Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Outi Ellilä teki kolmekymppisenä 60-tuntisia työviikkoja ja tienasi isoja summia, kunnes kriisi pysäytti hänet ja sai pohtimaan kohtuutta

Muutoksen tehnyt Outi Ellilä herättelee ihmisiä ottamaan vastuuta valinnoistaan, vaikka tietää itsekin sen vaikeuden.

Robert Sundman: Koronavirus voi jakaa meidät leireihin, mutta se saattaa tehdä myös vihollisesta ystävän

Kaikki eivät kärsi koronaviruksesta samalla tavalla. Siksi epidemia uhkaa myös yhteiskunnallista ilmapiiriä, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman blogissaan.

Herätys: Google nosti ikärajaa Suomessa, nuoret turkkilaiset haaveilevat downshiftaamisesta, pohjoiseen sateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Istanbul alkoi ahdistaa, joten uraohjus Salih Topuz pakkasi laukkunsa ja muutti maalle – "Täällä tajuan, mikä elämässä todella merkitsee"

Monet turkkilaiset nuoret haaveilevat downshiftaamisesta ja ekologisemmasta elämästä. Maalle voi lähteä karkuun myös kotimaan poliittisia myllerryksiä.

Keskustelu on välttämätöntä, mutta yhteisymmärrys ei – ja 7 muuta asiaa, jotka Kuplat-sarja opetti

Kuplat-sarjassa kohtasi seitsemän keskusteluparia, jotka kurkistivat ulos kuplistaan. Useimmissa tapaamisissa löytyi jotain yhteistä.

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan – ylläty näistä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Downshiftaaja kohtaa töitä paiskivan johtajan – "Jos siivoojalla ei ole intohimoa, miten sanot hänelle, että tee enemmän?"

Jarmo Vestolan tavoite on lopettaa työnteko 45-vuotiaana. Miksi työnteko on pahasta? kysyy yritysjohtaja Aarne Aktan Vestolalta, kun he tapaavat A-studion Kuplat-sarjan kuudennessa osassa.

"Itkisinkö muka täällä jotain salmiakkia" – Katso Suomi-imperiumista, missä maailmalle lähteneet suomalaiset työskentelevät, rakastavat ja downshiftaavat

Yli 6500 ulkosuomalaista kertoi Ylelle, missä kaupungissa he ovat, miksi he sinne lähtivät ja mitä he siellä tekevät. Jokainen kartalla näkyvä ympyrä edustaa yhtä ihmistä. Yksi niistä löytyy Puerto Ricosta.

Tanja Kurikka antoi omaisuutensa pois ja muutti asuntoautoon neljän koiran kanssa: "Luovuin aika vähästä, vaikka tavaraa oli paljon"

Suuren elämänmuutoksen jälkeen Tanja Kurikka sanoo olevansa onnellinen ihan joka päivä.

Nooralotta Nezirin kausi on ohi jo nyt: ”Hermosto on aika sekaisin tällä hetkellä”

Valmentaja Petteri Jousteen mukaan Nooralotta Nezirin täytyisi saisi viettää rauhallista elämää seuraavat kuukaudet.

Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

Downshifting: Stubb to serve as rank-and-file MP

Minister of Finance Alexander Stubb was voted out of his position as chair of the National Coalition Party over the weekend. His successor, Petteri Orpo, offered him a new job as Minister for Foreign Trade and Development, but Stubb turned it down, saying that the busy travel schedule doesn't mesh with his plans to spend more time with his family.

Menestysvuosien aikana tehtiin virheitä – ”Nyt on iso palo päällä”

Alppimaajoukkue ratsasti pitkään Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen menestyksellä. Nyt virheistä on opittu ja uuden menestyksen odotetaan olevan nurkan takana.

Rahaa voi hankkia lisää, aikaa ei

Jos aika on rahaa, mikä on köyhyyttä?

Opiskelu, yrittäjyys vai downshiftaaminen? Ylen kysely kertoo, mitä suomalaiset haluavat

Noin kolmasosa työssäkäyvistä suomalaisista voisi harkita uuden ammatin opiskelua, kertoo Yle Uutisten teettämä kysely. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan tulokset kertovat siitä, että työmarkkinoiden epävarmuus saa ihmiset miettimään uusia vaihtoehtoja urallaan. Rohkaisevaa on se, että yrittäjyys nähdään mahdollisuutena, ei pakkoratkaisuna.

Sami Yaffa - Sound Tracker jälleen Venla-ehdokas

Ehdokkaat vuoden parhaiksi televisio-ohjelmiksi on jälleen valittu. Viime vuoden parhaana musiikkiohjelmana palkittu Sami Yaffa - Sound Tracker kisaa tällä kertaa ajankohtais- ja asiaohjelman palkinnosta.

Näyttelijä Iina Kuustonen: "Luovuus tarvitsee lomaa"

Iina Kuustonen on juossut kesän aikana roolista rooliin. Alkukesästä hän oli mukana uudessa Downshiftaajat-sarjassa. Välillä hän hyppäsi tekarit suussa valmisteilla olevaan Rölli-rooliin ja on taas pian valmiina pistämään ihmisiä, kun Ylen suositun sairaalasarjan Sykkeen kolmannen tuotantokauden kuvaukset alkavat.

Sociologist: Changing employment system calls for mindset overhaul

The days of a society-wide 'full employment' situation will never be seen again, says working life researcher Antti Kasvio. Last month's failed social agreement means tightening for the terms of job alternation leave.

"Miksi opiskelija on ainoa eläin, jonka pitäisi tehdä kesällä töitä?" – Ylen lukijat suovat kesätauon kirjapinojen keskelle

Opiskelijakin saa lomailla, jos ei tee sitä yhteiskunnan varoilla. Ylen nettikommentoijat ymmärtävät opiskelijoiden loman tarpeen: opiskelu on opiskelijan työtä. Ei kai ole tarkoitus, että maisterin paperit kourassa on valmis sairaslomalle, ihmettelevät lukijat.

Pääekonomisti vaihtoi pankkimaailman sienibisnekseen – "Tämä on paljon kovempaa"

Kun ekonomisti vaihtaa pankkialan sieniin, sen voisi kuvitella olevan downshiftaamista. Martti Nybergin tapauksessa kyse on kuitenkin jostain muusta.

Maataloustuottaja ei halua downshiftata – pohjoisessa odotetaan apua uudelta hallitukselta

Suomen maatalous on kannattavuuskriisissä. Sipilän tulevalta hallitukselta odotetaan tässä suhteessa paljon. Limingassa kokoontunut MTK Pohjois-Suomi odottaa uuden hallituksen purkavan maa-ja elintarviketalouden byrokratiaa. Se on viljelijöiden mielestä kasvanut järjettömiin mittasuhteisiin ja tulee kalliiksi yhteiskunnalle.

Matti Virtanen: Taas on aika köyhäilyn

Bloginpitäjä havaitsee, että Sakari Topelius on ajankohtaisempi kuin aikoihin.

Rap-artisti otti maailman taakan harteilleen: Sanottava ääneen jos tahtoo muutosta

Hämeenlinnalainen rap-artisti Juuso Kukkola tunnetaan paremmin nimellä Näkemysero. Näkemysero on saanut suomen nuorisoyhteistyön -allianssin tunnustuksen. Tunnustus on myönnetty hänelle Hämeenlinnan Sano Ääneen –tapahtumien järjestämisestä. Nuori rap-artisti on huolissaan suomen suunnasta ja tulevaisuudesta.

Moni huippuunsa koulutettu jättää työuransa – "Ihmiset hakevat helpompaa elämää"

Yhä useampi suomalainen vaihtaa ammattia ainakin kerran elämänsä aikana. Töiden epävarmuus tai kuormittavuus ajavat esimerkiksi akateemisenkin tutkijan helpompien töiden pariin. Alanvaihtoa tutkineen mielestä mediassa korostuvat usein onnistuneet tarinat ammatinvaihdoksista.

Kokoomuksen Satonen: Downshiftaus tulee kalliiksi

Kokoomuksen tuore ryhmänjohtaja julkisti tänään kirjansa, joka esittelee keinoja hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.

Kirkkoherra: Karkkilakko ja downshiftaaminen käyvät paastosta

Perinteinen kristillinen paasto on saanut nykyajassa yhä kirjavampia ilmenemismuotoja. Juankoskelaisen kirkkoherran mielestä makeansyönnistä luopuminen tai autoilun vähentäminen ovat yhtä tärkeitä pidättäytymisen muotoja kuin perinteinen paasto. Ortodoksisessa kirkossa sen sijaan paastonajan uskonnollisesta perustasta pidetään tiukemmin kiinni.

Simon maankohoumapuisto on downshiftaajan paratiisi

Maankohoaminen ei nappaa kiireistä ihmistä. Maankuori nimittäin kohoaa hitaasti mutta varmasti - Perämeren alueella noin sentin vuosivauhtia. Stressitöntä ilmapiiriä hakeva downshiftaaja voi hakeutua Simon maankohoumapuistoon seuraamaan maan kohoamista merestä. Rentoja turisteja odottaa luonnonilmiön rauhallisuus ja uusia saariakin saattaa poksahtaa pinnalle - noin viidensadan vuoden kuluessa.

Markkinaliberalismi perää työntekijöitä, jotka toimivat kuin omistajat

Suomi on tulevaisuuden työntekijälle vain taustayhteisö. Hän ei tarvitse ammattiyhdistysliikettä eikä työaikoja. Hän ei myöskään halua tukea luusereita. Muun muassa näillä ominaisuuksilla varustettuja työntekijöitä syntyy lisää, mikäli on uskomista markkinaliberalisteihin.

Laskeeko vauvan hoitaminen miehen testosteronitasoa?

Ajankohtaisen kakkosen Äidit töihin! -teemaillassa keskusteltiin lastenhoidon vaikutuksista isien elämään.

Uni hukassa

Stressi huonontaa unta, unettomuus lisää stressiä

Tohtori poikkesi polulta ja löysi itsensä

Moni kokee työelämän paineistuksen ja ruuhkaelämän ankarat vaateet. Harvempi kykenee heittämään niille täydelliset hyvästit. Vuosien suoritustahti hyydytti tutkijatohtorin, jota loppusuoralla ketutti kaikki: naapurit, kollegat ja 200 akateemista julkaisua tuottanut huippuvirkakin. Näin Leila Simosesta tuli downshiftaaja.

Downshiftaus, laiskottelua vai elämänlaatua?

Leila Simonen päätti vuosituhannen vaihteessa 50-vuotiaana hidastaa tahtia. Hän jätti virkatyönsä tutkijana ja ryhtyi omarytmiseksi koulutusyrittäjäksi ja vapaaksi kirjoittajaksi. Pohdimme hänen kanssaan aamu-tv:ssä, mitä downshiftaus eli kohtuullistaminen oikeasti on.

50-vuotias eräteos on downshiftingiä puhtaimmillaan

Kuopiolaisen kirjailijan Jorma "Hako" Ollikaisen Kelokämppä-teoksesta julkaistiin perjantaina laajennettu neljäs painos. Kirjan julkaissut rahasto pitää erakosta kertovaa tarinaa hyvinkin ajankohtaisena.

Professor: downshifting to success

According to a professor from Jyväskylä University, Finns are an anxious lot, with a narrow view on life dominated by the expectations of others. Life in a lower gear could be better.

Professori: Downshiftaaja onkin menestyjä

Suomalaisilla on kapea kuva hyvästä elämästä. Eletään muiden odotusten mukaan ja ahdistutaan.

Paluumuutto vaatii rohkeutta, mutta rakkaus ja juuret vetävät

TV2:n uusi tosi-TV-sarja kertoo kaupungista maalle Pohjois-Karjalaan muuttaneista ihmisistä.

Älä tee sitä bensalla

1970-luvun alun öljykriisi mullisti maailmantalouden tavalla, joka kosketti meistä jokaista. Öljyvarojen rajallisuus oli käynyt ilmeiseksi, mutta miten saada ihmiset laskemaan elintasoaan? Uudistuneessa Elävässä arkistossa on katsottavissa, millaisin keinoin energiansäästämisen sanomaa on Suomessa levitetty.

Haavisto ja Soini eri linjoilla downshiftaamisesta

Sekä Pekka Haavisto (vihr.) että Timo Soini (ps.) peräävät eväitä työssä jaksamiseen. Downshiftaamisesta miehet kuitenkin ovat eri mieltä. Oravanpyörästä pudottautuminen voi Haaviston mukaan pidentää työuraa, Soini taas muistuttaa, että palvelut ja etuudet tarvitsevat maksajia ja ilmainen koulutus on maksettava takaisin.

Downshifting reinforces traditional gender roles

Up to 40 percent of working parents are exhausted, according to a fresh study by the Finnish National Institute for Health and Welfare (THL). Feeling overburdened, some are downshifting their careers to work less and enjoy life more—but the trend may also send women back into the kitchen.

Downshiftaus saattaa vahvistaa perinteisiä sukupuolirooleja

Moni vanhempi etsii helpotusta kiireiseen arkeensa downshiftaamisesta eli töiden ja kulutuksen vähentämisestä. Mikäli ilmiö yleistyy naisten parissa, sen pelätään vahvistavan perinteisiä sukupuolirooleja.

Hyppyjä oravanpyörästä

Mistä oikein hypätään pois, kuka sieltä hyppää ja minne?

Maaseutu kaipaa tukea päättäjiltä

Asiantuntija peräänkuuluttaa maaseudun parempaa huomioimista poliittisessa päätöksenteossa. Vaasan yliopiston Levón-instituutin projektipäällikön Heli Siirilän mukaan läheskään aina päätösten vaikutuksia ei pohdita maaseudun kannalta. Maaseudun tulevaisuutta pohdittiin tiistaina Kannuksessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle