Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oletko nähnyt Ruskean reiän tai Eihveli-tornin? Testaa, tunnistatko paikkakunnan pelkän liikenneympyrän perusteella

Liikenneympyrätaide ärsyttää ja ihastuttaa. Se voi myös lisätä kunnan vetovoimaa, sanoo julkisen taiteen asiantuntija.

Etelä-Karjalassa kolme paikallismuseota sai rahaa museovirastolta – avustuksia Luumäelle, Ylämaalle ja Joutsenoon

Etelä-Karjalassa sijaitsevista paikallismuseoista kolme on saanut avustusta hankkeilleen. Joukossa on esimerkiksi Luumäellä presidentti Svinhufvudin kotimuseota ylläpitävä Kotkaniemi-säätiö.

Janakkalan museot odottavat etävierailijoita

Museoon voi tutustua vaikka kotisohvalta.

Kaupunginmuseo kaipaa muistoja Riihimäen rautatieasemasta

Riihimäen aseman seutu on ollut vuosikymmenten saatossa monien kohtaamisten, jäähyväisten ja muiden tapahtuminen näyttämönä.

Mikko Meri näki pommikoneparven ikkunasta ja sitten jysähti – kukaan ei ole varma, miksi venäläiset pommittivat pientä hämäläiskylää

Yksi mahdollisuus on, että Portaan kylä Tammelassa oli venäläisille varakohde, jonne tyhjennettiin pommikuorma.

Yksi kesä ei riittänyt – pieni kylä vetää suositulla kansanoopperallaan lehterit täyteen

Aleksanteri II:n aikaan -kansanooppera sijoittuu 1800-luvun Kouvolaan.

Savitaipaleen paikallishistorian tutkija Pentti Pylkkö palkittiin Etelä-Karjalan kulttuuripalkinnolla

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto jakoi tieteen ja taiteen tekijöille yli puoli miljoonaa euroa.

Museo laittoi näyttelykuviaan myyntiin – sisustajat hullaantuivat jonottamaan muutaman euron kuvia: "Huikea menestys"

Riihimäen kaupunginmuseolle on kertynyt suuri määrä näyttelyissä esillä olleita valokuvia. Sisustajat ryntäsivät ostoksille, kun Riihimäki-kuvat tulivat myyntiin.

Laivat rahtasivat 50-luvulla puuta Afrikkaan asti – nyt sahan ikoninen savupiippu moukaroidaan ja sen mukana murenee suuri tarina

Oulun Martinniemen kylänraitti oli aikoinaan kansainvälinen kauppapaikka, josta sadat laivat hakivat puutavaraa pohjoisen rannikolta. Nyt pitkän väännön jälkeen maamerkiksi muodostunut voimalan piippu katoaa maisemasta.

Maallikot innostuivat ikiaikaisista rajakivistä – yksi niistä haastaa löytäjänsä mukaan käsitykset kuuluisasta rauhanrajasta

Historiallisesti merkittäviä rajakiviä löytyy yhä mitä syrjäisemmistä paikoista. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoelta on paljastunut rajakivi, joka löytäjänsä mukaan kumoaa ydinvoimalahankkeesta kuuluisan Hanhikiven roolin Pähkinäsaaren rauhan rajana.

Horsma ja Rapakko Seinäjoen Keskustorin taidekilpailun voittajat

Tavoitteena on, että lähes 5-metrinen Horsma ja "kurakauppalan" muistoista ammentava Rapakko olisivat paikoillaan Keskustorin valmistuessa syksyllä 2018.

Eemeli Hakoköngäs, nuorisoseura ja 4H-yhdistys saivat Tervola-mitalit

Tervola-mitali voidaan antaa henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena ja kiitollisuuden osoituksena menestyksellisestä ja esimerkillisestä työstä Tervolan kunnan hyväksi.

Eukonkannon maailmanmestari: ”Onhan se luonnollista, että nainen on niskan päällä”

Eukonkannon maailmanmestari testasi Yle Helsingin pyynnöstä vaihteeksi ukonkantoa. "Vähän liikaa takapainoa", oli Taisto Miettisen tuomio.

Sukututkimus voi auttaa historiantutkimusta: "Ihmisten tarinat ovat kaiken suola"

Osa historiantutkijoista ei arvosta kovin korkealle sukututkimusta, vaikka se voi tuottaa joskus yksityiskohtaistakin tietoa.

Kuortane saa oman historiakirjan

Kuortaneen paikallishistoria tulee sisältämään tutkimusmatkan Kuortaneen historiaan ja kuortanelaiseen elämänmenoon.

Muoniossa on oma Peyton Place – aiempi arvostelu muuttui arvostukseksi

Paikalliset asukkaat kutsuvat Länsi-Lapissa Muoniossa yhtä omakotitaloaluetta Peytoniksi. Nimi on peräisin 60-luvun amerikkalaisesta suosikkisarjasta Peyton Place, ja nimen syntytarina on mitä värikkäintä paikallishistoriaa.

Vanhojen elokuvateattereiden suojelusta luovuttiin – Lappeenranta selvittää rakennusten arvon

Lappeenranta saattaa luopua vanhojen elokuvateattereidensa suojelusta. Nuijamiehen ja Kino-Aulan tulevaisuus ratkeaa, kun korttelin rakentamista ohjaava kaava valmistuu.

Onko Oulussa kesällä mitään nähtävää? – Ainakin hautausmaa, tokaisee kaupungin matkailuneuvoja

Oulun suosituimmat kesäkohteet ovat Ainolan puisto, Nallikarin ranta ja kauppatori. Mutta kaikki oululaiset eivät veisi vieraitaan pelkästään näihin tuttuihin paikkoihin.

Ullakollasi voi lojua aarre – Mitä tehdä vanhoille kirjoille?

Vanhat kirjat tuntuvat nykyään olevan ongelmajätettä. Divarit huolivat vain aivan uusia tai klassikkoaseman saaneita kirjoja. Mutta mitä tehdä, jos omistat kirjoja, jotka ovat 1800-luvulta? Millaisilla kirjoilla on arvoa? Edelleen myyntiin putkahtelee kirjaharvinaisuuksia ullakoilta.

Jokisaunat tarjosivat töitä, maalaisromantiikkaa ja kuumottavia tilanteita

Ilmajoen Alajoella Kyrönjoen rannat täyttyivät aikoinaan jokisaunoista, joita käytettiin kausiasumuksina peltotöiden aikana. Näiden Alajoki-saunojen historiaan liittyy romantiikkaa, mutta myös uhkakuvia, kun miehet lähtivät kylistä jokisaunoille naisten perään. "Kopistelijat" olivat naisten jokisaunoilla ei-toivottuja vieraita.

Nostalgiabuumi synnyttää kymmenittäin kotiseutukirjoja

Suomalaisten kylien ja kaupunginosien historiaa kirjoitetaan ylös ahkerasti. Tänäkin vuonna pelkästään Kotiseutuliiton Vuoden kotiseutukirjaksi on ehdolla 60 kirjaa. Kyläkirjoille näyttää olevan myös kysyntää, sillä oma paikallinen historia kiinnostaa.

Inarin kunta kannattaa kaivoslain höllentämistä

Hallitus on esittänyt kullanhuuhdonta-alueiden enimmäispinta-alan kasvattamista ja kullanhuuhdonnan jatkolupien pidentämistä. Inarin kunta pitää muutoksia tarpeellisina kullanhuuhdonnan tulevaisuuden kannalta eikä usko niiden aiheuttavan nykyistä suurempaa haittaa muille elinkeinoille tai maankäytölle.

Elinkeinoelämän keskusarkisto täyttää 35 vuotta – "Sellaista Andy Warhol -tyyppistä julkaisua täältä voisi saada aikaiseksi"

Mikkelissä sijaitseva Suomen Elinkeinoelän Keskusarkisto perustettiin Mikkeliin 2.5.1981. Arkistoista löytyy nykyään noin 30 hyllykilometriä aineistoa.

Museoesineille on entistä tiukempi seula – vain paikallishistorian kannalta arvokas kelpaa

Tampereen museoiden esinekokoelmia kartutetaan entistä varovaisemmin. Museoesineiksi kelpuutetaan vuosittain vain muutamia satoja tarjokkaita.

Kuka tahansa voi kirjoittaa mikrohistoriaa: Vanhat kuvat muuttuvat kiehtoviksi tarinoiksi Facebookissa

Paikallishistorian kirjoittaminen on saanut uusia ulottuvuuksia, kun yhä useammille paikkakunnille on perustettu Facebookiin omia historiaryhmiä. Ryhmissä pääsevät ääneen sellaisetkin ihmiset, joiden hallussa oleva tieto ei todennäköisesti mitenkään muuten tulisi tallennetuksi.

Inarin kunnankirjaston perinnearkistolle kiitosta Jenni Haukiolta

Inarin kunnankirjasto on tehnyt merkittävän kulttuurityön kokoamalla vajaat 300 tarinaa käsittävän äänitearkiston verkkoon kaikkien saataville. Arkiston avulla voi tutustua Inarin paikallishistoriaan äänitteiden ja kuvatallenteiden kautta.

Suomeen syntyi uusi kaupunginmuseo – voi näyttää muidenkin museoiden suunnan

Kouvolassa on saatu päätökseen suomalaisittain harvinainen hanke, uusi kaupunginmuseo. Pienten museoiden kokoelmat yhteen keskittänyt kaupunki saattaa näyttää suuntaa myös muille.

Piileekö piirongissasi aarre? Arkinen postimerkki voi olla yllättävän arvokas

Postimerkki on käyttöesine, mutta myös keräilyesine. Postimerkin päivän kunniaksi Savonlinnan Postimerkkeilijät ry järjesti postin aulaan näyttelyn jäsentensä kokoelmista. Jotkin näyttelyesineistä ovat harvinaisia ja jopa arvokkaita. Sellaisia voi olla tietymättömissä itse kunkin piironginlaatikossa.

Entisaikojen sota-alus halutaan palauttaa Saimaalle – yhdistys aikoo rakennuttaa tykkijollan kopion

Paikallishistorian harrastajien yhdistys aikoo rakennuttaa 1700- ja 1800-lukujen taitteessa Saimaalla sodissa käytetyn tykkijollan kopion. Aluksen tärkein tehtävä olisi historian elävöittäminen.

Kalervo Uutun trilogia nyt yhtenä musiikkinäytelmänä

Ylläksellä Äkäslompolon ulkoilmateatterissa on valmistunut esityskuntoon Kolarin paikallishistoriaan johdattavan musiikkinäytelmän neljäs osa. Se on nimeltään "Soi kansani pieni laulu".

Paikannimen taivutus voi olla viesti menneisyydestä

Sirpa Paikkala kertoo paikannimien taivutuksesta.

Yle Tampereen pop up -kirjatorilla tehtiin löytöjä, katso kuvat mukavasta tunnelmasta!

Yle Tampere pakkaa muuttotavaroitaan. 30 vuotta Vuolteenkadulla sijainneen toimituksen kirjahyllyihin kertyi aikamoinen määrä mielenkiintoisia teoksia, joita tiistaina annettiin eteenpäin seuraaville lukijoille. Ihmiset tekivätkin varsinaisia löytöjä, esimerkiksi paikallishistorian kirjat olivat suosittuja. SPR:n katastrofirahaston lippaaseen kertyi myös mukava summa rahaa. Kiitos kaikille kävijöille mukavista juttutuokioista!

Hautausmaakierros on täynnä elämää

Opastetut hautausmaakierrokset houkuttelevat kesäisin Oulussa satoja kävijöitä. Kierroksilla oppaat tekevät tutuksi vainajien elämäntarinoita ja paikallista historiaa.

Menolippu Haaparannan kautta – paikallishistoriaa näyttämölle

Torniossa Porthanin koululla harjoitellaan näytelmää ”Menolippu Haaparannan kautta.” Esitys kertoo saksalaisen sotavangin tarinan. Hän joutuu vankileirille Siperiaan ja sieltä hänet pelastaa Tornioon Porthanin sotavankisairaalaan Ruotsin Punaisen Ristin lähettiläs, ”Siperian enkeli” Elsa Brännstöm.

"Tarinoiden Inari" -äänitearkisto julkaistiin - laaja koltankielinen äänitearkisto tulee myöhemmin

Inariviikkojen yhteydessä oli maanantaina Inarin kunnankirjaston "Tarinoiden Inari" -äänitearkiston julkistamistilaisuus Ivalossa kulttuuritila Kuulaassa. Äänitearkisto sisältää noin 3000 erilaista tarinaa ja tarinoilla on satoja eri kertojia. Kirjastotoimenjohtaja Eija Leivo kertoo, että "Tarinoiden Inari" -äänitearkistoon lisätään myöhemmin laaja koltankielinen äänitearkisto.

Valokuvateos paljastaa liekkeihin kadonneen Kannuksen

Lokakuussa ilmestyvä valokuvateos "Kotosin Kannuksesta" näyttää, miten paikkakunta muuttui vuoden 1934 tulipalon jälkeen. Paikallishistoria on vienyt teoksen toimittajan Eero Hannin mukanaan.

Helsingin futisderby vuonna 1966

HJK:n ja HIFK:n välistä kammpailua olympiastadionilla.

Antti O. Arponen on kuollut

Lappeenrantalainen urheilutietäjä, toimittaja, poliitikko Antti O. Arponen on kuollut. Arponen menehtyi vakavaan sairauteen maanantaina.

Vanhat ja kummallisen muotoiset puut synnyttävät tarinoita

Merkittävät puut ovat osa ihmisten elämää ja paikallishistoriaa. Puut liittyvät arjen tapahtumiin ja tärkeisiin hetkiin. Antero Korhonen tuntee lempääläisten merkkipuiden tarinat.

Alakulttuurilehdet kertovat ajastaan: tulilinjalla muun muassa Bob Dylan, päättäjät ja uskovaiset

Marlene Hyyppä on käynyt läpi merkittävän osan kirjoittamatonta paikallishistoriaa. Hyyppä tutki pro gradu -tutkielmassaan oululaisia alakulttuurilehtiä.

Paikallishistoriaa lapsille sadun siivellä

Torniolaistaiteilijat Esa Rautiainen ja Elina Söderström ovat julkaisseet lastenkirjan, jossa jo edellisestä kirjasta tutut oravahahmot seikkailevat joulumaassa. Kirja on satumainen sekoitus totta ja tarua.

Lahti-sanakirja sukeltaa Suomen Chicagon ytimeen kaduntallaajan silmin

Lahti on tullut tunnetuksi muun muassa Suomen Chicagona ja Business Citynä. Tekeillä oleva kirja nostaa kaupungista esiin uusia puolia. Ennen kaikkea sen, mitä hauskaa Lahdesta löytyy.

"Kun pölkkyi verivirrassa valui mäkeä alas" – Armoton vuosi 1741 herää henkiin Lappeenrannassa

Lappeenrannassa sodittiin 1700-luvulla yksi verisimpiä tuon ajan taisteluja. Lappeenrannan taistelusta muistuttaa tänäkin päivänä muistomerkki, Pölkky, joka kansantarinoiden mukaan valui verivirrassa alas vanhan kaupungin katua. Pölkystä tehty historiallinen draama esitetään alkuperäisessä ympäristössä lauantaina.

Lahti-filmien taltiointi palkittiin Vuoden kotiseututekona

Lahti-filmejä taltioiva hanke palkittiin Vuoden kotiseututekona Kotiseutupäivillä Hämeenlinnassa. Lahti-seura on yhteistyönä Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen ja Lahden videokuvaajien kanssa kerännyt ja digitoinut paikallishistoriallisesti arvokasta filmi-, video-, äänite- ja valokuva-aineistoa.

Paikallishistoriaa näytellään Herra mielessä ja pilke silmäkulmassa

Joensuun Utrassa sijaitsevassa Väisälän puistossa valmistaudutaan Maailma se on kuin silkkiä vaan! -näytelmän ensi-iltaan. Historiallinen musiikkinäytelmä käy läpi Utran teollisuuden vaiheita 1800-luvulta alkaen.

Teatterin tekoa täydellä sydämellä

Teatteri-ilmaisun ohjaajat tulivat Saimaalle viettämään kesää tekemällä teatteria koko perheen iloksi. Mikko -tervahöyrylaivalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle