Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Karoliina Blackburn verryttelee kiertämällä levypainoa päänsä ympäri.

Karoliina Blackburn kaipaa suoraa puhetta hormoneista: ”En tajua sitä häpeää”

Näyttelijä Karoliina Blackburn ihmettelee, miksi naisten hormoneista ja terveydestä puhutaan niin vähän. Hän kuuli esivaihdevuosien oireista vasta valmistautuessaan Hormonit!-sarjaan.

Patrik (Robin Svartström) makaa sängyssä raottaen peittoa ja katsoen alavartaloaan.

Tiesitkö, että miehetkin voivat kärsiä vaihdevuosioireista? Testaa, kuinka perillä olet hormoneista

Hormoneihin päästään tutustumaan myös Johanna Vuoksenmaan uudessa draamakomediassa, joka kertoo Elenasta ja Patrikista ja heidän odottamattomasta rakkaudesta vaihdevuosioireiden myllerryksessä.

Näyttelijät Robin Svartström ja Karoliina Blackburn istuvat sängyn reunalla sarjassa Hormonit!

Voisko ne joskus huutaa vähän hiljempaa? – Johanna Vuoksenmaan uusi draamakomedia Hormonit! Yle Areenassa 1.9. alkaen

Hormonit! on Johanna Vuoksenmaan luoma kahdeksanosainen sarja, jonka keskiössä ovat nimensä mukaisesti hormonit.

Siittiöitä esillä lapsettomuushoitoklinikalla Kuopiossa.

Uusi miesten ehkäisypilleri vie siittiöiltä uimataidon – laboratoriokokeet lupaavia

Lääkettä voisi käyttää satunnaisesti ja sen vaikutukset katoaisivat kokonaan vuorokaudessa.

Kolumnisti Selma Vilhunen

Selma Vilhusen kolumni: En osannut ensin yhdistää vaihdevuosiin liittyviä oireitani estrogeenin vähyyteen

Esivaihdevuosioireilu alkaa monilla jo nelikymppisenä. Estrogeenin määrän väheneminen kehossa aiheuttaa elämän laatua huonontavia oireita, mutta niitä ei ole pakko oppia sietämään, kirjoittaa Vilhunen.

Materiaalitekniikan apulaisprofessori Emilia Peltola ja väitöskirjatutkija Naela Delmo Turun yliopiston laboratoriossa.ssa.

Koronarokotteiden vaikutus kuukautisiin potkaisi vauhtia suomalaistutkimukseen – yksinkertainen laite mittaisi hormonitasot sormenpäästä

Hormonitason tutkiminen on ollut vaikeaa, sillä hormonipitoisuudet ovat pieniä. Mittauksesta olisi hyötyä muun muassa lääketutkimuksessa, sillä naishormoneilla on yhteys lääkkeiden sivuvaikutuksiin.

Olohuoneen lattialla leluja: pehmoeläimiä, pallo, palapelikuutiota ja taaperokärry nukkeineen.

”Missä se onnen tunne on?” Baby bluesia on turha hävetä, vanhemman syyllisyys alakulosta on puhuttavissa pois

Vanhemman ahdistus voi uhata myös vauvan hyvinvointia. Ensikotien tarjoama nopea apu raskaus- ja vauva-ajan ahdistukseen on tarpeen kuormittuneiden neuvoloiden rinnalla.

Hoitaja sairaalasängyn luona.

Löytyikö pitkittyneelle koronalle selitys? Tutkimus esittää, että stressihormoni kortisoli on keskeinen tekijä long covidissa

Kortisolin määrä elimistössä voi kertoa siitä, ketkä sairastuvat pitkittyneeseen koronatautiin eli niin sanottuun long covidiin, esittää tuore yhdysvaltalainen tutkimus.

piirros koiran silmistä

Koiraa kannattaa katsoa silmiin – nappisilmillä on terveyteesi suurempi vaikutus kuin uskotkaan

Koirakaveria kannattaa katsoa silmiin – se on terveydeksi!

Funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Paula Heinonen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa

"Emätin laulaa ja rallattelee, kun se saa seksiä" – luennoitsija Paula Heinonen muistuttaa seksin hyvistä terveysvaikutuksista

Paula Heinonen tunnetaan suosittuna luennoitsijana, joka on puhunut paljon muun muassa suoliston merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Nyt Heinonen haluaa antaa ohjeita hyvinvointiin erityisesti vaihdevuosia eläville naisille.

Henkilö keluu kasvot vedessä.

Yli 30 vuotta kestänyt tutkimus paljasti: naisten luut haurastuvat luultua vähemmän vaihdevuosien jälkeen

Menopaussin ohittaneiden naisten luuntiheys pieneni 25 vuoden seurannassa keskimäärin kymmenen prosenttia. Hormonihoito suojasi parhaiten luun menetykseltä.

18–29-vuotiaista aikuisista vähintään ylipainoisia on naisista 35 prosenttia ja miehistä lähes puolet, eli 47 prosenttia.

Suomalaistutkimus: Ihmiskehon luontaisesti välittämä hormoni voi tulevaisuudessa auttaa painonhallinnassa – aktivoi ruskeaa rasvaa

Suolistohormoni sekretiinin todettiin lisäävän ihmisten kylläisyyden tunnetta. Myös koko kehon energiankulutus lisääntyi ja koehenkilöiden ruokailuväli piteni huomattavasti, kun heille annettiin sekretiinihormonia.

Katariina Kuvaja katsoo yläviistoon poispäin kamerasta.

50 synnyttäjää kertoi kokemuksistaan ja kävi ilmi, että vanhemmuuden ensihetkistä ei puhuta tarpeeksi – nämä 6 asiaa tulivat monille yllätyksenä

Ammattidoula Karoliina Kuvaja keräsi podcastiinsa 50 synnyttäneen kokemuksia raskaudesta, synnytyksestä ja lapsivuodeajasta. Synnyttäneet olisivat toivoneet enemmän tietoa etukäteen erityisesti ensihetkistä vauvan kanssa.

Ulla Järvi

Ulla Järven kolumni: Kuumat aallot jaksavat aina yllättää

Vaihdevuodet ovat sukupolvikokemus, jolta moni nuorempi nainen ja mies sulkee korvansa, kirjoittaa tiedetoimittaja Ulla Järvi.

Ryan Crouser on koronakesän tilastoykkönen ennätyksellään 22,91.

Ryan Crouser pukkasi Randy Barnesin 32 vuotta vanhan halli-ME:n historiaan

Kuulantyönnön hallitseva olympiavoittaja, yhdysvaltalainen Ryan Crouser työnsi halli-maailmanennätyksen sunnuntaina Fayettevillessä järjestetyssä kisassa.

Katja Mjösund ja Janne Karinkanta

Lääkäriltä painava viesti nuorille naisurheilijoille: "Siinä vaiheessa uraa ei kuulu miettiä sekuntien tai senttien viilaamista painonhallinnalla"

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund kannustaa nuoria kasvamaan rauhassa naisiksi ja urheilijoiksi. Aikuisena kehon hallintaan ja urheilullisuuteen voi vaikuttaa turvallisemmin kuin kehittyvässä iässä.

doping kuvitus

Sotshin talvikisojen dopingtestejä uuteen syyniin kehittyneemmällä testausmenetelmällä – aiemmista olympialaisista paljastanut yli 100 dopingrikettä

Kansainvälisen testaustoimiston mukaan näytteistä voidaan havaita aiempaa paremmin dopingrikkomuksia.

Nainen kosken rannalla

Hormonikammo ihmetyttää vaihdevuosiin erikoistunutta lääkäriä – "Seksielämäkään ei lopu vaihdevuosiin"

Kliininen seksologi ja gynekologi Leena Väisälä tapaa vastaanotollaan jatkuvasti naisia, jotka kertovat löytäneensä itsensä seksuaalisesti keski-ikäisinä.

Hietatokko

Ihmisen toiminta sotkee lukemattomien eläinlajien pariutumista – rehevöitymisen vaikutukset näkyvät Itämerenkin kalojen suvunjatkamisessa

Tuoreessa väitöskirjassa selvitettiin veden samentumisen vaikutuksia hietatokkojen lisääntymiseen.

nainen nojaa päätänsä sateiseen ikkunaan.

Monirakkulainen munasarjaoireyhtymä heikentää naisten elämänlaatua pitkään, aina vaihdevuosiin saakka – riski sairastua masennukseen kasvaa

Monirakkulaisen munasarjaoireyhtymän eli PCOS:n vaikutusta on aiemmin tutkittu lisääntymisikäisten naisten elämänlaatuun.

Nainen ylhäällä kalliolla katselee kohti horisonttia.

Korona-aika sekoittaa naisten kuukautiskiertoa – vastaavia tuloksia on saatu sota-alueilta

Stressillä on suuri vaikutus naisten kuukautiskiertoon ja hormonaalisiin vaivoihin.

Caster Semenya

Caster Semenya vaihtoi matkaa – tavoittelee 200 metrin olympiakisapaikkaa

Caster Semenya ei voi puolustaa 800 metrin olympiakultaansa, koska hän ei ole suostunut noudattamaan WA:n määräyksiä koskien testosteronirajoja.

Lumi, Ähtärin panda lepää

Lumi-pandan pissanäytteitä seurataan Ähtärissä nyt tarkemmin kuin ikinä – Eläinlääkäri ei lomaile ja hormonitutkijan laukut on pakattu pikalähtöä varten

Lumin hormonitasoja ja käyttäytymistä tarkkaillaan päivittäin. Pandan kiima kestää vain 1-3 päivää, joten h-hetkellä on toimittava nopeasti.

Painija Biljal Mahov

Nyt kärysi painin olympiamitalisti ja kolminkertainen maailmanmestari kasvuhormonista – vierittää syyn vaimon niskaan

Olympiapronssia saavuttanut ja maailmanmestaruuksia rohmunnut venäläinen huippupainija on antanut positiivisen dopingnäytteen, kertoo sportbox.ru-sivusto.

Dopingia käyttävät yhä enemmän tavalliset kuntoilijat.

Markus alkoi käyttää dopingia alaikäisenä – 26 vuotta myöhemmin hän näkee jo kaukaa, kuka käyttää: "Tiedän lähemmäs sata"

Dopingin käyttö yleistyy tavallisilla kuntoilijoilla. A-Klinikkasäätiön Dopinglinkin kävijämäärät ovat lähes kolminkertaistuneet vuoteen 2017 verrattuna.

Ophelie Claude-Boxberger

Epo uhkaa ranskalaisjuoksijan perhesopua – hormonista kärynnyt juoksija syyttää isäpuoltaan "myrkytyksestä"

Ophelie Claude-Boxberger antoi epo-hormonia sisältäneen dopingnäytteen syyskuussa.

Ehkäisyvälineitä

Torstai 5.12.2019 (radio)

Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan. SDP:n puoluehallitus esittää Antti Rinnettä hallitustunnustelijaksi. Tutkijat ovat kehittäneet ehkäisypillerin, joka pitää ottaa vain kerran kuussa. Presidentti Mauno Koivisto saa muistomerkin.

Ehkäisyvälineitä

Unohtuiko e-pilleri? Tulevaisuudessa vain yksi tabletti kuukaudessa voi olla tarpeeksi

Yhdysvalloissa testataan tulevaisuuden ehkäisyä, mutta matka markkinoille on vielä pitkä.

Mieshormoni testosteronilla on yllättäviä vaikutuksia käytökseen.

Prisma: Testosteroni – miehuuden lähde

Mieshormonilla on yllättäviä vaikutuksia.

Chris Griesbaum

Yhdysvalloissa kallis insuliini ajaa diabeetikkoja ostoksille Kanadaan: ”Tämä matka on minulle elämän ja kuoleman kysymys”

Hinnan vuoksi jopa neljännes yhdysvaltalaisdiabeetikoista on joutunut säännöstelemään elintärkeää lääkettään, mikä on johtanut jo kuolemantapauksiin.

Hiusharjassa tukku irtohiuksia.

Löysitkö ison tupon hiuksia lattiakaivosta ja huolestuit? – Hiusalan yrittäjä nimeää kuusi yleistä syytä hiustenlähtöön ja hiusten katkeiluun

Hiustenlähtö on monen tekijän yhteisvaikutus. Hiuksien hyvinvointia voi onneksi usein parantaa esimerkiksi huolehtimalla ravinnosta ja hillitsemällä stressiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle