Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Katso avajaisten hauskin hetki ja muut parhaat palat: kolmen näyttelijän hengästyttävä suoritus ihastutti Tokiossa

Tokion olympialaisten avajaiset huipentuivat tennispelaaja Naomi Osakan suorittamaan olympiatulen sytytykseen. Katsojat ihastuivat kekseliääseen näytelmään, jossa esiteltiin kisojen eri urheilulajeja.

Testit kumosivat epäilyt ja pilkan: Luolasta löytynyt mayakalenteri on aito ja hyvin vanha

1960-luvulla löytynyt mayojen käsikirjoitus oli tutkijapiireissä leimattu väärennökseksi. Tuoreissa tutkimuksissa se osoittautui tunnetuista käsikirjoituksista vanhimmaksi, vaikkakaan ei ehkä kauneimmaksi.

Mitä nämä kasvot viestivät? Testaa tunnetko emojien merkitykset

Erilaisia emojeita on jo yli 1 600. Silmäniskut ja hymynaamat tuntevat kaikki, mutta jotkut emojit ovat hyvin eriskummallisen näköisiä tai monitulkintaisia. Testaa, miten hyvin tunnet emojien alkuperäiset merkitykset.

Kafkan käsiala tietokonefonttina

Lahden taidemuseon Travelling Letters 2010 -näyttelyssä liikutaan kirjoituksen, muotoilun ja taiteen maailmassa. Kävijä jää miettimään, missä kulkee tekstin ja taiteen raja, ja olisiko omilla kirjoituksilla enemmän painoarvoa, jos ne kirjoittaisi Kafkan käsialalla.

Ihminen tapaili kirjaimia jo luolassa

Ihminen keksi ensimmäiset kirjaimet jo kivikaudella, väittää tuore tutkimus. Etelä-Ranskan luolista on taidokkaiden luolamaalausten ohella löytynyt puoliympyröitä, viivoja ja muita yksinkertaisia kuvioita, joita kanadalaiset tutkijat pitävät ihmiskunnan ensimmäisinä kirjaimina.

Hieroglyfikirjoitusta lapsille Loviisassa

Lapsille opetetaan tänään hieroglyfien kirjoittamista Loviisassa. Loviisan kaupungin museon Egypti! -kesänäyttelyn osana lapsille tarjotaan mahdollisuus harjoitella hieroglyfien piirtämistä aidolle papyrukselle egyptologien opastuksella.

Muinaiset pyramidihaudat rapistuvat Kiinassa

Idän pyramideiksi kutsutut muinaiset Läntisen Xian haudat ovat vaarassa tuhoutua. Liki tuhatvuotiset haudat sijaitsevat nykyisessä Luoteis-Kiinassa.

Arabialkemisti selvitti hieroglyfien salat ennen eurooppalaisia

Muinaisen Egyptin hieroglyfien merkitys selvitettiin arabimaissa jo noin tuhat vuotta ennen länsimaisia arkeologeja, kertoo brittiläinen sanomalehti The Observer.