Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ravintolat aukeavat maanantaina – Lue tästä korona-ajan uudet säännöt

Ydinajatuksena on korostaa hygieniaa ja välttää väenpaljoutta. Ohjeet on pantava hyvin näkyviin.

Sota muovipillejä vastaan yltyy: uusi biohajoava pilli hajoaa yhtä vikkelään kuin koivunlehti meressä

Metsäyhtiö Stora Enso ja startup-yhtiö Sulapac kehittivät yhteistyössä muovijäteongelmaa vastaan uusiutuvan ja biohajoavan pillin.

Finnish food packaging firm Huhtamäki opens paper straw factory in Northern Ireland

The company said the move is part of a plan to bring sustainable packaging products to the market.

Muovipillit ja muut merta kuormittavat kertakäyttömuovit kielletään 2021 alkaen

Kiellettävät tuotteet ovat yleisimpiä merten rannoilta löytyviä roskia.

Anna roskalle uusi elämä soittimena – näin teet komeasti soivan pillin sählypallosta

Perkoila katselee ympäristöään jatkuvasti sillä silmällä, että saisiko esineen soimaan ja miten.

Turkulaisravintoloiden pintapuhtaudessa rutkasti parantamisen tarvetta – käsihygienia, käsienpesurutiinit ja käsienpesupisteiden varustelu oli erityisen heikolla tasolla

Kaikki näytteet kerättiin puhdistetuilta pinnoilta. Vuosina 2015 ja 2016 otettujen pintapuhtausnäytteiden tulokset olivat huomattavasti paremmat.

Lidleissä täyskielto muovisille pilleille, kertakäyttöisille astioille ja vanupuikoille – tilalle kartonkia ja "uusia innovaatioita"

EU-komission lakiesitys kannustaa kauppaketjut tositoimiin maailman meriä terrorisoivan muovin vähentämiseksi. Lidl ei vielä tarkalleen tiedä, millä poistuvat tuotteet korvataan.

McDonald´s korvaa muoviset pillit paperisilla Britanniassa ja Irlannissa – Suomessa katsotaan ensin, miten uudistus toimii isommilla markkinoilla

Suomessa muutkin hampurilaisketjut lupaavat korvaajaa muovipillille, mutta tarkkaa ajankohtaa ei osata vielä kertoa.

Nämä tutut muovituotteet ovat katoamassa kauppojen hyllyiltä EU-kiellon takia – Mitä tulee tilalle?

Kysyimme suomalaisilta vähittäiskauppajäteiltä, hampurilaisketjulta ja juhlatuoteyritykseltä, mitä he ajattelevat EU-komission ehdotuksesta kieltää kuusi muovia sisältävää kuluttajatuotetta.

Hyvästit mehupilleille: EU kieltää kuusi kertakäyttöistä muovituotetta

Tänään julkistetun esityksen kieltolistalla on myös esimerkiksi muovihaarukat ja -lautaset. Tarkoitus on vähentää meriin päätyvää muoviroskaa.

Pumpulipuikot, muovihaarukat ja pillit historiaan – EU:n komissio aikoo kieltää kertakäyttömuovit

Valtaosa rannoilta löytyvästä muoviroskasta on kertakäyttöisiä muovituotteita. Komissio aikoo antaa maanantaina 28.5. esityksen kertakäyttömuovin vähentämiseksi.

Näin peset ikkunat oikein ja ilman rantuja – ikkunanpesun maailmanmestarin simppeli ohje

Syksyn ikkunanpesukauden lähestyessä kysyimme kaksinkertaiselta maailmanmestarilta ohjeet helppoon ikkunanpesuun ilman ärsyttäviä pesujälkiä.

"Helsingissä on ihanaa" – Anna Alabamasta on innoissaan, kun hän tuli melkein 30 vuoden tauon jälkeen synnyinmaahansa

Ulkosuomalainen Anna Räisänen tuli Yhdysvaltain Alabamasta entiseen kotikaupunkiinsa Helsinkiin.

Sormiruokailu antaa vanhemmallekin ruokarauhan – "Jopa keittoa voi tarjota lapselle"

Ruokaisaa pannaria, jauhelihakastiketta, munakasta tai vaikkapa kauramuffineja. Alle vuoden ikäinen Lilja nautiskelee ruokansa rauhassa, itse ja käsin.

Söisitkö näitä silmilläsi? Näin otat täydellisen ruokakuvan

Sosiaalinen media pursuaa päivittäin kuvia ruoasta. Ammattilaisen vinkeillä annokset voi saada näyttämään entistä herkullisemmilta.

Vanhat aterimet palvelevat myös koruina – haarukkakin voi olla rock!

Keminmaalainen Erkki Puotiniemi on jo vuosia valmistanut koruja muun muassa kirpputoreilta löytämistään hopea-aterimista.

Liukastuminen lakerikengillä johti neliraajahalvaukseen – sormen liikahdus oli viikon pelastus

Tammikuussa Jari Grekin raajat halvaantuivat. Elokuussa hän pystyy jo kulkemaan pyörätuolilla itse ja jalatkin liikkuvat vähän. Hänelle kuuluu fysioterapiaa alle kaksi tuntia viikossa, joten muusikkokaverit päättivät kerätä rahaa kuntoutusta varten.

Hangon massiivinen saksalaisleiri toimi ihmiskohtaloiden suppilona sodan aikana – nyt salat paljastuvat maan alta

Hangon Tulliniemessä sijaitsi jatkosodan aikana suuri saksalaisleiri, jonka läpi kulki jopa tuhansia saksalaisia päivittäin pohjoisen rintamille tai kotiinsa lomille. Meneillään olevilla kaivauksilla yritetään selvittää esimerkiksi se, mitä tapahtui leirin ukrainalaisvangeille.

Ruokailumuotoilun pioneeri Marije Vogelzang: "Ruoka on aina politiikkaa"

Ruokailumuotoilu on vielä harvojen laji, mutta kovassa nousussa sekä meillä että maailmalla. Syöminen ei ole vain ruokaa lautasella. Se on kulttuuria: jaettu kokemus, joka herättää tunteita ja muistoja, ja jossa ovat läsnä kaikki aistit. Alan pioneerin, hollantilaisen Marije Vogelzangin, teoksissa tuntematon saattaa laittaa kävijälle lusikan suuhun. Nyt hän on matkalla Helsinkiin.

Uusi huippuravintola on harvinaisuus: Valaisimet, aterimet, huonekalut ja sisustus samasta kynästä

On harvinaista, että muotoilija saa luoda täydellisen kokonaisuuden ravintolaan. Kaiken kaikkiaan helsinkiläiseen Finnjävel-ravintolaan suunniteltiin 146 tuotetta vain puolessa vuodessa.

Karstulan OnSteel nousi Metecon konkurssin tuhkasta – työntekijät ostivat itselleen työpaikat

Kun metalliyhtiö Meteco Karstulassa meni konkurssiin. 43 työntekijää irtisanottiin. 31 heistä päätti ostaa tehtaan koneet ja jatkaa töitä. OnSteel on toiminut nyt vuoden, ja kannattavasti.

Pulkka ei käy muovin keräyspisteeseen, mutta voirasia on toista maata

Muovin kierrätys tökkii vielä, sillä harvasta keräyspisteestä löytyy muoville sopiva keräysastia. Nyt onkin oiva aika opiskella, mikä muovi kelpaa tuleviin muovipakkausten keräyspisteisiin ja mikä ei.

Huovutusta aamuyöllä – ja muut käsityöhulluuden merkit

Ihan hullultahan se tuntuu, että tulee kipeä olo, jos ei saa tehdä jotain käsityötä, sanoo Merja Vilmunen. Anja Kivinen taas huovuttaa, kun muut nukkuvat. Taitavat tekijät arvostavat myös muiden tekemiä käsitöitä – ja uuden työn valmistuminen palkitsee joka kerta.

Joka vieraalla on vastuu juhlatunnelmasta – etikettimokista ei pidä huomautella

Toisen ihmisen kuunteleminen ja hänestä kiinnostuminen on rakennusaine juhlatunnelman kohottamiseen. Imagokouluttaja neuvoo ujoa juhlijaa aloittamaan small talkin tekemällä kysymyksiä toisille juhlijoille. Juhlatunnelma lähtee siitä, että jaksaa jutella jonkun toisenkin ihmisen kanssa kuin oman puolisonsa.

Hedelmäveitsi pesee paksut puukot kurpitsalyhtyhommissa

Kurpitsalyhtykokeilut eivät aina ole sujuneet kuin tanssi. Välillä kurpitsaa on tullut koverrettua liikaa ja sen seinistä tuli ihan liian ohuita. Toisinaan taas suun ja silmänaukot levisivät liikaa eikä lyhty ammottavine aukkoineen näyttänyt ollenkaan hyvältä. Kurpitsalyhty näyttää hienolta pimeässä syysillassa – ja näillä vinkeillä onnistut varmasti!

Nypynpoistaja, maidonvaahdotin ja sähköinen leipäveitsi – moni tavara saa liian helposti turhakkeen leiman

Moni meistä omistaa jonkin turhakkeen – vaikkei sitä heti myöntäisikään. Turhake on tarpeeton, turha esine, joka on suunniteltu usein vain yhtä käyttötarkoitusta varten. Turhake tulee usein hankittua hetken huumassa ja se päätyy parin käyttökerran jälkeen kaapin pohjalle pölyttymään.

Tutkimus: Runsas makean syönti ei olekaan pelkkää persoutta, vaan osin myös perimää

Huonokuuloinen kääntää radion kovemmalle, heikosti makeaa maistava lisää kahviinsa lusikallisen sokeria, vertaa yhdysvaltalaisgeneetikko.

Video: Keittiö saa lyömäsoittajan liekkeihin – Tatu loihtii muroistakin musiikkia

Muusikko Tatu Rönkkö pystyy taikomaan hätkähdyttäviä ääniä ja rytmejä esimerkiksi lusikoista, viinilaseista ja sähkövatkaimesta. Mies on soittanut keittiöitä ja keittiöissä ympäri maailmaa. Esimerkiksi Filippiineillä kokkauspaikasta kumpusivat melko vaimeat rytmit, sillä keittiöstä puuttuivat lasiastiat.

Köyhä kuin kirkonrotta? – säihkyvää ylellisyyttä löytyi myös Suomesta

Kuva Suomesta köyhänä ja vaatimattomana maana on saamassa ylellistä loistetta. Suomessa käytössä olleet esineet eivät kalpene keskiajalta säilyneille muille eurooppalaisille esineille. Ylellisyyttä on löytynyt niin hovista, kirkoista kuin talonpoikien keskuudestakin.

Halvalla meni – Turun Normaalikoulu tienasi haarukoilla, veitsillä ja lusikoilla alle tonnin

Nettihuutokaupassa turkulaiskoulun kauppaamien aterimien hinta kohosi hetki hetkeltä, mutta lopputulos ei päätä huimaa. Yhden aterimen hinnaksi tuli alle viisikymmentä senttiä.

Koulu myy irtaimistoaan: osta itsellesi vaikka 750 Hackmanin aterinta!

Turun Normaalikoulussa alkaa kesäkuun alussa mittava remontti. Jo viikkojen ajan koulussa on käyty läpi irtaimistoa, sillä kaikille tavaroille on keksittävä uusi sijoituspaikka toukokuun aikana.

Kauppias: "Salaattibaari vie päivässä jopa kuusi tuntia työaikaa"

Salaattibaarin ylläpitäminen on kaupalle työläs urakka – varsinkin silloin, kun omavalvontasuunnitelmaa noudatetaan tarkasti. Kaikkiaan yhden ihmisen työaikaa voi upota salaattibaariin päivän aikana 5–6 tuntia. Se koostuu kymmenistä myyntitiskin siistimis- ja täyttökäynneistä pitkin päivää. Kaupat vakuuttavat, että salaattibaarien hygieniasta huolehditaan tarkasti.

Lounasravintolan asiakkaita sairastui – kyse ei ollut ruokamyrkytyksestä

Ravintola Sulossa Kajaanissa levisi kaksi viikkoa sitten todennäköisesti norovirus, joka sairastutti osan ravintolan asiakkaista. Terveystarkastajan mukaan virus levisi jonkin ruoka-aineen välityksellä.

Liiganousijan huoltoryhmä harjoittelee jo ensi kautta – ”Enemmän mailoja”

KooKoon vastuuhuoltaja Kari Lindqvist myöntää, että edessä on paljon oppimista ennen kuin joukkue siirtyy liigaan.

Syyrialaispakolaisia eivät odota Suomessa luksuslukaalit – yhdet ruokailuvälineet, sänky ja tyhjä olohuone

Lappeenrannassa valmistaudutaan vastaanottamaan Syyriasta saapuvia kiintiöpakolaisia. Monet pakolaisista ovat joutuneet jättämään taakseen kotimaansa lisäksi myös sukulaisensa.

Jos metsään haluat mennä nyt, takuulla yllätyt!

Tammelalainen eräopas ripottelee kuppiin lusikallisen murukahvia. Termospullosta kuumaa vettä päälle. Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevan savusaunan rannassa syksyinen aamu on rauhallinen ja kuulas. Joutsen laskeutuu tyynelle Kyynäräjärvelle. Ei tämä ihan sitä parasta kahvia ole, mutta eräretkellä tämäkin maistuu, sanailee eräopas Jouni Palén.

Koulussa syödään kertakäyttöastioista - "Keitto tippui pöydälle ja lattialle"

Lappeenrannassa Sammonlahden koulussa on koko alkusyksy jouduttu ruokailemaan kertakäyttöastioista. 25-vuotias tiskikone jäi kesällä eläkkeelle, eikä uusi ole päässyt vielä töihin.

Pottalampusta voi kuulla lorinan

Kun vanhaan emalipottaan yhdistää tummuneita lusikoita ja kattokruunun prismoja, syntyy hymyilyttävä kattolamppu. Jämsäläisen käsityöläisen työt herättävät monessa muistoja lapsuudesta.

Viisi vinkkiä Kirjurinluotoon menijälle

Muutama käytännön ohje helpottaa Pori Jazzin Kirjurinluodon konserttipuistossa liikkumista.

Jättimäiset saippuakuplat nappaavat aikuisenkin naisen värikkääseen maailmaansa

Vahakankaan päälle kaadetusta astianpesuainetipasta saa lapsi mehupillillä puhaltamalla syntymään rypäleen saippuakuplia. Aikuisena sitä haluaisi saada aikaan jättikuplia. Leila Siukola-Turpeinen päätti toteuttaa unelmansa ja opetteli jättikuplien taidon.

Saparoveitsi, lumisadetta televisiossa, omanlaista matematiikkaa – Miten sinua on lapsena viilattu linssiin?

Miksi lasten kasvatuksen yhteydessä mainitaan aina vain uhkailu, kiristys ja lahjonta? Mihin tältä listalta unohtui huijaaminen – tuo julma vuosituhantinen perinne, missä lapsilla ei ole, minkäänlaisia oikeuksia? kyselee Yle Pohjois-Karjalan päällikkö Jyrki Utriainen.

Sean Ricks: Emännän tissimaitocappuccino

Vain kalkkikset noudattavat sääntöjä. Suomalaiset ovat siinä ihan omaa lajiaan, kirjoittaa ympäri Eurooppaa matkaava Sean Ricks.

Study: Take-away culture makes Finnish beaches filthiest in the Baltics

Finnish beach-goers leave behind more litter than their peers in Sweden, Estonia and Latvia. The finding comes from the first ever report on the state beaches bordering the Baltic Sea.

Take away -kulttuurin karu seuraus – Suomessa Itämeren roskaisimmat rannat

Ensimmäinen Itämeren rantojen roskaantumista on selvittänyt tutkimus on valmistunut. Tulos on surullinen: Suomen rannat ovat selvästi roskaisempia kuin Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. Suomen kaupunkirannoilta löytyi erityisen paljon muovia, kertakäyttöisiä kahvikuppeja ja ruokakääreitä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle