Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulu hakee yritysnäkyvyyttä maailman suurimmasta näyteikkunasta Dubaista

Dubain maailmannäyttelyn avajaisiin on aikaa vuosi. Suomi rakentaa jo omaa osastoaan, jossa mukana on myös Oulu.

Suomalaisten design-yritysten "pioneeriryhmä" lähtee marraskuussa Dubaihin

Emiraatin prameissa hotelleissa olisi markkinarako suomalaistuotteille ja -palveluille. Maaperää lähtee tunnustelemaan kuusi yritystä, ja joukossa on myös lahtelais- ja heinolalaisedustus.

Aurinko nousee idästä

Miten itä on vaikuttanut länsimaiseen säveltaiteeseen?

Suomalaisen arkkitehtuurin pyhättö vaarassa näivettyä – tasavuosia juhliva Suomi unohti Hvitträskin

Kansainvälisten arkkitehtuurimatkailijoiden ympärivuotinen pyhiinvaelluskohde Hvitträsk on auki enää vain kesäisin.

Onnea tuova kultainen kädenjälki on osa Kazakstanin presidenttikulttia

Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa moni toivoo meneillään olevasta maailmannäyttelystä piristystä maan talouteen. Toiset haluaisivat muutosta maan yksinvaltiaan koviin otteisiin.

Kansallismuseo ei esitellyt ryijyjä, joten Tuomas Sopanen perusti suurnäyttelyn

Tuomas Sopanen sai ensimmäisen ryijynsä lahjaksi sisareltaan 36 vuotta sitten. Nyt hän tietää ryijyistä melkein kaiken ja omistaa 478 ryijyä.

Suomen kansalliskuvaajan suurin murhe 1800-luvulla: Kuka suojelisi rumaa luontoa?

Suomalaisen luonnonsuojelun pioneeri, valokuvaaja I. K. Inha kammoksui yli 100 vuotta sitten metsänomistajien himoa myydä tiluksensa voitontavoittelumielessä. Kun aikalaiset arvostivat vain kauneinta luontoa, Inha tallensi filmille maan tasalle hakattuja, rujoja maisemia.

Sheikkikin innostui – Suomessa rakennettu luksussaari saapui Dubaihin

Suomalainen 10 000 neliön kelluva terassirakennelma on otettu käyttöön Dubaissa. Yle tavoitti Dubaissa asuvan suomalaisnaisen, joka kuvailee rakennelmaa vaikuttavan näköiseksi. Saaren muotoinen rakennelma on viimeisin villitys 2020 maailmannäyttelyyn valmistautuvassa emiirikunnassa.

Dubai tavoittelee jälleen taivaita – valmisteilla uusi maailman korkein rakennus

Dubai kertoo rakentavansa vanhaankaupunkiin 2000-luvun Eiffel-tornin, jonka korkeus on vielä salaisuus.

Arabiemiraatteihin nimettiin onnellisuus- ja suvaitsevaisuusministerit

Yhdistyneet arabiemiraatit on uudistanut hallitustaan ja ottanut mukaan aivan uudenlaisia ministerintehtäviä. Niiden hoitamiseen nimitettiin naiset.

Eiffel-tornin kävijämäärä laski Pariisin hyökkäysten jälkeen

Eiffel-torni on Ranskan suosituin matkailukohde ja Euroopan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Organisoitua melua tulevaisuudesta

Atomien laulu -radiosarjan ensimmäinen osa

Kivijärveltä lähdettiin Milanoon marssimaan hitaan ruuan puolesta

Talviaisten tilalta lähdettiin ottamaan osaa Slow food -liikkeen järjestämään tapahtumaan, jossa yli parituhatta ruokatuotannon kanssa työskentelevää tapasi toisensa.

Kerran korttiin koukkuun jäänyt on koukussa ikänsä

Tavallisesti ikääntynyt postikorttiharrastaja on innostunut kortteihin ja niiden keräilyyn jo nuorena. Keräily säilyy läpi elämän. Korttiharrastaja suree, että uusia nuoria ei korttien pariin juuri löydy. Korteissa kiinnostavat eri aihepiirit, kauneus ja kuulut taiteilijat sekä huokeus. Pikkurahoillakin voi koota itselleen kokoelman.

Koirien kaltoinkohtelusta tunnettu Kiina sai koirien maailmannäyttelyn – Suomikin harkitsee boikottia

Koiramaailmassa on ajauduttu kiivaaseen konfliktiin Kiinan kanssa sen jälkeen, kun Kiina valittiin koirien vuoden 2019 maailmannäyttelyn järjestäjäksi. Samalla tiibetiläiskoirien alkuperämaa on muutettu yllättäen Tiibetistä Kiinaksi, mikä on järkyttänyt rotujen vaalijoita.

Italiassa leivottiin maailman pisin pizza – mittaa yli puolitoista kilometriä

Margherita-pizzaan käytettiin kaksi tonnia tomaattikastiketta ja 1,5 tonnia mozzarellajuustoa.

Maailmannäyttely alkoi levottomissa tunnelmissa – poliisi turvautui kyynelkaasuun

Milanon Expoa vastustavat mellakoijat sytyttivät autoja tuleen ja ottivat yhteen poliisien kanssa.

Dubai aikoo luoda sademetsän keskelle rutikuivaa aavikkoa

The Times -lehden mukaan viidakon sisältävän jättikupolin on määrä valmistua vuoden 2020 Maailmannäyttelyyn mennessä.

Näkökulma: Rooma ajautui mafian käsiin

Ikuinen kaupunki on ollut vuosituhansien ajan likaisen valtapelin ja poliittisten lehmänkauppojen näyttämönä. Mafian soluttautuminen kaupunginhallinnon huipulle kuitenkin järkyttää italialaisia, kirjoittaa Petri Burtsov Roomasta.

Meteoriittivanhus ajeli uuteen kotiin ratikkakyydillä

Miljardien vuosien ikäinen meteoriitti ajeli viime yönä ratikkakyydillä uuteen kotiinsa Kumpulaan. Vanhus joutui muuttamaan pois Mineraalikabinetista, koska Helsingin yliopisto luopuu tiloista.

Kymmenen siltaa saa oman postimerkin - missä on Suomen romanttisin silta?

Uuden siltapostimerkkisarjan näyttävin kuva on otettu Jyväskylässä, romanttisin Säkylässä ja eniten työtä vaatinut Kärnänkoskella. Kymmenen postimerkin sarja valittiin viitasaarelaisen valokuvaajan Jaakko Tähden tuhansien kuvien joukosta.

Sibelius-monumentissa voi olla rakenteellinen vika

Haponkestävästä teräksestä tehty Sibelius-monumentti löytyy hieman yllättäen ympäristöministeriön listalta, johon on koottu mahdollisesti vaurioituneita betonirakenteita.

Taiteen valtionpalkinto Irma Optimistille

Perjantaina jaettiin myös arkkitehtuurin ja muotoilun valtionpalkinnot.

Stalinin taskunauriit salakuljetettiin Suomeen

Ensin yönä kello 4 siirrytään talviaikaan ja kellon viisarit siirretään tunnilla taaksepäin. Espoossa sijaitsevassa Suomen Kellomuseossa on aikarauta poikineen.

Design juhlii museossa

Suomen Designmuseo täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Museon tarina alkoi Veistokoulun opetusta varten hankitusta kokoelmasta.

Suomi jättää maailmannäyttelyn väliin - olisi maksanut 15 miljoonaa

Asiaa voisi ministeriön mukaan harkita, jos muut Pohjoismaat lähtisivät mukaan. Maailmannäyttelyt tekevät maita tutuksi ulkovalloille.

EK: Suomi ei lähde Milanon maailmannäyttelyyn

EK:ssa oltiin suhtauduttu osallistumiseen varovaisen myönteisesti. Järjestö arvostelee valtiota yksipuolisesta ratkaisusta.

Suomen maailmannäyttelyn paviljonki hävitettiin Shanghaissa

Shanghain maailmannäyttelyyn 2010 rakennettu Kirnu-paviljonki jouduttiin hävittämään, vaikka se oli suunniteltu siirrettäväksi.

Axelin 'kruununjalokivet' palasivat kotiin

Tehdaspatruuna Axel Wilhelm Wahrenin mitalit ja kunniamerkit palasivat Forssaan. Puuvillatehtailijan osallistuminen vuoden 1851 maailmannäyttelyyn oli aikanaan ainutlaatuista brändäystä.

Neuvostovallan hylkimä enkeli löysi kodin Salmelasta

Mäntyharjulla sijaitseva taidekeskus Salmela avaa kesäkautensa tulevan viikonloppuna.

Pariisissa avattiin Euroopan suurin nykytaiteen museo

Pariisilainen Palais de Tokyo -taidemuseo on avannut ovensa remontin jälkeen kolme kertaa aiempaa suurempana. 22 000 neliön kokoiset näyttelytilat neljässä kerroksessa ovat Euroopan suurin nykytaiteen museo.

Kirnun tekijä uusii OP-Pohjolan ilmeen

Suomen suurin finanssitalo OP-Pohjola keskittää toimintonsa Teollisuuskadulle Helsingin Vallilaan. Shanghain maailmannäyttelyn Kirnu-paviljongista palkittu arkkitehtitoimisto JKMM vastaa finanssitalo OP-Pohjolan pääkonttorin uudesta julkisivusta.

Lahden historiallinen museo avautuu jugend-näyttelyllä

Lahden historiallinen museo avaa ovensa yleisölle remontin jälkeen laajalla jugend-näyttelyllä ensi viikonloppuna. Kuusenoksa ja lukinlanka- näyttely liittyy Lahden kaupungintalon 100-vuotisjuhlaan ja on osa World Design Capital -vuotta.

Olympian renkailla: Jääteen ja tötterön syntykisat

Nykyaikaisten olympiakisojen toisen maailmannäyttelyn aikana vuonna 1904 St Louisissa urheiltiin neljän ja puolen kuukauden aikana. Alun perin piti urheilla ihan muualla, mutta ainakin osittain markkinavoimat iskivät nuoren olympiaperheen suunnitelmiin.

Olympian renkailla: Raakaa peliä Pariisissa

”Parhaat olympiakisat, joihin en tiennyt osallistuvani”! Näin pystyi aika moni urheilija toteamaan vuonna 1900 Pariisissa; olympiakisat, joilla ei ollut avajaisia tai päättäjäisiä venyivät viiden kuukauden ajalle sarjaksi kilpailuja maailmannäyttelyn aikana.

Klassikkoryijyt ihailtavana

Suomen Käsityön Ystävien ryijynäyttely on kuukauden ajan Lappeenrannassa. Näyttelyssä on suomalaisia klassikkoryijyjä, kuten Eva Brummerin vuonna 1950 suunnittelema Zebra-ryijy.

Shanghain Disneylandin rakentaminen käyntiin

Shanghain Disneylandin peruskivi on muurattu tänään. Rakentamisen aloittaminen täytti viihdejätti Walt Disney Companyn vuosikymmenen kestäneen haaveen saada huvipuistolla jalansijaa Manner-Kiinaan.

Kiina pyrkii rajoittamaan tupakointia

Kiina aikoo kieltää tupakoinnin monilla julkisilla paikoilla. Maan terveysministeriön mukaan kielto tulee voimaan toukokuun alussa.

Kulttuurilehtikatsaus 18.1.2010

Kulttuurilehtikatsauksessa kartoitetaan saamelaisia identiteettejä ja saamelaista nykyrunoutta sekä ruoditaan Shanghain maailmannäyttelyssä esiteltyä kliseistä Suomi-kuvaa.

Wuxin oopperatalo mainostaa suomalaista arkkitehtiosaamista

Suomalaiset arkkitehtitoimistot hakevat uusia kasvumahdollisuuksia Kiinasta. Nykyhankkeista mittavin on ensi vuonna Shanghain lähistölle Wuxiin valmistuva oopperatalo.

Lissabonin kisa poiki mitalikahvit Kokkolaan

Kokkolan ammattiopiston opiskelijoita palkittiin kansainvälisessä EuroSkills-ammattitaitokilpailussa. Ammattiopiston pintakäsittelylinjalta valmistunut maalari Mia Päivärinta toi kilpailusta hopeaa, sähköasentaja Jarmo Seppä kunniamaininnan.

Shanghai peittyi taas savusumuun

Kiinan talouselämän keskus Shanghai kärsii jälleen ennätyksellisistä ilmansaasteista. Viranomaiset sulkivat tehtaita ja vähensivät autoilua maailmannäyttelyn ajaksi, mutta nyt kaupunki on jälleen peittynyt ruskeaan savusumuun.

Takapihan taiteilusta tuli oikeaa urheilua

Parkour on ponnistanut alakulttuurista varteenotettavaksi liikuntaharrastukseksi. Jyväskyläläistä lajin osaamista viedään vauhdilla myös ulkomaille. Rynnistyksen Käsite -ryhmä antaa asiantuntija-apua myös liikuntapaikkojen rakentamisessa.

Sarka paransi luovan alan saavutettavuutta

Pohjoissavolainen luovuuden suurprojekti Sarka on päättymässä. 2,5-vuotisen hankkeen aikana maakunnan luovan alan yrityksille on tarjottu koulutusta muun muassa oman osaamisen tuotteistamiseen. Sen avulla on syntynyt paitsi hyödyllistä yhteistyötä ja uusia toimintatapoja, myös uusia yrityksiä.

Suomalainen design kävi kaupaksi Shanghain maailmannäyttelyssä

Suomen paviljongin myymälän myynti oli Shanghain maailmannäyttelyssä expo-myymälöiden toiseksi paras. Suomalaisiin designtuotteisiin keskittyneen Kirnu-paviljongin myynti ylsi 2,9 miljoonaan euroon. Paremmin myi vain Belgia.

Cygnaeuksen koulun laajennus- ja väistötilaratkaisulle palkinto

Rakennusinsinöörien Liitto on palkinnut Jyväskylän Cygnaeuksen koulun laajennus- ja väistötilaratkaisun. Cygnaeuksen koulu sijoittui valtakunnallisessa kilpailussa jaetulle toiselle sijalle Shanghain maailmannäyttelyn Suomen pavilijonki Kirnun kanssa. Kilpailun voitti Kempeleen ekokylä.

Pieni merenneito palasi kotiin Tanskaan

Tanskan kuuluisin nähtävyys, Pientä merenneitoa esittävä patsas, on palannut Kiinasta kotiin Kööpenhaminaan. Pieni merenneito vieraili puolen vuoden ajan Shanghain maailmannäyttelyssä Tanskan näyttelypaviljongin vetonaulana.

Ekokylä voitti arvostetun palkinnon

Kempeleen Ekokylä ohitti Rakennusinsinööriliiton vertailussa muun muassa Shanghain maailmannäyttelyn Suomen paviljonkirakennuksen Kirnun, joka sijoittui toiseksi. Kempeleen Ekokylää ei ole liitetty sähköverkkoon eikä kaukolämpöön.

Töölönlahdelle nousee uusi vaalea toimistokolossi

Töölönlahdelle rakennettavan Alma Median toimistotalon toteuttaa arkkitehtitoimisto JKMM Oy. 10 000 neliömetrin kokoinen, viisikerroksinen toimistotalo rakennetaan Finlandiatalon ja Sanomatalon väliin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle