Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Terveydenhoitaja mittaa vauvan päänympärystä.

Kun yksinhuoltaja Onerva Cortés, 19, pyysi neuvolasta keskusteluapua, kukaan ei reagoinut – asiantuntijat löytävät neuvoloista korjattavaa

Ylen kyselyyn vastanneiden asiantuntijoiden mukaan ainakin uupuneet vanhemmat, isät sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pitäisi huomioida neuvoloissa nykyistä paremmin.

Minna Leinonen, keskusta, kunnanvaltuutettu Kajaanissa. Kuva. 17.5.2022

"Kouluikäisten lasten äitinä tämä tulee lähelle" – kuuntele, mitä mieltä kaupunginvaltuutettu Minna Leinonen on Kajaanin suunnitelmista lakkauttaa kolme koulua

Leinonen tarkastelee suunnitelmaa sekä päättäjän että vanhemman näkökulmasta, sillä Leinosen lapsista kaksi käy lakkautusuhan alla olevaa Soidinsuon koulua.

Isä leikkii lapsen kanssa metsässä.

Hämeenlinnalaiset isät innostuivat taaperoiden kanssa metsään: ohjatuissa ryhmissä voi viettää yhteistä aikaa luonnossa

Hämeenlinnassa luontouttaja Jaana Santanen ideoi äideille ja vauvoille ohjattua toimintaa luonnossa. Vastaanotto oli innostunut, eli nyt on isien ja alle kouluikäisten lasten vuoro saada omat ryhmät.

Turvakodin yksi huoneista, lasten leikkihuone, Pääkaupungin Turvakoti ry, Etelä-Haaga, 14.1.2019.

Yhä useampi eroperhe päätyy vuoroasumiseen, yhteiskunnan tuet ja palvelut eivät pysy mukana vauhdissa

Keskimääräistä useammin vuoroasumiseen päädytään perheissä, joissa on hyvä taloudellinen tilanne. Lapset tarvitsevat molemmissa kodeissa tilaa, ja asuminen on suurin yksittäinen menoerä suomalaisten arjessa.

Ritva paananen pukee huivia päälle. Kädessä takki.

"Lapselle on oltava oikeasti aikaa", sanoo elämänmittaisesta kasvatustyöstään mitalin saava Ritva Paananen

30 äitiä saa tänään kunniamerkin presidentti Sauli Niinistöltä, kun Helsingin Säätytalolla vietetään valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa. Yksi palkittavista on viitasaarelainen Ritva Paananen.

Kuvassa valokuva-albumi, jossa vauvan kuva, vauva katsoo kameraan.

Essee: Äitiys muuttuu, mutta syyllisyys ei katoa mihinkään

Äitiys on elämän mittainen projekti.

Mors dag firades med utmärkelser i Ständerhuset i Helsingfors

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin saa Varsinais-Suomesta yksi äiti

Laitilalainen Terhi Mäkilä on yksi 30:stä sunnuntaina palkittavasta äidistä.

Lapsia leikkii päivähoidossa.

Lakosta huolimatta kaikki hoitoa tarvitsevat lapset ovat mahtuneet päiväkoteihin Kuopiossa – maanantai saattaa olla ruuhkaisempi päivä

Kilpajuoksutilannetta päiväkoteihin mahtumisen vuoksi ei ole aamuisin Kuopiossa nähty, vaan tilanne on ollut rauhallinen. 

Käpyläläinen Ukri Pohjanpalo on saanut kunta-alan lakon aikana paljon lastenhoitajan töitä. Kuvassa Pohjanpalo Akseli Toivosen kentällä leikkitelineessä.

Ukri Pohjanpalon, 18, kalenteri täyttyi kun lakko alkoi – hän hoitaa lähialueen lapsia aamusta iltaan

Nuoret ovat tarjonneet lastenhoitoapua kunta-alan lakon alla. Sanni Åberg, 23, sai vuorokaudessa yli 20 työtarjousta. Ukri Pohjanpalon, 18, tämän viikon kalenteri on jo lähes täynnä lastenhoitokeikkoja.

Vanhempia ja lapsia leikkipuistossa

Iltatöitä, mummi lapsenvahdiksi ja itsekin lakossa – näin jyväskyläläiset vanhemmat järjestävät lastenhoidon lakon aikana

Kunta-alan lakko pitää suurimman osan Jyväskylän päiväkodeista suljettuna viikon ajan. Monissa pikkulapsiperheissä lasten hoidon järjestely on vaatinut luovuutta.

Uudet au pairit rivissä: Jenni, Iina, Iida ja Tiia Panamalaisella kadulla.

Tässä tulevat Au pairit Panamassa -sarjan tähdet – tropiikki kutsuu 25.5.!

Au pairien 9. tuotantokaudella suunnataan Panamaan.

-

"Imetin ja itkin, että mitä olemme menneet tekemään" – äidit kertovat, miltä tuntuu katua omaa lastaan

Yle kysyi vanhemmilta, ovatko he katuneet lapsen saamista tai kokeneet kielteisiä tunteita vanhemmuudessa. Enemmistö vastanneista oli äitejä. Vastaajissa oli vain muutama isä.

Pahoin romuttunut kolariauto tien sivussa.

Liikennepsykologin mielestä nuorten miesten kaahailua vähätellään – riskinotolle liikenteessä löytyy syy aivoista

Nuorten – erityisesti miesten – aivojen kehittymättömyys vaikuttaa liikennepsykologin mukaan siihen, että he ovat valmiita ottamaan liikenteessä riskejä, jotka voivat johtaa vakaviinkin onnettomuuksiin.

Helsinkiläinen Saara Ojanen ja hänen 1- ja 4 -vuotiaat lapsensa kauppakeskus Triplassa. Yle kysyi, miten Ojanen aikoo järjestää lastenhoidon kunta-alan lakon aikana.

Vanhemmat varautuvat etätöihin ja isovanhempien apuun, kun lakko sulkee päiväkodit ja koulut – sympatiat ovat lakkoilijoiden puolella

Ensi tiistaina alkava kunta-alan lakko sulkee kolme neljäsosaa Helsingin päiväkodeista. Vanhemmat miettivät nyt, miten lasten päivähoito lakon aikana järjestetään.

Katriina Raine pitää ilmaisutaidon tuntia etänä.

Professori myöntää etäajan kiusallisen seurauksen: ei enää välttämättä tunnista oppilaita kadulla – kaikkia vaikutuksia ei vielä edes tiedetä

Yli kahden vuoden korona-aika on voinut kaventaa ihmisten välistä vuorovaikutusta. Jatkossa muun muassa töissä ja kouluissa pitäisi miettiä, milloin etätapaamisia tarvitaan ja milloin ei.

Nainen seisoo koulun edustalla.

Maalahden ainoaa suomenkielistä koulua uhkaa lakkautus – mielipiteet jatkosta jakautuvat puolesta ja vastaan

Maalahden ainoan suomenkielisen koulun tulevaisuus on vaakalaudalla jo toistamiseen. Koulu on jo kertaalleen lopetettu Kolinan kylästä vuonna 2015 ja siirretty ruotsinkielisen koulun yhteyteen. Nyt koulu saatetaan lakkauttaa kokonaan.

Hullunkuriset perheet -pelin tyylisiä pelikortteja, joissa erilaisia perheenjäseniä useasta eri perheestä.

Perheen yhteinen sukunimi ei ole ikiaikainen perinne – moni muukin perheeseen liittyvä uskomus on sepitettä

Perinteistä perhemallia haikailevien olisi hyvä muistaa, että uusperheet, adoptioperheet ja huoltajuuskiistat eivät ole vain nykyajan ilmiöitä.

Parolan koulu Hattulassa

Hattulassa koulujärjestelyt kuohuttavat vanhempia

Osa Parolan koulun oppilaista joutuu siirtymään Juteinin kouluun, kun sisäilmaongelmista kärsivän Parolan yhteiskoulun oppilaille tarvitaan tilaa Parolan koululta. Alakoululaisten siirto toiseen kouluun tyrmistyttää vanhempia.

nuori räplää kännykkää

Kolmasosa koululaisten laajoista terveystarkastuksista jäänyt tekemättä Pohjois-Savossa: huonoin tilanne kahdeksasluokkalaisilla

Kaikkein huonoin tilanne on ollut kahdeksasluokkalaisilla, joista tarkastukseen on päässyt 59 prosenttia oppilaista.

Kauppakeskus Columbus Vuosaaressa.

Poikien välinen kiusaaminen johti sanaharkkaan isien välillä ja päättyi lopulta puukotukseen – Poliisi tutkii epäiltyä tapon yritystä

Poliisi epäilee, että 14-vuotias poika puukotti 15-vuotiaan pojan isää useasti alavartalon alueelle. Mies sai iskujen seurauksena hengenvaaralliset vammat.

Jenni Hipsi pukee 1-vuotiaalle Milo-pojalleen ulkohaalaria. Milo katsoo kameraan ja nauraa.

40 maan vertailututkimuksen yllättävä tulos: äidit ovat uupuneempia maissa, joissa on vahva sukupuolten välinen tasa-arvo

Tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että huolimatta korkeasta tasa-arvosta koulutuksessa, työelämässä ja poliittisessa päätöksenteossa, vanhemmuudessa äidit eivät välttämättä koe tasa-arvoa.

Lapsen kädet tutkivat kirjoja

Tyrnävälle on perustettu perhelukemisen pankki, jolla halutaan vanhemmat lukemaan kirjoja lapsille

Kunnassa on alettu koota Suomen ensimmäistä perhelukemisen verkkotietopankkia, joka tulee valtakunnalliseen käyttöön. 

nuuskarasia

Sosiaalinen media on nuorille helppo väylä nuuskaostoihin

Viime vuonna perusopetuksen 8. ja 9. luokkalaisista 36 prosenttia, lukiolaisista 43 prosenttia ja ammattiin opiskelevista 67 prosenttia oli käyttänyt jotain tupakkalain alaista tuotetta ainakin kerran.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

"Miehellä oli kovat puheet isyydestä, mutta todellisuus olikin ihan muuta" – Yle keräsi kokemuksia vanhemmilta ja sai lukuisia vastauksia uupuneilta äideiltä

Jakautuuko vastuu lapsista tasaisesti suomalaisissa perheissä? Yle kysyi tätä verkossa lukijoiltaan. Yli 300 vanhempaa kertoi oman perheensä onnesta ja epäkohdista, joista osan aiheuttavat ihmiset kodin ulkopuolella.

Kaisa Kuitunen, opiskelija. Kuvattu keskustakirjasto Kaisassa 24.03.2022

Kaisa Kuitunen ja ikätoverinsa eivät juuri puhu uskonnosta perheensä kanssa – tutkimuksen mukaan uskonnosta vaikenevat erityisesti miehet

Tuore tutkimus osoittaa, että uskontoa pidetään yhä hyvin yksityisenä asiana. Nuoret keskustelevat vanhempiaan rohkeammin myös katsomuksellisista asioista.

Ilmakuva Sammonlahden arkkitehtuurikilpailun voittaneesta Valkoisesta pihasta.

Lappeenrannan Sammonlahden 400 koululaista siirtyy väistötiloihin – Sammontalon rakentaminen ei onnistukaan ilman koulun purkamista

Lappeenrannan Sammonlahden koululaisten vanhemmat toivovat, että uudet väistötilat ovat mahdollisimman lähellä, jotta koulupäiville ei tule liikaa pituutta.

Uwa Iduozee kuvattuna studiossa.

Uwa Iduozeen kolumni: Meistä jää jälkeen vain nimemme

Nimi määrittää meitä ihmisinä, mutta pidämme vain osaa nimistä muistamisen arvoisina, kirjoittaa Iduozee.

Tatiana Elf käänsi äitinsä Alzheimerin tv-sarjaksi

Käsikirjoittaja Tatiana Elf joutui tyttärestä äidiksi – Alzheimerin tauti kääntyi tv-sarjaksi

Tatiana Elf heräsi vasta, kun ruuanlaitosta pitänyt äitinsä myi hellan ja pani tilalle tuolin. Alzheimerin tauti käänsi roolit päälaelleen: tytär pitikin nyt huolta äidistä. Kokemus poiki tv-sarjan Kultakala.

Kaksivuotias Julius Uusitalo istuu pyörätuolissa selin kameraan. Hän ottaa kädellään oikealla puolellaan olevan hyllyn laatikostas leluja. Yllä on t-paita.

Nia Kortelaisen Julius-vauva sairastui tautiin, joka vei kyvyn liikkua ja ennakoi murheita – 83 000 euroa pistokselta maksava lääke muutti kaiken

SMA on harvinainen hermostollinen lihassairaus, joka voi jäädä aluksi helposti huomaamatta. Nia Kortelainen huolestui, kun hänen vauvansa menetti oppimansa taidot.

Jussi Koskinen, Henna Järvikari-Koskinen ja heidän poikansa Lukas.

Teemme juttua vastuun jakamisesta lapsenhoidossa – saavatko molemmat omaa aikaa, vaihtaako vain toinen vaippoja? Kerro meille!

Tuoreen väitöstutkimusartikkelin mukaan suomalaiset vanhemmat toivovat vanhemmuudelta tasavertaisuutta. Kerro meille oma kokemuksesi siitä, miten tasapuolisuus toteutuu teillä kotona.

Jussi Koskinen, Henna Järvikari-Koskinen ja heidän poikansa Lukas kotitalossaan Kotkassa.

"Jussi varmaan vaihtaa työpaikkaa", sanoivat tuttavat vauvaa odottaville Koskisille – he päättivät hoitaa lasta 3 viikon vuoroissa, ja se toimii

Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat toivovat, että saisivat toimia vanhempana itsensä näköisesti. Jokainen perhe voi myös toteuttaa tasavertaista vanhemmuutta omalla tavallaan.

Nuotiopaikalla palaa tuli. Kahvipannu on ritilällä. Kuvan taka-alalla näkyy laavu, hiihtohissejä ja luminen maisema.

Talviloma on liikuttanut väkeä Ristijärvellä – ulkoilun ei tarvitse olla aina hikijumppaa, vaan yhdessäolo riittää

Ristijärven Pyryn aktiivit pitävät ulkoilun ja arkisten asioiden merkitystä epävarmoina aikoina entistä suurempana. He kannustavat perheitä liikkumaan yhdessä.

Nataliia Melnyk videopuhelussa vanhimman poikansa kanssa.

Nataliia Melnyk koettaa saada 17-vuotiaan poikansa Ukrainasta Suomeen: "Olen hyvin huolissani lasten hengen puolesta"

Kotiuttaminen ei kuitenkaan ehkä enää onnistu, sillä Ukraina on julistanut maahan hätätilan, joka vaikuttaa kulkemiseen rajoilla.

Koululaiset keskustelevat luokassa selät kameraan päin. Yksi poika pitää käsiä poskillaan.

"On harmillista, että pitää sotia", sanoo kuudesluokkalainen Linnea Jansson – Professori antaa kaksi vinkkiä, miten puhua Ukrainan kriisistä lapsille

Monet lapsetkin törmäävät nyt väistämättä Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Aikuisten kannattaa vastata kysymyksiin ja luoda turvallisuudentunnetta.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: On väärin liittää lapsi uskonnolliseen yhdyskuntaan

Uskontoon pakottaminen on kuolleena syntynyt ajatus, kirjoittaa Jari Ehrnrooth kolumnissaan.

Nainen katsoo ulkona talvivaatteissa vasemmalle.

Neuvokas äiti keksi kisan, joka yllyttää koululaiset kävelemään kouluun – samalla vähenee vaarallinen autorumba

Kuopiolaisessa Kettulan koulussa kampanjoidaan kouluun kävelemisen puolesta maaliskuussa, koska koululle tuleva ahdas katu täyttyy aamuisin saattoliikenteestä.

Hiidenkiven peruskoulun kahdeksasluokkalaiset Aino Koskela (vasemmalla), Venla Sahri ja Emilia Mulari

Sotilaita juoksuhaudoissa, ammuskelua rynnäkkökivääreillä: some on täynnä sodan uhkaa – näin voit keskustella asiasta lapsen kanssa

Sodan ja Venäjän pelko on kuulunut lasten ja nuorten yhteydenotoissa, kerrotaan lapsia auttavista järjestöistä. Asiantuntija kehottaa vanhempia kysymään, askarruttaako lasta jokin.

Kuva henkilöauton sisältä tuulilasista päin katsottuna. Kuskin paikalla isä Joachim Walhelm, etupenkillä äiti Patricia Walhelm. Äiti tuulettaa, on nostanut kätensä ilmaan riemuisasti. Takapenkki on täysi lapsista ja tavaroista.

Walhelmin perheen isä on välillä syömättä, jotta lapsille riittää ruokaa – mutta onko rivitalossa asuvalla perheellä sittenkään oikeutta puhua köyhyydestä?

Seitsenhenkinen Walhelmin perhe elää köyhyysrajan alapuolella. Suomalainen lapsiperheköyhyys näkyy niin, etteivät lapset enää uskalla pyytää esimerkiksi ehjiä talvikenkiä. Juttu on julkaistu helmikuussa.

Liikennemerkkejä Hämeenlinnan Seminaarin koulun pihassa talvella hämärässä.

Seminaarin koulun ympäristön aamuliikenne huolettaa koulun henkilökuntaa

Vilkas saattoliikenne aiheuttaa vaaratilanteita ja se haittaa myös koulutaksien työtä. Koulu toivoo, että vanhemmat jättäisivät lapset aamulla nykyistä kaemmas koulurakennuksesta.

Magneettitaululle ripustettuja englanninkielisiä lappua, joissa on ohjeita lukea tekstiä eri tavoin, esimerkiksi hiiri tai hirviö.

Mikä on hyvä ensimmäinen vieras kieli lapselle? Opettaja kertoo seitsemän vinkkiä eskarilaisten vanhemmille

Vieraan kielen opiskelu koulussa alkaa nykyisin jo ensimmäisellä luokalla. Monissa perheissä pohditaan parhaillaan koululaisten kielivalintoja. Asiantuntija kannustaa kuuntelemaan lapsen mielipidettä valinnassa.

Päiväkotilapset pitävät toisiaan kädestä kiinni.

Perheiden äkkiryntäys yllätti Nurmijärven – päiväkoti saattaa sijaita yli 20 kilometrin päässä

Syynä pitkiin päiväkotimatkoihin on yhtäkkiä kasvanut alle kolmivuotiaiden lasten määrä ja hoitajapula. Kunnassa etsitään ratkaisua ongelmaan yksityisistä päiväkodeista.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Uupuneet vanhemmat hakevat yhä useammin apua chatista – monet haluavat kertoa perheen tilanteesta, osa kaipaa konkreettisia neuvoja

Erityisasiantuntija Tanja Henttonen toteaa, ettei vanhemmuuteen tarvita asiantuntijuutta, siihen kasvetaan vauvan kanssa pikku hiljaa eläen arkea.

Yleiskuva

Alisan 5-vuotias tytär itki iltaisin, koska pelkäsi kiusaajaansa – perhe päätti muuttaa, kun ongelmaa ei saatu ratkaistua päiväkodissa

Kiusatun tytön äiti kokee, ettei helsinkiläisessä päiväkodissa puututtu riittävästi hänen tyttärensä kiusaamiseen, jonka vuoksi perhe joutui traumaterapiaan.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Suosittelen enemmän laiskoja aamuja rakastajan lakanoissa ja vähemmän askelkyykkyjä vessareissuilla

Jotta minulla tai sinulla on mahdollisuus ja aikaa rakastaa enemmän kuin yhtä ihmistä, täytyy oman laadukkaan elämän kriteereitä arvioida uudelleen, kirjoittaa Nuorgam.

Kaakkois-Suomen poliisin uuden lapsirikosryhmän tutkinnanjohtaja Anne Tuomisto.

Chatit tuovat lapsiin kohdistuvia rikoksia näkyviin – rikoskomisario Anne Tuomisto vetää Suomen toista lapsirikoksia tutkivaa poliisiyksikköä

Kaakkois-Suomen poliisi perusti vuoden alussa erillisen lapsirikosryhmän. Ryhmän tutkijat keskittyvät rikoksiin, joissa on alaikäinen uhri.

Käräjäoikeuden nuija lakikirjan päällä Etelä-Savon käräjäoikeudessa.

Isä puukotti äitiä ja lapsia valvotun tapaamisen päätteeksi Helsingissä vuonna 2019 – viranomaiset selvisivät ilman syytteitä

Syyttäjän mukaan tapaamisesta vastanneet kaupungin työntekijät eivät ole syyllistyneet rikokseen. Laissa ei määritellä sitä, miten vanhempien välinen konflikti pitäisi huomioida perheen valvotuissa tapaamisissa. Virkavelvollisuutta määrittävässä säännöksessä korostetaan lapsen etua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle