Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Irwin Goodmanin poismenosta tasan 30 vuotta – katso tallenne, jossa nuoruusystävä ja keikkakaveri muistelevat kansantaiteilijaa

Antti Hammarbergin ystävät kokoontuvat legendaariselle Palokunnantalolle Hämeenlinnassa.

Pohjois-Savossa alkaa ITE-taiteilijoiden etsintä

Maaseudun Sivistysliitto etsii erityisesti matkailijoita kiinnostavia kohteita.

Helsingin mainosmaailma jäi, kun Hanna Viitala teki täydellisen elämänmuutoksen ja ryhtyi taiteilijaksi: "Minuun suhtauduttiin kuin kaheliin"

Loppuun palaminen oli sytyke. Hanna Viitalasta tuli ITE-taiteilija. Hän sai itse tehdyn elämän.

ITE-taide kumpuaa kantahämäläisestä maaperästä

Maaseudun Sivistysliitto on kaivanut Kanta-Hämeestä esiin useita yllättäviä ITE-taiteilijoita.

Pelimannitalosta tehdään kaustislaisten yhteinen kansanmusiikkitalo

Kansanmusiikki-instituutti ry ottaa talon kokonaan hallintaansa lokakuun alusta.

Keskustan keskipohjalaiset osallistuvat puoluekokoukseen Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa

Puoluekokous päätettiin hajauttaa koronatilanteen alettua pahentua.

Romu on ITE-taiteilijan aarre - moottorisaha, vanha nojatuoli ja pitsi saavat uuden elämän itseoppineen käsissä

Rosoisuus ja omaperäisyys ovat tyypillistä kansan luovuudelle.  Nykykansantaide kiinnostaa myös nuoria ja naisia.

Hailuodon Bättre Folkia harkitaan siirrettäväksi elokuulle: "Huono veto hallitukselta jättää elokuun osalta päätös tekemättä"

Festivaalin perustaja Aki Roukala kertoo, että moni muu festivaali ei pysty näin ketterästi siirtämään tapahtumaa.

Tunnustusta lappeenrantalaiselle kansantanssille – Kimurantti valittiin Pispalan Sottiisin vuoden 2020 kansantanssiyhtyeeksi

Lappeenrantalainen kansantanssiryhmä Kimurantti palkittiin kansainvälisessä Folklandia-festivaalissa.

Maaseudun Sivistysliitto aloittaa hämäläisen ITE-taiteen selvitystyön

Hankkeen tarkoituksena on kartoittaa itseoppineita taiteilijoita ja muita paikallisen kulttuurin ja maaseutuperinteen ilmentymiä Hämeessä.

Syntinä pidetty joiku ja kirkko lähenevät pienin askelin toisiaan – moni toivoo saamelaisten perinteiden näkyvän myös hengellisessä elämässä

Aikoinaan etelästä kotoisin olleet papit tulivat Saamenmaalle ja tuomitsivat joiun kirkkoon sopimattomana.

Konsta Jylhä -kilpailussa juhlavuosi – legendaarinen pelimanni keskiössä

Kilpailuun osallistuvien kappaleiden pitää olla Konsta Jylhän sävellyksiä tai soittamia pelimannisävelmiä.

Itkuvirsistä on tullut yhä suositumpi musiikinlaji, mutta niiden esittäminen ei ole helppoa: "Sitä joutuu selättämään häpeän tunteen"

Itkuvirret tekevät voimakasta paluuta. Arkaaista itkuvirsiperinnettä yhdistellään tänä syksynä kokeelliseen musiikkiin ja niitä on kuultu myös soilla.

Kartta opastaa nyt Etelä-Savon ITE-taiteen pariin

Maaseudun sivistysliitto on julkaissut ITE Saimaalla -opaskartan.

Parkano ponnistaa ITE-taiteen keskuspaikaksi

Kaupunki järjestää nyt jo seitsemännen kerran itseoppineiden taiteilijoiden näyttelyn, joka levittäytyy keskustan eri puolille.

Saamelaisten perinteisen joiun taitaa yhä harvempi – "Lapsia ja nuoria pitäisi innostaa joikaamaan"

Saamelaisilla on ollut tapana joikata muun muassa toisiaan, tarinoita ja asioita, joita on nähty esimerkiksi luonnossa. Tilanne on kuitenkin muuttunut paljon vuosien saatossa.

Kuvat sen todistavat: Kansantanssi ei ole tylsää

Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma Europeade on tuonut Suomen Turkuun värikkäät puvut ja iloiset taitavat kansanperinteen harrastajat.

50 kertaa samoilla festareilla: alussa oli soppapöytä lehmäaitauksessa ja juhla-alue taivasalla

Mauno Järvelä, Kimmo Anttila ja Timo Valo ovat osallistuneet Kaustisen Kansanmusiikkijuhlille joka vuosi. Soppapöydästä lehmäaitauksessa on päästy eikä festareilla henkikään enää haise soitolle kuten alkuaikoina.

Kuopioon saapuvalle tanssin maailmantähdelle on buuattu ja huudettu bravota

Jehovan todistaja -perheessä kasvanut espanjalaistanssija ja koreografi Israel Galván ei saanut olla nuorena oma itsensä.

Nykypäivän tanhussa villahousut vaihtuvat välillä pillifarkkuihin

Kansallispuvun käyttäminen esiintymisasuna ei ole enää itsestäänselvää kansantanssissa. Kaustisella tanhun suosio vain kasvaa ja kansallispuku vaihtuu sujuvasti myös farkkuihin.

"Rahaa muuhunkin kuin tanhuun" – Kiista kulttuurin tukemisesta jakoi kansankulttuuristaan tunnetun Kaustisen kahtia

Suomen perussuomalaisimmassa kunnassa Kaustisella tanhu on tempautunut vaalitaistelun aseeksi.

Jaakko Teppo haki 35 vuotta vanhan todistuksensa: "Nyt olisi saatavilla laulava insinööri"

Todistuksen puuttuminen huomattiin vasta menneenä kesänä. Jaakko Teppo oli 1980-luvulla kaikkien tuntema laulaja ja viihdyttäjä.

Pienen seuran suuri kansantanssiponnistus houkuttelee eurooppalaisia tanssimaan Riihimäelle

Talkoita, rahan keräämistä, suurta innostusta, kansainvälisiä suhteita ja majoitusapua paikallisilta perheiltä. Kaikkea näitä tarvitaan, jotta pieni riihimäkeläinen kansantanssiseura onnistuu polkaisemaan pystyyn viiden vuoden välein Kansainväliset kansantanssijuhlat.

Kaustinen Folk Music Festival mixes old and new

Folk costumes and kantele aren't the only way to go about celebrating Finnish folk music these days. This year's Kaustinen Folk Music Festival showed that there are also new, experimental ways to celebrate the Finnish heritage.

Moni hyväkään pelimanni ei rohkene suorittaa kultaista pelimannimerkkiä: "Se on se kauhu kaikista pahinta, kun istut ihmisten eessä ja ittekses soitat"

60 ulkoa opeteltua kansansävelmää. Istut yksin hanurisi kanssa tuomariston edessä, joka yksi kerrallaan nimeää kahdeksan kappaletta, jotka on soitettava ulkomuistista ja omalla tulkinnalla. Vaakakupissa ovat arvostettu pelimannimerkki ja epäonnistuminen. Moni pelimanni ei koskaan suorita pelimannimerkkejä, sillä kyse ei ole vain taidoista vaan myös hermokontrollista.

Lemin musiikkijuhlilla tanssitaan huutokatrillia

Tänä vuonna yleisö pääsee tanssimaan kansantanssia, sillä festivaaleilla järjestetään huutokatrillitapahtuma. Lemin musiikkijuhlat on järjestetty jo yli 30 kertaa.

Rahvaan jytkeestä herrasväen huviksi - kansantanssin juhlavuonna uusi ja vanha lyövät kättä

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun ensimmäinen julkinen kansantanssiesitys järjestettiin Suomessa. Pispalan Sottiisissa Tampereella kunnioitetaan historiaa ja etsitään samalla uutta riemua tanssiaskeliin.

Kanadalaisnainen hurahti suomalaiseen tanhuun – "It's great fun"

Ulkosuomalaisten ja tyttärensä kautta tanhun pariin päätyneelle äidille suomalainen kansantanssi tarjoaa yhteyttä uuden kotimaansa historiaan ja kulttuuriin. Kansantanssi viehättää myös sen sosiaalisen luonteen vuoksi.

Kuka kärrää ukkeleita moottoritien varteen? – Toinen puuhahmoista joutuu ehkä päreiksi

Lahden ja Heinolan välille, moottoritien varteen on kevään aikana ilmestynyt ainakin kaksi puista ukkelia. Toinen ukoista saattaa saada lähtöpassit, sillä yksityinen maanomistaja ei halua tienvarsitaidetta mailleen. Viranomaisten on vaikea puuttua kansalaisten tienvarsitaiteiluun.

Testaa: Mitä on jäänyt mieleen Kalevalasta

Suomen kansalliseepos on maailmankirjallisuuden merkkiteos, jota käydään läpi koulujen äidinkielentunneilla. Vaan kuinka hyvin Kalevalan sankarit ja tapahtumat ovat jääneet mieleesi? Testaa, miten hyvin tunnet Kalevalan!

Flamenco soi taas Helsingissä – taiteilijat pelastivat festivaalin talkoilla

Helsingin flamencofestivaali pidetään jälleen. Taiteilijat tanssivat rahat ilmaiseksi tapahtumaa pyörittävän yhdistyksen kassaan.

Kuvataiteilija Erkki Pirtola on kuollut

Pirtola on 1970-luvulla alkaneen uransa alusta saakka toiminut kuvataiteen teon ohella myös kirjoittajana ja kriitikkona. Itse tehty elämä eli ITE-taide nosti hänet suuren yleisön tietoisuuteen.

Vuoden Wäinöksi Ijahis idja -festivaali Inarissa

Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis idja Inarissa on nimitetty Vuoden Wäinöksi vuodelle 2016. Vuoden Wäinö -nimityksellä halutaan osoittaa tunnustusta työstä kansanmusiikin tai -tanssin alalla.

Ite-taide vei duunarin mennessään – piha täynnä betonieläimiä

Suomalainen kansantaide kiinnostaa jopa maailmanlaajuisesti. Nopeasti kotimaisiin näyttelyihin päässeen porilaisen Teuvo Jalosen pihaan on muodostumassa varsinainen villieläinpuisto.

Samuelin Poloneesi kokoaa kansanmusiikkiväen keväällä Kokkolaan

Yksi suomalaisen kansanmusiikin merkittävimmistä valtakunnallisista talvitapahtumista järjestetään maaliskuussa 2016 Kokkolassa. Teemoina ovat keskipohjalainen kansanmusiikki ja Kansantanssin Riemuvuosi 2016.

Voimakkaimmin joiku elää esiintymislavoilla - ja Enontekiöllä

Joiku ja joikaaminen on säilynyt parhaiten Suomessa Enontekiön porosaamelaisten keskuudessa. Nykyisin joiku elää voimakkaimmin esiintymislavoilla. Tunnettu saamelainen joikaaja Wimme Saari rohkaisee uusia joikaajia joikaamaan silloin, kun siltä tuntuu.

Kantele on intiimi soitin – ääni koskee sieluun

Ylitorniolainen soitinrakentajamestari Pekka Lovikka kuvailee kannelta soittimeksi, joka herkistää ihmisen ja pysäyttää kuuntelemaan. Hän on rakentanut kanteleita jo 32 vuoden ajan kyllästymättä. Kanteleella on pitkä historia.

Runolaulu on tirkistysreikä historiaan – bussiklinikalla pääsee itsekin luikauttamaan kalevalaisessa hengessä

Runolauluklinikalla voi eri kesätapahtumissa poiketa kysäisemään kansanperinteestä tai kokeilla runolaulantaa. Kansanmuusikko Taito Hoffrén kiertää Suomea Vienan runoruhtinaan Arhippa Perttusen hengessä.

"Kantele menee pitkin maailmaa" – Ilomantsin kanteleleirillä osallistujia Japanista asti

Kanteleensoitto monipuolistuu ja kansainvälistyy. Ilomantsissa jo yli 40 kertaa järjestetyllä kanteleleirillä on tänä vuonna nähty ennennäkemätön määrä erilaisia kanteleita sekä musiikkityylejä. Suomen kansallissoitin on myös entistä tunnetumpi kotimaan ulkopuolella.

Flamencokitaristin korkeakoulu on baarinnurkka Sevillassa

Kun soittaa flamencoa, on unohdettava suomalainen suorituskeskeisyys ja antauduttava musiikin vietäväksi. Flamencoa ei soiteta analysoiden vaan eläytyen, sanoo flamencokitaristi Toni Jokiniitty.

Voi sitä näinkin elää – viisi käsitystä ITE-taiteilijakodeista

ITE-taiteilijat ovat joukkoa, joiden elinympäristöä luonnehditaan taideteokseksi. Harva on kuitenkaan päässy kurkistelemaan sisälle koteihin. Kokkolan ITE-museossa avautuu torstaina näyttely, jossa on esillä viiden taitelijan ajatus kodista.

Tuomari Nurmio tekee paluun amerikkalaisen musiikin juurille: "Tämä on perusmusiikkia"

Aiemmin Nurmio on julkaissut englanninkielistä musiikkia vain muutamalle levylle. Uudella albumilla Tuomari Nurmio yhdistelee Hoedown-yhtyeen kanssa amerikkalaista perinnemusiikkia kuten folkia, bluesia ja kantria.

Kiljukoon nyt kaikkein kaula! – Kaustisen festareilla kaikuu laulu

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ensi kesän teemana on kansanlaulu. Laulua kuullaan hip-hopista rekilauluun ja folkista itäsuomalaiseen runolauluun. Kansanmusiikin ja -tanssin, kansainvälisten vieraiden ja pelimannien lisäksi juhlia tähdittävät myös esimerkiksi Katri Helena ja Lauri Tähkä.

Itku pitkästä ilosta, surusta tai toivosta – itkuvirsikurssi elvyttää perinteitä Joensuussa

Joensuun ortodoksinen seurakunta ja Äänellä Itkijät ry järjestävät itkuvirsikurssin 6.-8. maaliskuuta. Kurssilla perehdytään karjalaiseen itkuvirsiperinteeseen ja itkuvirsien hoitavaan merkitykseen.

Laiska, sinullekin on oma kansalliseepos

Liput liehuvat tänään saloissa Kalevalan päivän kunniaksi. Ja toisin kuin ehkä kuvitellaan, kaikki Kalevala-teokset eivät suinkaan pölyty kirjaston uumenissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle