Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koirahoitolan yrittäjä luki lehdestä, että Lapin työttömiksi jääneet huskyt ovat pulassa – haluaa tuoda valjakkoajelut etelään

Tavoitteena olisi rakentaa muutaman kilometrin mittainen reitti koiravaljakkoajeluja varten.

Katso, miten huimaa kyytiä huskyvaljakolla saa etelän hangilla – luminen talvi on ollut yrittäjän pelastus

Ilman koronaa heinolalainen huskyfarmari olisi koiriensa kanssa Lapissa, mutta ulkomaisten turistien puute vei pohjoisen työt.

Eläinsuojelutapausten määrä kasvanut Lapissa

Lapissa erityistä haastetta ulkona elävien eläinten hyvinvoinnille asettaa kylmä sää.

Husky-yrittäjä etsii eläköityville vetokoirilleen uusia koteja somessa: "Aamulla puhelimessa oli yli sata lukematonta viestiä"

Korona aikaisti huskyjen eläköitymistä, ja adoptiomahdollisuus sai ihmiset liikkeelle. Uusia eläinrakkaita koteja löytyi ympäri maata.

Keskiviikko 28.10.2020 (tv)

Sairaanhoidon jonot. Finnair. Rekikoirat. Sää.

Tuhansille työttömille rekikoirille kerätään nyt miljoonien eurojen apupakettia ulkomaita myöten – stand up -koomikko Zaani kertoo videolla miksi

Kansainvälistä hyväntekeväisyyshanketta vetävä koomikko huolestui, kun julkisuudessa puhuttiin rekikoirien lopettamisista tulojen puutteessa.

Ylen aamu tänään: Vastaamon tietomurrossa voi olla anastettu kymmeniätuhansia tietoja – miltä tapaus uhreista tuntuu? Katso lähetys tästä

Miten korona on vaikuttanut suomalaisten liikuntatottumuksiin? Kakkutaiteilija Emma Ivane rikkoo ruokakuvauksen rajoja.

Moottorikelkat voi laittaa seisontaan, koiria ei – Alfred ja Asseri tarvitsevat ruokaa ja ovat tottuneet kymmenien kilometrien päiväretkiin

Lapin koiratarhoilla on pakko keksiä vetohaluisille koirille runsaasti tekemistä, jos ulkomaisten matkailijoiden suosimat safarit jäävät vähiin.

Kuva Grönlannissa vedessä kahlaavista rekikoirista nousi ilmastonmuutoksen symboliksi

Lämpöaalto on sulattanut Grönlannin jäätiköitä niin nopeasti, että jään päälle on kasautunut runsaasti vettä.

Mäntyharjussa koiravaljakkourheilun superviikonloppu – kahden liiton kisat

Palveluskoiraliiton ja Suomen Valjakkourheilijoiden liiton kisoihin osallistuu noin 170 koiraa.

Luulöytöjä Siperiasta: Täältäkö alkoi koirien jalostaminen?

Venäläistutkijat päättelevät, että ensimmäisellä jalostusohjelmalla tavoiteltiin kestäviä rekikoiria arktiseen luontoon.

Pohjoismaat vetävät yhä enemmän luksusmatkailijoita

Luksusmatkailu on kasvussa. Pohjoismaiden matkailuvalttina on turvallisuus ja eksoottisuus.

Näin vauhdikasta on koiravaljakkokyyti – katso video

Valjakkokoirat rakastavat juoksemista ja reen vetämistä. Menohaluja riittää, vaikka kyydissä istuu kolme aikuista naista, joista yhdelläkään ei ole ennestään koira-ajelukokemusta. Juha Romppasen koirien kyydissä Kolilla aloittelija saa aavistuksen valjakkoajon vaativuudesta.

Valjakkourheilussa seropi on kuningas – "eurohound" on tarkoitettu vain ja ainoastaan juoksemiseen

Kuhunkin lajiin sopiva koira valitaan muun muassa koon, lämmönsietokyvyn ja aseman mukaan. Esimerkiksi valjakon kärkeen ei valikoidu lauman johtaja, vaan se, joka kommunikoi parhaiten ohjaajansa kanssa.

Lumeton rekikisa ja viikon muut uutiskuvat

Viime viikolla nähtiin uusien aitojen nousevan Euroopan pakolaistilanteen jatkuessa, ja Syyrian sota näkyi pommi-iskuina Turkissa. Saksassa puolestaan päädyttiin kisaamaan rekikoirien vetämillä rullakelkoilla lumen puutteen vuoksi.

Valjakkokoira vetää yli sata kilometriä päivässä pakkasrajoista piittaamatta

Södra Vallgrundissa asuva eräopas Anders Myntti hallitsee koiravaljakon ajamisen ja tuntee koirat. Hänellä on nimittäin yli 25 vuoden harrastus ja työ koirien parissa. Valjakkokoirat eivät hyydy pakkaseen ja myös menohaluissa löytyy. Pisimmät päiväretket erämaissa saattavat olla yli sadan kilometrin mittaisia.

Koiravaljakolla voi ajaa ilman lunta – lumeton ajelu käy kynsien päälle

Koiravaljakkoharrastajat joutuvat tyytymään renkailla toimiviin menopeleihin, kun lunta ei tunnu olevan riittävästi.

Koiravaljakon tiimi valitaan tarkasti – "Ketään ei saa koulukiusata"

Sosiaalisuus on valjakkokoiran tärkein taito. Kaikki persoonallisuudet eivät kuitenkaan mahdu samaan valjakkoon, ja siksi samaan sakkiin valitaan yhdessä viihtyvä porukka, jossa kukaan ei stressaa.

"Lakeja ja sääntöjä ei ole laadittu kiusallaan" – valittaminen ei syö pienen kunnan elinkeinoja

Kuhmossa arvioidaan, etteivät harvakseltaan tulleet valitukset ole vaikuttaneet kaupungin elinkeinoelämään. Samaa sanotaan Suomussalmelta, missä rekikoiratarhan ympäristölupa ei ollut läpihuutojuttu lautakuntakäsittelyssä.

Kesy minihevonen on kuin lempeä poni – opastaa myös sokean perille

Miniatyyrihevonen on lempeä lemmikki. Pienen kokonsa vuoksi siitä ei ole ratsuksi, mutta se vetää sujuvasti kärryjä ja pelaa jopa palloa. Maailmalla minihevosista koulutetaan sokeiden oppaita.

Yli kolmen sadan huskyn safari Muoniossa – "Eniten jännittää startti"

Harrinivan koiratarha järjestää lauantaina valtavan huskysafarin Muoniossa. Huskysafarille lähtee kaiken kaikkiaan reilut kolme sataa huskya. Lisäksi koiratarhan karvakuonoja on töissä safareilla muualla Lapissa. Kaiken kaikkiaan koiratarhan huskeja on tänään töissä pohjoisten vesistöjen jäillä reilut neljä sataa.

Maailmanmestarikoirat juoksevat vaikka jalat altaan – video

Talvilomakausi on hiihtokeskusten lisäksi myös erilaisten oheispalvelujen parasta sesonkia. Esimerkiksi koiravaljakkoajelut ovat hyvinä lumitalvina kasvattaneet suosiotaan varsinkin ulkomaalaisten turistien keskuudessa. Valjakkokoirilla juokseminen on verissä.

Monday's papers: More on airspace violations, debts growing for pensioners, and the sound of hungry dogs

The newsstand tabloid Iltasanomat carries an item this morning in which a senior reseacher at the Finnish Institute of International Affairs, Charly Salonius-Pasternak, analyzes Russia's motivation for the growing number of airspace violations that have taken place of late.

Malamuutti on mainio vetokoira

Koiravaljakkoharrastus on kasvanut suureksi ympärivuotiseksi lajiksi Suomessa. Lumen puuttuessa koirilla kilpaillaan ja treenataan erilaisilla kärryillä tai jopa juosten.

SEY kantelee Pelkosenniemen laiminlyödyistä rekikoirista

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY on tehnyt valtakunnansyyttäjänvirastolle kantelun Lapin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän päätöksestä, joka liittyy niin sanottuun Pelkosenniemen laiminlyötyjen samojedien tapaukseen.

Tutkimus: Safarioppaiden tiimi-ideologia pakotti baaritiskille

Vastuut ja alan ammatillistuminen ovat sittemmin karsineet alalta pahimmat juopot.

Vetokoira ei jää koppiin pakkaspäivänä eikä lomalla

Pakkanen ei tee vetokoirasta työtöntä, mutta vähälumisen talven vetinen tai jäinen keli sekä lämmin kesäpäivä tekee. Kainuussa kuuden päivän ja parin sadan kilometrin valjakkoajelu ei peruunnu -40 asteen päivänäkään.

Harrinivan Köpi on lomakeskuksen lupsakka isäntä Länsi-Lapissa

Matkailuyrittäjän elämää Harrinivan lomakylässä

Maailmanmestari: Paras valjakkokoira on monirotuinen – katso vauhdikas video

Yhden koiran hankinnasta alkanut harrastus vie nykyään valjakkourheilun MM-miehen Teemu Kaivolan kaiken ajan ja rahan. Koiriakin on jo kolmetoista.

Grönlannissa jäätikön sulaminen vie pohjan perinteisiltä elinkeinoilta

Jaana Kannisen palkitut raportit Grönlannista 2012

Menohaluinen husky ei murise työajoista

Elämyspalveluyrittäjä Piia Rajalan pihapiirissä mesoo joukko äänekkäitä alaisia. Seitsemäntoista siperianhuskya tervehtii tulijaa ilolla. Kuka tietää, ehkä ne pääsevät vieraan mukana töihin! Arki koiralauman kera vaatii aikaa ja paneutumista. Työkavereina huskyt ovat kuitenkin vertaansa vailla, tietää Piia Rajala.

Rekikoiratarhoilla harvoin törkeitä laiminlyöntejä

Lapin rekikoiratarhoilla on harvoin törkeitä laiminlyöntejä, sanoo Lapin läänineläinlääkäri Pirkko Pirinen. Pirisen mukaan tarhoilta löytyy kuitenkin huomautettavaa.

Kahden yrityksen nainen ohjaa koiria ja kuorma-autoa

Punainen tupa ja punainen kuorma-auto, 50 rekikoiraa ja muutama lemmikkikoira. Siinä ovat Suomussalmen Puraksella asuvan Arja Mönttisen elämän raamit.

Valjakkokoiran elämä on syömistä ja juoksemista

Toivakan Huikon kylällä kisaillaan viikonvaihteessa hieman harvinaisemmassa talviurheilulajissa. Lumisille reiteille syöksyvät neljästä kahdeksaan koiran vetämät valjakot.

Grönlanti – ilmastonmuutos keikuttaa outoa lintua

Grönlannin jäätiköt sulavat nopeampaa vauhtia kuin tiedemiehet olisivat uskoneet. Ilmastonmuutos on kuitenkin vain yksi monista seikoista, jotka ovat ravistelleet grönlantilaisten elämää.

Sekasilmäisyys antaa ilmettä huskylle

Siperianhuskyjen erikoisnäyttely alkaa Ristijärven Saukkovaaralla lauantaina ja jatkuu sunnuntaihin. Vastaavaa ei ole ennen järjestetty Kainuun maakunnassa. Näyttelyyn on ilmoitettu noin 250 huskya ympäri Suomen.

Erälukioon kuusi hakijaa

Enontekiön erälukioon oli kuusi ensisijaista hakijaa. Lukion rehtorin Laila Palkisen mukaan hakijat ovat enontekiöläisiä.

Koiravaljakko törmäsi kävelijään

Koiravaljakko juoksi suoraan päin Ivalojoen jäällä kävellyttä naista viime lauantaina puolen päivän aikaan. Asiasta ilmoituksen tehneen mukaan seuruetta vetänyt opas tai reessä istuneet eivät tehneet mitään törmäyksen välttämiseksi.

Huskysafareilla sattuu ja tapahtuu

Koiravaljakkosafareilla sattuu paljon kommelluksia, mutta vakavia onnettomuuksia vain harvoin. Viime viikolla esimerkiksi pääsi Muoniossa koiravaljakko karkuun matkailijalta, ja koirat löytyivät vasta reilun vuorokauden kuluttua. Yleensä karkulaiset saadaan kiinni kuitenkin saman tien.

Vetokoirilla sesonkiaika

Kuluva talvi on vetokoiravaljakoiden sesonkiaikaa. Arktisten rotujen koiria eivät pakkaset häiritse, vaan koirat pystyvät juoksemaan jopa sata kilometriä päivässä. Erityisen suosittua valjakkoajelu on ulkomaisten matkailijoiden keskuudessa.

Muoniossa kadonnut valjakko löytyi

Muoniossa Harrinivan lomakeskuksesta karanneet kolme valjakkokoiraa on löydetty hyvässä kunnossa. Huskykoirat löydettiin keskiviikkona illansuussa Jerisjärven eteläpäästä, jonne ne olivat jääneet lepäämään lumikieppiin.

Koti linja-autossa keskellä metsää ja rekikoiria

Ranskalaiset Nathalie Delgado ja Stephane Sophikitis muuttivat kahden lapsensa kanssa syyskuussa Rovaniemen Auttiin. Heidän elinkeinonsa on nyt La Piste Nordic, eli Pohjoinen polku.

Vetokoira-ajelulla Liedon Yliskulmalla

Jaana Lintunen tietää, miten vetokoirien kanssa mennään. Ohjaksia ei tarvita - kuuluva ääni ja hyvä johtajakoira sen sijaan ovat paikallaan. Jou!

Läänineläinlääkäri: omistajan on haudattava koirat

Lopetettujen koirien asiallinen hävittäminen on omistajien vastuulla. Lapin Aluehallintoviraston läänineläinlääkärin Risto M. Ruuskan mukaan EU:n ja Suomen säädökset edellyttävät, että lopetetut kotieläimet hävitetään hautaamalla tai tuhkaamalla krematoriossa.

Safariyrittäjä järkyttyi Sodankylän koirien kohtalosta

Muoniolainen koirasafariyrittäjä Kyösti Pietikäinen sanoo, että hänessä kihahti viha pintaan kuullessaan Sodankylässä paljastuneesta valjakkokoirien joukkotaposta ja raatojen hangelle heittämisestä.

Koiranraatoja jätetty petojen syötäväksi

Kymmeniä koiranraatoja on löytynyt Sodankylän Kakslauttasen maastosta. Koirat oli ilmeisesti jätetty petojen ja petolintujen syötäväksi. Viranomaiset tutkivat hangen alta paljastunutta poikkeuksellista löytöä.

Koiravaljakko on ekologinen kulkupeli

Koiravaljakkoajeluille on nyt kysyntää. Siperianhusky on valjakkoajossa ehdoton kumppani, sillä koira on innokas työntekijä ja sillä on vetäminen verissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle