Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rahtilaivan kyydissä olevia kontteja Mussalon satamassa Kotkassa.

Maailmankauppaa piinaa nyt konttipula – Huoltovarmuuskeskus selvittää onko Suomella riittävästi laivoja jos vakava kriisi iskee

Venäjän eristäminen talouspakotteilla muutti merkittävästi Itämeren laivaliikenteen reittejä, aluksia ja aikatauluja.

Finnvera

Investointirahoituksen kysyntä laski selvästi Itä-Suomessa

Finnveran mukaan investointeja viivästyttävät yleinen epävarmuus, komponenttien toimitusvaikeudet sekä pelot hintojen ja korkojen noususta. Investointihankkeiden määrä laski viime vuodesta 37 prosenttia.

Helsingin telakka, nostureita

Helsingin telakka saattaa saada luvan rakentaa jäänmurtaja venäläisyhtiölle pakotteista huolimatta

Jättimäinen laivahanke työllistäisi toteutuessaan yli 2 000 ihmistä. Helsingin telakan omistaa kyproslainen yhtiö, jonka pääomistaja on Venäjän presidentin Vladimir Putinin luottomieheksi väitetty Vladimir Kasyanenko.

Kiina järjesti sotaharjoitukset Taiwanin lähistöllä vastalauseena Pelosin vierailulle

Pelosin vierailu Taiwanissa sai Kiinan pullistelemaan: kalat ja keksit kiellettiin, tankkikolonnia vyörytettiin kohti rannikkoa

Kiina asetti Taiwanille pakotteita Pelosin vierailun vuoksi: mustalle listalle joutuivat hiekka, kalat ja hedelmät. Myös sotakalustoa vyörytettiin esiin näyttävästi.

Pyöräilijöitä Berliinin liikenteessä.

Saksa joutuu nyt säästämään katuvalaistuksesta ja lämpimästä vedestä – maan kaasupula on riski koko Euroopalle

Euroopan johtava talous on ajautumassa kriisiin energian hinnan vuoksi. Sen lama näkyisi työttömyytenä myös Suomessa.

Zaharova: Venäjän vastaus Liettualle käytännöllinen diplomatian lisäksi

Liettua rajoittaa junakuljetuksia yhdelle Venäjän tärkeimmistä sotilasalueista – lue, mitä Kaliningradin kiistasta voi seurata

Venäjän ja Liettuan huononevat välit toivat Eurooppaan jälleen uuden räjähdysherkän kiistan tilanteessa, jossa EU yrittää pitää rivinsä suorina Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Kaksi naista katsovat saarnipuiden alla kameraan

Venäjällä tavattu tuholaishyönteinen uhkaa levitä myös Suomeen – Suomenlinnaan on asennettu pyydyksiä vieraslajin leviämisen varalta

Ruokavirasto asensi ansoja Suomenlinnaan saarnenjalosoukkojen leviämisen varalta. Tuholaiset voivat levitä maasta toiseen tavaroiden kuljetukseen käytettyjen puulavojen mukana.

Elintarviketalo Munaxin tuotantotilat Laitilassa.

Laitilalainen munatuottaja Munax tähyää jo Etelä-Koreaan – vientiä suunniteltu jo vuosia

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi keskiviikkona, että Etelä-Korea on hyväksynyt suomalaiset kananmunat ja munatuotteet markkinoilleen. Vienti voi alkaa välittömästi.

Rekka sataman portin edessä.

Britannia julkaisi lakiesityksen, jolla se yrittää päästä eroon osista Pohjois-Irlannin brexitiä – muutos siirtäisi EU:n valvontaa briteille

Muutosaikeet kiristävät Britannian ja EU:n välisiä jännitteitä, vaikka pääministeri Boris Johnson onkin nimittänyt lakiesitystä pieneksi yksinkertaistamiseksi.

Kaksi ihmistä pakkaa vehnän jyviä säkkiin. Yksi katselee vierestä. Maassa on kasa jyviä. Vieressä täysiä säkkejä.

Analyysi: Monet maat ovat reagoineet ruokakriisiin pahimmalla mahdollisella tavalla, ja se tekee tilanteesta yhä vaikeamman

Kun yksi maa kieltää ruokatuotteiden viennin, muut tyypillisesti seuraavat perässä. Näin luodaan paniikinomainen ilmapiiri, jossa hinnat ampaisevat yhä vain korkeammalle, taloustoimittaja Elli-Alina Hiilamo kirjoittaa.

Rauli Valkonen ja Markku Kakriainen fileoivat kuhia Kyyveden rannalla.

Venäjänkaupan konkarit käyneet läpi ison surutyön: "Tuntuu kuin elämäntyö olisi romuttunut"

Venäjän rajan sulkeutuminen katkoo myös ison joukon pitkäaikaisia bisnes-, tuttavuus- ja yhteistyösuhteita. Vienti Venäjälle ja venäläisten matkailu Suomeen pysähtyi käytännössä yhdessä yössä.

Joe Biden.

Joe Biden ehdottaa uutta Tyynenmeren talousjärjestöä – mukana olisi Yhdysvallat mukaan lukien 13 maata

Koska kyseessä on vasta ehdotus, olisi maiden seuraavaksi ryhdyttävä neuvottelemaan, millainen järjestöstä käytännössä tulisi ja mitkä sen tavoitteet olisivat.

Vihreä traktori ajaa pellolla äestämässä.

Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät jo Pohjois-Karjalan taloudessa

Sodan myötä päättynyt kauppa ja yhteistyö Venäjän kanssa näkyvät muun muassa raaka-ainepulana ja hintojen nousuna.

Logset.

Logset aloittaa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut

Syynä muutosneuvotteluihin on tilauskannan hidastuminen, kuten myös Venäjän viennin keskeytys.

Helsingin rautatieaseman julkisivuun kiinnitetään banderolleja.

Greenpeace kiipesi päärautatieaseman katolle vaatimaan hiilen tuonnin lopettamista Venäjältä – poliisi: ”Sieltä on syytä tulla alas”

Greenpeace vaatii hiilikuljetusten lopettamista Suomen läpi, koska samalla tuetaan Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa.

Srilankalainen rahanvaihtaja laski rahoja maaliskuussa 2022.

Dollari on vahvistunut kuukaudessa ennätyslukemiin – talousasiantuntijat kertovat, mitä se tarkoittaa Euroopan taloudelle

Eurooppalaiset kuluttajat kärsivät, mutta vienti vetää. Asiantuntijoiden mukaan dollari vahvistuu aina, kun maailma on myllerryksessä.

Ursula von der Leyen esittää uusia pakotteita Venäjää vastaan

EU-komissio haluaa lopettaa Venäjän raakaöljyn toimitukset kokonaan – tuontikielto astuisi voimaan vuoden loppuun mennessä

EU-komissio esittää kuudennessa Venäjän vastaisessa pakotepaketissaan täyttä tuontikieltoa Venäjän öljylle. Öljyn lisäksi pakotteet kohdistuvat venäläisiin pankkeihin, henkilöihin ja mediaan.

Ahtaaja Timi Puusari konttinosturin kävelysillalla. Alapuolella näkyy kontteja.

Sota ja epävarmuus painavat vientiyritysten näkymiä – edessä tuotantohäiriöitä, lomautuksia ja investointien lykkäyksiä, kertoo kysely

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa yhdessä aiempien toimitus- ja tuotantohankaluuksien päälle vaikuttaa vientiyrityksiin. Moni uskoo liikevaihtonsa supistuvan, kannattavuuden heikentyvän, investointien lykkääntyvän ja lomautuksiakin on edessä, kertoo Teknologiateollisuus ry:n kysely.

Teräspalkkien tekemistä Ovakon Imatran terästehtaalla.

Hiilimaksut EU-rajoilla voisivat hyödyttää Suomen terästuottajia, mutta esimerkiksi elektroniikkateollisuus kärsisi – Etla julkaisi selvityksen hiilitullien talousvaikutuksista

Komission ehdotuksessa sementin, lannoitteiden, raudan, teräksen, alumiinin ja sähkön tuonnista EU-alueelle pitäisi maksaa tullimaksu. Tuore tutkimus arvioi, että Suomessa tuonti vähenisi tuntuvasti, mutta kokonaisvaikutukset talouteen jäisivät pieniksi.

Mies pudottaa palmun hedelmiä plantaasilla käyttäen pitkää keppiä.

Indonesia kieltää palmuöljyn viennin – ruokaöljyjen hintoihin nousupainetta

Maailman käytetyimmän kasviöljyn hinta on noussut rajusti Ukrainan sodan vuoksi. Indonesia on maailman suurin palmuöljyn tuottaja ja viejä.

Keonkeltaisiin vaatteisiin pukeutunut kypäräpäinen mies nojaa kaiteeseen satama-alueella.

Päätähuimaava konttori ja käsissä miljardien virta – katso, miltä ahtaajan työpäivä nosturissa näyttää

Ahtaajat ovat runsaan 2000 työntekijän hyväpalkkainen mahtiryhmä, joka voi pysäyttää Suomen viennin ja tuonnin. Seurasimme ahtaaja Timi Huuselan työpäivää Vuosaaren satamassa.

Kananmunakennoja auton peräkontissa.

Suuri joukko yrityksiä jatkaa toimintaansa Venäjällä: Amerikkalaisyliopiston listalta löytyy myös moni suomalaisfirma – tällaisia ovat perusteet

Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston listauksen mukaan jo noin 600 yritystä on ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjältä. Silti toimintojaan jatkaa yhä normaalisti moni yritys ja joukossa on myös suomalaisia.

 Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth studiomuotokuvassa.

Jari Ehrnroothin kolumni: Lännen kolme virhettä ja miten ne korjataan

Vapautta rakastava länsi vaurastutti pahimman vihollisensa ja nyt on aika korjata virheet, kirjoittaa Ehrnrooth kolumnissaan.

Grafiikka näyttää EU:n energiamaksut Venäjälle sodan alusta lähtien 8.4. kello 13 mennessä: Kaasu 17,4 miljardia, öljy 9,63 miljardia ja hiili 0,76 miljardia euroa.

Venäjän julkinen talous porskuttaa lännen pakotteista huolimatta – Bloomberg: Energiatuloista ennätykselliset tänä vuonna

Venäjän budjettitulot kasvavat energiakaupan ansiosta, vaikka maan bruttokansantuote heikkenee. EU-maat ovat maksaneet Venäjälle 28 miljardia euroa energiasta sodan alusta alkaen. Grafiikat kertovat tilanteen energiakaupassa.

Petri Vuorio ja Jukka Leskelä.

Uudet Venäjä-pakotteet ovat viemässä viimeisetkin taloussuhteiden rippeet Suomen ja Venäjän väliltä – Näin EU:n sanktiot iskisivät Suomeen

EU suunnittelee esimerkiksi kivihiilen tuontikieltoa. Energiateollisuuden Jukka Leskelä sanoo, että energiapakotteita pitäisi laajentaa myös öljyyn ja kaasuun, jos Venäjää halutaan horjuttaa enemmän.

Tuomo Meriläinen seisoo Suokoneen konepajalla Kaliningradiin tilatun laitteen edessä.

Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä olivat sotkamolaisen yrityksen suuri vientimarkkina – sitten alkoi sota ja liikevaihdosta suli lähes puolet

Geopoliittinen riski toteutui pahimmalla mahdollisella tavalla Suokoneelle, joka valmistaa turvetuotanto- ja maanmuokkauslaitteita.

Kelta-asuiset ihmiset maalaavat junanvaunuun kyrillisiä kirjaimia

Suomen Venäjän-kauppa romahti jo 30 prosenttiin entisestä – seuraavaksi loppuu koko rekkaliikenne

EU suunnittelee lisää pakotteita, joista seuraa hintapaineita esimerkiksi helsinkiläisten kaukolämpöön. Sodan aikana Tulli on epäillyt jo yli 200 kuljetusta EU-pakotteiden vastaisiksi Venäjän-rajalla.

Intian pääministeri Narendra Modi kättelee Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia 6. joulukuuta 2021 New Delhissä, Intiassa.

Intia hyötyy Venäjän ahdingosta, eikä tuomitse sotaa: öljyä alehintaan ja kenties oma maksujärjestelmä pakotteiden kiertämiseen

Venäjän ulkoministeri vierailee New Delhissä hakemassa tukea vähiin käyneiden kumppanimaidensa joukosta.

Tuoreita patonkeja Fazerin leipomolla Moskovassa. Vladimir Gerdo/TASS

Yritysten lähtö Venäjältä kestää, sillä se on tehty erittäin vaikeaksi – Fazerin piti vaihtaa leipomoidensa nimi ennen kuin omistaja vaihtuu

Fazer ei halua brändinsä näkyvän Venäjällä mitenkään, ja sen piti vaihtaa nimeä ennen leipomoista luopumista. Moni suomalaisyritys haluaa myös varmistaa, että sikäläiset työntekijät eivät joudu vaikeuksiin vanhan omistajan vetäytyessä.

Lahden elinvoimajohtaja Markus Lankinen hymyilee kameralle auringonpaisteessa.

Lahden työttömyystilanne voi pahentua Ukrainan sodan vuoksi

Elinvoimajohtaja Markus Lankisen mukaan Ukrainan sota on luonut Lahteen vastakkaisia trendejä. Nopeasta muutoksesta on kaupungille haittaa ja hyötyä.

Vladimir Putin ja Narendra Modi kättelevät.

Analyysi: Maailman katseet kääntyvät nyt Intiaan – saako Venäjä ratkaisevaa apua vanhalta kumppaniltaan?

Intia ostaa aseita Venäjältä, ja maiden suhteet ovat muutenkin tiiviit. Nyt Venäjä kaipaa apua sanktioiden kiertämiseen ja sodan rahoittamiseen, mutta Intiaan se tuskin voi turvautua, kirjoittaa taloustoimittaja Elli-Alina Hiilamo analyysissään.

Atria-kyltti Nurmon tehtaan katolla.

Ensimmäinen merikontillinen kananlihaa on nyt matkalla Atrialta Etelä-Koreaan, myös sianlihan vienti Hongkongiin käynnistyi

Vientilupaprosessi Etelä-Koreaan kesti kuusi vuotta. Suomalaisen lihan valtteja Aasiassa ovat puhtaus ja turvallisuus.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Kriisi testaa yhteiskuntamme toimintavarmuuden 

Ukrainan sota koskettaa myös jokaista suomalaista. Suomi on saari ja olemme riippuvaisia kansainvälisestä kaupasta. Huoltovarmuus on nyt päivän sana, kirjoittaa Kontro.

Vladimir Putin vilkuttaa Xi Jinpingille.

Kiina ei tekohengitä Venäjän taloutta omansa uhalla, asiantuntijat sanovat: "Kiina on hyvä poimimaan rusinoita pullasta"

Peking antaa Moskovalle henkistä tukea, mutta Venäjän talouden murenemiseen Kiinasta ei ole juuri apua.

Grafiikka näyttää maailman suurimpien talouksien bkt:n vuonna 2020. Suurin on Yhdysvallat, toisena EU ja kolmantena Kiina. Venäjä on yhdeksäs, kun yksittäisiä EU-maita ei lasketa erikseen.

Analyysi: Venäjä siirtyi peruutusvaihteelle – jättivaltion talous voi romahtaa ennennäkemättömällä tavalla, ja se iskee kipeästi kansalaisiin

Venäjän talouskasvu on ollut jo pitkään kituuttamista verrattuna maailmantalouden kasvuvauhtiin. Nyt sodan aiheuttama sukellus on vasta alkanut, eikä pohjaa edes näy, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Kaisa Uusitalo.

Mika Lintilä.

Ministeri Lintilä Ukrainan sodan vaikutuksista: Ruokakassin hinta voi tuplaantua, jopa viidennes suomalaisten palkasta ruokaan

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan suomalaisten tulee varautua siihen, että jatkossa tuotteilla ja palveluilla on sotahinnat.

Biden kertoi uusista toimista Venäjän painostamiseksi taloudellisesti

Moskova saa unohtaa lännen unelmatuotteet – Washingtonissa ei kiinnosta venäläinen vodka

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti tiukan puheen, jonka mukaan Yhdysvallat ja liittolaiset lopettavat normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa. Pakotteet täydentyvät Venäjän suosituimmuusaseman alasajolla, ja oligarkkien nimiä lisätään pakotelistalle.

Grafiikka näyttää, kuinka ruuan globaali hintaindeksi on noussut ennätyskorkealle helmikuussa 2022.

Sota synnyttää ruokamarkkinoille tyhjiön, jota on vaikea täyttää – edessä on tutkijan mukaan shokki, joka jakaa maailman voittajiin ja häviäjiin

Sota Ukrainassa aiheuttaa ruuan maailmanmarkkinoille suuria häiriöitä ja nostaa ruuan hintaa voimakkaasti. Kehittyvien maiden köyhät kaupunkilaiset tuntevat kaikkein kovimmat seuraukset, arvioi tutkija.

Vasen kuva: Zvezdny bakery, Fazerin-konsernin tytäryhtiö Moskovassa. Oikealla: Pauligin kahvipaahtimo Tverissä venäjällä

Länsifirmojen kansallistaminen tahraisi Venäjän investointi-ilmapiirin vuosiksi – asiantuntija: "Vaikka presidenttikin vaihtuisi, tämä muistettaisiin"

Venäjä on uhkaillut maasta lähteviä länsimaisia yhtiöitä omaisuuden haltuunotolla. Päätöksen jälkeen Venäjä voisi unohtaa haaveet ulkomaisista investoinneista.

Levyseppähitsari hiomassa kulmahiomakoneella.

Finnveran aluejohtaja: Ukrainan sota sai yritykset painamaan jarrua kasvusuunnitelmien toteuttamisessa

Finnveran aluejohtaja toivoo yritysten investoivan kriisistä huolimatta. Kannattava yritys voi saada rahoitusta myös selvitäkseen viennin tyrehtymisestä.

Kuvayhdistelmä, jossa näkyy käsi leikkaamassa kangasta Fiskarsin saksilla, Valion maitoa sekä Pauligin kahvia.

Hyvästit Fiskarsin saksille, Pauligin kahville ja Valion maidolle – nämä tunnetut yritykset ovat jättäneet Venäjän taakseen

Kymmenittäin suomalaisia ja muita länsimaisia yrityksiä on lähtenyt tai ilmoittanut lähtöaikeistaan Venäjältä. Joukossa on paljon niitäkin joilla ei ole mitään tekemistä varsinaisten lännen asettamien pakotelistojen kanssa.

Elovena kaurahiutaleita kaupassa.

Raisio-konserni aloittaa muutosneuvottelut Venäjän viennin keskeytymisen takia – Raisioaquan henkilöstöllä edessä lomautus

Muutosneuvottelut koskevat koko Raisioaqua Oy:n henkilöstöä eli 30 henkilöä. Raisioaquan tuotannosta noin 65% on suuntautunut Venäjälle.

Nostokuva

Tiistai 1.3.2022 (tv)

Asevienti. Nato-kannatus. Ravintolat. Sääennuste.

Outokummun Tornion tehtaat

Suurteollisuus hakee vaihtoehtoja Venäjän hankinnoille – tuotanto ei kuitenkaan ole uhattuna

Venäjän kaupan ja yhteistyön loppuminen aiheuttaa Suomelle ja Lapille jonkin verran menetyksiä. Arktisen yhteistyön ja rajayhteistyön katkeamista pidetään suurena menetyksenä.

Kahden kuvan yhdistelmä, jossa näkyy kuinka öljyä pumpataanHanti-Mansian autonomisessa piirikunnassa Länsi-Siperiassa, sekä Rossija-pankin julkisivu.

EU:lta sinetti Venäjä-pakotteisiin: Putinin ja Lavrovin varat jäädytetään, pakotteita jatkossa myös oligarkeille ja Valko-Venäjälle, Swift-sulkua ei tehdä

Asiantuntijan mukaan voimakkaimpia ovat EU:n venäläisiin pankkeihin kohdistamat pakotteet. Myös Yhdysvallat aikoo asettaa suoria pakotteita Putinille, kertoo uutiskanava CNN.

Sanna Savolainen Oulun Business-asemalla.

Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on suuret vaikutukset suomalaisyrityksiin – Business Oulun Sanna Savolainen: "Eilinen muutti kaiken"

Verkostojen menettämisen hintalappua ei Business Oulun asiantuntijan mielestä ymmärrä vielä kukaan.

Vilpe Oy:n toimitusjohtaja seisoo tehtaan edustalla, jossa parhaillaan porataan maalämpöjärjestelmää tehtaan pihalle.

Pohjalaiset yritykset yrittävät selvittää, mitkä ovat Ukrainan kriisin seuraukset – Vilpe yrittää evakoida työntekijöitään Kiovasta

Monet pohjalaisyritykset ovat huolissaan Ukrainan kriisin vuoksi. Mustasaarelaisessa Vilpessä yritetään parhaillaan evakoida henkilöstöä Kiovasta Suomeen.

Heidi Saarijärvi, toimitusjohtaja, Rekrydiilin toimistossa Tampereella sinisessä jakussa. Tummat, pitkät hiukset ja taustalla toimistoympäristö.

Yritykset varautuvat Venäjän toimien seurauksiin: ukrainalaisten halu tulla töihin Suomeen voi lisääntyä, mutta pääsy vaikeutua

Monien suomalaisten yritysten vienti Venäjälle on jo vähentynyt aiempien pakotteiden vuoksi. Lisähaittaa ei kaivattaisi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle