Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mikkelin Pursialan voimalaitos

Kaksi Etelä-Savon Energian hallituksen jäsentä erosi jääviyden takia

Eronneet ESEn hallituksen jäsenet valittiin aiemmin Mikkelin kaupunginhallitukseen. Nyt kaupunginhallitus valmistelee vähemmistöosuuden myymistä energiayhtiöstä kertyneiden alijäämien kattamiseksi.

Johanna Ojala-Niemelä

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelä: Olen selvittänyt jääviyttäni saamelaiskäräjälaissa

Ylen tietojen mukaan perustuslakivaliokunnan jäsenten joukossa on herännyt keskustelua puheenjohtajan puolueettomuudesta.

Nainen istuu konttorissa lasiovien takana.

Pohjanmaan aluehallituksen jääviysasia ratkennee helmikuussa – valtakunnallista linjausta saadaan odotella

Valtiovarainministeriön ohjeistuksen mukaan hyvinvointialueen työntekijä ei voi olla aluehallituksen jäsen. Ohje tuli loppusyksyllä, mutta siihen on reagoitu vaihtelevasti eri puolilla.

Lohja-kyltti kunnan rajalla.

Lähes koko kaupunginhallitus poistui kokouksesta esteellisenä Lohjalla – taustalla kauhakuormaaja, jonka hankinnassa kaikki meni pieleen

Maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa oli hetken läsnä yksi varsinainen jäsen ja kymmenkunta varajäsentä.

Ihmisiä istuu salissa.

Aluevaltuutetun eron perusteet olivat lainvastaisia – Turun hallinto-oikeus jyräsi Satakunnan aluevaltuuston päätöksen

Satakunnan aluevaltuusto myönsi Elina Junnilalle tämän pyytämän eron valtuustosta. Nyt Turun hallinto-oikeus katsoi, että eron perustelut eivät olleen lain mukaisia.

Valtorin ulko-ovi.

Poliisi aloitti esitutkinnan Valtorin ex-toimitusjohtajan virkarikosepäilystä – virastaan eronnut Tero Latvakangas sai tiedon mediasta

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Valtorin ex-toimitusjohtajan Tero Latvakankaan epäillystä virkarikoksesta. Valtiovarainministeriö vahvistaa saaneensa tiedon asiasta poliisilta.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto pitää kokousta. Sali on täynnä valtuutettuja, joilla on avatut tietokoneet pöydillä.

Ministeriön muutosjohtaja patistaa hyvinvointialueita tarkistamaan päättäjiensä jääviyden – tarkasteltavana työntekijöiden vaalikelpoisuus

Nykyisen lakitulkinnan mukaan hyvinvointialueen työntekijät eivät ensi vuonna ole vaalikelpoisia aluehallitukseen. Aluetasolla toivotaan lakimuutosta, mutta se ei välttämättä toteudu ennen vuoden loppua.

Rovaniemen kaupungintalon edustalla lipputankoja, joista yhdessä kaupungin lippu.

Kuntaliitto: Rovaniemen kaupungille junailtu miljoonien eurojen maksusitoumus kylien kehittämissäätiölle on juridisesti pätevä

Maksusitoumus on herättänyt Rovaniemellä paljon keskustelua. Sitoumuksesta on esimerkiksi ollut liikkeellä väärää tietoa, jonka mukaan kyse olisi ollut Rovaniemen kaupungin velasta säätiölle.

Eurosedel  och dollarsedel

Paikallispolitiikka on yrittäjälle jatkuvaa eturistiriitojen välttelyä – eettisyys selvitetään tapauskohtaisesti, sanoo korruptiotutkija

Vaasan yliopiston emeritusprofessori Ari Salmisen mukaan kuntapolitiikassa aktiivisen yrittäjän on oltava varovainen sen suhteen, miten pitää roolinsa politiikassa ja liiketoiminnassa erillään.

Joakim Strand

Vaasan valtuuston puheenjohtajaan Strandiin oltu yhteydessä Tommi Mäen toiminnasta jo keväällä - Tolppanen: "Mäen toiminnassa ei mitään väärää"

Vaasan kaupunginvaltuutetut ottavat vielä varovaisesti kantaa Ylen torstaina uutisoimaan valtuuston varapuheenjohtaja Tommi Mäen (kok.) toimintaan. Asiaa asiotaan kuitenkin käsitellä lähiaikoina valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken.

Tommi Mäki.

Tunnettu paikallispoliitikko ja festivaalijärjestäjä Tommi Mäki kiistää vaikuttaneensa Vaasan kaupungin kaavoitukseen – kilpailevan yrityksen suunnitelmat jäissä

Tommi Mäki sanoo yhtiökumppaninsa lähettäneen vahingossa Mäen nimellä sähköpostia Vaasan kaupungin rakennuslupaviranomaisille. Haastattelun jälkeen yhtiökumppani ilmoitti Ylelle vetävänsä valituksensa hallinto-oikeudesta pois.

JL-Rakentajien toimitusjohtaja Jari Nykänen.

Saako Pieksämäen tekninen johtaja kenkää? Asianajajan tekemä selvitys kertoo häirinnästä ja perusteettomista korruptioväitteistä

Pieksämäen kaupunginhallitus päättää tiistaina, erottaako se kaupungin teknisen johtajan.

Valtorin ulko-ovi.

Valtorin entisen toimitusjohtajan Tero Latvakankaan epäillään käsitelleen työntekijän työsuhdeasioita esteellisenä

STT:n saamien asiakirjojen mukaan valtiovarainministeriö alkoi käsitellä Latvakankaan esteellisyysepäilyjä keväällä hallintokantelun vuoksi. Latvakangas päätti irtisanoutua Valtorin toimitusjohtajuudesta kesäkuussa. 

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kuhmon sote-aseman rakennustoimikunta on nimettävä uudelleen – ei vaikuta suunnittelun aikatauluun

Kaupunginhallitus nimeää rakennustoimikunnan tänään. Kokousaikataulua tiivistetään niin, että valtuusto voi päättää sote-aseman paikasta 20. kesäkuuta.

Nuhjuinen poliisikyltti

Poliisille sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta – päästi varkaudesta epäillyn tyttärensä pälkähästä

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut poliisin sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kyse oli tapauksesta, jossa poliisin tytär jäi kaupassa kiinni varkausepäilystä mutta isä alkoi itse hoitaa tapausta esteellisenä.

Vanha tiilitalo Kouvolan Kasarminmäellä

Kaupunginjohtaja teki talokaupat Kouvolassa, ja yksi kaupungin päättäjistä vei asian oikeuteen – vuoden kiistelyn jälkeen kauppa todettiin lailliseksi

Kiista koski paritaloa, jonka Kouvolan kaupunki päätti myydä kaupunginjohtajalle. Hallinto-oikeus on nyt hylännyt kaupoista tehdyn valituksen.

Vihreiden Anni Sinnemäki kuvattiin Lammassaareen johtavilla pitkospuilla.

Virkarikossyytteiltä välttynyt apulaispormestari Anni Sinnemäki: En ollut esteellinen, enkä ole Pihla Viitalan lapsen kummi

Syyttäjän mukaan Sinnemäen esteellisyydestä hänen ystävänsä Pihla Viitalan perheen talohankkeessa ei ollut todisteita.

Åbo hovrätt

Hovioikeus kovensi taloriitaan osallistuneen turkulaispoliisin sakkotuomiota

Entinen rikosylikonstaapeli käytti poliisin tietojärjestelmien henkilöhakutoimintoja omien riita-asioidensa hoitoon.

Porin merituulipuisto

Porin Tahkoluodon merituulipuiston laajennus lykkääntyy – päättäjien esteellisyys palauttaa kaavoituksen alkuun

Porin kaupunginhallitus aikoo keskeyttää käynnissä olevan kaavoituksen, sillä asiaa on käsitelty viime vuonna kokouksissa, joissa on ollut paikalla esteellisiä henkilöitä. Kaupunginjohtaja esittää, että kaavoitus aloitetaan uudelleen.

sali 2:n kyltti käräjäoikeuden aulassa

Oma lapsi sai vakituisen viran ja palkankorotuksen – ympäristöjohtajalle ehdollista vankeutta

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Imatran entisen ympäristöjohtajan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Esteellistä autokauppaa, palkanmaksun epäselvyyksiä, väärin toteutettuja hankintoja: poliisi epäilee kuntayhtymän entistä johtoa rikoksista

Epäiltyinä on kolme virkamiestä, joita epäillään muun muassa esteellisestä autokaupasta, palkanmaksuun liittyvistä epäselvyyksistä sekä väärin toteutteuista hankinnoista.

Aluevaalien opastekyltti Jyväskylä kaupunginkirjastolla.

Sote-ammattilaisia haluttiin ehdolle aluevaltuustoihin, koska he tuntevat päätöksentekokentän hyvin – liian läheinen kytkös voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia

Aluevaalien ehdokkaissa korostuvat sote- ja pelastusalan ammattilaiset. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvelee, että esteellisyyksiä joudutaan päätöksenteossa pohtimaan.

Seminaarin koulun rakennukset ilmasta käsin kuvattuna.

HäSa: Hämeenlinnan strategiajohtaja Markku Rimpelälle ei virkarikossyytettä

Rimpelää epäiltiin törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, joka liittyi Seminaarin koulun tilojen vuokraamiseen. Vuokraamispäätöksen aikaan Rimpelä toimi kaupungin tilaajajohtajana. Samaan aikaan hänellä oli liikesuhde kiinteistön omistajan Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa.

Anni Sinnemäki.

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäen virkarikosepäily siirtyy poliisilta syyttäjälle – Sinnemäki: "Odottelen syyttäjän ratkaisua rauhallisin mielin"

Rikosepäilyssä on ollut selvitettävänä Sinnemäen esteellisyys, joka liittyy Meilahden uuden paritalon rakentamisluvan poikkeamispäätöksen tekemiseen vuonna 2016. Korkein hallinto-oikeus totesi lokakuussa, että Sinnemäki ei ollut tapauksessa esteellinen.

Juha Prittinen

Vanhat kaunat ja työpaikkakiusaaminen kaatoivat Hattulan organisaatiouudistuksen – hallinto-oikeus: luottamus puolueettomuuteen vaarantunut

Hämeenlinnan hallinto-oikeus katsoo Matti Puotilan olleen esteellinen päättämään Hattulan organisaatiouudistuksesta, joka vaikutti teknisen johtajan Juha Prittisen asemaan.

Mies tekee huoltohommia tuulivoimalan siivessä roikkuen köysien avulla

Porilaispoliitikon toimet syyteharkintaan: Osallistui esteellisenä tuulivoimakaavan käsittelyyn, ja jo hyväksytty kaava kaatui

Martti Lundén (sd.) osallistui kaupunginhallituksessa Ahlaisten Lammin tuulivoimakaavan käsittelyyn, vaikka oli esteellinen. Jo hyväksytty kaava kaatui oikeudessa esteellisyyden takia.

Meilahden kaupunginosaa ilmakuva

Meilahden huvila-alueen rakennustyöt voi aloittaa – Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valitukset alueen kaavasta

KHO hylkäsi asiassa tulleet valitukset ja katsoi myös, että apulaispormestari Anni Sinnemäki ei ole ollut esteellinen osallistuessaan paljon julkisuutta saaneen rakennushankkeen päätöksentekoon.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää

Hallinto-oikeuden asiantuntija: Oikeuskansleri liikkui Berner-ohjeistuksessaan "lain tulkinnan reunamilla ja rajamailla"

Emeritusprofessori sanoo, että oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi ministeri Bernerille turhankin myötäsukaista ohjeistusta, kun tämä siirtyi ruotsalaiseen SEB-pankkiin vuonna 2019.

Meilahden kaupunginosaa ilmakuva

Korkein hallinto-oikeus: Apulaispormestari Anni Sinnemäki ei ollut esteellinen Meilahden kaavapäätöksissä, suhde Pihla Viitalaan ei ollut läheinen

Useiden valitusten mukaan apulaispormestari oli vaikuttanut läheisen ystävänsä talon rakennusoikeutta koskevaan asemakaavaan Helsingin Meilahdessa. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kysymys ei ollut niin läheisestä ystävyydestä, että se olisi tehnyt Sinnemäen esteelliseksi.

MOT, tuulivoima, Yle TV1

Maalahteen kaavaillun tuulivoimapuiston käsittely palautuu kunnanhallituksen käsiteltäväksi esteellisyyksien takia

Tuulivoimapuiston kaavoituksesta päätettiin virheellisesti koska osa päätöksentekijöistä ovat esteellisiä. Hanke ehti edetä aina kunnanvaltuuston käsiteltäväksi ennen kuin esteellisyydet huomattiin. Nyt käsittely palautetaan.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Suojelupoliisin ylietsivä tuomittiin sakkoihin virkarikoksesta, ei valita hovioikeuteen – tuomion taustalla oli miehen omistama koirayritys

Suojelupoliisin ylietsivä ei valita hovioikeuteen käräjäoikeuden langettamasta tuomiosta. Käräjäoikeus katsoi ylietsivän toimineen esteellisenä virkatehtävässään. Suojelupoliisi pohtii, voiko ylietsivä jatkaa virassaan.

Timo Hirvonen

Korkein oikeus: Merivoimien entinen esikuntapäällikkö syyllistyi neljään palvelusrikokseen – tuomittu selvisi ilman rangaistusta

Hovioikeus oli tuominnut viime syksynä Merivoimien entisen esikuntapäällikön sakkoihin neljästä palvelusrikoksesta. Korkein oikeus kumosi nyt sakkorangaistuksen.

Valtuustosalin nuija.

Pätevää äänestystä ei saatu aikaan: Muuramen tilinpäätössotku putoaa nyt tulevan valtuuston syliin, puheenjohtaja: "Olen tosi pettynyt"

Kunnanvaltuuston puheenjohtajan mukaan yksi valtuutettu käveli ratkaisevasta äänestyksestä ulos ja paikalla ei siksi ollut riittävästi esteettömiä valtuutettuja.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Suojelupoliisin ylietsivälle vaaditaan tuomiota virkavelvollisuuden rikkomisesta Fennovoimaan liittyvien virkatehtävien hoitamisessa

Ylietsivän osittain omistama yritys tarjosi Fennovoimalle koirien kouluttamiseen liittyviä palveluita. Syyttäjän mukaan ylietsivä oli esteellinen Fennovoiman ydinturvallisuuteen liittyvissä virkatehtävissään.

Hattulan kaavoituspäällikkö Juha Prittinen

Syyttäjä: Hattulasta irtisanotun Prittisen vastine ei loukannut lautakunnan jäsenen kunniaa

Hattulan elinvoimalautakunnan jäsen Reijo Hallenberg (kok.) pyysi poliisia tutkimaan, syyllistyikö Hattulan kunnan irtisanottu kaavoituspäällikkö Juha Prittinen oikaisuvaatimuksessaan kunnianloukkaukseen. Kirjoituksen ei katsottu olevan loukkaavan.

Jan Vapaavuori kuvattiin Ylen Pasilan toimispisteen sisäpihalla 25. marraskuuta 2020.

Pitäisikö yrityksiin siirtyville kuntajohtajille asettaa karenssi? Konsultiksi ryhtyvä Vapaavuori: "Varmaan tämä on asia, joka on hyvä selvittää"

Valtionhallinnossa karenssikäytäntö on jo olemassa, mutta kuntapuolella sellaista ei ole. Kuntaliiton mukaan voisi kuitenkin olla vaikeaa määritellä, minkälaisia tehtäviä karenssit koskisivat. Lisäksi karenssiajan palkka toisi kustannuksia kunnille.

Vanha tiilitalo Kouvolan Kasarminmäellä

Yle sai haltuunsa kaupunginjohtajan viestin päättäjille – kirjoittaa, että muualla talokaupoissa "olisi otettu iloiten vastaan kaupunginjohtajan tällainen tarjous"

Kouvolan kaupunki päätti myydä kaupunginjohtaja Marita Toikalle talon. Yksi kaupunginhallituksen jäsenistä vaatii päätöksen kumoamista. Hänen mielestään kaupunginjohtaja yritti vaikuttaa asian ratkaisuun.

Finanssivalvonnan logo

Financial watchdog takes control over supervision of investment firm

The Finnish Financial Supervision Authority says Privanet failed to comply with regulations several times.

Kyltti ennakkoäänestyspaikasta

Vaalitoimitsijoita tarvitaan kuntavaaleissa aiempaa enemmän – haasteena varahenkilöiden kouluttaminen riskiryhmäläisille ja äänestyspaikkojen koronaturvallisuus

Kuntavaaleissa tarvitaan vaalitoimitsijoita ja varahenkilöitä koronan takia aiempaa enemmän. Myös esteellisyydet ovat edelleen haasteena.

Oulun käräjäoikeus

Kittilän kuntajupakan Eilavaara-osuus käsiteltäväksi Ouluun, Lapin käräjäoikeuden tuomarit ovat esteellisiä

Pääkäsittely alkaa Oulun käräjäoikeuden tiloissa helmikuun alussa.

Seminaarin koulun rakennukset ilmasta käsin kuvattuna.

Hämeenlinnan strategiajohtaja Markku Rimpelän virkarikosepäily syyttäjälle

Rimpelä edesauttoi Seminaarin koulun tilojen vuokraamista ollessaan liikesuhteessa kiinteistön omistajan kanssa.

Vettä kaadetaan karahvista.

Vuosikausia kiistellyn tekopohjavesihankkeen ympärillä kuohuu: Tampere arvioi vesilaitoksen toimitusjohtajan kaksoisroolin

Tampereen Veden ja tekopohjavesiyhtiö Tavasen toimitusjohtaja Petri Jokela kiistää mahdollisen esteellisyyden.

Vesilasi johon tulee vettä kraanasta.

Tampere päättää tekopohjavesiyhtiö Tavasen lisärahasta epäselvyyksistä huolimatta

Päätösesityksessä viitataan Tampereen Veden teettämään selvitykseen. Tampereen Veden ja Tavasen toimitusjohtajana toimii sama henkilö.

Timo Hirvonen

Merivoimien entinen esikuntapäällikkö sai sakot neljästä tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta

Hovioikeuden mukaan Hirvonen hyväksyi oman poikansa palkankorotuksen.

FISin pääsihteeri Sarah Lewis Lahden MM-hiihdoissa.

FIS-pomo Lewisin erottaminen tuli Sami Jauhojärvelle yllätyksenä: "On tapahtunut jotain sellaista, josta FIS ei ilmeisesti halua kertoa eteenpäin"

Sarah Lewisin erottamisella oli iso vaikutus myös Kansainvälisen hiihtoliiton FISin puheenjohtajakisaan.

Lieksan kaupunginvaltuusto kokoontuu kaupungintalolla.

Valitus Lieksan tarkastuslautakunnan erottamisesta ei mennyt läpi

Hallinto-oikeus on kumonnut Lieksan tarkastuslautakunnan erottamisesta tehdyn kuntalaisvalituksen kokonaisuudessaan.

vesikasvillisuutta evijärvessä

Evijärven säännöstelykorkeudesta noussut kiista etenemässä taas valtuustoon - Ely etsii sopua jo tänään

Ely-keskus etsii sovinnon siemeniä Evijärven säännöstelystä nousseeseen riitaan. Tarkoituksena on saada lupa nytkähtämään eteenpäin.

Helsingin hovioikeus

Syyttäjä: Merivoimien entinen esikuntapäällikkö vahvisti esteellisenä oman poikansa palkankorotuksen ja sukulaismiehen päällikkönimityksen

Lippueamiraali kiistää syytteet. Puolustuksen mukaan Puolustusvoimissa kiinnitettiin huomiota esteellissyyssäännöksiin vasta esitutkinnan alettua.

Sateinen Evijärvi

Järven pinnan korkeus ajoi kuntalaiset kahteen leiriin Evijärvellä – pikkukunnan päätöksentekokin meni solmuun

Evijärven pintaa haluttaisiin nostaa 10 senttimetrillä. Nosto parantaisi järven tilaa, mutta aiheuttaisi vettymistä rantapelloilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle