Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Patikointireitiltä kuolleena löydetyn kalifornialaisperheen uskotaan menehtyneen kuumuuteen ja nestehukkaan

Kolmihenkisen perheen kuolinmysteeri on hämmentänyt viranomaisia ja tutkijoita jo kuukausien ajan.

Auramiehelle huudellaan törkeyksiä jatkuvasti – työmaapäällikkö: "Siinä oppii itsekin uusia kirosanoja"

Ensimmäiset liukkaat kelit ja lumisateet tuovat teille ja kaduille myös hiekoittajat ja aura-autot. Teiden kunnossapito on yleensä hyvin kiittämätöntä työtä ja monesti kuljettajien saama palaute menee jopa henkilökohtaisuuksiin.

Ilmatieteen laitos päivittää uudet normaalit vastaamaan ilmastonmuutosta – äärisäät eivät ole enää niin poikkeuksellisia, kun mittareita rukataan nykyoloihin

Ilmatieteen laitos ottaa käyttöön uuden ilmastollisen vertailukauden. Tilastot, joihin verrataan tämänhetkistä säätä, ovat lähempänä nykyistä kuin aiempien vuosikymmenten säädata.

BBC: Yli 50 asteen lämpötilat yleistyvät maapallolla nopeasti

Lämpeneminen ei jakaudu maapallolla tasaisesti, vaan tietyt alueet lämpenevät nopeammin.

Helteinen kesä sai tomaatit ja kurpitsat kasvamaan mahtavan kokoisiksi – katso kuvat kotipuutarhureiden runsaasta sadosta

Lämpenevä ilmasto saa monet kokeilemaan uusien lajikkeiden kasvattamista. Syksyllä on aika korjata satoa ja istuttaa monivuotisia kasveja ensi kevättä varten

Kerttu Kotakorpi: Olisiko yksikään käsikirjoittaja kehdannut kirjoittaa todellisuuden kaltaista katastrofielokuvaa kesästä 2021?

Katastrofielokuvat kalpenevat kesän 2021 sääuutisten rinnalla. Ilmastonmuutoksen tiedetään lisäävän sään ääri-ilmiöitä, mutta mittakaava tuli jopa ilmastotutkijoille yllätyksenä, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan.

Kulunut kesä oli kuumin vuoden 1937 jälkeen – elokuussa vain yksi hellepäivä ja paljon sadetta

Hellepäiviä oli koko kesän aikana yhteensä 50, kun pitkän ajan keskimääräinen hellepäivien määrä kesäkuukausina on 33.

Elokuu oli Hämeessä sateinen

Monin paikoin vettä satoi lähes kaksinkertainen määrä normaaliin elokuun sademäärään nähden.

Elokuun sateet käänsivät järvenpinnat taas nousuun

Kesä-heinäkuun hellekausi oli pitkä, kuuma ja kuiva. Talven ja kevään sadekertymät pitivät kuitenkin Pirkanmaan pintavedet suhteellisen korkealla.

Ilmastointi tuo helpotusta Espanjan helleaallon keskellä, jos sitä raaskii käyttää – sähkö on nyt ennätyskallista

Arkea maailmalta: Espanjassa asuva suomalainen ei usein ymmärrä sähkön korkeaa hintaa ennen kuin lasku kilahtaa postilaatikosta, kirjoittaa Ylen Espanjan-toimittaja Maija Salmi.

Italiaa koettelee ennätyksellisen voimakas helleaalto – Yle kävi katsomassa, miten Napolissa viilennytään lähes 40 asteen lämpötilassa

Välimeren alueen kesistä on tullut yhä kuumempia ja kuivempia. Se vaikuttaa erityisesti niihin ihmisiin, joilla ei ole mahdollisuutta paeta polttavista kaupungeista.

Kreikassa sadat ulkomaiset palopelastajat auttavat sammutustöissä – Evian suurpaloa saatu hitaasti hallintaan

Kuuman sään lietsomat maastopalot ovat korventaneet Välimeren maita viime viikkoina. Italian Sisiliassa mitattiin eilen 48,8 astetta. Jos lukema vahvistetaan, se on Euroopan lämpöennätys. Loppuviikoksi myös Espanjaan ja Portugaliin ennustetaan kovaa hellettä.

Ennätyksellinen helleaalto korventaa myös Välimeren etelärannikkoa – Algeriassa kuollut yli 60 maastopaloissa

Algeriassa ainakin 65 ihmistä on kuollut maan pääkaupungin itäpuolella riehuvissa paloissa. Heistä yli puolet oli pelastustöihin kutsuttuja sotilaita. Naapurimaa Tunisiassa mitattiin tiistaina lähes 50 asteen lämpötiloja.

Hellepäivät eivät tuoneet kävijäryntäystä Riihimäen maauimalaan

Riihimäen maauimalassa oli odotettua vähemmän kävijöitä tänä kesänä. Vielä kesäkuussa uimalan kävijämäärää rajoitettiin.

Hukkumistilastot synkistyivät entisestään – vesillä on kuollut tänä kesänä eniten ihmisiä yli kymmeneen vuoteen

Viimeksi kesä- ja heinäkuussa on hukkunut vähintään yhtä paljon ihmisiä vuonna 2010. Murheellista tilastoa selittää osaltaan se, että helle sai suomalaiset sankoin joukoin vesille.

Kreikassa tuhansia evakuoitu, Turkissa palotilannetta helpottanut sade – video näyttää metsäpalon hurjan vauhdin Turkin Milasin kylässä

Kreikassa paloja roihuaa ainakin Attikan niemimaalla, missä sijaitsee muun muassa maan pääkaupunki Ateena, maan toiseksi suurimmalla saarella Eviassa Ateenan itäpuolella ja Peloponnesoksen alueella maan lounaisosassa.

Kenia vei kaksoisvoiton naisten maratonilla, yllätyspronssia USA:han

Peres Jepchirchir karkasi maannaiseltaan Brigid Kosgeilta kaksi kilometriä ennen maalia.

Kuumat kesät alkavat näkyä sähkönkulutuksessa – kotitalouksien jäähdytys on kuitenkin "rikka rokassa"

Kuluneen hellekesän sähkönkulutuksessa näkyy nousua, joka todennäköisesti johtuu jäähdyttämisestä. Kasvu on viime vuosina näkynyt valtakunnallisissa luvuissa, jos kesällä on ollut pitkiä hellejaksoja. Jäähdyttäminen kuluttaa sähköä, mutta nousun taustalla voi olla muitakin tekijöitä.

Hellekesän surkea seuraus: järvien pinnat kymmeniä senttejä tavallista alempana, liian lämmin vesi tappoi kaloja

Liian lämmin vesi koitui kiiskien kohtaloksi Lappajärvellä ja salakoiden sekä särkien Ähtärissä. Alajärven pinta puolestaan ei ole ollut näin alhaalla 40 vuoteen. Hellesää näkyy vesistöissä kautta linjan.

Maastopalot runtelevat Kreikan mannerta ja saaria – Asiantuntija: ”Emme ole vielä nähneet pahimpia paloja”

Ateenan pohjoispuolella eilen taltutettu palo tuhosi metsää ja koteja. Viime päivien helleaalto ja kuivuus ovat aiheuttaneet yli sata maastopaloa Kreikassa.

Levätilanne Suomenlahdella ei räjähtänytkään käsiin, vaikka heinäkuu oli poikkeuksellisen kuuma – Erikoistutkija: "Tämä kesä antaa toivoa"

Tähän mennessä leväkesä on tutkijoiden havaintojen mukaan ollut Suomenlahdella koko 2000-luvun helpoimpia. Tämä voi olla myönteinen merkki Itämeren tilasta, sanoo erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Kuuma kesä on ollut varusmiehille uuvuttava – katso video helteisestä taisteluharjoituksesta: "Mieluummin hellettä kuin räntäsadetta"

Kesän hellejakso oli varusmiehille uuvuttava, mutta harjoittelusta ei ole tingitty kuumuuden vuoksi. Komento veden juomisesta on tullut tänä kesänä tutuksi maastoharjoituksissa.

Heinäkuu oli Hämeessä tavanomaista lämpimämpi ja helteisempi

Elokuu alkaa Hämeessäkin epävakaisessa säässä. Heinäkuussa sen sijaan lämpötilat nousivat ja sadepilvet pysyivät pääasiassa poissa.

Heinäkuu paikoin poikkeuksellisen lämmin – hellelukemia mitattiin 24 päivänä

Hellepäiviä koettiin eniten Porvoossa. Lämpöennätys syntyi puolestaan Heinolassa.

Heinäkuu sinetöi alkukesän mittaushistorian lämpimimmäksi suuressa osassa maata – alkavalla viikolla palataan tavanomaiseen sateiden saattelemana

Lämpötilat ovat alkavalla viikolla maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tienoilla ja pohjoisessa muutaman asteen vähemmän. Sateisin päivä on ennusteen perusteella tiistai ja tuolloin vettä voi sataa Kaakkois-Suomessa 50 millimetriä.

Maastopalot riehuvat nyt myös helteisessä Sisiliassa

Italiaan kuuluvalla Sisilian saarella on syttynyt useita maastopaloja loppuviikon aikana. Catanian kaupungissa paloja on ollut myös asuinalueiden sekä uimarantojen lähellä. Maastopalot ovat roihunneet tällä viikolla useissa Välimeren alueen maissa.

Kesän hellelukemat Jokioisten mittausasemalla hulppeita

Hellepäiviä Ilmatieteen laitoksen Jokioisten havaintoasemalla mitattiin kesä- ja heinäkuussa yhteensä reilut 30. Molempien kuukausien keskilämpötilat olivat useita asteita korkeammat kuin keskimäärin.

Sinilevähavainnot lisääntyneet Pohjois-Savossa tällä viikolla

Sinilevätilanne on ollut heikompi kuin aiempina vuosina keskimäärin, mutta sinilevien määrä ei ole ollut poikkeuksellisen runsas.

Kati Kelolan kolumni: Haluaako kukaan enää tulevaisuudessa kesälomalla ”etelän lämpöön”?

​​Ennen pandemiaa totuimme siihen, että voimme matkustaa kaikkialle. Ilmastokriisi pakottaa ajattelemaan uusiksi, millaisia matkakohteita pidämme näkemisen ja kokemisen arvoisina, kirjoittaa Kelola.

Vedenpinnat tavanomaista alempana Pohjois-Savossa

Heinäkuu on ollut toinen vähäsateinen ja lämmin kuukausi peräkkäin. Vedenpinnat ovat laskeneet tavanomaista alemmas ympäri maakuntaa. Esimerkiksi Kallaveden pinta on jo 22 senttiä alle tavanomaisen tason.

Riihimäki saa kenties vetää henkeä taistelussaan espanjansiruetanoita vastaan

Espanjansiruetanoita näyttävät verottaneen helle ja kaupungin toimet espanjansiruetanoiden torjumisessa. Riihimäki on kylvänyt karkotetta moniin paikkoihin ja kaupunkilaiset ovat pitäneet etanatalkoita.

Helle ja kuivuus ovat koetelleet maataloutta – sateet eivät pelasta enää viljasatoa, mutta erikoiskasvit kiittävät

Maanviljelijät olisivat kaivanneet vettä jo paljon aiemmin heinäkuussa. Nyt saatavat sateet eivät enää pelasta viljasatoa, mutta tekevät hyvää ainakin erikoiskasveille. Myös eläintilat hyötyvät, kun pitkään jatkunut helle alkaa helpottaa.

Helle aiheutti yllättävän ongelman Suomen juoksijatähdelle jo kotimaassa – Tokiossa mittari näyttää vielä hurjempia lämpöasteita

Suomen yleisurheilijat valmistautuvat kilpailuihin ja totuttelevat aikaeroon Sagan viimeistelyleirillä. Sara Kuivisto, Maria Huntington ja Topi Raitanen vakuuttavat, ettei Tokion helle pelota heitä Dohan MM-kisakokemuksen jälkeen.

"Helle on todella mukavaa, mutta ei maalaustöissä" – Mervi Salmisen maalausyritys selviää töistään, vaikka lisäharmia tuovat maalien saatavuus ja hinta

Paahteella niin maali kuin maalari kuivuvat nopeasti ja lopputulos on kummallekin huono. Maalausalaa riivaa tänä vuonna myös maalien pitkät toimitusajat raaka-ainepulan vuoksi. Maalin hintakin liitelee ylöspäin.

Shortsikelit päättyvät Keski-Suomessa torstaihin, meteorologi: "Näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa helteet ovat ohi"

Viimeistään perjantaina lämpötila laskee pysyvämmin kahdenkymmenen asteen kieppeille. Samalla sää muuttuu epävakaiseksi.

Helteet vaihtuivat epävakaiseen säähän – "Uutta hellejaksoa ei ole vielä näköpiirissä"

Keskiviikkona Suomeen saapuu etelästä paikoin runsaita sade- ja ukkoskuuroja. Poikkeuksellisen kuivan kauden jälkeen sateet ovat odotettuja, sanoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Pehmis paikoin loppu myös Kuopion jäätelökioskeilta, kausimakua ei saa enää koko kesänä

Hellekesä on saanut suomalaiset syömään myös pehmytjäätelöä ennätysmäärin. Pehmismassasta on ollut Kuopiossakin pulaa jo useita viikkoja, ja lisätoimitukset ovat edelleen kysymysmerkki. Kinuskipehmistä ei enää saada koko kesänä.

Ötökän elämä on helteellä kiihkeämpi, mutta lyhyempi – Dosentti: luonnon vaikea sopeutua ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen

Suotuisat sääolot ovat mahdollistaneet hyönteisten suuren määrän. Helteiden seurauksena hyönteiset elävät kuitenkin lyhyemmän elämän ja niiden ravinnonsaanti voi hankaloitua.

Entinen hiekkaerämaa on nyt Tampereen hienoin liikuntapuisto, joka kerää käyttäjiltään kehuja

Sorsapuiston kentästä Tampere-talon kupeessa on kehkeytynyt ympärivuotinen liikunta-alue. Kesäksi rakennetut koripallo- ja ulkosalibandykentät väistyvät talvella tekojääradalla viilettävien tieltä.

Kajaani kielsi uimisen Limppusaaresta – Kajaaninjoen voimakas virtaus voi viedä uimarin mennessään

Kajaanissa on kolme virallista uimarantaa: Paltaniemi, Kesäniemi ja Kuluntalahti sekä lukuisa määrä epävirallisia uimapaikkoja. Uiminen on kielletty tällä hetkellä ainoastaan Limppusaaressa.

Kuluva kesä jää historiaan kaikkien aikojen kuivaheinäkesänä, eläköityvä Juhani Anttonen ojentaa nyt talikon nuoremmille: "Huipulla on hyvä lopettaa"

Kesän alkupuolella satoi sopivasti, ja sen jälkeen kuuma ja kuiva sää on suosinut heinän kasvua. Parhaimmillaan heinä on kasvanut kymmenen senttiä vuorokaudessa.

Helle tuli takaisin, mutta vain hetkeksi – etelästä saapuu matalapaine, joka hellii luontoa ja laittaa taivaan jyrisemään

Pitkä ja kuuma kesä saa toistaiseksi päätöksensä, kun muualta Euroopasta saapuu Suomeen ukkoskuuroja. Vielä ei voi sanoa varmuudella, että helteet olisivat kesän viimeiset, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Tämä kesä on ollut kuumin yli 100 vuoteen osassa Suomea – katso 20 paikkakunnan tiedot Helsingistä Utsjoelle

Kesä–heinäkuu on ollut ennätyksellinen lähes kaikilla Ilmatieteen laitoksen mittauspisteillä: koskaan aiemmin ei vuorokauden keskilämpötila ole ollut alkukesällä niin korkea kuin nyt.

Kuivuus on piilottanut punkit maan uumeniin – punkkien määrä on vakiintuneilla punkkialueilla kasvussa

Jos on liian paahteista, punkit eivät kykene pitkään vaanimaan ohikulkevaa isäntäeläintä, vaan joutuvat palaamaan kasvillisuudesta takaisin maaperän kosteuteen.

"Kyllä hellepäivien lukumäärä voi vielä nousta aika poikkeukselliseksi" – meteorologi ennustaa Etelä-Savoon helleputken paluuta ja jatkoa kuivuudelle

Lämpötila kääntyy perjantain jälkeen nousuun ja alkuviikosta ollaan jälleen 30 asteen tuntumassa. Maasto jatkaa kuivumista.

Järvivesien lämpötila humpsahti helteiden jälkeen keskiarvoa kylmemmäksi

Keski-Suomessa järvien pintavedet ovat kylmenneet viikon aikana jopa 8 astetta. Sinilevähavainnot ovat vähentyneet Riikka-rajuilman jälkeen.

Sammutustyöt jatkuvat Yhdysvaltain länsiosissa, maastopalojen savu tunkee jo itärannikon kaupunkeihin asti

Yhdysvaltoja kurittavat maastopalot saivat alkunsa kesäkuussa poikkeuksellisen kuuman lämpöaallon seurauksena. Paloista suurimman savu näkyy jo avaruudessa asti.

Helsinkiläinen Inka Khanji halusi paeta hellettä edes yhdeksi yöksi – ja niin moni muukin, sillä viilentävät staycationit ovat tämän kesän juttu

Vaikka esimerkiksi erilaiset kampanjat ovat hetkittäin nostaneet hotellien varaustilannetta, ei hotellien käyttöaste ole vielä lähelläkään sitä, mitä se oli aikana ennen koronaa.

Hellekausi kuumensi tervapääskyjen pesät, lämpötila voi nousta jopa 60-asteiseksi – maahan pudonneita poikasia tuotu runsaasti lintuhoitoloihin

Pyhtään lintuhoitolassa havaittiin, että tänä kesänä tervapääskyn poikasia on tippunut pesistään aikaisemmin ja paljon enemmän kuin tavallisesti. Tervapääskyemot eivät ruoki maahan pudonneita poikasia. Ne tarvitsevat ihmisen apua selviytyäkseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle