Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

EU haluaa tehdä kauppapolitiikastaan vihreämpää ja laittaa ulkorajoille hiilitullit – uhkaako se samalla synnyttää uuden kauppasodan?

Tutkijan mukaan on todennäköistä, että osa EU:n kauppakumppaneista riitauttaa kaavaillun hiilitullijärjestelmän ja sitä käsitellään lopulta Maailman kauppajärjestö WTO:n riitojenratkaisuelimessä.

Tuhannet paketit tulivat heinäkuussa tullauksen piiriin, ja se aiheuttaa ongelmia Postissa – lähetyksiä jäänyt jopa päiviksi pyörimään "lajitteluluuppiin"

Postin kansainvälisten pakettipalveluiden johtaja Sami Finnen mukaan tullattujen lähetysten sähköiset tiedot eivät ole aina tulleet perille tai ne ovat olleet puutteellisia, mikä on aiheuttanut viivästyksiä ja häiriötä.

Kinnuset nostivat lasifirmansa hurjaan nousukiitoon – nyt sillä on yli 1 400 työntekijää ja kasvu jatkuu: "Ei oma sankaritarina, vaan työyhteisön ponnistus"

Tapani Kinnusen perustamasta Lumonista on kasvanut parvekelasimarkkinoiden johtaja Suomessa. Yhtiön kansainvälinen kauppa muun muassa Etelä-Euroopassa on kasvanut entisestään, ja edessä on nyt ennätysvuosi.

Perjantai 9.7.2021

Paula-myrsky. Passit. Tullit. Hyttyskarkotteet. Kävely.

Kymmeniä tuhansia paketteja tuli yhdessä yössä tullauksen piiriin, mutta pelätyltä pakettikaaokselta vältyttiin – verouudistus nostaa pienten pakettien hintaa

Pienetkin EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on nyt tullattava, ja niistä on maksettava arvonlisävero. Aiemmin halpatavaraa pystyi tilaamaan verottomasti. Moni iso verkkokauppa alkoi heti periä veroa tilauksen yhteydessä, mikä on nopeuttanut käsittelyä Postissa ja Tullissa.

Jopa pienet verkko-ostokset EU:n ulkopuolelta on nyt tullattava

Tulli varoittaa, että uudistus voi tuoda mukanaan uudenlaisia sudenkuoppia ostajalle.

EU:n elpymismiljardit lähtevät pian liikkeelle – näin Suomi yrittää saada siivun muiden EU-maiden elvytyksestä

Suomalaiset yritykset voivat osallistua kilpailutuksiin muissa EU-maissa ja saada hyötyä EU:n elpymispaketista eri puolilla Eurooppaa. – Meillä on vienninedistäjinä valtava työsarka käsillä, sanoo Business Finlandin Kirsi-Maarit Poljatschenko. Myös suurlähetystöissä on käynnissä vienninedistämisen urakka.

Uusi lakimuutos houkuttelee rikollisia huijaamaan nettitilausten tekijöitä uusilla tavoilla – pakettitilaukset voivat kohta tulla viikkojen viiveellä

EU:n ulkopuolisia nettiostoksia koskeva arvonlisäverouudistus voi aiheuttaa viikkojen viivästyksiä pakettien toimitusaikoihin heinäkuun alusta lukien. Siitä lähtien kaikista EU:n ulkopuolelta saapuvista nettiostoksista on tehtävä tulli-ilmoitus ja maksettava arvonlisävero, kun nyt valtaosa on tullut Suomeen verovapaasti.

Pietarissa vieraileva suomalaisministeri visioi raiteiden rahtikuljetuksista eikä tyrmää huippunopeaa junaa Moskovaan

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari uskoo pandemian jälkeen voimakkaaseen kasvuun Venäjän-kaupassa. Sen pitäisi tapahtua kestävän kehityksen ja ilmastotavoitteiden mukaisesti.

Brexitin jälkeen "swixit" – Sveitsi katkaisi kauppaneuvottelut EU:n kanssa, välirikon jälkeen alppimaan kaupankäynti vaikeutuu

Sveitsi marssi keskiviikkona ulos vuosikausia kestäneistä kauppaneuvotteluista EU:n kanssa. Pankkisalaisuus ja EU-maahanmuutto ovat sille kynnyskysymyksiä. EU:n mukaan suhde huononee. Sveitsin tilanteella on yhtäläisyyksiä brexitiin.

Pohjois-Karjalan kauppakamarin kansainvälistymispalkinto Nordic Koivulle

Yli 90 prosenttia Pohjois-Karjalan mahlatuotannosta menee vientiin Nordic Koivun kautta. Vientimaita ovat muun muassa Kiina, Japani, Taiwan, Ranska, Italia, Belgia ja Englanti. Mahlaa käytetään kansainvälisesti esimerkiksi juoma- ja kosmetiikkateollisuudessa.

Euroopan parlamentti ei aio edetä EU:n ja Kiinan investointisopimuksessa ennen kuin Kiina purkaa EU-pakotteet

Euroopan parlamentti äänesti ylivoimaisesti esityksen puolesta, jonka mukaan Kiinan on purettava EU:lle asettamiaan pakotteita ennen kuin osapuolten välinen investointisopimus voidaan hyväksyä. EU:n ja Kiinan suhteet ovat huonontuneet viime aikoina.

Marimekon tulos parani selvästi – verkko- ja ulkomaankauppa nostivat voittoja

Marimekko on alkuvuoden aikana kasvattanut ulkomaan myyntiä lähes kolmanneksella samaan aikaan kun asiakaskato myymälöissä jatkui.

Keskiviikko 19.5.2021 (tv)

Elvytyspaketti. Vientiteollisuus. Kunnan tehtävät. Sää.

Suomi houkuttelee naapurimaita vähemmän ulkomaisia sijoituksia – OECD kehottaa Suomea säätelyn purkuun

OECD listaa raportissaan toimia, joilla kehitystä voidaan kääntää ja parantaa jo markkinoilla olevien yritysten toimintaa. Talousjärjestön mukaan keskeinen keino siihen on sääntelyn keventäminen ja kilpailuesteiden purku useilla aloilla.

Vehnän hinta noussut Suomessa viidenneksellä – maailmanmarkkinat määräävät

Viljan tarjonta on supistunut maailmalla alkuvuoden aikana.

Venezuelan johtaja Maduro sanoo olevansa valmis neuvotteluihin opposition kanssa – Oppositiojohtaja väläytti pakotteiden helpottamista

Nicolás Maduro ilmaisi valmiutta keskusteluihin koko opposition kanssa. Oppositiojohtaja Jean Guaidó sanoi, että Yhdysvaltain pakotteiden ehdollinen purkaminen voisi olla osa sopua. Öljyvaroiltaan rikas Venezuela on syvissä talousvaikeuksissa.

Tavaraviennin arvo kasvoi maaliskuussa jyrkästi – vienti Kiinaan veti

Myös vienti Yhdysvaltoihin ja Venäjälle kohosi vauhdikkaasti. Sellu ja puutavara olivat vientituotteiden kärjessä. Myös tuonti nousi vauhdikkaasti ja lisääntyi 11 prosenttia viime vuoden maaliskuusta.

EU:n vaatima uusi ilmoitus turvatiedoista jumitti paketteja Postin varastoon – suma alkaa helpottaa, mutta seuraava ruuhka voi tulla heinäkuussa

EU on vaatinut tarkkoja tietoja sen ulkopuolelta tulevista paketeista maaliskuun puolivälistä saakka. Jos vaadittu turvatietoilmoitus on vajaa, lähetystä ei ole voinut tullata, ja se on jumittunut Postin varastoon.

OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio kiirehtii EU:n elpymispakettia – saattaa myös tukea vientiä

Paketin eteneminen EU:ssa on tärkeä asia, koska Eurooppa on Suomelle tärkeä vientimarkkina. Paketista Suomeen saatava rahamäärä on kuitenkin moniin muihin maihin verrattuna pieni. 

Valtaosa ulkomailta tilattavista paketeista kallistuu pian, ja ostajalle tulee lisää byrokratiaa – paljonko lisähintaa kertyy?

Posti toimittaa kuukausittain noin miljoona alv-vapaata pakettia EU:n ulkopuolelta. Niiden hinta kallistuu heinäkuussa.

Suomi haluaa kaksinkertaistaa kauppansa Afrikan maiden kanssa – lahtelainen rakennusalan yritys myy nyt Botswanassa

Mahdollisuuksia on muun muassa energia-alalla ja koulutussektorilla, sanoo ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Venäjä-pakotteiden vaikutukset Suomen talouteen jäänevät pieniksi

Tutkija arvioi, että pakotteet eivät tule ainakaan suoraan heijastumaan Suomen liike-elämään.

Britannian ja EU:n kauppa elpyi helmikuussa osittain alkuvuoden isosta notkahduksesta

Brexit-siirtymäajan päätyttyä tammikuussa Britannian vienti EU:hun oli yli 40 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Hyvä tuuli puhaltaa Suomen viennissä ja teollisuudessa – varsinkin vienti Kiinaan vetää poikkeuksellisen kovaa

Danske Bankin Appelqvist: Suomi näyttää säästyneen syksyllä pelätyltä vientiteollisuuden laajalta kriisiltä.

Lontoon punaisten bussien jättilasit tehdään Laitilassa – brexit sotkee Lontoo–Laitila-kauppaa mutta pahin voi olla ohi, kertovat tuoreet luvut

Brexitistä on kolme kuukautta. Kauppa kärsii jatkuvasti, mutta helmikuun vienti Suomesta Britanniaan kääntyi jo hiukan plussalle.

Yhdysvallat poistaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen virkailijoilta pakotteet, jotka Trumpin hallinto asetti

Pakotteiden syynä oli ICC:n aloittama tutkinta Yhdysvaltojen asevoimien Afganistanin sodassa mahdollisesti tekemistä rikoksista.

Suomen viennin määrä romahti kuukaudessa enemmän kuin kertaakaan finanssikriisissä, Suezin kanavan haveri sotkee kauppaa lähikuukausina

Etenkin paperin vienti väheni tammikuussa. Korona-aikana pienten yritysten vienti on sujunut selvästi paremmin kuin suurten.

Rajakauppa elää Lapissa vaikeita aikoja – näätämöläinen kauppias ei silti laske tappioita, koska "siitä menee vain yöunet"

Aniharva lappilainen kaupan alan yritys on hakenut tai saanut kustannustukea toisella hakukierroksella.

Matti Ylikontiola, 24, on harvinaisuus koulutettujen nuorten joukossa: saksan kielen osaajia on nyt niin vähän, että heistä kilpaillaan

Pienelle maalle kielitaito on kilpailuvaltti kansainvälisessä kaupassa. Lähivuosina osaamisesta olisi apua etenkin Saksan-viennissä.

EU rajoittaa koronarokotteiden vientiä: Perusteena muun muassa EU-maita parempi rokotusaste

EU on kiistellyt Britannian kanssa Astra Zeneca -lääkeyhtiön koronarokotetoimituksista.

EU:n ulkoministerit vahvistivat pakotteet Kiinalle uiguurivainon takia – Kiina lätkäisi vastapakotteita, mukana myös muutama suomalainen

Kiinaan kohdistetut pakotteet ovat ensimmäiset EU-pakotteet idän jättiläiselle sitten vuoden 1989 asevientikiellon.

Näin Kremlin ja EU:n suhteet nitkahtelevat kriisistä toiseen – Unioni otti Venäjä-pakotteet työkalukseen vasta Krimin valtauksen jälkeen

Pakotteista on tullut 2000-luvulla yhä tärkeämpi EU:n ulkopolitiikan työkalu, mutta onko niillä toivottua vaikutusta?

Raportti: Aseviennin kasvu pysähtynyt viime vuosina

Yhdysvaltojen osuus maailman aseviennistä lähestyy 40 prosenttia, kun Kiinan ja Venäjän osuus pienenee.

Tuonti Britanniasta Suomeen romahti alle puoleen tammikuussa – Muutaman kympin juustopaketille tuli yli 200 euron lisähinta

Britannia joutuu turvautumaan uuteen siirtymäaikaan: EU:sta tulevaa tuontitavaraa ei tarkasteta ainakaan ennen syksyä.

Viralliset luvut: Britannian vienti EU:hun romahti tammikuussa – laskua 40 prosenttia

Brittihallituksen mukaan kauppa on jo piristynyt, eivätkä tammikuun luvut kuvasta nykyhetkeä.

Sekä tuonti että vienti laskusuunnassa

Suomen kauppatase oli tammikuussa 300 miljoonaa euroa alijäämäinen, eli tuonti oli vientiä suurempaa.

Hätähuuto Suomen pohjoisimmasta kunnasta: Elinkeinoelämä ja palvelut ovat lähellä romahdusta, jos Suomen ja Norjan raja pysyy kiinni

Utsjoen rajakauppa on ollut lähes pysähdyksissä jo noin vuoden päivät ja yritysten ja työntekijöiden tulevaisuus näyttää erittäin huonolta. 

EU kaavailee uusia pakotteita Myanmarille – täsmäkohteena armeija

Uutistoimisto Reutersin näkemän luonnoksen mukaan pakotteet kohdistuvat asevoimien käsissä olevaan liiketoimintaan.

Kiinan vienti kasvoi alkuvuonna huimasti

Vientiä edesauttoi niin pandemian hellittäminen kuin siihen sopeutuminenkin.

Yhdysvallat ja EU hierovat kaupparauhaa – Airbusin ja Boeingin tukien takia määrätyt rangaistustullit pannaan jäihin

Korotukset liittyvät Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin 16 vuotta jatkuneeseen kiistaan eurooppalaisen Airbusin ja yhdysvaltalaisen Boeingin tuista.

Verkko-ostosten tullauskäytäntö muuttuu radikaalisti ensi kesänä: Kuluttajien on tullattava kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat ostoksensa

Tällä hetkellä veroa ei tarvitse maksaa pienistä verkkokauppaostoksista, joiden arvo on 22 euroa tai alle. Heinäkuussa voimaan tulevan muutoksen jälkeen kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat lähetykset pitää tullata ja niistä on maksettava arvonlisävero.

Finnveran tulos painui koronapandemian takia rajusti tappiolle

Koronavuosi mylläsi Finnveran toiminnan uuteen uskoon.

EU:n ulkoministerit sopivat pakotteista Navalnyin tapaukseen liittyen – listan nimiä ei vielä kerrottu

Pakotelistalle saattavat Reutersin mukaan joutua esimerkiksi rikoksia tutkivan komission johtaja, Venäjän vankilalaitoksen johtaja, Venäjän kansalliskaartin johtaja sekä Venäjän yleinen syyttäjä.

Vientiyritykset huutavat vetoapua valtiolta kansainvälistymiseen

Joukko Forssan seudun vientiyrityksiä vetosi vastikään kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeriin Ville Skinnariin, jotta vientiteollisuus saisi valtiolta yritysrahoitusta.

Tapahtuiko Suomen viennissä käänne joulukuussa? Ennakkotiedot kertovat viennin kohentumisesta ihan loppuvuodesta

Koko viime vuonna vienti sukelsi 12 prosenttia ja ulkomailta tuotiin lähes 60 miljardilla eurolla tavaroita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle