Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Iisakinkirkkoa rakennettiin Suomen punaisesta kivestä – 200 vuotta myöhemmin etsitään paikkaa uudelle louhokselle, koska Venäjä haluaa sitä lisää

Pietarin vanhaa kaupunkia aiotaan korjata tulevaisuudessa. Venäläiset ovat kiinnostuneet käyttämään restauroinnissa samaa kiveä, jota on muinoin viety Virolahden seudulta Pietarin alueelle yli miljoona kuutiometriä.

Tuusniemen ja Kuopion rajalla tehty varaus timanttien etsintään

Joukko yksityishenkilöitä on tehnyt 1,3 neliökilometrin kokoiselle alueelle varauksen. Aluksi tarkoituksena on selvittää, onko alueella kimberliittiä, jossa timantteja voi olla seassa.

Lammelta löytyi kallio, jonka keskeltä työntyy punainen "portaikko" – geologin mukaan se on 1 600 miljoonaa vuotta vanha

Facebookin luontoryhmässä on noussut keskustelua Kouvolan Valkealassa sijaitsevasta kalliosta, jonka keskellä kulkee paksu tiiliseinämäinen juova. Geologi kertoo, että kyseessä on rapakivigraniitti, joka on jäähtynyt eri aikoina.

Kuuntele: kivien kaivelu voi johtaa jopa kaivoksen perustamiseen

Malmin etsinnällä maastosta on pitkät perinteet.

Geologian tutkimuskeskus mittaa kallioperää räjähdyspanosten avulla Tuusniemen ja Kuopion rajamaastossa

Parin metrin syvyisissä rei'issä räjäytetään pieniä dynamiittipanoksia.

Kajaani suosi Kauppakadun remontissa paikallista kiveä, toisin kun muut – jopa 95 prosenttia reunakivistä on Kiinasta

Kajaanin valinta käyttää paikallista kiveä poikkeaa muusta maasta, sillä valtaosa katukivistä tuodaan Kiinasta, koska se on edullisempaa.

Kuhmosta löytynyt kultapitoinen lohkare ja kallioalue johtivat palkitsemiseen – harrastajien tekemät malmilöydöt ovat tärkeitä

Geologian tutkimuskeskuksen geologin mukaan Kainuusta on mahdollista löytää hyviäkin malmiesiintymiä.

Geologian tutkimuskeskus kiinnostui Rautalammilta löytyneestä grafiitista

GTK pitää Rautalammin grafiittiesiintymiä niin mielenkiintoisina, että se hakee alueelle malminetsintälupaa.

Kivet ovat kuvanveistäjä Juhani Saksalle eläviä, ja niiden kautta voi purkaa ajatuksia – kuten Estonian jälkeen, jolloin syntyi 30 purjetta

Kangasniemellä asuva Saksa tekee töitä 11 kuukautta vuodessa, vain heinäkuu on varattu näyttelyvieraille.

Arkeologitkin ovat ymmällään – itärajan kallioista löytyneet salaperäiset käärmekuviot ovat edelleen vailla selitystä

Asiantuntijat ovat eri mieltä siitä ovatko käärmekuviot ihmisen tekemiä vai luonnon muovaamia.

Isoisoisän hautaa etsiessä löytyi suvun vaikenema tarina – Outi Sané kävi läpi sisällissodan aikaisen trauman

Osa sisällissodassa kuolleiden haudoista on edelleen kadoksissa. Niiden löytyminen on perimätiedon varassa.

BO: Kirkkoniemen rautakaivos sai luvan aloittaa uudelleen

Bartents Observer -uutissivuston mukaan Sydvaranger-kaivoksen omistaja aikoo avata rautamalmikaivoksen jo ensi vuoden keväällä.

Geologian tutkimuskeskus aloittaa kallioperäkartoitukset Savossa

Tutkimuksia tehdään erityisesti Leppävirran ja Tuusniemen välillä.

Nordkalk lopettaa kalkinlouhinnan Savonlinnassa – 21 irtisanotaan

Nordkalk ei saa myytyä kalkkia tarpeeksi paljon, jotta toiminta olisi kannattavaa.

Miljardien vuosien salaisuudet paljastuvat kairaamalla – "Teemme kahdentoista tunnin vuoroja ja koneet pyörivät koko ajan"

Kainuussa selvitetään, millaisia muutoksia kallioperässä on tapahtunut yli kahden miljardin vuoden aikana. Esihistoriallinen maaperä yllättää edelleen tutkijat.

15-vuotias tyttö kaapattiin Sotkamon metsiin, jossa hiisi piilottelee kirkonkelloilta

Hiidenportin kansallispuisto on toiminut piilopaikkana kristinuskolta, virkavallalta ja vainolaisilta. Kansantarinat ovat hiipuva perinne, mutta ihmiset menevät edelleen metsään rauhoittumaan.

Kanadalainen timanttiyhtiö etsii jättipottia Rukatunturin kupeesta

Kiivas keskustelu Kuusamon mahdollisista kaivostoiminnoista saa jatkoa, kun kanadalaisyhtiö löysi Rukan läheltä timanttiesiintymän. Naapuruston matkailuyrittäjä ei säikähdä kaivossuunnitelmia.

Valtava kivilohkare tasapainoilee kallion päällä – täydellinen sattuma loi Suomen luonnon käsittämättömän ihmeen

Hirmuinen kivijärkäle lepää pienen kallion nyppylän päällä. Näyttää siltä, että se voi hetkenä minä hyvänsä tipahtaa pois paikoiltaan. Paikoillaan Kummakivi on kuitenkin ollut jo vuosituhansien ajan. Juttu on julkaistu vuonna 2017.

Pala Atlantin pohjaa kainuulaisessa metsässä – Jormuan ofioliitti on ainutlaatuinen koko maailmassa

Kajaanin Jormua on tiettävästi vanhin paikka maailmassa, missä muinaisen merenpohjan kerrostumien poikkileikkaus on selkeästi nähtävissä.

Asfalttikiveä raahataan pitkien matkojen takaa, vaikka parhaat apajat voivat olla vieressä – nyt sille halutaan loppu

Geologit etsivät muun muassa ehjiä kallioita sekä hyvää ja kovaa kiviainesta.

Nostaako harvinainen kivilaji alan uuteen nousuun? "Kivi on jopa kullan arvoista"

Paltamossa uskotaan vahvasti kivialan uuteen nousuun. Kainuun opistolla kymmenen vuotta pölyä kerännyt kivipaja on kunnostettu kahden yrittäjän ja opiston yhteistyönä. Paltamosta löytyy harvinaista terveyskivenä käytettävää nuummiittiä, jolla on isot markkinat Yhdysvalloissa.

Joutsassa työnnetään kairaa kallioon kullan toivossa

Joutsan kullanetsintä on edennyt kairausvaiheeseen. Näytteissä on oikeannäköistä kiveä, mutta vasta laboratorionäytteet kertovat onko niissä todella kultaa.

Keski-Suomesta löytyy otollisia alueita geoenergian hyödyntämiseen

Geologian tutkimuskeskuksen selvityksessä on käynyt ilmi, että Keski-Suomi on pääosin erinomaista geoenergia-aluetta. Selvitys on osa maakunnan ilmastostrategiaa.

Löysitkö lenkkipolulta jalokiven? Tutkijoille tulvii kivinäytteitä

Innokkaiden kivenlöytäjien näytteitä tulvii kesäisin analysoitavaksi geologian tutkimuskeskukseen. Harrastajien ansiosta Suomen jalokiviesiintymät on saatu kartoitettua.

Kaikki Afrikan tähden jalokivet löytyvät Suomen luonnostakin

Jalokivistä kiinnostuneen ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Suomesta löytyvät esimerkiksi kaikki Afrikan tähti -pelistä tutut jalokivet. Niiden lisäksi luonnossa on rutkasti korukiviä. Keräily on jokamiehenoikeus, ja löytäjä saa pitää kivensä.

Kuopiosta ja Siilinjärveltä ryhdytään etsimään timantteja

Brittiläinen kaivosyhtiö haluaa ryhtyä etsimään timantteja Kuopiossa ja Siilinjärvellä.

Kaivosyhtiö aloittaa maaperän tutkimukset kesällä Keski-Savossa

Fennoscandian Resources tutkii maaston kivilajeja ja maaperää geofysiikan laitteilla. Yhtiö hakenee malminetsintälupaa loppuvuodesta.

Suomen syvin reikä ilahduttaa

Outokummussa sijaitseva syvä reikä tuottaa yhä uutta tietoa tutkijoille. Venäläiset tekivät miljoonia euroja maksaneen reiän osana valtionvelkojen lyhennystä.

Miksei Suomesta löydy fossiileja?

Jo koulussa opimme, että Suomen maaperä on syntynyt siten, ettei täällä ole fossiileja säilyttäneitä kerrostuneita maalajeja. Ja jos jotain olisikin säilynyt, jääkausi pyyhki kaiken irtaimen mennessään ja mylläsi maaperän perusteellisesti. Ei se ihan noin ole, korjaa kiviharrastaja Pekka Lunnikivi ja näyttää lohkaretta suomalaisia fossiileja. Niitä voi löytää Ahvenanmaalta, vaikka ei tiettävästi manner-Suomesta.

GTK kartoittaa Lounais-Hämeen maaperää

Geologian tutkimuskeskus etsii Lounais-Hämeessä kiinnostavia mineraaleja maan uumenista mittaamalla painovoimakentän eroja. Kivilajien ominaistiheyteen perustuvassa tutkimustavassa ei tarvitse rikkoa maan pintaa.

Malmin etsinnässä pätee samat säännöt kuin marjastuksessa

Kallioperän tutkimukset jatkuvat eri puolilla Keski-Suomea. Tänään yleisön kivinäytteitä arvioidaan Leivonmäellä.

Luonnonmullistukset

Tulivuoret, maanjäristykset, lumivyöryt ja hurrikaanit

Timanttiyhtiölle uusi varausalue Kuhmoon

Malminetsintäyhtiö Karelian Diamonds Resources on varannut uuden alueen timantinetsintää varten Kuhmosta. Yhtiö aikoo tutkia aluetta ennen varsinaisen malmisetsintäluvan jättämistä.

Maa voi järähdellä Kouvolassa pitkään

Kouvolan seudulla maanjäristykset esiintyvät sarjoissa. Tähän mennessä joulukuussa on mitattu yli 30 järähdystä ja jälkijärähdystä. Seismologian instituutti pitää vielä uusia järähdyksiä mahdollisina.

Kuhmosta löydetty timanteista kertovaa eklogiittia

Kuhmon timanttiesiintymistä on saatu jälleen uutta tietoa. Timantteja etsivä Karelian Diamond Resources -yhtiö kertoo löytäneensä Kuhmon Riihivaarasta merkkejä timantteja sisältävistä maa-aineksista.

Kansalta kaivataan lisää kivinäytteitä

Kainuusta kaivataan lisää kansalaisten kivinäytteitä. GTK vastaanotti Kainuusta viime vuonna yhteensä 560 kansannäytettä eli tavallisten ihmisten lähettämiä kiviä. Kainuun kivikisassa vuonna 2005 maakunnasta lähetettiin tutkittavaksi lähes 900 näytettä.

Kiven kova keräilyharrastus

Kiviharrastuksesta on moneksi. Toiset etsivät malmia, joku on mineraaliharrastaja ja kolmas katselee raaka-ainetta esimerkiksi koriste-esineeseen. Yhteistä on kuitenkin se, että kiviharrastaja pääsee ulos luontoon etsimään maaperän aarteita.

Timanttien etsijät palasivat Kaaville

Englantilainen timanttiyhtiö Mantle Diamonds on palannut Kaaville selvittämään, onko yhtiön Lahtojoella sijaitsevassa valtausalueella riittävästi timantteja kaupalliseen kaivostoimintaan.

Kuhmon timantteja ei ole unohdettu

Timanttien etsintä on Suomessa jäissä rahapulan vuoksi. Timanttimalmin tutkiminen on hyvin kallista, ja halukkaita riskirahoittajia on juuri nyt vaikea löytää. Muutosta odotetaan kuitenkin, kunhan maailmantalous elpyy kunnolla.

Lapissa suuria platinatoiveita

Lapissa voi Geologian tutkimuskeskuksen mukaan olla huomattavia vielä löytymättömiä platinametalliesiintymiä. Yhdysvaltalaisen arviointimenetelmän mukaan Suomessa olisi noin 50 uutta esiintymää, joissa olisi yhteensä jopa 5 600 tonnia platinaa ja 12 000 tonnia palladiumia sekä lisäksi muita arvometalleja.

Syvän reiän salaisuudet kootaan kirjaksi

Suomen syvimmästä reiästä saadut tutkimustulokset kootaan yhdeksi julkaisuksi. Outokummussa kaksi ja puoli kilometriä syvällä reiällä ovat tutkimuksia tehneet paitsi Geologinen tutkimuskeskus ja Valtion teknillinen tutkimuskeskus, myös useat ulkomaalaiset tutkimusryhmät. Vuosien mittaan saadut tulokset kootaan nyt yhteen kirjaan.

Kallioperäkartta näyttää erilaisen Pirkanmaan

Suomen kallioperästä on julkaistu ensimmäinen koko maan kattava karttapalvelu internetissä. Geologian tutkimuskeskuksen verkkopalvelu yhdistää esimerkiksi Pirkanmaan kallioperäkartan ja tiedot alueen kivilajeista.

GTK:n malmilöytöpalkinnot kultanäytteillä Kittilään ja Somerolle

Viime vuoden malminäytekuninkaat ovat kotoisin Kittilästä ja Somerolta Varsinais-Suomesta. Geologian tutkimuskeskus palkitsi kansalaisten tekemiä malmilöytöjä Rovaniemellä torstaina. Nyt jaettiin kaksi pääpalkintoa, kummatkin arvoltaan 4 000 euroa.

Timanttien etsintä jäissä Kaavilla

Talouden taantuma on pysäyttänyt timanttietsinnät Kaavin Lahtojoella toistaiseksi. Englantilainen Mantle Diamonds etsii edelleen sijoittajia, jotta viime syksynä aloitetut kaivuutyöt voitaisiin viedä loppuun.

GTK tekee painovoimamittauksia

Geologian tutkimuskeskus saa painovoimamittauksilla tietoa muun muassa maaperän malmipitoisista kivilajeista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle