katalonian itsenäistymishankkeesta. Se tarkoittaa, että aloite on toistaiseksi pysäytetty. Katalonian aluehallitus aikoo silti jatkaa kohti itsenäistymistä.

Muisti: Loikkari, yle tv1

Muisti: Loikkari

Kylmän sodan aikana Suomeen loikkasi satoja ihmisiä.

Viisi ihmistä nauraa näyttävästi Hämeen vanhan linnan muurien edessä

"Virkamiesten päätöksiin ei kannata aina alistua" – pieni kesäteatteri palkittiin taistelustaan viranomaisia vastaan

Uudenmaan ELY-keskus halusi häätää pienen hämäläisen kesäteatterin pois esityspaikaltaan, mutta toimintaa pyörittänyt nuorisoseura nousi rajuun vastarintaan. Hämeen liitto palkitsi virkamiesvaltaa vastustaneet Hämeen Tahto -palkinnolla. Maakuntajohtaja Timo Reinan mielestä kansalaistottelemattomuus on välillä paikallaan.

Merimetso lentää Lupinlahdella Haminassa.

Merimetsojen pesät tuhottiin laittomasti: "Viranomaiset ruokkivat konflikteja"

Merikarvian kalastusalueen puheenjohtajan Ari Uusimäen mielestä rauhoitetun merimetson kantoja pitäisi saada rajoittaa vapaammin. Kansalaistottelemattomuus on hänestä seurausta viranomaisten mielivallasta.

Yle Areena logo.

Oikeutta Eläimille – Kasvisruokaa ja kansalaistottelemattomuutta

Rovaniemen Oikeutta Eläimille –paikallisjärjestö on herättelemässä toimintaansa vuoden hiljaiselon jälkeen. Järjestö ajaa eläinten olojen parantamista. Aikaisemmin tietoutta on levitetty jakamalla esitteitä ja kasvisruokaa kaupungilla sekä keräämällä allekirjoituksia turkistarhauksen vastaiseen kansalaisaloitteeseen.

Turkkilaisia lehtiä torstaiaamuna istanbulilaisella lehtikioskilla. Alakulmassa Cumhuriyet-lehti, joka ilmoitti ensimmäisenä kieltäytyvänsä julkaisukiellon noudattamisesta.

Lehdet nousivat julkaisukieltoa vastaan Turkissa

Oikeusistuin asetti julkaisukiellon neljän ministerin korruptiosotkujen selvitystyölle, joka on käynnissä maan parlamentissa. Useat lehdet ja internetjulkaisut ovat kieltäytyneet noudattamasta kieltoa, nousten kansalaistottelemattomuudella sensuuria vastaan.

Syyttäjät aloittivat oikeustoimet Katalonian johtajaa vastaan – syynä kiistelty itsenäisyysäänestys

Espanjan syyttäjänvirasto on nostanut kanteet Artur Masia ja kahta muuta aluehallinnon virkamiestä vastaan epävirallisesta äänestyksestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle