Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Olfaktorinen impromptu gis-mollissa ja H-duurissa, eli haiston ja maiston menö & paluu

Kajon matkakokemuksia hajuttomasta & mauttomasta maailmasta.

Korona vie monelta hajuaistin tai muuttaa sitä – koronan sairastanut Johanna Pekari: Sipuli haisee nyt tosi epämiellyttävälle

Koronan sairastaneet Sanna Vainionpää ja Johanna Pekari ovat sopeutuneet haju- ja makuaistin muutoksiin jo vuoden ajan.

Oranssi vesipullo, tauteus, kuminauha ja kiinalaisten kadehtiminen

Mm. mielellistä ylösrakennusta & siivouskiroa pohtii Kajo.

Vesi alkoi kesällä haista hirveälle, ja siitä Johanna Pekari huomasi koronan jälkioireet – hänen ja Sanna Vainionpään haju- ja makuaistit ovat vieläkin sekaisin

Nämä naiset kertovat, että heille tulee vieläkin uusia haju- ja makuvääristymiä, vaikka koronan sairastamisesta on pian 10 kuukautta.

Ajatuksilla iloa elämään

Flamingot onkin kai valkoisia. (Sei liity tähän mitenkään.)

Tiistai 15.10.2019 (tv)

USA asetti pakotteita Turkille. Sähkötupakan makuaineiden kielto ei toimi. Koodarikoulu aloitti toiminnan. Säätiedot.

Havaintoja ja mauttomia mielteitä

Mieli miettii kun sei muutakaan osaa.

Tutkimus: Ihminen haistaa myös kielellään

Tutkija arvelee, että tulokset voivat auttaa vähentämään rasvan, sokerin ja suolan käyttöä.

Meijeriopiskelijat tietävät, miten maito kannattaa jääkaapissa säilyttää – töitä riittää kaikille heti valmistumisen jälkeen

Vaikka maitotuotteille tehdään tarkat kemialliset analyysit, meijeristillä pitää olla hyvä makuaisti.

Saako olla kahvia vai teetä? Geenit vaikuttavat valintaasi

Teetä juodaan maailmassa paljon enemmän kuin kahvia, mutta kahvista on viime vuosikymmeninä tullut yhä suositumpaa jopa teen synnyinmaassa Kiinassa.

Eikö lapsi halua kasviksia? Nirsoilun taustalla voi olla yllättävä syy: uusien ruokien pelko eli ruokaneofobia

Uusien ruokien pelko saattaa rapistuttaa lapsen ravinnonsaannin ja aiheuttaa ahdistusta.

Onko visuaalisuuden valtakausi murentumassa? Yritykset kosiskelevat asiakkaita nyt kaikin aistein

Vahva brändi syntyy mieleenpainuvan aistikokemuksen kautta, uskovat tutkijat. Siihen ei riitä enää perinteinen mainostaminen.

Rohkea rokan syö, mutta entä maksalaatikkoa mansikkajogurtilla? – Katso tästä yleisön huikeimmat makuyhdistelmät

Makuasioista ei kannata kiistellä. Tutkijoille on edelleen suuri mysteeri, miksi joku makuyhdistelmä on toiselle herkkua, mutta toinen ei voi sitä sietää.

Makumieltymykset eivät katso kulttuuria – "Ihmiset haluavat syödä tulisia ruokia, koska he pystyvät siihen"

Maistamisen kokemusta tutkineen Mari Sandellin mukaan makuaisti ei ole sidonnainen kansakuntaan tai kulttuuriin. Esimerkiksi tulinen ruoka on trendikästä kautta maailman.

Makuaisti heikentyy ikääntyessä – Vanhukset korvaavat ruoan ja juoman aiempaa makeammalla vaihtoehdolla

Makea ja helposti syötävä ruoka maistuu vanhuksille. Runsas sokerin syönti kuitenkin huonontaa heidän saamansa ravinnon laatua.

Lupasitko laihduttaa tänä vuonna? Nämä kaksi asiaa kertovat, kuinka käy

Suurin merkitys ei ole sillä, kuinka paljon liikut tai kuinka suuria annoksia syöt.

Musiikki voi parantaa oluen makua

Musiikki vaikuttaa siihen, kuinka hyvältä olut maistuu, näin väittää tuore tutkimus. Erityisesti tuttu musiikkikappale paransi oluen makua tutkimuksessa.

Eikö ennen hyvältä maistunut ruoka maistu enää? Ruokahalu voi olla kiinni aisteistasi

Makuaisti vaikuttaa ruokahaluun, sillä kukapa mielellään laittaa suuhun ruokaa, joka ei maistu miltään. Aistin heikkenemiseen voi olla monia eri syitä, kuten vaikkapa jotkin sairaudet tai ikääntyminen.

Maut aktivoivat tunteita ja muistoja: "Yksi maku tai haju voi siivittää lapsuuden mummolan keittiöön"

Suumme maistaa uusia makuja joka päivä, mutta jotain emme pistä suuhumme mistään hinnasta. Ikävät makumuistot voivat seurata koko iän.

Proseccon myynti ohitti samppanjan – suosio Suomessa yllätti italialaistuottajat

Italialaista prosecco-kuohuviiniä myydään maailmalla jo enemmän kuin samppanjaa. Suomessakin myynti kasvoi viime vuonna kolmanneksen. Proseccon kotiseudulla Koillis-Italiassa suosio lämmittää.

Prisma Studio: Vihapuhetta ja nettiraivoa – mihin empatia katosi?

Voitaisiinko netistä tehdä inhimillisempi?

Viini kuntoon viiden sentin kolikolla?

Selvitämme, hävittääkö kuparikolikko viinistä pahoja hajuja.

Manning ei vielä miettinyt uransa jatkoa: "Aion juoda tänään paljon olutta"

Denverin 39-vuotias pelinrakentaja Peyton Manning ei vielä paljastanut, aikooko lopettaa uransa Super Bowl -mestaruuteen.

Äidin ruokavalio avain makumaailmaan – ensimmäiset ruokaelämykset koetaan sikiövaiheessa

Osa makutottumisista tulee perintönä ja osa kokemuksen kautta. Uusien makuihin tottuminen vaatii monia maistelukertoja, mutta melkein kaikkeen oppii, kun lähtee liikkeelle pienillä annoksilla.

Mitä lapsesi jättää lautaselle? Osallistu kyselyyn!

Lapsilla voi olla outoja ruokatottumuksia.

Kerro kesän paras festarimuisto – jaa #ylefestari-kuva tai tarina!

Blockfest, Helsingin juhlaviikot, Satasoitto... vielä on runsaasti kesän festarielämyksiä tarjolla, mutta kerro paras tapahtumamuisto tähän mennessä tältä vuodelta.

Psykologi kannustaa tietoiseen herkutteluun – "Aika usein herkutellaan niin, että tehdään samalla jotain muuta"

Kun herkutteluhetkeen keskittyy, pienemmät herkkumäärät voivat riittää, sanoo ravintoon erikoistunut psykologi Outi Rahko. Hänen mukaansa ruoka on paljon kokonaisvaltaisempi asia mitä moni luulisi – ainakin alitajuisesti.

Kolea alkukesä ei jäähdyttänyt suomalaisten grillejä

Grillimakkara tekee kauppansa, vaikka grillaussäät eivät ole olleet alkukesästä parhaimmillaan. Makkaravalmistajat reagoivat sään ja menekin muutoksiin nopeasti.

Nokkonen lyö laudalta kaikki muut luonnonyrtit

Jos luonnonkeruutuoteneuvojaan on uskominen niin nokkonen on superruokaa ylitse kaiken muun. Ainakin Suomessa. Nokkonen maistuu hyvältä ja on monikäyttöinen.

Tumppaa tupakka lopullisesti – aistit herkistyvät jo muutamassa päivässä

Tupakoinnin lopettamiseen on monta hyvää syytä. Terveydellisten syiden lisäksi aistit avautuvat nopeasti uusille maku- ja tuoksuelämyksille.

Kokemusta ja perimää - herkkyys makuihin vaihtelee

Makuasioita voi opetella, vaikka perimälläkin on niihin vaikutusta. Lasta voi kannustaa kokeilemaan erilaisia ruokia monin pienin keinoin, jolloin arkakin maistaja voi uskaltautua uusien makujen äärelle. Joskus lapsen ennakkoluuloisuus ruokaa kohtaan voi johtua epätietoisuudesta sen sisällöstä, sanoo tutkija Mari Sandell Turun yliopistosta.

Ikäihmisen aliravitsemus voi johtaa sairauskierteeseen

Vanhemman väestön riittävä ja tarpeeksi monipuolinen ruokavalio tukee terveyttä ja hyvinvointia. Iän myötä aliravitsemuksen riski lisääntyy, kun haju- ja makuaisti heikentyvät ja osa sairauksista voi vaikuttaa ruokahaluun. Syömättömyys taas altistaa uusille oireille.

Mihin katosi maksalaatikko päiväkotilasten lautasilta?

Ravintosuositukset ja makumieltymykset ovat pyyhkäisseet tarjottimelta muun muassa Aamos Kiviojan, 6, lempiruoan. Osa perheistä pakkaa lapselle päiväkotiin evästä mukaan, sillä välipaloja ja vihreää voi olla vähänlaisesti muutoin monipuolisessa kattauksessa.

Tutkijat kehittivät olutta maistavan robotti"kielen"

Tutkijoiden mukaan maistajaa voitaisiin käyttää esimerkiksi panimotuotteiden tarkastamiseen. Laite on myös ensiaskel siihen, että tulevaisuuden roboteilla olisi makuaisti.

Kuvagalleria: Juhlien tarjoilut hivelivät makuaistia - ja silmää

Tampere-talon vieraat saivat nauttia monenlaisista paikallisista erikoisuuksista. Mustaa makkaraa juhlissa ei kuitenkaan tarjoiltu.

Kotiviinintäyteinen 1990-luku

Laman myötä viinistä tuli suosittu harrastus ja kulutustuote

Bisonsin takamies tohkeissaan: "Ihan huikea tapahtuma"

Antto Nikkarisen mukaan Eurocupin avausottelu oli pitkän odotuksen arvoinen. Liettualaisvastustaja oli lähellä korisliigatasoa.

Onko viininmaistelu roskatiedettä?

Onko maku loppujen lopuksi puhtaasti subjektiivista?

EU-parlamentti haluaa kieltää mentolisavukkeet ja täyttää tupakka-askit varoituksilla

Parlamentti haluaa kieltää tupakasta makuaineet, jotka houkuttelevat nuoria. Jatkossa varoitukset peittäisivät tupakka-askin pinnasta 65 prosenttia.

Aurinkosyksy kypsyttää edelleen mansikkaa

Puolukkakausi on parhaillaan käynnissä, kun taas mansikkakauden olisi pitänyt olla ohi jo viikkoja sitten. Makeaa herkkua saa kuitenkin edelleen torilta puolukan kyljestä. Syysmansikka kutkuttelee herkuttelijan makunystyröitä vielä jopa parisen viikkoa.

Juhlava ruoka maistuu myös lapselle

Hippaloiden teemaksi valikoitui tällä kertaa ruoka, jota tarjoillaan muun muassa saduilla höystettynä. Lasten festivaalin MakuSeikkailuun sukelletaan Nalle Puhin ja hänen ystäviensä matkassa. Juhlaruokia pöytään taikoo Pirjo Päivärinta, jonka menuu saa veden aikuisenkin kielelle.

Hiilihappo ei maistu, mutta vaikuttaa makuun

Maistele kesälomalla aikasi kuluksi kahta eri virvoitusjuomaa. Tuntuuko siltä kuin toisessa olisi isommat hiilihappokuplat? Jos, niin makunystyräsi huijaavat sinua pahemman kerran.

Taide puhuttelee kaikkia aisteja

Aineen taidemuseo on kehittänyt elämystuotteen, jonka nauttimisessa tehdään paitsi näköhavaintoja, käytetään myös kuulo- ja makuaistia. Kuuloa kysytään syventävän opastuksen aikana ja makuaisti pääsee vuoroon opastuksen jälkeen tarjottavan teemaleivoksen kanssa.

Haalea vesi sammuttaa janon parhaiten

Kulttuurimme opettaa juomaan kahvin kuumana ja maidon kylmänä. Vaikka ihmiset väittävät hörppäävänsä mieluiten jääkylmää juomaa, noin 15-asteinen vesi on tutkimuksen mukaan ehdoton suosikki.

Rantakuntoon tarpeeksi pitkällä tähtäimellä

Kesäksi rantakuntoon ennättäminen vaatii tässä vaiheessa kevättä jo sekä sisua että kovaa työtä. Suurimman pudottajan kokenut Ari Elomaa kehottaa laihduttajia maltillisuuteen. Kyse on elämäntaparemontista pitkällä tähtäimellä - ei ensi kesän komeimmista vatsalihaksista.

Ylipainoisten lasten makuaisti heikompi – voi selittää liikasyömistä

Saksalaistutkijoiden mukaan ylipainoiset lapset ja nuoret eivät maista kaikkia makuja yhtä hyvin kuin normaalipainoiset.

Tupakoinnin lopettaminen kerryttää usein kiloja

Tulosten mukaan merkittävin painonnousu tapahtuu kolmen kuukauden sisällä tupakoinnin lopettamisesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle