Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Yle harjoitteli toimintaansa tilanteessa, jossa tietoliikenneyhteydet ulkomaille ovat poikki

Ylessä harjoiteltiin toimintaa tilanteessa, jossa tietoliikenneyhteydet ulkomaille katkeavat.

Vasemmalla henkilöauto ajaa lumisella tiellä. Oikealla rajatumpi erillinen kuva toimittaja Antti Kurrasta.

Valtiolla on poikkeusoloissa oikeus ottaa siviiliajoneuvo käyttöönsä – katso video

Toimittaja Antti Kurra kertoo lyhyellä videolla, millaisia yksityishenkilöiden ajoneuvoja Puolustusvoimat voisi ottaa käyttöönsä poikkeusoloissa.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020

Joonas Konstigin kolumni: Mitä enemmän asiat muuttuvat, sitä enemmän ne pysyvät samana – elämme 1940-lukua uudelleen

Energiapulasta murehtivaa Suomea voi lohduttaa, kun nykyoloja verrataan edelliseen pula-aikaan, kirjoittaa Konstig.

Kuvassa valvontakamera

Varautumista on tehostettu Jyväskylässä – Energiayhtiö Alva selvittää lentokieltoalueiden asettamista tiettyjen kohteiden ylle

Jyväskylän kaupunki ei ole saanut havaintoja epäilyttävistä droonilennoista huoltovarmuuden kannalta tärkeiden kohteiden ympärillä. Siitä huolimatta varautumista on tehostettu ainakin energiayhtiö Alvassa.

Varusmiehet leiriytyivät Lohjan Kasvihuoneilmiön läheisyyteen ja valmistautuivat avustamaan poliisia. Kuvassa puretaan varusteita autosta.

Kriisiajan päätöksentekoa halutaan nopeuttaa lakimuutoksella – asiantuntija: kaupunginjohtajien valtaoikeudet voivat kasvaa merkittävästi

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan kunnissa ja uusilla hyvinvointialueilla tuleviin kriiseihin varaudutaan koronapandemian hoidosta saaduin opein.

Mitä jos Venäjä hyökkää? Kuviteltu siirtyminen Joensuusta Hankasalmelle.

Yli miljoona suomalaista voisi joutua pakenemaan idästä länteen, jos Venäjä uhkaisi sodalla – tällainen olisi evakkomatka vuonna 2022

Omalla autolla kulkisi 70–80 prosenttia lähtijöistä, aluehallinnon virkamies Tarja Wiikinkoski sanoo.

Käytävä väestösuojassa. Lattiaan on merkitty keltaisella vessojen paikat.

Poikkeusoloissa siviiliväestöä voidaan suojata väestönsuojiin ja siirroin – muun muassa pohjalaiskunnissa harjoitellaan väestönsiirtoja

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää lähiviikkoina väestösuojelun valmiusharjoituksia kaikissa pohjalaismaakunnissa sekä Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Po-joen kuivunutta uomaa Borettossa.

Pohjois-Italiassa on kuivinta 70 vuoteen – viranomaiset ovat julistamassa poikkeustilaa, kolmannes viljasadoista uhkaa tuhoutua

Italian vedenjakeluviranomainen Utilitalia on määrännyt 100 piemontelaiskaupungin ja 25 lombardialaiskaupungin pormestarit lopettamaan vedenjakelun öisin.

Ihmisiä siirretään bussiin Savonlinnassa järjestetyssä evakuointiharjoituksessa.

Häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautuminen on entistä ajankohtaisempaa – Savonlinnassa harjoiteltiin väestön evakuointia

Uusi Etelä-Savon valmiuskeskusmalli oli ensitestissä käytännössä Savonlinnassa. Evakuointiharjoituksen kuvitteellinen syy oli sotilaallinen painostus.

Pohjois-Karjalan rajavartioston partio kulkee rajalinjaa pitkinaurinkoisena päivänä.

Hallitus esittää, että turvapaikanhaun voisi keskittää yhdelle rajanylityspaikalle, jos kyse on hybridioperaatiosta – muutos ei riitä perussuomalaisille

Perussuomalaiset haluaa lisätä lakiin eduskunnassa pykälän, joka mahdollistaa rajan sulkemisen kokonaan. Muuten puolue torppaa valmiuslain uudistuksen etenemisen.

Kansanedustaja Johannes Koskinen (sd:) A-studiossa.

SDP:n Johannes Koskisen mukaan valmiuslain umpisolmu avautuisi tiukentamalla rajavartiolakia

SDP:n Koskinen ehdottaa rajavartiolakiin mahdollisuutta rajan sulkemiseen asteittain. Ääritilanteessa turvapaikanhaku voisi tapahtua esimerkiksi vain lähetystön kautta.

Parlamentaarinen ryhmä kokoontui eduskunnan auditoriossa 8. kesäkuuta.

Keskustelut rajaturvallisuudesta jatkuvat – rajavartiolain muutokset pikaisesti eduskuntaan, valmiuslain kiireellinen käsittely epävarmaa

Hallitus ja oppositio ovat keskustelleet rajaturvallisuuden vahvistamisesta. Hallitus on luvannut tuoda rajavartiolain muutosesitykset huomenna eduskuntaan.

Rajamerkki Suomen valtakunnanrajalla.

Analyysi: Oppositio vaatii tiukkoja rajapykäliä – hallitus torjuu Venäjän ilkeyksiä 

Hallitus on esittänyt valmiuslakiin pikaisia muutoksia, joilla voitaisiin vastata esimerkiksi Venäjältä mahdollisesti tuleviin erilaisiin ilkeyksiin. Muutoksiin tarvitaan tukea oppositiolta, joka vaatii nyt tiukempia rajalakeja, kirjoittaa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

En massa olika livsmedel, en kaffepanna, en radio, en vattenkanister som är på en gjutjärnsspis.

Kuntien valmiussuunnitelmissa on ohjeet poikkeustilanteisiin – niissä varaudutaan muun muassa hybridivaikuttamiseen tai vesikriiseihin

Kuntaliiton mukaan kuntien merkitys siviilikriisin hallinnassa on erittäin iso, koska kunnat järjestävät paljon paikallisia arjen toimintoja. Myös jokaisen asukkaan on hyvä varautua arjen häiriötilanteisiin.

Kahden kuvan yhdistelmä. Vasemmalla ruokakaappi, jossa muun muassa säilykkeitä, kuivamuonaa ja kahvia. Oikealla reppu, ruokaa, kissanruokaa, kissa, kissankoppi ensiapulaukku.

Peppi, 22, on pakannut reppunsa täyteen ruokaa, jos kotoa täytyy lähteä kiireellä – sadat kertoivat Ylelle sodan vaikutuksesta varautumiseen

Viranomaiset muistuttavat, että akuuttia sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa ei Suomessa ole. Varautuminen erilaisiin yhteiskunnan häiriötilanteisiin kannattaa joka tapauksessa.

En person gör upp eld med tändstål och näver.

Moni on alkanut miettiä omaa varautumistaan kriisitilanteeseen – kerro meille, miten sinä olet sen tehnyt

Poikkeustilanteisiin kannattaa normaalioloissakin varautua, mutta överiksi ei kannata mennä, muistuttaa kriisiterapeutti. Voit kertoa omasta varatutumisestasi jutun lopussa olevan linkin kautta.

Nainen nojaa seinään, jossa lukuu UMK.

Keskiviikko 23.2.2022 (radio)

Länsimaat tuomitsevat Venäjän toimet Ukrainassa. Suomen matkailuala uskoo parempaan kesään. Koiria ostetaan paljon. UMK on lauantaina.

Ihmiset hakevat ämpäreihin vettä puistossa sijaitsevasta kaivosta.

Ukraina julistaa poikkeustilan ja antaa kansalaisille oikeuden kantaa asetta

Ukraina on alkanut kutsua 18–60-vuotiaita reserviläisiä palvelukseen enintään vuodeksi.

Närbild av händer som håller i ett självtest för coronaviruset.

Viime viikko rikkoi taas koronaennätykset Jyväskylässä – poikkeusolojen johtoryhmä: "Kaikkia flunssaoireita voidaan jo pitää koronaoireina"

Tartuntamäärät Jyväskylässä jatkavat kasvuaan, mutta sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt kohtuullisena. 55 prosenttia otetuista näytteistä on positiivisia.

Varusmiehet leiriytyivät Lohjan Kasvihuoneilmiön läheisyyteen ja valmistautuivat avustamaan poliisia.

Hallitus valmistelee jälleen valmiuslakia, joka mahdollistaa järeän puuttumisen perusoikeuksiin – näin poikkeusololakia voitaisiin käyttää

Valmiuslain käyttäminen edellyttää vankkoja perusteita ja käytännössä sitä, että muita vaihtoehtoja ei ole. Tällä kertaa hallitus kaavailee esimerkiksi oikeutta siirtää kiiretöntä hoitoa sairaaloissa.

Kaksi koronapotilas erityshuoneessa, suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja keskustelee toisen potilaan kanssa.

Pahimpien epidemia-alueiden sairaalajohto ei näe nyt tarvetta poikkeusoloille – HUSin mukaan valmiuslakia voidaan tarvita kuitenkin kahden viikon sisällä

HUS ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri eivät pidä valmiuslain käyttöönottoa välttämättömänä juuri nyt, mutta sairaanhoidon kantokyvyn vaarantumiseen pitää varautua. Ensin olisi tarve poiketa hoitotakuusta ja ohjata alueiden sairaanhoitoa laajemmin yhteistyöhön.

Juhani Sand.

Sairaaloiden toimintakyky halutaan varmistaa valmiuslailla: TAYSin johtajaylilääkäri: "Tilanne on tiukka"

TAYSissa suunnitellaan erillisen koronapotilaiden vuodeosaston avaamista. Myös moni henkilökunnan jäsen on saanut tartunnan.

Sairaanhoitajat valmistautuvat menemään koronapotilaiden eristyshuoneisiin.

Hallitus valmistelee poikkeusoloja ja valmiuslain käyttöönottoa – sairaanhoidon kantokyky yritetään turvata

Ylen tietojen mukaan asiaa valmistellaan, jotta sairaalat selviäisivät tulevien viikkojen tautihuipusta.

Heidi Pirhonen Pub Härmän Häjyn baaritiskin takana laskemassa oluthanasta olutta.

Ravintoloiden täyssulku huolettaa Seinäjoella – "Kauhunsekaisin tuntein odotan tätä tilannetta"

Ymmärrystä täyssulku saa, jos se auttaa nopeammin takaisin normaaliaikaan.

Vanhus lukee lehteä.

Koronan synnyttämä hätäapu hiljennyt Kanta-Hämeessä

Esimerkiksi ruokaa vievät koteihin enää vain harvat toimijat. Kuntien korona-ajan neuvontapuhelimet eivät Kanta-Hämeessä enää vastaa ainakaan säännöllisesti. Samaan aikaan koronatartuntojen määrä on kasvanut kasvamistaan.

Anna-Maja Henriksson nousemassa Säätytalon portaita.

Poikkeusolojen lainsäädännön uudistaminen alkaa – ministeri Henriksson odottaa vastauksia rajakäytäntöihin jo alkuvuonna

Eduskuntapuolueet ovat samoilla linjoilla siitä, että valmiuslakia pitää uudistaa. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan uudistus kestää arviolta neljä vuotta.

Satu von Schalien ja Sanna Enckelman silittämässä sarvipäistä pukkia.

Sata tarinaa hypystä tuntemattomaan – helsinkiläispari hylkäsi nautiskelevan elämäntyylinsä ja osti 70 kotieläintä yhdessä yössä

Olemme eläneet koronakriisin keskellä kohta kaksi vuotta. Kysyimme teiltä, millaisia elämänmuutoksia olette tehneet poikkeusaikana. Näin te vastasitte.

Takaapäin kuvattu nainen kurkottaa kättään keittiön hyllylle ja on poimimassa tonnikalapurkin. kaapissa säilykkeitä ja kuivatavaraa.

Pärjäätkö omillasi kolme vuorokautta, jos tulee sähkökatko tai sairastut? Video kertoo, kuinka voit varautua viisaasti poikkeustilanteisiin

Monenlaiset kriisit sähkö- ja vesikatkoista epidemioihin koettelevat ihmisten arkea. Niihin kannattaa varautua ennakkoon, eli jokaisella pitäisi olla kotona ruokaa ja juomaa kolmeksi vuorokaudeksi.

Rajavartijoita Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Rajalinjalla afganistanilaisia pakolaisia.

Puola jatkaa poikkeustilaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla – toimittajien tai avustusjärjestön pääsy alueelle pysyy kiellettynä

Puola on lähettänyt rajalle tuhansia sotilaita estääkseen pakolaisten ja siirtolaisten tulon maahan.

Laura Ahva ja Esa Mäkinen.

Median pitää rohkaista ihmisiä pois koronapelosta, sanoo HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen – "Mika Salminen ei tule taluttamaan meitä karaokeen"

Päivttäiset tartuntaluvut eivät enää ole koronajournalismin pääroolissa, joten näkökulmat on punnittava uudelleen. Median vallasta pandemian päättämisessä keskusteltiin Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa.

Ryhmä laittomia siirtolaisia pidätettynä Vorzovassa, Latviassa, 11. elokuuta.

Latvia varautuu irakilaisiin rajanylittäjiin – satakunta siirtolaista on käännytetty takaisin rajalta

Latvia on määrännyt maahan hätätilan, jolla rajavalvontaa saadaan tehostettua Valko-Venäjän vastaisella rajalla. Latvian noin kahden sadan kilometrin Valko-Venäjän rajalla partioi hätätilan nojalla rajavartioiden lisäksi armeija ja poliisi. Tilanne on ollut ensimmäisen hätätilaviikon aikana rauhallinen.

Kuvassa hallintosihteeri Antti Tattari ja aluetaideamanuenssi Anniina Kiiskinen

Korona-arjen kurjuus ja huumori ovat nähtävillä Vetelin Taidekartanossa – Massisolationproject tallensi poikkeusaikaa maailmanlaajuisesti

Vuosi sitten koronan synnyttämä poikkeustila sulki monet ihmiset sisätiloihin pitkäksi aikaa. Irlannista alkanut projekti on kerännyt valokuvia tavallisten ihmisten korona-arjesta. Projektin kokoama näyttely on esillä Vetelissä.

Presidentti Joe Biden puhuu Valkoisessa talossa.

Biden ohjeisti yhdysvaltalaisia hurrikaanien varalta: "Ottakaa rokote, tehkää suunnitelma"

Koronaepidemia on kiihtynyt erityisesti Floridassa ja maan kaakkoisosan osavaltioissa, jotka valmistautuvat hirmumyrskyjen saapumiseen hurrikaanikauden saavuttaessa huippuaan.

Kasvomaskeihin pukeutuneita ihmisä kadulla.

Koronakäyrä osoittaa Japanissa suoraan ylöspäin, pääministeri Suga: "Virus leviää ennennäkemättömällä nopeudella"

Japanin koronatartunnat lähtivät jyrkkään nousuun Tokion olympialaisten kynnyksellä. Pääministeri Sugan mukaan Japanin terveydenhuolto saattaa romahtaa, mikäli tartuntamäärät pysyvät nykyisellä tasolla.

Ryu Seung-min pelaamassa olympialaisissa.

Tokion olympiakylässä ensimmäisillä urheilijoilla on todettu koronatartunnat – eteläkorealainen pöytätennistähti eristyksessä

KOK tiedotti sunnuntaina eteläkorealaisen pöytätenniksen olympiakultamitalistin Ryu Seung-minin koronatartunnasta. Olympiakylässä kaksi saman urheilulajin edustajaa on antanut positiivisen testituloksen.

Palomiehet katsovat tulvan tuhoamaa aluetta.

Poliiseja, ambulansseja ja pelastusajoneuvoja tulee vastaan – suomalaisperhe seisoo ruuhkassa matkalla Saksan tulva-alueen halki

Nelihenkinen suomalaisperhe on selvinnyt läntistä Saksaa piinaavista tulvista kuivin jaloin. Tilanne on silti hyvin vakava. "Tämänkaltaista poikkeustilaa ei ole ollut tällä alueella toisen maailmansodan jälkeen", Sinikka Weihe-Välikylä kertoo.

Tokio, olympiarenkaat, 7.7.2021

Tokio julistettiin hätätilaan olympialaisten ajaksi – kisat järjestetään ilman yleisöä

Japanin olympialaiset pidetään ilman katsojia koronavirustapausten lisääntymisen vuoksi.

Olympiavieraita otetaan vastaan Tokion lentokentällä.

Kommentti: Matkustimme Tokioon ja kokemus oli odotetun outo – Japanin hallitus suunnittelee olympiakisojen ajaksi alkoholikieltoa ravintoloihin

Tokiossa julistettiin koronan vuoksi hätätila, jonka on tarkoitus jatkua koko olympialaisten ajan. Olympialaisiin matkustanut toimittaja Heikki Valkama kertoo, miten erityisjärjestelyt lentokentällä toimivat ja mistä Japanissa puhutaan juuri nyt.

Elsa-myrsky ohitti Kuuban matkalla Floridaan

Trooppinen myrsky Elsa vahvistuu lähestyessään Floridaa – Myrsky toi matkallaan rankkasateita Kuubaan

Sääolot heikkenevät jo Etelä-Floridassa. Elsan odotetaan ennen rantautumistaan vahvistuvan lähelle hurrikaanin voimaa. Myrsky tappoi aiemmin ainakin kolme ihmistä Karibianmerellä.

Valko-venäläisiä rajavartioita Liettuan vastaisella rajalla.

Rajavartiolaitos lähettää kaksi partiota Latviaan ja Liettuaan – taustalla Valko-Venäjältä laittomasti tulevien siirtolaisten suuri määrä

Liettuassa julistettiin viime viikolla hätätila siirtolaisten suuren määrän vuoksi. Liettualaispoliitikkojen mukaan taustalla on Valko-Venäjän hallinnon järjestelmällinen operaatio.

Tokion olympialaiset.

Hätätilaa on jatkettu Tokiossa vain kuukausia ennen olympialaisia

Tokion olympialaisten on määrä alkaa 23. heinäkuuta.

Pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnan tiedotustilassa 1. maaliskuuta 2021.

Poikkeusaikojen lainsäädäntö puretaan

Pääministeri Sanna Marin keskusteli valmiuslain pykälien kumoamista presidentti Sauli Niinistön kanssa tiistaina.

Nizzan maisemakuvaa.

Nizzassa on kokeiltu monta erilaista koronarajoitusta vuoden aikana – suomalainen ravintolayrittäjä: "En itse jaksa surra tilannetta"

Ranskan hallitus on osoittanut luovuutta erilaisia sulku- ja rajoitustiloja julistaessaan.

Kello 22 varusmiehet saapuivat ja leiriytyivät parin kilometrin päähän Turuntien lähelle Lohjan Kasvihuoneilmiön pihalle.

Oikeusoppineet muuttaisivat valmiuslakia tai sorvaisivat pandemiaa varten uuden lain – perussuomalaiset nihkeänä uudistukselle, ensin rajatestaus kuntoon

Valmiuslakia päivitettiin viimeksi kymmenen vuotta sitten. Sen keinovalikoima on tarkoitettu enemmän sotilaalliseen kriisiin.

Mustikkamaan edustalla Helsingissä hiihdettiin jäällä 12. helmikuuta.

Mahdollisista liikkumisrajoituksista huolimatta yksin asuvat voisivat ulkoilla kaverin kanssa

Hallitus valmistelee säädökset liikkumisrajoituksista takataskuun valmiiksi, käyttöönotosta tehdään päätös erikseen.

Alakoululainen tekee matematiikan tehtäviä kotonaan.

Friday's papers: Crisis communications, discrimination, sober curiosity and school meals

Pupils nationwide have been posting pictures of their remote learning food parcels.

Käytä maskia, sanoo kyltti Tallinnassa joulukuun alussa.

Miten Viron koronatilanne äityi niin pahaksi? 4 mahdollista selitystä

Selitykset vaihtelevat hallituksen päättämättömyydestä maan olosuhteisiin, kirjoittaa Viron-toimittajamme Rain Kooli.

Venäläisiä matkustajia passintarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Cabinet may use Emergency Powers Act, says key parliamentary committee

The Constitutional Law Committee gave the cabinet the green light to use extraordinary powers to fight the pandemic.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle