Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

ukrainalaiset kausityöntekijät lastaavat persiljan kasvatusalustoja Varpio puutarhalla

US: количество сезонных работников может сократиться на треть в этом году

В прошлом году большинство разрешений на сезонную работу, около 15 тысяч, было выдано украинцам.

Traktori peltotöissä.

Friday's papers: Reaction to Nato stand, Eurovision, stormy weather

Most of the nation's morning newspapers carry coverage of international reactions to Finland's expected application for Nato membership.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen Strasbourgissa

Meppi Elsi Katainen: Maanviljelijöiden paremmat sopimukset kaupan ja teollisuuden kanssa turvaisivat ruokahuoltoa uhkaavaa tilannetta

Keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen muistuttaa, että viljelijät voivat tuottaa energiaa myös itse. Tähän Katainen esittää rahallista korvausta.

Itäväylän liikennettä.

Kokonaispäästöt laskussa pohjalaismaakunnissa – ainoastaan maatalouden päästöt kasvaneet

Suomen ympäristökeskus SYKE on laskenut ilmastopäästöjen määrän ja kehityksen kaikille Suomen kunnille vuosille 2005–2020.

porotalous

Sámegielddain šaddet nuoskkideamit eanaš eanadoalus ja ruvkkiin, čielgá birasguovddáža jagi 2020 dálkkádatnuoskkidandieđuin

SYKE rehkenastimiid mielde gielddaid oktiirehkenaston dálkkádatnuoskkideamit geahppánedje 8,7 proseantta jagi 2019 ektui. Maiddái sámegielddaid oasil ovdáneapmi lea buorre, muitala erenomášdutki Santtu Karhinen.

Maidontuottaja, MTK Etelä-Savon puheenjohtaja, Sanna Hämäläinen lypsykarjatilallaan Kerimäellä.

Kaakon kansanedustajat: Maatalous tarvitsee apua, mutta tukipaketit eivät riitä

Monien maatilojen maksuvalmius on kriisiytynyt rajun kustannusnousun takia. Maataloustuottajat ja kansanedustajat peräänkuuluttavat vastuunkantoa ruokaketjun kaikilta osapuolilta.

Vihreä traktori ajaa pellolla äestämässä.

Keskisuomalaisista kansanedustajista valtaosa tukisi kotimaista alkutuotantoa – sodan varjo ja huoltovarmuus korostuivat vastauksissa

Huoli suomalaisesta alkutuotannosta ja maatalousyrittäjien ahdingosta yhdisti keskisuomalaisia kansanedustajia. Suurin osa oli valmis helpottamaan ahdinkoa myös valtion ylimääräisellä tuella.

Kati Ovaska toimi muiden Opettajien kanssa lakkovahteina Sotungin koululla Vantaalla tiistaiaamuna.

Tiistai 3.5.2022 (tv)

Kunta-alan lakko. Ukrainan evakuoinnit. Maatilan kevättyöt. Sää.

Uusi maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen toimittajatilaisuudessaan Helsingissä.

Tuore maa- ja metsätalousministeri Kurvinen heitti pallon maatalouden kriisistä kaupalle: "Te ratkaisette sen, onko suomalaista ruokaa vai ei"

Ministeri kertoi tiistaina, että hallituksen päättämä hätäpaketti maataloudelle pannaan maksuun mahdollisimman pian. Kurvinen kertoi näkemyksiään myös metsätaloudesta.

Maanviljelijä Aleksis Kyrö purkaa tallissa heinäpaalia hevosille.

Väkilannoitteiden käyttö on ollut liian helppoa ja halpaa, sanoo viljelijä – tutkijan mukaan Suomi voisi olla omavarainen lannoitteiden suhteen

Lannoittamisen tarvetta voidaan vähentää muun muassa monipuolisella viljelykierrolla. Menetelmän käyttö on yllättävän harvinaista.

Lehmä tuijottaa kuvaajaa navetassa.

"Nyt pitäisi paukut laittaa ruoan tuottamiseen", sanoo lypsytilallinen Topi Kokkila – maatalouden kustannuskriisi kohdistuu kovimmin kotieläintuotantoon

Maanviljelijöiden mukaan kotieläintuotanto on Suomen ruokatuotannon selkäranka. "Pelkkä kasvinviljely ei riitä huoltovarmuuteen", sanoo MTK:n valtuuskunnan jäsen.

Jäinen pelto

Viljelijöiden tuska kasvaa kasvamistaan – nyt pelkona ovat talvituhot

Hankien ja jääpeitteen alla on nyt aikaisempaa enemmän kylvöalaa ja talvituhot uhkaavat. Viime syksynä maahan pantiin Suomen historian suurin syysvehnäala.

Traktori ja kauhakuormaaja levittämässä pellolle ruskealta hiekalta näyttävää maanparannuskuitua.

Venäjän hyökkäyksen tuomaan lannoitepulaan olisi yksinkertainen ratkaisu, mutta raaka-aine päätyy Suomessa kaatopaikoille – kierrätys on liian kallista

Teollisuuden sivuvirtoja paremmin hyödyntämällä voitaisiin parantaa merkittävästi lannoitteiden huoltovarmuutta. Maataloudessa olisi kysyntää, mutta lannoitetuotantoon pitäisi löytää teollisuudesta uusia raaka-ainelähteitä.

Antti Kurvinen, Annika Saarikko ja Petri Honkonen 31. maaliskuuta.

Centre appoints Kurvinen as agriculture minister, Honkonen takes over culture portfolio

Petri Honkonen replaces Kurvinen as Science and Culture Minister.

Antti Kurvinen, Annika Saarikko ja Petri Honkonen 31. maaliskuuta.

Antti Kurvinen siirtyy maa- ja metsätalousministeriksi, Petri Honkonen nousee tiede- ja kulttuuriministeriksi

Keskustan ministerivaihdokset eivät tapahdu heti vaan huhtikuun lopulla. Seurasimme keskustan ministerivalinnan tähän juttuun.

Hämeenkoskelainen maatalousyrittäjä Saara Kukkonen viilaa konehallilssa yllään sininen toppatakki ja harmaa-keltainen myssy päässään 28. maaliskuuta 2022.

Ukrainan sota toi kausityöntekijät maatiloille perheineen – lapsille kaivattaisiin päivähoitoa

Ukrainalaisia on työskennellyt vuosittain paljon suomalaisilla maatiloilla. Nyt viljelijät majoittavat sotaa pakenevia työntekijöitään perheineen.

Kaisa Kaatra (Selkosanomat), Tuomas Aatola (Metropolia AMK), Tea Siren (Metropolia AMK/opiskelija), Maria Österlund (Lätta bladet), Petri Kiuttu (Selkosanomat).

Torstai 24.3.2022 (tv)

Pakolaiset. Ukrainan maatalous. Selkosanomat ja Lätta bladet. Sää.

Näyttelypäällikkö Kirsi Mutka-Paintola nojailee kaiteeseen aurinkoisessa Kauppakeskus Stellassa.

Farmari 2022 vetää Mikkeliin 75 000 ihmistä ja 7 miljoonaa euroa rahaa – näyttelypäällikkö: "Suomen suurin kesätapahtuma"

Farmari-maatalousnäyttely päästään järjestämään kahden vuoden tauon jälkeen. Tapahtumaan odotetaan 75 000 kävijää ja 500 näytteilleasettajaa.

Lehmä nuolaiseen turpaansa.

Forssalainen maitotila satsasi yli kaksi miljoonaa euroa automatisointiin – perhetilan jatkaja uskoo maatalouden tulevaisuuteen

Nousevat kustannukset koettelvat maataloutta ja vähentävät tilojen investointihaluja. Silti maatiloilta löytyy myös uskoa tulevaisuuteen. Puhe huoltovarmuudesta auttaa pinteessä olevaa alaa.

Perunoita laatikoissa perunapellolla

Perunanviljelyn lisääminen Suomessa ei ole yksinkertaista, vaikka sodan vuoksi tarvetta sille olisi: "Pitää olla siemenet, apulannat ja maa mihin kylvää"

Jos Ukrainassa jäävät perunat istuttamatta tai kesällä hoitamatta, sillä on heijastuksensa muualle Eurooppaan, mahdollisesti Suomenkin perunalaareihin.

Finansminister Annika Saarikko på pressträff.

Finland announces €300 million package to support food production in agricultural sector

The ministerial working group on preparedness met for the first time on Thursday to assess how the war in Ukraine will affect Finland's resources.

Maatalousyrittäjä Markus Eerola pitää käsissään biokaasulaitokselta tullutta lannoitehaketta.

Hyvinkäällä on luomutila, joka on siirtynyt energian kuluttajasta sen tuottajaksi – se on avuksi nyt, kun maataloutta uhkaa uusi kriisi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös Suomen maatalouteen ja maanviljelijöiden tuotantokustannuksiin, sillä noin kolmannes Suomen lannoitteista on tuotu viime vuosina Venäjältä.

Traktori pellon reunalla.

Satakuntaliitto ja MTK-Satakunta vaativat maatalouden ja energiantuotannon turvaamista

Yhteisessä kannanotossaan maakuntaliitto ja MTK:n alueellinen yhdistys vetoavat valtioon ruoantuotannon kustannusten pienentämisen puolesta. Lisäksi allekirjoittajat puhuvat turvetuotannon puolesta.

Vehnäpelto

Suomalaiset saattavat pian joutua muuttamaan ruokatottumuksiaan – syynä on sota ja Suomen riippuvuus venäläisistä lannoitteista

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat maailman tärkeimpiä lannoitteiden ja niiden raaka-aineiden valmistajia. Sodan seurauksena lannoitteiden saanti on vaikeutunut. Tutkimusprofessorin mukaan tämä voi johtaa ruokatottumuksiemme muuttumiseen.

Yaran Siilinjärven tehdas

Fertiliser firm seeks alternative raw materials as Russian sources dry up

International sanctions do not currently apply to fertilisers as they are essential for food production, but Russia has restricted exports of such materials.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Maan kasvukunto ja viljelyosaaminen ovat keskeisiä, mutta unohdettuja, huoltovarmuuden tekijöitä

Suomen ruoantuotanto on nojannut jo vuosikymmeniä Venäjään. Olemme kulloistenkin valtaapitävien hyvän tahdon varassa – haluaako Venäjä myydä meille polttoaineita ja lannoitteiden raaka-aineina käytettäviä ammoniakkia ja kaliumia, kirjoittaa Joona.

Nuori marjatilayrittäjä Sampo Keskinen seisoo isossa tyhjässä kasvihuonessa. Kasvihuoneeseen pitäisi istuttaa purkkeihin 130 000 vadelmantaimea , mutta tilan ukrainalaiset kausityötekijät eivät pääsee töihin Venäjän hyökättyä Ukrainaan

Marjatilallinen lupaa majoittaa kaikki ukrainalaiset työntekijänsä perheineen – taimet saavat jäädä istuttamatta: "Pieni ongelma koko kuvassa"

Keskisen marjatila Kuhmoisissa haluaa olla yhtä uskollinen ukrainalaisille kuin he maatilalle. Tila majoittaa työtekijöiden perheet, jos he pääsevät Suomeen. Heistä ei silti odoteta työvoimaa.

 Janne Puttonen tilallaan Juvan Hatsolassa.

Yksi lähti puolustamaan maataan, toinen perui tulonsa – Venäjän hyökkäys Ukrainaan vei työntekijät juvalaiselta maitotilalta

Ukrainalaiset kausityöntekijät ovat elintärkeitä esimerkiksi suomalaiselle puutarhatuotannolle ja suurin maatalouden kausityöntekijöiden ryhmä kaikkiaan.

mansikoiden lehtiä ja vesipisaroita

Ukrainalaisten kausityöntekijöiden tilanne huolettaa – marjayrittäjä Elina Jukkola: "Tosi vaikeaa on löytää ammattitaitoista väkeä näihin hommiin"

Suuri osa maataolouden kausityöntekijöistä tulee Suomeen Ukrainasta. Hauhtosen vihannes- ja marjatilalle ukrainalaisia olisi tulossa kevättöihin toukokuussa.

Tomi Kivistö ja Jaana Tolonen hellivät ylämaannautaa talvilaitumella.

Pieni luomulihatila porskuttaa, vaikka koko maatalousala on kriisissä – Aliniityssä päivittäiset rapsutukset ovat tärkeä osa eläinten hoitoa

Jaana Tolonen ja Tomi Kivistö haluavat pyörittää tilaansa mahdollisimman omavaraisesti. Se on osoittautunut hyväksi valinnaksi nyt, kun rehun ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet pilviin.

Suvi Toikkanen silittää lehmää navetassa.

Koko kylä auttaa Lestijärvellä maatilaa, jonka lehmät jäivät kodittomiksi navetan katon romahdettua: "Sanattomaksi vetää", huokaa kiitollinen emäntä

Sata lehmää joutui taivasalle, kun navetan katto sortui Keski-Pohjanmaalla maanantaina. Ensimmäisen yön osa lehmistä vietti ulkona pahnojen päällä.

Mies traktorissa koiran kanssa.

Leppävirralle suunnitteilla biokaasulaitos – mukaan halutaan saada myös satakunta paikallista viljelijää tuottamaan laitokselle rehua

Leppävirran Riikinnevalle suunnitteilla oleva biokaasulaitos voi hyödyttää myös maatalousyrittäjiä. Paikallinen maanviljelijä uskoo bioreaktorijätteen mahdollisuuksiin kuivikkeena.

Aurinkopaneelit hankkinut lypsytilallinen on entistäkin tyytyväisempi, kun pörssisähkön hinta on kallistunut

Sähkön hinta lyö ennätyksiä – aurinkopaneelit hankkinut lypsytilallinen on nyt entistäkin tyytyväisempi

Sähkön omatuotanto on nyt entistäkin kannattavampaa, kun pörssisähkö on kallista. Pitkälle automatisoidussa navetassa aurinkopaneelit tuottavat huomattavaa säästöä vuoden mittaan. 

Maanviljelijä pellon reunalla ojentaa kättään laiduntavia lehmiä kohti.

Timo Liimataisen 30 vuoden ura maitotilallisena päättyi kesällä, ja olo on nyt huojentunut – moni maatila sinnittelee, vaikka voimat alkaisivat ehtyä

Maatalouden ahdinko näyttää tänä vuonna kiihdyttävän maitotilojen lopettamishaluja. Monen yrittäjän henkinen kuormitus on kovaa ja tulot vähäiset, mutta silti lopettamispäätös on vaikea.

Tre grisar inne i ett svinhus.

Lihavastaiset puheet näkyvät eteläsavolaisen maatilallisen tuotantomäärien laskuna – sikafarmari: "Tuottajien arvostus on tosi alhaalla"

Punaisen lihan suosio on viime vuosina ollut laskussa ja se näkyy myös eteläsavolaisilla maatiloilla. Lihatuotteiden kysyntä on selvästi notkahtanut tänä vuonna.

Tuottajat ja kuluttajat kohtaavat myyntikojulla Hämeenlinnassa.

Protestoivat viljelijät myyvät jauhelihakeittoa 40 sentillä Joensuun torilla keskiviikkona

Tuottajajärjestö muistuttaa, että viljelijä saa esimerkiksi luomuruisleivästä vain noin seitsemän senttiä ja pullollisesta olutta vain noin kaksi senttiä.

Lehmä kurkistaa toisen lehmän takaa pihatossa.

Hurjaksi kasvanut lannoitelasku panee viljelijät miettimään – luomutuotanto on nyt aiempaa kannattavampi vaihtoehto, kasvun uskotaan jatkuvan

Viime vuonna Suomessa oli reilu 5000 luomutilaa. Uusista tiloista ennätysmäärä oli kotieläintiloja.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari A-studiossa

Tuleva ympäristöministeri Emma Kari vaatii maatalouden tukien uudistamista – "Pääpaino ilmastotoimiin"

Ilmastonmuutos uhkaa myös suomalaista maataloutta. Tuleva ympäristöministeri haluaa suunnata maataloustukia toimiin, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta. Keskustan mukaan paras ilmastoteko on se, että maatalouteen saadaan rahaa lisää.

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.

Maatalouspitäjä Kurikassa koululaisten vierailu sikojen oloista kertovaan näyttelyyn peruttiin – Wilma-viestin mukaan koulujen tehtävä ei ole "pakkosyöttää tiettyä vakaumusta"

Seinäjoen taidehallissa esillä oleva Siat-näyttely on herättänyt runsaasti keskustelua maatalousmaakunnassa. Nyt Kurikassa päädyttiin poikkeukselliseen päätökseen, etteivät nuoret taidetestaajat mene näyttelyyn.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Miltä suomalaisen ruuantuotannon pitäisi mielestäsi näyttää 2030-luvulla?

Suomalaisen maatalouden suunta kohti 2030-lukua määritetään seuraavan vuoden aikana.  Nyt olisi viime hetket keskustella siitä, mihin maatalouspolitiikka vie ruuantuotantoamme, kirjoittaa Joona. Kolumnin voi myös kuunnella.

Savukoskelainen poromies Iida Wessman

Kun isä kuoli, 28-vuotias Ida Wessman otti perheen porokarjan hoitaakseen – porotalouden vaikeudet ja ulkopuolisten paine eivät aja nuoria alalta

Joka viides poronomistaja on alle 25-vuotias. Naisten määrä poronomistajissa lisääntyy, mutta suurin tasa-arvo puute on yhä se, että lapsen saamisen ja poronhoidon yhdistäminen on tehty vaikeaksi.

Sika karsinassa.

Maatiloilla jälleen paha kustannuskriisi – talousongelmiin monta syytä

Tiloja rasittavat etenkin energian ja lannoitteiden korkeat hinnat. Tuottajajärjestön mukaan eurot eivät edelleenkään jakaudu oikeudenmukaisesti elintarvikeketjun sisällä.

 Viiniköynnöksiä Ranska Chablis'ssa, poimijoita.

Parlamentti äänesti maatalouden jättiuudistuksesta, luvassa suuri muutos ruuantuotantoon – Nousevatko hinnat, miten käy tuotantomäärien?

EU-parlamentti hyväksyi lobbaajien ristitulessa Pellolta pöytään -strategian, jolla valmistaudutaan ilmastonsuojeluun ja vihreään siirtymään maataloudessa. Edessä on vuosien vääntö jäsenmaiden ja EU-instituutioiden kesken.

Lehmiä navetassa Sonkajärvellä.

Maaseudun pienyrityksille avustusta uusiutuvaan energiaan

Tukea voi saada esimerkiksi aurinkopaneeleihin tai ilmalämpöpumppuihin.

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) keskusteli A-Talkissa maatalouden ilmastotoimista.

Krista Mikkonen yllättyi, kun Jari Leppä siunasi maatalouden ilmastotavoitteen suorassa lähetyksessä – MTK: "Hyvä uutinen, päästään repivästä keskustelusta eteenpäin"

Keskusta ja vihreät ovat kiistelleet maatalouden ilmastopäästöjen vähentämisestä pitkin syksyä. Yksi askel kohti yhteisymmärrystä näytti syntyvän suorassa tv-lähetyksessä eilen torstaina. Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen on vaatinut maataloudelle omaa ilmastotavoitetta jo pitkään.

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) keskusteli A-Talkissa maatalouden ilmastotoimista.

Ministeri Jari Leppä A-Talkissa: Maatalous valmis päästöjen vähennystavoitteeseen, kunhan kannattavuudesta huolehditaan

Maatalousministerin mielestä koko ruokajärjestelmän – kuluttajia myöten – on otettava vastuuta siitä, että maataloudessa voidaan tehdä ilmastotoimia.

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.

Sikatilalliset tukalassa paikassa: pienentynyt kulutus ja alhaiset hinnat uhkaavat tuotantoa – "Moni lopettaa", uskoo tuottaja

Maatalouden kannattavuuden odotetaan pienenevän peräti viidenneksellä tänä vuonna. Heikoimmassa tilanteessa ovat sikatilalliset. Sianlihasta on ylituotantoa, kustannukset kasvavat eikä vienti vedä.

Lehmiä navetassa Sonkajärvellä.

Maatalouden kannattavuus pohjamudissa Etelä-Savossa – MTK Etelä-Savon puheenjohtaja Sanna Hämäläinen: "Tilanne tiloilla on akuutti"

Maatalouden huono kannattavuus voitaisiin oikaista nostamalla tuottajahintoja, mutta se ei ole aivan yksinkertaista. Mikäli tilanne jatkuu samanlaisena, maatalousalan tulevaisuus on hyvin synkkä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle