Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sanni Hakala Naisleijonissa vuoden 2019 MM-finaalin jälkeen.

Sanni Hakalan tavoin halvaantuneet suomalaishuiput nostavat esiin kaksi tärkeää asiaa – ”Helpotti minua todella paljon”

Toni Piispanen ja Aino Tapola halvaantuivat aikanaan nuorina urheilijoina. He korostavat lähipiirin tuen ja vertaistuen isoa merkitystä vammautumisen jälkeen.

Nainen sokeainkepin etualalla mies pyörätuolissa testaamassa esteetöntä saarta.

Sotkamoon valmistui esteetön retkeilysaari, joka on testaajien mielestä lähes täydellinen

Kainuussa on panostettu esteettömään retkeilyyn viime vuosina. Esimerkiksi Sotkamossa aiotaan huomioida esteettömyyttä niin paljon kuin mahdollista.

Ravintolan edessä on inva-tunnuksin merkitty pysäköintiruutu.

Pyörätuolin tai lastenrattaiden kanssa kulkeva, oletko törmännyt erikoisiin esteettömyysratkaisuihin? Kerro meille kokemuksistasi

Hyvistä aikeista huolimatta esteettömyyttä ei ole aina ajateltu loppuun asti. Keräämme nyt yleisön kuvia ja kokemuksia vähemmän onnistuneista tai erikoisista esteettömyysratkaisuista.

Emilia Mäkiranta jäätelökioskin edessä Tampereen Laukontorilla. Portaiden takia on vaikea päästä ostamaan .

Yyterin uimarannalle on tehty ramppi, joka ei johda veteen – osa kesähuveista jää väliin, kun pyörätuolin käyttäjiä ei ole ajateltu kunnolla

Pyörätuoli ei estä nauttimasta kesän tarjonnasta, mutta se vaatii usein lisäkäsien tai erityisvälineiden apua. Kysyimme, miten hyvin liikuntarajoitteinen pääsee nauttimaan kesätekemisistä.

Anni Kyröläinen, esteettömyysasiantuntija, Riesa Consultative Oy ja Sanna Kalmari, Palmuasema-matkablogi, ovat pyörätuoleineen vanerista tehdyn mallijunan vaunun sisällä.

Uusia lähijunia hankitaan harvoin, ja siksi VR kerää nyt ihmisten kokemuksia vanerijunasta

Pääkaupunkiseudun ihmiset ovat päässeet mukaan kehittämään VR:n tulevia lähijunia. Vanerisessa mallijunassa etsitään vikoja ja laitetaan palaute Sveitsiin valmistajalle.

Anni Kyröläinen.

Anni Kyröläisen kolumni: Talvi sulkee ison joukon ihmisiä yhteisen kaupunkitilan ulkopuolelle

Kun lumipyry pakottaa pyörätuolilla liikkujan neljäksi vuorokaudeksi kotiarestiin, esteettömyys ei toteudu. Päätökset esteettömyydestä ovat vallankäyttöä siitä, keille kaupunkitila kuuluu.

Ljusa byggnader i flera våningar, i förgrunden bilparkering och snö på marken.

Vaasassa palvelubussi 1 lähtee jatkossa keskussairaalalta

Muutos koskee pääosaa vuoroista. Kaksi Tammikaivon terveyskeskukselta lähtevää vuoroa säilyvät ennallaan.

Elina Kurvi vessassaan laittamassa huulirasvaa.

26-vuotias Elina Kurvi sai luvan tulla baariin, jos pärjää siellä ilman apua: "En mä uskalla käydä enää missään ilman kaveria"

Moni vammainen ihminen ei saa tarvitsemaansa apua kodin ulkopuolella esimerkiksi vessa-asiointiin. Ongelma on yleinen, vaikka se ei näy kaikille.

Vihreä lähijuna, kirjaimella O.

Suomessa on vielä junavuoroja, joilla ei voi matkustaa pyörätuolilla – VR:llä on sitä varten käytössä ainoa laatuaan oleva poikkeusjärjestely

Kotkan ja Kouvolan välillä on vielä käytössä niin vanhaa kalustoa, ettei vuoro ole esteetön. VR:n mukaan kaikki uudempi kalusto on jo muussa käytössä.

Sirpa Myöhänen etsii oikeaa hissinappulaa sormenpäillään.

Sirpa Myöhänen ei löydä oikeaa nappia hississä, koska pistekirjoitus on vääränlaista – upouudenkin sairaalan esteettömyydessä on puutteita

Sairaaloiden esteettömyydessä monet asiat jäävät usein suunnittelijan ja tilaajan osaamisen varaan. Kainuun keskussairaala sai kriittistä palautetta muun muassa liian vähäisistä invapaikoista.

Pyynikin uimaranta.

Pyynikille rakennetaan Tampereen ensimmäinen esteetön uimaranta

Pyörätuolilla liikkujille tarkoitetut uimalaituri, uimakopit ja pysäköintipaikat valmistuvat loppusyksystä. Rakentaminen alkaa tällä viikolla.

Juha Hinkkanen nousee esteettömässä vessassa pyörätuolistaan Leila Hinkkasen auttaessa häntä käsivarresta nostamalla.

Yleiset vessat eivät sovi kaikille – 25-vuotias Elina Kurvi on yksi heistä: "Pyysin baarin vessassa apua ja sain porttikiellon"

Esteettömistä wc-tiloista säädetään laissa, mutta silti ne eivät sovi kaikille vessaa tarvitseville. Pienet muutokset auttaisivat antamaan yhä useammille mahdollisuuden viettää aikaa julkisissa tiloissa.

Lapinlahden seurakunnan kanttori Heini Heide soittaa kirkon Steinway flyygelillä. Virsikirjassa Rickhard Faltinin virsi, Pyhä kolminaisuus

Varpaisjärven kirkkoon on suunnitteilla korjauksia ja muutoksia

Suunnitelmassa kirkkoon tulisi muun muassa leikki- ja rauhoittumispaikka lapsille, minikeittiö ja tarjoilupöytiä sekä uusia esteettömyyttä lisääviä paikkoja pyörätuoleille.

Näyttelijä Pekka Heikkinen istuu pyörätuolissa sinisen teatterikatsomon edessä.

Keski-ikäisen heteromiehen kompurointi muuttuvassa maailmassa kääntyy komediaksi – näyttelijä Pekka Heikkinen vitsailee surutta myös pyörätuolistaan

Näyttelijä Pekka Heikkisen roolihahmot eivät kävele. Muuten niiden kirjo on laidasta laitaan Teatteri Siperian Mieslive-esityksessä, jossa hauskuus revitään miehisyyden muutoksesta ja erilaisista tavoista räpiköidä uusien vaatimusten keskellä.

Amu Urhonen pyörätuolissaan sohjoisella jalkakäytävällä.

Kun kävelytiet täyttyvät paksusta sohjosta, Amu Urhonen ei pääse liikkumaan lastensa kanssa – "Nyt äiti ei pääse tästä eteenpäin"

Tällä hetkellä eteläisessä Suomessa aurataan pois paksuja sohjopatjoja. Monin paikoin työkoneita vielä odotetaan loskan keskelle, vaikka töitä tehdään ympäri vuorokauden.

Yle Areena logo.

Jyväskylän Lutakonpuisto suunniteltiin esteettömäksi, mutta pyörätuoli tökkää pehmeään pinnoitteeseen

Jyväskylään on rakennettu ensimmäinen alusta asti esteettömäksi suunniteltu liikunta- ja leikkipuisto. Suunnittelussa on pyritty huomioimaan mahdollisimman monta erityisryhmää.

Jousiampuja Sini Myllymäki tähtää

Sini Myllymäki odottaa usein tunteja, että pääsee ampumaan nuolia – rohkaisee liikuntarajoitteisia harrastamaan, koska se on kaiken vaivan arvoista

Liikuntarajoitteiset nuoret eivät löydä harrastusten pariin, sillä tietoa on heikosti ja apua vaikea pyytää. Asioiden selvittäminen itse voi olla vaivalloista ja se tekee kotiin eristäytymisestä helppoa.

Bussin stop-nappula.

Pyörätuolit, rollaattorit ja avustajakoirat matkustavat pian ilmaiseksi Lappeenrannan paikallisliikenteessä

Lappeenrannan paikallisliikenteeseen tulee marraskuun alussa uudistuksia, joista kaksipyräisten polkupyörien ja pienten potkulautojen ottaminen kyytiin bussin keskiosaan.

Auli Klade, Tarja Määttänen, Johanna Kuusela ja Anne Beresford elokuvateatterissa.

Neljä MS-tautia sairastavaa katsoi uutuuselokuvan, jonka päähenkilöön he samaistuivat – "Sairaudelle pitää nauraa päin naamaa"

Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuva kertoo aggressiivista MS-tautia sairastavasta miehestä. Samaa tautia sairastava nelikko piti elokuvasta, mutta muistuttavat, että aina MS-tauti ei ole niin raju kuin elokuvassa.

Nainen täyttää kirjahyllyä kirjastossa.

Jemma ja Holvi avautuivat asiakkaiden käyttöön Hämeenlinnan pääkirjastossa

Jemman hyllyiltä voi löytää luettavaksi vaikka isoäidinaikaisia romaaneja. Holvin tutkijankammiossa voi puolestaan tutustua muun muassa mikrofilmeiltä vanhoihin sanomalehtiin.

Teemu Nikki skuffar rullstolen som Petri Poikolainen sitter i.

Finnish movie wins audience award at Venice Film Festival

The film marks a comeback for Poikolainen, who was a successful stage actor before becoming blind and partly paralysed due to MS.

Oulun parkrun -tapahtuma

Maailman pohjoisin puistojuoksutapahtuma starttaa Oulussa

Kansainvälinen vapaaehtoisjärjestö Parkrun järjestää lauantaisin viiden kilometrin juoksuja ympäri maailman. Syyskuun 11. päivä tapahtuma käynnistyy Oulussa.

Nainen poseeraa alusvaatteissa sohvalla. Naisella on avannepussi.

Kohtalokas katse, mustaa pitsiä ja avannepussi – valokuvaprojekti panee miettimään vammaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja

Rajaton naiseus- projektin kuvat nostavat esiin naisia, jotka jäävät liian usein huomaamatta. Liian usein huomio kohdistuu ihmisen sijaan tämän vammaan tai sairauteen.

Leo-Pekka Tähti kelaa.

Leo-Pekka Tähti kelasi hopeaa! 18-vuotias thaimaalainen paineli ME-miehen ohi – suomalainen lupasi: "Jatkan niin kauan kuin olen kunnossa"

Leo-Pekka Tähden valtakausi T54-luokan 100 metrillä päättyi, kun hän joutui toteamaan 18-vuotiaan Athiwat Paeng-Nuean paremmakseen Tokiossa.

Liikunnanohjaaja Satu Suomalainen istuu nuotiopaikalla Luutalammin rannalla.

Suosittu retkeilykunta Loppi saa ensimmäisen esteettömän ulkoilureitin

Pyörätuolilla sekä vauvanvaunuilla on jatkossa aikaisempaa helpompi retkeillä loppilaisessa luonnossa.

Toni Piispanen kuvattuna Joensuun GP-kisoissa.

Tämä lupaa hyvää paralympialaisiin! Toni Piispanen kelasi maailmanennätyksen Jyväskylässä

T51-luokassa urheileva Toni Piispanen paransi kovan belgialaisvastustajansa nimissä ollutta ME-aikaa 0,26 sekuntia ja omaa Suomen ennätystään miltei sekunnin.

Amanda Kotaja

Amanda Kotaja kelasi maailman kärkiajan Joensuussa, Tähti alitti jälleen haamurajan

Amanda Kotaja kelasi Joensuussa ajan 16,09 ja alkaa olla Tokion paralympialaisten alla huippuiskussa.

Jalankulkija ja raitiovaunu Tampereen Hämeenkadulla kesäkuussa 2021

Tampere reverses controversial free travel decision

The city's public transport committee rowed back on a proposal that would have eliminated free trips for pram-pushers and wheelchair users.

Pyörätuoli ja sen vieressä jalat.

Mopoilija osui pyörätuolin työntäjään ja lähti karkuun – pyörätuolissa istunut ja häntä työntänyt henkilö suistuivat jyrkän pientareen alas Kouvolassa

Kaksi henkilöä loukkaantui skootterin osuttua pyörätuolin työntäjään. Mopoilija ei pysähtynyt tapahtumapaikalle. Poliisi pyytää havaintoja tapauksesta.

Ihmisiä Tampereen ratikan kyydissä 10.5.2021

Tampere stops free tram rides for pram-pushers

Tampere's transport board says people with strollers don't get a free tram ride after all.

Sanni Tölli ja lapset

Lastenvaunujen maksulliset ratikkamatkat puhuttavat Tampereella – myös ymmärrystä esitykselle löytyy

Yle kertoi perjantaiaamuna, että Tampere aikoo sittenkin periä lastenvaunujen kanssa kulkevilta maksun. Uutinen on herättänyt keskustelua muun muassa somessa. Mielipiteet vaihtelevat puolesta ja vastaan.

Ihmisiä ravintolan terassilla.

Torstai 10.6.2021 (radio)

Koronatartuntoja on aiempaa vähemmän. Kokoomus on suosituin puolue. Pyörätuolilla pääsee äänestämään helpommin kuin aiemmin. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson palaa opetusministeriksi kesäkuun lopussa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen paloauto.

Turkulaisessa hoitokodissa syttyi aamuyöstä pyörätuoli palamaan – huoneen asukas pelastettiin savun keskeltä

Muut hoitokodin saman osaston asukkaat siirrettiin loppuyöksi muihin tiloihin. Kukaan ei loukkaantunut vakavasti. Pyörätuolin syttymissyy on tuntematon.

Henry Manni kelasi EM-kultaa

Henry Manni voitti EM-kultaa! Parayleisurheilukisoille upea huipennus

Ratakelaaja Henry Manni kasvatti Suomen kisajoukkueen mitalisaldoa launtai-iltana Puolassa.

Leo-Pekka Tähti kuvassa.

Mitalirohmu Tähti päätti EM-kisansa viidenteen sijaan – Berg hyppäsi uuden SE:n

Leo-Pekka Tähti urakoi kolmella matkalla parayleisurheilun EM-kisoissa Puolassa. Tähti saavutti kisoissa kaksi Euroopan mestaruutta ja yhden viidennen sijan.

Tampereen oikeustalo.

Oikeus hylkäsi Ylen tuottajan syytteet pyörätuolia käyttäneen miehen syrjinnästä

Pyörätuolia käyttänyt mies ei päässyt Ylen ohjelman lähetykseen, sillä rakennuksen hissi oli liian pieni. Syyttäjä katsoi, että ohjelman tuottaja asetti miehen tämän vammaisuuden perusteella eriarvoiseen asemaan. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

Leo-Pekka Tähti Puolassa

Leo-Pekka Tähdelle ei löydy pysäyttäjää – jälleen Euroopan mestariksi!

Leo-Pekka Tähti on voittanut kultaa T54-luokan 400 metrillä parayleisurheilun EM-kilpailuissa Puolassa.

Toni Piispanen kelasi EM-hopeaa

Suomelle jälleen kaksi mitalia: Toni Piispanen kelasi EM-hopeaa, Iida Lounelalle EM-pronssia SE-ajalla

Toni Piispanen otti hopeaa T51-luokan 200 metrillä ja Iida Lounela pronssia T12-luokan 400 metrillä parayleisurheilun EM-kisoissa. Suomella on kisoista koossa viisi mitalia.

Leo-Pekka Tähti on yhdeksänkertainen Euroopan mestari ratakelauksessa.

Historiallinen veto suomalaisilta! Leo-Pekka Tähti kelasi viidennen peräkkäisen 100 metrin EM-kultansa – Esa-Pekka Mattila pronssille

100 metrin maailmanennätysmies, T54-luokassa urheileva Leo-Pekka Tähti, avasi parayleisurheilun EM-kilpailut suunnitelmansa mukaisesti. Esa-Pekka Mattila, 32, otti uransa ensimmäisen arvokisamitalin.

Leo-Pekka Tähti, 2008.

Katso tallenne: Suomalaisilla mitalisadetta heti parayleisurheilun EM-kisoissa! Tähdelle kultaa, Mattilalle pronssia

Leo-Pekka Tähti, 37, oli täysin ylivoimainen 100 metrin finaalissa T54-luokassa. Heikomman lähdön ottanut Esa-Pekka Mattila kiri uransa ensimmäiseen EM-mitaliin pronssille.

Leo-Pekka Tähti

Leo-Pekka Tähti jälleen kullankiilto silmissään EM-kisoihin: "Rakastan näitä tilanteita"

Leo-Pekka Tähti onnistui kolmen vuoden takaisissa EM-kisoissa Berliinissä liki täydellisesti ja voitti triplakultaa sekä yhden hopean. Puolaan hänellä on maltillisemmat tavoitteet, vaikka mahdollisuudet mestaruuteen ovat hyvät ainakin 100 ja 400 metrillä.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Vaasassa rokotusvuoroon pääsevät nyt yli 30-vuotiaat

30 vuotta täyttäneet vaasalaiset voivat varata ajan koronarokotukseen tästä päivästä alkaen. Vaasan kaupunki suosittelee varaamaan ajan sähköisesti. Rokotusajan voi varata myös puhelimitse.

Toni Piispanen

Piispanen kelasi uudelle sekuntiluvulle ja löi ME-miehen

Toni Piispanen ja Leo-Pekka Tähti olivat hyvässä vauhdissa Sveitsissä. Piispasesta tuli maailman toinen 20 sekunnin alittaja 100 metrillä luokassa 51.

Leo-Pekka Tähti

Leo-Pekka Tähti kelasi maailman parhaan ajan kahteen vuoteen

Suomalaiset pyörätuolikelaajat avasivat Tokion paralympiavuoden komeasti Sveitsissä. Leo-Pekka Tähden voittoaika 13,85 on maailman paras tulos kahteen vuoteen.

Mies tanssii.

Barcelonassa bailataan sunnuntaisin hiljaisessa discossa – "Tanssi antaa toivoa rajoitusten keskellä"

Yökerhot ovat olleet Barcelonassa kiinni jo yli vuoden ja tanssiminen on baareissakin kielletty.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Aleksandra Siltasen puiston leikkipaikka Tampellassa uudistetaan

Leikkipaikasta tehdään aiempaa monipuolisempi ja esteettömämpi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle