Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Oksennuskomeetta" – ja viisi muuta yllättävää asiaa painovoimasta

Milloin olet viimeksi kiinnittänyt huomiota painovoimaan?

Miltä tuntuu olla painoton?

Ole kuin lintu, lennä vapaasti.

Tuoretta salaattia pitkille Mars-matkoille? – Ruokaa kasvattamalla konteissa voi lyhentää vuorokautta

Keinotekoinen ympäristö antaa mahdollisuuden ruuankasvatukseen jopa pitkillä avaruuslennoilla.

Mitä tapahtui astronautin geeneille avaruudessa – Tviittasi, että ei vastaisi enää kaksoisveljeään

CNN kertoo tutkimuksesta, jonka alustavien tietojen mukaan astronautti Scott Kellyn avaruudessa viettämä vuosi olisi muuttanut omituisesti hänen geenejään. Kyseessä oli kuitenkin virheellinen tulkinta.

Astronautti Timothy Kopra: "Kun näkee Maan ohuen ilmakehän ja mustuuden sen takana, tajuaa, miten yksin olemme"

On tärkeää pitää huolta pikku planeetastamme, sanoo suomensukuinen yhdysvaltalaisastronautti Ylen haastattelussa.

Sisunautti Kopra kertoo videolla: Imuroin vapaa-ajallani, kaipaan avaruudessa salaattia

Yhdysvaltalaisastronautti hauskutti Heurekan yleisöä puristamalla vettä pussista avaruusaseman painottomassa tilassa ja juomalla muodostuvan vesipallon.

Avaruusasemalta palanneet astronautit kannettiin ulos kapselista – video

Kolmikko laskeutui Kazakstanin arolle Sojuz-kapselissa. Nyt heidän edessään on sarja testejä ja tarkastuksia sekä painovoiman vaikutuksiin totuttelu.

15 vuotta avaruudessa opettaa paljon – Luut haurastuvat nopeasti

Kansainvälisestä avaruusasemasta ISS:stä on ollut myös lääketieteellistä hyötyä. Tutkijat alkoivat perehtyivät luukatoon uudella innolla, kun kävi ilmi, että pitkään avaruudessa olleet astronautit kärsivät taudista.

Nasa: Marsia aletaan asuttaa 2030-luvulla kuin Amerikkaa aikoinaan

Nasan suunnitelmissa on lähettää asukkaita ensin johonkin Marsin kuista ja sitten itse punaiselle planeetalle. Muutamien vuosien päästä perustamisestaan siirtokunta on omavarainen, Nasa uskoo.

Näin astronautit ja kosmonautit viettävät luppoaikaa kansainvälisellä avaruusasemalla – video

Psykologit ovat kehittäneet avaruuslentäjille sirkustemppuja muistuttavia harjoituksia, joita he voivat tehdä painottomassa tilassa.

Avaruuspuku, joka puristaa oikeasta paikasta

"Astrojuutti" vei kiertoradalle mukanaan uutta muotia, joka saattaa auttaa tuleviakin avaruuslentäjiä välttämään ammatin varjopuolen eli selkäkivut. Avaruuteen perjantaina lennätetyllä tanskalaisella on tehtävä: bodaus painottomassa tilassa.

Espoolaisten koululaisten sienilaboratorio lentää avaruusasemalle

Yläkoululaiset ovat suunnitelleet laboratoriolaitteiston itse.

Soyuz-aluksen telakoituminen onnistui

Avaruuslennon toivotaan selvittävän, kuinka paljon geenit ja ympäristö vaikuttavat ihmiseen. Tutkimuksessa vertaillaan kaksosveljiä.

Avaruuslentäjillä edessään ihmiskoevuosi avaruusasemalla

Amerikkalaiset astronauttikaksosveljet ja venäläinen kosmonautti osallistuvat kokeeseen, jolla tutkitaan painottomuuden vaikutusta kehon toimintoihin. Tavoitteena on hankkia tietoa miehitettyjä Mars-lentoja varten.

Avaruuteen lähetetyt seksigekot ehkä jäätyivät hengiltä

Tutkijat ovat pyrkineet selvittämään, millainen vaikutus painottomuudella on liskojen lisääntymiselämään. Tiettävästi lämmitys hyytyi.

Seksigekot vaarassa avaruudessa: Venäjä menetti yhteyden satelliittiin

Tutkimuksessa seurataan, kuinka hyvin gekot pystyvät parittelemaan ja lisääntymään painottomassa tilassa.

Näin onnistuu jalkapallon peluu painottomassa tilassa – katso video avaruusasemalta

Astronautit toivottivat onnea kaikille Brasilian MM-kisoihin osallistuville joukkueille.

Tutkimus: Ihmisen sydän pyöristyy avaruudessa

Painottomuudessa sydän selviää vähemmällä työllä kuin Maassa, mikä voi johtaa vaaralliseen heikkenemiseen. Sopivan kuntoilumuodon kehittäminen astronauteille saattaa auttaa myös Maan sydänsairaita.

Kosmonauteille ei lupaa uudenvuodensampanjaan avaruudessa - kuplisi nenän kautta

Kansainvälisen avaruusaseman kosmonautit saavat juhlan kunniaksi herkkuja, mutta eivät kuplajuomia tai sitrushedelmiä.

Henrikki tavoittelee paikkaa avaruudessa

Henrikki Hakala on ensi viikolla kovassa pyörityksessä aivan konkreettisesti. Hän kilpailee kansainvälisessä osanottajajoukossa ainoana suomalaisena paikasta kaupalliselle avaruuslennolle. Nuorimies lähtee fyysisesti ja psyykkisesti rajuihin testeihin terveellä itseluottamuksella.

Avaruuden ja valtameren pohjat tuntenut astronautti Scott Carpenter kuollut

Vuoden 1962 avaruuslento oli koitua Carpenterin kohtaloksi, mutta kuukausi valtameren pohjassa oli sitäkin rankempi kokemus, hän muisteli myöhemmin.

Huimapäät keinuvat kesätöissä 110 metrin korkeudessa

Lahden radiomastot vaativat joka kesä pientä pintaremonttia, ja tällä hetkellä maalipintaa paranteleva kaksikko on reilun sadan metrin korkeudessa. Huimauksesta he pääsivät viikossa, mutta kova tuuli saattaa aiheuttaa harmia.

Kiinan taikonautit palasivat Maahan

Kolme taikonauttia vietti avaruudessa 15 päivää. Miehitetty avaruuslento oli Kiinan viides ja tähän asti pisin.

Kellumalla rennoksi

NASAn astronauttien harjoitusohjelmista sovellettu rentoutuskellunta on siirretty luonnonhelmaan. Tunnin kellunnan Vuoksen vesistössä väitetään vastaavan kuuden tunnin unta.

Venäjän hiiret palasivat avaruudesta

Moniko vesiliskoista ja muista pikkueläimistä pääsi kotiin hengissä - siitä ei ole ainakaan vielä hiiskuttu. Koe-eläimet toimivat Mars-lentojen pioneereina.

Yksityisen avaruusrahtifirman alus lähti paluumatkalle

Kyseessä on toinen kaikkiaan 12 huoltokuljetuksesta, jotka Nasa ulkoisti yksityisille yrityksille sen jälkeen kun sen omat sukkulalennot loppuivat.

Fantasiataide kumoaa painovoiman

Surrealismin uusi aalto huuhtelee taiteen kenttää vahvasti pohjalaismaakunnissa. Suuntaus tunnetaan nykyisin myös fantasiataiteena. Kokkolalalainen Juha Rautio tuo uudenvuodenaattona Galleria Artistassa avattavaan näyttelyyn öljyväritöiden lisäksi digiprinttejä ja videoita.

Nasa suunnittelee vuoden avaruuskomentoja

Nasa pyrkii kokeilun avulla selvittämään, miten pitkä aika avaruudessa vaikuttaa ihmiskehoon. Tähän mennessä pisin yhtäjaksoinen komennus avaruudessa on kestänyt 438 päivää.

Laukaan Peurunkaan avaruuskylpylä

Laukaan Peurunkaan rakennettava uusi kylpylä on noussut harjakorkeuteensa. Skanskan rakentama kylpylä avataan asiakkaille joulukuussa. Kylpylän ensimmäinen teema on avaruus.

Japanissa avataan maailman jyrkin vuoristorata

Japanissa on rakennettu vuoristorata, jossa huvittelijat pääsevät kokemaan kohtisuoran 43 metrin alamäen, kirjoittaa Daily Mail. Takabisha- eli "Hallitseva"-niminen vuoristorata kelpuutetaan Guinnessin ennätyskirjaan maailman jyrkimpänä.

Professori: Avaruudesta on tullut arkea

Juri Gagarin oli peloton mies kiertäessään ensimmäisenä ihmisenä maapalloa. Tuolloin ei tiedetty, miten ihminen selviää painottomuudessa. Tänään Gagarinin tapaisia suuria seikkailijoita ei enää avaruudessa nähdä. Avaruus on arkipäiväistynyt, sanoo avaruusfysiikan professori Hannu Koskinen.

Venäjä aloittaa uudelleen lipunmyynnin avaruuteen

Venäjä aikoo aloittaa avaruusturistimatkojen myynnin uudelleen. Seuraavat turistit pääsevät kansainväliselle ISS-avaruusasemalle vuonna 2013, kertoo matkoja myyvä yritys. Miljonäärituristit lennätetään painottomaan tilaan Sojuz-avaruusaluksella.

Avaruusaseman astronautit yli 6-tuntiselle avaruuskävelylle

Kansainvälisellä avaruusasemalla olevat astronautit tekevät tänään yli kuusi tuntia kestävän avaruuskävelyn. Astronauttien Rick Mastracchio ja Clay Anderson on määrä vaihtaa avaruusaseman tyhjentynyt ammoniakkisäiliö.

Ensimmäinen suomalainen osti avaruusmatkan

Ensimmäinen suomalainen on varannut kaupallisen avaruusmatkan. Henkilö ei halua tietojaan julkisuuteen. Avaruusmatkan hinta on 200 000 dollaria eli noin 140 000 euroa.

Kiiruna panostaa avaruusturismiin

Ruotsin Kiirunaan halutaan perustaa avaruusturismin keskus, kertoo Ruotsin yleisradio. Brittiläinen Virgin Galactic on jo kertonut aloittavansa kaupalliset avaruusturistilennot Kiirunan lentokentältä kolmen, neljän vuoden päästä.

Astronautti Kopralle puuhataan omaa saunaa

Suomalainen vientiteollisuus on innostunut järjestämään avaruudessa olevalle suomalaissukuiselle astronautille Timothy Kopralle oman saunan.

Presidentti Halonen sai puhelun avaruudesta

Presidentti Tarja Halonen on keskustellut tänään suomalaissukuisen astronautin Timothy L. Kopran kanssa. Halonen kutsui Kopran vierailulle Suomeen. Presidentti myös kehui avaruusasemalla olevien astronauttien tutkimustyön merkitystä koko ihmiskunnalle.

Apollo 8:n joululento

Jouluaattona 1968 ihminen kiersi ensi kertaa Kuun.

Gerbiilitusina ammuttiin avaruuteen

Kaksitoista gerbiiliä on aloittanut avaruusmatkan venäläisen Sojuz-aluksen mukana. Gerbiilien avulla pyritään hankkimaan lisätietoa siitä, miten toinen nisäkäs, ihminen, reagoisi fyysisesti ja biologisesti Marsin-matkaan.