Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Päivän ikäiset labradorinnoutajapennut ovat Akka-emonsa nisillä pentulaatikossa.

Koiranpennut ohittivat vauvat tilastoissa ensimmäistä kertaa – Ylen Pentuliven suosio kertoo korona-ajan koirabuumista

Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin lähes 49 000 koiraa. Pentujen rekisteröinnit ohittivat ensimmäistä kertaa tilastointihistoriassa syntyneiden lasten määrän.

Muutto Alvar Aalto -museosta Säynätsalon kunnantalolle on käynnissä.

Pohjois-Savon väkiluku on kääntynyt kasvuun – työtäkin riittää taas aiempaa useammalle

Pohjois-Savossa eniten vetovoimaa oli tammi-lokakuussa Kuopiolla ja Siilinjärvellä. Ylä-Savossa ja Varkauden seudulla väki väheni.

Kaustisella syntyvyys romahtaa tänä vuonna puoleen normaalista - syy täysi mysteeri

Puolivuotias Alva Lehto on erityisen ilon aihe koko kotikunnalleen – syntyvyys laskee kaikkialla, mutta Kaustisella se jo romahti

Tavallisesti lapsia syntyy Kaustisella Keski-Pohjanmaalla vuodessa viitisenkymmentä, mutta nyt koko vuoden luku on 24.

Vauva äitin sylissä

Hartola houkuttelee jatkossakin taloudellisilla porkkanoilla uusia asukkaita

Kunta on halunnut muuttokannustimilla tukea nykyisten ja tulevien asukkaiden päätöstä asua Hartolassa ja vaikuttaa myönteisesti väestökehitykseen.

Vauva pitää kiinni isän kädestä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyy vauvoja enemmän kuin viime vuonna

Kanta-Hämeen keskussairaala saa hoitaakseen tämän vuoden aikana arviolta 1200 synnytystä. Erityisen vilkasta oli synnytysosastolla tämän vuoden elokuussa. Tuolloin vauvoja syntyi noin 30 enemmän kuin muina kuukausina.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Iin valtuusto päätti, että Olhavan koulu lakkautetaan – kyläläiset eivät tyydy ratkaisuun: "Viimeiseen asti taistellaan"

Koulun ovet sulkeutuvat pysyvästi ensi vuoden elokuussa. Jo aiemmin on päätetty, että myös kylän päiväkoti lakkautetaan.

Nuoret hengailee kauppakeskuksessa

Lasten ja nuorten määrä laskee jopa ennakoitua rajummin – "Tulossa on väestötsunami, joka läpäisee kaikki koulutusasteet", sanoo kokenut aluetutkija

Alle 15-vuotiaiden määrä putoaa rajusti Suomessa. Vuoteen 2035 mennessä monet kunnat menettävät jopa kolmasosan nuoristaan. Taustalla on ennakoitua nopeampi syntyvyyden lasku 2010-luvulla.

Parikymppiset tummahiuksinen tyttö, jolla jalassa farkut ja ulkoilupusakkaan pukeutunut vaaleahiuksinen tyttö sekä polkkatukkainen siniseen takkiin ja mustiin farkkuihin pukeutunut poika seivat punatiiliseinän edessä.

Yhä useampi haluaa jäädä lapsettomaksi, silti Carl Marttila, 17, unelmoi perheestä – mutta ei vielä: "Jos on alle kolmekymppinen, on köyhä"

Yhä useampi pari-kolmekymppinen ilmoittaa, että ei tahdo lapsia. Pinja Ekholm ja Carl Marttila haluavat perheen. Linda Niemi epäröi, mutta hänkään ei ole sulkenut ovea ajatukselta omista lapsista.

Lastenrattaita rivissä

Eläkejärjestelmä remontoitiin vasta neljä vuotta sitten, mutta ruuvia täytyy kiristää taas – syntyvyys ja maahanmuutto jäivät odotuksista

Päätöksiä eläkejärjestelmän muutoksista on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmat eivät ala paisua, sanovat eläkejärjestelmän asiantuntijat. Myös eläkkeiden tasoa pitää heidän mukaansa pohtia.

Seija Vahvelainen istuu sohvalla tyttärentyttärensä kanssa.

Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2034 ja se mullistaa elämämme: vauvoilla riittää isoisovanhempia, mutta ei välttämättä sisaruksia tai serkkuja

Ihmiset elävät entistä pitempään ja terveempinä. Elämä voi kuitenkin olla sosiaalisesti köyhempää, koska monella suomalaisella on jatkossa vähemmän sukulaisia.

Ihmisiä kävelee kaudulla.

Statistics Finland: Falling birth rates cannot maintain population

Finland's population is set to reach its peak in 2033, at just over 5.6 million, the number-crunching agency predicts.

Ihmisiä kävelee kaudulla.

"Kaikki pakkaa etelään ja Suomi pannaan Kehä III:n yläpuolelta kiinni", sanotaan Hyvinkäällä – katso grafiikasta, kuinka Suomen väestö kääntyy laskuun

Tuoreen ennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2070 noin 400 000 eläkeikäistä enemmän kuin nyt. Taustalla on erityisesti ennätyksellisen matala syntyvyys.

Kaksi vanhempaa kertovat, kuinka vauvabuumi ja korona näkyvät esimerkiksi neuvolassa.

"Ei voi sanoa, että vauvabuumi enää jatkuisi", sanoo asiantuntija – korona-ajan vauvat ovat ruuhkauttaneet neuvolat ja synnytyssairaalat

Asiantuntijan mukaan vauvabuumin hiipumisen voi selittää Suomessa talvella vallinnut pitkittynyt epävarmuus: koronakuri oli kova eikä rokotuksia ollut vielä aloitettu. Nyt lapsia hankkivat ne kolmekymppiset, jotka aikaisemmin lykkäsivät lastenhankintaa.

Kasvomaskia käyttävä henkilö aurinkoisena syyspäivänä Pasilassa 15. syyskuuta.

Report: Current contributions not enough to cover future pensions

Finnish occupational pensions are managed by insurance companies. 

Kuvassa on Väestöliiton Anna Rotkirch.

"Kerrankin puhutaan lapsista ja perheistä eikä aina huoltosuhteesta" – tutkija kiittelee uudistusta, mutta isien tuleva käytös on arvoitus

Perhevapaiden uudistuksella tavoitellaan muun muassa tasa-arvoa työelämässä ja perhearjessa. Vasta ajan myötä selviää, muuttuuko äitien ja isien työnjako. Entä mitä tapahtuu Suomen syntyvyydelle ja taloudelle?

Vauva käymässä päiväunille lastenvaunujen kyydissä

Pelko synnytysten määrän tippumisesta alle tuhanteen on Joensuussa hetkeksi väistynyt, mutta nyt sijaispula kuormittaa kätilöitä

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on ollut synnytyksiä tähän mennessä suunnilleen saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan eli lähes 700. Syksyn tullen sijaisten rekrytointivaikeudet ovat lisääntyneet naistenkeskuksessa.

Vauva äitin sylissä

Synnytysten määrä on kääntymässä selvään kasvuun Pohjois-Savossa – kätilö: "En tiedä, mikä on herättänyt näiden asioiden pariin, mutta hyvä näin"

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on ollut tähän mennessä noin 10 prosenttia enemmän synnytyksiä kuin viime vuonna. KYSissä on syntynyt tänä vuonna runsaat 1 300 vauvaa.

Mikkelin kaupunki luovuttaa syntyville vauvoille Made in Mikkeli -myssyjä.

Kaupungin tempaus: Mikkeli muistaa syntyviä vauvoja kaupunkiteemaisilla myssyillä

Kaupungilta luvataan, että mikäli pipot saavat hyvän vastaanoton, kaupunki saattaa tilata niitä myös lisää.

Ensimmäinen vauva syntynyt Kainuun uudessa keskussairaalassa.

Kainuussa syntyy tänä vuonna satoja vauvoja enemmän kuin kaksi vuotta sitten

Kainuun keskussairaalassa synnytettiin 574 kertaa vuonna 2019. Tänä vuonna synnytyksiä tulee jopa 800 kappaletta. Kainuussa synnytyksestä ovat innostuneet paitsi kainuulaiset, myös Kainuun ulkopuolelta tulevat naiset.

Wanaja Festivalin yleisöä Linnanpuistossa.

Kanta-Hämeen väkiluku on kasvussa seitsemän vuoden laskukauden jälkeen

Väestönlisäys oli Kanta-Hämeessä alkuvuonna noin 160 ihmistä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kanta-Hämeessä on nyt 170 740 asukasta. Eniten uusia asukkaita vetää Hämeenlinnan seutu.

Opastuskyltti synnytysosastolle sairaalan käytävällä.

Korona-ajan vauvabuumi ei näy vielä Kanta-Hämeessä – synnytysten määrän lasku tosin taittui jo viime vuonna

Syntyvyyden lasku pysähtyi Kanta-Hämeessä viime vuonna. Laskua tuskin tulee tänäkään vuonna, sillä vuoden toinen puolisko luultavasti nostaa synnytysten kokonaismäärän viime vuoden tasolle.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Pirkanmaalla näkyy selvä vauvabuumi: alkuvuonna syntynyt 200 lasta enemmän kuin viime vuonna

Synnytysten määrä on lisääntynyt alkuvuonna yhdeksällä prosentilla Tampereen yliopistollisessa sairaalassa TAYSissa viime vuoteen verrattuna. Vauvoja syntyy nyt noin 400 kuukaudessa. Laskettujen aikojen perusteella sama tahti jatkuu vielä ainakin läpi kesän.

Vauva äitin sylissä

Finland sees mini baby boom

Birth rates recovered in Finland in the first half of the year.

Sini- ja punasävyisiä nupeja syntyneiden kalenterissa Keski-Suomen keskussairaalan synnytysosaston seinällä.

Valtakunnallinen syntyvyyden nousu ei näy Meri-Lapissa – alueella syntyvyys on viime vuoden tasolla

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä synnytykset eivät ole lisääntyneet, kuten muualla Suomessa keskimäärin.

hoitaja pullottaa äidinmaitoa

Äidinmaidosta on pulaa Kainuun keskussairaalassa: loma-aikana luovuttajia on vähemmän ja vauvoja syn­tyy en­nä­tys­tah­tiin

Maitoa tarvitaan syn­ny­tys- ja las­te­no­sas­tol­la, esi­mer­kik­si kes­kos­ten sekä sai­rai­den ja eri­tyis­tark­kai­lua tar­vit­se­vien vas­ta­syn­ty­nei­den hoi­dos­sa lap­sen kas­vun ja ke­hi­tyk­sen tur­vaa­mi­sek­si.

Äiti leikkii viltillä makaavan vauvan kanssa

“Alkoi tuntua, että kyllä tähän yksi vauva mahtuisi”, sanoo tuore äiti – syntyneiden määrä laski Suomessa kymmenen vuotta, mutta nyt sen nousu kiihtyy

Lapsia syntyi tammi-toukokuussa reilut kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vaikka kasvu kiihtyi, ei se tutkijan mukaan vielä juurikaan vaikuta väestön uusiutumiseen.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Syntyvyyden lasku ja kyläkouluverkon säilyttäminen ovat hankala yhtälö – kuuntele Kuntarundin Oulaisten vaalikeskustelu Yle Areenasta

Kiinteistöverotuloja toivotaan tuulivoimapuistosta. Uusia yrityksiä kuitenkin kaivataan myös Oulaisiin. Liikenneyhteydet eri suuntiin ovat hyvät, ja uusia kuntalaisia voisi houkutella etätyömahdollisuudella.

Kuvassa on ihmisiä metrossa Helsingin keskustassa elokuussa 2020.

Consultancy: Foreign labour needed to combat population decline

An ageing population and declining birth rate are expected to put further pressure on municipalities and the society at large.

Yhdistetty grafiikka ja valokuva.

Iäkkäiden määrä kasvaa voimalla, lapsia ei synny, vieraskielisten osuus nousee – tällainen on oman kuntasi arki 20 vuoden päästä

Tuoreen väestöennusteen mukaan Suomen väestönkasvu perustuu tulevaisuudessa täysin vieraskielisten määrän kasvuun. Etätyön jatkuessa muuttoliikkeen uusia voittajia ovat suuret vapaa-ajan ja matkailun keskittymät.

Mies leikki lapsen kanssa Pekingissä toukokuun alussa.

Kiinan laskeva syntyvyys ja väestön ikääntyminen säikäytti maan johdon purkamaan kahden lapsen politiikan – jatkossa lapsia saa hankkia kolme

Kahden lapsen politiikkaan siirryttiin vuonna 2016, mutta se ei saanut syntyvyyttä nousuun. Siksi nyt siirrytään kolmen lapsen politiikkaan. Asiantuntijoiden mukaan pelkkä rajan nosto tuskin riittää lisäämään syntyvyyttä.

Koulu

Kouluverkkoselvitystä tekevä Forssa miettii nyt myös Keskuskoulun alakoulun lopettamista

Forssassa tarvitaan ajantasainen kouluverkkoselvitys, sillä lapsia syntyy paljon vähemmän kuin nykyisen kouluverkon ylläpitäminen tarvitsee. Lakkautuslistalle on nyt nousemassa Keskuskoulu.

Eduskunta äänesti hallituksen luottamuksesta. Välikysymysäänestys hallituksen puoliväliriihessä tekemistä päätöksistä.

Keskiviikko 19.5.2021 (radio)

Keskustan kansanedustajille varoituksia. Hallitus sai luottamuksen. Matala syntyvyys heikentää talouskasvua. Koronarokotustodistus tulee käyttöön Suomessa. Sääennuste.

Joukko ihmisiä. Etualalla nainen lapsi sylissään. Taustalla väestönlaskijoita.

Kiinalaisten määrä kasvoi ennätyksellisen vähän – yhden lapsen politiikasta luopuminen ei saanut kansaa lapsitalkoisiin

Kiinassa kerran vuosikymmenessä tehtävän väestönlaskennan mukaan kiinalaisia on nyt 1,41 miljardia. Väkimäärä lisääntyi runsaalla viidellä prosentilla, mikä on vähiten sitten yhden lapsen politiikan käyttöönoton.

Tuore äiti Heidi Keisu pitää sylissään vain viikon ikäistä vauvaansa "Pertsaa".

Katso hellyttävä video Pertsa-vauvasta: Heidi Keisusta tuli äiti vastoin odotuksia – Lapin sairaanhoitopiirissä on käynnissä vauvabuumi

Pienen pieni poikavauva tuhisee tyytyväisenä sylissä täysin tietämättömänä siitä, että pian juhlitaan äiti Heidi Keisun ensimmäistä äitienpäivää. Tie tähän hetkeen on ollut pitkä. Vauva on yksi 338:sta, jotka ovat syntyneet huhtikuun loppuun mennessä Lapin keskussairaalassa.

Isä kahden lapsensa kanssa polkypyörällä.

Kiinassa syntyvyys saattaa laskea alle kymmenen miljoonan seuraavien viiden vuoden aikana

Kiinalaisen väestötieteilijän mukaan syntyvyys laskee, ellei Kiinan johto luovu kahden lapsen politiikastaan.

Sofia-vauva nauttii keinumisesta.

Aino ja Leo viime vuoden ykkösnimet

Myös Eino ja Olivia olivat hyvin suosittuja.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Myytti kotihoidon tuesta ja syntyvyydestä

Kotihoidon tuki auttoi pitämään yllä korkeaa syntyvyyttä laman aikana, kun samalla sai työttömyyspäivärahaa, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Sairaanhoitaja huolehti kolme kuukautta vanhasta vauvasta, jonka äiti (taustalla) näki lapsensa ensimmäistä kertaa.

Yhdeksän kuukautta koronapandemian alusta: joulukuun syntyvyysluvut romahtivat lähes kaikissa kehittyneissä maissa  – mutta eivät Suomessa

Sairastumisen uhka ja taloudellinen kriisi saivat perheitä lykkäämään lapsen hankintaa. Suomi erottuu harvinaisena poikkeuksena.

Vauvan vaippaa vaihdetaan.

Torstai 11.3.2021 (tv)

Maskipakko liikennevälineissä. Syntyvyys. Kiuasfirmat. Sääennuste.

mies silittää vastasyntynyttä

Suomen syntyvyys kävi Pohjoismaiden historian alhaisimmalla tasolla, mutta huolipuhe ei tarjoa käännettä – selvitys: Lapsen on oltava tervetullut

Syntyvyys kääntyi 2010-luvulla laskuun ja vanhusten osuus väestöstä kasvaa. Hallituksen tilaama selvitys kehottaa yhteiskuntaa palkitsemaan perheitä siitä, että ne tuottavat tulevaisuuden työvoimaa.

Tyhjä keltainen keinu leikkipuistossa.

What's the point of a local council with only one school and no health centre? Hailuoto may soon find out

Healthcare has been a cornerstone of municipal services, but the upcoming 'Sote' reform could change that.

Suljettu Apollo Street Bar ravintola Helsingissä 8. maaliskuuta 2021.

Tuesday's papers: Restriction targets, fewer babies, shifts in trade

Some experts believe that new government-imposed restrictions may cut coronavirus infections by half.

Joukko lapsia koulun pihalla Merijärvellä.

Onko lapsiperheköyhyys kiusallinen asia? Vähävaraisuus eriarvoistaa lapsia, mutta Suomi ei halua korvamerkittyä miljoonatukea ongelman torjumiseksi

Lapsiperheköyhyyden ehkäisyyn suunniteltu EU-tuki näyttäisi olevan vesittymässä. Kaikki jäsenmaat eivät innostu pakotetusta köyhyyden kitkemisestä.

Nuori makaa sängyssä.

Viisi asiaa, jotka korona muutti pitkäksi aikaa nuorten elämässä – Suomessa on nyt uusia “laman lapsia”

Kokosimme muutamia keskeisiä asioita, jotka voivat näyttää hyvinkin erilaiselta nuorten tulevaisuudessa.

Hailuodon kunnanjohtaja Aki Heiskanen

Suomessa joka viidennessä kunnassa on vain yksi peruskoulu ja kohta sote voi viedä myös terveyspalvelut – Mikä on kuntien rooli tulevaisuudessa?

Hailuoto on onnistunut säilyttämään terveydenhuollon ja peruskoulun omassa päätäntävallassaan, vaikka kunnassa on alle 1 000 asukasta.

Anna Rotkirch Puoli seitsemän -ohjelmassa

Kestävään väestönkehitykseen keinoja hakeva Anna Rotkirch ei puhuisi vielä vauvabuumista: "Näkisin sen tässä tilanteessa torjuntavoittona"

Rotkirchin mielestä suomalainen äitiyspakkaus on yksi osuvimmista väestöpoliittisista keksinnöistä maailmassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle