Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kun Elokapina estää liikenteen Mannerheimintiellä, media saapuu paikalle – miksi kansalaistottelemattomuus pääsee valokeilaan?

Elokapina on pakottanut uutistoimitukset pohtimaan valintojaan uudella tavalla. Liikkeen toiminnan uutisarvo saattaa kuitenkin ennen pitkää vanhentua, arvioi mediatutkija.

Kutsuntalakko, Koijärvi ja turkistarhaiskut tasoittivat tietä Elokapinalle – kansalaistottelemattomuudella on Suomessa pitkät juuret

Suomessa kansalaistottelemattomuutta on toteutettu muun muassa kieltäytymällä asepalveluksesta, valtaamalla taloja, tunkeutumalla öljynporauslautalle ja estämällä lentokoneen liikkeellelähtö.

Ilmari Pensala, 17, istuu Elokapina-mielenosoituksessa – vanhemmat tukevat tien reunassa, maksavat sakot ja hakevat putkasta tarpeen vaatiessa

17-vuotias Ilmari Pensala kiinnostui Elokapinasta ensimmäisen kerran yhdeksännellä luokalla. Liikkeen toimintaan osallistuminen huoletti vanhempia alkuun. Nyt lihansyönti on vähentynyt, ja Pensalat tukevat lastaan aktivismissa.

Ilmastokriisi ei ratkea yksilön valinnoilla – Näin eri alojen asiantuntijat ja vaikuttajat vastaavat tähän ja kolmeen muuhun väitteeseen

Elokapina vaatii hallitukselta järeämpiä ilmastotekoja, koska suunnitellut toimet eivät pysäytä ilmaston lämpenemistä turvallisena pidettyyn 1,5 asteeseen. Pyysimme joukolta mielipidevaikuttajia näkemyksiä ilmastokriisin ratkaisemisesta.

Niskoittelusta jäävä merkintä voi tulla vastaan työnhaussa – rikosoikeuden professori: "Elokapina-nuoret eivät ole mikään turvallisuusuhka"

Ihmisten käyttäytyminen näkyy vuosia viranomaisten rekistereissä. Sakkorekisteriin kertyy merkinnät lievemmistä rikoksista, rikosrekisteriin taas sakkoja vakavammista tuomioista.

Elokapina Valtasi Vapaudenpuiston Joensuussa – mielenosoituksen sijaan tarjolla oli kulttuuria

Ryhmä vaatii kansalaistottelemattomuudella päättäjiltä aktiivisempaa ilmastopolitiikkaa. Itä-Suomen poliisi oli paikalla tapahtumassa. Ongelmia ei kuitenkaan poliisin mukaan ollut odotettavissa.

Elokapina-aktiivi jätti opintonsa ja päätyi putkaan: "Kapinoimme avoimesti Suomen hallitusta vastaan"

Mannerheimintien valtaus ja liikenteen pysäyttäminen ovat keinoja, joilla viesti saadaan perille, sanoo Anton Keskinen. Hän on Elokapina-aktiivi ja perustelee nyt keskiluokalle, miksi väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta tarvitaan.

Elokapinan viikon kestänyt mielenosoitus päättyy tänään Senaatintorilla – keskusteluista ministerien kanssa jäi mielenosoittajille pettynyt olo

Mielenosoitus alkoi torstaina 17.6. Mannerheimintiellä. Poliisi otti kiinni sunnuntaina 117 mielenosoittajaa. Mielenosoitus päättyy tällä tietoa tänään torstai-iltana.

Elokapina häiritsee Joensuun liikennettä keskiviikkona

Aktiivit kertovat tiedotteessaan, että tempaus on käynnistynyt ennen kello 8.

Lääkärit, pankkivirkailijat ja sähköasentajat eivät ilmesty enää työpaikoilleen Myanmarissa – näin halutaan nujertaa "rahaa rakastava" armeijajohto

Vallankaappausjohtajan mukaan lakkoilevat valtion työntekijät ovat joutuneet ”häikäilemättömien ihmisten yllytyksen kohteeksi”.

12 päivää syömättä: Elokapina-ilmastoliikkeessä petyttiin, kun hallitus ei reagoinut mielenilmaisijoiden hätähuutoon

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä: Suomen aktiivit vaativat hallitukselta ilmastotekoja.

Telaketjuaktivisteista tuli joukko vakavasti otettavia ympäristöasiantuntijoita – Hanna Paulomäki sai johdettavakseen Greenpeacen, jolla on pääsy politiikan salonkeihin

Valta vaihtui ympäristöjärjestössä, joka tunnetaan radikaaleista tempauksistaan. Nykyään vaikuttaminen tapahtuu lähinnä keskustelemalla.

Valkeakosken Kaapelinkulmalle johtava tie tukittiin jälleen

Kaivosyhtiön toimintatapoja paheksuvat aktivistit ovat asialla jo toisen kerran samalla viikolla.

All Points North Podcast #21: Comedian James MacDonald, trouble for Turku hero and civil disobedience

This week's episode mulls life as a transgender person in Finland, a Turku stabbing attack hero admits to benefits fraud, and the limits of civil disobedience.

Tuija Siltamäen kolumni: Aino Pennanen on nyt live-tilassa – käytännössä sama kuin Schindlerin lista

Kukaan ei tiedä, oliko Finnairin lennolla käynnissä pakkopalautus vai ei, mutta ainakin se tarjosi vihreille erinomaisen tilaisuuden nolata itsensä, kirjoittaa Tuija Siltamäki kolumnissaan.

Yliopistotutkijat: Kansalaistottelemattomuudella on joskus paikkansa

Tutkijoiden mielestä kanslaistottelemattomuudelle on oltava vankat perusteet, muutoin se johtaa anarkiaan. Sen takana toimivat moraalikäsitykset ja toiminta kohdistuu asiaan tai henkilöön, jonka ei katsota saavan riittävää oikeusturvaa.

Rysky Riiheläisen kolumni: Kukaan ei ole yksin oikeassa – lentokoneen käytävällä törmäsivät erilaiset ehdottomuudet

Finnairin koneessa eilen sattuneeseen pakkopalautusta vastustavaan välikohtaukseen voi perustellusti suhtautua monella tavalla, kirjoittaa Rysky Riiheläinen kolumnissaan.

Kansalaistottelemattomuus paperittomien auttamisessa saa hyväksyntää vihreiltä ja vasemmistoliitolta

Suurin osa eduskuntaryhmistä hyväksyy paperittomien ihmisten auttamisen tietyin ehdoin, kunhan viranomaisten työtä ei häiritä tai estetä.

Friday's papers: Hate crimes by politicians, shipyard boost, a rally legend passes, and an ugly duckling finds love

Three new cabinet ministers take up their posts today. The new Minister of Justice says he is worried by an increase of politicians being convicted of hate crimes. Luxury cruise ship orders for Meyer Turku shipyard are expected to boost employment in the southwest. And, Finnish rally driving legend Timo Mäkinen has died at the age of 79.

Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: Kannan huolta kansalaistottelemattomuudesta

" Kansan valitsemat edustajat säätävät lait, joita jokaisen täytyy noudattaa."

Gambian vallanvaihtokiista jatkuu: Parlamentti antoi presidentinvaalien häviäjälle luvan jatkaa

Uuden presidentin pitäisi vannoa virkavalansa torstaina, mutta istuva presidentti Yahya Jammeh julisti tiistaina kolmen kuukauden poikkeustilan.

Kasvokkain: Olisitko valmis rikkomaan lakia suojellaksesi turvapaikanhakijoita, kirkkoherra Kari Kanala?

Paavalin seurakunnan kirkkoherra aikoo nukkua ensimmäisen yön yösijaa tarvitsevien paperittomien kanssa seurakuntatalollaan.

Ydinvoima-aktivistien aikataulu salainen – varautuneet kahinointiin poliisin kanssa

Pyhäjoella ydinvoimalan rakentamista vastustavista aktivisteista osa aikoo kiivetä työmaa-aidan yli. He ovat siten varautuneet poliisin toimiin. Tšernobylin voimalan onnettomuuden 30-vuotispäivänä järjestettävän toimintapäivän aikataulu ja ohjelma on kuitenkin salainen.

Ydinvoima-aktivisti: Monella on ärsytyskynnys ylittynyt

Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalahankkeen vastustajat uskovat massan ja kansalaistottelemattomuuden voimaan. Pyhäjoella alkaa perjantaina 22.4 vappuun asti kestävä Reclaim the Cape –toimintaviikko, johon odotetaan ennakkoilmoitusten perusteella satoja osallistujia.

Katso hulvaton video: Voiko vesisateen jäädyttämällä torilla luistella?

Testasimme, sujuuko luistelu Lahden torilla, jonka vesisateet ovat jäädyttäneet liukkaaksi kentäksi. Vastaus: onnistuu. Mutta vain omalla vastuulla. Juttu on julkaistu tammikuussa 2016.

Miina Supisen Mantelimaa on painajainen joulusta

Miina Supinen halusi kirjoittaa maailman kamalimmasta joulusta, jossa kaikki menee pieleen. Sen hän sijoitti Mantelimaahan, joka on kammottava ostosrysä. Siellä vallitsee ikuinen joulu. Irvikuvamaisessa Mantelimaassa aikuisille on strippariklubi ja lapset saavat syödä karkkia koko ajan.

Espanjan perustuslakituomioistuin keskeytti Katalonian itsenäistymishankkeen

Tuomioistuin päätti ottaa käsittelyyn Espanjan hallituksen valituksen Katalonian itsenäistymishankkeesta. Se tarkoittaa, että aloite on toistaiseksi pysäytetty. Katalonian aluehallitus aikoo silti jatkaa kohti itsenäistymistä.

Muisti: Loikkari

Kylmän sodan aikana Suomeen loikkasi satoja ihmisiä.

"Virkamiesten päätöksiin ei kannata aina alistua" – pieni kesäteatteri palkittiin taistelustaan viranomaisia vastaan

Uudenmaan ELY-keskus halusi häätää pienen hämäläisen kesäteatterin pois esityspaikaltaan, mutta toimintaa pyörittänyt nuorisoseura nousi rajuun vastarintaan. Hämeen liitto palkitsi virkamiesvaltaa vastustaneet Hämeen Tahto -palkinnolla. Maakuntajohtaja Timo Reinan mielestä kansalaistottelemattomuus on välillä paikallaan.

Merimetsojen pesät tuhottiin laittomasti: "Viranomaiset ruokkivat konflikteja"

Merikarvian kalastusalueen puheenjohtajan Ari Uusimäen mielestä rauhoitetun merimetson kantoja pitäisi saada rajoittaa vapaammin. Kansalaistottelemattomuus on hänestä seurausta viranomaisten mielivallasta.

Oikeutta Eläimille – Kasvisruokaa ja kansalaistottelemattomuutta

Rovaniemen Oikeutta Eläimille –paikallisjärjestö on herättelemässä toimintaansa vuoden hiljaiselon jälkeen. Järjestö ajaa eläinten olojen parantamista. Aikaisemmin tietoutta on levitetty jakamalla esitteitä ja kasvisruokaa kaupungilla sekä keräämällä allekirjoituksia turkistarhauksen vastaiseen kansalaisaloitteeseen.

Lehdet nousivat julkaisukieltoa vastaan Turkissa

Oikeusistuin asetti julkaisukiellon neljän ministerin korruptiosotkujen selvitystyölle, joka on käynnissä maan parlamentissa. Useat lehdet ja internetjulkaisut ovat kieltäytyneet noudattamasta kieltoa, nousten kansalaistottelemattomuudella sensuuria vastaan.

Syyttäjät aloittivat oikeustoimet Katalonian johtajaa vastaan – syynä kiistelty itsenäisyysäänestys

Espanjan syyttäjänvirasto on nostanut kanteet Artur Masia ja kahta muuta aluehallinnon virkamiestä vastaan epävirallisesta äänestyksestä.

Jätevesiasetuksesta ei pinnoja heru: "Periaatteessa hyvä ajatus tämä asetus, mutta ei siinä mitään järkeä ole!"

Jätevesiasetuksen määräaika lähestyy, mutta Yle Pohjanmaan avaamassa keskustelussa moni ilmoittaa suoraan, ettei aio noudattaa asetusta. Remontteja ei suunnitella, kansalaistottelemattomuutta on ilmassa. Keskusteluun tutustunut ympäristöpäällikkö Jukka Kotola ymmärtää kansalaisten reaktion. Kotolan mukaan asetuksessa on järkeä, mutta järkeä ei ole tempoilevassa lainsäädännössä, jonka takia kukaan ei enää tiedä mitä pitäisi tehdä ja milloin.

Jari Sarasvuo yllytti Seinäjoella kansalaistottelemattomuuteen

Tv-persoona ja yrittäjä Jari Sarasvuo harjoitti tiistaina Seinäjoella lanseeraamaansa käsitettä "huomiotalous". Hän järjesti näyttävän tempauksen paikallisella ABC-huoltamolla, jossa oli paikalla arviolta toistasataa kuulijaa. Sarasvuon mukaan Helsingissä on turha yrittää muuttaa mitään.

For Finns, the law overrides morals

An Yle survey reveals that more than 50 percent of Finns feel that the law should not be broken, even if it runs counter to one's own morals or beliefs.

Kumpaa tulee noudattaa – lakia vai omaa oikeustajua?

Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että lakia tulee noudattaa, vaikka se olisi ristiriidassa oman moraalin kanssa. Oletko samaa mieltä?

Suomalaiset: Laki ohittaa moraalin

Yle Uutisten kyselyssä yli puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että lakia ei saa rikkoa, vaikka se olisi ristiriidassa oman moraalin kanssa.

Sanna Ukkola: Laittomuuksia luvan kanssa

Onko moraalisesti oikein, että abortteja vastustava ryhmä hyökkää aborttiklinikalle ja kytkee itsensä kettingeillä operaatiopöytään?

Suomalaiset rauhanaktivistit vapautettu Britanniassa

Kansainvälinen joukko rauhanaktivisteja saartoi maanantaina Burghfieldin ydinaselaitoksen Etelä-Englannissa.

Tuomioja: civil disobedience cannot be based on Bible, Koran or Mein Kampf

Following Interior Minister Päivi Räsänen’s recent remarks condoning civil disobedience in cases going against the will of God, Foreign Minister Erkki Tuomioja agrees that such resistance is indeed justified in certain situations - but not when based on commandments from above.

Tuomioja: Tottelemattomuus ei voi pohjautua Raamattuun, Koraaniin tai Mein Kampfiin

Ulkoministerin mukaan kansalaistottelemattomuus voi joskus olla perusteltua, mutta se ei saa perustua ylhäältä annettuihin ohjeisiin.

Askola: Kirkon tehtävänä ei ole tuomita Räsästä

Helsingin piispa Irja Askola on sisäministeri Päivä Räsäsen (kd.) kanssa monista asioista "vahvasti eri mieltä".

Paluu Koijärvelle

Koijärvi-liikkeen luonnonsuojelijat palaavat järvelle 1981.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle