Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puola jatkaa poikkeustilaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla – toimittajien tai avustusjärjestön pääsy alueelle pysyy kiellettynä

Puola on lähettänyt rajalle tuhansia sotilaita estääkseen pakolaisten ja siirtolaisten tulon maahan.

Median pitää rohkaista ihmisiä pois koronapelosta, sanoo HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen – "Mika Salminen ei tule taluttamaan meitä karaokeen"

Päivttäiset tartuntaluvut eivät enää ole koronajournalismin pääroolissa, joten näkökulmat on punnittava uudelleen. Median vallasta pandemian päättämisessä keskusteltiin Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa.

Latvia varautuu irakilaisiin rajanylittäjiin – satakunta siirtolaista on käännytetty takaisin rajalta

Latvia on määrännyt maahan hätätilan, jolla rajavalvontaa saadaan tehostettua Valko-Venäjän vastaisella rajalla. Latvian noin kahden sadan kilometrin Valko-Venäjän rajalla partioi hätätilan nojalla rajavartioiden lisäksi armeija ja poliisi. Tilanne on ollut ensimmäisen hätätilaviikon aikana rauhallinen.

Korona-arjen kurjuus ja huumori ovat nähtävillä Vetelin Taidekartanossa – Massisolationproject tallensi poikkeusaikaa maailmanlaajuisesti

Vuosi sitten koronan synnyttämä poikkeustila sulki monet ihmiset sisätiloihin pitkäksi aikaa. Irlannista alkanut projekti on kerännyt valokuvia tavallisten ihmisten korona-arjesta. Projektin kokoama näyttely on esillä Vetelissä.

Biden ohjeisti yhdysvaltalaisia hurrikaanien varalta: "Ottakaa rokote, tehkää suunnitelma"

Koronaepidemia on kiihtynyt erityisesti Floridassa ja maan kaakkoisosan osavaltioissa, jotka valmistautuvat hirmumyrskyjen saapumiseen hurrikaanikauden saavuttaessa huippuaan.

Koronakäyrä osoittaa Japanissa suoraan ylöspäin, pääministeri Suga: "Virus leviää ennennäkemättömällä nopeudella"

Japanin koronatartunnat lähtivät jyrkkään nousuun Tokion olympialaisten kynnyksellä. Pääministeri Sugan mukaan Japanin terveydenhuolto saattaa romahtaa, mikäli tartuntamäärät pysyvät nykyisellä tasolla.

Tokion olympiakylässä ensimmäisillä urheilijoilla on todettu koronatartunnat – eteläkorealainen pöytätennistähti eristyksessä

KOK tiedotti sunnuntaina eteläkorealaisen pöytätenniksen olympiakultamitalistin Ryu Seung-minin koronatartunnasta. Olympiakylässä kaksi saman urheilulajin edustajaa on antanut positiivisen testituloksen.

Poliiseja, ambulansseja ja pelastusajoneuvoja tulee vastaan – suomalaisperhe seisoo ruuhkassa matkalla Saksan tulva-alueen halki

Nelihenkinen suomalaisperhe on selvinnyt läntistä Saksaa piinaavista tulvista kuivin jaloin. Tilanne on silti hyvin vakava. "Tämänkaltaista poikkeustilaa ei ole ollut tällä alueella toisen maailmansodan jälkeen", Sinikka Weihe-Välikylä kertoo.

Tokio julistettiin hätätilaan olympialaisten ajaksi – kisat järjestetään ilman yleisöä

Japanin olympialaiset pidetään ilman katsojia koronavirustapausten lisääntymisen vuoksi.

Kommentti: Matkustimme Tokioon ja kokemus oli odotetun outo – Japanin hallitus suunnittelee olympiakisojen ajaksi alkoholikieltoa ravintoloihin

Tokiossa julistettiin koronan vuoksi hätätila, jonka on tarkoitus jatkua koko olympialaisten ajan. Olympialaisiin matkustanut toimittaja Heikki Valkama kertoo, miten erityisjärjestelyt lentokentällä toimivat ja mistä Japanissa puhutaan juuri nyt.

Trooppinen myrsky Elsa vahvistuu lähestyessään Floridaa – Myrsky toi matkallaan rankkasateita Kuubaan

Sääolot heikkenevät jo Etelä-Floridassa. Elsan odotetaan ennen rantautumistaan vahvistuvan lähelle hurrikaanin voimaa. Myrsky tappoi aiemmin ainakin kolme ihmistä Karibianmerellä.

Rajavartiolaitos lähettää kaksi partiota Latviaan ja Liettuaan – taustalla Valko-Venäjältä laittomasti tulevien siirtolaisten suuri määrä

Liettuassa julistettiin viime viikolla hätätila siirtolaisten suuren määrän vuoksi. Liettualaispoliitikkojen mukaan taustalla on Valko-Venäjän hallinnon järjestelmällinen operaatio.

Hätätilaa on jatkettu Tokiossa vain kuukausia ennen olympialaisia

Tokion olympialaisten on määrä alkaa 23. heinäkuuta.

Poikkeusaikojen lainsäädäntö puretaan

Pääministeri Sanna Marin keskusteli valmiuslain pykälien kumoamista presidentti Sauli Niinistön kanssa tiistaina.

Nizzassa on kokeiltu monta erilaista koronarajoitusta vuoden aikana – suomalainen ravintolayrittäjä: "En itse jaksa surra tilannetta"

Ranskan hallitus on osoittanut luovuutta erilaisia sulku- ja rajoitustiloja julistaessaan.

Oikeusoppineet muuttaisivat valmiuslakia tai sorvaisivat pandemiaa varten uuden lain – perussuomalaiset nihkeänä uudistukselle, ensin rajatestaus kuntoon

Valmiuslakia päivitettiin viimeksi kymmenen vuotta sitten. Sen keinovalikoima on tarkoitettu enemmän sotilaalliseen kriisiin.

Mahdollisista liikkumisrajoituksista huolimatta yksin asuvat voisivat ulkoilla kaverin kanssa

Hallitus valmistelee säädökset liikkumisrajoituksista takataskuun valmiiksi, käyttöönotosta tehdään päätös erikseen.

Miten Viron koronatilanne äityi niin pahaksi? 4 mahdollista selitystä

Selitykset vaihtelevat hallituksen päättämättömyydestä maan olosuhteisiin, kirjoittaa Viron-toimittajamme Rain Kooli.

Perustuslakivaliokunnalta vihreää valoa valmiuslain käytölle – asiantuntijat arvostelevat viestinnän keskittämistä pikemminkin ”sota-ajan” toimeksi

Hoitotakuun joustamiselle olisi pahimmilla epidemia-alueilla tarvetta ehkä jo ensi viikolla, Ylelle arvioidaan.

Pääministeri Sanna Marin kehottaa välttämään pääsiäismatkailua

Keskustan Annika Saarikko ehdottaa maskipakkoa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen ja matkustajamäärien vähentämistä yksittäisissä linja-autoissa ja junissa.

Ylen aamu tänään: Ulos vain välttämättömistä syistä – mitä liikkumisrajoitukset käytännössä tarkoittaisivat? Katso lähetys tästä

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen haastattelun jälkipyykki on käynnissä. Vieraana Suomen kolmas naispuolinen piispa Mari Leppänen.

"Kyllä meissä suomalaisissa on kapinahenkeä" – asiantuntijalääkäri vastaa 7 kysymykseen liikkumisrajoituksista ja ihmismielestä

Mieli ry:n Meri Larivaaran mukaan olisi tärkeää oppia kääntämään katse siihen, mikä on edelleen mahdollista ja hyvin.

Työssäkäynti, koulumatkat, kaupassa ja apteekissa käyminen sekä ulkoilu sallittaisiin, vaikka liikkumisrajoitukset otettaisiinkin käyttöön

Ylen tieto: Harkinnassa olevat rajoitukset perustuisivat perusoikeuksien tilapäiseen poikkeukseen, ei valmiuslakiin.

Ylen suurtuotanto Rankka vuosi näyttää, miten korona muutti Suomen – tuottaja Ari Lehikoinen: "Yksin me emme ole mitään"

Yleisradio on tallentanut koronavuoden tapahtumia sekä arjessa että vallan kamareissa.

Ensimmäiset valmiuslain pykälät tulevat – Tehohoitopaikkoja voidaan lisätä, ja erikoissairaanhoidon jonotusajat saavat venyä

Valmiuslain pykälät 86 ja 88 tuovat joustoja terveydenhoitoon, jos tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä nykyisestä vielä nousee.

Valmiuslain muutokset eivät vaikuta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin akuutisti

Kanta-Hämeen keskussairaala on kuitenkin alustavasti neuvotellut Taysin kanssa potilaiden mahdollisista siirroista.

Menevätkö sinullakin termit sekaisin? Kasasimme poikkeusolot–suomi–poikkeusolot -sanakirjan

Sulkutila, tahtotila, avi, valmius- ja tartuntatautilait. Tässä viime aikojen hämmentävät termit selitettyinä.

Hallitus yrittää padota koronan leviämistä ja haluaa valmiuslain pykäliä sosiaali- ja terveydenhuoltoon – mitä se tarkoittaisi käytännössä?

Valmiuslailla voidaan määrätä muun muassa työntekijöiden työvelvoitteesta ja kiireettömän hoidon lykkäämisestä.

Hallitus valmistelee neljää valmiuslain pykälää: potilaiden siirtämistä julkiselta yksityiselle sekä hoitotakuun joustoa – myös rokotejärjestyksen muuttaminen esillä

Mikäli vaalit pidetään ajallaan, koronarokote voidaan hallituksen mukaan antaa kotiäänestystä suorittaville vaalitoimitsijoille.

Etelä-Karjalan elokuvateatterit varautuvat sulkemaan ovensa koronasulun ajaksi – "Pelottaa elokuvateattereiden kohtalo tässä maailmassa"

Etelä-Karjalan elokuvateatterit odottavat saavansa tänään tiistaina tiedon siitä, saako yli kuuden hengen tapahtumia enää järjestää. Jos ei saa, elokuvateatterit sulkevat ovensa koronasulun ajaksi.

Oikeuskansleri Pöysti A-studiossa: Suomen lainsäädäntö ei ollut valmis pandemiaan

Pöystin mukaan on yksiselitteistä, että valmiuslain pykälien käyttö vaatii eduskunnan käyttöönottoasetuksen.

Hallitus ottaa aikalisän valmiuslain pykälien käyttöönotossa – iltapäivällä kerrottu päätös valmiuslaista on laiton, sanoo oikeusoppinut

Hallituksen oli määrä ottaa "osittain" käyttöön kaksi valmiuslain pykälää ilman eduskunnalle tehtävää asetusta.

Miltä näyttää vuosi katastrofin jälkeen Euroopan ensimmäisessä koronaviruspesäkkeessä? “Ei Bergamossa kukaan aavistanut, mitä voisi tapahtua”

Koronavirus iski Euroopassa ensin Pohjois-Italiaan. Alueella pelätään nyt, että epidemiassa on alkamassa jälleen vaikea vaihe.

Vanhaan normaaliin ei palata kolmeviikkoisen sulun jälkeenkään – pääministeri Marin Ylen aamussa: "En sulje pois niitä keinoja, joita valmiuslaissa on"

Pääministeri korosti pitävänsä mahdollisena, että Suomessa otettaisiin käyttöön järeitä keinoja tautitilanteen taltuttamiseksi.

Suomen koronasulku on kevyt – muualla Euroopassa pitkiä ulkonaliikkumiskieltoja, kaupat kiinni, tapaamisetkin pannassa

Kaikkialla Euroopassa käydään kilpajuoksua virusmuunnosten ja rokotustahdin välillä yhteiskuntien pitämiseksi auki.

Hallitus puhuu loppukiristä, mutta kuinka jaksaa kansa? "Alkaa olla aika väsynyttä meininkiä"

Kysyimme, miten suomalaiset eri puolilla maata ottivat vastaan tiedon uudesta sulkutilasta.

Professori: Hallitus jätti oven auki uusille, entistä tiukemmille rajoituksille – "Luodaan tilanne, jossa valtioneuvosto hallitsee maata"

Asiantuntijoiden mukaan rajoitukset eivät ole oikeudellisesti dramaattisia, mutta ne jättävät myös isoja kysymyksiä.

Analyysi: Koronakriisin kolmas aalto sulkee ravintolat ja kuntosalit, mutta onko tämä loppukiri?

Hallitus voi vain toivoa, että koronakriisi taittuu näillä rajoituksilla, kirjoittaa politiikantoimittaja Maria Stenroos.

Mikä ihme on "sulkutila"? 5 polttavinta kysymystä ja mahdollisimman yksinkertaista vastausta

Kokosimme tähän juttuun esimerkkejä siitä, mitä hallituksen esittämä sulkutila 8.–28.3. tarkoittaa.

Jos valmiuslaki otetaan taas käyttöön, miten se vaikuttaa sinun arkeesi? Viisi kysymystä ja vastausta

Ylen tietojen mukaan hallitus pohtii, pitäisikö valmiuslaki ottaa uudelleen käyttöön. Lailla voidaan rajoittaa liikkumista, elinkeinotoimintaa ja terveydenhoitoa.

Hallitusviisikko kokoontui pohtimaan vakavaa koronatilannetta – valmiuslain käyttö noussee esiin keskustelussa

Ylen tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittää, että suuri osa Suomesta siirtyisi tiukemmat rajoitukset mahdollistavalle niin sanotulle kakkostasolle.

Tokion olympiajärjestäjät julkistivat ensimmäisen koronaohjeistuksensa: Urheilijoita testataan vähintään neljän päivän välein

Kisojen virkailijoiden ja tuomarien terveydentilaa aletaan seurata jo kaksi viikkoa ennen matkaa Tokioon ja urheilijoita testataan vähintään neljän päivän välein.

Biden kehottaa Myanmarin armeijaa luopumaan välittömästi vallasta

Yhdysvaltain presidentti nosti esiin pakotteiden palauttamisen Myanmarille.

Yhdysvaltain itärannikolle julistettiin poikkeustila lumimyrskyn takia

Koronarokotukset on keskeytetty myrskyn takia New Yorkissa ja Connecticutissa.

2020 oli henkirikosten synkkä vuosi – henkirikosten määrä kasvoi erityisen rajusti viime keväänä

Henkirikoksia ja niiden yrityksiä on ollut yhtä paljon kuin viime vuonna viimeksi 12 vuotta sitten.

Uutissuomalainen: Eduskuntaryhmien puheenjohtajat eivät kannata valmiuslakia

Perustuslakiasiantuntija, professori Martin Scheinin esitti viikonloppuna, että Suomen tulisi todeta poikkeusolot ja rajoittaa erillislailla liikkumisvapautta niin maan sisällä kuin rajoillakin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle