Uusimmat artikkelit
Näin taiteilijat irrottelevat lasilla Nuutajärvellä: keraamikko sai olentonsa itkemään ja hopeaseppä värit hyönteiseensä
Nuutajärven lasikylän perinteinen kesänäyttely on laajentunut myös muihin kuumuutta vaativiin materiaaleihin, kuten keramiikkaan ja metalliin.
Nanny Stillin lasimaailma veti ennätysyleisön Suomen lasimuseoon
Yleisömäärällä mitattuna Still life -näyttely on lasimuseon suosituin näyttely yli kymmeneen vuoteen.
Sinunkin kotonasi voi olla koristepullo, josta keräilijät maksavat satoja euroja
Suomen lasimuseon näyttely lisää muotoilijadiiva Nanny Stillin suosiota. Samalla teosten hinnat kohoavat. Keräilijät pitävät Stillin tyylistä ja väreistä, sillä hän erottuu muista.
Katso, kuinka lasilla lastattu ballerina ja robottikoira tanssivat yhdessä
Roboballet-teos syntyi, kun kaksi muotoilijaa puki ballerinan särkyviin lasiveistoksiin. Ohjelmoitu robottikoira tanssii ihmisen partnerina.
Musiikkimuseo Fame järjesteli velkansa ja ihastuttaa nyt lasisoittimilla – taiteilija: ”Tämä ei olisi mahdollista muilla materiaaleilla”
Musiikkimuseo Famen vaihtuvassa näyttelyssä nähdään ruotsalaisen Kjell Engmanin lasitaidetta. Yrityssaneerauksessa olevan museon johtaja Olli Ilmolahti katsoo luottavaisena tulevaisuuteen.
Tokmanni-miljonääri Kakkonen lainasi arvokkaita taide-esineitään Espoon EMMAan: ”Vaikka olenkin kauppamies, näitä en ole koskaan myynyt”
Espoon Modernin taiteen museo on saanut pitkäaikaislainaksi taidetta Kyösti Kakkosen yli 10 000 teoksen, kansainvälisestikin merkittävästä kokoelmasta.

Ani harva saa hyppysiinsä Casablanca-elokuvan pianon tai James Bondin auton – silti keräily on monelle intohimo ja avain menneisyyteen
Toimittaja Pentti Avomaa on kokenut keräilijä, joka on kirjoittanut aiheesta kirjan. Harva harrastajista rikastuu, mutta esineiden myötä voi perehtyä eri aikakausiin, niiden kulttuuriin ja tekijöihin.
Suomen lasimuseo aloittaa yhteistyön helsinkiläisen taidekeskuksen kanssa
Lasin valtakunnallinen vastuumuseo Suomen lasimuseo sekä Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo ovat yhdistäneet voimansa. Yhteistyötä tehdään näyttelyiden, tapahtumien ja oppimisen merkeissä.
Nuutajärven lasikylä uudistuu ja aikoo tuplata kävijämäärän – yli kaksisataa vuotta jatkunut toiminta on jälleen turvattu
Alueen historia ja lasinpuhaltamisen jatkuminen ovat tärkeitä asioita lasikylän ostaneelle yrittäjälle.

Nuutajärven lasitehdaskiinteistö sai uuden omistajan, nykyinen lasialan koulutus jatkuu
Suomalainen Olderman -yhtiö kertoo jatkavansa lasikylän nykyistä toimintaa. Kulttuurimatkailuun ja tapahtumiin saatetaan panostaa lisää.

Pirkanmaan Vuoden kylä on Lempäälän Lastunen
Kunniamaininnan sai Urjalan Nuutajärvi.
Automaatio ja halpatuotanto tekivät lasinpuhalluksesta uhanalaista – nyt Suomi hakee katoavalle taidolle turvaa Unescosta
Suomi ajaa lasinpuhallusta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon muun muassa Saksan, Espanjan ja Ranskan kanssa. Tähän mennessä Suomi on saanut luetteloon vain saunomisen.
Keräilijä Iivari Viilomaa, 29, löysi kirpparilta kummallisen lasiesineen, joka sai "kädet tärrämään" innosta – Instagramissa hänen löytöjään ihailevat tuhannet
Helsinkiläinen puuseppä Iivari Viilomaa toteuttaa keräilyharrastustaan pienellä budjetilla, mutta on onnistunut jo keräämään kirpputoreilta usean kymmenen tuhannen euron arvoisen kokoelman.
Marjut Kalin kunnostaa valtavaa 100-vuotiasta ruusuikkunaa pumpulipuikoilla: "Ostan hyvälaatuisia pumpulipuikkoja muovikassin kerrallaan"
Marjut Kalinilla on menossa iso urakka lasipajassaan. Työn alla on Kotkan kirkon ruusuikkunan lasimaalauksen konservointi. Ikkunan halkaisija on kuusi metriä. Hän pyrkii säästämään mahdollisimman paljon alkuperäistä materiaalia.

Pohjalaisyritys myy harvinaista Tapio Wirkkalan posliinikokoelmaa
Kruunupyyläisyritys kauppaa yli 400 esineen kokoelmaansa ja toivoo, että ostaja löytyisi Keski-Pohjanmaalta. Muotoilija Tapio Wirkkalan posliinituontanto on Suomessa huonosti tunnettu.
Palkittu lasitaiteilija on yhdistänyt teoksiinsa vanhat kyläilyyn liittyvät uskomukset ja pandemiakokemukset – katso videolta lopputulos
Lasitaitelija Sini Majurin uusiin veistoksiin on yhdistetty ihmisten aitoja korona-ajan kokemuksia ja suvuissa kulkeneita vanhoja uskomuksia. Teokset ovat esillä tänä kesänä Majurin synnyinpaikkakunnalla Suonenjoella.
Entisessä lasitehtaassa on kuuden lasinpuhaltajan studio, joka on harvinainen menestyjä vaikealla alalla: "Emme juuri kieltäydy hommista"
Pienet lasistudiot pitävät hengissä suomalaista lasinpuhallustaitoa ja lasiin liittyvää osaamista. Moni studio on kaatunut rahan puutteeseen, mutta vastavalmistuneet lasinpuhaltajat ovat perustaneet uusia. Tehtaista toimii enää yksi.
Nuutajärven lasitaiteilija Alma Jantusen töitä ensi syksyn postimerkkeihin
Posti on palkinnut kasveista, eläimistä ja luonnonilmiöistä innoituksensa saavan lasitaiteilijan.
Mikkeliä tehdään kävelemällä tutuksi kaupunkilaisille
Kesän aikana tehdään kolme eri teemaista tutustumiskävelyä.

Aalto-maljakkoa ryhdytään valmistamaan jätelasista
Iittala ryhtyy valmistamaan uniikkeja esineitä hukkalasista, jota syntyy esimerkiksi suupuhalluksen yhteydessä.
Väärentäjät vedättävät lasinkeräilijöitä jo riesaksi asti – Suomen lasimuseon amanuenssi: "Nyt kysymys kuuluu, onko tämä aito"
Suomalaisten muotoilijoiden taidelasiesineitä paikkaillaan ja signeerauksia väärennetään korkeamman hinnan toivossa.

Pariskunta keräsi satoja lasilintuja, joiden arvo on 250 000 euroa – antavat nyt lähes kaikki pois: "Yksi on ylitse muiden"
Seppo ja Liisa Laine lahjoittivat arvokkaan lasilintukokoelmansa Haminan kaupungille. Heille hintaa suurempi merkitys on ollut tunteilla, jotka lintuihin kiteytyvät.
Riihimäen uuteen kiertoliittymään tulee suuri puinen taideteos
Kaupungin kiertoliittymät tarjoavat jatkossakin sijoituspaikan julkisille taideteoksille.
Haminan kaupunki saa lahjoituksena yli 600 Oiva Toikan lasilintua – arvokas kokoelma esille ensi viikolla
Haminalainen eläkeläispariskunta on kerännyt lasilintuja ja haluaa nyt luovuttaa ne kaikkien iloksi.

Suomen lasimuseo avasi kokoelmavarastonsa yleisölle ja tutkijoille
Avaamalla kokoelmavaraston yleisölle museo toteuttaa Suomen lasimuseon suunnittelijan, lasimuotoilija Tapio Wirkkalan toiveen.

Torstai 15.8.2019 (tv)
Suomalaisten maksutavat ovat muuttuneet. Suomen sähköverkosta halutaan tehdä varma. Lasinpuhaltajia on enää vähän. Kuusamoon palkattiin ulkomaalaisia pororenkejä. Säätiedot.

Lasinpuhallus uhkaa kadota Euroopasta – Suomi käynnisti Saksan kanssa pelastusoperaation
Lasinpuhallus yritetään suojata Unescon avulla.
Haminan kaupunki ottaa vastaan suuren taidelasilahjoituksen: yli 600 Oiva Toikan suunnittelemaa lasilintua yleisön nähtäville
Lasilinnut aiotaan sijoittaa Haminan pääkirjaston Kaspersaliin.
Haminalainen pariskunta on tarjonnut kaupungille isoa taidelahjoitusta: yli 600 Oiva Toikan lasilintua yleisön nähtäville
Lasilinnut aiotaan sijoittaa Haminan pääkirjaston Kaspersaliin.
Oiva Toikan linnut aiottiin jättää pois Lasimuseon suuresta kesänäyttelystä, mutta mieli muuttui – nyt niitä voi bongata kiikareilla
Suomen lasimuseossa avautui runsas ja leikkisä näyttely hiljan kuolleen Oiva Toikan tuotannosta. Sen arkkitehti on teollinen muotoilija ja Toikan ystävä Harri Koskinen.

Nuutajärvellä perustetaan Oiva Toikan nimikkorahasto
Nuutajärven lasikylän kulttuurisäätiö haluaa näin jatkaa Oiva Toikan vaikutusta suomalaiseen lasimuotoiluun ja -taiteeseen.

Rohkeasta värinkäytöstä tunnetun Tamara Aladinin muistonäyttely on esillä Suomen lasimuseossa
Tamara Aladinin tuotanto on tunnettu vahvasta omaperäisestä muotokielestä ja rohkeasta värinkäytöstä.

Legendaarinen lasimuotoilija Oiva Toikka on kuollut
Toikka oli kuollessaan 87-vuotias. Hänet tunnetaan erityisesti lasisista lintuteoksista.

Kirjailija Tommi Kinnunen kertoo yhteiskunnan laidoille ajettujen kohtaloita, eikä se miellytä kaikkia – "Vahvojen johtajien tarina on kerrottu aika monta kertaa"
Kirjailija Tommi Kinnuselle lasinpuhallus oli täysin vierasta ennen kuin hän ryhtyi kirjoittamaan uusinta romaaniaan Pintti. Se avasi oven kuumana humisevien uunien maailmaan, jossa jokainen työntekijä tietää paikkansa jonossa.

Jättimäiseen lasitaideteokseen livahti outoja virheitä – mustien kehysten ilmestymistä sairaalan seinään selvitetään
Mikkelin keskussairaalan Perhetalon seinään rakentuvasta taideteoksesta huomattiin virheitä. Laskelmien mukaan ainakin 16 jo asennettua lasilevyä pitää vaihtaa.

"Luulin sitä pilaksi" – suomalainen lasiyrittäjä sai elämänsä puhelun, kun häneltä tilattiin lasivati paaville
Haminalainen taidelasivalmistaja tähtää ulkomaan markkinoille.

Kerttu Nurminen on synnyttänyt kaikkien tuntemia kestosuosikkeja – mutta kuka on tämä suomalaisen lasin tuntematon suuruus?
Kulttuurivieras Kerttu Nurminen on suomalaisen lasiteollisuuden viimeinen kuukausipalkkaa nauttinut muotoilija, mieskollegojen varjoon jättäytynyt loistelias taiteilija.

Aurinkopullo villiinnytti keräilijät – ensimmäiset tulivat Riihimäelle jonottamaan jo aamukuudelta
Suomen lasimuseon pihalla Riihimäellä jonotetaan Helena Tynellin muotoiluklassikon Aurinkopullon uusia versioita. Uustuotantopullot tulevat avoimeen myyntiin torstai-iltana näyttelyavajaisten yhteydessä.

Lasitaiteilija hurahti betoniin ja nyt hänet palkitaan siitä
Muotobetoni-menetelmän kehittänyt lasitaiteilija Renata Jakowleff saa tämänvuotisen Ornamo-palkinnon.

"Äidin toive oli, että Aurinkopulloa vielä tehtäisiin uudestaan" – keräilijöiden lasisuosikki tekee paluun sata vuotta suunnittelijansa syntymän jälkeen
Helena Tynellin suunnittelemaa Aurinkopulloa valmistetaan Riihimäellä 300 kappaleen erä studiolasituotantona alkuperäisellä muotilla, mutta uudenvärisenä: vaaleansininen ei kuulu alkuperäisiin väreihin.
Marjatta Sarpaneva: “Timo Sarpaneva muuttui miehenä joka kerta astuessaan lasitehtaaseen – ja rakastuin häneen aina uudelleen”
Marjatta Sarpaneva oli vuosikymmeniä miehensä työtoverina

Perjantai 23.3.2018 (tv)
Turvapaikanhakijan on nyt vaikeampi saada turvapaikkaa Suomesta kuin muutama vuosi sitten. Selkäkipua hoidetaan usein väärin. Designmuseo esittelee Timo Sarpanevan töitä. Monet laulujoutsenet ovat jo muuttaneet etelästä takaisin Suomeen. Säätiedot.

Festivo-kynttilänjalasta piti tulla viinilasi – lue 5 tarinaa muotoilija Timo Sarpanevan tutuista esineistä
Timo Sarpaneva on maamme tunnetuimpia muotoilijoita ja hän menestyi myös kansainvälisesti. Parhaiten hänet tunnetaan lasiesineistä, mutta hän hallitsi myös muut materiaalit kankaasta teräkseen.

Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin elämäntyö on nyt pysyvästi esillä – EMMA valottaa rakastetun taiteilijaparin teosten lisäksi niiden syntyä
Taiteilijapariskunnan elämäntyön esittely Espoon modernin taiteen museo EMMAssa antaa laajalle kokoelmalle erikoiset puitteet.

Vakoilua, salailua ja kuolemanrangaistuksia – filigraanilasi saapui Suomeen 160 vuotta sitten
Venetsiassa lasinpuhaltajia uhattiin kuolemanrangaistuksella, jos he poistuisivat tehtaita ympäröivältä saarelta tietotaito takataskussaan.

Napanöyhdän ja penisten keräilyllä maailmanmaineeseen – suomalaisten keräilijöiden valttikortti on periksiantamattomuus
Keräilykokoelman kartuttamisesta on muodostunut monelle intohimo, elämäntapa tai jopa pakkomielle. Esittelemme kolme erilaista keräilijää, jotka kertovat suhteestaan tavaraan.

Lasin kaiverrustaito ennätti vaipua miltei unohduksiin – pian sitä elvytetään Riihimäellä
Taitava kaivertaja saa kaksiulotteisesta piirroksesta irti kolmiulotteisen kaiverruksen. Liki sukupuuttoon kuollut taito halutaan elvyttää lasikaupungissa Riihimäellä.

Lasitaiteilija Sini Majurin lempimateriaali on nyt puu – katso, miten sisustuslasi saa muotonsa puumuotissa
Lasinpuhallusmuotit syntyvät lasitaiteilijan veljen sorvissa, perheen omasta metsästä kaadetuista puista.

Viisinkertainen lasinpuhalluksen maailmanmestari: “Eiköhän ne kaikki minun päänahkaani halua”
Mestari Keijo Kopra meni Iittalan lasitehtaalle töihin 15-vuotiaana. Siitä on melkein 48 vuotta ja tuhansia Aalto-maljakoita.

Sari Eskelinen perusti liikkuvan kampaamon vanhaan ambulanssiin – "Olen luova hullu"
Yritysidea syttyi, kun Eskelinen leikki Legoilla tyttärensä kanssa.