Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jättilumme puhkesi vihdoin kukkaan ja muutti väriään valkoisesta pinkiksi – ensi yönä ihmekukka avautuu vielä kerran

Brasilian tropiikissa parananlumme avautuu yöllä ja houkuttelee koppakuoriaisen pölytyshommiin erittäin voimakkaalla tuoksullaan. Kaisaniemessä jättilumpeen avautumista ei tänäkään vuonna nähnyt kukaan.

Prisma: Kukkien kehitys

Neljä kukkivaa kasvia on tärkeässä roolissa elämäämme.

Valoisan yön hurmaa, isokoskelon uimakoulu ja lumpeenkukkia – Katso kuvia sydänkesän luonnosta

Luonnon moninaisuus ja keskikesän voimakkaat värit ovat innostaneet valokuvaajia Pirkanmaalla kesä-heinäkuun taitteessa.

Immalanjärven kunto heikoin vuosikausiin – "Kehitys ei näytä hyvältä"

Yksi maan kirkasvetisimmistä järvistä on rehevöitymässä. Tänä kesänä Immalanjärvessä on tavattu huomattavasti tavanomaista enemmän sinilevää.

Piisami is back – vähiin metsästetty jyrsijä palaa ruovikoille

Piisami on tuotu Suomeen ja muualle Eurooppaan 1920-luvun taitteessa turkiseläimeksi. Pitkän hiljaiselon jälkeen piisamikanta on nyt elpymässä.

Järvimaisemissa

Järvimaisemissa

Dietrich meloi arvokisadebyytissään B-finaaliin

Suomalainen sai EM-kisojen 500 metrillä kolmannenkin lähdön. Toisella matkallaan Dietrich jäi välieriin.

Giant water lily can keep a person afloat in Helsinki

The legend of the victoria amazonica, or giant water lily, goes that the unusually large plants are able to keep a fully-grown person afloat. Botanists and gardeners at the University of Helsinki's Kaisaniemi Botanical Garden now have proof.

Piha-altaassa viihtyvät myös akvaariokalat

Jouko Härkösen puutarhan ylpeys on oleskelupaikan vierellä soliseva vesiaihe. Kesällä vedessä kukkivat lumpeet, särkyneiden ruukkujen päällä kasvavat rantakasvit ja koloista hakevat suojaa värikkäät kalat. Mahdollisuuksia on monia, kertoo innokas puutarharakentaja.

Veneitä viritellään vesille

Veneiden kevätkunnostus on käynnistynyt venesatamissa. Vaasan edustan venesatamissa odotellaan vielä viimeisten jäänrippeiden sulamista. Veneiden laskuun päästään Vaasassa parin viikon sisällä. Kokkolan venesatamat ovat vielä jäässä.

Lumpeenkukat kalan silmin palkittiin vuoden luontokuvana

Espoolaisen Pekka Tuurin lummekuva Kohti valoa on valittu vuoden luontokuvaksi. Kasvi on kuvattu sukelluksista lumpeen alapuolelta. Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui lähes 10 000 valokuvaa. Tänä vuonna palkitut kuvat ovat perinteisiä eläin- ja kasvikuvia.

Vähäjärven ulpukat saavat kyytiä

Pirkkalan Vähäjärven ruoppaus on edennyt lähes aikataulussaan. Järvestä poistetaan ulpukoita juuria myöten kahden viikon ajan. Vesistöä puhdistetaan ulpukoista umpeen kasvamisen estämiseksi ja veden laadun parantamiseksi.

Sorsapuistossa kelpaa taas leikkiä

Sorsapuiston uusi leikkipaikka on valmistunut. Aidatulla ja porteilla varustetulla alueella on omat leikkisaarekkeet pienille ja isoille lapsille. Myös höntsäilypeleille löytyy pian oma paikkansa. Sorsalammen tila huolettaa, mutta pian pinnalla kukkivat myös lumpeet.

Lumme on kelluslehtinen

Lumme on kelluslehtinen

Ulpukka

Ulpukka

Valkeisenlammen Ulpukka saa kyytiä

Helteinen kesä on rehevöittänyt monien vesien kasvustoa. Kuopion keskustan Valkeisenlampea siivotaan kalastuspäivää varten.

Raisio kerää mielipiteitä virkistysalueistaan

Raision kaupunki on lähettänyt tuhannelle asukkaalleen kyselyn virkistysalueiden käytöstä. Kaupungilla on neljä omaa virkistysaluetta eli Kesäranta, Villan tila, Karhuluoto ja Pirisholmi.

Heli Laaksonen: Lukkosulaa ja lumpeenkukkia

Heli Laaksonen on noussut kolmella runoteoksellaan Suomen suosituimmaksi runoilijaksi. Nyt hän on kirjoittanut ensimmäisen näytelmänsä Lukkosulaa ja lumpeenkukkia. Siinä aikamiespoikakaksoset Petter ja Simo saavat kännykkäoston kylkiäisenä sekatavarakaupan. Hyväntahtoisen hauska ja piikikäskin teksti kertoo siitä kuinka veljeksiltä onnistuu kaupanpito.

Syysloma täyttää hotellit ja Ulpukan

Syysloma näkyy Turun hotelleissa asiakasmäärien lisääntymisenä. Turun Sokos hotelleissa perheitä on enemmän yöpymässä kuin tavallisesti keskellä viikkoa. Myös Raision uimakeskus Ulpukassa riittää vilskettä altaassa.

Heli Laaksosen esikoisnäytelmä houkuttelee Tampereella

Runoilija Heli Laaksosen esikoisnäytelmä Lukkosulaa ja lumpeenkukkia saa tässä kuussa ensi-iltansaTampereen molemmissa teattereissa. Näytelmällä on selvästi tilausta, sillä kevään kaikki näytökset on varattu loppuun.

Tamperelaisteatterit toteuttavat Heli Laaksosen näytelmän yhdessä

Tampereen kaksi suurinta teatteria, Tampereen Teatteri ja Tampereen Työväen Teatteri, tuottavat runoilija Heli Laaksosen esikoisnäytelmän Lukkosulaa ja lumpeenkukkia yhteistyössä.

Monet'n lumpeenkukat saavat taas päivänvaloa

Ranskalaisen impressionistin Claude Monet'n lumpeenkukkia ja lampia kuvaava jättimäinen teossarja asetetaan tässä kuussa kuuden vuoden jälkeen esille - ja Pariisin Orangerie-museon remontin myötä jälleen päivänvaloon.