Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi naista seisoo kuvattavana

Kuopiolaiset innostuivat kuvauttamaan itseään Victor Barsokevitschin vanhojen kuvien mukaan – haasteena olla riittävän vakava

Vanhoissa valokuvissa ihmiset ovat ilmeettömiä. Kuvaajan kannalta haastavinta onkin ollut saada ihmiset irti selfie-kulttuurista.

ystävät halaavat

Ystävien halaus vei voiton – Valokuvakilpailussa etsittiin hyvinvointitekoja Keski-Suomesta

Valokuvauskilpailun voittajat palkittiin tänään Jyväskylässä. Kilpailun tarkoituksena oli saada ihmiset pohtimaan hyvinvoinnin merkitystä.

Kiharahiuksinen taiteilija Nan Goldin katsoo kameraan ja hymyilee.

Nan Goldinille määrättiin vahvoja opioideja, jotka olivat viedä häneltä hengen – kulttivalokuvaajan näyttely avautui Tukholmaan

Moderna Museetin näyttelyssä esitellään maailmankuulun taiteilija-aktivistin tuotantoa 1970-luvulta asti.

Romaninainen ja tyttö pöydän ääressä

Valokuvaaja Jonne Heinonen kuvasi romaneja seitsemän vuoden ajan, jotta tuntisimme vähemmistömme

Valokuvaaja Jonne Heinonen antoi valokuvanäyttelynsä nimeksi Rom. Se on romanikieltä ja tarkoittaa ihmistä.

Pielisjoki virtaa ja taivas on pilvetön Joensuussa. Taustalla näkyy Penttilänrannan joen rannassa olevia kerrostaloja.

Joensuun elokuvallisuutta selvitetään valokuvakilpailun avulla

Itä-Suomen elokuvakomission järjestämässä kilpailussa etsitään Joensuusta ja sen lähistöltä kohteita, jotka ovat kuin suoraan elokuvien kohtauksista.

Antti Strangin kuva Uhka syvyyksistä.

"Uhka syvyyksistä" on vuoden luontokuva

Seinäjokelaisen Antti Strangin "Uhka syvyyksistä" valittiin lähes 12 000 valokuvan joukosta vuoden 2022 luontokuvaksi.

Linda Brandt-Ahde

Nainen oli päätyä alastomana teinin valokuvaan uimahallin pukukopissa – kohta kuvan olisivat nähneet miljoonat ihmiset ympäri maapallon

Treenikuvat uimahallin pukuhuoneesta ovat kinkkinen ilmiö, jossa sivullinen saattaa päätyä alasti kuvaan mukaan. Pukuhuoneessa kuvaamiseen kaivataan lainsäädäntöä.

Pikkukarhut ja emo.

Valtteri Mulkahainen on jälleen ehdolla voittajaksi kansainvälisessä valokuvakilpailussa, jossa etsitään vuoden hauskinta eläinkuvaa

Sotkamolainen Valtteri Mulkahainen on jälleen yltänyt Comedy Wildlife Photography Awards -finalistien joukkoon kahdella karhukuvallaan.

Kaksi veikeästi hymyilevää kalaa.

Nämä humoristiset eläinkuvat ylsivät valokuvakilpailun finaaliin – joukossa myös suomalaisia karhukuvia

Kansainvälisen hauskojen eläinkuvien kilpailun finaaliin valitut otokset sisältävät riemukkaita hetkiä ympäri maailmaa.

Myydään kuvan mukaisessa kunnossa, on taiteilija Penelope Umbricon ensimmäinen näyttely Suomessa.

Internetin myyntipalstan ilmoitukseen oli tallentunut jotain, mitä ei ollut tarkoitus – ja se herätti taiteilijan mielenkiinnon

Yhdysvaltalaistaiteilija Penelope Umbrico käyttää teoksissaan muiden ottamia myynti-ilmoitusten valokuvia, jotka yllättäen kertovat paljon ympäröivästä yhteiskunnasta.

Ville Puoskari säätää kaukoputkeaan Varkaudessa sijaitsevassa harrastajaobservatoriossa.

Ville Puoskari, 25, katselee kotisohvallaan tarkkaa lähikuvaa vetysumuista sekä galakseista – katso, kuinka yksi kaukosäätimen painallus avaa ikkunan tähtiin

Ville Puoskari kuvaa omassa observatoriossaan Varkaudessa avaruutta. Vastaavia etäohjattavia harrastelijaobservatorioita on Suomessa vain muutamia. Tämä syksy on paras moneen vuoteen tähtitaivaan kuvaamiseen.

Jalustalla olevaa ahmaa kuvaa kaljupäinen mies.

Kiepin kokoelmien laittaminen esittelykuntoon vie vielä kuukausia – ovet yleisölle avataan ensi vuonna

Tuli tuhosi Kokkolan luonnontieteellisen museon Kiepin vuonna 2019 lähes kokonaan. Nyt palaneen osan tilalle on rakennettu uusi osa vanhaa kunnioittaen ja vähemmän kärsinyt osa uusittiin sisältä.

Mustavalkoisessa kuvassa rakennusmestari Seppo Nimelä on nostanut jalkansa hyppyrimäen kehikon alalauden päälle. Taustalla talvimaisema. Niemelällä talvinen asustus ja ylllään timpurin liivi.

Katso kuvat Lahen Betonista rakennusvaiheessa ja nyt – suurmäen pystytys tarttui rakennusmestarin kameraan yli 50 vuotta sitten

Lahden museot vastaanotti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan, yksityisen valokuvakokoelman, jossa on kolmen albumin verran mustavalkokuvia useista lahtelaisista rakennuskohteista 1970-luvulta.

Kaksi mukia ja termospullo kivellä, taustalla sairaalarakennuksia

Mikä tuo elämään hyvinvointia? – Valokuvakilpailu keskisuomalaisista hyvinvointiteoista alkaa

Ota valokuva, joka kuvaa keskisuomalaisia hyvinvointitekoja. Kuva saa olla arkinen tai juhlava, luova tai hauska, mutta kilpailukuvan täytyy olla aikaisemmin julkaisematon.

Viikon Tuukka eli toimittaja Tuukka Pasanen ottamassa selfietä Helsingin Kallahden luontomaisemaa vasten.

Viikon Tuukka: Luontokuvissa ihminen ei kuulu luontoon - ja se voi olla ongelma

Luontokuvat näyttävät luonnon koskemattomana, digitaalisen kliinisenä unelmana. Ihminen on vain harvoin osa kuvien luontoa. Onko kuvien luonto todellinen?

Kuusamon Naturephoto 2015 nuorten sarjan voittajakuva. Linnea Laatikainen, viimeinen poseeraus

Kuusamon Nature Photo -luontokuvatapahtuma ei ole enää pelkkä valokuvakilpailu

Tapahtuma laajenee Rukalle ja luontoon. Vuoden luontokuvan julkistaminen huipentaa tapahtuman.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Kumpi on sinulle arvokkaampaa – Tuntemattomien tykkäykset vai kavereiden yksityisyys?

Myös juhlivilla ihmisillä on oikeus yksityisyyteen, eikä kenenkään pitäisi joutua tahtomattaan sisällöksi muiden someen, kirjoittaa Siltamäki. 

Mies on valokuvaamassa luontoa lumisessa metsässä.

Kuhmolainen luontovalokuvaaja Ville Heikkinen valittiin vuoden 2022 Sammon Takojaksi

Roolihahmoksi nimetään vuodeksi kerrallaan näkyvä kuhmolainen taitaja, jonka toiminta henkii paikallisen laadun arvostamista ja myönteisyyttä.

Henkilöauto katsastuksessa.

Saiko autosi katsastuksessa korjauskehotuksen? Valokuvia viallisista kohdista voi päätyä katsastusaseman pilvipalveluun

Monilla katsastusasemilla valokuvataan ajoneuvoista löytyviä vikoja ja puutteita. Jos kuvat ovat yhdistettävissä henkilöihin, niistä on kerrottava selkeästi auton omistajalle, sanoo tietosuojavaltuutettu Anu Talus.

Naisvalokuvaaja kuvaa harmaan vanhan ladon edessä seisovaa naisryhmää, joilla on vartalon peittona vain käsissä pidelty t-paita.

Valtimolaiset äidit poseeraavat rohkeissa kalenterikuvissa – taustalla viesti tytöille ja nuorille naisille

Kun pienellä kylällä ahkeroidaan perheiden hyvinvoinnin eteen, se tehdään asenteella. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Valtimon yhdistyksen naiskalenteri täyttyy ilosta ja valmistuu syksyllä – itikoista huolimatta.

Orava pelaa koripalloa.

Omakotitalon pihassa on jatkuva oravien luonto-live, jota Laura Korkeakoski kuvaa ja jakaa sosiaalisessa mediassa

Someilmiön ylläpitäminen vaatii jatkuvaa ideointia, työtä ja säännöllistä julkaisua. Laura Korkeakoskelle tuli talvella haikea olo, kun oravat katosivat pihapiiristä. 

Elfyn Evans ja Daniel Barritt ja kuvaaja Tomi Hänninen Jukojärvi2:lla.

Autot lentävät, hiekka pöllyää ja kännykälläkin voi tallentaa rallin tunnelman valokuviin – lue ammattilaisen vinkit, miten onnistut täydellisessä rallikuvassa

Ammattivalokuvaaja Tomi Hänninen on ollut kuvaamassa rallikisoja Jyväskylässä 30 vuoden ajan. Hännisen mukaan suunnitelmallisuus ja oman kameran hallitseminen auttavat onnistuneiden rallikuvien ottamisessa. Valokuvaaja kertoo, että hetkiä saa tallennettua laadukkaasti myös taskusta löytyvällä älypuhelimella.

Miehen kasvot veden alla. Valon väreitä oholla.

Tältä näyttää suomalainen lomalla – Touko Hujanen valokuvasi lomakansaa ja yllättyi: "Muttimarkkinat oli ihan pommi"

Moneen kertaan palkittu kuvajournalisti tietää, miten suomalaiset lomailevat, ja mitä tarkoittaa, kun sanotaan "nyt vaan nautitaan".

Kuokkalan Jyväskylässä silta ilta-aikaan.

Autoilija saa odottaa, kun Toyotan rallitiimi kokoontuu kameran eteen – Kuokkalansilta suljetaan noin puoleksi tunniksi ensi keskiviikkona

Kesäaikana kaupungissa suljetaan teitä usein tapahtumien takia, mutta samanlaiset hakemukset kuvausten takia ovat harvinaisia.

Valokuvaaja Satu Vaarula  seisoo vedessä sukelluslasit ja snorkkeli päässä.

Satu Vaarula voitti pelkonsa ja sukelsi kameran kanssa pimeyteen: kuvat paljastavat pinnanalaisen maailman, jossa ihmisen jälki ei näy

Luontokuvaajien kenttä on moninaistunut. Suomen Luonnonvalokuvaajien jäsenistä joka kymmenes oli nainen kymmenen vuotta sitten, nyt heitä on jo melkein kolmannes.

Heidi Puomisto ystävänsä Ave Tikkasen kanssa ravintolassa.

Heidi Puomisto, 24, ottaa Instagram-kuviaan äitinsä vanhalla kameralla – filmirullat revitään nyt valokuvausliikkeiden hyllyistä

Filmille valokuvaaminen on nyt suositumpaa kuin pitkään aikaan. Moni harrastaja kokee filmille tallentuneet otokset merkityksellisimmiksi kuin muilla kameroilla otetut kuvat.

Lähikuva pyystä.

Luontokuvaaja Jani Ylikangas hivuttautui kuukausiksi pyyn reviirille ja sai viimein toivomansa kuvat – nyt tekeillä on kuvakirja arasta linnusta

Jani Ylikangas eli vuosien ajan tiiviisti pyiden mukana. Arka ja piilotteleva kanalintu tarjosi kuvauskohteena haasteita toisensa perään. Tässä artikkelissa palkittu luontokuvaaja avaa oven omalle reviirilleen, pyymetsän hämyisään siimekseen

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksia.

Helsinki Schooliin liittyvä selvitys valmistui – väitettyyn seksuaaliseen häirintään ei oteta kantaa

Helsinki Schoolin ympärillä on kuohunut pitkään. Aalto-yliopiston selvityksen mukaan Helsinki Schoolin viimeaikaisessa toiminnassa ei ole ilmennyt vakavia väärinkäytöksiä, kuten järjestelmällistä häirintää tai syrjintää.

Mies istuu kiven päällä virtaavan veden äärellä. Hänen vierellään näkyy mikrofoni, jolla hän taltioi ympäristön ääniä.

Kajaanin taidemuseon kansainvälinen kesänäyttely käy vuoropuhelua tilan kanssa – hengityskuoroteoksessa ihmisten hengitysääniä 15 maasta

Kolmen saksalaistaiteilijan eri tekniikoilla toteutettuja teoksia yhdistää suomen kielen monimerkityksellinen sana "tila".

Kuusamolainen valokuvaaja Eeva Mäkinen Konttaisella.

"Hyvän kuuluu voittaa", uskoo Eeva Mäkinen ja siksi hän vaihtoi reissaamisen maailmalla luontokuvaajan työhön Kuusamossa

Eeva Mäkinen, 33, päätyi ammattivalokuvaajaksi Kuusamoon kiinnostuttuaan metsistä ja siitä, mitä niille tapahtuu. Valokuva on Mäkisen kannanotto koskemattoman luonnon puolesta.

Kristinestad

Valokuvaus on kesän kantava teema Kristiinankaupungissa

Kesällä yleisölle on tarjolla näytelyitä sekä työpajoja. Vanhat valokuvat ja valokuvatekniikat ovat keskeisiä teemoja. Lisäksi katukuvaa ehostetaan yleisön valitsemilla valokuvilla.

Kankaanpään keskustan taloja nyt ja vuosikymmeniä sitten.

Kankaanpäässä pääsee tutustumaan kuvaparein muuttuneeseen kaupunkikuvaan

Kankaanpään kaupunginmuseo on toteuttanut tänään avattavan näyttelyn yhdessä paikallisen kuvaseura Pikselin kanssa.

Revonlahden kirkko Siikajoella.

Kirkkojen kauneus vei Paavo Kotkavaaran mennessään ja nyt hän on kuvannut niistä yli 56 000 otosta – testaa, miten hyvin sinä tunnet kirkot

Kirkoissa vierailuun ei välttämättä tarvitse liittyä uskonnollisuutta, sillä moni viehättyy niiden arkkitehtuurista. Näin kävi myös Paavo Kotkavaaralle, joka on kuvannut kaikki Suomen kirkot.

Usvainen järvi, rannalla vihreät puut kurkottava sen ylle, kaksi sorsaa ui hieman kauempana oikealta vasemmalle.

Keski-Suomen paras luontokohde löytyy Saarijärveltä – kuva Mannilan männiköstä sai ylivoimaisesti eniten ääniä kilpailussa

Keski-Suomen paras luontokohde -valokuvakilpailuun tuli yli 200 kuvaa. Sekä yleisön että tuomariston mielestä paras kymmenestä finaaliin päässeestä oli Tuomo Vilkkilän Saarijärvellä ottama kuva.

Akseli Gallen-Kallelan maalaus Järvimaisema auringonlaskun aikaan.

Mikä on Keski-Suomen paras luontokohde? Katso tästä kuvat ja äänestä

Yle Jyväskylä, Keskisuomalainen ja Keski-Suomen liitto järjestävät valokuvakilpailun teemasta "Keski-Suomen paras luontokohde". Kuvat on nyt kerätty, ja on aika äänestää.

Lapsen hoikat ja vaaleat jalat lepäävät rantavedessä. Polvessa, nilkassa ja toisen jalan jalkapöydässä laastarit.

Hämeenlinnalainen Ulla Heinonen palkittiin valokuvasarjastaan

Suomen kuvajournalistit julkisti torstaina vuoden parhaat journalistiset ja dokumentaariset kuvat. Kilpailun eri sarjoihin osallistui 72 kuvaajaa.

Lehmä hamuaa pellolla seisovan Timo Liimataisen niskaa. Liimatainen hymyilee.

Karjatilan viimeisestä vuodesta kertova Ylen dokumentti voitokas – Vuoden lehtikuvan otti Hanna-Kaisa Hämäläinen

Vuoden 2021 Kuvajournalismikilpailun voittajakuvissa näkyy tuomariston mukaan positiivisuus ja toivo. Kuva on otettu ihmiseltä ihmiselle, ja keskeistä on ollut selviytymisen lisäksi yhteisöllisyys ja toisten auttaminen.

Kaksi naista kuvaavat puhelimilla.

Kuvasovellus tekee kenestä tahansa kulttuuriperinnön luojan: näin omat kotikulmat voi dokumentoida tulevia sukupolvia varten

Kuuden paikkakunnan yhteisessä hankkeessa vapaaehtoiset kuvaavat uusia versioita museoiden kokoelmista löytyvistä valokuvista. Kuvaparit näyttävät, kuinka Riihimäki on muuttunut 90 vuodessa.

Kuvassa pitkätukkainen nainen katsoo viistosti alasuuntaan, mustavalkoinen, vanha kuva.

Yli 100 vuotta vanha valokuvaustyyli kiinnostaa jälleen, ja valokuvaamon vapaat ajat viedään käsistä – "On tapahtunut sama mitä vinyyleille"

Vanhat kuvaustekniikat ja historiaa houkuva, utuinen estetiikka ovat jälleen pinnalla. Valokuvaaja Marko Rantanen uskoo, että kyse on vastareaktiosta digikuville, jotka ovat helposti monistettavissa.

Havupuu auringonnousussa.

Mikä on Keski-Suomen paras luontokohde? Ota kuva ja osallistu kilpailuun

Kansallispuisto, puu, jylhä maisema, oma takapiha – mikä on sinulle Keski-Suomen merkityksellisin luontokohde? Haemme oivaltavia, hauskoja, arkisia ja persoonallisia valokuvia aiheesta huhtikuun 3. päivään saakka.

Jukka Risikon metsämaisema

Suomalaiset äänestivät kauneimmaksi postimerkiksi Jukka Risikon kuvaaman metsämaiseman

Suomalaiset innostuivat lähettämään postikortteja äänestäessään viime vuoden kauneinta postimerkkiä. Voittajamerkki heijastaa luonnon rauhaa.

Villisika juoksee heinikosta järven jäälle Helsingin Viikissä helmikuussa 2022. Valokuvaaja sai tallennettua harvinaisen otuksen.

Luontokuvaaja ällistyi Helsingin Viikissä, kun ruovikosta ilmestyi villisika – lue tästä, miten voit bongata eläimiä omasta lähimetsästäsi

Harrastelijavalokuvaaja Janne Salomeren mukaan luontokuvauksessa ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Isoimmat kuvasaaliit löytää usein omasta tutusta lähimetsästä, kunhan tuntee alueen ja osaa pysähtyä ja kuunnella.

Ylösalaisin oleva luontokuva, joka heijastuu seinälle.

Näe maailma ylösalaisin omassa camera obscurassa

Muuta yksi huone kodissasi kameraksi.

Talvinen maisema italialaiselta Santa Croce -järveltä.

Maisemakuva jäätyneestä järvestä voitti lontoolaismuseon luontokuvakilvan yleisöäänestyksen – ihmiset pitivät myös lempeistä leijonista

Italialaisen valokuvaaja Cristiano Vendraminin hiljaista talvea henkivä kuva keräsi yli 31 000 ääntä yleisöäänestyksessä.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson keskittyy keväällä luontokuvaukseen – sijaisesta ei ole vielä päätöstä

Kunnanjohtaja Kalle Larsson ottaa pitkän loman kehittyäkseen luontokuvaajana. Larssonilla on jo luontokuvaukseen keskittyvä Youtube-kanava.

Jalo Porkkala kurkistaa vanhan puisen kameransa takaa.

Valokuvaaja Jalo Porkkala meni valokuvaustekniikassa niin kauas menneisyyteen kuin pääsi

Siinä missä me räpsimme puolihuolimattomia kännykkäkuvia, valokuvaajat pyrkivät ottamaan uudelleen käyttöön historiallisia ja osin unohtuneita työtapoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle