Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hippityttö halusi parantaa maailmaa, vaikka häntä moitittiin herkkäuskoiseksi – yhtä päätöstään hän katuu

Maailmanparantaja Tarja Helasen olkapäätä vasten on moni maahanmuuttaja itkenyt. Hippihiukset vei keuhkosyöpä.

Pekka Juntin kolumni: Pitäisi soittaa Kaaron Janille

Kaikkein pysäyttävimmissä teksteissä on kyse sen herättämistä kuvista ja tunteista eikä tarinasta, kirjoittaa Pekka Juntti.

Sanna Ukkola: Sinut haudataan kohta 

Elämän ainutlaatuisuus kirkastuu vasta, kun tajuaa, että joku päivä se loppuu, pohtii Sanna Ukkola blogikirjoituksessaan.

It-ammattilaisen elämänhalu katosi, mutta työvalmennus ohjasi oikealle polulle: ”Löysin vakituisen työpaikan ja samalla löysin itseni”

Masennus murensi vuosia sitten tietotekniikkaan uppoutuneen Jyri Oksasen opiskelu- ja ammattihaaveet. Elämä palasi takaisin oikeille raiteille, kun nuori mies uskalsi hakeutua työvalmennukseen.

Puhuva katse – Kati puhuu silmillään

Mitä katseen avulla voi kertoa ja tehdä?

Tuhkimotarinoiden toiveuusinnat keväällä 12.4.2017 alkaen

Tarinat palaavat ruutuun Yle TV2:lla ja Yle Areenassa

Rakastan sinua loppuun asti – Robert ja Sissela eivät luovuta sairauden edessä

Robert on saanut parantumattoman ALS-taudin diagnoosin.

Koirien positiivinen vaikutus pyritään tuotteistamaan – "Tukikoira Sisu pelasti sen, mihin me ihmiset ei enää pystytty"

Parhaimmillaan eläin voi pelkällä olemassaolollaan sytyttää hiipuneen elämänilon. Näin teki chihuahua tukikoira Sisu, joka on auttanut kuopiolaista Kata Heinosta toipumaan anoreksiasta. Nyt Savossa halutaan aloittaa tukikoirien ammattimainen kasvatus.

Inhimillinen tekijä: Kuolemantuomio peruutettu

Miten jatkaa, kun vakavasta sairaudesta selviääkin hengissä.

Bishop: Empathy and self-sacrifice are the way forward

This Christmas season, Lutheran bishop Simo Peura appeals to Finland’s residents to tune into their sense of empathy. He says the events of 2015, like failed labour talks and rising xenophobia in response to the refugee crisis, have put Finnish cooperation and humanitarianism to the test – with disappointing results.

Elämää Postin jälkeen – "Minusta tulee puutarhuri, olen päässyt jo ajamaan traktorilla"

Tuomo Käyrä: Mietin, että jotain uutta voisin vielä tehdä elämässäni. Käyrä on yksi kahdeksasta, joita Yle seuraa Elämää postin jälkeen -sarjassa.

Pariisi toipuu ja varjelee eheyttään

Terrorin pysäyttämä Pariisi on vakuuttanut, ettei pelkää. Sunnuntaina kaupunki haparoi kohti normaalia eloa. Kansallinen eheys on kuitenkin Ranskassa koetuksella, kirjoittaa toimittaja Sampo Vaarakallio Pariisista.

Psykologi koululaisten kyynistymisestä: Vapaat kädet saaneesta lapsesta kasvaa heikko ihminen

Psykologi huomauttaa stressinsietokyvyn muodostuvan nykyään heikosti. Sietokyvyn puutteesta seuraa jopa elämänhaluttomuutta.

Vaelluksesta valoa pimeyteen

Janne Silaksen elämä onnettomuuden jälkeen.

Alzheimer-valssi

Bo ei usko, että Alzheimerin tauti tekee hänestä tyhmän.

Rukoushelmet auttavat löytämään hiljentymisen ihmeen

Rippileirin meditaatiotuokiot sujuvat kaikessa hiljaisuudessa rukoushelminauhaa sormeillen.

Nikke Ankara: "Elämän pitäisi olla värifilmi, mutta päihteiden kanssa se menee harmaaksi"

Nousukiidossa olleen lahtelaisräppärin ura oli tyssätä päihdeövereihin ja katoamistemppuun. Nikke Ankara kulki kovan tien kuntoutuakseen, mutta kesällä hän palaa keikkalavoille. Hän kertoo tarinansa varoittaakseen ihmisiä siitä, miten päihteet voivat viedä elämänhalun.

Kööpenhaminassa järjestettiin rauhanpiiri synagogan ympärillä

Ihmiset ympäröivät synagogan, jonka edustalla ammuttiin mies viime kuun terrori-iskussa. Palestiinalaistaustaisen muslimi halusi hankkeellaan välittää viestin rauhasta ja sovusta.

Krooninen kipu tarvitsee kuuntelijan – monia koskettava ongelma elokuvan ja väitöskirjan aiheena

Kroonisesta kivusta kärsii joka viides aikuinen, myös Suomessa. Ei ihme, että Hollywoodkin on jo tarttunut aiheeseen. Tuoreen väitöskirjan mukaan ammattilaisten antamasta kokonaisvaltaisesta hoidosta olisi apua. Käytännössä toiveet kohdistuvat kuitenkin itsehoitoon, liikuntaryhmiin ja henkiseen tukeen.

Yle Kainuun juontajasta Positiivisin kainuulainen 2014: "Sillä mennään miten sydän minäkin päivänä sykkii"

Kajaanin Nuorkauppakamarin järjestämässä äänestyksessä Yle Kainuun juontaja Tuukka Myllymäki valittiin Posiitivimmaksi kainuulaiseksi 2014 selkeällä erolla seuraavaksi tulleeseen.

”Irtisanotut ovat pysyneet elämänhaluisina” – Wärtsilästä potkitut toistensa tukena kymmenen vuotta

Työnsä menettäneiden kerho polkaistiin käyntiin jo ennen viimeistä työpäivää. Uutta työtä löytyi kymmenille.

Autokolarista toipuneelle Jori Willandtille jokainen päivä on lahja

Tamperelaisen Jori Willandtin elämä oli katketa 16-vuotiaana rajussa auto-onnettomuudessa. Mies kuitenkin kuntoutti itsensä sisulla ja kirjoitti uskomattomasta selviytymistarinastaan kirjan.

Mäntyrannan valmennustietous jäi käyttämättä

Maanantaina menehtynyt Eero Mäntyranta sairasti lähes vuoden vakavasti, kertoo Rakel Mäntyranta. Elämänhalua mestarihiihtäjällä kuitenkin riitti loppuun saakka. Lappilainen urheilutoimittaja ja -kirjailija Pentti Jussila harmittelee, että Mäntyrannan valmennustietoutta ei haluttu hyödyntää Suomen maastohiihdossa.

Freestyle-laskija Pekka Hyysalon uskomaton kuntoutumistarina

Nuorukainen vammautui lasketteluonnettomuudessa 2010.

"Kyllä miehetkin osaavat itkeä"

Eetu-tukihenkilöt auttavat miehiä yli erosta. Miessakit ry:n järjestämää miehille suunnattua Erosta Elossa –erotukea on Jyväskylän lisäksi jo kuudessa kaupungissa Suomessa.

Oppipoika vaatii katsojalta keskittymistä

Majakkamestari Hasselbond hallitsee pientä majakkasaartaan ja siellä asuvaa perhettään raudanlujalla otteella. Kesällä 1939 eristyneelle saarelle saapuu uusi tulokas, 13-vuotias orpopoika Karl, josta on määrä tulla majakkamestarin oppipoika.

Yön Sudet on Moskovan Helvetin enkelit

Yön Sudet on moskovalainen moottoripyöräjengi.

Syödä, nukkua, kuolla näyttää kuvan lohduttomasta maailmasta

Pikkutyttönä ruotsiin muuttanut parikymppinen Rasa asuu yhdessä isänsä kanssa skoonelaisessa pikkutaajamassa. Rasan isän tavoin on suuri osa paikkakunnan työikäisistä joko työttömiä tai työttömyysuhan edessä.

Mikä auttaa ulos ahdistuksesta ja masennuksesta?

Mielekäs tekeminen vertaisryhmissä, esimerkiksi eläinten tai musiikin parissa, on osoittautunut toimivaksi keinoksi auttaa nuoria mielenterveyskuntoutujia. Mikä sinun mielestäsi on toimiva ja hyvä keino, joka auttaa ulos ahdistuksesta ja masennuksesta?

Mielenterveyspotilaille apua tekemisellä puhumisen sijasta

Lohjalla kokeillaan auttaa nuoria aikuisia mielenterveyskuntoutujia toiminnallisella vertaistuella. Kuntoutujille tarjotaan heitä kiinnostavaa tekemistä yhdessä toisista mielenterveyskuntoutujista koulutettujen ohjaajien kanssa.

Rakkaus on hieno kuvaus elämänhalusta

Michael Haneken aiempia töitä nähneet tietävät, etteivät hänen elokuvansa tarjoa miellyttäviä, katsojan helpolla päästäviä elokuvahetkiä. Niinpä ei liene yllätys, että viime vuoden Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen palmun voittanut Rakkaus on julma, armoton ja rehellinen kuvaus vanhenemisesta ja kuoleman kauheudesta.

Miten kuolemasta saa puhua?

Kuolemakin voi olla haitarimusiikin ja juhlien arvoinen asia. Toisaalta, kuolema-sanaa ei pitäisi käyttää kuin väkivaltaisesta kuolemasta. Pelko, ahdistus, helpotus, ilo ja vihaisuuskin kuulsivat läpi nettikeskustelijoiden mielipiteistä, kun kysyimme miksi kuolemasta puhuminen on vaikeaa.

Sananen: Touhutippa sen kertoo

Touhutippa on katoava luonnonvara. Touhutippa on läpikuultava nektarihelmi, joka nokkuu keskeisellä paikalla ja muistuttaa tekemisen meiningistä. Keho kertoo milloin olemme tosissamme. Kiireisessä arjessa huomaamme touhutipan toisella vain harvoin, joskus se häivähtää (yleensä nenän päässä) raskaasti tihentyneenä tullakseen heti pyyhkäistyksi. Vappupuhujilla ei touhutippaa näkynyt. Aatteen paloa ei ole enää olemassa. Ei ole myllerrystä eikä vaahtoa. Ei ole touhutippaa.

Uutta työelämästä - tutkijat löysivät onnistuneen organisaatiomuutoksen

Paljon parjattu organisaatiomuutos voi olla ihmiselle myös hyväksi. Suhtautuminen muutokseen on pitkälti asennekysymys. Siinä missä elämänhalua pursuva työntekijä saattaa ottaa kielteisen muutoksen kiinnostavana haasteena, kokee synkistelijä usein myönteisenkin muutoksen kielteisenä.

Karikatyyri paljastaa rahanenän ja kiihkosilmät

Köyliöstä kotoisin oleva karikatyyritaiteilija Tommi Vuorinen on luonut Suomessa ja kansainvälisestikin mainetta humoristisilla muotokuvillaan. Matkan varrella ihmiskasvojen rinnalle ovat tulleet piirrokset lemmikeistä. Karikatyyritaiteilijalle kasvot ovat avain sisimpään. Tosin taiteilijan mielestä vain naisilla on kasvot, miehillä naama.

Venäläislehti esittelee Etelä-Karjalaa - katso miten!

St. Petersburg Times nostaa Etelä-Karjalasta esille kylpylät, Lemin särän ja imatralaisten itsemurhat.

Viinapiru vie Etelä-Savossa

Viinaa juodaan tappavaan tahtiin Etelä-Savossa. Esimerkiksi Pieksämäellä kuollaan alkoholiperäisiin sairauksiin kaksi kertaa muuta maata useammin.

Sananen – Kaukolämpö kylmää

Suomessa kaikki halutaan kaukolämmön piiriin. Se on luontevaa. Suomessa lämpö on jo ajatuksena jossain muualla ja tulee meille, jos on tullakseen, pienellä viiveellä. Kaukolämpö estää meitä vaipumasta täydelliseen horkkaan. Se on luonteeltaan kylmää, mutta pitää meidät hengissä.

Syömishäiriöstä paraneminen vie vuosia

Vaikka tietoa ja puhetta on paljon, syömishäiriöt tunnistetaan edelleen huonosti ja hoitoon pääsy vaikeaa. Syömishäiriöihin sairastuvat herkimmin teini-ikäiset tytöt, mutta oireita on yhä laajemmalla joukolla ihmisiä.

Rintasyöpää saa katsoa

Kuopiolaisessa VB-valokuvakeskuksessa avautuu tänään kaksi näyttelyä. Leena Louhivaaran paljon huomiota herättäneen näyttelyn, Saa katsoa, malleina on ollut 12 rintasyöpään sairastunutta naista.

Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä

Kauneus ja kauheus limittyvät yhden päivän romaanissa, joka on itsenäinen viides osa Kuopio-sarjaa. Ajankohtana on jatkosodan päivä yhdeksäs kesäkuuta 1942. Sirpa Kähkönen kirjoittaa voimakkaan kantaaottavasti inhimillisen vastuun kantamisesta.

Aamun kirja - Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä

Kauneus ja kauheus limittyvät yhden päivän romaanissa, joka on itsenäinen viides osa Kuopio-sarjaa. Ajankohtana on jatkosodan päivä yhdeksäs kesäkuuta 1942. Sirpa Kähkönen kirjoittaa voimakkaan kantaaottavasti inhimillisen vastuun kantamisesta.

Asiantuntija ottaisi perustuslain lääkkeeksi vanhusten hoitoon

Vanhusten hoitoa koskevassa keskustelussa ollaan yhteiskunnan keskeisten arvojen ytimessä. Näin arvioi yleissisätautien ja geriatrian klinikan ylilääkäri Reijo Tilvis Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Punainen lanka: Neil Hardwick

Maarit Tastula haastatteli Hardwickia 2001

Väitös: Vertaistuki on sairastavalle korvaamaton tuen lähde

Vaikeaa parantumatonta sairautta sairastaville vertaistuki on korvaamaton ja joskus myös ainoa tuen lähde. Vaikea sairaus järkyttää sairastunutta, mikä aiheuttaa masennusta ja joillekin elämänhaluttomuutta.

Intia pahastui Slummien miljonääristä

Brittiohjaaja Danny Boyle on joutunut puolustelemaan Golden Globe -gaalassa menestynyttä uutuuselokuvaansa intialaisille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle