Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aleksi Koivisto nojailee punaisen puurakennuksen seinään

Aleksi Koivisto Suomen kylät Ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi

Toiminnanjohtajan tehtävään oli 77 hakijaa. Koivisto on työskennellyt aiemmin projektipäällikön tehtävissä konsultointi- ja järjestökentällä ja toiminut hallituksissa nuoriso- ja ihmisoikeusjärjestöissä.

Asko Peltola.

Asko Peltola palkittiin vuoden maaseututoimijana – tavaramerkkinä ratkaisukeskeinen talonpoikaisjärki

Peltola on sielultaan ja sydämeltään maaseututoimija. Kotitilansa viljelijänä hän tuntee maaseudulla elämisen ja yrittämisen kaikki puolet, toteaa palkintoraati.

Futuristi Perttu Pölönen juontaja Inari Fernándesin haastattelussa Maaseutuparlamentissa Kurikassa.

Maaseutuparlamentissa puhunut futuristi Perttu Pölönen kaipaa sukupolvien välille keskustelua: "Maaseutu pitää myydä Z-sukupolvelle heidän kielellään"

Viime vuodelta siirtynyt Maaseutuparlamentti katsoo tulevaisuuteen. Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa puhutaan tällä viikolla erityisesti nuorista ja kestävästä kehityksestä.

Metsämaisema Juuassa

Kuvaus Juuan maaseudulta toi kirjoituskilpailun ykkössijan

Maaseudun neuvoston kilpailun voittokirjoituksessa kuvattiin lapsiperheen arkea.

Yhdistyksiltä ja seuroilta odotetaan paljon, mutta pula rahasta ja osaavista tekijöistä hankaloittaa toimintaa

Vapaaehtoispohjalta toimivat järjestöt ja yhteisöt mielletään usein yhteiskunnan tukipilareiksi. Kuitenkin järjestöt joutuvat painimaan rahoituskysymysten ja osaavien käsien kanssa.

Uimin kyläkauppa Lemillä

Kyläkaupan lakkautuminen vie kylän lopullisesti kohti nostalgiaa ja muistojen tarinoita

Kyläkauppa on ollut kylän asukkaiden luonnollinen kohtaamispaikka. Yhteisöllisyys vähenee kaupan lakkautumisen myötä.

Havainnekuva Kimolan kanavasta

Kimolan kanava jäi lisäbudjetin ulkopuolelle

Heinola–Kouvola vesiväylää pitkään ajanut Valto Koski kertoo, että tieto lisäbudjetin ulkopuolelle jäämisestä oli iso pettymys. Kahden miljoonan euron aloitusrahaa ajettiin helmikuun lisätalousarvioon viimeiseen asti.

Kangasniemen kylänraitti.

Kirkonkyliä uhkaa kuihtuminen – elinvoimaa haetaan yhteistyöstä

Huoli pienten kirkonkylien elinvoimasta Suomessa kasvaa, joten maakuntaliitot yrittävät saada kirkonkylät verkostoitumaan sekä tekemään yhteistyötä keskenään.

Isä kävelee pienen tyttärensä kanssa sateessa kadulla. Katynäkymä näkyy ohi ajavan bussin ikkunan läpi. Bussissa ovat isot mainosteippaukset, joissa näkyy Kreikan lippu sekä Akropoliin temppeli.

EU:n puheenjohtajana aloittaa tänään Kreikka

Valtio aikoo pitää puheenjohtajuuden kulut korkeintaan 50 miljoonassa eurossa. Summa on kiertävän puheenjohtajuuden pienin koskaan.

Väyrynen esittää uuden keskustaryhmän perustamista Euroopan parlamenttiin

Suomen keskusta kuuluu tällä hetkellä Euroopan parlamentin kolmanneksi suurimpaan ryhmään Aldeen. Väyrynen katsoo, että uudessa ryhmässä Suomella voisi olla johtava asema.

Valtio-opin professori Heikki Paloheimo.

Paloheimo: Uusi hallitus on kaupunkilaisten hallitus

Tampereen yliopiston valtio-opin professori, turkulainen Heikki Paloheimo arvioi uuden hallituksen toimien heijastuvan Varsinais-Suomeen monella tavalla. Hän kuitenkin uskoo, että maakunnalla on kykyä selvitä hyvin suuremmistakin muutoksista.

Professori: Maaseutupolitiikka muutakin kuin maataloutta

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän puheenjohtaja, professori Eero Uusitalo pitää Suomessa harjoitettua maaseutupolitiikkaa liian yksioikoisena. Uusitalon mukaan maaseutua lähestytään liiaksi maatalouden ja ympäristön edun puolelta ja unohdetaan muu.

Perussuomalaiset: Ympäristöasiat maatalousministeriöön

Perussuomalaisten mielestä ympäristöasiat pitäisi siirtää maa- ja metsätalousministeriöön. Puolueen mukaan ympäristöministeriö tekee maaseudun kannalta vastuuttomia päätöksiä.

Luomutuotteita Joensuun Prismassa.

Luomu on yhä harvinaista ruokapöydässä

Luonnonmukaisesti tuotettu ruoka ei päädy suomalaisten ruokapöytiin. Tilastojen perusteella luomulla menee hyvin - esimerkiksi kaikista pelloista jo seitsemän prosenttia on luomulla. Kaupoissa luomutuotteiden määrä on kuitenkin pieni.

Murskaamo ja rikastamorakennus.

Asukkaiden ajatuksia Pampalon kaivoksesta tutkitaan

Kaivostoiminnan myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia tutkitaan Ilomantsissa. Karjalan tutkimuslaitoksen hankkeessa selvitetään millainen toimintaympäristö maaseutu on Pampalon kultakaivokselle.

Kuntaliitosten valmistelijoilla maaseutu hukassa

Vaasan yliopiston aluetieteen professori Hannu Katajamäki sanoo, että päijäthämäläiset unohtivat Uusi Kunta –hankkeen valmistelussa vahvan maaseudun. Professorin mielestä ajattelua olisi pitänyt ulottaa laajaemmalle kuin kaupunkeihin ja kirkonkyliin.

Säkylän vaakuna, tuulimylly

Pienet kunnat yrittävät turvata palvelujaan monin eri tavoin

Säkylään kokoontuu torstaina yli 30 kunnan edustajat pienkuntaseminaariin pohtimaan lähiruuan ja kuntatalouden lisäksi maaseutupolitiikkaa. Pienet kunnat pyrkivät tällä hetkellä turvaamaan palvelutuotantonsa monin tavoin erilaisilla kokeiluilla tai liittymällä osaksi suurempaa kokonaisuutta.

Vaasan yliopiston julkisivu.

Levon-instituutti sai tutkimusrahaa hankkeille

Vaasan yliopiston koulutus- ja tutkimuskeskus Levón-instituutti tutkii maaseutuasumisen edellytyksiä ja kuntapalveluita esimerkiksi Ylihärmässä, Maalahdessa ja Jalasjärvellä.

Torsti Hyyryläisestä Tieteenkesyttäjä 2010

Tutkimusjohtaja, hallintotieteiden tohtori Torsti Hyyryläinen on nimetty vuoden Tieteenkesyttäjäksi. Tieteenkesyttäjä-palkinto myönnetään henkilölle tai henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti tuoneet tiedettä julki helposti ymmärrettävässä muodossa.

Harvaan asutulle seudulle esitetään kannustimia

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä esittää uusia verotulkintoja ja kannustimia harvaan asutun maaseudun asukkaille. Kannustimia ehdotetaan niin vastavalmistuneiden maalle muuttamiseen kuin yritysten starttirahajärjestelmään.

Bussipysäkki haja-asutusalueella.

Maaseudun palvelujen järjestämiseen kaivataan uusia ideoita

Huoli siitä, että lähipalvelut karkaavat entistä kauemmas, on asukkaiden arkipäivää monissa maaseutukunnissa. Ilmajoen Munakassa esitellään tänään valmistumassa olevan tutkimuksen tuloksia ja esimerkkejä kylien mahdollisuuksista parantaa palveluaan.

Matkailu maaseudulle kukoistaa Suomessa

Maaseutumatkailulla on ollut loistava kesä: majoittujia riitti ja rahaa käytettiin mm. ruokapalveluihin. Yhteistä varauspalvelua maaseutuyrittäjille ei kuitenkaan ole käytössä.

Maaseutukongressi jatkuu Vaasassa

Euroopan kestävä kehitys on tänään maaseutusosiologien puheenaiheena Vaasassa. Päivän aikana pohditaan erityisesti maaseutupolitiikan mahdollisuutta vaikuttaa asiaan.

Kansanedustaja Eero Reijonen ja muita jaoston jäseniä sekä virkamiehiä Metlan kokoushuoneessa.

Metsätalouden tukeminen on iso työmaa budjetin valmistelijoille

Pohjois-Karjalassa vieraileva valtiovarainvaliokunnan maatalousjaosto on tiukan paikan edessä. Budjetin valmistelussa vastaan tulee tukku ongelmia maa- ja metsätalousministeriön laajalta alalta. Suurinta ongelmaa, metsäteollisuuden tilaa, halutaan hillitä suuremman Kemera-rahoituksen turvaamisella ja teollisuuden toimintaedellytysten tukemisella. Itä-Suomen olojen tunteminen on vahva jaostossa, sillä puolet sen jäsenistä on Itä-Suomen maakunnista.

sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Aamun lehdet

Työttömyys, työllisyys, työllisyyden elvytysohjelmat, rakennemuutokset taloudessa, ikärakenteissa, kuntien hallinnoissa, väestössä sekä globaalissa kaupassa ovat tämänaamuisten pääkirjoitusten aiheita.

Hallitus haluaa parempaa elämänlaatua maaseudulle

Hallitus haluaa parantaa elämisen laatua maaseudulla. Torstaina hyväksytyssä maaseutupoliittisessa selonteossa linjataan, että elämisen laatua kohennetaan muun muassa parantamalla maaseutuasumisen edellytyksiä ja palveluiden saatavuutta.

Maaseudun hyvinvointipalvelut tarkasteluun

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius etsii valtakunnallisesti seutukuntia ja kyläyhteisöjä uuteen tutkimushankkeeseen.

Väyrynen: Ympäristö huomioitava kehitysavussa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen haluaa uudistaa Suomen kehitysapupolitiikkaa. Helsingin Sanomien haastattelussa hän arvioi, että Suomen kehityspolitiikassa on painotettu viime vuosina lähes pelkästään köyhyyden poistamista ja unohdettu luonnonsuojelun merkitys.

Yle Areena logo.

Kannatatteko maaltapakoa, ex-maatalousministeri?

Sotien jälkeen teollistuvalle Suomelle maatalous ei enää ollutkaan itsestään selvä siunaus vaan yhä enemmän myös ongelma. Vaikeutena oli toisaalta elinkelvottomien pientilojen suuri määrä, toisaalta kaikille länsimaille tyypillinen maatalouden ylituotanto.

Centre Party Praises Government Record

The Parliamentary group of the Centre Party has praised decisions on municipal reform and rural policy.

Yhteistyö parantaa kuntien mainetta

Uudet ideat palvelujen tuottamiseksi parantavat kuntien mainetta. Maine puolestaan edesauttaa vaikeasti saatavan työvoiman palkkaamista, toteaa tuore tutkimus.

Hallitus julkaisi tasa-arvo-ohjelman

Hallitus haluaa ulottaa sukupuolten tasa-arvoajattelun kaikille hallinnonaloille ja kaikkiin toimintoihin. Tämä on yksi torstaina hyväksytyn hallituksen tasa-arvo-ohjelman keskeisistä ajatuksista.