Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hurrikaani Ian iskeytyy muutaman tunnin sisällä Floridaan

Hirmumyrsky Ian runnoo Floridaa – yli kahdelta miljoonalta ihmiseltä sähköt poikki

Ian-hurrikaani rantautui keskiviikkona Floridan länsirannikolle Fort Myersin kaupungin lähelle. Myrsky oli voimakkuudeltaan lähellä korkeinta viidettä tasoa ennen sen rantautumista maalle.

Joakim Strand seisoo ulkona ja katsoo kameraan.

Vaasan sähkön hintoihin voi tulla alueellisia helpotuksia – valtuuston puheenjohtaja Joakim Strand: ”Kaupungilla on varaa auttaa talouksia”

Konsernijaoston on viestittävä halustaan laskea Vaasan sähköverkon asiakkaiden hintaa. Vaasa on saamassa verotuloja yli budjetoidun, mikä mahdollistaa alennuksen.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Rovaniemen Verkko aikoo turvata kotitalouksien sähkönjakelun ensi talvena – ensimmäisenä tingitään katu- ja mainosvaloista

Sähkönsiirrosta ja -jakelusta Rovaniemen kantakaupungin alueella vastaava Rovaniemen Verkko Oy rauhoittelee kansalaisia. Pitkiä sähkökatkoja ei ole luvassa ensi talvenakaan.

Talonyhtiön etäluettavat sähkömittarit.

Jo valmiiksi myllerryksessä olevat sähkömarkkinat muuttuvat entistä kiivaammiksi – jatkossa pörssisähkön hinta vaihtelee neljä kertaa tunnissa

Niin sanottu varttitase tulee sähkömarkkinoille. Porrastetusti toteutettavaa uudistusta perustellaan muun muassa tuulivoiman takia yhä ennakoimattomammaksi muuttuneella sähkön tuotannolla.

Suosiolan voimalaitos Napapiirin energia ja vesi

Rovaniemen verkko teki lähes neljä miljoonaa euroa liikaa tuottoa, asiakkaat on vapautettu perusmaksusta 17 kuukautta

Asiakkaille perusmaksu on pieni osa sähkönsiirtolaskua. Halvimmillaan se on Rovaniemellä pienissä kerrostaloasunnoissa reilut 8 euroa ja kalleimmillaan reilut 20 euroa omakotitalossa asuvalla.

Valdebatt i Sverige

Sunnuntai 11.9.2022 (radio)

Ruotsissa oli vaalit. Zaporizzjan ydinvoimala otettiin pois sähköverkosta. Hoitajat vastustavat lakia, joka pakottaa töihin lakon aikana. Vanhusten kannattaa liikkua paljon. Sää on poutainen.

Koira katsoo kameraan.

Hissit jäävät kesken matkan jumiin, jos sähkökatkos tulee – asiantuntija: "Vähän kylmää"

Parin tunnin sähkökatkos ei vielä kylmetä asuntoa, mutta se vaikuttaa esimerkiksi ruuanlaittoon, hisseihin ja ilmanvaihtoon.

Lehmä seisoo lypysykoneen lypsättävänä.

Kiertävät sähkökatkot vaikeuttaisivat arkea karjatiloilla – maatalousyrittäjältä heruu silti ymmärrystä Lahti Energian suunnitelmille

Lahti Energia on kertonut, että sähkönjakelua saatetaan joutua rajoittamaan lyhytkestoisesti kylminä pakkaspäivinä. Katkot kohdistuisivat vain maaseudulle.

Taneli Passi alkoi itsekin pohtia, miten mahdollisen sähkökatkon vaikutukset yrityksen toimintaan voisi minimoida.

Omakotiasujat lähtivät aggregaattikaupoille sähkökatkojen pelossa – "Heti kun jotain tulee, käytettyjäkin, ne menevät", sanoo myyjä

Vilkkaana käyvä energiakeskustelu on saanut myös omakotiasujat pohtimaan aggregatin hankintaa sähkökatkojen varalle. Tehokkaista laitteista on jo pulaa.

Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksia

Lahti Energia nostaa kaukolämmön hintaa ennätyksellisen paljon – yhtiö varautuu myös sähköpulaan

Mahdollisen sähköpulan aikana maaseudun sähkönjakeluun tulee keskeytyksiä. Lämmön riittävyydestä ei ole huolta, mutta hinta nousee.

Teslan akkua puretaan Cactos Oy:n tiloissa Muhoksella

Sähkön hurja hinta siivittää vanhoista akuista sähkövarastoja tekevän muhoslaisen startup-yrityksen kasvua

Sähkövarastoja vanhoista sähköauton akuista valmistava yritys on kaksinkertaistamassa tuotantotilansa ja palkkaamassa lisää henkilökuntaa.

Satelliittikuva jossa näkyy savua ja  Zaporižžjan ydinvoimala.

Zaporižžjan ydinvoimalan kerrottiin irronneen sähköverkosta "hyökkääjän toiminnan takia" – IAEA: Yhteys on nyt palautettu

Energoatomin johtaja Petro Kotin kertoi aiemmin, että Venäjä on laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman siitä, kuinka se katkaisee Euroopan suurimman ydinvoimalan Ukrainan verkosta.

sähkölinja

Dronet ja tekoäly tarkastavat maakunnan sähköverkkoa – uutta tekniikkaa testataan Joensuussa

Uuden teknologian valttikortteja ovat tarkkuus, ympäristöystävällisyys ja kustannustehokkuus. Dronet ja tekoäly tuovat apua sähköverkon kunnossapitoon ja vikojen ennaltaehkäisyyn.

Aurinkopaneeleja kerrostalon katolla.

Aurinkopaneelien ostajan täytyy nyt varoa vauhtisokeutta – ylikuumentunut kysyntä on synnyttänyt aurinkosähkömarkkinoille monia ongelmia

Sähkön hinnan noustessa moni harkitsee aurinkopaneelien asentamista oman talonsa tai mökkinsä katolle. Ensimmäiseen vaihtoehtoon ei kannata tarttua, sillä nyt jos koskaan tarjousten vertaileminen kannattaa.

Sähkön hintoja pohjoismaissa.

Suomessa pörssisähkö on ajoittain jopa sata kertaa kalliimpaa kuin Pohjois-Ruotsissa – syynä hinnoitteluperiaate, jota Suomi ei halua

Pohjois-Ruotsissa halpa sähkö vauhdittaa pohjoisen jätti-investointeja. Suomessa halutaan tiukasti pitää kiinni yhdestä hinta-alueesta, vaikka pääosa sähköstä tuotetaan Vaasan pohjoispuolella.

Pahkakoski  / Kollajan altaan rakentamisella vähennettäisiin  mm. tulva-ajan ohijuoksutusta, nyt vesimassoja lasketaan  Iijoen Pahkakosken voimalaitoksen vierestä

Muuntajavika vei sähköt Yli-Iissä 1400 asiakkaalta – ukkosen osuutta asiaan selvitetään

Sähkökatko alkoi ennen kello kuutta Yli-Iissä Oulun Energian Sähköverkko -yhtiön alueella. Häiriö paikannettiin PVO-Vesivoiman Pahkakosken voimalan päämuuntajaan. Sähköä saadaan nyt varayhteyden kautta.

Aurinkopaneeli

Myös Suomi hyötyy aurinkopaneeleista, vaikka aurinko ei paista Espanjan malliin – Helsinki asentaa jatkuvasti uusia aurinkosähköjärjestelmiä

Muun muassa Laakson ja Malmin sairaaloihin sekä Stadin ammattiopiston Roihupellon ja Myllypuron kampuksiin on päätetty laittaa aurinkopaneelit.

Lintilä olisi valmis alentamaan sähkön arvonlisäveroa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Sähkön ALV-alennus olisi paras ratkaisu tulevaan kalliiseen talveen

Elinkeinoministeri ei lämpene sähkön hintakatolle. Sen riskinä on Lintilän mukaan se, ettei Suomi saa enää ulkopuolelta sähköä.

Sähkölinjalle kaatuneita puita.

Sähköyhtiö varautuu lauantain ukkospuuskiin

Pohjois-Karjalaan on lauantaiksi luvassa ukkospuuskia, jotka voivat katkoa puita sähkölinjoille.

työmaa

Mutkalammin tuulivoima-alueen kaikki 69 voimalaa on pystyssä – kesän tuuliolosuhteet suosivat asennustöitä

Voimaloiden käyttöönoton parissa työskentelee Kalajoen ja Kannuksen alueella vielä 60-70 työntekijää. Testaus- ja käyttöönottovaihe on tarkoitus saada valmiiksi loppuvuoden aikana.

työmaa

Mutkalammin kaikki 69 tuulivoimalaa nyt pystyssä – tuuliolosuhteet suosivat asennusta Kannuksessa

Voimaloiden käyttöönoton parissa työskentelee vielä 60-70 työntekijää.

Suurjännitelinjan pylväs.

Oulun laajan sähkökatkon syy on edelleen mysteeri – vian selvittäminen vie aikaa

Oulussa viime perjantaina sattuneen laajan sähkökatkoksen syy on edelleen epäselvä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oulun seudulla selviteltiin laajaa sähkökatkoa

Sähkökatkon piirissä oli enimmillään yli 21 000 asiakasta perjantaina iltapäivällä. Vika saatiin korjattua vajaassa puolessa tunnissa.

Salamamointia taivaalla.

Ukkonen katkoi sähköjä ja kaatoi puita Pohjois-Karjalassa

Ukkonen katkaisi sähköt lähes neljältätuhannelta taloudelta lauantaina Pohjois-Karjalassa. Pahin tilanne oli Enossa, jossa sähkölinjoille kaatuneet puut katkaisivat myös tien ja junaradan.

Näkymä kadulta, jolle sataa rankasti.

Lyhyt hellejakso on vaihtumassa ukkosiin –sähköyhtiö varautuu sähkökatkojen korjaamiseen lisäämällä asentajien varallaoloa

Ilmatieteenlaitos on antanut varoituksen rajusta ukkosilmasta Keski-Suomeen ja Etelä-Savoon. Kotona sähkökatkoihin kannattaa varautua mm. varmistamalla, että kylmälaitteet ovat ennakkoon tarpeeksi kylmiä.

Useita puita kaatui sähkölinjoille esimeriksi Liperissä.

Maakunnallinen sähköyhtiö varautuu ukkostuhoihin

PKS Sähkönsiirto on varmistanut, että viikonloppuna on riittävästi asentajia, koneita ja tarvikkeita mahdollisten vikojen korjaamiseen.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kajaanilaisia maanantaina kiusannut sähkökatko aiheutui viasta maakaapelissa – tarkka vikakohta on edelleen löytymättä

Sähköt olivat poikki noin 3 000 asiakkaalta. Pisimmillään katko kesti pari tuntia. Vikaa ei ole tiistai-iltapäivään mennessä pystytty tarkasti paikallistamaan.

Karttakuva  Savon Voiman suunnitelmasta sähköverkon uusimiseksi Karttulassa.

Savon Voima uusii sähköverkkoa Karttulassa

Sähkön toimitusvarmuus paranee Kuopion Karttulassa. Useassa vaiheessa toteutettava uudistusprojekti valmistuu syksyllä 2023.

Kaatunueita puita metsässä.

Ikaalisissa korjataan edelleen lauantain ukkosmyrskyn aiheuttamia sähkövikoja

Joissakin kohteissa sähköverkko joudutaan rakentamaan kokonaan uudelleen ja sähköt saadaan palautettua vasta alkuviikon aikana.

Sähköasentaja korjaamassa myrskytuhoja

Savon Voima siistii voimalinjojen varsia

Sähköyhtiö Savon Voima tekee linjojen hoitotöitä kesällä. Huoltoraivaus auttaa vähentämään sähkökatkoriskiä.

Voimalinjaa rakennetaan.

Puolangan uusi sähkölinja valmistuu pian – varalla olleita aggregaatteja ei ole ainakaan vielä tarvittu

Sähköverkkoyhtiö Kajaven mukaan töiden aikana varayhteydellä ollut Puolangan taajama voidaan näillä näkymin kytkeä valtakunnan verkkoon suunnitellusti kesäkuun lopussa.

Sähköverkkoja ja rakennuksia ilmasta kuvattuna kesäisessä maisemassa.

Kajave tarkastaa sähkölinjoja helikopterista – lennoista voi aiheutua hetkellistä meluhaittaa

Sähköverkkoyhtiö Kajave tarkastaa sähköverkkonsa vuosittain joko maasta tai ilmasta. Tarkastuslennoilla pyritään välttämään alueita, joilla on tuotantoeläimiä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Sähkökatkoista tiedote Porissa tekstarilla tai sähköpostilla

Järjestelmä on käytössä Pori Energia Sähköverkot Oy:n alueella. Aiemmin suunnitelluista katkoista on tiedotettu paperipostilla.

Sähkökaapelia kulkee maata pitkin tienlaidassa. Taustalla näkyvä kaivinkone kaivaa kaapelille reittiä.

Elenia rakentaa säävarmaa sähköverkkoa useissa kohteissa Kanta-Hämeessä investointileikkauksista huolimatta

Elenia investoi tämän vuoden aikana Hauholle, Iittalaan, Tammelaan ja Janakkalaan. Useita suunniteltuja hankkeita Elenia siirtää, sillä se on supistanut verkkoinvestointejaan.

Ukkosmyrskyn rikkoma sähköpylväs

Sähkökatkojen seuraaminen kännykällä helpottuu Pohjois-Karjalassa

Uusi häiriökartta kertoo ajankohtaisista sähkönjakelun häiriöistä PKS Sähkönsiirron toiminta-alueella.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Sähkönjakelu katkeaa Kemissä ja Simossa aamulla noin vartiksi, Kemin pohjoisosissa päivällä pitempi katkos

Sähköt ovat aamulla poikki vartin verran. Iltapäivän katkos Kemin pohjoisosassa kestää noin puolitoista tuntia.

Kaivinkone töissä kuopion savilahden tietyömaalla.

Kuopion Savilahdessa tehdään kesän aikana poikkeuksellisen haastavia voimajohtotöitä – voivat aiheuttaa häiriöitä sähköverkkoon

Poikkeuksellisen haastavat voimajohtojärjestelyt Kuopion Savilahdessa saattavat aiheuttaa hetkellisiä häiriöitä sähkönsiirrossa, varoittaa kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lohjalla sähkökatkoja varhain aamulla

Pahimmillaan sähköt olivat poikki aamukuuden jälkeen yli 3 100 taloudelta. Vian syytä vielä selvitetään, mutta sähköt on saatu palautettua varasyöttöjen kautta asiakkaille.

Mies kiinnittää sähköverkonkorjauskylttiä.

Rauman sähköverkko lähes kokonaan säävarma kesän jälkeen

Rauman Energia on rakentanut säävarmaa sähköverkkoa suunnitelmallisesti jo yli kymmenen vuoden ajan. Kesän aikana maakaapeleita kaivetaan noin 30 kilometrin matkalle.

Sähkölinjalle kaatuneita puita.

Sähkönsiirto edelleen kallista itäsuomalaisille kuluttajille – myös pohjoiskarjalaisille

Omakotiliitto on vertaillut sähkönsiirtoyhtiöiden perusmaksuja, jotka ovat Itä-Suomessa maan kalleimpien joukossa.

Mies seisoo työvaatteissa työmaalla, taustalla kaivinkone ja toinen mies.

Sähköverkon säävarmuus paranee askel askeleelta Kokkolassa

Keskijänniteverkosta on saatu maan alle jo yli 70 prosenttia ja pienjänniteverkosta 80 prosenttia.

Suurjännitelinjan pylväs.

Oulussa katkesivat sähköt laajalta alueelta kuudeksi minuutiksi

Sähkökatko koski ainakin ydinkeskustan aluetta, Karjasiltaa ja Heinäpäätä. Vian syytä edelleen selvitetään, mutta tällä hetkellä syy näyttäisi olevan sähkölaitoksella tehty kytkentävirhe.

Sähkölinjoja ja taustalla sininen taivas.

Kaapelivika katkaisi sähkönjakelun Oulun Kaukovainiolla keskiviikkoiltana – tuhannet asiakkaat olivat ilman sähköä

Oulun Energia tiedotti keskiviikkoiltana sähkökatkoksesta Kaukovainion kaupunginosassa.

Sähkökaapelia kulkee maata pitkin tienlaidassa. Taustalla näkyvä kaivinkone kaivaa kaapelille reittiä.

Maakaapelointityö etenee yhdestä kahteen kilometriä viikossa – Vaasan Sähköverkon alueella tehdään tänä vuonna töitä usealla paikkakunnalla

Tulevina vuosina maakaapeloinnin tahti hidastunee Vaasan Sähköverkon alueella, ja painopistettä siirretään ilmajohtoverkon saneeraamiseen. Ilmajohto ei katoa tulevaisuudessakaan kokonaan maisemasta.

Sähkökaapelikeloja.

Sysmässä uudistetaan sähköverkkoa – maanalaiset kaapelit parantavat verkon toimintavarmuutta

Uudistettu sähköverkko on tarkoitus saada käyttöön kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle