Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Taksitunnus taksiasemalla.

Vanhus- ja vammaiskuljetusten järjestämiseen tulossa jälleen muutoksia Keski-Pohjanmaalla

Pohjoisen Suomen hyvinvointialueet perustavat yhteisen matkapalvelukeskuksen.

Kaksi henkilöä kävelee tiellä, toisella rollaattori.

Tervola kunta palkkaa asiointiavustajan – tarjoaa muun muassa ulkoiluapua ja saattopalvelua

Asiointiavustajapalvelu otetaan kokeiluluontoisesti käyttöön ensi vuoden aikana.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

Kolpeneen palvelukeskuksen vastuut siirtyvät Lapin hyvinvointialueelle – Myllärin koulu Rovaniemen kaupungin ylläpidettäväksi

Myllärin koulun toiminta jatkuu toistaiseksi samoissa tiloissa, jotka kaupunki vuokraa hyvinvointialueelta. Kuntayhtymältä kaupungille siirtyy yhteensä 30 työntekijää.

Sirpa Myöhänen etsii oikeaa hissinappulaa sormenpäillään.

Sirpa Myöhänen ei löydä oikeaa nappia hississä, koska pistekirjoitus on vääränlaista – upouudenkin sairaalan esteettömyydessä on puutteita

Sairaaloiden esteettömyydessä monet asiat jäävät usein suunnittelijan ja tilaajan osaamisen varaan. Kainuun keskussairaala sai kriittistä palautetta muun muassa liian vähäisistä invapaikoista.

Paljon ihmisiä Tuomiojärven uimarannalla aurinkoisena kesäpäivänä.

Jyväskylään suunnitellaan esteetöntä uimarantaa

Rakennustyöt voidaan aloittaa vuonna 2024.

Hoitaja pitää lähikuvassa koronarokotetta ja neulaa.

Tiistai 1.11.2022 (radio)

Koronarokotukset. Työvoimapula. Taksit. Kehitysvammaliitto ja TPS. Talvirenkaat. Sääennuste.

Rivitalojen keskellä pieni piha, jossa puita ja pensaita keltaisilla sekä punaisilla lehdillä. Keskellä on lasten leikkipaikka, jossa keinu, hiekkalaatikko ja raput kiipeilytelineeseen.

Vammaispalveluja tuottavan Eteva-kuntayhtymän toiminnot siirtyvät hyvinvointialueille

Muutos koskee 1 350:tä työntekijää ja lähes 1 700:ta asiakasta. Palvelut säilyvät vuodenvaihteessa ennallaan.

En vit rullstol målad på blått underlag på en parkeringsplats.

Toimittajalta: Tiedätkö, mitä vammaispalvelulaki tarkoittaa? En minäkään, vaikka laki koskee juuri minua

Marinin hallitus on viime metreillään edistämässä vammaispalvelulain uudistusta. Ylen politiikka ja yhteiskunta -toimituksen harjoittelija Niilo Turunen kertoo, mistä laissa on kyse.

Vammaispalvelulaki saattaa muuttua. Kuvitus kertoo kustannuksista jotka kohoavat huomattavasti.

Uusi vammaispalvelulaki nostaa asiakasmaksuja – järjestöt varoittavat: Kehitysvammaisen perheelle voi tulla lähes 2 000 euron kuukausilasku

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee parhaillaan vammaispalvelulain uudistusta. Ylen haastattelemat vammaisjärjestöt ovat huolissaan vammaispalveluista maksettavien asiakasmaksujen ja omavastuuosuuksien kasvusta.

Brev som läggs in i en postlåda.

Siilinjärven vanhus- ja vammaisneuvosto haluaisi postin toimipisteen keskustaan, kunta: Posti ei näe tarvetta toimitilojen siirtämiselle

Posti on ilmaissut kantanaan, ettei se näe nykytilanteessa tarvetta toimitilojen siirtämisestä toisaalle. Kunnalla ei ole tarjota sopivia toimitiloja keskustasta. Nykyisellään toimipiste on Kasurilan Shell-huoltoasemalla noin kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Tuula Viitala soittaa taksia.

Vartin jonotus tuotti vesiperän, kun Tuula Viitala yritti tilata taksia – Oulun matkapalvelukeskus jättää monet vammaiset pulaan

Kilpailutuksen seurauksena hintaa on painotettu laadun kustannuksella, sanovat Oulussa vammaispalvelulain mukaista taksipalvelua käyttävät. Valviran mukaan myös viranomaiset tunnistavat ongelman.

Sopu -tatuointistudion tatuoija Iina Räsänen tatuoi asiakkaan polvea.

Pilvi ja Iina kyllästyivät epätasa-arvoon ja loivat turvallisen tatuointistudion: “Täällä kukaan ei loukkaa vihamielisillä jutuilla”

Yhteiskunnallinen muutos saa monet yritykset, oppilaitokset ja järjestöt julistautumaan syrjintävapaiksi. Ministeriön kampanjassa on mukana yli kaksituhatta toimijaa, mutta se ei kerro koko totuutta.

Alaotsikko: Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla kehitysvammaiset ihmiset tarvitsisivat uutta ryhmäkotia. Sen rakentaminen on jäissä valituksen seurauksena. Joukko vammaisia joutuu nyt muuttamaan väistötiloihin vanhalle terveysasemalle.

Kehitysvammaisten ryhmäkoti jumittui valituslimboon, nyt vammaisille lankeaa lisälasku – "Kaikin puolin ilkeä prosessi", harmittelee rakennuttaja

Ryhmäkoti valmistuu Pudasjärvelle noin 2,5 vuotta myöhässä, koska hankkeesta valitettiin ja projekti oli pitkään jäissä. Rakennuskustannukset ovat ehtineet nousta. Vammaisille se tarkoittaa korkeampia vuokria.

Ryhmäkodin ihmiset terveystalon tiloissa keskustelevat.

Viivästyneen ryhmäkodin rakennustyöt päästiin aloittamaan – kehitysvammaisilla edessä kuitenkin vielä yli vuosi asumista vanhalla terveysasemalla

Pudasjärvellä kehitysvammaiset joutuivat muuttamaan väistötiloihin tänä vuonna, koska heidän aiempi palvelukotinsa kävi asumiskelvottomaksi. Uuden rakentaminen on venynyt valituskierteen myötä.

Hengityslaitepotilaat ry:n toiminnanjohtaja Liisa Rautanen kuvattuna yhdistyksen tiloissa

Monia sähkökatkot ärsyttävät, mutta Liisa Rautaselta ne voivat viedä hengen

Yhteiskunnalliset poikkeustilanteet huolettavat kotona asuvia pitkäaikaissairaita. Laki velvoittaa kuntia ja muita julkisia toimijoita varautumaan muun muassa sähkökatkoihin. Esimerkiksi varavirtajärjestelmän hankinta voi kuitenkin jäädä ihmisen omalle vastuulle.

Ayla Urus perheineen kantaa muuttolaatikoita kotiinsa.

Kun suomalainen perheenäiti palasi kotimaahan, hän törmäsi digimuuriin: "Suomessa ei voi elää normaalia elämää ilman pankkitunnuksia"

Vuokra-asunto, päivähoito, kotivakuutus - monen arkisen asian hoitaminen mutkistuu, jos ei omista pankkitunnuksia. Ongelma koskee Tilastokeskuksen mukaan 450 000 yli 16-vuotiasta suomalaista.

Punaiseen t-paitaan pukeutunut poika ja vaaleahiuksinen, mustavalkoiseen mekkoon pukeutunut äiti halaavat toisiaan hymyillessään kameralle. Kuva on otettu ulkona terassilla, taustalla näkyy aurinkoista takapihaa.

Tuija Kaivanto tietää, kuinka arki kehitysvammaisen lapsen äitinä voi uuvuttaa – ja sen takia hän taistelee poikansa ja muiden perheiden puolesta

Pirkanmaalla on pulaa kehitysvammaisten asumispaikoista. Pirkkalalainen Tuija Kaivanto pitää asiasta ääntä poikansa Kallen ja muiden perheiden puolesta, ja oma jaksaminen on joskus kovilla.

Ilmakuva kehitysvammaisten Hämeenlinnassa sijaitsevasta hoitokodista Onnikoti Omenapuusta.

Mehiläisen hoivayksikön karu arki on ollut valvovan viranomaisen tiedossa: "Siellä on rekrytointiongelmia, joita julkisuus vain pahentaa"

Mehiläinen myöntää, että Onnikoti Omenapuun henkilökunta tarvitsee lisäkoulutusta. Parannettavaa on erityisesti asiakkaiden itsemääräämisoikeuteen ja rajoitustoimenpiteisiin liittyvissä asioissa.

kehitysvammainen poika makaa penkillä kädet sidottuina yhteen

BBC:n riipaiseva videokuva paljastaa vammaisten huonon kohtelun Ukrainassa

Ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan Ukrainaa ei pitäisi päästää EU:n jäseneksi ennen kuin se sulkee laitokset. Ennen sotaa Ukraina lupasi uudistaa neuvostoaikaista järjestelmäänsä.

Tuula Haatanen kommentoi medialle 5. huhtikuuta.

Työministeri Haatainen ei ole tarttumassa Sarkkisen ajatukseen vammaisten palkkaamisesta

Ministerin esitys ei saa lämmintä vastaanottoa myöskään suurista puolueista tai Invalidiliitolta.

Vammaisaktivisti ja toimittaja Sanni Purhonen hymyilee kameralle istuessaan pyörätuolissaan Pasilan Konepajalla.

"Minne pakenet, jos asut esteellisessä kerrostalossa ja tulee pommitus?" Vammaiset jäävät helposti sodan jalkoihin, sanoo vammaisaktivisti

Suomessa on vammaisten kohdalla periaatteessa hyvä lainsäädäntö, mutta käytännössä sitä ei aina osata noudattaa, sanoo toimittaja ja vammaisaktivisti Sanni Purhonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Pinja Eskola katsoo suoraan kameraan.

Pinja Eskolan, 27, lomareissua varjosti henkilökunnan törkeä käytös – tällaista syrjintää vammaiset kohtaavat: "Ihan kuin olisin näkymätön"

Eskolan mukaan risteilyhenkilökunta puhui hänen ohitseen ja pyrki hoitamaan kommunikaation suoraan mukana olleen avustajan kautta. Eskola pitää ongelmaa yleisenä myös Suomessa.

Taksi-kyltti.

Oulun kaupungin ikäihmisten ja vammaisen kuljetuspalvelut ruuhkautuivat – jos Matkapalvelukeskus ei vastaa vartissa, voi taksin tilata itse

Oulun kaupungin kilpailuttamat taksit löytyvät asiakastiedotteesta muun muassa kaupungin verkkosivuilta. Häiriötilanne voi jatkua heinäkuun loppuun saakka.

Tornion museoassistentti Anu Pasanen seisoo Vilppulan taiteilijaresidenssin edessä.

Vammaisilla taiteilijoilla on edelleen suuri kynnys taiteilijaresidensseihin – Torniossa ja Haaparannalla etsitään tilaa taiteilijuuteen

Tornion idyllinen taiteilijaresidenssi saa syksyn tullen erityisellä hankkeella haetut asukkaat. Vammaisille ja viittomakielisille taiteilijoille kohdennettu haku toi yli 30 hakemusta.

Ihmiset istuvat penkeillä ulkoilmassa kesäjuhlassa kuuntelemassa musiikkiesitystä.

Kehitysvamma-sana koetaan leimaavana, siksi kuusamolainen yhdistys halusi olla edelläkävijä ja vaihtoi nimensä

Kehitysvammaisuus on tärkeä termi, kun määritellään ihmisen tuen tarvetta, mutta sanaa käytetään myös haukkumasanana. Arkikielessä sanaa ei edes tarvittaisi, sanoo Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja.

Kalevi Laaksonen auttaa kehitysvammaista Veikka-poikaansa pyöräilyssä. Veikalla kypärä päässään, isä pitää kiinni pyörästä.

Vertaistuki auttaa isää selviämään poikansa harvinaisen syndrooman kanssa: "Älkää ikinä jääkö yksin kotiin miettimään ongelmia"

Nastolalaisen Kalevi Laaksosen pojalla on erittäin harvinainen Kabuki-syndrooma. Suomalaispotilaita tunnetaan kymmenkunta, mutta heitä on todennäköisesti enemmän.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Imatrankosken vanhan päiväkodin paikalle rakennetaan palveluasuntoja – yhteensä 75 uutta asuntoa

Imatran kaupungin tavoitteena on, että suunnittelun ja kilpailutuksen jälkeen uusia kiinteistöjä päästään rakentamaan Imatrankosken vanhan päiväkodin paikalle ensi keväänä.

Kaksi rollaatoriin tukeutuvaa vanhusta menossa sisään seniorikeskukseen.

Kaupungin johtajisto testaa, millaista Lappeenrannassa on kulkea toimintarajoitteisena – vammautumisen haasteet esillä Lappeenrannan satamatorilla

Lappeenrannan satamatorilla kello 14 alkavan tapahtuman avulla halutaan lisätä tietoisuutta siitä, että vammaiset ja toimintarajoitteiset ovat tasavertaisia muiden lappeenrantalaisten kanssa.

Hepokönkään vesiputous Puolangalla.

Esteettömällä matkailulla on Kainuussa hyvät olosuhteet, mutta tieto paikoista on irrallaan

Kainuussa on useita esteettömiä kohteita, kuten Hepokönkään vesiputous Puolangalla. Niiden ongelmana kuitenkin on vähäinen markkinointi. 

Teatterin lavalla kaksi miestä kättelevät. He ovat pukeutuneena teatteriasuihin. Toisella miehistä on yllään puku toppahattuineen ja kävelykeppeineen. Toinen on pukeutunut kulkuriksi.

Valtava muutos tapahtui, kun kehitysvammaiset saivat ilmaista itseään: "Se, joka seisoi verhoissa käsi ohjaajan kädessä, saattoi juosta lopuksi yksin pihalla"

Ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa järjestetty kehitysvammaisten näyttämötaiteen festivaali tuo isolle lavalle esitysten kirjon. Hyppy-festivaalin perustaja Katriina Honkanen korostaa nähdyksi tulemisen tärkeyttä.

En gul taxiskylt ovanpå en bil.

Turun invataksikilpailutus maaliin kesäkuussa

Nykyisen palveluntuottajan toiminnasta on tullut paljon valituksia. Taksien välityspalvelussa on ollut hankaluuksia, autoja ei ole näkynyt sovitusti tai kuljettaja ei ole osannut ajaa oikeaan paikkaan.

Satakunnan Näkövammaisten hallituksen puheenjohtaja Jukka Korkee Porin Linjojen bussissa.

Näkövammaisten ilmaismatkoista oikaisuvaatimus – valittajan mielestä Pori suosii yhtä vammaisryhmää

Porin poliitikot päättivät taannoin pitää voimassa vanhan käytännön, että näkövammaiset saavat matkustaa bussissa ilmaiseksi. Päätös on poikinut oikaisuvaatimuksen, jossa vedotaan tasa-arvoon.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Hyvän elämän resepti on porukkaan kuuluminen, vapaus ja oikeus muuttua

Vaikeasti kehitysvammaisten ihmisten tahdosta ja toiveista on mahdollista saada tietoa, mutta se vaatii aikaa ja paneutumista. Molempia on oltava, jos haluamme taata hyvän elämän kaikille, kirjoittaa Viitala.

Hepokönkään vesiputous Puolangalla.

Hepokönkään vesiputous on nyt komeimmillaan: vaikka se on esteetön kohde, joka paikkaan ei pääse keväällä sujuvasti

Luontokohteissa huomioidaan aiempaa enemmän esteettömyys. Katso alla olevalta videolta, miten näkörajoitteinen ja liikuntaesteinen kokevat Hepokönkään reitin keväällä.

Keilailja Tuomo Kukkohovi ja juoksija Kai Koljonen Heinäpään keilahallilla.

Oululaisurheilijat Tuomo Kukkohovi ja Kai Koljonen kahmivat hopeamitaleita kehitysvammaisten Special Olympics -tapahtumasta

Kokoneet kisakävijät saalistivat peräti viisi hopeamitalia Maltalla eilen päättyneissä kilpailuissa. Kukkohovi keilasi kolme hopeaa, ja Koljonen pääsi mitalin makuun kahdesti yleisurheilussa.

Piia Suihkonen käyttää virtuaalilaseja.

VR-lasit ja videopuhelut tuovat helpotusta vammaistyöhön – tekniikka ei silti korvaa ihmistä

Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hankkeessa lisätään kehitysvamma-alan vetovoimaa ja vahvistetaan alan osaamista. Tekniikka on isossa roolissa.

Anonyymi ihminen katsoo televisiota pyörätyolissa.

Vuoden Tiedekynä -palkinnon voitti vaikeasti kehitysvammaisten vuorovaikutusta tutkinut Sonja Miettinen

Kehitysvammaiset saavat hyvää fyysistä hoivaa, mutta sosiaalinen vuorovaikutus jää vajaaksi.

Jyväskylän kaupungintalon puinen pääovi lähikuvassa. Koristeellisessa puuovessa lukee metallisin kirjaimin suomeksi Kaupungintalo, englanniksi City Hall.

Lautakunta vaatii tarkan selvityksen Jyväskylän avustajapalvelupäätöksistä tehdyistä valituksista

Jyväskylän sosiaali- ja terveyslautakunta haluaa, että viranhaltijat selvittävät mahdollisimman pikaisesti, miten vaikeavammaisten palveluprosessit toimivat kaupungissa.

Lähikuva pyörätuolin pyöristä.

Jyväskylä siirtyy taas toukokuun alussa vammaisten kimppakuljetuksiin

Koronapandemian aikana vaikeavammaisten kuljetukset on järjestetty siten, että autossa on vain yksi asiakas kerrallaan.

Jyväskylän kaupungintalo.

Jyväskylä selvittää vammaispalvelujensa avustajamenettelyn – "Työnantajamalliin liittyy ongelmallisuutta", sanoo lautakunnan puheenjohtaja

Ylen MOT-ohjelma on nostanut esiin ongelmat vammaisten avustajapalveluissa. MOT:n haastattelemien ihmisten mukaan esimerkiksi Jyväskylä painostaa vammaisia avustajiensa työnantajaksi säästösyistä.

Ihmismeri kannattelee valtavan kokoista Ukrainan lippua Senaatintorilla.

Maanantai 18.4.2022 (radio)

Vaikeavammaisten avustajat. Lvivin pommitus. Harkovan tilanne. Ekumeeninen rukoushetki. Ruotsin mellakat. Sääennuste.

Kehitysvammainen Eveliina pyörätuolissa maalaustelineen edessä, taustalla äiti Sari.

Eveliina ei osaa kunnolla lukea tai kirjoittaa, mutta joutuu toimimaan työnantajana – nyt niskassa ovat tuhansien eurojen korvaukset

MOT:n selvityksessä paljastuu, että kunnat käytännössä pakottavat kehitysvammaisia ja heidän omaisiaan työnantajiksi omille avustajilleen. Syynä ovat taloussäästöt.

Linja-autoja Porin torilla bussi Porin Linjat

Näkövammaisten maksuttomat joukkoliikennematkat jatkuvat Porissa

Joukkoliikennejaosto päätti jatkaa Porin joukkoliikenteen nykyistä käytäntöä selkeällä äänienemmistöllä. Esityksen mukaan etu olisi poistettu näkövammaisilta ja heidän avustajiltaan.

Linja-autoja Porin torilla bussi Porin Linjat

Esitys Porissa: Ilmaiset bussimatkat pois näkövammaisilta ja avustajilta tasa-arvosyistä

Porin joukkoliikennejaostolle esitetään, että toukokuun alun jälkeen näkövammaiset ja näiden avustajat eivät saisi enää matkustaa ilmaiseksi bussilla. Käytäntö on ollut voimassa vuosikymmeniä.

Lähikuva pyörätuolin pyöristä.

Sota Ukrainassa on herättänyt huolta myös kehitysvammaisten parissa – erityisryhmien evakuointi olisi vaikeaa, mutta siihen on varauduttu

Kehitysvammaisten asumisyksiköissä on olemassa pelastussuunnitelmat monenlaisiin kriisitilanteisiin.

Taksinkuljettaja auttaa pyörätuolilla kulkevaa asiakasta taksin kyytiin Sairaala Novan pihassa.

Kela haluaa selvittää, voiko Kela-kyytien korvauksia liikennöitsijöille korottaa – Taksiautoilijoiden polttoainekulut nousseet nopeasti

Kela-kyytejä tehtiin viime vuonna 3,5 miljoonaa kappaletta ja ne maksoivat Kelalle 193 miljoonaa euroa. Yhden kyydin Kela-korvaus oli keskimäärin 55 euroa. Yhteiskunnan kustantamat kyydit ovat taksiautoilijoille elintärkeitä.

Taksinkuljettaja auttaa pyörätuolilla kulkevaa asiakasta taksin kyytiin Sairaala Novan pihassa.

Lahden Aluetaksi korjaa virheellisiä laskuja aiheuttaneen ohjelmiston

Väärin toimivan ohjelmiston vuoksi Päijät-Soten korvaamista sosiaalihuollon taksikyydeistä on lähtenyt virhelaskutuksia.

Yasin Omer.

Maanantai 14.3.2022 (tv)

Kriisitilanteet. Turvapaikanhakijat. Paralympialaiset. Sääennuste.

Näyttelijä Pekka Heikkinen istuu pyörätuolissa sinisen teatterikatsomon edessä.

Keski-ikäisen heteromiehen kompurointi muuttuvassa maailmassa kääntyy komediaksi – näyttelijä Pekka Heikkinen vitsailee surutta myös pyörätuolistaan

Näyttelijä Pekka Heikkisen roolihahmot eivät kävele. Muuten niiden kirjo on laidasta laitaan Teatteri Siperian Mieslive-esityksessä, jossa hauskuus revitään miehisyyden muutoksesta ja erilaisista tavoista räpiköidä uusien vaatimusten keskellä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle