Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäjän Aleksander Bolshunov Rukan maailmancupissa marraskuussa 2021.

Pitäisikö venäläisten päästä kansainvälisille kilpakentille? Asia jakaa suomalaisurheilijoiden mielipiteet – "Siellä on myös urheilijoita, jotka tukevat johtajaa"

Venäläisurheilijoiden paluu kansainväliseen huippu-urheiluun on kuuma kysymys myös suomalaisurheilijoiden keskuudessa. Yle Urheilu selvitti, mitä mieltä kotimaiset huiput asiasta ovat.

Lasitskene.

Yleisurheilupomo vastasi Ylelle venäläistähden rajuun kritiikkiin – "Olisi täysin käsittämätöntä, jos olisimme sallineet venäläisten osallistua MM-kisoihin"

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajan Sebastian Coen mukaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät ole palaamassa kansainvälisiin kisoihin lähitulevaisuudessa.

Martti Puumalainen, Oskari Mäki, Luukas Saha

Judon kaksivuotinen olympiakarsinta on jättihaaste – "Täytyy treenata kuten ammattiurheilija, mutta Suomessa lajista ei saa palkkaa"

Judon olympiakarsinta on poikkeuksellisen raaka. Ottelijat harjoittelevat äärirajoilla koko ajan ja heidän pitää olla hyvässä kunnossa kahden vuoden ajan kiertääkseen kansainvälisten kisojen perässä ympäri maailman.

Antti Vikström ampuu jousellaan valmistautuessaan Tokion olympialaisiin.

Antti Vikströmin uran mustin hetki osui olympialaisiin – harvinainen epäonni antoi jousiampujalle tärkeän opetuksen

Olympialaisissa kahdesta Vikströmin jousipyssystä hajosi alalapa. Tokion kisojen jälkeen välinevalmistaja vaihtui yhdysvaltalaisesta korealaiseksi.

Kuvakollaasi Olympiamitaleista, ostoskärrystä ja tilastosta, jossa näkyy Suomen ansaitseman mitalin hinta Tokion olympialaisissa 2021

Suomi tuplasi huippu-urheilun rahoituksen kymmenessä vuodessa, mutta menestystä ei tullut – olympiamitali maksaa 13,1 miljoonaa euroa julkista rahaa

Kansainvälinen tutkimus huippu-urheilun rahoituksesta ei silittele Suomea, joka on analyysin mukaan tehottomin maa kesäolympialaisissa saavutettujen mitaleiden ja niiden eteen satsattujen eurojen suhteessa. Todellinen kuva jää kuitenkin kertomatta.

Emil Soravuo näyttää mm pronssimitalliaan Espoon harjoutushallissa

Telinevoimistelun uusi suomalaissankari Emil Soravuo on myös omasta mielestään kylmäpäinen – "Olen nyt näyttänyt, kuka olen"

Emil Soravuo osoitti kylmäpäisyytensä, kun hän saavutti Suomelle MM-mitalin telinevoimistelussa 24 vuoden tauon jälkeen. Saavutus on vaatinut äärettömän kovaa työmäärää, mutta Soravuo ei koe, että hän olisi joutunut luopumaan mistään huippu-urheilun takia.

Venäjän lentopallotähti Dmitri Muserski arkistokuvassa vuodelta 2018.

Tuomas Sammelvuon tähtisuojatti myönsi käyttäneensä dopingia – Tokion olympialaiset jäivät väliin pelikiellon takia

Maailman parhaisiin lentopalloilijoihin jo vuosia kuulunut Dimitri Muserski on myöntänyt käyttäneensä suorituskykyä parantavia aineita vuonna 2013. Hänet on tuomittu yhdeksän kuukauden kilpailukieltoon, joka esti venäläistä osallistumasta Tokion olympialaisiin.

Mira Potkonen (vas.) ja Katie Taylor

Rion olympianyrkkeilyjen tutkinta julki – Mira Potkosen mitali olisi jäänyt saamatta, jos kaikki tuomariäänet olisi huomioitu

Rion olympianyrkkeilyissä ainakin 11 ottelussa epäillään tulosmanipulaatiota. Riossa käytetty tuomarijärjestelmä pelasti Mira Potkosen mitaleille.

Matthias Versluis ja Juulia Turkkila harjoittelee Pirkkolan jäähallissa Helsingissä.

Turkkila ja Versluis luistelivat Suomelle jäätanssin maapaikan Pekingin olympialaisiin 28 vuoden tauon jälkeen

Jäätanssipari Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin kahden viikon takainen ennätys parani peräti kymmenellä pisteellä.

Ari-Pekka Liukkonen kuvassa.

Ahdistuksesta tai stressistä ei ole puhuttu suomalaisessa urheilussa ja Ari-Pekka Liukkonen haluaa muuttaa sen: "Olennaista on, ettei asioita tarvitsisi ratkoa vain omassa mielessään"

Ahdistusoireista kärsinyt Ari-Pekka Liukkonen korostaa kommunikoinnin tärkeyttä. Henkiseen hyvinvointiin liittyvissä ongelmissa olennaisinta on saada jutella asioista jonkun kanssa.

Toni Piispanen kelasi paralympiakultaa ratakelauksen T51 200m finaalissa.

Yle selvitti: Asukaslukuun suhteutettuna Suomi on yhä huippu-urheilun supervalta – Nyt myös paraurheilun parhaat vuodet ovat kuitenkin jo takanapäin

Olympialaisten ja paralympialaisten mitalitilastojen kärkipaikkoja pitävät pienet ja vauraat maat. Väkirikkailla mailla ei ole mitään mahdollisuutta nousta Suomen edelle. Mutta mistä asukaslukuun suhteutetut mitalitilastot oikeastaan kertovat?

Mira Potkonen juhlii Nokialla olympiamitaliaan

Olympiamitalisti Mira Potkosta juhlittiin Nokialla – palkintona 10 000 euron stipendi ja Potkosen mukaan nimetty ulkoliikuntapaikka

Nyrkkeilijä Mira Potkonen päätti uransa Tokion olympialaisissa voittamaansa pronssimitaliin. Kahden olympiamitalin lisäksi hän on saavuttanut kaksi MM-pronssia sekä EM-kisoista kaksi kultaa ja yhden hopean.

Kalju mies tuulettaa uimalasit kädessä uima-altaan edessä

Huomasitko? Suomen onnistuminen Tokion olympialaisissa asettuu näissä tilastoissa kovin erilaiseen valoon – katso havainnollistavat grafiikat

Avasimme erilaisten graafien kautta Suomen menestystä Tokion olympialaisissa. Kokeneen urheilumanagerin Harri Halmeen mukaan Suomea odottaa onnistuneiden kisojen jälkeen suuri haaste.

Pekingin talviolympialaisten logoa asennettiin Shijingshanissa 1.8.2021.

Tokion olympiakupla kalpenee Pekingin rinnalla – näin Kiina aikoo eristää 1,4 miljardin ihmisen väestön Pekingin talviolympialaisista

Kuuden kuukauden päästä käynnistyviin Pekingin talviolympialaisiin suunnitellaan paljon tiukempia koronatoimenpiteitä, kuin mitä Tokiossa nähtiin. Kiina pyrkii välttämään ristitartunnat kovin keinoin.

Mies ja nainen näyttävät voitonmerkkejä studiolavasteiden edessä

Ylen olympialähetykset tavoittivat 3,7 miljoonaa tv-katsojaa

Ylen verkkopalvelut keräsivät miljoonayleisön.

Judoka Uta Abe voitti naisten 52-kiloisten sarjan olympiakultaa.

Kommentti: Olympialaisten merkitys tuli selväksi, kun Tokion hotellissa avasi TV:n – japanilaisurheilijoiden kyyneltulva jätti jäljen

Japanin joukkueen huima mitalisaalis kiillotti Tokion olympialaisten kolhuja kärsinyttä imagoa. Suomessa kisat muistetaan myös lämmöllä, mutta niiden suurin voittaja on Uusi-Seelanti, kirjoittaa Atte Husu Tokiosta.

Katie Ledecky kuvassa

USA nousi päätöspäivänä Tokion mitalitilaston ykköseksi

Yhdysvallat oli ykkönen Tokion olympialaisten mitalitilastossa.

De olympiska ringarna lyser i Tokyonatten.

Kajaanilaisen painituomari Stevo Petrovicin mukaan Tokion olympialaisissa ei pääsee syntymään tunnetta isoista kisoista

Petrovic oli tuomaroimassa painia myös viisi vuotta sitten Rion olympialaisissa. Nyt käynnissä olevat kilpailut ovat siis kokonaan toisenlaiset kuin edelliset olympialaiset ja arki vaatiikin melkoista järjestelyä.

Krista Tervo vauhdissa moukarinheiton karsinnassa Tokion olympialaisissa.

Kotiinpalannut Krista Tervo vieritti kyyneleitä epäonnistuneen moukarikarsinnan jälkeen – kuuntele kotkalaisurheilijan olympiatunnelmat tästä

Moukarinheittäjä Krista Tervon ensimmäiset olympialaiset päättyivät pettymykseen karsinnassa. Hän jäi alkukilpailussa ilman tulosta.

Ryan Crouser tuulettaa.

Uskomattomalla tavalla kuulan olympiakultaa voittanut Ryan Crouser oli lähellä toteuttaa suunnitelmansa – ilman koronaa laji olisi vaihtunut vuonna 2022

Ryan Crouser kilpailee jatkossakin kuulantyöntäjänä. Yhdysvaltalainen työnsi olympiakultaa huimalla sarjalla torstaina.

Mira Potkonen purskahti lohduttomaan itkuun haastattelussa

Pettynyt Mira Potkonen purskahti lohduttomaan itkuun haastattelussa – "En tiedä yhtään, mitä huomisesta eteenpäin teen"

Mira Potkosen uran viimeinen ottelu päättyi pettymykseen. Potkonen saavutti upealla urallaan muun muassa kaksi olympiapronssia, kaksi MM-pronssia ja kaksi Euroopan mestaruutta.

Mira Potkonen ottaa iskun vastaan.

Pronssia Suomeen! Mira Potkosen nyrkkeilyura päättyi välierätappioon Tokion olympialaisissa

Potkonen taipui olympiavälierässä brasilialaiselle Beatriz Ferreiralle.

Karsten Warholm ei ole uskoa silmiiän: 45,94!

Warholm pysäytti kellot epätodelliseen aikaan, Savolainen paini vakuuttavasti pronssiotteluun – ota haltuun Tokion historiallisen yön tapahtumat

Tokion tiistaiyöstä tuli yksi olympiahistorian ikimuistoisimmista. Karsten Warholmin maailmanennätys 400 metrin aidoissa piirtyy ikuisesti yleisurheiluhistoriaan. Suomalaisista onnistui painija Arvi Savolainen.

Kuivisto itsevarmana haastattelussa: "Ei tuntunut missään"

Kolme juoksua, kolme Suomen ennätystä! Sara Kuivisto eteni 1500 metrillä välieriin – "Ei tuntunut missään"

Sara Kuiviston nappijuoksut jatkuivat Tokion olympialaisissa 1500 metrin alkuerissä. Kolme juoksua on nyt tuottanut kolme uutta Suomen ennätystä.

Silja Kosonen kuvattuna Tokion olympialaisten moukarikarsinnassa.

Silja Kosonen täpärästi ulos moukarin loppukilpailusta yli 70-metrisellä heitolla, Krista Tervo jäi ilman tulosta: "Se oli kaikki tai ei mitään"

Kosonen jäi loppukilpailupaikasta reilun metrin. Tervon ensimmäinen heitto meni ohi sektorista. Kaksi seuraavaa jäivät moukarihäkin verkkoihin.

Mira Potkosen voiton ratkaisuhetket

Potkonen iski jo kahdeksan parhaan joukkoon – kakkossijoitettu eteläkorealainen joutui taipumaan

Mira Potkonen kukisti eteläkorealaisen Oh Yeonjin ja selvitti tiensä kahdeksan parhaan joukkoon Tokion olympianyrkkeilyjen naisten 60 kg:n sarjassa.

Sara Kuivisto iloitsi Tokion olympialaisissa.

"Ai se oli Suomen ennätys?" – Sara Kuivisto häkeltyi täysin huimasta tempustaan olympialaisissa ja Raitanen meni finaaliin, katso tästä kohokohdat

Sara Kuivisto on ensimmäinen suomalaisnainen, joka juoksee 800 metrillä olympialaisten välierissä. Suomalaisista perjantaiyönä onnistui myös Topi Raitanen, joka juoksi komeasti 3000 metrin esteiden finaaliin. Uinnissa nähtiin yöllä maailmanennätys.

Matti Mattsson jublar.

Kommentti: Matti Mattssonin olympiamitali voi olla apu miljardeja maksavaan ongelmaan – tämän vuoksi suomalaiset tarvitsevat urheilijoita

Matti Mattsson varmisti, että Suomi on Tokion kisojen jälkeenkin ollut mitaleilla kaikissa olympialaisissa, joihin se on osallistunut. Kun talvi- ja kesäolympialaisista on tullut 144 kultamitalia, yksi pronssi voi tuntua pieneltä. Sitä se ei kuitenkaan ole, kirjoittaa Atte Husu.

Matti Mattsson visar tummen upp.

Swimmer Mattsson wins Finland's first medal of Tokyo Olympics

The 27-year-old from Pori also set a new Finnish record for the 200-metre breaststroke.

Fanny Teijonsalo altaassa.

Fanny Teijonsalo kauhoi alkuerissä ennätyksensä

Fanny Teijonsalon aika 54,69 ei riittänyt välieräpaikkaan.

Finländska idrottare under invigningen.

Tokion olympialaiset ovat vaatemerkkien näyteikkuna – lahtelainen Luhta toivoo kisa-asuista lisäpotkua Aasian-markkinoille

Luhta suunnittelee Suomen joukkueen asut myös Pekingin talviolympialaisiin. Tokiossa yleisölle esitellään hillitty mallisto, kun taas Pekingissä urheilijat tullaan pukemaan värikkäämpiin asuihin kohdeyleisön maun mukaisesti.

Eetu Kallioinen skeet-ammunta, 26.7.2021

Eetu Kallioisen valmentaja uskoo suojattinsa mahdollisuuksiin Pariisissa – "Sen verran jäi hampaankoloon, että menestystä tulee seuraavissa kisoissa"

Suomea itsekin skeetissä olympiatasolla edustanut Timo Laitinen uskoo Eetu Kallioisen nousevan arvokisamenestyjäksi. Avain menestykseen Pariisissa 2024 on harjoittelumäärissä ja kokemuksen karttumisessa.

Finn Florijm soutuveneessä

Tokion kisoissa ensimmäinen kilpailusuorituksen jälkeinen koronatapaus – hollantilaisen soutajan testi positiivinen

Hollantilainen soutaja Finn Florijn antoi positiivisen koronatestinäytteen perjantain alkuerien jälkeen. Hän on nyt eristettynä olympiakylän ulkopuolisessa paikassa.

Juontaja Antti Sahlström esittelee Tokion kisamaskottia.

Haluatko voittaa himoitun kisamaskotin? Etsi virtuaalisaarelta olympia-aiheiset esineet ja osallistu kilpailuun

Yle Urheilun Kesäkisoissa pelataan joka päivä olympialaisten ajan aarteenetsintä-peliä, jossa virtuaaliselle saarelle on piilotettu olympia-aiheisia asioita tai esineitä. Etsimällä esineet voit osallistua päiväkilpailuun, jonka palkintona on kisamaskotti.

Naomi Osaka sytytti olympiatulen Tokion olympialaisten avajaisissa.

Kommentti: Olympialaisten miljardibisnestä on helppo vastustaa, mutta oletko ajatellut, mitä Tokion kisojen peruminen olisi maksanut urheilijoille?

Tokion olympialaisia on luonnehdittu ahneuden perikuvaksi. Kritiikin keskellä olisi syytä muistaa, mitä olympialaiset merkitsee 11 000:lle kisoissa esiintyvälle urheilijalle. Valtaosalle kyse on taistelusta pois köyhyysrajan alapuolelta, kirjoittaa toimittaja Atte Husu Tokiosta.

Kirgisian lipunkantajat, ampuja Kanikei Kubanitshbekova ja uimari Denis Petrashov esiintyivät ilman maskeja.

Kolmen maan lipunkantajat kohauttivat olympialaisten avajaisissa ilman maskia – Tokio ei ole ensimmäinen kisaisäntä pandemian keskellä

Tokion kisajärjestäjät ovat säätäneet tiukat koronasäännöt, mutta kolme joukkuetta rikkoi niitä avajaisissa.

12-vuotias Syyrian Hend Zaza Tokion olympialaisissa 2021.

Huimalla tavalla kisoihin päässyt 12-vuotias putosi jatkosta, ensimmäinen kultamitali ratkesi dramaattisesti – tässä ovat Tokion avausyön kohokohdat

Kesäolympialaisten ensimmäiset mitalit on jaettu vuodesta 1988 asti samassa lajissa. Tästä jutusta löydät kohokohdat yön tärkeimmistä tapahtumista. Esimerkiksi käsipallossa nähtiin melkoisia suorituksia, kun maalivahti heitti kaksi maalia.

Kolme näyttelijää esitteli Tokion olympialaisten avajaisissa eri urheilulajeja.

Katso avajaisten hauskin hetki ja muut parhaat palat: kolmen näyttelijän hengästyttävä suoritus ihastutti Tokiossa

Tokion olympialaisten avajaiset huipentuivat tennispelaaja Naomi Osakan suorittamaan olympiatulen sytytykseen. Katsojat ihastuivat kekseliääseen näytelmään, jossa esiteltiin kisojen eri urheilulajeja.

Antti Vikström tähtää Tokion olympiakisojen karsinnoissa.

Venäläisurheilija pyörtyi olympialaisten jousiammunnassa – välineongelmista kärsinyt Antti Vikström alkukisan 45:s: "Olin jälkimmäisellä puolikkaalla 12:s"

Jousiampuja Antti Vikström aloitti suomalaisten kisaurakan Tokion olympiakisoissa. Vikström ei yltänyt alkukilpailussa kärkipäähän, koska hänen tähtäimensä irtosi kaksi kertaa.

Kisapähkinä

Huippusuosittu Kisapähkinä testaa penkkiurheilijan tietämyksen olympialaisista – pelaa, saa viisi oikein ja voita kisapalkintoja

Yle Urheilun Kisapähkinässä testataan penkkiurheilijan tietämys Tokion olympialaisten kisalajeista, urheilijoista ja olympiahistoriasta. Parhaita pelaajia palkitaan Ylen olympialähetyksissä.

Tokion olympialaiset

Olympiakisojen yhteydessä 19 uutta koronatapausta

Kolme urheilijaa on antanut positiivisen koronanäytteen.

Guinealaisia urheilijoita Rion olympiakylässä.

Guinea osallistuu sittenkin Tokion olympialaisiin, vaikka ilmoitti aiemmin tänään vetäytyvänsä

Guineaa olympialaisissa edustaa viisi urheilijaa. Maa on osallistunut kilpailuihin 11 kertaa jääden jokaisella kerralla mitalleitta.

Jyrki Järvi och Thomas Johanson vann OS-guld i 49er i Sydney.

Härski psyykkaus avitti suomalaiskaksikon ylivoimaiseen olympiakultaan – toinen konkareista myöntää: "En kestänyt kuunnella sitä teurastusta"

Thomas Johanson ja Jyrki Järvi avaavat Yle Urheilulle, miten voittivat olympiakultaa purjehduksen 49er-luokassa Sydneyssä vuonna 2000.

Vivianne Miedema osui Hollannille neljä kertaa Sambiaa vastaan.

"Todella outo tulos" – katso, miten karmea töppäys aloitti heti historialliset maalijuhlat Tokion olympialaisissa

Hollanti ryöpytti Sambiaa Tokion olympialaisissa maalein 10–3. Hollannnin päävalmentaja Sarina Wiegman taivasteli ottelun käänteitä pelin jälkeen ja sanoi, että pelissä tapahtui outoja juttuja.

Hämeenlinnan Ahveniston kioski ja urheilukeskuksen torni.

Olympiahenki oli Hämeenlinnassa korkealla 69 vuotta sitten

Helsingin olympialaiset heinä-elokuussa vuonna 1952 näkyivät Hämeenlinnassa asti, kun kaupungissa kilpailtiin kisojen nykyaikainen viisiottelu. Kohokohta oli olympiatuli, jonka saapumista ihmiset kerääntyivät katsomaan sankoin joukoin.

Australialaiset istuvat ulkona.

Vuoden 2032 kesäolympialaiset on myönnetty Australiaan

Kansainvälinen olympiakomitea tiedottaa, että tulevat 2032 vuoden olympialaiset ja paralympialaiset järjestetään Brisbanessa. Brisbanesta tulee ensimmäinen kaupunki sitten Los Angelesin 1984, jolle kisat ovat myönnetty yksimielisesti ilman haastajia.

Ari-Pekka Liukkonen.

Ari-Pekka Liukkonen ja Satu Mäkelä-Nummela kantavat Suomen lippua olympialaisten avajaisissa

Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Lehtimäen mukaan lipunkantajiksi haluttiin valita urheilijat, joilla on pitkäkestoinen ja kunnioitettava ura kansainvälisellä huipulla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle